2019-20 Previews: Toronto Raptors

Posted on Oct 21 2019 - 5:00pm by Loukas Moschoulas

Ο Μήτσος Μαυράκης στο roast χθες, δεν μπόρεσε να τους αποκαλέσει Πρωταθλητές. Όμως το banner που θα γράφει NBA Champions 2018-19 θα ανέβει τα ξημερώματα στην οροφή του Scotiabank Arena. Και όλα αυτά χάρη στην ικανότητα του Masai Ujiri. Τον οποίο έχουμε αποθεώσει ουκ ολίγες φορές εδώ στο ταπεινό μας site. Το all in πέτυχε λοιπόν και τώρα μένει να δούμε αν θα καταφέρει μέσα σε μία χρονιά να αδειάσει χώρο στο salary cap της ομάδας (βλ. Ibaka και Gasol) παίρνοντας ανταλλάγματα, και να καταφέρει μέχρι το 2022 να την κάνει contender. Κάποιοι θα γελάσετε με την προηγούμενη φράση, μάλλον είστε οι ίδιοι που γελούσατε όταν ο κύριος Ujiri έλεγε ότι θα πάρουν πρωτάθλημα οι Raptors.

Offseason Moves

Με τους πανηγυρισμούς να κοπάζουν έπρεπε να μπει μία βάση για την επόμενη σεζόν. Υπήρχαν διάφορες φήμες μέσα στο καλοκαίρι με κάποιες από αυτές να αναφέρουν ότι ο Kawhi σκέφτεται να παραμείνει στο Toronto και να πάει για το back to back. Όμως για κακό των Raptors ο Kawhi όχι μόνο δεν αποφάσισε να μείνει, αλλά το έκανε και αρκετά καθυστερημένα, κόβοντας τις όποιες ελπίδες είχαν οι πρωταθλητές να προσελκύσουν έναν ικανό free agent για να μπορέσει να συνεχίζει την περσινή πορεία.

Έτσι λοιπόν με την καθυστερημένη είσοδο στην free agency, οι προσθήκες ήταν μετρημένες και χωρίς να δοθούν πολλά λεφτά. Οι δύο σημαντικότερες ακούν στα ονόματα Stanley Johnson και Rondae Hollis-Jefferson. Ξεκινώντας με τον πρώην guard-forward των Pistons είναι ένας παίκτης που δεν διακρίνεται για την επιθετική του δεινότητα, άλλωστε σε καμία από τις τέσσερις χρονιές του δεν ξεπέρασε τους 10 πόντους μέσο όρο, όμως το πλεονέκτημα του είναι η δυνατή άμυνα. Χαρακτηριστικό που διακρίνει και τον Hollis Jefferson. Και οι δύο παίκτες όμως δεν έχουν καλά ποσοστά στα τρίποντα (29,3% ο πρώτος και 22,3% ο δεύτερος), πράγμα που θα χρειαστεί να βελτιώσουν γιατί πήγαν σε μία ομάδα που πέρσι ήταν όγδοη σε προσπάθειες από την γραμμή των τριών πόντων και έκτη καλύτερη σε ποσοστό.

Με τις απώλειες των Kawhi και Danny Green αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να μειωθούν βέβαια. Εκτός και αν ο Norman Powell που σούταρε με 40% τα τελευταία τρία χρόνια κάνει το λεγόμενο blow up, δεδομένου ότι θα έχει και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Οι δύο απώλειες που αναφέραμε όμως είχαν και την δική τους συνδρομή στην άμυνα, καθώς πέρσι οι πρωταθλητές ήταν στο top 10 στην άμυνα από την γραμμή των τριών πόντων, ενώ στην pre season ήταν μία από τις χειρότερες. Ας ελπίσουμε ότι τα παιχνίδια ήταν ένα καμπανάκι για τον Nurse και ότι το αμυντικό κομμάτι θα είναι κάτι που θα βελτιωθεί στην regular season.

Τέλος η επιλογή στον δεύτερο γύρο του draft στο #59 ήταν ο Dewan Hernandez, ένας παίκτης που θυμίζει έναν τριάντα χρόνια νεαρότερο Serge Ibaka χωρίς το μακρινό του σουτ όμως.

Depth Chart

PG: Kyle Lowry, Fred VanVleet, Terence Davis

SG: Norman Powell, Terence Davis, Patrick McCaw, Matt Thomas

SF: OG Anunoby, Stanley Johnson

PF: Pascal Siakam, Rondae Hollis-Jefferson, Dewan Hernandez

C: Marc Gasol, Serge Ibaka, Chris Boucher

Ο Παίκτης Κλειδί

Ο Kyle Lowry την περσινή σεζόν έκανε ένα μεγάλο step back στο σκοράρισμα πέφτοντας για πρώτη φορά μετά το 2012-13 κάτω από τους 15 πόντους (14,2), ρίχνοντας συγχρόνως αρκετά και το ποσοστό από το τρίποντο στο 34,8% από το 39,9% πρόπερσι. Όμως ήταν λογικό καθώς ο Kawhi ήταν ο παίκτης που ήρθε για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, ο Lowry όμως κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των assists του κάνοντας ρεκόρ καριέρα στην κανονική περίοδο με 8,4 ανά αγώνα.

Έτσι την φετινή χρονιά με την φυγή του Kawhi αναμένουμε να ξαναπιάσει τα υψηλά του επίπεδα στο σκοράρισμα, εκτός και αν πλέον δεν τον ενδιαφέρει τόσο και συνεχίσει να δίνει περισσότερη έμφαση στα οργανωτικά κάνοντας του συμπαίκτες του καλύτερους και βοηθώντας την ομάδα να μείνει στα υψηλά στρώματα της Ανατολικής Περιφέρειας. Θα μπορέσει να κάνει τους Johnson, Powell και Holis-Jefferson να γίνουν Kawhi και Green; Καλά, λέμε καμιά μαλακία να περάσει ή ώρα.

Κορυφαία Προσθήκη

Ο Holis-Jefferson είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει σε επίθεση και άμυνα. Είναι αρκετά μακρύς που βοηθάει να κλείνει τους χώρους στην άμυνα και να δυσκολέψει τους αντίπαλους. Μαζί με Siakam και Anunoby αναμένεται να δημιουργήσουν μια σκληροτράχηλη τριάδα που μπορούν να κλειδώσουν κάθε επίθεση, αλλάζοντας στα screens και παίζοντας στην επίθεση με τα miss match που δημιουργούνται. Στο επιθετικό κομμάτι δεν είναι τόσο επικίνδυνος από μακριά, όμως το ξέρει και δεν παίρνει πολλά σουτ τριών πόντων. Από την άλλη βάζει την μπάλα κάτω και επιλέγει πολλά drives, είναι παίκτης που δεν φοβάται την επαφή και πολλές φορές την επιδιώκει. Το 47% των προσπαθειών του είναι μέσα στην ρακέτα.

Τρία ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
α. ποιες είναι οι σκέψεις του Ujiri για ενδεχόμενα trades μέσα στην σεζόν.

Οι δύο ψηλοί που ήταν αυτοί που τράβηξαν το κουπί πέρσι στην front line είναι και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για ένα trade μέχρι το deadline του Φεβρουαρίου. Όχι μόνο γιατί μοιάζουν ιδανικοί για έναν contender, όπως ήταν πέρσι για τους Raptors, αλλά γιατί και των δύο τα συμβόλαια βρίσκονται στον τελευταίο χρόνο τους. Gasol και Ibaka προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι κάτοικοι L.A. μέχρι το τέλος της σεζόν, και τολμήσω να κάνω πρόβλεψη, με τον Καταλανό να καταλήγει στους Clippers και τον πολιτογραφημένο Ισπανό από το Κονγκό στην αγκαλιά του LeBron1)Δεν νομίζω να έχετε αυταπάτες ότι ο Howard θα παίξει σοβαρό μπάσκετ..

Ένα από τα φαβορί για trade φέτος έμοιαζε στην αρχή της preseason και ο Lowry, μιας και το δικό του συμβόλαιο ήταν στην τελευταία του χρονιά. Όμως συμφώνησε για την ανανέωση του για μία χρονιά ακόμα, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι Raptors κοιτάνε την free agency του μεθεπόμενου καλοκαιριού του 2021.

β. Θα κάνει το βήμα παραπάνω ο Siakam;

Με το νέο συμβόλαιο να έχει συμφωνηθεί εδώ και μερικές μέρες, αξίας $130 εκατ. για τέσσερα χρόνια τα φώτα των Raptors θα πέσουν πάνω στον Pascal Siakam. Ο Καμερουνέζος είναι το νέο Big Thing του Καναδά έχοντας κάνει τρομερή χρονιά πέρσι κερδίζοντας συγχρόνως και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη.

Το επόμενο challenge για αυτόν να δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί ενός franchise και ειδικότερα εκείνου των πρωταθλητών που μόλις τους έχει αφήσει ο MVP των τελικών. Στα τρία preseason παιχνίδια έδειξε ότι θα είναι εκεί, έχοντας 17 πόντους, 9 rebound, 3,7 assist με 38,5% από το τρίποντο σε μόλις 23,6 λεπτά συμμετοχής. Και με την ικανότητα που έδειξε από πέρσι να παίζει εύκολα στις δύο θέσεις των forward αλλά και να αμύνεται καλά, δεν θα ήταν ιεροσυλία να πούμε ότι οι Raptors για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν θα έχουν έναν από τους καλύτερους two way players της λίγκας.

γ. Θα συνεχίσει τα θαύματα το προπονητικό staff;

Μετά την μεταμόρφωση του Siakam από εκκολαπτόμενο ψυχωμένο center back (ναι, ξέρουμε ότι είναι ποδοσφαιρική θέση αλλά δεν ήταν και ιδιαίτερα μπασκετικός ο Πασχάλης όταν ξεκίνησε) σε έναν πολυσύνθετο All star forward και του Fred VanVleet από undrafted point guard σε παίκτη κλειδί των τελικών, το προπονητικό team των Raptors έχει αποκτήσει το status των μάγων-γιατρών του NBA. Έχοντας παίκτες στο ρόστερ με εκπληκτικά αθλητικά προσόντα όπως ο Stanley Johnson, o Rondae Hollis-Jefferson, o Terence Davis και ο Chris Boucher έχουν την πρώτη ύλη για να πλάσουν ακόμη έναν πολύτιμο παίκτη στο rotation που θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν έπειτα να κάνουν all-in για όποιο αστέρι εμφανιστεί διαθέσιμο συνεχίζοντας την συνταγή που τους έφερε τίτλο.

Quo Vadis?

Είναι δύσκολο να πούμε ότι το συγκεκριμένο ρόστερ των Raptors θα μπορέσει να μπει σφήνα στην δυάδα Sixers-Bucks για την κορυφή της Ανατολής. Όμως μιλώντας με αριθμούς δεν μοιάζει ακατόρθωτο να είναι κοντά στις 45 νίκες και να είναι οριακά στην πέμπτη θέση που θα τους δώσει το δικαίωμα να μπορούν να ελπίζουν ότι δεν θα αποκλειστούν εύκολα από τον πρώτο γύρο. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να δούμε και σε τι κατάσταση θα είναι οι Καναδοί μετά το trade deadline. Αν δηλαδή φύγουν Gasol, Ibaka ή και Lowry (πράγμα αρκετά απίθανο) τότε μιλάμε ότι μπαίνουν σε ολικό rebuild που λογικά θα παλέψουν για είσοδο στα Playoffs.

Οπότε λογικά πάμε στο 45 με πτωτική τάση και εντός Playoffs. Με ελεγχόμενο rebuild και αρκετό χώρο στο cap για τα επόμενα δύο καλοκαίρια.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Δεν νομίζω να έχετε αυταπάτες ότι ο Howard θα παίξει σοβαρό μπάσκετ.