“Η εργατιά του NBA”: Trevor Booker

Posted on Dec 11 2015 - 7:29pm by Giannis Chatsios
nba working clas
Άδεια και δίπλωμα

Trevor Booker το λένε το παιδί, μεγάλωσε σε μια αγροτική περιοχή της Νότιας Καρολίνας, τρώγοντας δεκάδες μπολ δημητριακά κάθε βδομάδα. O τύπος λατρεύει τα δημητριακά, είναι, ούτως ειπείν, ένας expert της βιομηχανίας. Λίγο οι φυτικές ίνες από αυτά, λίγο το γάλα, λίγο οι αθλητές γονείς του ο μικρός Trevor πήρε μπόι κι έγινε δυό μέτρα παλικάρι, το καμάρι της γιαγιάς του. Για το Whitmire είναι γίγαντας. Για τα δεδομένα του NBA και της θέσης του πάλι, όχι. Τα δύο και κάτι ψιλά μέτρα του ύψους του και τα 100λίγα κιλά του τον κατατάσσουν στην κατηγορία των undersized PFs. Το σουτ που δεν έχει, τον τοποθετεί σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία της αγοράς, όπου πρέπει κανείς να δουλέψει διπλά για να αναδειχτεί.

Το πλήρες όνομά του είναι Trevor Fitzgerald Booker. Κρατήστε αυτή τη σκέψη.

Επίσης, είναι ξάδερφος του Jordan Hill, παίκτη που δύσκολα θα μπορούσες να σκεφτείς κάποιον πιο διαμετρικά αντίθετο στο attitude από τον Booker.

Nicknames: CookBook, Booker T, Cereal Boi

Και πως βρέθηκε στα μέρη μας;

Τέσσερα καλά χρόνια στο Clemson, με αρκετό σκοράρισμα, πολλά rebounds, μερικές τάπες, καλά ποσοστά και οδυνηρούς μώλωπες στα κορμιά των αντιπάλων ψηλών, έπεισαν τους ιθύνοντες των Wizards πως ο, ήδη 23άχρονος τότε, Booker χωράει στη νέα εποχή της ομάδας, και έτσι αντάλλαξαν τον Bjelica ανήμερα του draft για να τον αποκτήσουν. Την ίδια μέρα θα αποκτούσαν και τον Kevin Seraphin από το Chicago  στο #17 του ίδιου draft έξι θέσεις πριν από τον Booker που ήταν στο 23. Για την ιστορία, ο νυν συμπαίκτης του και βασικός θερμαστής του παγωμένου πάγκου της Utah, Tibor Pleiss, επελέγη στο #31 αυτού του draft. Στο πρόσωπο του Seraphin συναντάμε έναν ψηλό που έμελλε να έχει παράλληλη πορεία με τον Trevor, μέχρι αυτός να μετακομίσει βορειότερα. Ανταγωνιστές στο παρκέ, με τα νούμερά τους να είναι ανατριχιαστικά όμοια1)μα μόνο 9 πόντοι διαφορά στη regular season και 3 στα playoffs; μετά από πέντε χρόνια καριέρας, αλλά φιλαράκια εκτός.

Στην Washington απέκτησε φανατικούς φίλους, που είδαν στο πρόσωπό του έναν τύπο που σκύλιαζε στο γήπεδο, και εξισορροπούσε κάπως την προκλητική βαρεμάρα του Andray Blatche και του JaVale McGee, και εχθρούς που τον έβλεπαν σαν ακόμα έναν παίκτη-ορόσημο της μετριότητας στην οποία είχε εκπέσει τα τελευταία χρόνια η ομάδα, πολύ λίγος για να κάνει τη διαφορά. Λατρεύτηκε, λοιδορήθηκε, εξέπληξε ευχάριστα, απογοήτευσε και αυτό το roller coaster των συναισθημάτων ήταν σε συνεχή κίνηση μέχρι την αποχώρησή του, μέσα σε γενική συγκίνηση στην Washington, για στιγμές σαν και την παρακάτω, που συνδυάζουν την μανιακή θέληση με την κωμική φλέβα.

Στα χέρια του Quin Snyder στη Utah έγινε αξιόπιστο back-up του Derrick Favors, σουτάροντας μάλιστα για πρώτη φορά τρίποντα στην καριέρα του, με ποσοστό ευστοχίας 35%. Φέτος μέχρι στιγμής είναι κρύος, με 36% και 10% σε δίποντα και τρίποντα, αλλά ταυτόχρονα περισσότερη βρωμοδουλειά από ποτέ στην άμυνα. Μοιάζει να είναι η ιστορία της καριέρας του, να αφήνει υποσχέσεις, να μη δικαιώνει τις προσδοκίες που δημιούργησε, να τραυματίζεται και ο κύκλος να αρχίζει από την αρχή.

Η ευπάθεια στους τραυματισμούς, που μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι παίζει κάθε λεπτό στον κόφτη, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του Booker, που χάνει κατά μέσο όρο 20 παιχνίδια ανά σεζόν.

Και τι μέρος του λόγου είναι;

Κοντός για τη θέση και λοιπά, το πρώτο πράγμα που θα σου πουν οι γηραιότεροι όταν έρχεσαι στον κόσμο του NBA είναι πως, όταν ο Booker παίρνει φόρα για κάρφωμα, φρόντισε να έχεις κάνει μια καλή ασφάλεια:

Μια μέρα θα θρηνήσουμε θύματα.

Σκληροτράχηλος, όπως όλοι οι power forwards (στην Ευρώπη τους κάνουμε centers) που πάσχουν από ναπολεόντειο σύνδρομο, δεν υποχωρεί μπροστά σε κανέναν αντίπαλο, ακόμα και αν υπολείπεται σε εκατοστά και κιλά, αποζημιώνει με την αιμοσταγή του αντιμετώπιση του παιχνιδιού. Φυσιολογικά, μισεί τους floppers, και είναι τύπος που δεν λέει πολλά.

Στην άμυνα κάνει δουλίτσα, αλλά το ύψος του παραμένει πάντα ένας περιοριστικός παράγοντας. Δεν θα πληγώσει την ομάδα, αλλά δεν θα είναι και ο πυλώνας μιας αμυντικής τακτικής. Η λέξη κλειδί στην περίπτωση του είναι η λέξη φιλότιμο, η οποία ως γνωστόν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί δικαιολογημένα απορίες σχετικά με την πραγματική καταγωγή του Trevor Booker. Έχει πάντως την τάση στο εντυπωσιακό block, με λέξη κλειδί εδώ το “εντυπωσιακό” καθώς παρά την μαχητικότητα του, το ύψος του δεν του επιτρέπει να αποτελεί φόβητρο κάτω από το καλάθι. Ποτέ ως τώρα στην καριέρα του δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει το ένα μπλοκ ανά παιχνίδι2) με εξαίρεση μόνο την δεύτερη σεζόν του που άγγιξε το 0,9 blocks per game.

Επιθετικά, όπου έχει δεχτεί την περισσότερη κριτική κατά την διάρκεια της καριέρας του, έχει να επιδείξει ένα εντυπωσιακό 110 Offensive Rating καριέρας. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει ένα σίγουρο απάγκιο που να του δίνει εύκολους πόντους. Το σουτ που δουλεύει κάθε χρόνο3)από το 23% σε jump shots ως rookie, πήγε στο 33% την επόμενη χρονιά, και έκτοτε το χρησιμοποιεί με αυξανόμενη συχνότητα και ανάμικτα αποτελέσματα φεύγει και έρχεται. Κατά καιρούς χρησιμοποιεί ένα δυναμικό post game διανθισμένο με αρκετά κολπάκια και up-and-unders:

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, για κάθε αμυντικό που αφήνει άναυδο με την εκρηκτικότητα στις κινήσεις του, δεν θα διστάσει στην επόμενη φάση και θα κάνει το λάθος, καταστρέφοντας ό,τι έχτισε. Αυτό μπορεί βέβαια να αποδοθεί και στο ότι δεν πασάρει από το post. Ή και από οπουδήποτε. Ποτέ! Ο αριθμός των 0,8 assists ανά αγώνα θυμίζει Shabazz Muhammad και μειώνει την αξία του, καθώς οι αμυντικοί ξέρουν ότι θα σουτάρει, και μαρκάρουν αναλόγως.

Όλα αυτά όμως είναι σάλτσες για τον Cook Book. Η ουσία του είναι η μαστοριά του στα trick shots:

Kόλλησε η μπάλα πάνω από το ταμπλό; Δοκιμάστε Cook Book!

Φάε μια τυρόπιτα και θα με θυμηθείς

Είναι ίδιος ο Primoz Brezec, αν εξαιρέσεις ότι δεν είναι πανύψηλος, λευκός, δεν έχει μονίμως απορημένο βλέμμα, δεν θυμίζει απόφοιτο ακραιφνώς χριστιανικού κολεγίου και δεν μοιάζει σαν τον σήκωσες μόλις από το κρεβάτι και δυσκολεύεται να συντονίσει τα άκρα του.

Ο Primoz Brezec κάποτε είχε μέσους όρους 13/7,5 για τους Charlotte Bobcats. Μακριά από την συμπαθή πόλη της Βόρειας Καρολίνας, δεν έχει πιάσει πάνω από 2,5 πόντους για ολόκληρη σεζόν. David Stern, πώς επέτρεψες σε αυτό το έκτρωμα να δημιουργηθεί;

Έχει φτιάξει video γι’ αυτόν ο DownToBuck (aka Scout Porn):

H μέρα που σφουγγάρισε το πάτωμα με τα μούτρα του Meyers Leonard, φωνάζοντας “50/40/90 MY ASS”:

Αν δεν έπαιζε μπάσκετ…

… θα ήταν ο κατάδικος που δεν θα ήθελες να έχεις εχθρό σου σε περίπτωση εξέγερσης. Τουλάχιστον θα σε μακελέψει με ειλικρινές και αστραφτερό χαμόγελο.

Είναι αυτός ο περίεργος φίλος σου που τρώει κορφλέηξ στις 4 τα ξημερώματα. Θα μπορούσε να είναι CEO στην Kellogs.

– Αγαπητά Σαΐνια. Η μαμά μου είναι βαρεμένη και δεν με καταλαβαίνει. Πως γίνεται να μην έχει καθόλου χιούμορ; Είναι όλοι οι γονείς του κόσμου βαρετοί; Πολύ θα ‘θελα να είχα μια cool μαμά.

bookmom1 bookmom2 bookmom3 bookmom4

Τέλος, θα προβλέψω τους Toronto Raptors ως επόμενο σταθμό της καριέρας του. Έχει ξεκινήσει παίρνοντας τις ομάδαες με αντίστροφη αλφαβητική σειρά, με πρώτο σταθμό τους Washington Wizards και δεύτερο τους Utah Jazz. Mε αυτόν τον ρυθμό, περίπου στα 140 του θα έχει παίξει σε όλες τις ομάδες της λίγκας.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 μα μόνο 9 πόντοι διαφορά στη regular season και 3 στα playoffs;
2 με εξαίρεση μόνο την δεύτερη σεζόν του που άγγιξε το 0,9 blocks per game
3 από το 23% σε jump shots ως rookie, πήγε στο 33% την επόμενη χρονιά, και έκτοτε το χρησιμοποιεί με αυξανόμενη συχνότητα και ανάμικτα αποτελέσματα