2019-20 Previews: Oklahoma City Thunder

Posted on Oct 18 2019 - 7:00pm by Loukas Moschoulas

11 χρόνια μετά την μετακόμιση στην Oklahoma, είναι η πρώτη χρονιά που κανείς από την μαγική τριάδα των Durant, Westbrook και Harden που έκανε Draft αυτή η ομάδα δεν θα είναι στο ρόστερ της1)Οι Durant και Westbrook έγιναν draft από τους Sonics, όμως ο δεύτερος δεν έπαιξε καθόλου με αυτούς όπως θα θυμάστε. Και αυτό δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τον Sam Priesti και τους ιθύνοντες της ομάδας.

Όμως, όταν χάνεις στον πρώτο γύρο των Playoffs για τρεις συνεχόμενες χρονιές, τότε οι λέξεις αλλαγή και rebuild δεν ηχούν τόσο άσχημα στα αυτά σου. Μάλλον αυτό κατάλαβαν και οι άνθρωποι της ομάδας και το καλοκαίρι που μας πέρασε αποφάσισαν να τα αλλάξουν όλα. Με το πρόσωπο που θα δούμε την νέα χρονιά να είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει από τους Thunder της Oklahoma.

Offseason Moves

Γεμάτο καλοκαίρι για τους Thunder σε ότι αφορά τις μετακινήσεις. Στο πρώτο από τα δύο μεγάλα trades απέκτησαν τους Gallinari και Gilgeous-Alexander μαζί με αρκετά picks, για να αποχαιρετήσουν τον καλύτερο αμυντικό τους, αλλά και τρίτο υποψήφιο για MVP την προηγούμενη σεζόν πίσω από Giannis και Harden, Paul George. Το συγκεκριμένο trade ήταν και αυτό που έβαλε στην κουβέντα την λέξη rebuild. Μετά από την φυγή του George που παρεμπιπτόντως είχε ανανεώσει με τους Thunder το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Sam Presti άρχισε να ετοιμάζεται και για τον Russell Westbrook. Ο “mister triple double” δεν μπορούσε να μείνει σε μια ομάδα που δεν θα είχε κάποιον All Star δίπλα του και θα αναγκαζόταν να παλέψει για την είσοδο στα Playoffs. Ο GM των Thunder ανέμενε μία πρόταση και όταν αυτή ήρθε από τους Rockets δεν το πολυσκέφτηκε, αν και ζήτησε πολλά γιατί οι Τεξανοί ήθελαν να διώξουν το βαρύ συμβόλαιο του Chris Paul. Έτσι μαζί με τον 34χρονο play maker ήρθαν τα first round picks και των Rockets για τις σεζόν 2024 και 2026, και η δυνατότητα ανταλλαγής των picks πρώτου γύρου για τα draft 2021 και 2025.

Στου παίκτες που έφυγαν, προσθέτουμε και τον Jerami Grant, που σε αντάλλαγμα για το πρώτο pick των Nuggets, top10 protected, πήρε το δρόμο για το Denver. Αυτά σε ότι αφορά τις σημαντικές αποχωρήσεις. Στις προσθήκες τώρα, πλην των παικτών που ήρθαν από τα trades, οι Thunder πρόσθεσαν τον Mike Muscala και τον νεαρό center Justin Patton από την free agency, για να προσθέσουν βάθος στην front line, καθώς και τον Darius Bazley από το draft. Έναν παίκτη που δεν είδαμε αγωνιστικά πέρσι, καθώς ο ίδιος πήρε την απόφαση να μην πάει στο κολέγιο και να δοκιμάσει στην G-League. Τελικά δεν έπαιξε ούτε εκεί, καθώς αποφάσισε να προπονηθεί μόνος του, συμφωνώντας με τον Rich Paul για να γίνει ο ατζέντης του.

Depth Chart

PG: Chris Paul, Dennis Schroder

SG: Shai Gilgeous-Alexander, Hamidou Diallo, Deonte Burton

SF: Andre Roberson, Terrance Ferguson, Abdel Nader

PF: Danilo Gallinari, Mike Muscala, Darius Bazley

C: Steven Adams, Nerlens Noel, Justin Patton

Ο Παίκτης Κλειδί

Gallinari φυσικά -και δεν μιλάμε μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι.

Ξεκινώντας από αυτό, ο 31χρονος Ιταλός δείχνει να βρίσκεται σε καλή φόρμα μετά τους τραυματισμούς του καθώς πέρσι έπαιξε σε 68 παιχνίδια συν φυσικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Ιταλία, που φυσικά δεν προχώρησε. Είχε career highs σε πόντους (19,8), rebounds (6,1) και FG% με 46,3% ενώ δεύτερη καλύτερη επίδοση καριέρας είχε στις assists (2,6) και στο 3P% με 43,3%. Όχι άσχημα για τον Ιταλό, που πολλοί πριν από 2-3 χρόνια τον είχαμε ξεγράψει μετά από έναν ακόμα σοβαρό τραυματισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ο Gallinari έδειχνε να διασκεδάσει τρομερά το παιχνίδι στους Clippers, παρέα με τους Tobias Harris και Lou Williams, δίνοντας ένα ακόμα επιθετικό όπλο στα χέρια του Doc Rivers.

Περνώντας τώρα στο μη αγωνιστικό κομμάτι, ο Ιταλός βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και είναι ένα καλό asset για διάφορα trades που μπορεί να σκαρφιστεί ο φορμαρισμένος -φτου φτου μην τον ματιάξω- Sam Priesti. Τα $22,6 εκατ. που απομένουν στο υπάρχον συμβόλαιο του Ιταλού είναι μια ακόμα ευκαιρία για τους Thunder να κυνηγήσουν κάποιον νεαρό παίκτη ή μερικά picks ακόμα, σε περίπτωση που νοιώθουν πως δεν έχουν φτάσει την μια ντουζίνα ξένα picks την επόμενη οκταετία. Με λίγα λόγια ο Danilo μοιάζει να είναι win-win situation για τους φετινούς Thunder, απλώς θα πρέπει να τον εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κορυφαία Προσθήκη

Θα μπορούσε να μπει και εδώ ο Ιταλός, όμως αναλύσαμε γιατί είναι παίκτης -κλειδί, οπότε εδώ κολλάει καλύτερα ο Shai Gilgeous-Alexander που είναι ο παίκτης που η ομάδα θα επενδύσει πάνω του για τα επόμενα χρόνια. Οι Clippers προσπάθησαν να μην έχουν τον νεαρό σε κανένα από τα trades που έψαξαν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς για αυτούς δεν τα κατάφεραν. Και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Μιλάμε για το νούμερο #11 του περσινού Draft, όπου ξεκίνησε βασικός σε 73 από τα 82 παιχνίδια που έπαιξε στην rookie season του με αριθμούς που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακοί. 10,8pts, 2,8rebs, 3,3asts, 1,2stls σε 26,5 λεπτά συμμετοχής και όλα αυτά συνδυασμένα με πολύ καλές άμυνες και τοποθετήσεις στο πίσω κομμάτι του παρκέ.

Με τους Thunder αναμένουμε να τον δούμε να κάνει το βήμα παραπάνω, καθώς θα παίξει και ως point guard αλλά και ως δεύτερος guard δίπλα σε δύο πολύπειρους οργανωτές. Αναμένουμε μεγάλη χρονιά από τον νεαρό και να είναι το σημείο αναφοράς στους φετινούς Thunder.

Δύο ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
α. Το tanking προϋποθέτει trades. Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να χάσουν;

Για να μπορέσουν να χάσουν αρκετά παιχνίδια θα πρέπει να διώξουν κάποιους παίκτες που θα έχουν ποιότητα και δεν θα μπουν για να χάσουν. Ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ βλέπει κανείς ότι από τους 14 παίκτες, οι επτά έχουν παίξει τέσσερα ή λιγότερα χρόνια στο NBA και πέντε από αυτούς είναι σε ηλικία 22 ή μικρότεροι. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια πολύ καλή μαγιά για το λεγόμενο rebuild, συν φυσικά τα 15 picks πρώτου γύρου μέχρι και το 2026.

Όπως αναφέραμε όμως υπάρχουν και παίκτες που δεν θα κάτσουν να χάσουν καθώς βρίσκονται σε χρονιές συμβολαίων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Danilo Gallinari, που αναφέραμε και παραπάνω ότι βρίσκεται σε χρονιά που λήγει το συμβόλαιο του. Οπότε είναι λογικό να μην έχει λόγο να μπει στο παρκέ και να κοροϊδέψει. Αυτό βέβαια τον κάνει τρομερό asset, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη 31 ετών με μέσους όρους 19,8 pts, 2,1asts και 6,1rebs την περασμένη σεζόν όπου σούταρε με 43.3% από το τρίποντο.

Μαζί με τον Gallinari όμως παίκτες που θέλουν άμεσα να κερδίσουν είναι και οι άλλοι βετεράνοι, Paul, Adams και Schroeder οι οποίοι βέβαια είναι και στους πρώτους υποψήφιους για να αποχαιρετήσουν. Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι του Paul που έχει τρία ακόμα χρόνια συμβόλαιο αξίας $126 εκατ. και μοιάζει δύσκολο ομάδα να πάρει έναν 34χρονο με τέτοιο συμβόλαιο. Επίσης φήμες βγήκαν το καλοκαίρι ότι οι Thunder ζήτησαν πολλά για να ανταλλάξουν τον Adams.

Γενικότερα, ο Presti είναι σε εγρήγορση για να μπορέσει να δώσει μεγαλύτερο χώρο στο cap και συγχρόνως ακόμα περισσότερες επιλογές στα επόμενα drafts. Με τόσα picks βέβαια μπορεί να προσθέσει και κάποιον νεαρό All Star, όπως ο Devin Booker ή να ρισκάρει σε κάποιο ερωτηματικό, όπως ο Markelle Fultz. Το μοναδικό που θα πρέπει να προσέξει θα είναι μην του μείνουν οι επιλογές, όπως του Danny Ainge.

β. Θα συνεχίσει η άμυνα τους να είναι όπως πέρσι; 

Μιλάμε για μία ομάδα που πέρσι ήταν τέταρτη στο defensive rating με 107 πόντους. Όμως, είχαν και έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της λίγκας, που ακούει στο όνομα Paul George – συν φυσικά τον νεαρό Jerami Grant, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αμυντική εικόνα των Thunder. Χωρίς αυτούς τους δύο, όπως είναι φυσικό, δεν περιμένουμε την ίδια εικόνα, αν και συστατικά υπάρχουν και φέτος: παίκτες όπως ο Adams, ο Andre Roberson που επιστρέφει (και μην ξεχνάμε ότι ήταν στην καλύτερη αμυντική πεντάδα την σεζόν 2016-17), οι Noel και Ferguson που είναι από πέρσι στην ομάδα, αλλά και ο νεοφερμένος SGA. Γενικά, η νεανική ομάδα που έχει στα χέρια του ο Billy Donovan του δίνει την ευχέρεια να δουλέψει πάλι στο αμυντικό κομμάτι.

Με λίγα λόγια μπορεί να μην είναι στην τέταρτη θέση, όμως δύσκολα δεν θα είναι στο top10 των καλύτερων αμυνών του πρωταθλήματος.

Quo Vadis?

Με την πρώτη τους χρονιά ως Thunder να πιάνουν τις 23 νίκες, είναι δύσκολο να πούμε ότι πάνε για ιστορικό χαμηλό2)Δεν είμαστε από αυτούς που αποδέχονται ότι οι Thunder είναι λογική συνέχεια των Sonics, οπότε θα μας επιτρέψετε να τα διαχωρίσουμε, όμως από τότε δεν έχουν πέσει ποτέ κάτω από τις 45. Κάτι που λογικά θα γίνει φέτος, χωρίς να τους νοιάζει και τόσο. Λογικό μεν, ειδικά αν κάποιος τους πει ότι θα μπορέσουν να χτίσουν τα επόμενα χρόνια, αν αθροίσουμε τα δικά τους picks μαζί με τα picks -λάφυρα από τα trades -αρχής γενομένης αυτό των Nuggets για την επόμενη χρονιά, το οποίο είναι top10 protected.

Συνοψίζοντας, 35 με 37 νίκες μοιάζει ένα ιδανικό σενάριο, μιας και δεν ξέρουμε πότε και αν θα φύγουν οι Adams, Paul και Gallinari.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Οι Durant και Westbrook έγιναν draft από τους Sonics, όμως ο δεύτερος δεν έπαιξε καθόλου με αυτούς όπως θα θυμάστε
2 Δεν είμαστε από αυτούς που αποδέχονται ότι οι Thunder είναι λογική συνέχεια των Sonics, οπότε θα μας επιτρέψετε να τα διαχωρίσουμε