48 Χρόνια Φαγούρα

Posted on Apr 12 2016 - 11:12am by Kosmas Kapsalis

Άλλη μια regular season φτάνει στο τέλος της. H 70η της ιστορίας της λίγκας. Οι ομάδες θα δώσουν την Τετάρτη το 82ο παιχνίδι τους και 16 από τις 30 θα ετοιμαστούν για τα playoffs. Την περίοδο που ο κάθε πικραμένος πιστεύει ότι μόνο τότε παίζεται πραγματικό μπάσκετ στην Αμερική. Τα playoffs, που για κάποιες ομάδες είναι ο ελάχιστος στόχος πριν ακόμη ξεκινήσει η χρονιά, για κάποιες άλλες δεν είναι παρά το αυτονόητο, μιας και ο πήχης είναι πολύ, πολύ ψηλότερα για αυτές, και τέλος, για ορισμένες άλλες τα playoffs είναι μια ευχάριστη -και σχετικά σπάνια- εξαίρεση στον κανόνα της ανυπαρξίας. Το τελευταίο είναι και το σημερινό μας θέμα. Τα μεγαλύτερα διαστήματα “ανομβρίας” για την κάθε ομάδα. Και το χωρίσαμε σε τέσσερα νοητά τμήματα. Είσοδο στα playoffs, νίκη σε σειρά playoffs, παρουσία σε Τελικούς και κατάκτηση του τίτλου.

Σημείωση: Για να υπάρχει ομοιομορφία, έχει μπει για κάθε τμήμα η χρονική προϋπόθεση της συμπληρωμένης δεκαετίας από την τελευταία εκάστοτε επιτυχία.

Είσοδος στα playoffs

Sacramento Kings (10 χρόνια): Το 2006 ήταν η πιο πρόσφατη ανάμνηση που έχουμε από post-season Kings. Εκείνη τη σεζόν η ομάδα είχε πάρει το όγδοο seed στη Δύση κι έπεσε πάνω στους πρώτους στην περιφέρεια και δεύτερους στο ΝΒΑ, San Antonio Spurs. O αποκλεισμός για τους Βασιλιάδες ήρθε στα έξι παιχνίδια. Ήταν η τελευταία μεγάλη χρονιά του Mike Bibby, που είχε 21 πόντους κατά μέσο όρο, η χρονιά που έκλεισε ο κύκλος του Peja Stojakovic και ήρθε ο – ακόμα τότε – Ron Artest. Τουλάχιστον φέτος κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 30 παιχνίδια, κάτι που είχε να συμβεί από το 2009.

Minnesota Timberwolves (12 χρόνια): Η ομάδα που έχει λείψει περισσότερο από όλες από παιχνίδι playoffs είναι οι Λύκοι. Και μάλιστα, το αρνητικό σερί ξεκίνησε αμέσως μετά από την καλύτερη χρονιά στην Ιστορία τους, γεγονός πάνω στο οποίο δεν κατάφεραν να χτίσουν. Σεζόν 2003-04 και οι Timberwolves κάνουν franchise record με 58-24, κατακτούν την πρωτιά σε Midwest και Δυτική Περιφέρεια και την δεύτερη θέση στο ΝΒΑ. Ο Kevin Garnett με μέσους όρους 24,2/13,9/5/2,2 είναι ο MVP της λίγκας και, μαζί με τους Sam Cassell και Latrell Sprewell, μπαίνουν με φόρα στα playoffs. Αποκλείουν στους Nuggets με 4-1 και τους Kings με 4-3 και στους τελικούς της Δύσης αντιμετωπίζουν τους Lakers. Εκεί, το δίδυμο Shaq-Kobe αποδείχτηκε απροσπέλαστο και ο αποκλεισμός ήρθε με 4-2. Από τότε οι Λύκοι δεν σήκωσαν κεφάλι, αν και με το ταλέντο που έχει η ομάδα σήμερα το μέλλον φαντάζει ευοίωνο.

Καλά για είσοδο στα playoffs. Αν βάλουμε όμως και την προϋπόθεση να περάσουν έστω και τον πρώτο γύρο; Πως διαμορφώνεται εκεί η κατάσταση;

Νίκη σε σειρά playoffs

Minnesota Timberwolves (12 χρόνια): Ό,τι γράφτηκε παραπάνω για τους Λύκους ισχύει κι εδώ. Η τελευταία σειρά που κέρδισαν ήταν η πρόκριση με 4-3 στους Δυτικούς ημιτελικούς το 2004 κόντρα στους Sacramento Kings.

Sacramento Kings (12 χρόνια): Η τελευταία σειρά playoffs που κέρδισαν οι Βασιλιάδες από την Καλιφόρνια ήταν το 2004 όταν απέκλεισαν στον πρώτο γύρο τους Dallas Mavericks. Oι Kings χρειάστηκαν μόλις πέντε παιχνίδια για να πάρουν την πρόκριση, χάρις στην τριπλέτα Mike Bibby (23,6/3,6/4,6) – Chris Webber (19,4/9,2/4) – Peja Stojakovic (18,2/8,8). Στον επόμενο γύρο, όπως ήδη εμπεδώσαμε και πιο πάνω, αποκλείστηκαν σε επτά παιχνίδια από τη Minnesota.

Charlotte Hornets (12 χρόνια): Στα 12 χρόνια εντοπίζεται και η τελευταία επιτυχία των Hornets, αλλά εδώ πηγαίνουμε στο 2002, μιας και την διετία 2002-04 η ομάδα σταμάτησε να υπάρχει μέχρι να μεταφερθεί στην Νέα Ορλεάνη. Στον πρώτο γύρο των playoffs, απέκλεισαν με 3-11)Δεν είναι τυπογραφικό. Τότε ο πρώτος γύρος ήταν “Best of 5” τους Orlando Magic, κυρίως λόγω των φοβερών εμφανίσεων του Baron Davis που έβγαλε τη σειρά με 25/9/9,3/2,8, έχοντας ως συμπαραστάτες τους Davis Wesley, με 15,5 ppg, και P.J. Brown, με 12/10. Για τους Magic δεν έφταναν τα κόλπα του Tracy McGrady που είχε 30,8/6,3/5,5, καθώς εκτός του T-Mac, μόλις δύο ακόμα παίκτες των Magic σκόραραν διψήφια νούμερα. Αυτή η σειρά ήταν και οι τελευταίες εμφανίσεις του σπουδαίου Patrick Ewing που έκλεισε στο Orlando την καριέρα του, χωρίς να θυμίζει φυσικά σε τίποτα τον θρύλο των Knicks, με τον Τζαμαϊκανό center να έχει 11 πόντους και 10 rebounds στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του.

Milwaukee Bucks (15 χρόνια) Στο 2001 είναι η τελευταία φορά που τα Ελάφια κέρδισαν κάποιο γύρο στην post season. Συγκεκριμένα, κέρδισαν με 3-1 το Ορλάντο στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο διασταυρώθηκαν με τους Charlotte Hornets. Εκεί οι Bucks χρειάστηκαν επτά παιχνίδια, ένα break, και τις πολύ καλές εμφανίσεις του Ray Allen για να περάσουν, με τον 25χρονο τότε Allen να σκοράρει 23,4 πόντους με 3 τρίποντα και να μοιράζει 7 assists σε κάθε παιχνίδι. Στον επόμενο γύρο, οι Philadelphia 76ers είχαν τον Iverson να σκοράρει 31 πόντους και να έχει και 7 assists σε κάθε παιχνίδι, και τον Mutombo να μαζεύει σχεδόν 16 rebounds και να κόβει 3 σουτ κατά μέσο όρο, και με 4-3 νίκες πήραν το εισιτήριο για τους τελικούς κόντρα στους Lakers.

Toronto Raptors (15 χρόνια) To 2001 είναι και η τελευταία νίκη σε σειρά για τους Raptors που κλείνουν αυτήν την ενότητα. Στα ανατολικά playoffs, οι Raptors πέρασαν στον πρώτο γύρο τους New York Knicks με 3-2 νίκες, χάρις στο 23/7 του Vince Carter και το 16/12 του Antonio Davis. Στον επόμενο γύρο έπεσαν στους 76ers κι έδωσαν στον κόσμο μια φοβερή σειρά επτά παιχνιδιών. O Carter με 30,4/6/5,6 από τη μια κι ο Iverson με 33,7/4,4/6,9 από την άλλη πήγαιναν δίπλα δίπλα σε όλη τη σειρά, με τους Sixers να παίρνουν την πρόκριση στο τέλος.

Ώρα να δυσκολέψουν τα πράγματα. Να ξεχωρίσουν “οι άντρες από τα παιδιά”, “η ήρα από το στάρι”. Μπορώ να συνεχίσω κι άλλο αν με αφήσουν οι editors2)-Τελείωνε!. Ας δούμε την τελευταία φορά που είδαμε (και για κάποιες απλά το διαβάσαμε) την κάθε ομάδα στους τελικούς του ΝΒΑ.

Παρουσία σε Τελικούς ΝΒΑ

Detroit Pistons (11 χρόνια – 7 Τελικοί): Ένα χρόνο μετά το πρωτάθλημα που κατέκτησαν το 2004, οι Pistons έφτασαν ξανά στους τελικούς το 2005, κερδίζοντας με 4-1 τους 76ers, με 4-2 τους Pacers και με 4-3 τους Heat. Οι τελικοί με τους Spurs είχαν ένα ξεκάθαρο μοτίβο. Την άμυνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις μια φορά στα εφτά παιχνίδια κάποιος από τους δυο έβαλε κατοστάρα3)102 οι Pistons στο τέταρτο παιχνίδι. Με τις ομάδες να υπερασπίζονται τις έδρες στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια και να κάνουν από ένα break στο πέμπτο και έκτο, η σειρά πήγε για τον τελευταίο Τελικό στο Τέξας, όπου τα Σπιρούνια πήραν το τρίτο τους πρωτάθλημα κι ο Tim Duncan το ισάριθμο (και τελευταίο -μέχρι τώρα-) MVP του.

Brooklyn Nets (13 χρόνια – 2 Τελικοί): Με την έναρξη της νέας χιλιετίας, οι Nets ευτύχησαν να παίξουν σε back2back τελικούς καθοδηγούμενοι από τον Jason Kidd, που έκανε τους Kenyon Martin και Richard Jefferson να δείχνουν πολύ καλύτεροι από ό,τι έδειξαν στην υπόλοιπη καριέρα τους. Δυστυχώς για εκείνους, έπεσαν στις δυο μεγάλες δυνάμεις της δεκαετίας, που πήραν τα οκτώ από τα 11 πρωταθλήματα από το 2000 έως το 2010. Κόντρα στους Lakers το 2002 έχασαν με 4-0, ενώ από τους San Antonio Spurs την επόμενη χρονιά κατάφεραν να πάρουν δυο παιχνίδια, το ένα μάλιστα μέσα στο Τέξας, αλλά υπέκυψαν με 4-2. Αυτές ήταν οι πιο πρόσφατες αλλά και οι μοναδικές παρουσίες των Nets σε Τελικούς ΝΒΑ.

New Orleans Pelicans (14 χρόνια – 0 Τελικοί): Στα 14 χρόνια που υπάρχουν οι Pelicans (και σαν Hornets πιο πριν), δεν έχουν συμμετοχή σε Τελικούς ΝΒΑ.

Philadelphia 76ers (15 χρόνια – 9 Τελικοί): Εννέα φορές έχουν παίξει σε Τελικούς ΝΒΑ οι Sixers, με πιο πρόσφατους εκείνους του 2001. Κάνοντας μια από τις καλύτερες σεζόν της Ιστορίας της και με τον Allen Iverson MVP της λίγκας, τον Dikembe Mutombo Αμυντικό της Χρονιάς, τον Aaron McKie Έκτo Παίκτη, αλλά και τον Larry Brown Προπονητή της Χρονιάς, η ομάδα μπήκε στην postseason με μεγάλες βλέψεις. Και κανείς δεν μπορεί να πει πως η ομάδα απέτυχε. 3-1 στον πρώτο γύρο τους Pacers, 4-3 στον δεύτερο τους Raptors και 4-3 στους Τελικούς της Ανατολής τους Bucks. Φτάνοντας εξουθενωμένοι στους Τελικούς, περίμεναν οι Lakers που είχαν έρθει με τρία sweeps. Απάντηση στον Shaq που έπαιζε στο 33/16/5/3,5 δεν υπήρχε, και η ήττα με 4-1 ήρθε σχεδόν φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, για πάντα θα θυμόμαστε την μοναδική όπως φάνηκε αναλαμπή, στο πρώτο μάλιστα παιχνίδι μέσα στο Los Angeles, από όπου οι 76ers έφυγαν νικητές με τον “Answer” να βάζει 48 πόντους.

Indiana Pacers (16 χρόνια – 1 Τελικός): Στην ΝΒΑ-ική τους εκδοχή, οι Pacers έχουν μια παρουσία και μια ήττα σε Τελικούς. Το 2000 τερμάτισαν στην πρώτη θέση της Ανατολής, και απέκλεισαν κατά σειρά με 3-2 τους Bucks, με 4-2 τους 76ers και με 4-2 τους Knicks και προκρίθηκαν στους Τελικούς όπου περίμεναν οι Lakers. Εκεί κατάφεραν και κέρδισαν δυο παιχνίδια, αλλά οι Lakers ήταν καλύτεροι, ο O’Neal ασταμάτητος, και πήραν το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματά τους.

New York Knicks (17 χρόνια – 8 τελικοί): Τελευταία φορά που η Μέκκα του Μπάσκετ φιλοξένησε Τελικούς ήταν το 1999, την κουτσουρεμένη χρονιά του lockout. Με ρεκόρ 27-23 μπήκαν 8οι στα playoffs και κέρδισαν 3-2 τους Heat, 4-0 τους Hawks και 4-2 τους Pacers, όντας έτσι η πρώτη ομάδα που με το 8ο seed φτάνει μέχρι τους Τελικούς. Εκεί αντιμετώπισαν τους San Antonio Spurs και μπορεί να κατάφεραν να ξεπεράσουν την απουσία του Patrick Ewing σχεδόν από όλη τη σειρά με τους Pacers, κόντρα στους Robinson-Duncan όμως δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Με τον “Ναύαρχο” να έχει μέσους όρους 16,6/11,8/3 και τον 22χρονο τότε Timmy να έχει 27,4/14/2,2, οι Spurs κατέκτησαν με 4-1 το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, παρά τους 48 πόντους που έτρωγαν ανά παιχνίδι από τους Latrell Sprewell και Allan Houston.

Chicago Bulls (18 χρόνια – 6 Τελικοί): Όλοι λίγο-πολύ, άλλοι πιο έντονα, και οι μικρότεροι πιο αμυδρά, θυμόμαστε τις παραστάσεις των Chicago Bulls με το σταθερό δίδυμο Jordan-Pippen και τους εκάστοτε παίκτες που συμπλήρωναν το παζλ να παίρνουν τα πρωταθλήματα τρία-τρία. Παρόλα αυτά, πέρασαν ήδη 18 χρόνια από την τελευταία φορά που η “Πόλη των Ανέμων” βρέθηκε σε Τελικούς ΝΒΑ. Αναφερόμαστε φυσικά στην σειρά με τους Utah Jazz το 1998 και το τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας.

Utah Jazz (18 χρόνια – 2 Τελικοί): Τα παραπάνω ισχύουν κι εδώ, με το 1998 να είναι η τελευταία φορά που οι Μορμόνοι βρέθηκαν σε τελικούς ΝΒΑ.

Memphis Grizzlies (21 χρόνια – 0 Τελικοί): Στα 21 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου που ξεκίνησε από το Vancouver του Καναδά, το μακρύτερο που έφτασαν ποτέ ήταν στους Τελικούς της Δύσης το 2013, όπου και γνώρισαν τον αποκλεισμό από τους Spurs με 4-0.

Houston Rockets (21 χρόνια – 4 Τελικοί): Τέσσερις φορές έχουν βρεθεί οι Ρουκέτες σε Τελικούς ΝΒΑ, με μοιρασμένα αποτελέσματα. Η πιο πρόσφατη, ήταν το 1995, όταν πανηγύρισαν τον δεύτερο συνεχόμενο O’Brien trophy.

Toronto Raptors (21 χρόνια – 0 Τελικοί): Η σειρά που είδαμε λίγο πάνω, με τους Raptors να αποκλείονται στα επτά παιχνίδια από τους 76ers το 2001, ήταν και η μοναδική που ο σύλλογος πέρασε τον πρώτο γύρο. Φέτος πάντως, δείχνουν ικανοί αυτό τουλάχιστον να το καταφέρουν.

Phoenix Suns (23 χρόνια – 2 Τελικοί): Όλοι θυμούνται τους Τελικούς των Suns με τους Bulls, πιθανόν την ομάδα που ζόρισε περισσότερο τους Ταύρους στην πρώτη τριάδα πρωταθλημάτων τους, ωστόσο έχουν παίξει άλλη μια φορά, μια εξίσου σπουδαία σειρά τελικών με τους Boston Celtics το 1976. Σειρά που έχει περάσει για πάντα στην ιστορία με το μυθικό 5ο παιχνίδι, στο οποίο οι Celtics χρειάστηκαν τρεις παρατάσεις, προκειμένου να κερδίσουν με 128-126 σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν γίνει ποτέ. Οι Suns θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή σε Τελικούς και πιο πρόσφατα, στις χρονιές του Nash, του Amar’e και του D’Antoni, αλλά Spurs και Mavericks τους φρέναραν στους τελικούς της Δύσης, το ’05 και το ’06 αντίστοιχα, κι έτσι η τελευταία ανάμνηση του Phoenix από τελικούς, παραμένει από εκείνη την ομάδα του Charles Barkley το 1993.

Portland Trail Blazers (24 χρόνια – 3 Τελικοί): Εκτός από το πρωτάθλημα που έχουν κατακτήσει, οι Blazers έχουν και δυο χαμένους Τελικούς, το 1990 από τους Pistons με 4-1, και πιο πρόσφατη, το 1992 που έχασαν από τους Bulls με 4-2. Οι Τελικοί εκείνοι, μας έχουν δώσει και μια από τις πλέον ιστορικές στιγμές, με το μοναδικό κρεσέντο του Jordan, με τα έξι τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου παιχνιδιού, και την περίφημη πλέον γκριμάτσα του αμέσως μετά το 6ο εύστοχο σουτ.

Ναι, με τα “αν” δεν γράφεται ιστορία, αλλά θα κάνουμε μια αναφορά στην φοβερή σειρά που έδωσαν οι Blazers και οι Lakers το 2000 στους Τελικούς της Δύσης για ένα εισιτήριο για τους Τελικούς και πιθανότατα για το πρωτάθλημα. Η σειρά είχε επτά παιχνίδια και τέσσερα breaks, με τους Lakers να παίρνουν την πρόκριση στο 7ο παιχνίδι, μετά από ένα φοβερό comeback από το 71-55, στο δρόμο για το πρώτο από τα τρία πρωταθλήματα που πήραν στις αρχές της χιλιετίας.

Charlotte Hornets (26 χρόνια – 0 Τελικοί): Η ομάδα δεν έχει αγωνιστεί σε Τελικούς, ούτε ως Hornets, ούτε ασφαλώς ως Bobcats.

Minnesota Timberwolves (27 χρόνια – 0 Τελικοί): Οκτώ φορές, συνεχόμενες μάλιστα, είναι όλες κι όλες οι φορές που οι Λύκοι παίξανε μπάσκετ στην postseason. Καλύτερο αποτέλεσμα οι Τελικοί της Δύσης το 2004 και ο αποκλεισμός από τους Lakers με 4-2.

Washington Wizards (37 χρόνια – 4 Τελικοί): Το 1979 ήταν η τελευταία φορά που οι Wizards αγωνίστηκαν σε Τελικούς ΝΒΑ, στην επανάληψη των Τελικών του ’78, με το αντίθετο για εκείνους αποτέλεσμα. Ένα χρόνο μετά το μοναδικό τους πρωτάθλημα κόντρα στο Seattle, συναντήθηκαν ξανά, αλλά αυτή τη φορά ήταν η σειρά των SuperSonics να χαρούν, μιας και κατέκτησαν το πρωτάθλημα με 4-1. Όλα αυτά, ενώ η ομάδα ήταν μεν στην Washington, αλλά με το όνομα Bullets. Έκτοτε, ως οι “Μάγοι”, έχουν φτάσει μονάχα μέχρι τον δεύτερο γύρο.

Denver Nuggets (40 χρόνια – 0 Τελικοί): Το Denver μετράει τρεις αποκλεισμούς από Δυτικούς Τελικούς, χωρίς να έχει φτάσει ως τώρα στον Τελικό του ΝΒΑ. Αποκλείστηκε το ’78 με 4-2 από τους Sonics, το ’85 με 4-1 από τους Lakers, και το 2009 πάλι από τους Lakers με 4-2. Παρουσία σε Τελικούς έχουν μόνο στο ΑΒΑ, όταν χάσανε από τους New York Nets με 4-2 το 1976.

Milwaukee Bucks (42 χρόνια – 2 Τελικοί): Τρία χρόνια μετά το πρώτο τους πρωτάθλημα, οι Bucks έφτασαν ξανά στους Τελικούς του ΝΒΑ, για να χάσουν το πρωτάθλημα με 4-3 από τους Celtics. Έκτοτε έχουν φτάσει μέχρι Τελικούς Ανατολής. Ας ελπίσουμε, μιας κι έχουμε και πιο ειδικό ενδιαφέρον πλέον, σύντομα να ξαναβρεθούν σε τροχιά πρωταθλητισμού.

Los Angeles Clippers (46 χρόνια – 0 Τελικοί): Η μακροβιότερη ομάδα χωρίς να έχει φτάσει ποτέ σε Τελικούς. Για την ακρίβεια το πιο μακρυά που έχουν φτάσει ποτέ οι Clippers είναι οι Δυτικοί ημιτελικοί, έξι φορές μάλιστα.

Atlanta Hawks (55 χρόνια – 4 Τελικοί): Μαζεμένες ήταν όλες οι παρουσίες των Hawks σε Τελικούς ΝΒΑ, μιας και παίξανε τέσσερις φορές σε πέντε χρόνια, όλες κόντρα στους Boston Celtics. Τρία χρόνια μετά το πρωτάθλημα του ’58, οι Hawks βρέθηκαν ξανά στους Τελικούς το 1961. Cliff Hagan και Bob Pettit έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά με τον Tom Heinsohn να σκοράρει 22 πόντους, τον Bob Cousy να μοιράζει 11 assists και τον Bill Russell να κατεβάζει σχεδόν 29 rebounds σε κάθε παιχνίδι, οι Κέλτες δεν δυσκολεύτηκαν να κατακτήσουν με 4-1 το πρωτάθλημα, το τρίτο συνεχόμενο από τα οκτώ μαζεμένα που πήραν εκείνη την εποχή.

Sacramento Kings (65 χρόνια – 1 Τελικός): Μια συμμετοχή για τους Βασιλιάδες σε Τελικούς κι αυτές στο μακρινό 1951. Θα είχαν και μια δεύτερη (πιθανότατα και την κούπα) το 2002, αλλά ας είναι καλά o Tim Donaghy και όσοι ήθελαν τους Lakers στον τελικό(Αλλά αυτά θα τα αφήσουμε να τα πιάσει ο γνωστός King’s fan Σταύρος κάποια στιγμή)).

Κατάκτηση πρωταθλήματος

Detroit Pistons (12 χρόνια – 3 Πρωταθλήματα): Το 2004 ήταν η τελευταία χρονιά που το πρωτάθλημα πήγε στην Motor City. ”Αντιγράφοντας” την συνταγή της επιτυχίας των προηγούμενων δυο τίτλων του συλλόγου, αναβίωσαν σαν “Bad Boys” μιας σύγχρονης εκδοχής τους. Η ομάδα ήρθε δεύτερη στην Ανατολή κι έκτη στο ΝΒΑ, αλλά τα playoffs ήταν διαφορετική υπόθεση. Ξεμπέρδεψαν γρήγορα στον πρώτο γύρω, νικώντας 4-1 με τους Bucks, και στον επόμενο γύρο βρήκαν τη μεγαλύτερη αντίσταση εκείνη τη χρονιά, με τους Nets των Kidd, Martin, Jefferson να τους φτάνουν στα όριά τους και στο 7ο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα στους Ανατολικούς Τελικούς κέρδισαν με 4-2 την καλύτερη ομάδα της Ανατολής εκείνη τη χρονιά, τους Indiana Pacers, και πήγαν στους 6ους Τελικούς της ιστορίας τους (συνυπολογίζοντας και τους δυο χαμένους που είχαν τη διετία 1954-56, σαν Fort Wayne Pistons τότε). Στους Τελικούς αντιμετώπισαν τους Lakers, που δεν θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα του threepeat. Shaq και Kobe ήταν πλέον επίσημα και δημόσια “σκοτωμένοι”, και στην ομάδα είχαν έρθει και οι Malone και Payton στην προσπάθειά τους να πάρουν κάποιο δαχτυλίδι. Τα “Πιστόνια” έκαναν break στο πρώτο παιχνίδι στο Los Angeles και υπερασπίστηκαν και τις τρεις φορές την έδρα τους4)το σύστημα των τελικών ήταν ακόμα τότε 2-3-2, με τους Lakers να κερδίζουν μονάχα το 2ο παιχνίδι και να μένουν στους 82 πόντους στην επίθεση σε κάθε αγώνα. Έτσι οι Pistons κατέκτησαν το τρίτο τους πρωτάθλημα, με τον Chauncey Billups να ανακηρύσσεται MVP των Τελικών.

New Orleans Pelicans (14 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Μέχρι τον δεύτερο γύρο της postseason έχουν φτάσει σαν Hornets, πέφτοντας μάλιστα ηρωικά με 4-3 από τους Spurs. Κανένα πρωτάθλημα φυσικά.

Chicago Bulls (18 χρόνια – 6 Πρωταθλήματα): Έξι πρωταθλήματα σε οκτώ χρόνια, η τρίτη μεγαλύτερη δυναστεία πίσω από Celtics και Lakers. Την τελευταία φορά που το Larry O’Brien Trophy πήγε στο Σικάγο την θυμόμαστε μάλλον οι περισσότεροι, με τους Ταύρους να κερδίζουν με 4-2 τους Jazz, χάρη στο ”The Shot” του Michael Jordan. To γεγονός, βέβαια, ότι έχει περάσει σχεδόν μια εικοσαετία από τότε το αφήνουμε ασχολίαστο.

Toronto Raptors (21 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Το Larry O’Brien Trophy δεν έχει ταξιδέψει ακόμη εκτός Αμερικής.

Memphis Grizzlies (21 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Κανένα πρωτάθλημα ακόμα ούτε για τις συμπαθείς Αρκούδες.

Houston Rockets (21 χρόνια – 2 Πρωταθλήματα): ”Ποτέ μην υποτιμάς την καρδιά του πρωταθλητή” Αυτή η χιλιοειπωμένη πλέον φράση, ανήκει στον προπονητή των Rockets, Rudy Tomjanovich μετά την κατάκτηση του δεύτερου – και τελευταίου ως τώρα – τίτλου στην ιστορία του συλλόγου. Μετά το πρωτάθλημα του ’94, οι Rockets ενισχύθηκαν με τον Clyde Drexler, αλλά από μια φάση και μετά στη σεζόν, η είδηση ήταν η επιστροφή του Michael Jordan. Παρόλα αυτά, οι Bulls θα περίμεναν μια χρονιά ακόμα για να επιστρέψουν στην κορυφή, μιας και το ’95 αποκλείστηκαν από τους Orlando Magic, του σίφουνα Shaquille O’Neal, που εκείνη τη χρονιά είχαν το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή κι έφτασαν ως τους Τελικούς, αποκλείοντας Celtics, Bulls και Pacers. Οι Rockets πάλεψαν με Jazz, Suns και Spurs, αλλά, όπως φάνηκε στον τελικό, είχαν την πιο ξεκούραστη δουλειά. Ο Shaq δεν κατάφερε ποτέ να επιβληθεί του Hakeem και οι Rockets σκούπισαν τους Magic, με τον “Dream” να παίρνει το δεύτερο MVP Τελικών της συλλογής του με 32,8 ppg/11,5 rpg/5,5 apg/2 spg/ 2bpg.

Charlotte Hornets (26 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Όπως είδαμε και πριν, δεν έχουν φτάσει σε Τελικούς, πόσο μάλλον να κατακτήσουν και κάποιον τίτλο. Για την ακρίβεια, τέσσερις από τις εννέα φορές που μπήκαν στα playoffs αποκλείστηκαν στον δεύτερο γύρο και τις υπόλοιπες στον πρώτο.

Minnesota Timberwolves (27 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Κανένα πρωτάθλημα για το franchise της Minnesota, αν και πολλοί στην ”Πολιτεία των Χιλίων Λιμνών” ζητούν να προσμετρούνται σε αυτούς τα πέντε πρώτα πρωταθλήματα των Lakers την περίοδο που αυτοί ήταν στην Minneapolis.

Orlando Magic (27 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Δυο χαμένους Τελικούς έχουν να θυμούνται οι Magic. O πρώτος ήταν το 1995 όταν έχασαν με 4-0 από τους Houston Rockets, με τον Shaq να υποκλίνεται στον μέγα Hakeem. 14 χρόνια αργότερα, το 2009, έχοντας στο roster τον πολυδιαφημισμένο ως Superman 2.0, αλλά στην ουσία ένα κακέκτυπό του, Dwight Howard, το Orlando έφτασε και πάλι στους Τελικούς, αυτή τη φορά κόντρα στους Lakers. Ίδια κατάληξη και πάλι όμως, με μικρή διαφορά, μιας και κατάφεραν να κερδίσουν ένα παιχνίδι αυτή τη φορά, το τρίτο συγκεκριμένα, αλλά ως εκεί. Έχασαν με 4-1 κι έκτοτε τρεις φορές έχουν περάσει στα playoffs.

Philadelphia 76ers (33 χρόνια – 3 Πρωταθλήματα): “Fo-Fo-Fo”. Αυτή η ατάκα του τεράστιου Moses Malone χαρακτηρίζει το τελευταίο πρωτάθλημα των Sixers. Πίσω στο 1983 και η ομάδα τερματίζει πρώτη σε όλο το ΝΒΑ. Μπαίνοντας στα Playoffs, ο MVP της χρονιάς Moses, προβλέπει πρωτάθλημα με τρία σκουπίσματα. Ήταν ο τέταρτος τελικός μέσα σε επτά χρόνια εξάλλου και έπρεπε να έρθει και η κούπα. Για να μην τα πολυλογούμε, μονάχα οι Bucks τους πήραν ένα παιχνίδι στους Ανατολικούς Τελικούς. Κατά τα άλλα, 4-0 τους Knicks στον 2ο γύρο5)ως πρώτοι στην Ανατολή δεν παίξανε στον 1ο γύρο, βάση του συστήματος της περιόδου και 4-0 στους Τελικούς κόντρα στους Lakers, παίρνοντας την ρεβάνς για τον χαμένο τελικό της προηγούμενης χρονιάς όπου έλαμψε για πρώτη φορά το άστρο του Magic.

Oklahoma City Thunder (37 χρόνια – 1 Πρωτάθλημα): Καταρχάς να αναφέρουμε πως όσο δεν υπάρχει ομάδα στην πόλη του Seattle, ολόκληρη η ιστορία των SuperSonics ”χρησιμοποιείται” από τους Thunder. To 1978, οι Sonics έφτασαν μέχρι τους Τελικούς του ΝΒΑ, όπου και έχασαν από τους Bullets με 4-3. Ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρι των Τελικών ήταν ίδιο, αλλά αυτή τη φορά η κούπα πήγε στο Seattle, μάλλον εύκολα, με 4-1 νίκες, με τον Gus Williams πρώτο σκόρερ της ομάδας με 28,6 ppg, τον Jack Sikma ογκόλιθο κάτω από τις μπασκέτες, με 15 rebounds και 3 τάπες ανά παιχνίδι, κι MVP τον Dennis Johnson, που έβγαλε τη σειρά με 22,6/6/6/1,8/2,2. Το πρωτάθλημα του 1979 είναι το μοναδικό στην ιστορία του franchise, που έπαιξε άλλους δυο Τελικούς, μια φορά το 1996, όταν η ομάδα των Payton-Kemp6)και Schrempf. Μην ξεχνάμε τον Detlef! έχασε με 4-2 από τους Bulls και πιο πρόσφατα, το 2012, ως Oklahoma City Thunder πλέον, με τον LeBron να μην τους επιτρέπει να χαρούν ούτε αυτή τη φορά, κερδίζοντας εκείνος τον πρώτο του τίτλο, με το Miami να παίρνει το πρωτάθλημα στα πέντε παιχνίδια.

Washington Wizards (38 χρόνια – 1 Πρωτάθλημα): H τρίτη ήταν και η ”φαρμακερή”, όπως φάνηκε, για τους Wizards, που πανηγύρισαν τον πρώτο, και μοναδικό τους ως τώρα, πρωτάθλημα το 1978, στην τρίτη τους παρουσία σε Τελικούς ΝΒΑ, ως ακόμα τότε Washington Bullets. Εκείνη τη χρονιά τερμάτισαν στην τρίτη θέση της Ανατολής και μέχρι τους Τελικούς απέκλεισαν με 2-0 τους Hawks, με 4-2 τους San Antonio Spurs και με 4-2 τους Philadelphia 76ers. Έτσι στους Τελικούς εκείνης της χρονιάς η ονομασία “Washington” είχε την τιμητική του, με τους Bullets από την Washington D.C. να αντιμετωπίζουν τους SuperSonics από το Seattle της πολιτείας Washington. Στο αγωνιστικό κομμάτι, σε ένα περίεργο σύστημα τελικών (1-2-2-1-1), οι Sonics κέρδισαν εκτός έδρας στο τρίτο παιχνίδι, αλλά στο αμέσως επόμενο οι Bullets άλωσαν το Seattle. Στο έβδομο και τελευταίο παιχνίδι, με τους Gus Williams και Dennis Johnson να μένουν στα ρηχά, οι Bullets κέρδισαν και πάλι μέσα στο Seattle με 105-99 και κατέκτησαν το πρωτάθλημα, με τον Wes Unseld να βγαίνει MVP των Τελικών, με ένα ρόστερ που είχε ακόμα τον Bob Dandridge, τον Mitch Kupchak και τον σπουδαίο Elvin Hayes.

Portland Trail Blazers (39 χρόνια – 1 Πρωτάθλημα): Στην έβδομη χρονιά ύπαρξης του συλλόγου, και μόλις πρώτη που κατάφερε να μπει στα playoffs, οι Blazers δεν αρκέστηκαν σε αυτό, αλλά πήγαν ως το τέλος, κατακτώντας και το πρωτάθλημα. Τερμάτισαν στην τρίτη θέση της Δύσης και τέταρτη του ΝΒΑ και στον πρώτο γύρο αντιμετώπισαν τους Bulls7)ναι τους Bulls. Σε Δυτικά playoffs. Κανένα πρόβλημα και πρόκριση με 2-1. Επόμενη στάση του τρένου από το Portland ήταν στο Denver, κόντρα στους Nuggets, οι οποίοι τους καθυστέρησαν με δυο ήττες πριν ξεμπερδέψουν και με αυτούς και συναντήσουν στους Τελικούς της Δύσης τους Lakers που είχαν το καλύτερο ρεκόρ του ΝΒΑ εκείνη τη χρονιά. Στη σειρά αυτή, κοντραρίστηκαν ουσιαστικά οι καλύτεροι centers που έβγαλε ποτέ το UCLA, ο Kareem Abdul-Jabbar κι ο Bill Walton. Τελικό αποτέλεσμα; 4-0 και οι Blazers στον Τελικό κόντρα στους 76ers του Julius Erving. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια οι έδρες αποδείχτηκαν γερές. Στο πέμπτο παιχνίδι το Portland έφυγε από το Spectrum με τη νίκη με 110-104, κέρδισε και το έκτο και με 4-2 νίκες κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία του. MVP των Τελικών, ο sophomore Bill Walton που είχε ακόμα τη φόρα του κολεγίου -και τα γόνατά του στη θέση τους- και τελείωσε τη σειρά με 18,5 πόντους, 19 rebounds, 5,2 assists και 3,7 κοψίματα κατά μέσο όρο και στο έκτο παιχνίδι είχε 20 πόντους, 23 rebounds, 7 assists κι 8 blocks. To 1977 ήταν και η πρώτη χρονιά που το Larry O’Brien Trophy είχε το design που έχει ως τις μέρες μας με το οποίο το γνωρίζουμε όλοι.

Indiana Pacers (40 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Στα εννιά χρόνια που οι Pacers συμμετείχαν στο ΑΒΑ, αγωνίστηκαν πέντε φορές στον Τελικό, κατακτώντας τρεις φορές το πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, στο ΝΒΑ δεν είχαν την ίδια επιτυχία, έχοντας να επιδείξουν μια συμμετοχή και μια ήττα στους Τελικούς του 2000.

Brooklyn Nets (40 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Οι Nets δεν έχουν κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, έχοντας να δείξουν τους δυο κολλητούς -χαμένους- τελικούς το ’02 και το ’03. Όπως και οι Pacers, οι καλύτερες μέρες τους ήταν στο ΑΒΑ, έχοντας παίξει σε τρεις τελικούς και κατακτώντας δυο πρωταθλήματα.

Denver Nuggets (40 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Οι Σβόλοι δεν έχουν κατακτήσει (ακόμα τουλάχιστον) κάποιο πρωτάθλημα.

Utah Jazz (42 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Κανένα πρωτάθλημα για τους Μορμόνους, με μοναδικές παρουσίες σε τελικούς ΝΒΑ τις δύο back2back ήττες τις χρονιές 1997 και 1998.

New York Knicks (43 χρόνια – 2 Πρωταθλήματα): Οι New York Knicks είναι μια από τις 11 αρχικές ομάδες της λίγκας, και μαζί με τους Boston Celtics οι μοναδικές που υπάρχουν από την αρχή του ΝΒΑ στην ίδια μορφή (πόλη και ονομασία). Παρόλα αυτά, η τροπαιοθήκη τους είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ιστορία τους και την αγάπη και το hype της πόλης γύρω από το μπάσκετ. Σε οκτώ παρουσίες σε τελικούς έχουν να επιδείξουν μόλις δυο τίτλους. Έχασαν τρεις κολλητούς τελικούς το ’51, το ’52 και το ’53, και στην πιο σύγχρονη εποχή έχασαν από Rockets το ’94 και Spurs το ’99. Την καλύτερή τους περίοδο όμως, την πέρασαν στις αρχές των ’70s, όταν και έπαιξαν τρεις φορές στον Τελικό μέσα σε τέσσερα χρόνια, όλες με τους Los Angeles Lakers. Έχασαν το 1972, και κέρδισαν αυτούς του 1970 και του 1973. Το 1973 είναι και το τελευταίο πρωτάθλημα των Knickerbockers, που είδαν τον Willis Reed με 16,4/9,2/2,6 να τους οδηγεί στον δεύτερο και τελευταίο τους τίτλο, με τον ίδιο να παίρνει το ισάριθμο MVP του.

Milwaukee Bucks (45 χρόνια – 1 Πρωτάθλημα): Τα Ελάφια είναι η ομάδα που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα συντομότερα από κάθε άλλη από τη χρονιά δημιουργίας της, με την εξαίρεση, φυσικά, των πρώτων ομάδων της λίγκας. Στον τρίτο μόλις χρόνο ζωής του franchise, καθοδηγούμενοι από τον πιτσιρικά Lew Alcindor και τον βετεράνο πια τότε Oscar Robertson, κατέκτησαν το πρώτο και μοναδικό τους πρωτάθλημα, σκουπίζοντας τους Baltimore Bullets.

Los Angeles Clippers (46 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Τα 46 χρόνια αντιστοιχούν απλά στα χρόνια ζωής του συλλόγου που δεν έχει κάποιο πρωτάθλημα.

Cleveland Cavaliers (46 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Cavaliers και Clippers μπήκαν μαζί στη λίγκα κι αναμένουμε να δούμε ποια και αν θα το κατακτήσει πρώτη. Οι Cavs τουλάχιστον έχουν φτάσει μέχρι τους Τελικούς.

Phoenix Suns (48 χρόνια – 0 Πρωταθλήματα): Οι Phoenix Suns είναι η ομάδα που έχει αγωνιστεί τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλη στη λίγκα, χωρίς να έχει κερδίσει κάποιο πρωτάθλημα. Δυο φορές έχουν φτάσει στην πηγή, όπως προείπαμε, αλλά Celtics και Bulls τους πήραν την μπουκιά από το στόμα.

Atlanta Hawks (58 χρόνια – 1 Πρωτάθλημα): Οι Atlanta Hawks (ή St. Louis Hawks για την ακρίβεια), είναι η μια από τις δυο ομάδες που πρέπει να ευχαριστούμε (η άλλη είναι οι 76ers) για το ότι οι Celtics των ’60’s δεν σήκωσαν 13 μαζεμένα. To 1958 τα Γεράκια, που τότε συμμετείχαν στην Δύση, κέρδισαν με 4-2 τους Celtics, με τον μεγάλο Bob Pettit να σημειώνει 50 πόντους στον καθοριστικό έκτο Τελικό.

Sacramento Kings (65 χρόνια – 1 Πρωτάθλημα): Οι Kings μοιάζουν με την απόλυτη ”One and Done” ομάδα της λίγκας, κι ας στενοχωριέται ο Μαρίνος. Παίξανε στους Τελικούς στην τρίτη σεζόν της ύπαρξής τους, την δεύτερη της λίγκας με τη μορφή του ΝΒΑ – και 5η συνολικά αν υπολογίσουμε και την ΒΑΑ – κι από τότε έχουν περάσει 65 ολόκληρα χρόνια χωρίς να εμφανιστούν καν σε Τελικούς. Όλα αυτά φυσικά με το όνομα Rochester Royals, περίπου 2.632 μίλια ή 4.236 χλμ από την τωρινή τους έδρα. Αν το δούμε από τη θετική πλευρά, έχουν 1/1 και γελάνε με όλους μας.

Έτσι διαμορφώνεται, λοιπόν, η κατάσταση για το 2016, με τη λίγκα να μετράει στρόγγυλα 70 χρόνια ζωής. Για κάποιες ομάδες η ”φαγούρα” αναμένεται να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια, εκτός κι αν παρθούν δραστικά μέτρα. Κάποιες άλλες πάλι, βρίσκονται σε καλή τροχιά ώστε να βγουν από τις λίστες μας. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι Warriors που κατέκτησαν πέρσι το πρωτάθλημα και είναι σίγουρα από τα φαβορί και για το φετινό, είχαν 40 ολόκληρα χρόνια να ζήσουν τέτοιες στιγμές. Όσο για τους Kings, τους Hawks και τις λοιπές αντίστοιχες ομάδες, μπορεί τα 60+ χρόνια που τους χωρίζουν από τις επιτυχίες τους να μοιάζουν (και να είναι) πολλά, είναι όμως ψίχουλα μπροστά στην περίπτωση της πιο ”άτυχης” ομάδας των Αμερικάνικων σπορ, των Chicago Cubs του Baseball. Oι Cubs, κατέκτησαν δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα κι από τότε περιμένουν. Ποιο είναι το τότε; το 1908! Για 107 χρόνια προσπαθούν να βρουν τη λύση στο γρίφο κι όμως δεν τα καταφέρνουν. Το 2015 πήγε να βγει μια απίθανη ”προφητεία” με τους Cubs να παίζουν στον τελικό της National League, ένα βήμα πριν το World Series, κι όλοι θυμήθηκαν τη σκηνή από το Back to the Future του 1985, με τον Marty McFly να ταξιδεύει στο 2015 και να βλέπει τους Cubs να κερδίζουν το πρωτάθλημα. Τελικά ούτε τότε έγινε και θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο. Αυτά βλέπουν οι Sacramento Kings και παρηγορούνται…

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Δεν είναι τυπογραφικό. Τότε ο πρώτος γύρος ήταν “Best of 5”
2 -Τελείωνε!
3 102 οι Pistons στο τέταρτο παιχνίδι
4 το σύστημα των τελικών ήταν ακόμα τότε 2-3-2
5 ως πρώτοι στην Ανατολή δεν παίξανε στον 1ο γύρο, βάση του συστήματος της περιόδου
6 και Schrempf. Μην ξεχνάμε τον Detlef!
7 ναι τους Bulls. Σε Δυτικά playoffs