The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: Philadelphia 76ers

Posted on Oct 4 2017 - 10:24am by Kosmas Kapsalis

Τόσα χρόνια, όσοι πιστοί της ομάδας είχαν απομείνει στην “Πόλη της Αδελφικής Αγάπης” πάσχιζαν με νύχια και με δόντια να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στη “Διαδικασία” του Sam Hinkie που κόλλησε την λέξη “εξευτελισμός” στην πρόσφατη ιστορία των Sixers. Tα πρώτα χαμόγελα ήρθαν πέρσι στα 786 λεπτά που ο Joel Embiid πατούσε στο παρκέ. Πλέον ήρθε η ώρα της εκτόξευσης. Τώρα.  

Που σας αφήσαμε;

Καλοκαιρινός σχεδιασμός

Βραβείο “Κλείνω το internet” (και πιάνω δουλειά) τους δώσαμε πριν λίγους μήνες για τις καλοκαιρινές προσθήκες, κι αντιγράφω τους λόγους της βράβευσης.

“[…]Για τους Sixers αυτό το τσαφ αποφαστιστικότητας αξιολογείται στα $ 34 εκατ. για μια σεζόν και τα 63 αθροιστικά χρόνια των Johnson και Redick. Ο Amir1)Ένας χρόνος, $ 11 εκατ. θα δώσει σταθερότητα, ασφάλεια και διακριτικότητα στη front-line των Sixers, που διακοσμείται από υπέροχα ταλαντούχους τύπους, από τους οποίους δεν θα αφαιρέσει touches, αλλά ταυτόχρονα θα τους καλύπτει στα λάθη και τις αβλεψίες. Ο Redick2)Ένας χρόνος, $ 23 εκατ., με το ασταμάτητό του τρέξιμο για να ξεμαρκαριστεί και να πυροβολήσει με ακρίβεια Ρώσου sniper, θα καθαρίσει τον χώρο για να καταθέσουν με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια οι νέοι καλλιτέχνες της Philadelphia το έργο τους στο παρκέ. Η Philadelphia είναι εδώ και είναι έτοιμη να πάρει εκδίκηση και επιτέλους βγάζει νόημα.”

Εκτός αυτού, για δεύτερη σερί χρονιά οι Sixers επέλεξαν πρώτοι στο draft, δίνοντας το χρίσμα στον Markelle Fultz, έναν παίκτη που μπορεί να παίξει και στις δυο θέσεις των guards, ο οποίος στη μοναδική χρονιά που αγωνίστηκε στο κολέγιο της Washington, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, με τους ”ειδικούς” να θεωρούν ότι είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο ταβάνι σε ένα από τα ποιοτικότερα drafts της σύγχρονης εποχής.

Depth Chart

Υπερατού

Οι Sixers είναι αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες του ΝΒΑ και η δημοσιότητα που απολαμβάνει συνεχώς αυξάνεται. Φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2001 και την εποχή του Iverson, οι Sixers θα αγωνιστούν στα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια (και συγκεκριμένα κόντρα στους Knicks, στο MSG). Εκτός αυτού, λίγες μέρες μετά, τον Γενάρη, θα ταξιδέψουν μαζί με τους Celtics στο Λονδίνο για να αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι της χρονιάς. Για να φτάσουν βέβαια εδώ διένυσαν μπόλικο δρόμο κι έχουν τόσο κι άλλο τόσο μπροστά τους για να μπουν στην elite της λίγκας. Ξέρεις ότι κάτι κάνεις καλά, όταν αλλάζουν οι κανόνες προκειμένου να σε αντιμετωπίσουν. Η Philadelphia, βέβαια, το έκανε από την ανάποδη, μιας και το απροκάλυπτο και χυδαίο tanking που έκανε τα τελευταία χρόνια προκειμένου να φορτωθεί με prospects, οδήγησε τη λίγκα στο να αλλάξει την διαδικασία του lottery. Παρόλα αυτά, η πορεία τους από την χλεύη, τον πάτο του ΝΒΑ και τα αρνητικά ρεκόρ, δείχνει πλέον να πλησιάζει στο τέλος της.

Από τα περσινά τους δείγματα, συμπεραίνουμε και το τι θα δούμε φέτος. Κι αυτό είναι μια 3&D ομάδα. Μια γρήγορη 3&D ομάδα. Πέρσι οι Sixers είχαν το 5ο pace του ΝΒΑ και ήταν 8οι σε assists και οι προσθήκες των Fultz και Simmons δεν δείχνει ότι θα αλλάξει αυτήν τους την τάση. Ήταν 10οι σε εύστοχα τρίποντα και η προσθήκη του J.J. Redick δεν δείχνει ότι φέτος θα βάλουν λιγότερα, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Η μεγάλη τους δύναμη όμως, κι επομένως το “υπερατού” τους είναι ο Joel Embiid, o οποίος έγινε ο μόνος παίκτης στην ιστορία των 76ers μαζί με τον Allen Iverson που σημειώνουν 20+ πόντους σε 10 σερί παιχνίδια. Και το impact του φάνηκε στα στατιστικά επιτεύγματα της ομάδας στην άμυνα. Στα “απλά” στατιστικά, η Phily ήταν στο #3 της λίγκας στα κλεψίματα και στο #7 στα blocks. Kι ο JoJo με 2,5bpg ήταν δεύτερος σε όλο το ΝΒΑ πίσω μόνο από τον Gobert3)Aλλά με μικρό δείγμα αγώνων. Παρόλα αυτά με τον Embiid σταδιακά να ανεβάζει ρυθμό και απόδοση, δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε ότι το νούμερο θα έπεφτε.. Από εκεί και πέρα, με αιχμή του δόρατος τον Embiid, οι Sixers με κάθε πεντάδα που είχε μέσα τον Καμερουνέζο, είχαν Def Rtg της τάξης του 99,1, αριθμό που αν έκλεινε την χρονιά έτσι θα την έφερνε στο #1 μεταξύ των 30 ομάδων. Ακόμα, στα λεπτά που αγωνίστηκε το σχήμα με Sergio, Henderson, Covington, Saric, Embiid, το Def Rtg έδωσε το νούμερο 83,9. Σωστά μαντέψατε. Η καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ για τη χρονιά που πέρασε. Το πιο εντυπωσιακό διάστημα δε της ομάδας, ήταν ο Γενάρης που κέρδισαν τους 10 από τους 15 αγώνες που έδωσαν. Εδώ να σημειώσουμε πως 10 παιχνίδια είχαν κερδίσει ολόκληρη τη σεζόν 2015-16. Αμυντικά, ο Γενάρης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην κάτωθι φωτογραφία:

Πέραν του Embiid, που μονοπώλησε πέρσι τις συζητήσεις που αφορούσαν τους Sixers, φέτος υπάρχουν κι άλλοι δυο λόγοι να στραφεί εκεί η προσοχή. Το #1 του φετινού και το #1 του περσινού draft, Markelle Fultz και Ben Simmons αντίστοιχα4)O Simmons θυμίζουμε πως έχασε όλη την περσινή χρονιά λόγω τραυματισμού.. Ο Fultz ηγήθηκε, στην κατάταξη σε πρώτη φάση, των φετινών rookies, σε μια χρονιά που όλοι λένε πως θα μνημονεύεται σαν μια από τις καλύτερες όλων των εποχών. Και οι Sixers έδωσαν την επιλογή που είχαν στο #3 για φέτος μαζί με το επόμενό τους pick για να τον αποκτήσουν με το pick που αρχικά ανήκε στους Celtics. Η θέση και τα χαρακτηριστικά του Fultz είναι ότι ακριβώς λείπει από τη Φιλαδέλφεια, δηλαδή ένας περιφερειακός παίκτης με ικανότητα στο σουτ. Το τελευταίο μάλιστα, έρχεται να καλύψει και την αδυναμία του έτερου παίκτη αυτής της παραγράφου, μιας κι ο Simmons έχει δρόμο ακόμα να καλύψει μέχρι να θεωρηθεί καλός σουτέρ. Έχει, όμως, μια φανταστική ικανότητα στην οργάνωση του παιχνιδιού και την πάσα, που σε συνδυασμό με το κορμί του, θυμίζει LeBron James. O Simmons έχει ήδη πάρει το χρίσμα του βασικού οργανωτή της ομάδας και η ταυτόχρονη παρουσία του με τον Fultz στην πεντάδα τους δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα. Με την μπάλα στο Simmons και τους Fultz και Redick/Covington στην περιφέρεια ανοίγει ο χώρος για διείσδυση δική του, ή πέρασμα της μπάλας στον Embiid. Από την άλλη, με τον Fultz να οργανώνει, το βάρος μετατοπίζεται στη ρακέτα, καθώς ο Simmons μπορεί να ποστάρει μέχρι τη θέση “4”, αλλά δίνεται η δυνατότητα στον πρωτοετή του Washington να επιλέξει το pick ‘n roll, είτε με τον Simmons, είτε με τον Embiid. Κι αν ο Αυστραλός δεν έχει -ακόμα- μεγάλη ικανότητα στο μακρινό σουτ, δεν ισχύει το ίδιο με τον Καμερουνέζο, που μπορεί να δίνει pick σε κάποιον από τους δύο και είτε να ρολάρει μέσα, είτε να κάνει ένα βήμα πίσω και να σουτάρει από το τρίποντο. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των τριπόντων του Embiid πέρσι ήρθε από την κορυφή με δύο τρόπους. Είτε όντας ο τελευταίος της πεντάδας που κατέβαινε στην επίθεση δεχόμενος απλά τη μπάλα, είτε μετά από pick ‘n’ pop με κάποιο συμπαίκτη του.

Panic Button

Κουμπί πανικού δεν υπάρχει στην ομάδα, με σταθερή και κουραστική την επισήμανση του συναγερμού σε τυχόν σοβαρό τραυματισμό. Η ομάδα είναι νέα και χτίζει για το μέλλον κυρίως, έχοντας βέβαια τη δυνατότητα στην αδύναμη Ανατολή να κάνει κι από φέτος επίδειξη δύναμης κατά περιόδους. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πράγμα που θα σταθώ.

Ένα από τα “συν” της ομάδας που γράφτηκε και πιο πάνω, η δυνατότητα δηλαδή των Simmons/Fultz να παίξουν στον άσσο, μπορεί να φέρει -και- προβήμματα. Ήδη στην media day ο coach Brown δήλωσε ότι ο κύριος ρόλος του οργανωτή, αλλά και στο τέλος των αγώνων, η μπάλα θα είναι στα χέρια του Simmons. Για την ώρα ο Fultz δείχνει οk με αυτό, λέγοντας ότι με εκείνον και τον Simmons να ανταλλάσσουν συνεχώς ρόλους λυπάται τις ομάδες που θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν. Αν, όμως, βρεθεί μερικές φορές απλά να περιμένει σε κάποια πλευρά τον Simmons να του δώσει την μπάλα για να σουτάρει, μπορεί ο εγωισμός του πρώτου στο draft να βγει μπροστά και να αρχίσει η γκρίνια.

Βγάζουν το ThanxGiving ο προπονητής και ο GM? Αξιολόγηση σχεδιασμού και μέλλον

Ναι, αλλά όχι τόσο επειδή τυγχάνουν της αδιαφιλονίκητης αποδοχής άλλων συναδέλφων τους, όσο επειδή, παρόλη την αισιοδοξία που υπάρχει πλέον, είναι προφανές ότι δεν γίνονται θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Brett Brown βρίσκεται στην ομάδα από το 2013 και προέρχεται από τη μεγάλη του San Antonio σχολή, φέτος όμως θα δείξει πιθανότατα για πρώτη χρονιά τι μπορεί να κάνει σαν head coach, αφού για πρώτη φορά θα κληθεί να κοουτσάρει κανονική ομάδα μπάσκετ επιπέδου ΝΒΑ κι όχι κάτι απίθανους τύπους που θύμιζαν καραβιά απίθανων υποψήφιων ποδοσφαιριστών που ξεφορτωνότανε στα ’90s για να παίξουν μπάλα είτε στον Ιωνικό, είτε στην Καλαμάτα.

Όσον αφορά το σχεδιασμό της ομάδας, ξεκινώντας από το 2013 μέσω του draft ήρθαν οι Noel (2013, #6), MCW (2013, #9), Embiid (2014, #3), Okafor (2015, #3), Simmons (2016, #1) και Fultz (2017#1). Από αυτούς ήδη οι δυο πρώτοι έφυγαν για ένα κομμάτι ψωμί και προς τα εκεί δείχνει να πηγαίνει η τύχη του Okafor. Το ταλέντο των τριών που μένουν πίσω δείχνει να περισσεύει για να μετριάζει το κάζο, αλλά οι περιπτώσεις των Noel και Carter-Williams μαρτυρούν τις παράπλευρες απώλειες που είχε η άκρατη επιθυμία του Hinkie για picks, πέρα από τη γελοιοποίηση της ομάδας. Αυτό δείχνει πως άλλαξε, και οι δυο φετινές προσθήκες συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον η διάθεση είναι για συνύπαρξη του νεανικού κορμού με βετεράνους που φέρνουν εμπειρία και πυγμή στα αποδυτήρια.

Χ-factor

Ξεκάθαρα η υγεία. Οι Sixers έχουν ένα βαθύ και πλούσιο σε ταλέντο ρόστερ, αλλά ως γνωστόν Embiid και Simmons έχουν χάσει αθροιστικά τρεις πλήρεις χρονιές κι ακόμα κι ο Fultz δεν έβγαλε το summer league αλώβητος. Εφόσον οι πρωτοκλασσάτοι παίκτες μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους τους τραυματισμούς, οι Sixers μπορεί να βρεθούν πολύ γρήγορα σε τροχιά πρωταθλητισμού5)εννοώντας σε πρώτη φάση την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs στην φτωχή Ανατολή. Όσο είναι οι καλύτεροι πελάτες των αθλητιάτρων, θα συζητάμε τι θα γινόταν αν…

Κeep an eye on..

..Jahlil Okafor. Το λέω δυνατά και βαράτε όσο θέλετε. “Ξεπερασμένος”, “overrated”, “μονοδιάστατος”, δεν με νοιάζει. Ο Okafor είναι χάρμα ιδέσθαι. Ελπίζω φέτος να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν εκατέρωθεν και να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τα προσόντα του. Αν όχι, ας πάει με τις ευχές όλων μας κάπου που θα αποδώσει.

Ένοχη απόλαυση

Οι Sixers έτρεχαν πέρσι με το πέμπτο καλύτερο pace της λίγκας, σούταραν τρίποντα, και στον καλό τους μήνα ήταν η τέταρτη άμυνα του ΝΒΑ πίσω από την ομάδα που είχε τον Καλύτερο Αμυντικό της Xρονιάς, από την ομάδα που είχε τον πρώτο blocker του Πρωταθλήματος, και τους Spurs που, οk Spurs. Φέτος αναμένονται ακόμα καλύτεροι, με -τουλάχιστον- τρεις παίκτες που όλοι θέλουμε να δούμε πως θα παίξουν ατομικά, αλλά και σαν σύνολο μεταξύ τους, και λόγω ανατολικής ακτής, οι Sixers παίζουν νωρίς. Επομένως καθόλου ένοχη, pure απόλαυση.

Μαντάμ Ζαΐρα

Το 2012 οι Sixers έκαναν 35 νίκες και μπήκαν για τελευταία -μέχρι τώρα- φορά στην postseason. Εφόσον φέτος Embiid και Simmons παίξουν γύρω στα 65 παιχνίδια (o καθένας…), η Philadelphia θα ξεπεράσει το πιο πάνω νούμερο και θα μπει ξανά στα playoffs. Αν τα DNP είναι και φέτος πολλά, ακόμα και στην αποδεκατισμένη Ανατολή δεν θα υπάρχει τύχη.

Σας αφήνω με το λογοπαίγνιο που φτιάχτηκε από τα αρχικά των τεσσάρων φερέλπιδων της ομάδας. H έναρξη της χρονιάς απέχει πια λιγότερες από δυο βδομάδες, και οι F.E.D.S. έρχονται!

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Ένας χρόνος, $ 11 εκατ.
2 Ένας χρόνος, $ 23 εκατ.
3 Aλλά με μικρό δείγμα αγώνων. Παρόλα αυτά με τον Embiid σταδιακά να ανεβάζει ρυθμό και απόδοση, δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε ότι το νούμερο θα έπεφτε.
4 O Simmons θυμίζουμε πως έχασε όλη την περσινή χρονιά λόγω τραυματισμού.
5 εννοώντας σε πρώτη φάση την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Spike October 4, 2017 at 13:03 -

    Γεια χαρά . Αν λάβουμε υπ΄όψιν το πόσο έχει αποδυναμωθεί η Ανατολή θεωρώ πως το prospect των Sixers εκπέμπει βάσιμες ελπίδες για τους fans , όχι μόνο της πόλης τους αλλά και ολόκληρου του ΝΒΑ μπας και δούμε κάτι νέο και δυνατό να ανατέλλει σιγά σιγά , γιατί οι Bucks προς το παρόν έχουν ψωμιά να φάνε αν κρίνω από το πως κινήθηκαν μεταγραφικά .. Αν και θα προτιμούσα τον Dedmon των Hawks σαν bull dog ρακέτας ερχόμενο πίσω από τους ποιοτικότερους ψηλούς η κίνηση με τον Εμίρη Ιωαννογιό (Amir Johnson) δεν ήταν κακή . Σε γενικές γραμμές το roster το κόβω αρκετά ισορροπημένο ,με την μόνη μου επιφύλαξη να έγκειται στο τι θα προσφέρουν οι Bayless και McConell όσο ο Fultz θα βρίσκεται στον πάγκο .
    Υ.γ: Τι ακριβώς έχει παίξει με τον Okafor ; Ξενερωμένος που αγωνίζεται σε μια ομάδα που προς ώρας δεν έχει βάλει πλώρη για play off , γενικά υποτιμητικός χαρακτήρας και βαριεστημένος ή απλά δεν αγαπάει τα άντερά του ;

  2. Zastavas October 6, 2017 at 13:14 -

    Με τη λογική που βγήκε το F.E.D.S., κάποιος κακοπροαίρετος παλιοχαρακτήρας θα μπορούσε να τους ονομάσει και M.E.S.S. (Markelle, Embiid, Saric, Simmons).
    Γιά να δούμε, τί θα δούμε φέτος…