NBA Previews 2015-16: Brooklyn Nets

Posted on Oct 8 2015 - 3:42pm by Loukas Moschoulas

preview brooklyn

Η τελευταία 5ετία για την ομάδα των Nets δεν κύλησε όπως ακριβώς την ονειρευόταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Ρώσος gangster μεγιστάνας Mikhail Prokhorov. Πολλά ακριβοπληρωμένα συμβόλαια, που τελικά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα μέσα στο παρκέ. Οι φήμες για αποχώρηση του φούντωσαν την προηγούμενη σεζόν, όμως ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης δεν έδωσε σημασία και, όχι μόνο υποσχέθηκε ότι φέτος θα παρακολουθήσει πάνω από το 25% των αγώνων της ομάδας από κοντά, αλλά πήρε μέρος και σε προπόνηση αυτής, δείχνοντας να το κατέχει και ως γυμναστής, καθώς οι ασκήσεις που έδειξε στους παίκτες του περιείχαν και ικανότητα τρίπλας με μπαλάκι τένις αλλά και ισορροπία πάνω σε μπάλες βόλεϋ.

Τι κάνατε πέρσι

Τα τελευταία τρία χρόνια οι Nets καταφέρνουν να μπαίνουν στα playoffs, χωρίς βέβαια να κάνουν κάτι ιδιαίτερο σε αυτά.

“Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”, λέει ο θυμόσοφος λαός, και η συγκεκριμένη παροιμία ταιριάζει γάντι στην περσινή αγωνιστική χρονιά των Nets. Με τον Jason Kidd να τους αφήνει ξαφνικά το περσινό καλοκαίρι για να μετακομίσει στους Bucks, ο Prokhorov βρέθηκε να ψάχνει προπονητή από το πουθενά. Τελικά βρήκε τον άνθρωπο για τη θέση στο πρόσωπο του Lionel Hollins, όμως το project που είχε ξεκινήσει ο Kidd έμεινε στην μέση.

Στα αγωνιστικά, o Lopez έχασε μόλις 10 ματς, αλλά έδειξε ανέτοιμος και ο Hollins τον ξεκίνησε βασικό σε μόλις 44 από τα 72 που έπαιξε. Ο Johnson σούταρε από την γραμμή των 7,25 με το χειρότερο ποσοστό του μετά το 2006, μόλις με 35,9%. Ο Deron δεν έδειξε σε κανένα σημείο της χρονιάς τον παλιό καλό του εαυτό, καταφέρνοντας να τελειώσει την σεζόν με το χειρότερο ποσοστό του σε σουτ εντός παιδείας, πέφτοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του κάτω από το 40% (38,7%).

Με όλα αυτά τα προβλήματα θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα η όγδοη θέση της Ανατολής στην regular season, από την οποία θέση βέβαια δεν κατάφεραν τίποτα καλύτερο από το να αποκλειστούν με ψηλά το κεφάλι (4-2) από τους Hawks.

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ATMs

Καλοκαίρι με πολλές αλλαγές για τους Nets, οι οποίοι αρχίζουν και αφήνουν πίσω τους τις νεοπλουτίστικες συμπεριφορές, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο να γεμίσουν το πάγκο τους με κάποιους ρολίστες και, σε συνδυασμό με τις δύο επιλογές την νύχτα του φετινού draft, δημιούργησαν μια διαφορετική ομάδα σε σχέση με αυτό που μας είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό των πολλών αλλαγών που σας αναφέρουμε είναι ότι οι μόνοι παίκτες που έχουν μείνει από την περσινή χρονιά είναι οι πέντε παίκτες που προορίζονται για την βασική πεντάδα, Jack, Bogdanovic, Johnson, Young, Lopez, συν τον Sergey Κarasev. Οι σημαντικότερες προσθήκες είναι οι  Shane Larkin και Andrea Bargani, που μετακόμισαν μερικά μίλια νοτιότερα αφήνοντας τους Knicks. Για τους οποίους ο Phil Jackson δεν είχε και τα καλύτερα λόγια να πει μετά την φυγή τους. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση του ότι ο Larkin είναι ένας point guard με πολύ μικρές παλάμες και αυτό τον δυσκολεύει στο χειρισμό της μπάλας. Ο νεαρός guard δεν άφησε ασχολίαστη την δήλωση που πολυνίκη coach λέγοντας ότι “πρώτη φορά βλέπω έναν άντρα να ασχολείται τόσο πολύ με την παλάμη ενός άλλου άντρα”. Γενικότερα, θα έλεγε κανείς πως υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση ανάμεσα στους δύο άντρες…

Επιστρέφοντας στις προσθήκες της ομάδας του Brooklyn για την νέα σεζόν, ο Hollins ψάχνοντας παίκτες γα να γεμίσει τον πάγκο του κοίταξε κυρίως σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας, με τους Ellington και Reed να αποτελούν προσωπικές επιλογές του, καθώς γνωρίζει τους δύο παίκτες από την κοινή τους θητεία στους Memphis Grizzlies. Επίσης, ο Robinson, που προέρχεται από μία μέτρια χρονιά στους 76ers, δείχνει να είναι μία αξιόλογη επιλογή κάτω από το καλάθι, μιας και μόλις στο πρώτο φιλικό της ομάδας, με την Fenerbache, “κατέβασε” 16 rebounds . Τέλος, η επιλογή των McCullough, στο #29 του φετινού draft, και Hollis-Jefferson (μέσω trade από τους Blazzers) κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, της αμυντικής, δηλαδή, προσήλωσης.

Με τις επιλογές αυτές, ο GΜ της ομάδας Billy King, σε συνεργασία με τον coach Hollins, κατάφεραν να κατεβάσουν τον μέσο όρο ηλικίας στα 25,1 χρόνια, ανεβάζοντας την ομάδα των Nets στην 10η θέση της λίστας με τις νεότερες ομάδες του NBA.

Depth chart

PGJarrett JackShane LarkinDonald Sloan
SGBojan BogdanovicWayne EllingtonMarkel Brown
SFJoe JohnsonRondae Holis-JeffersonSergey Karasev
PFThaddeus YoungAndrea BargnaniChris McCullough
CBrook LopezThomas RobinsonWillie Reed
Πλεονεκτήματα
Deron last year

O Deron Williams υπέγραψε ένα συμβόλαιο $ 98 εκατ. για πέντε χρόνια, όμως οι τελευταίες δύο χρονιές του στο Brooklyn δεν θύμιζαν σε τίποτα τον All Star παίχτη που θαυμάζαμε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Οι συχνοί τραυματισμοί συνδυάστηκαν με αρκετές γκρίνιες και η αποχώρηση του ήταν μονόδρομος. Αφήνοντας χώρο, εκτός από το salary cap, και στους άλλους δύο stars της ομάδας (Johnson και Lopez) να ηγηθούν της προσπάθειας για επανάκαμψη. Στο άκουσμα της είδησης για την αποδέσμευση του Deron Williams, ο, πρώην πλέον, συμπαίκτης του δήλωσε έκπληκτος: “δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη. Δεν ξέρω αν (ο Deron) ήθελε να  γίνει ανταλλαγή ή όχι, αλλά δεν περίμενα να γίνει κάτι τέτοιο. Αλήθεια δεν είναι τόσο άσχημα εδώ”. Και ήδη με την τελευταία του φράση πολλοί πιστεύουν ότι οι φίλοι των Nets θα τυπώσουν μπλουζάκια για να υποδεχθούν τον Deron στην επιστροφή του στο Brooklyn την 23η του Δεκέμβρη.

JJnetsTShirts

Ο τίτλος του αουτσάιντερ

Οι Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι οι Nets δεν θα έχουν μεγάλη τύχη φέτος στην κούρσα για τα playoffs. Αυτό δίνει στην ομάδα μια ηρεμία να δουλέψει χωρίς να υπάρχει η μεγάλη πίεση που θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα. Και, πόσο μάλλον, σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να ζει μόνο υπό καθεστώς πίεσης.

H γραμμή ψηλών

Ο Brook Lopez είναι πλέον ο star της ομάδας και την φετινή χρονιά προσπαθεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ομάδα. Μαζί του, η τελευταία προσθήκη της περσινής σεζόν, ο αθλητικός Young, ο οποίος δίνει ένα διαφορετικό στυλ στο παιχνίδι των Nets. Φέτος, όμως, την διαφορά αναμένεται να την κάνει και ο πάγκος στις θέσεις ων ψηλών. Οι Bargnani, Reed και Robinson αναμένεται να προσφέρουν ποιοτικά λεπτά και να γεμίσουν όλες τις στατιστικές κατηγορίες της ομάδας σε άμυνα και επίθεση. Η πληθώρα επιλογών στην γραμμή ψηλών δίνει στον Hollins την δυνατότητα να βελτιώσει το rotation, ανοίγοντάς το.

Ακόμα και ο νεαρός Chris McCullough, ο οποίος επιλέχθηκε στο #29 (αν και θα λείψει λόγω τραυματισμού μέχρι τον Γενάρη) θεωρείται ένα από τα λαβράκια του φετινού draft, καθώς στην freshmen χρονιά του στο πανεπιστήμιο του Syracuse είχε μέσο όρο 9,3 πόντους, 6,9 rebounds, 2,1 blocks και 1,7 κλεψίματα σε 28,1 λεπτά συμμετοχής.

Μειονεκτήματα
Χημεία – Απειρία

Τα προηγούμενα χρόνια οι Nets κατάφεραν χωρίς ομοιογένεια, αλλά χάρη στην μεγάλη πείρα των παικτών τους, να συμμετέχουν στην post season του ΝΒΑ. Όμως με τόσες αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι είναι λογικό να μην υπάρχει η επιθυμητή χημεία στην ομάδα. Αυτό που θα λείψει σίγουρα από την ομάδα είναι η εμπειρία που είχαν οι παίκτες τα προηγούμενα χρόνια και ο χαρακτήρας που θα έδειχναν σε κρίσιμα παιχνίδια από τα οποία κρινόταν η είσοδος στα playoffs. Να αναφέρουμε ότι στο φετινό ρόστερ της ομάδας υπάρχουν πλέον μόνο δύο παίκτες άνω των 30 ετών (Jack και Johnson).

Η Θέση του PG

Ο Hollins σε δηλώσεις του στο ξεκίνημα της προετοιμασίας ανέφερε ότι ο Jack δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινάει στην θέση του PG. O βετεράνος point guard έχει την ευκαιρία να ξανάπάρει φανέλα full starter, όπως λένε και οι Αμερικανοί, μετά τη σεζόν 2011-2012 όπου ήταν βασικός για 39 από τα 45 παιχνίδια που έπαιξε στην κουτσουρεμένη λόγω lock-out σεζόν. Στα playoffs (12,9 πόντους με 51,9% FG) έδειξε ότι αξίζει μια ευκαιρία να γίνει ο μαέστρος της ομάδας και οι υπεύθυνοι του την έδωσαν. Όμως δυστυχώς δεν υπάρχει και το απαιτούμενο βάθος σε αυτή την θέση καθώς ο δεύτερος point guard είναι ο Shane Larkin, ο οποίος δεν έχει δείξει ακόμα ότι μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στο επίπεδο του NBA. Ισως χρειαστεί να προσευχηθούν οι φίλοι των Nets να θυμηθεί ο Donald Sloan αυτές τις δύο βδομάδες του περσινού Νοέμβρη που αγωνιζόμενος σαν βασικός point guard των Pacers σκόραρε 31 και 29 πόντους σε δύο αγώνες και μπήκε στο αντίστοιχο Hall Of Fame για άσημους παίκτες του ΝΒΑ στα βίντεο και κείμενα του DownToBuck.

Προπονητής

Ο coach Lionel Hollins είναι ο πρώτος προπονητής των Brooklyn Nets που καταφέρνει να κάθεται στον πάγκο της ομάδας και δεύτερη χρονιά. Ο γεννημένος στο Arkansas City πρώην point guard των Portland Blazers ήταν μέλος της ομάδας του 1977 που κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Αν και σε ηλικία 61 ετών η θητεία του στον πάγκο των Nets είναι μόλις η δεύτερη ως πρώτος προπονητής, είχε προηγηθεί η άκρως επιτυχημένη τετραετία στον πάγκο των Memphis Grizzlies, όπου κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα σε ισάριθμες συμμετοχές στα playoffs, με κύριο συστατικό την σκληρή άμυνα και το μικρό rotation. Γενικότερα, είναι από τους προπονητές που αρέσκονται στην άμυνα και αυτό, μαζί με το γεγονός ότι έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν είναι μεγάλος φαν των αριθμών στο μπάσκετ, δίνει το πάτημα σε πολλούς να τον χαρακτηρίσουν προπονητή παλαιών αρχών (και εποχών…).

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Μπορεί η δύναμη των φετινών Nets να είναι η γραμμή ψηλών τους, όπως αναλύθηκε ανωτέρω, όμως ένας λόγος για να ξενυχτήσεις βλέποντας τα παιχνίδια τους ή να ξεκινήσεις την μέρα σου με τα highlights των παιχνιδιών τους είναι οι three pointers της ομάδας. Οι Bogdanovic, Johnson και Ellington στη μέρα τους μπορούν να διοργανώσουν έναν άτυπο διαγωνισμό τριπόντων και να μας προσφέρουν στιγμές σαν το κρεσέντο του Bojan στο παρακάτω βίντεο από το περσινό ματς ανάμεσα σε Nets και Wizards:

Το μαντείο του BallHog

Παίρνοντας μια πρώτη γεύση για την φετινή ομάδα του Hollins από το φιλικό με αντίπαλο την Fenerbache (έχασε μέσα στο Barclays Center με 96-101) είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ομάδα χρειάζεται δουλειά στην ομοιογένεια. Τα ερωτηματικά για την ομάδα είναι πολλά: θα μπορέσει να είναι ο Johnson ο φετινός ηγέτης; Θα παραμείνει υγιής ο Lopez; Θα καταφέρει ο Jack να δώσει αυτά που δεν κατάφερε ο Deron πέρσι από την θέση του PG; Σε μια Ανατολή που δυναμώνει, φέτος ο στόχος της συμμετοχής στα playoffs δείχνει να είναι αρκετά δύσκολος για την ομάδα.

Με την αγορά των free agents το επόμενο καλοκαίρι να είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή για να μπορέσει η ομάδα να χτιστεί από την αρχή βάζοντας τις βάσεις από την φετινή μεταβατική περίοδο. Σε αυτό βοηθάνε πρώτον ότι υπάρχουν μόλις πέντε εγγυημένα συμβόλαια για την σεζόν 2016-2017 (Young, Lopez, Bogdanovic, McCullough και Hollis-Jefferson) και δεύτερον ένας προπονητής που φαίνεται να διαθέτει πλάνο όπως ο Hollins. Με την προοπτική της δύσκολης εισόδου στα φετινά playoffs, την συγκεκριμένη στρατηγική ανοικοδόμησης θα βοήθαγε, βέβαια, αν υπήρχε και κάποιο pick στα χέρια της ομάδας

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)