NBA Previews 2016-17: Cleveland Cavaliers

Posted on Oct 8 2016 - 10:05am by Aris Tolios

Τα μάθατε; “Οι Cleveland Cavaliers είναι Πρωταθλητές ΝΒΑ”!

Αν δεν το χωνέψατε ακόμα, ορίστε και κάτι ακόμα πιο απίστευτο: “Τϊτλος στο Cleveland”!

Η απόλυτη “κατάρα” του επαγγελματικού αθλητισμού στις ΗΠΑ έσπασε πριν λίγους μήνες. Δεκατρία χρόνια μετά την μετακόμιση του LeBron James από το Akron στο κοντινό Cleveland, η προφητεία εκπληρώθηκε. Ο “King” πέρασε τη regular season στο ρελαντί, “έφαγε” τον David Blatt1)Μεταξύ μας, μην το μάθει κανείς., είδε (ανοίγει παρένθεση γραφικότητας) ΕΣΣΔ του ’86 και Εθνική Ελλάδας του 2005, του 2006 και του 2007, είδε T-Mac του 2004 και V-Span του 2016 (κλείνει παρένθεση γραφικότητας) και οδήγησε τους Cavs στο επικότερο comeback στην Ιστορία του ΝΒΑ. Ναι εντάξει, αν δεν έλειπε ο Green στο πέμπτο παιχνίδι και αν δεν έλειπε ο Bogut στα τρία τελευταία και αν δεν ήταν “λιωμένοι” οι Curry-Thompson και αν δεν έτρωγε ο Iguodala το “LeBlock” και αν, και αν…

Ανάγκασε ακόμα και τους κατά καιρούς “haters”2)Άρης Τόλιος, χάρηκα για τη γνωριμία, τι κάνετε; να του βγάλουν το καπέλο. Για τους παραδοσιακούς πιστούς του, δεν το συζητάμε – παραληρούσαν ασταμάτητα! Προκάλεσε μονάχος του την νέα τεράστια μεταβολή στην Ιστορία του ΝΒΑ, όπως έχουμε δει πριν και σε λίγο, μετά τις αλλαγές της λίγκας για να χωρέσουν τους Chamberlain και Shaq. Τι είπατε; “Γιατί ασχολούμαστε μόνο με έναν από τους Πρωταθλητές; Όλοι μαζί δεν το πήραν;” Ελάτε τώρα…

cle

There’s no “I” in the word “Team”

Αλλά, my God, αφού θέλετε τόσο πολύ να μιλήσουμε για την ομάδα των Cavs, παραθέτω το παρακάτω σκίτσο του Αρκά για να αναπτύξω τις σκέψεις μου για τις φετινές προσδοκίες στο Cleveland.

arkas

Κοινώς: ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος που μόλις τερμάτισε ένα αρνητικό σερί; Να μην ξαναρχίσει. Ετοιμαστείτε να δείτε τον LeBron James να τελειώνει κάποιον από τους inspirational λόγους του στις pregame “αγκαλιές” της ομάδας, φωνάζοντας “back to back” (δις).

There’s no “Team” in the word “I”

Και αφού ξεμπερδέψαμε με τα – στην περίπτωση του Cleveland – βαρετά περί “ομάδας”, ας επιστρέψουμε στον “Βασιλιά”.

Θα περίμενε κανείς πως ο LeBron James θα έσβηνε λίγο από τον κορεσμό του, εξαιτίας, όχι τόσο της ποσότητας του τίτλου που κατέκτησε, αλλά της ποιότητας. Κάθε άλλο. Ο James φαίνεται πως αυτή την στιγμή κουβαλάει, προς τρόμο του υπόλοιπου ΝΒΑ, απίστευτα απωθημένα ακόμα.

Το πρώτο απωθημένο: ο μόνος που θα μπορούσε να τον κοιτάξει στα μάτια από άποψη ατομικών αγωνιστικών αρετών μόλις πήγε στην ομάδα, η οποία έχει αναλάβει να τελειώσει την έννοια του “alpha dog” στη λίγκα. Η 7η Ιουλίου του 2016 θα είναι μια από τις ευτυχέστερες μέρες στην ζωή του “King”, καθώς με το που μετακινήθηκε ο Durant στην Bay Area, ο LeBron έδωσε μια νέα αποστολή στον εαυτό του. Για να θυμίσω, κάπως έτσι:

LBJ Challenge Accepted Meme

Το δεύτερο απωθημένο: μέχρι το φετινό καλοκαίρι, δύο ήταν μόλις οι παίκτες στην Ιστορία που έβαλαν τον αριθμό “τρία” σε οκταψήφιες ετήσιες απολαβές. Και από φέτος, τρεις.

Season Team Player Salary
1996-97 Chicago Bulls Michael Jordan $30,140,000
2013-14 Los Angeles Lakers Kobe Bryant $30,453,805
2016-17 Cleveland Cavaliers LeBron James $30,963,450
1997-98 Chicago Bulls Michael Jordan $33,140,000
2017-18 Cleveland Cavaliers LeBron James $33,285,709
2018-19 Cleveland Cavaliers LeBron James $35,607,968

Ωστόσο, ο LBJ δεν αποφάσισε μόνο να αποκομίσει τα μέγιστα από το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο του ΝΒΑ…

screenshot_2016-08-15-09-41-56

…αλλά και να θέσει τον επόμενο στόχο του, ως υποψήφιος “GOAT” που σέβεται τον εαυτό του.

LeBron James Ghost in Chicago

Και δώσ’ του δηλώσεις. Και δώσ’του συγκρίσεις. Πάλι στα ίδια διλήμματα. Νιώθω σαν να πήγε το μπάσκετ αρκετά χρόνια πίσω…

Το τρίτο απωθημένο: να μαζέψει όλη του την παρέα στην ίδια ομάδα.

Ή τουλάχιστον, τον Dwyane Wade.

Αλλά εντάξει, επειδή αυτό ακόμα δεν μπορεί να γίνει, προς το παρόν πρέπει να βρει τρόπο να ξαναφέρει τον J.R. Smith πίσω στο Cleveland. Θυμάστε πέρυσι πως συνέβαλε στο να πάρει ο φίλος του Tristan Thompson τελευταία στιγμή το ογκωδέστατο συμβόλαιο που ήθελε; Ε, κάπως έτσι θα πάει και φέτος, καθώς πλησιάζουμε στο tip-off.

Και κατά τα άλλα, φωτογραφίες με θέμα “είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα”, που θυμίζουν το όμορφο παρανοϊκό τραγουδάκι του Galifianakis στο “Hangover”.

Πολλές φωτογραφίες, όμως3)Δείτε χαρακτηριστικά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Ενδιάμεσα, στον λογαριασμό του “Βασιλιά” (των social media)4)Ο βομβαρδισμός tweets και posts που θα έχετε υποστεί μέχρι το τέλος του άρθρου είναι ένας δικός μου φόρος τιμής στον LeBron – και μια απόπειρα σαρκασμού, παράλληλα. παρεμβάλλονται, βεβαίως και τα απαραίτητα “homage” στους “μεγάλους” που αποχώρησαν5)Δείτε εξίσου χαρακτηριστικά για τον Tim Duncan, τον Kevin Garnett, τον Kobe Bryant και όλους μαζί.

Καλοκαιρινά ειδύλλια και αποχαιρετισμοί

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, οι Cavaliers έχουν όντως θεματάκι, που ακούει στο όνομα “J.R. Smith”. Ο υπερταλαντούχος outcast του μισού ΝΒΑ φαίνεται να τα έχει βρει επιτέλους με τον εαυτό του, καλύτερα κι από τους πενηντάρηδες που τελικά πείθονται να μην βάλουν σκουλαρίκι. Όμως, σε ένα καλοκαίρι που τα νούμερα ζαλίζουν, ο Smith, ως άλλος ένας “Bird exception”, αποφάσισε να ζητήσει αύξηση. Οι Cavs όμως δεν μπορούν να του δώσουν (πολύ) πάνω από $10 εκατομμύρια, κάτι που προς το παρόν αφήνει ένα μικρό, αλλά σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Προσωπική μας άποψη: $15 εκατομμύρια δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει ο Smith από ομάδα, η οποία αντιλαμβάνεται πως ήταν βασικός, αλλά πλέον συγκεκριμένων προδιαγραφών και ρόλου και ταυτόχρονα, δεν είναι ουραγός της λίγκας6)Οk, τέτοια χρήματα μπορεί να τα βρει ο πρωταθλητής πλέον Smith είτε στο Brooklyn με cap room περίπου 17,2 εκατομμύρια είτε στη Philadelphia με $19,3 εκατομμύρια. Και τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για το Cleveland που είναι μόνιμα στη ζώνη της “πολυτέλειας” τα τελευταία χρόνια:

Οπότε, ο J.R. ας πάρει τα χρήματα που του δίνουν οι Cavs και ας σταματήσει να ρίχνει μπαλωθιές στον αέρα – δεν είναι κάθε μέρα του αγίου Tristan. Aν και πάλι, διόλου τυχαία, James, Thompson και Smith έχουν όλοι τους ατζέντη τον Rich Paul.

Επίσης αποσύρθηκε και ο τίμιος Mo Williams, η μόνη σύνδεση με την pre-Heat θητεία του LeBron στο Cleveland.

Κατά τα άλλα, το καλοκαίρι οι Cavs έκαναν επίθεση στον σύγχρονο Σοβιετικό center, στέλνοντας Mozgov και Kaun σε αποστολή να δώσουν την χαριστική λαβωματιά στους λίγους και εκλεκτούς που συνδύαζαν την αγάπη τους για τον Reagan και τα μπασκετικά ’80s και μάλλον θα αυτοκτονήσουν, βλέποντας τους εν λόγω Ρώσους να φοράνε τις εμφανίσεις θρυλικών franchises, όπως οι Lakers και οι Sixers, αντίστοιχα. Και ο Mozgov πήρε $ 64 εκατ. για τέσσερα χρόνια! Και ο Kaun – άσχετο! – αφέθηκε ελεύθερος από τους Sixers.

Την “απουσία” τους – ειρωνικά μιλώντας – θα την καλύψει “επάξια” – ειρωνικά μιλώντας, και πάλι – ο Chris Andersen. Ο 38άρης “Birdman” αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σκέψεις για reboot του “Sons of Anarchy” που σίγουρα έχει, και να υπακούσει στο κάλεσμα, για να ενώσει δυνάμεις με τον “Βασιλιά” και με έναν από τους γηραιότερους πάγκους του ΝΒΑ, με λυκόπουλα όπως ο 33άρης Frye, o 36άρης Jefferson, ο 36άρης Jones και ο 36άρης Dunleavy.

Ουσιαστική προσθήκη στο συγκεκριμένο σύστημα των Cavs είναι ο Mike Dunleavy Jr. αν μείνει υγιής, αφού προσφέρει ποιοτικά άμυνα και μακρινό σουτ (πάνω από 38% στα τρίποντα τα τελευταία έξι χρόνια), σε μια ομάδα που πέρυσι έσπασε το ρεκόρ στα τρίποντα σε έναν αγώνα.

Από την άλλη, ουσιαστική απώλεια (με “α” μικρό, όμως) ήταν ο Matthew Dellavedova, που πήγε στο Milwaukee για να φορέσει φανέλα, ακαλαίσθητη μεν, αλλά βασικού.

https://www.instagram.com/p/BK1fjhDj-Ya/

Depth Chart
Cleveland Cavaliers Depth Chart 2016-17
Τι περιμένουμε φέτος

Ο Lue μπήκε σε ένα αρκετά κλειστό club, των Πρωταθλητών τόσο σαν παίκτες, όσο και σαν προπονητές. Ο Love δικαιώθηκε για τις τρομερές θυσίες που έκανε, αν και τώρα που πήρε το Πρωτάθλημα, πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει και μακροπρόθεσμα τις θυσίες που έγιναν για αυτόν7)Όχι τον Anthony Bennett, τον άλλον. Ο Irving νιώθει απίστευτα δικαιωμένος, μετά τους περσινούς εξαιρετικούς Τελικούς και το νικηφόρο τρίποντο που σημείωσε. Ο Anderson Varejao ακόμα αμφιταλαντεύεται αν θα δεχτεί το δαχτυλίδι του Πρωταθλητή. Βασικά, ξεχάστε ό,τι έγραψα μόλις, γιατί πολύ απλά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία – όχι παραπάνω ίσως από το αν επιτέλους ο James θα ακολουθεί τους Cavaliers στο instagram. Για το τι θα είναι πραγματικά σημαίνον τη φετινή χρονιά, απλά δείτε την ενότητα “Με έχεις κάνει ξενύχτη”.

…and now for something completely different

“Η ανάγκη τέχνας κατεργάζεται”. Έτσι, με ανύπαρκτο cap space, με ελάχιστα prospects8)Δείτε, για παράδειγμα, το highlight reel του Cedi Osman τη χρονιά προτού τον επιλέξουν στο draft οι Cavs. και με την ευελιξία θέσεων που προσφέρει ο LBJ, πολλά περίεργα περνούν από το μυαλό του Lue, όσο τουλάχιστον δηλώνει πως αισθάνεται άνετα με τους PGs του: τον Iman Shumpert να παίζει στο “1” και τον LeBron playmaker, άλλους αγαπημένους του “Βασιλιά” (Norris Cole ή/και Mario Chalmers) να έρχονται στο Cleveland ή τον rookie Kay Felder να βουτάει στα βαθιά.

Ο “Killer Shrimp” ήρθε στους Cavaliers, μετά από ανταλλαγή με τους Hawks, που τον επέλεξαν στο #54 του φετινού draft. Πολύ καλός χειριστής, σκόρερ και κυρίως passer (πρώτος στο NCAA πέρυσι με 9,3 APG), όμως κι αυτός είναι μέτριος αμυντικός, γεγονός απόλυτα λογικό, όντας μόλις 1,75 και 80 κιλά. Πάντως, τον James και τους Cavs τους είχε κερδίσει καιρό τώρα. Όχι άδικα.

Με έχεις κάνει ξενύχτη

Από τα playoffs και μετά, ο LeBron James θα υποστεί το γνωστό calibration σε “beast mode”…

…και θα δίνει τους γνωστούς “όρκους νίκης”. Πιο πριν, στη regular season, μπορείτε ακόμα και να αλλάξετε κανάλι.

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης

Μπορεί να ακούγεται ειρωνικό, αλλά καλλιεργείται μια αντίληψη πως “LeBron will provide” στο τέλος, στην οποία μπορούν να επαναπαυτούν οι υπόλοιποι Cavs, την ώρα μάλιστα που δεν φημίζονται οι περισσότεροι, ο καθένας ατομικά, για την αυταπάρνηση και το κίνητρο τους. Το καλό σενάριο λέει πως ο LeBron θα μπει σε ρυθμούς δημοσίου υπαλλήλου της δεκαετίας του ’80 για την regular season και τα ηνία της ομάδας θα τα αναλάβουν, ο Irving, που μέσω της συνεργασίας του με τον LeBron, ωρίμασε αφάνταστα μπασκετικά και ανέβηκε επίπεδο και ο Kevin Love, o oποίος πλέον θα είναι πλήρως ενταγμένος, αγωνιστικά και πνευματικά, στην νοοτροπία και τις απαιτήσεις της ομάδας, ξανακατακτώντας τον τίτλο του “superstar”. Οι δυο τους, μαζί με το λοιπό supporting cast, θα πάνε την ομάδα στην πρώτη θέση της Ανατολής αβίαστα, αποφεύγοντας κακοτοπιές και ατραπούς.

Μόνο που τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν ακριβώς έτσι.

Και τούτο καθώς, παρά την αδιαμφισβήτητη αξία των αστεριών τους, οι Πρωταθλητές έχουν προς το παρόν φανερά κενά στους guards, ανύπαρκτο rim protection, και ανοιχτά μέτωπα, με πρώτο και κύριο, την υπόθεση του J.R. Smith. Αν ο Smith επιστρέψει, ο LeBron θα ξεκουραστεί στην regular season και θα βγει από τον τηλεφωνικό θάλαμο στα playoffs. Αν όχι, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Θεωρητικά, οι Cavs μπορούν να κυνηγήσουν κάποιον – free agent ή μη – όμως, είναι πολύ αμφίβολο αν θα το κάνουν, λόγω των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Οπότε;

Οπότε, κενό στο “2” σημαίνει περισσότερος Iman Shumpert, περισσότερος Kay Felder – άρα περισσότερος LeBron James, για να συνεννοούμαστε. Και όσο κι αν γουρλώνουμε τα μάτια με την ψυχή που καταθέτει, όταν κυνηγάει τον Iguodala για να τον ταπώσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι 32 ετών και μετράει ήδη δύο χρόνια μακρυά από All-NBA αμυντικές πεντάδες.

Newsflash: Αρκετές μέρες αφότου γράφτηκαν οι παραπάνω και παρακάτω αράδες, οι Cavs υπέγραψαν τον Toney Douglas που είχαν αφήσει ελεύθερο οι Pelicans. Ο ερχομός του χρήσιμου two-guard αυτή τη στιγμή περισσότερο εργαλειακά μπορεί να εκληφθεί, αφού, παρότι προσθέτει σχετικό βάθος στους guards, μάλλον ως μοχλός πίεσης στον J.R. Smith λειτουργεί – του στιλ “κοίτα, θα ζήσουμε και χωρίς εσένα”. Και σε πρώτη φαση, ο Smith σίγουρα αιφνιδιάστηκε:

Αναμένουμε, λοιπόν…

Πρόβλεψη (έτσι, για να γελάμε στο postseason roundtable)

Πρώτοι στην Ανατολή, η πιο ασφαλής πρόβλεψη από τις 30 ομάδες για συμμετοχή στους Τελικούς. Και μετά, υπεράσπιση των κεκτημένων στην σπουδαιότερη τιτανομαχία που μας επιτρέπει το προχωρημένο alzheimer να θυμηθούμε.

ballhog rainbow

The following two tabs change content below.

Aris Tolios

Αναγνώστης του The Ball Hog, βρέθηκε σε αυτό επειδή είχε μπάρμπα στην Κορώνη, για να προσθέσει το τελευταίο λιθαράκι γραφικότητας. Έχει αγαπήσει με τη σειρά τους Suns, τους Sonics, τους Knicks, τους Clippers, τους Mavericks, τους Warriors και τους Hornets, αλλά πιο πολύ θα παραμένει ταγμένος στη Δύση (και ειδικά στην Pacific). Φτερνίζεται λέξεις σε χιλιάδες και νιώθει περήφανος που σε κάθε κείμενο, η πλατφόρμα του επισημαίνει πως οι προτάσεις του παραείναι μεγάλες. Έχει σταματήσει να ανησυχεί και έχει μάθει να αγαπά τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό και ζει για να περνάει καλά, διαβάζοντας μεγάλα κείμενα. Γράφει για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό.

References
1 Μεταξύ μας, μην το μάθει κανείς.
2 Άρης Τόλιος, χάρηκα για τη γνωριμία, τι κάνετε;
3 Δείτε χαρακτηριστικά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ
4 Ο βομβαρδισμός tweets και posts που θα έχετε υποστεί μέχρι το τέλος του άρθρου είναι ένας δικός μου φόρος τιμής στον LeBron – και μια απόπειρα σαρκασμού, παράλληλα.
5 Δείτε εξίσου χαρακτηριστικά για τον Tim Duncan, τον Kevin Garnett, τον Kobe Bryant και όλους μαζί
6 Οk, τέτοια χρήματα μπορεί να τα βρει ο πρωταθλητής πλέον Smith είτε στο Brooklyn με cap room περίπου 17,2 εκατομμύρια είτε στη Philadelphia με $19,3 εκατομμύρια
7 Όχι τον Anthony Bennett, τον άλλον
8 Δείτε, για παράδειγμα, το highlight reel του Cedi Osman τη χρονιά προτού τον επιλέξουν στο draft οι Cavs.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Michalis Tziros October 8, 2016 at 22:22 -

    https://uploads.disquscdn.com/images/026c5a6e98c2c528d46112ba35fc6a2a5d4ad8960577598a27c2d7c8f9c7867d.jpg

    Καιρό είχα να γελάσω τόσο πολύ χαχαχα έπος