2019-20 Previews: San Antonio Spurs

Posted on Oct 20 2019 - 6:00pm by Loukas Moschoulas

Με την ανάθεση των previews ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία.

Λουκάς: Κοσμά, οι δυο μας θα γράψουμε για Spurs στο preview.

Κοσμάς: Ωωωωωωω μαλάκα μου, όχι Spurs.

Λουκάς: Γιατί ρε, τι έγινε;

Κοσμάς: Τίποτα, απλά είναι η πιο βαρετή ομάδα στην παγκόσμια ιστορία.

Και κάπως έτσι έμεινα μόνος να γράφω για την ομάδα που πάει να σπάσει το ρεκόρ συνεχόμενων συμμετοχών σε post season, έχοντας 22 και καταφέρνοντας να ισοφαρίσουν το ρεκόρ την περσινή σεζόν μετά από ένα σερί εννέα νικών από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα του Μάρτη. Για τόσο βαρετή ομάδα μιλάμε.

Offseason Moves

Πρώτη και καλύτερη, η προσθήκη του Tim Duncan στο προπονητικό staff του Gregg Popovic ως assistast του. Με τον γερόλυκο των πάγκων να δίνει παράσταση για μία ακόμα φορά σε συνέντευξη του στην προετοιμασία της team USA αναφερόμενος στην προσθήκη του Tim, απολαύστε τον.

Σε ότι αφορά το αγωνιστικό η ομάδα παραμένει σχεδόν η ίδια. Οι λιγοστές προσθήκες έχουν να κάνουν με τον DeMarre Carroll που ήρθε με sing n trade από τους Brooklyn Nets, προσδίδοντας καταρχάς ακόμα ένα παίκτη που ξέρει να σκοράρει και να αμύνεται ταυτόχρονα. Το σημαντικό σε ότι αφορά την επίθεση είναι ότι ο Carroll τελείωσε πέρσι την χρονιά με 11,1 ppg, ενώ στην καριέρα του έχει 36% από το τρίποντο, που μπορεί να μην είναι σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού των Spurs, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει καθώς θα πάρει προσπάθειες. Πέρσι να θυμίσουμε ότι οι Spurs ήταν η ομάδα με τις λιγότερες προσπάθειες ανά παιχνίδι με μόλις 25,3, όμως συγχρόνως είχαν και το καλύτερο ομαδικό ποσοστό με 39,2%. Popovich γαρ.

Ακόμα, ο Carroll πέρσι είχε και 5,2 rpg, όμως το πολύ σημαντικό είναι ότι είναι παίκτης που δεν φοβάται να γίνει «σκύλος» και να βάλει το κορμί του στη φωτιά. Τέλος αναμένουμε να βοηθήσει και στο αμυντικό κομμάτι στη θέση του small forward, καθώς, ελέω 4άδας στα guard (βλ. Murray, White, Forbes και Mills), ο Popovich θα αναγκαζόταν να παίζει για αρκετή ώρα με τον DeRozan στο “3”, ο οποίος είναι η αλήθεια ότι δεν έχει και τόσο όρεξη για την άμυνα1)Να το πούμε έτσι κομψά..

Επίσης μία ακόμα προσθήκη ήταν ο Trey Lyles, ένας νεαρός forward που έχει δεν κατάφερε να βρει θέση στο rotation των Jazz και Nuggets τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στον NBA. Όμως, μπορεί να δώσει ύψος και σουτ από μακριά στις θέσεις των forward με τα 208 εκατοστά του και την ικανότητα του να σουτάρει με συνέπεια. Και οι Spurs μοιάζουν μία ομάδα που μπορεί να του δώσει περισσότερες ευκαιρίες. Τέλος, επέλεξαν τους Luka Samanic και Keldon Johnson από το draft στο #19 και #29 αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τώρα στις κινήσει στο ήδη υπάρχον ρόστερ, ξεκινώντας από τον Rudy Gay που υπέγραψε επέκταση συμβολαίου $29 εκατ. για τα επόμενα δύο χρόνια, με τον βετεράνο forward να έχει κολλήσει εξαιρετικά με το franchise των Spurs, όντας ο τρίτος επιθετικός πόλος την περασμένη σεζόν. Καταφέρνει να δημιουργεί τα δικά του σουτ όπου την περασμένη σεζόν είχε και 40,1% από το τρίποντο, είναι μακρύς, βοηθώντας και στα rebounds με ρεκόρ καριέρας πέρσι τα 6,8 και έχει καταφέρει να γίνει ένα με το σύστημα της ομάδας.

Τέλος πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστή η συμφωνία για νέο συμβόλαιο στον Dejounte Murray για τέσσερα χρόνια έναντι $64 εκατ. Οι Spurs, είχαν ενεργοποιήσει τις team option στα rookie συμβόλαια των Derrick White και Lonnie Walker IV για την σεζόν 2020-21. Και ήδη υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τον DeMar DeRozan για να υπογράψει νέο συμβόλαιο κάνοντας opt out από τον τελευταίο χρόνο του υφισταμένου. 

Κοίτα που τελικά κινήθηκαν το καλοκαίρι! Και δεν τους φάνηκε.

Depth Chart

PG: Dejounte Murray, Derrick White,

SG: Bryn Forbes, Patty Mills, Marco Belinelli,

SF: DeMar DeRozan, DeMarre Carroll, Lonnie Walker IV, Keldon Johnson

PF: LaMarcus Aldridge, Rudy Gay, Trey Lyles, Luka Samanic

C: Jakob Poeltl, Drew Eubanks, Chimezie Metu

Παίκτης Κλειδί

Κυριολεκτικά, ότι μεταφράζεται σε «μέλλον», «ελπίδα», «ίντριγκα» έχει να κάνει με τα ονόματα των Dejounte Murray, Derrick White και Lonnie Walker IV. Versatile παίκτες, ενταγμένοι απόλυτα στον οργανισμό των Spurs, όχι μονομερείς στην επίθεση και το κυριότερο, εξαιρετικοί αμυντικοί. Πρακτικά, από αυτούς, ο “Pop” θα ξεδιαλέξει την επόμενη γενιά των Parker-Ginobili.

Φέτος, είναι η πρώτη φορά που θα δούμε σε πραγματικό χρόνο τι αξίζουν, αφού η περσινή χρονιά εκτόξευσης για τον Murray αναβλήθηκε για μια χρονιά, ο White επωφελήθηκε από το στεγνό ρόστερ των Spurs πέρσι και έφτιαξε το όνομα του2)ΟΚ, βοήθησε ότι βρήκε και απέναντι του τον Jamal Murray να τον μαρκάρει στα playoffs…, ενώ ο Walker, που εντυπωσίασε στο summer league, «έφαγε» ήδη τον πρώτο χρόνο από το κλασικό «πάγωμα» που επιφυλάσσει ο “Pop” στους rookies του. Κουράγιο Lonnie, διότι, όπως λένε στο στρατό «μέρα που βγαίνει, δεν ξαναμπαίνει» και «θητεία είναι, θα περάσει».

Δύο Ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση
α. Θα μπει επιτέλους στο τριπάκι να σουτάρει περισσότερα τρίποντα η ομάδα του Popovich;

Ο coach Pop είναι από τους προπονητές που διαφωνούν, και μάλιστα πολλές φορές φωναχτά, με τον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ στην νέα εποχή. Και όταν λέμε τρόπο δεν εννοούμε τίποτα άλλο πέρα από το τρίποντο και την συχνότητα που οι ομάδες το χρησιμοποιούν στο παιχνίδι τους. Οπότε η απάντηση στο ερώτημα νομίζω ότι είναι ένα ξερό ΟΧΙ.

Οι Spurs είναι ομάδα που δεν ψάχνει την ποσότητα αλλά την ποιότητα και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό το πράγμα, όπως αναφέραμε παραπάνω την περσινή σεζόν ήταν τελευταίοι σε προσπάθειες σουτ τριών πόντων με 25,3 αλλά πρώτοι σε ποσοστό με 39,2%. Από τα πιο αξιοσημείωτα, σε ότι αφορά τα ποσοστά της περσινής περιόδου. Όμως αν οι Spurs θέλουν να πρωταγωνιστήσουν και να φτάσουν στο επίπεδο για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος θα πρέπει να μπουν στο τριπάκι που αποφεύγει ο Pop όπως ο διάολος το λιβάνι.

β. Σε μία λίγο καλύτερη από πέρσι Δύση, θα είναι οι Spurs αυτοί που θα “κλέψουν” την τελευταία θέση για την post season;

Είναι αλήθεια πως τα Σπιρούνια τα τελευταία δύο χρόνια έφτασαν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον αποκλεισμό από τα Playoffs. Και φέτος σε μια τόσο απαιτητική Δυτική Περιφέρεια, μοιάζουν να μην είναι από τα φαβορί για να είναι στην τελική οκτάδα. Αν βάλουμε κάτω τα κουκιά με τις επτά θέσεις να είναι -σχεδόν- κλεισμένες (βλ. Blazers, Clippers, Jazz, Lakers, Nuggets, Rockets και Warriors) μένει μία και οι Spurs με μία ομάδα που είναι σχεδόν ίδια με τα τελευταία χρόνια δεν δείχνουν να είναι το φαβορί για να την κατακτήσουν. Με Kings, Mavericks και Wolves θα παλέψουν και θα ματώσουν για να την κατακτήσουν και να γίνουν η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να έχει 23 συνεχόμενες συμμετοχές σε post season.

Quo Vadis?

Μετά από αυτό το tweet θα τολμήσω να κάνω πρόβλεψη ότι θα κάνουν λιγότερες νίκες σε σχέση με τα 22 προηγούμενα χρόνια που καταφέρνουν να μπουν Playoffs. Δηλαδή λιγότερες από 47 που έκαναν την σεζόν 2017-18 και μπήκαν ως έβδομοι με ισοβαθμία. 44 ή 45 και αποκλεισμός για πρώτη φορά μετά το 1996-97, με τον Popovic να συνεχίζει να μην δίνει σημασία στο πόσο σημαντικό έχει γίνει το τρίποντο στην νέα εποχή του Basket και για πρώτη φορά να το πληρώνει. Κρίμα που φαίνομαι πολέμιος του γερο Gregg, αλλά δεν είμαι. Τον αγαπώ και τον εκτιμώ απεριόριστα, όμως το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει στην τελική, και το μπάσκετ των Spurs τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να συναγωνιστεί των υπολοίπων ομάδων που πρωταγωνιστούν.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Να το πούμε έτσι κομψά.
2 ΟΚ, βοήθησε ότι βρήκε και απέναντι του τον Jamal Murray να τον μαρκάρει στα playoffs…