2019-20 Previews: Millwaukee Bucks

Posted on Oct 15 2019 - 12:23pm by Loukas Moschoulas

Μία από τις καλύτερες regular season της ιστορίας τους είχαν πέρσι οι Bucks που κατάφεραν για πρώτη φορά μετά την σεζόν 1980-81 να πιάσουν τις 60 νίκες. Από νωρίς μέσα στην σεζόν έδειξαν ότι θα είναι στις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν, καθώς έτρεξαν ένα σερί 7-0 μέσα στον Οκτώβριο και μη έχοντας κανέναν μήνα χωρίς 10 νίκες. Ενώ ήταν και η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο NBA απέναντι σε ομάδες με πάνω από .500 ποσοστό νικών, τελειώνοντας με 28-13. Η συμμετοχή στους τελικούς βέβαια δεν ήρθε, καθώς ο Kawhi και η παρέα του είχαν άλλη άποψη. Φέτος λοιπόν ο στόχος είναι πάλι ίδιος με το αποτέλεσμα να τίθεται από πολλούς εν αμφιβόλω. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι είδαμε και τι περιμένουμε από την σεζόν των Bucks.

 

Offseason Moves

Στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ του NBA, είναι λογικό να μην γίνονται πολλές αλλαγές ειδικά στον βασικό κορμό της. Έτσι αυτό που αναμέναμε έγινε στην ομάδα του Millwaukee που άλλαξε μόνο το 1/5 της πεντάδας της. Θα ξεκινήσουμε από τον Θανάση που ήρθε στην ομάδα σαν χάρη στον μεγάλο αστέρα της ομάδας και δεν αναμένουμε να πάρει πολλά λεπτά συμμετοχής.

Οι Wesley Matthwes και Kyle Korver είναι οι παίκτες που ήρθαν και αναμένεται να δώσουν ποιότητα στο μακρινό σουτ. Ο πρώτος, με το 38,2% από το τρίποντο στην καριέρα του, ψάχνει μια ευκαιρία να διεκδικήσει ένα δαχτυλίδι και αναμένεται να παίξει και τον ρόλο του βασικού sg, δίπλα στον Eric Bledsoe. O Korver από την άλλη είναι επιλογή για τα playoffs, καθώς στα 38 του δεν περιμένουμε να μπορεί να δώσει στην ομάδα πολλά λεπτά στην regular season. Και οι δύο θα είναι αυτοί που θα αντικαταστήσουν τον Tony Snell που είναι αλήθεια ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά και τον Malcolm Brogdon στον οποίο θα αναφερθούμε και παρακάτω.

Στην front line οι Henson και Maker αποχώρησαν για να πάρουν την θέση τους κατά βάση ο Robin Lopez, για να παίξει για πρώτη φορά δίπλα στον δίδυμο αδερφό του μετά τα χρόνια του κολεγίου. Ένας center που δεν φημίζεται για την επιθετική του δεινότητα, αλλά είναι ένα “σκυλί” στην άμυνα, καθώς είναι μέσα στο top20 των rim protector, αλλά και ένας παίκτης που μπορεί να παίξει το PnR όντας 15ος στην λίστα των screen assists. Αλλά και ο Dragan Bender, που για τρία χρόνια στους Suns δεν έδειξε αυτά που περίμεναν εκείνοι, όταν το επέλεγαν στο νούμερο τέσσερα του Draft το 2016. Με το συμβόλαιο του να είναι μερικώς εγγυημένο για την φετινή σεζόν.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι Bucks δεν επέλεξαν στο Draft, καθώς το πρώτο τους pick πήγε στο trade του Tony Snell για να αδειάσουν χώρο στο salary cap τους.

Depth Chart

PG: Eric Bledsoe, George Hill, Frank Mason III

SG: Wesley Matthews, Pat Connaughton, Donte DiVincenzo

SF: Khris Middleton, Sterling Brown, Kyle Korver

PF: Giannis Antetokounmpo, Ersan Ilyasova, D.J. Wilson, Thanasis Antetokounmpo

C: Brook Lopez, Robin Lopez, Dragan Bender

Ο Παίκτης Κλειδί

Με την απώλεια του ROY της σεζόν 2016-17 Malcolm Brogdon, ο Eric Bledsoe μοιάζει να είναι o παίκτης που θα πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω την νέα σεζόν για να μπορέσει η ομάδα του Budenholzer να είναι και πάλι στην κορυφή ολόκληρου του NBA. Βέβαια το σημαντικό είναι η συνεισφορά του στην post season, που μία ακόμα σεζόν δεν κατάφερε να δώσει τα αναμενόμενα. Οι 15,9 πόντοι έγιναν 13,7. Οι 5,5 assists έγινε 4,3. Τα 4,6 rebounds έγιναν 3,7 και το 48,4% εντός παιδιάς έγινε 41,1%. Οι πρώτοι αριθμοί είναι της κανονικής περιόδου και οι δεύτεροι των playoffs. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οι Bucks δεν κατάφεραν να πετύχουν τον περσινό τους στόχο. Θα καταφέρει ο Eric να μείνει σε regular season mode και μετά τον Απρίλη; Αν ναι υπάρχει ελπίδα.

Κορυφαία Προσθήκη

Να πούμε Thanasis και να πάμε παρακάτω; Άντε καλά, βγάζουμε την φουστανέλα και ξεκινάμε το σοβαρό γράψιμο.

Όλες οι προσθήκες ήταν με παίκτες συμπληρωματικού χαρακτήρα και αυτό είναι εν μέρη λογικό, για μια ομάδα που κράτησε τον βασικό της κορμό πλην Brogdon. Οι ανανεώσεις των MIddleton, Hill, Lopez αλλά και αυτή του Bledsoe που μπήκε σε ισχύ από το φετινό καλοκαίρι είχαν και τα αρνητικά τους, καθώς ο χώρος στο salary cap μειώθηκε δραματικά, ειδικά αν βάλουμε στην εξίσωση και την πρόταση των Bucks για super max στον Giannis που ενδέχεται να έρθει και από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Με όλες αυτές τις παραμέτρους το να προσθέσεις έναν ρολίστα σκόρερ σαν τον Wesley Matthews, είναι μια επιτυχία. Ο Τεξανός guard-forward συμφώνησε σε ένα veteran minimum διετές συμβόλαιο με τον δεύτερο χρόνο να είναι player option έναντι $5.25 εκατ. Σε ότι αφορά τις παικτικές του ικανότητες είναι ένας γεννημένος σκόρερ που έχει καταφέρει σε εννιά από τις 10 σεζόν της καριέρας του να έχει διψήφιο αριθμό πόντων1)Μόνο στην rookie season στους Jazz είχε 9,4 ανά αγώνα όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι δεν είναι πλέον ο σκληρός παίκτης στην άμυνα. Αυτός που ήταν δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια2)Κυρίως στους Blazers. Την περσινή του χρονιά είχε το χειρότερο defensive rating, και αναμένουμε να δούμε αν σε αυτό έπαιξε το ρόλο του ότι άλλαξε τρεις ομάδες, ξεκινώντας από τους Mavericks, παίζοντας δύο παιχνίδια με τους Knicks μετά το trade του Porzingis και κλείνοντας την χρονιά στην Indiana που υπέγραψε μετά το waive των Knicks.

Τρία ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
α. Θα είναι ο Brogdon απώλεια που θα στοιχίσει ή το Backcourt θα σταθεί στο ύψος του;

Για να μιλήσουμε για την απώλεια και το αν θα στοιχίσει, θα πρέπει να δούμε με ποιους παίκτες αντικαταστάθηκε ο Brogdon και αν αυτοί είναι ικανοί να δώσουν το κάτι παραπάνω σε επίθεση και άμυνα. Το παιχνίδι της ομάδας του Budenholzer είναι γνωστό, ο Giannis παίζει και PG και οι περισσότεροι είναι ακροβολισμένοι στις γωνίες για το τρίποντο, συν φυσικά την σκληρή άμυνα3)Μην ξεχνάμε ότι οι bucks είχαν το καλύτερο defensive rating της λίγκας με 105,2.

Οι δύο παίκτες που θα καλύψουν το κενό του νεαρού guard είναι ο νεοφερμένος Wesley Matthews και ο George Hill που ανανέωσε για τρία χρόνια. Ξεκινώντας με τον πρώην guard των Mavericks να πούμε ότι έχει πολλά κοινά με τον Brogdon, είναι καλοί σουτέρ με έμφαση στην άμυνα και οι δύο είναι ιδανικοί σουτέρ για catch n shoot τρίποντα όπου πέρσι είχαν 40,1% ο Matthews και 47,5% ο Malcolm με τον πρώτο φυσικά να μην έχει τον Giannis δίπλα του και να επιχειρεί αρκετά από αυτά τα σουτ με παίκτη πάνω του. Το καλό για τους Bucks είναι ότι o 33χρονος guard σουτάρει από παντού ενώ ο Brogdon είναι κυρίως παίκτης για τρίποντα από τις γωνίες όπως βλέπετε και από τις παρακάτω φωτογραφίες.

Εικόνα από το www.brewhoop.com

Εικόνα από το www.brewhoop.com

Τέλος σε ότι αφορά την μηχανική του σουτ να πούμε ότι ο βετεράνος guard είναι πιο γρήγορο πιστόλι και αυτό αποδεικνύεται από το ότι πέρσι είχε 50% από το τρίποντο όταν ο αμυντικός του ήταν σε απόσταση μικρότερη από 60 εκατοστά. Σε ότι αφορά την άμυνα, ο Brogdon και λόγω ηλικίας είναι πιο φρέσκος με πιο γρήγορα πόδια και πιο ενεργητικός από τον Matthews ο οποίος τα τελευταία χρόνια δείχνει να χάνει την όρεξη και την δυναμική του στο αμυντικό κομμάτι.

Σε ότι αφορά τον Hill, αυτός θα είναι που θα πάρει την μπαγκέτα από τον Bledsoe στα ερχόμενα Playoffs που πάλι θα μας δείξει τα σημάδια της playoff φοβία του. Στην άμυνα τα μακριά του χέρια δίνουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τον Brogdon, συν ότι έχει και αυτός το πλεονέκτημα ότι είναι ένα ψηλό guard και μπορεί να παίξει άμυνα ψηλότερα guard χωρίς τον φόβο του ποσταρίσματος. Το πλεονέκτημα που είχε ο Brogdon σε σχέση με τον Bledsoe.

Συμπέρασμα, στο επιθετικό κομμάτι οι αριθμοί δείχνουν ότι μάλλον δεν θα αναπολήσουν τον νεαρό guard, στο αμυντικό μόνο αν ξεπεταχτεί κάποιος από τους νεαρούς που θα αναφέρουμε παρακάτω θα βελτιωθεί η ομάδα, ενώ στην οργάνωση ο Hill μοιάζει να είναι η εγγύηση για τα δύσκολα βράδια του Bledsoe.

β. Το τρίποντο θα μείνει το νούμερο ένα πλεονέκτημα και φέτος; Και συγχρόνως τι θα γίνει με τα ποσοστά του Giannis από μακριά; 

Με τον coach Budenholzer προφανώς να μην αλλάζει το στυλ του, η ομάδα και πάλι θα είναι κολλημένη με το τρίποντο και ειδικά τις φορές που ο Giannis θα κάνει τις μπούκες του στο καλάθι ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις θα περιμένουν έξω από την γραμμή. Να πούμε ότι πέρσι η ομάδα ήταν δεύτερη και στα εύστοχα τρίποντα αλλά και στις προσπάθειες έξω από την γραμμή των 7,75 πίσω φυσικά μόνο από τους Rockets (και στις δύο κατηγορίες). Το άσχημο κομμάτι έχει να κάνει με το ποσοστό της ομάδας που ήταν στο 35,2% όντας 15η σε όλη την λίγκα. Αυτό αναμένεται να λύσουν και οι προσθήκες των Kyle Korver και Wesley Matthews.

O Giannis πέρσι για πρώτη φορά στην καριέρα του ξεπέρασε το 20% των προσπαθειών από το τρίποντο, όπου σούταρε με 25,6% πέφτοντας από το 30,7% της προπέρσινης σεζόν. Ο ίδιος δήλωσε ότι δουλεύει αρκετά το σουτ του και ότι κάθε χρόνο θα είναι καλύτερος. Προσωπικά βλέπω να μειώνει τις προσπάθειες του από το τρίποντο μιας και θα έχει περισσότερους συμπαίκτες με καλό σουτ. Αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι ότι πλέον έχει βελτιώσει πολύ το σουτ από τα 5 μέτρα, έχοντας 41% στην περασμένη σεζόν. Όχι και άσχημα.

γ. Ποιος από τους νεαρούς της backcourt θα κάνει το ξεπέταγμα φέτος;

Donte DiVincenzo (22), Sterling Brown (24), Frank Mason III (25) και Pat Connaughton (26) είναι τέσσερις παίκτες που προσπαθούν να βρουν ακόμα τα πατήματα τους στο NBA και αναμένεται να πάρουν ευκαιρίες την φετινή σεζόν στους Bucks.

Ξεκινώντας με τον νεαρότερο, ο DiVincenzo κατάφερε να κάνει τους οπαδούς των Bucks να τον προσέξουν πέρσι στην rookie σεζόν του έχοντας 5,7rebs ανά 36 λεπτά, όμως δεν πήρε πολλά λεπτά κυρίως γιατί το ποσοστό του από το τρίποντο έμεινε στο 26,5%, ενώ προερχόταν από το 40,1% στην τελευταία του χρονιά στο κολέγιο. Το παρήγορο ότι λόγω πολλών τραυματισμών έχασε 41 παιχνίδια, ενώ είχε και 14 DNP. Ο Sterling Brown μπαίνει στην τρίτη του σεζόν στους Bucks, έχοντας 6,4pts, 3,2rebs και 1,4asts την περσινή με το όνομα του να κάνει την μικρότερη φασαρία σε σχέση με τους άλλους τρεις. Η φετινή σεζόν και ο χρόνος συμμετοχής του θα δείξουν πόσο τον υπολογίζει η ομάδα.

Ο Frank Mason III υπέγραψε two way contract με τους Bucks, ενώ η περσινή του σεζόν στους Kings ήταν πτωτική σε όλες τις βασικές κατηγορίες, όμως τα per36 του αυξήθηκαν σε 16,1pts, 7asts και 3,6rebs και αναμένεται να αρπάξει τις όποιες ευκαιρίες του δοθούν. Τελευταίος και καλύτερος ο Pat Connaughton, που πέρσι ήταν η ευχάριστη έκπληξη των Bucks. Ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις, που πήρε και αρκετά λεπτά πέρσι (20,7), είναι στο σημείο της καριέρας του πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω για να αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει και ένα καλό πολυετές συμβόλαιο. Οι αριθμοί του ανέβηκαν αρκετά στα playoffs έχοντας 6,2pts, 6,2rebs και 1,4ast με 35,7% από το τρίποντο. Αν καταφέρει να κάνει τα ίδια δεν αποκλείεται να τον δούμε περισσότερη ώρα στο παρκέ.

Έτσι με τους Bledsoe, Hill και Matthews να αθροίζουν τα 96 χρόνια, κάποιοι από τους παραπάνω τέσσερις αναμένεται να πάρουν αρκετές ευκαιρίες και να κάνουν το μπαμ. Εσείς σε ποιον θα ποντάρατε;

Quo Vadis?

Σε μια ομάδα που έπιασε την κορυφή πέρσι με 60 είναι δύσκολο να προβλέψεις την επόμενη σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι μου θυμίζουν λίγο Warriors την επόμενη σεζόν του 73-9 -με πολλές διαφορές είναι η αλήθεια. Λογικά θα κινηθούν περίπου στις 57 νίκες, και ίσως πέσουν στην δεύτερη θέση της Ανατολής. Όμως αυτό που τους νοιάζει είναι η συμμετοχής τους στους τελικούς του NBA, και για αυτό τον στόχο είναι διατεθειμένοι να χάσουν μερικά παιχνίδια μέσα στην σεζόν.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Μόνο στην rookie season στους Jazz είχε 9,4 ανά αγώνα
2 Κυρίως στους Blazers
3 Μην ξεχνάμε ότι οι bucks είχαν το καλύτερο defensive rating της λίγκας με 105,2