2016 NBA Playoffs Preview: (1) Cleveland Cavaliers vs Detroit Pistons (8)

Posted on Apr 17 2016 - 1:00pm by Stavros Marinos

(1) Cleveland Cavaliers vs Detroit Pistons (8)

CLE - DET

Συνεχίζοντας το κακό συνήθειο να μπερδεύω το προσωπικό ημερολόγιο με την αρθρογράφηση στο Ball Hog, θυμήθηκα πως πριν μερικά χρόνια είχα έναν γνωστό με μεγάλη εμπειρία στο να χάνει στο στοίχημα. Ήταν από αυτούς που ξέρουν σε βάθος τα ρόστερ των ομάδων της Β’ Σουηδίας, και παρά τις αποτυχημένες προβλέψεις, συντηρούν την αβάσιμη αυτοπεποίθηση του προφήτη. Μία ψευδαίσθηση που μένει ζωντανή χάρη σε ένα “ταμείο” κάθε λίγες εβδομάδες που αναζωπυρώνει την πλάνη. Ο συγκεκριμένος φίλος, είχε καταλήξει σε μια δική του μέθοδο πρόβλεψης. Βασιζόταν αποκλειστικά στην προϊστορία των ομάδων, απορρίπτοντας πλήρως την παρούσα κατάστασή τους. “To ξέρεις ότι η Huddersfield Town είχε κάνει three-peat το 1923 με το 1926; Θα την παίξω διπλό στην Chelsea γιατί έχει βαριά φανέλα”. Αυτός ο φίλος σήμερα, αν είχε λεφτά για ίντερνετ, θα έβλεπε τις 127 νίκες των Detroit Pistons, έναντι των 96 των Cleveland Cavaliers, και όλοι ξέραμε τι θα υποστήριζε.

Αντίθετα ο υπόλοιπος νοήμων κόσμος γνωρίζει πως η πιθανότητα οι Cavaliers να χάσουν πάνω από ένα παιχνίδι, είναι μικρή1)Το μισό Ball Hog διαφωνεί με τον Σταύρο, αλλά τί να κάνουμε που είναι σαν τον παππού της οικογένειας που κάποτε -παλιά πολύ- είπε κάτι σοφό και σωστό και από τότε τον ακούμε για να μην κλονίσουμε την υγεία του. Η ανωτερότητα του Cleveland παρότι δεν “βγάζει” μάτι, είναι σαφής. Σε σημείο που θα καταβληθεί υπέρμετρη προσπάθεια για να καταστεί το παρόν preview άξιο μελέτης. Μόνο πέντε φορές κάποιο όγδοο seed έχει προκριθεί σε βάρος του πρώτου. Αυτή δεν θα είναι η έκτη. Τα στοιχεία που διατηρούν το ενδιαφέρον, είναι η επανεμφάνιση του νεανικού Detroit στα playoffs, έπειτα από πενταετή ξηρασία. Καθώς κι ο tactical genius coach των Pistons, τον οποίο όλοι θα θέλαμε να είχαμε θείο, για να μας λέει τρελές ιστορίες στο μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, φωνάζοντας χωρίς λόγο με την διαπεραστική του φωνή, κράζοντας που το φαγητό έχει κρυώσει, ενώ έχει ήδη φάει όλο το τζατζίκι. Ναι, μιλάμε για τον Stan Van Gundy, εν αναμονή για το (μάταιο) σχέδιο που θα βάλει σε εφαρμογή για να περιορίσει τον LeBron.

Πριν κατακεραυνώσουμε το Detroit2)και για να διατηρήσουμε την δυνατότητα του ψευτό-δημοσιογραφικού κόμπλεξ του “σας τα’λέγα”, αν γίνει κάνα θαύμα, κάπου μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού, εκεί στο Stargate που περνούν οι ιδέες από άλλη διάσταση σε αυτή, υπάρχει η σκέψη πως, όντως, αν όλα πάνε κατ’ευχήν για τους Pistons και ανάποδα για τους Cavs, δεν είναι απίθανο η σειρά να γίνει ντέρμπι. Σε ένα τόσο χαμηλό pace, με τις διαφορές να κρίνονται κάτω από 10 πόντους, όλα ίσως κριθούν σε λεπτομέρειες. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό το δραματικό σημείο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακινήσουμε το ενδιαφέρον σε ένα προδικασμένο matchup μεταξύ ενός πρώτου vs όγδοου seed, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Το Detroit σύνθλιψε τους Cavaliers κατά την διάρκεια της σεζόν με 3-1. Ούτως ή άλλως, αυτοί οι αγώνες ποτέ δεν αποτελούν σημείο αναφοράς για την εικόνα των playoffs, πόσο μάλλον για τις δύο συγκεκριμένες ομάδες. Ο Irving για τους Cavs άργησε αρκετούς μήνες να παίξει, αλλά και να πάρει μπρος λόγω τραυματισμού, και μεσούσης της σεζόν o LeBron απέλυσε οι Cavs απέλυσαν τον Blatt, επιζητώντας μια ψυχολογική αναγέννηση. Αντίστοιχα, οι Pistons, όντας μια νέα ομάδα που ακόμα μορφοποιείται στα ΒανΓκάντεια δεδομένα, τον Φεβρουάριο αντάλλαξαν τους Ilyasova και Jennings, που έστειλαν στο Orlando, για τον Tobias Harris.

Cleveland Cavaliers

Η ανθρώπινη ψυχολογία έχει την τάση να συγκεντρώνει την προσοχή της στο αντίστροφο από αυτό που συμβαίνει. Όταν μια ομάδα είναι καλή, όλοι μιλούν για τα λίγα αρνητικά της. Αντίστοιχα, σε μια κακή ομάδα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο potential και στην υπερεκτίμηση των παιχτών. Με αυτήν την λογική, δεν γίνεται να μην κριτικάρουμε τους Cavaliers. Δύο χρόνια μετά την επιστροφή του LeBron, η αρχική ανησυχία για την έλλειψη χημείας έχει παγιωθεί σε μια ασαφή αβεβαιότητα για την ταυτότητα του ρόστερ. Παρότι ίσως είναι η καλύτερη ομάδα της δεύτερης ταχύτητας της λίγκας (στην πρώτη είναι μόνοι οι Warriors και οι Spurs), σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν φόβητρο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, όμως, πως ομάδα με LeBron, είναι εξ ορισμού contender.

O ενάμισης χρόνος φαγούρας με τον αμφιλεγόμενο Blatt, που ποτέ δεν κατάφερε να περάσει την φιλοσοφία του, ούτε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιχτών, έδωσε σειρά στο δεύτερο μισό της σεζόν στον “players’ coach”, Tyronn Lue. Ένας κλασικός παλαίμαχος PG που ξέρει να επικοινωνεί ντόμπρα με τους παίχτες και μπορεί να προσαρμοστεί στα αποδυτήρια χωρίς να νιώθει παρείσακτος. Δεν ανέλαβε τα ηνία της ομάδας για να αλλάξει game style, αλλά για να κάνει τα ίδια πράγματα, καλύτερα, όπως είχε δηλώσει κι ο ίδιος. Ήταν μια αλλαγή ψυχολογικής χροιάς, που θύμισε ελληνικό ποδόσφαιρο στις περιπτώσεις που ένας ξένος προπονητής αποτυγχάνει, και στη μέση της χρονιάς τον αντικαθιστούν με την safe λύση του Άγγελου Αναστασιάδη ή του Αλέφαντου.

Στην πράξη, με τον David Blatt στο τιμόνι, με τον Irving να χάνει τον πρώτο μήνα της σεζόν και να παίζει περιορισμένα λεπτά, οι Cavs είχαν ρεκόρ 30-11 (.730). Με τον ερχομό του Lue, ενώ ομολογουμένως οι σχέσεις με τους παίχτες σαφώς βελτιώθηκαν, το ρεκόρ έπεσε στο 27-14 (.666), με τον Irving πλέον υγιή.

Γιατί θα περάσουν

Because LeBron. Σε 10 χρονιές που έχει προκριθεί στα playoffs, δεν έχει αποκλειστεί ποτέ στον πρώτο γύρο. Από τις 20 Μαρτίου, μετά από μια προσωπική κουβέντα με τον Lue, αποφάσισε να μπει σε “playoff mode”. Η απόδοσή του εκτοξεύθηκε αυτόματα και οι μέσοι όροι του ανέβηκαν σε 28 ppg, 9 rpg, 8 apg, 62% FG και 52% στα τρίποντα. Κάτι που όσο κι αν φαίνεται βέβηλο αυτή την στιγμή, κάνει τον Stephen Curry να φαίνεται cute, στην πολυτέλεια του ρόστερ των Warriors.

Γιατί θα αποκλειστούν

Δεν θα αποκλειστούν. Οι λόγοι ανησυχίας όμως είναι πάμπολλοι. Στα δύο αυτά ομιχλώδη χρόνια, οι Cavs παραμένουν πλήρως ανίκανοι να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί στο παρκέ στα λίγα λεπτά που ο LeBron παραμένει στον πάγκο3)Ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε στο Miami. Ίσως να φταίει η μικρότητα των Irving και Love στις intangible παραμέτρους της ψυχής/καρδιάς/προσωπικότητας ή το γενικότερα κακό ποιοτικά ρόστερ. Από την 1η Ιανουαρίου, όταν ο LBJ βρίσκεται στον πάγκο, οι Cavs χάνουν από τους αντιπάλους τους με 1,2 πόντους (per 100 possessions). Ενώ κάτι τέτοιο αποδεικνύει την αδυναμία των Irving/Love να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλη βελτίωση. Μέχρι την πρωτοχρονιά, το net rating των Cavs με τον LeBron στον πάγκο ήταν στο -11,2!

Επιπλέον μπορούμε να λάβουμε υπόψη πως:

  • O Irving δεν είναι ηγέτης, ούτε εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίχτες του σαν PG/οργανωτής. Χωρίς τον LeBron στα αποδυτήρια, εύκολα θα βρισκόταν δεμένος με ταινία σε κάποια κολόνα.
  • Ο καλύτεροι παίχτες μετά τους “big 3”, είναι ο J.R. Smith που οριακά μπορεί να χαρακτηριστεί σαν rich man’s Nick Young, κι ο υπερεκτιμημένος Tristan Thompson, που με δυσκολία σκοράρει εξ’επαφής, ενώ πληρώνεται $ 82 εκατ. για τα επόμενα πέντε χρόνια.
  • Έχουμε φτάσει σε σημείο να προσκυνούμε τον Dellavedova επειδή είναι καλός στις βουτιές.

  • Ο Mozgov, που αρχικά φαινόταν σαν μια σταθερή αμυντική παρουσία, φέτος θυμίζει εποχές Γλυνιαδάκη στους Sonics.  Ξεκινάει και στα δύο ημίχρονα βασικός, αλλά σύνολο δεν παίζει πάνω από 15 λεπτά. Επιβεβαιωμένα, η άμυνα των Cavs είναι χειρότερη με τον Ρώσο στο παρκέ, λόγω της αργής του κινητικότητάς. Στα playoffs, ήδη ανακοινώθηκε πως βασικός πλέον θα ξεκινάει ο Thompson.
  • Η κίνηση “ματ” με την απόκτηση του Channing Frye στο trade deadline, αποδεικνύεται ανούσια, με τον παίχτη να κρατάει έναν μικρό spot-up ρόλο off the bench.
X-Factor

Οι δύο ομάδες είναι trigger-happy. Δεν διστάζουν στιγμή να σουτάρουν από την περιφέρεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το γεγονός πως αφενός οι Pistons είναι από τις καλύτερες ομάδες στο να περιορίζουν τα τρίποντα των αντιπάλων, και οι Cavaliers βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην διάλυση της αντίπαλης άμυνας με διεισδύσεις των LeBron και Irving, οι οποίοι με kick out πάσες δίνουν το εύκολο τρίποντο στους περιφερειακούς σουτέρ.

Detroit Pistons

Δεν έχουμε προσδοκίες από τους Pistons. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2004 (των Billups, Rasheed, Rip, Wallace, Darko(;) ), η ομάδα σταδιακά περιήλθε σε μια μακρά περίοδο περίγελου. Δεν έφτανε η απουσία από τα playoffs τις σεζόν 2009-2015, αλλά και οι πολλές κακές επιλογές του Dumars διοικητικά. “Έδιναν κι έπαιρναν” τα ανέκδοτα για υπερπληρωμένους ή/και αναποτελεσματικούς παίχτες, όπως οι Ben Gordon, Charlie Villanueva, Josh Smith, Tracy McGrady, Allen Iverson κ.α.. Η έλευση του Van Gundy, τόσο στη θέση του Head Coach, αλλά και σε αυτή του Προέδρου4)να μην μπερδευτεί με την έννοια του “ιδιοκτήτη” όπως στην ελληνική πραγματικότητα, σήμανε αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

Το γεγονός ότι βρίσκονται αυτή την στιγμή στα playoffs, είναι μια ένδειξη για το θετικό μέλλον που διαγράφεται για αυτούς. H προσθήκη του Tobias Harris τους έφερε ένα βήμα πιο κοντά σε μια σταθερή post-season παρουσία. Πριν το trade, το ρεκόρ τους ήταν 27-27 (.500). Μετά την αναβάθμιση της forward θέσης, το δεύτερο μισό της σεζόν βελτιώθηκαν στο 17-11 (.607).

Γιατί θα περάσουν
  • Σωστή τροφοδοσία στον θηριώδη Drummond. Δεν υπάρχει ψηλός στους Cavaliers που μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Εναντίον τους φέτος έχει 20 ppg, 14 rpg.
  • Είναι από τις λίγες ομάδες με όλη την βασική 5άδα με διψήφιο αριθμό πόντων. Η πολυφωνία στην επίθεση, αναγκάζει τον αντίπαλο να μην επικεντρωθεί σε έναν μόνο παίχτη.
  • Οδηγούν την κατηγορία Opponent 3PA. Είναι η ομάδα που εναντίον της δυσκολεύονται όλοι να βρουν χώρο για τρίποντο.
  • Διότι ο Tyronn Lue είναι προπονητής NBA εδώ και μόλις δύο μήνες.
Γιατί θα αποκλειστούν

Όπως είπε κι ο Van Gundy “δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσεις τον LeBron”, και να συμπληρώσουμε εμείς “ακόμα κι αν χτίσεις ένα γαμημένο τοίχος“.

X-Factor

Δεδομένης της αδυναμίας των Cavs στην frontcourt, είναι μια ευκαιρία για τον Drummond να μεταμορφωθεί από ευκαιριακός all-star σε superstar. Playoff σειρές σαν κι αυτή καθιερώνουν μεγάλους παίχτες.

Πρόγραμμα

Game 1 – Pistons @ Cavaliers, Κυριακή  17/4 10:00 μ.μ.

Game 2 – Pistons @ Cavaliers, Τετάρτη 20/4 3:00 π.μ.

Game 3 – Cavaliers @ Pistons, Παρασκευή 22/4 2:00 π.μ.

Game 4 – Cavaliers @ Pistons, Κυριακή 24/4 3:30 π.μ.

Game 5 (αν χρειαστεί) – Pistons @ Cavaliers, Τρίτη 26/4

Game 6 (αν χρειαστεί) – Cavaliers @ Pistons, Πέμπτη 28/4

Game 7 (αν χρειαστεί) Pistons @ Cavaliers, Σάββατο 30/4

Τι θέλουμε να γίνει
  • Θέλουμε μεγάλες μάχες Andre Drummond με Tristan Thompson, με τον πρώτο να σουτάρει 15 βολές σε κάθε αγώνα με ποσοστό 18%. Απηυδισμένος να αποφασίζει να το γυρίσει σε underhand από του χρόνου και να αυξάνει το ποσοστό του σε 73%.
  • Θέλουμε ένα αξιόμαχο Detroit.
  • Θέλουμε τον Playoff LeBron να δείξει ότι είναι ζωντανός, να γυαλίζει το μάτι του, και τους Warriors να φοβούνται αρχίσουν να προβληματίζονται.
Τι θα γίνει

Οι Cavs θα κερδίσουν την σειρά με 3 νίκες με μονοψήφια διαφορά πόντων, κι ένα blowout.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Το μισό Ball Hog διαφωνεί με τον Σταύρο, αλλά τί να κάνουμε που είναι σαν τον παππού της οικογένειας που κάποτε -παλιά πολύ- είπε κάτι σοφό και σωστό και από τότε τον ακούμε για να μην κλονίσουμε την υγεία του
2 και για να διατηρήσουμε την δυνατότητα του ψευτό-δημοσιογραφικού κόμπλεξ του “σας τα’λέγα”, αν γίνει κάνα θαύμα
3 Ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε στο Miami
4 να μην μπερδευτεί με την έννοια του “ιδιοκτήτη” όπως στην ελληνική πραγματικότητα