2019-20 Previews: Minnesota Timberwolves

Posted on Oct 17 2019 - 8:00pm by Loukas Moschoulas

Μια ακόμα χαμένη χρονιά η οποία ξεκίνησε με όνειρα μετά την πρόκριση στα playoffs του 2018. Το πράγμα στράβωσε από νωρίς όμως με τον Jimmy Butler να μην παίζει ούτε 15 παιχνίδια στην Minesota φεύγοντας για την Ανατολή και την Philadelphia. Η ομάδα βέβαια όχι ότι βελτιώθηκε, 4-9 το ρεκόρ με τον Butler (44%) και 32-37 χωρίς αυτόν (48%) αλλά και μόνο που έφυγε η γκρίνια από την ομάδα, όλα φάνηκαν να είναι καλύτερα. Τα προβλήματα βέβαια δεν μειώθηκαν, αλλά υπάρχει μια μεγαλύτερη ηρεμία για να διαχειριστεί ο νέος προπονητής τις καταστάσεις μέσα στην ομάδα και να ασχοληθεί περισσότερο με το αγωνιστικό κομμάτι.

Φέτος όμως θα δούμε κάτι διαφορετικό; Μια πρόχειρη απάντηση λέει πως όχι. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι περιμένουμε από την ομάδα της Minesota.

Offseason Moves

Η Offseason στην Minesota φέτος ξεκίνησε νωρίς για μία ακόμα χρονιάς μιας και playoffs γιοκ. Το παράδοξο είναι ότι ξεκίνησαν και οι κινήσεις νωρίς. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας Glen Taylor προσέλαβε τον Gersson Rosas ως president of basketball operations, παρά την γενικότερη φιλοσοφία του που λέει τις θέσεις στην ομάδα να τις παίρνουν πρώην παίκτες της, αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που συνομίλησε με τους Calvin Booth και Chauncey Billups για την συγκεκριμένη θέση, πριν καταλήξει τελικά στον Rosas. O Rosas ήταν για 16 χρόνια στην ομάδα των Houston Rockets, και είχε ως μέντορες τους δύο τελευταίους GM της ομάδας του Τέξας, τους Carroll Dawson and Daryl Morey.

Η πρώτη κίνηση του ήταν να κρατήσει ως πρώτο προπονητή των Ryan Saunders που αν και το ρεκόρ του δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, 17-25, εν τούτοις συμφώνησαν με τον ιδιοκτήτη ότι πρέπει να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να κριθεί το έργο του. Σημαντικό ρόλο φυσικά έπαιξε και η αγάπη του κόσμου της Minesota που αγαπά τον Ryan μιας και είναι γιος του αδικοχαμένου Flip Saunders.

Σε ότι αφορά το roster, οι Wolves δεν έκαναν πολλές αλλαγές στον βασικό κορμό, αλλά πρόσθεσαν αρκετούς παγκίτες. Ξεκινώντας με τον Jarrett Culver που για χάρη του έδωσαν τον Dario Saric και το #11 του φετινού Draft στους Suns, για να τον επιλέξουν στο #6. Επιλογή που η αλήθεια είναι μας παραξένεψε αρκετά μιας και η αδυναμία τους στον άσσο, έδειχνε ότι θα επέλεγαν τον Coby White, που έφυγε στο #7 και τους Bulls. Ενδεχομένως δεν περίμεναν ότι θα τους έφευγαν δύο pg στην free agency, με τον Derrick Rose να επιλέγει τους Pistons για $15 εκατ. για δύο χρόνια και τον Rosas να αποφασίζει να μην ματσάρει την πρόταση των Grizzlies, που πρόσφεραν στον Tyus Jones $28 εκατ. για τρία χρόνια. Αυτές οι δύο αποχωρήσεις ήταν καθαρά γιατί οι Wolves με τα δύο max συμβόλαια σε KAT και Wiggins δεν έχουν μεγάλη ευελιξία να προσφέρουν καλά συμβόλαια σε ρολίστες. Έτσι αποφάσισαν να δώσουν την θέση του back up pg στον Shabazz Napier που τους ήρθε από τους Warriors σαν μέρος της ανταλλαγής του Durant στο Brooklyn, παρέα με τον Treveon Graham.

Τρεις ακόμα προσθήκες για το rotation ήταν οι Jake Layman, Jordan Bell και Noah Vonleh. Και οι τρεις για να δώσουν βάθος στον πάγκο. Οι δύο πρώτοι έψαχναν περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους Blazers και Warriors αντίστοιχα και να εξελίξουν το παιχνίδι τους. Ενώ ο Noah Vonleh μετά την αν μη τι άλλο συμπαθητική του χρονιά στους Knicks που είχε 8,4pts και 7,8rebs ψάχνει μια ομάδα να μπορέσει να μείνει και να προσφέρει. Έτσι ο στόχος να γεμίσει ο πάγκος με παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν και να εξελιχθούν ταυτόχρονα χωρίς να κοστίζουν πολλά χρήματα, επετεύχθη.

Depth Chart

PG: Jeff Teague, Shabazz Napier, Jaylen Nowell

SG: Andrew Wiggins, Josh Okogie, Tyrone Wallace

SF: Jarrett Culver, Jake Layman, Keita Bates-Diop, Treveon Graham

PF: Robert Covington, Noah Vonleh,

C: Karl-Anthony Towns, Jordan Bell, Gorgui Dieng,

Ο Παίκτης Κλειδί

Θα ήταν αμαρτία να έμπαινε ο Wiggins σε αυτή την ενότητα, όσο και αν κάθε χρόνο είμαστε με την απορία τι θα μας δείξει. Φέτος και εμείς όπως και οι φίλοι των Wolves δεν περιμένουμε τίποτα από τον 24χρονο forward και όλα είναι καλά. Έτσι δικαιωματικά την θέση του κλειδιού στην φετινή ομάδα του Ryan Saunders την παίρνει ο Robert Covington. Πέρσι έπαιξε 22 παιχνίδια με την ομάδα και είχε τον υψηλότερο μέσο όρο σκοραρίσματος στην καριέρα του με 14,5 πόντους.

Είναι ένας δυνατός αμυντικός με πολύ καλό τρίποντο, σκοράροντας 2,3 ανά αγώνα σε όλη του την καριέρα. Όταν έφτασε στους Wolves ήταν ένας άγνωστος παίκτης, ακόμα και για τον προπονητή του. Όμως η ενέργεια του στην άμυνα αλλά και οι συγκεκριμένες δουλειές που κάνει στο παρκέ τον έκαναν σημαντικό γρανάζι στην μηχανή των Wolves. Ας μην ξεχνάμε και τους αριθμούς της ομάδας των Wolves από το τρίποντο όντας 23οι σε εύστοχα σουτ και 20οι στο ποσοστό έξω από την γραμμή.

Το μόνο σημαντικό για τον 29χρονο forward να είναι υγιής για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κορυφαία Προσθήκη

Με αρκετούς ρολίστες να έχουν προστεθεί στο ρόστερ αυτός που αναμένεται να δώσει άμεσα βοήθεια και αριθμούς δεν είναι άλλος από τον rookie, Jarrett Culver. Για τον νεαρό άσσο γράφαμε στο mock draft του BallHogΠολλοί αναλυτές στο NCAA τον θεωρούν ως τον πιο βελτιωμένο παίκτη την περσινή σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα, στο οποίο οδήγησε το TexasTech μέχρι το τελικό του Final Four του τελικού τουρνουά, έχοντας 18,5 πόντους, 6,8 rebounds, 4,2 assists και 1,8 κλεψίματα, σουτάροντας όμως με μόλις 22,6% από το τρίποντο στα έξι ματς της March Madness. Αν καταφέρει να βελτιώσει το 30,4% από το τρίποντο που είχε μέσα στην σεζόν, τότε θα μιλάμε για μία πραγματικά καλή επιλογή στο #4.”

Προσπερνάμε το γεγονός ότι περιμέναμε να τον δούμε ψηλότερα από το #6, και μένουμε στο ότι είναι ένας εξελίξιμος two-way παίκτης που έχει κάποιες χτυπητές αδυναμίες στο επιθετικό κομμάτι όπως το σουτ τριών πόντων. Και αυτό μας έμεινε κυρίως για το 5/22 που είχε στον τελικό του Final Four του NCAA. Αν μπορέσει να δώσει την σκληρή άμυνα από τα πρώτα παιχνίδια και να βοηθήσει την ομάδα να ανέβει από την 24η θέση του defensive rating της περσινής σεζόν, τότε είναι σίγουρο ότι οι Wolves μπορούν να περιμένει να ωριμάσει το επιθετικό του παιχνίδι. Αν όμως δεν τα καταφέρει τότε οι σκέψεις για την θυσία του Saric που θα βοηθούσε επιθετικά ίσως κάνουν την εμφάνιση τους.

Τρία ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
α. Μία ακόμα μεταβατική χρονιά, υπάρχει πιθανότητα για χτίσιμο καλή ομάδας μην τους φύγει ο KAT;

Το max συμβόλαιο του Karl-Anthony Towns μπαίνει από φέτος σε ισχύ και οι ιθύνοντες των Wolves θα πρέπει να στρώσουν την ομάδα αν θέλουν ο μεγάλος αστέρας τους να μην γίνει άλλος Anthony Davis και τους ζητά trade σε μερικά χρονάκια από τώρα. Η φετινή σεζόν μοιάζει μία ακόμα μεταβατική και το να μπορέσουν να “κερδίσουν” κάποιον από τους ελεύθερους παίκτες που συμφώνησαν το καλοκαίρι μοιάζει το καλύτερο σενάριο.

Σε ότι αφορά άλλα συμβόλαια που πρέπει να φύγουν, υπάρχει ένα 2+1. Τα δύο είναι του Teague αξίας $19 που λήγει το επόμενο καλοκαίρι και του Dieng αξίας $34,5 και λήγει το καλοκαίρι του 2021. Αν καταφέρουν να μεταφράσουν το δύο αυτά συμβόλαια σε κάποια picks συν μερικούς αξιόλογους νέους παίκτες τότε υπάρχει ελπίδα να βγάλουν από το μυαλό του KAT την λέξη trade. Όμως το δύσκολο κομμάτι θα είναι στο να αποφασίσουν ποιον από τους παίκτες που θα κάνουν καλή χρονιά θα πληρώσουν αλλά και ποιον θα αφήσουν. Τέλος το συμβόλαιο του Wiggins ήταν το +1 που αναφέραμε και πιο πάνω, και αν ο 24χρονος forward δεν δείξει σημάδια άμεσης βελτίωσης, δεν βλέπω πως δεν θα ψάξουν οι Wolves να τον ξεφορτωθούν και επειδή δύσκολα1)Δεν λέω ακατόρθωτα γιατί πάντα παραμονεύουν οι Knicks. θα βρουν ομάδα να τον πάρει, μάλλον πάμε για strech provision μοιράζοντας τα λεφτά των τελευταίων δύο χρόνων του συμβολαίου του στα πέντε επόμενα. Για αυτό έχουμε δυο χρόνια βέβαια και είναι πολύ μακρινό ακόμα. Προέχουν οι κινήσεις που αναφέραμε πιο πάνω.

β. Θα σταθεροποιηθεί στην μετριότητα ο Wiggins ή χωρίς τον Butler περιμένουμε κάτι καλύτερο;

Τι να πρωτοσημείωσεις για τους αριθμούς του Wiggins που έχουν πάρει την κατηφόρα. Προέρχεται από το χειρότερο Ortg/Drtg της καριέρας του, αριθμοί που είναι πτωτικοί κάθε χρονιά στην μέχρι τώρα πορεία του. Τα ποσοστά του στις βολές, ο αριθμός των προσπαθειών, τα ποσοστά του σε τρίποντα και δίποντα. Γενικά τα τελευταία δύο χρόνια είναι μια απογοήτευση. Το χειρότερο όλων είναι η έλλειψη προσπάθειας που δείχνει ο νεαρός guard-forward. Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν θα γίνει ποτέ ο Kawhi, o Durant ή οποιοσδήποτε άλλος All Star, όμως από το να τον έχουμε στο μυαλό μας σαν έναν νέο Kwame Brown θα ήταν άδικο για αυτόν.

Και εξηγούμε, αν καταφέρει να κάνει σωστά κάποια πράγματα μέσα στο παρκέ και δουλέψει σε αυτά, τότε θα μπορεί να γίνει ένας Marvin Williams. Και δεν το λέω αποκλειστικά για το επίπεδο του παίκτη Marvin Williams, αλλά για την επιλογή, καθώς δεν τον θεωρούμε bust αν και οι υπεύθυνοι των Hawks τον επέλεξαν μπροστά από Derron Williams και Chris Paul. Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του, όντα μόλις 24 χρόνων -και αυτά ούτε καν κλεισμένα- αλλά βρίσκεται και σε μια ομάδα που μπορεί να του τον δώσει αυτό τον χρόνο. Μένει να δούμε λοιπόν αν θα μπορέσει είτε να δείξει ότι αξίζει το max συμβόλαιο, είτε να είναι στην λίγκα και τα επόμενα χρόνια.

γ. Τι μπορεί να δώσει ο πάγκος; Θα έχουμε κάποιο blow up;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι λογικό με τους παίκτες που απέκτησαν οι Wolves να περιμένουν κάποιες βοήθειες από τους αναπληρωματικούς τους. Ειδικά αν συγκρίνουμε και με την περσινή χρονιά που η ομάδα ήταν 21η στο σκοράρισμα από τον πάγκο. Οι περισσότεροι παίκτες του πάγκου είναι 25 ετών και κάτω Vonleh(24), Okogie(21), Bell(24), Layman(25), Bates-Diop(23) και αυτό μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους. Είτε οι διοικούντες σκέφτηκαν ότι πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε νεαρούς και να βγάλουμε παίκτες γιατί δεν υπάρχει χώρος να δώσουμε αβέρτα λεφτά -που είναι και το πιο πιθανό να συνέβη-, είτε κανένας σοβαρός παίκτης δεν θα ερχόταν σε μία ομάδα η οποία δεν φαίνεται να έχει στόχους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Από τους νεαρούς παίκτες αν πόνταρα σε έναν που θα μπορούσε να κάνει το ξεπέταγμα στους φετινούς Wolves αυτός είναι ο Jake Layman. Βλέποντας απλά τα στατιστικά του τα τρία πρώτα χρόνια του, στους Blazers δεν μπορείς να πεις ότι έχει βάση η πεποίθηση αυτή, όμως τα PER36 της τρίτης σεζόν του ήταν εξαιρετικά 14.7pts, 5,9rebs, 1,4asts με 50% στα σουτ. Πράγμα που δείχνει ότι χρειάζεται να είναι σε μία ομάδα που θα του δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Εκπληκτικό ήταν και το ντεμπούτο του, δεν ξέρω αν το θυμάστε.

Quo Vadis?

Ο KAT θα κάνει μία ακόμα εξαιρετική χρονιά και θα παλέψει μόνος του για την είσοδο στα playoffs Που φυσικά δεν θα έρθει ποτέ. Ο Rosas θα κάνει κινήσεις να μπορέσει να αυξήσει την ποιότητα της ομάδας, διώχνοντας σίγουρα τον Jeff Teague μέσα στην χρονιά. Αν καταφέρει να βρει την σωστή χημεία ο Saunders, ίσως μείνουν κοντά στην όγδοη θέση. Αλλιώς θα είναι 10οι και καταϊδρωμένοι, μακριά όμως από τις κακές ομάδες της λίγκας.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Δεν λέω ακατόρθωτα γιατί πάντα παραμονεύουν οι Knicks.