Ραντεβού τον Οκτώβρη: Philadelphia 76ers #27

Posted on May 11 2017 - 2:12pm by Kosmas Kapsalis

H πρώτη σεζόν της “Process” ανήκει πια στο παρελθόν, αφήνοντάς μας ψήγματα από σπουδαία πράγματα που ελπίζουμε -και θέλουμε- να δούμε όταν η υγεία βρει τον δρόμο της για την “Πόλη της Αδελφικής Αγάπης”. Ακολουθεί μίνι recap της χρονιάς των Sixers.

Τι πήγε στραβά

Σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αποτυχημένη τη σεζόν των Sixers. Μάζεψαν 28 νίκες, όσες αθροιστικά είχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια (με 10 το 2016 και 18 το 2015), ενώ αν δεν είχε παρκαριστεί ο Embiid και είχαν λόγο να το παλέψουν ως το τέλος, θα είχαν σίγουρα πάρει -στην χειρότερη- μερικές ακόμα, φέρνοντάς τους στο ρεκόρ που είχαν οι Timberwolves ή οι Mavericks. Τελικά τερμάτισαν τρεις θέσεις πάνω από τον πάτο της λίγκας, στον οποίο είχαν στρογγυλοκαθίσει τα τελευταία δυο χρόνια.

Αν δεν σας έρχεται στο νου ποιο όνομα λείπει από την παραπάνω λίστα, είναι αυτό του #3 pick του 2015, του Jahlil Okafor. Ο Okafor, ο οποίος τραυματίστηκε, έγινε καλά, παραγκωνίστηκε, είδε το όνομά του να παίζει πολύ στο trade deadline, αλλά τελικά παρέμεινε 76er, status που δύσκολα δεν θα αλλάξει φέτος το καλοκαίρι. Η αξία του, τόσο από την αγωνιστική του εικόνα, όσο και από την ανοιχτή επιθυμία της ομάδας να τον ανταλλάξει, έχει πέσει στο “χρηματιστήριο”, αλλά, ακόμα κι έτσι, σε αυτή την offseason θα αναχωρήσει για άλλες πολιτείες. Έτσι, όταν γίνει αυτό, και τυπικά πια το πλάνο “πάμε με τον καλύτερο διαθέσιμο στο draft” θα περάσει σαν αποτυχημένο στην Ιστορία, αφού από την τριπλέτα Noel, Embiid, Okafor που τσίμπησαν στο draft οι Sixers, θα έχει απομείνει μόνο ο Καμερουνέζος. Το νου σας μόνο εκεί στην ομάδα. Όσο χαμηλή κι αν είναι η αξία του Okafor, καλό θα ήταν να μην παραχωρηθεί για μισό τσουβάλι ρεβύθια, όπως έγινε στην περίπτωση του Noel, που χαρίστηκε στους Mavericks για δυο picks δεύτερου γύρου.

Τι καλό κρατάμε

Τον Embiid. Οκ, όσοι με ξέρουν και βλέπουν ό,τι γράφω για τη Philly δεν είναι κι πως θα πέσουν από τα σύννεφα επειδή θα εκθειάσω τον Καμερουνέζο, αλλά ειλικρινά, άδικο έχω; Όλη η σεζόν των Sixers, και σε ένα βαθμό και το ίδιο το ΝΒΑ για μια περίοδο, κινήθηκαν στον αστερισμό και τις ορέξεις του Embiid. Ο JoJo έπαιξε μπάσκετ τη δεύτερη σεζόν του σε τέσσερα χρόνια μετά την rookie χρονιά του στο Kansas το 2014 και παράλληλα έκανε -επιτέλους- όχι μόνο το πολυαναμενόμενο επαγγελματικό του ντεμπούτο, αλλά έδειξε, έστω και σε περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων, πως η αναμονή άξιζε. Είναι δεδομένα franchise material, και δεδομένα ο καλύτερος παίκτης του draft του, αλλά και ευπαθής σε ανησυχητικό βαθμό. Παρόλα αυτά, τελείωσε τη σεζόν με 20 πόντους, σχεδόν οχτώ rebounds, δύο assists και 2,5 τάπες ανά αγώνα, αριθμοί που πήγαν στο 23,4/8,8/3/2,6 τον τελευταίο μήνα που αγωνίστηκε, όταν και ρόλαρε καλύτερα. Στο διάστημα αυτό αγωνίστηκε στα 10 από τα 14 παιχνίδια των Sixers, με το ρεκόρ να είναι στο 8-2 στα παιχνίδια που έπαιξε και 10-4 συνολικά. Είχε ακόμα 78% στις βολές και 37% στα τρίποντα, έχοντας πάνω από ένα εύστοχο ανά παιχνίδι. Την περίοδο αυτή, τον Γενάρη δηλαδή, οι Sixers στα λεπτά που ο Embiid ήταν στο παιχνίδι, ήταν σταθερά στην πρώτη τριάδα της καλύτερης άμυνας στο ΝΒΑ και συνολικά έκλεισε το μήνα στην τέταρτη θέση πίσω από Warriors, Jazz και Spurs, πράγμα σίγουρα εντυπωσιακό. A, ναι. Κι όλα αυτά έχοντας αυστηρότατο περιορισμό λεπτών στα 25 mpg περίπου, αριθμός που σιγά-σιγά ανέβηκε, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ τα 29 που αγωνίστηκε σε ένα μόνο παιχνίδι, με την ομάδα να είναι αυστηρή ακόμα και σε κάποια παιχνίδια που η νίκη παιζόταν μέχρι το τέλος. Είναι προφανές ότι δύο-τρεις νίκες παραπάνω δεν θα έκαναν καμία ουσιαστική διαφορά, και το ζητούμενο είναι ο Embiid να έχει μια μακρά και υγιή καριέρα. Οι συγκρίσεις με center θρύλους του μπάσκετ, και κυρίως τον Hakeem, που είναι και το ίνδαλμα του Joel, παραμένουν υπερβολικά πρώιμες, αλλά με κάθε παιχνίδι που περνάει τις φέρνει κι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Οι εμφανίσεις του Embiid ήταν τέτοιες που σχεδόν ξεχάστηκε ο Ben Simmons που επιλέχθηκε πρώτος στο πρόσφατο draft, ενώ έπρεπε να φτάσουμε στην συζήτηση για το βραβείο του καλύτερου rookie για να “αναγνωριστεί” η αξιόλογη χρονιά του Dario Saric. Ο Κροάτης λογικά εξασφάλισε για τον εαυτό του τη θέση του power forward, ενώ καλό κλείσιμο στη χρονιά έκαναν και οι T.J. McConnell και Richaun Holmes. Όσο για τον Covington, στην αρχή της χρονιάς τα ποσοστά του ήταν σε τέτοιο σημείο για γέλια που αποδοκιμαζόταν κι από το κοινό των Sixers, αλλά από τον Γενάρη κι έπειτα κατάλαβε ότι είναι ο καλύτερος σκόρερ που διαθέτει η ομάδα και ανέβασε στροφές. Ταυτόχρονα, μετά το κλείσιμο της σεζόν για τον Embiid, ήταν και ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια από τους σχολιαστές της άλλης πλευράς του Ατλαντικού για τις επιδόσεις του, καθώς μπήκε και στις συζητήσεις για τις All-Defense teams. Οψόμεθα…

Τι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι

Μεγάλο μέρος της χρονιάς τους θα καθοριστεί από το draft. Οι Sixers έχουν σχεδόν 15% πιθανότητες για να ξαναδιαλέξουν πρώτοι και 45% πιθανότητες να διαλέξουν σε μια από τις πρώτες τρεις θέσεις, ενώ είναι εξασφαλισμένο ότι όσο άτυχοι κι αν είναι, δεν θα πέσουν κάτω από το #7. Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες από εκείνες που τους δίνει η κατάταξή τους, καθώς οι Sixers έχουν το δικαίωμα να ανταλλάξουν το pick τους με εκείνο των Sacramento Kings στην περίπτωση που τους συμφέρει. Επίσης, ίσως και περισσότερο από το δικό τους, το front office της Philadelphia, θα έχει στραμμένη την προσοχή στο που θα καταλήξει το pick των Lakers στο lottery draft της 16ης Μαΐου. Ο λόγος είναι ότι εφόσον το pick των Καλιφορνέζων δεν καταλήξει σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις, ένα σενάριο που είναι 53% πιθανό να γίνει, θα καταλήξει στους Sixers, οι οποίοι έτσι θα διαλέξουν -στην χειρότερη- δυο παίκτες στις εφτά πρώτες θέσεις. Και με δεδομένο ότι το φετινό draft αναμένεται φορτωμένο, και δη σε θέσεις κοντών που οι Sixers πάσχουν, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία η ομάδα να γεμίσει το roster της με lottery talent σε όλες τις θέσεις κι όχι μόνο στη front line, και, τελικά, να βγει από τον βούρκο.

Εκτός του draft, οι Sixers θα είναι και πάλι στην κορυφή της λίστας όσον αφορά το cap space, με περίπου $ 50 εκατ. διαθέσιμα, για ένα, ή ακόμη και δύο, max συμβόλαια. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Bryan Colangelo δεν θα σκεφτούν τα χρήματα εφόσον βρεθεί η κατάλληλη περίπτωση, ενώ ανάμεσα στους καλύτερους free agents του φετινού καλοκαιριού είναι οι Blake Griffin, Gordon Hayward, Paul Millsap, Danilo Gallinari, George Hill, Serge Ibaka, Jrue Holiday, Kentavious Caldwell-Pope. Παίκτες που αναμφίβολα θα ανεβάσουν επίπεδο την Philly, όσο κι αν φαντάζουν μη ρεαλιστικά σενάρια. Στην τελική, πόσο πιθανό ήταν πριν δυο καλοκαίρια ο Monroe να υπογράψει στους Bucks;

Κατά τα άλλα ευχέλαια παιδιά, πολλά ευχέλαια. Οι δυο καλύτεροι παίκτες του ρόστερ τους έχουν χάσει τρεις από τις τέσσερις χρονιές που βρίσκονται στο payroll. Κι αν η έλλειψη στόχων πρωταθλητισμού είχε κάνει σχεδόν δεδομένη από την αρχή την απουσία του Simmons για όλη τη χρονιά, και ο Embiid μάλλον προφυλάχθηκε, παρά έχει σοβαρό ζήτημα, δύσκολα περιμένουμε ότι το 2017-18 θα παίξουν σε όλα τα παιχνίδια. Ήδη, όπως γράφτηκε στο Vertical, οι Sixers επεξεργάζονται σενάρια σχετικά με το νέο συμβόλαιο που θα κληθεί να υπογράψει κάποια στιγμή ο Embiid. O τελευταίος μπορεί να πάρει από φέτος επέκταση του rookie συμβολαίου του, και είναι restricted free agent το επόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα λοιπόν με τον Bobby Marks που υπογράφει το άρθρο, οι Sixers θα πρέπει να ακολουθήσουν την πρακτική των Nets, όταν φοβούμενη την υγεία του Brook Lopez, είχαν βάλει ρήτρες για μειωμένες αποδοχές της τάξεις του 50% και 25% για το δεύτερο και τρίτο έτος του συμβολαίου του, στην περίπτωση που ξανατραυματιζόταν, χάνοντας πολλά παιχνίδια, ή αν αναγκαζόταν να παίξει μειωμένα λεπτά. Από την άλλη, όπως δήλωσε ο Cοlangelo, τα back2back παιχνίδια μάλλον δεν θα είναι πρόβλημα για τον Embiid του χρόνου, πράγμα οπωσδήποτε θετικό.

Αξίζει να αναφερθούμε στα σενάρια που τις τελευταίες μέρες έχουν φουντώσει, μετά τη δήλωση του Kyle Lowry πως θα κάνει opt-out από το τρέχον συμβόλαιό του για να γίνει free agent το καλοκαίρι, και αναφέρουν αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για συνεργασία, καθώς ο βραχύσωμος all-star guard είναι γέννημα θρέμμα Φιλαδελφιώτης, και ταιριάζει στο προφίλ του star free agent που θέλει ο Colangelo. Ωστόσο, δεδομένου του γεγονότος ότι οι Sixers μπαίνουν στο draft με τη λογική να προσθέσουν νέο ταλέντο στην περιφέρειά τους, και σαφώς δεν είναι έτοιμοι για το κάτι παραπάνω, αναρωτιέμαι πόσο σκόπιμη είναι η υπογραφή ενός εξαιρετικού guard που θέλει να παίξει στην Philadelphia μεν, θα είναι όμως ήδη στα 32 του τον Μάρτιο δε, και για τις δύο πλευρές. Από την άλλη, είπαμε, ο JoJo έδειξε αρκετά ώστε να ανοίξει η όρεξη για νίκες, κι ο Lowry μπορεί να προσθέσει καμιά δεκαριά από δαύτες αν είναι υγιής και με τους Simmons, Covington, Embiid, Saric στο πλάι του.

Fun fact

Υπήρξε μια φήμη ότι ο Ben Simmons ψήλωσε περίπου πέντε πόντους κατά τη διάρκεια της χρονιάς και πλέον είναι 7-footer. Η φήμη αυτή διαψεύστηκε από τον προπονητή της ομάδας. Είναι πάντως σίγουρο ότι κι από τα 2,08 που βλέπει αυτή τη στιγμή τον κόσμο θα έχει αυξημένες οργανωτικές ευθύνες, όντας αν όχι ο PG, o point forward της ομάδας. Με τον Simmons να έχει ήδη πάρει το ελεύθερο από τους γιατρούς για να παίξει και την ομάδα να ενισχύεται κι άλλο στο draft με έναν -τουλάχιστον- παίκτη στη λοταρία, του χρόνου όλο και πιο πολλοί θα συντονίσουν το stream τους με την “Πόλη της Αδελφικής Αγάπης”. Μέχρι τότε όμως, δεν μπορούμε παρά να σας αποχαιρετήσουμε με τον Process.

Βαθμός: 7/10

Ραντεβού τον Οκτώβρη

ΚατάταξηΟμάδα
30Brooklyn Nets
29Phoenix Suns
28Los Angeles Lakers
27Philadelphia 76ers
26Orlando Magic
25Minnesota Timberwolves
24Sacramento Kings
23New York Knicks
22Dallas Mavericks
21New Orleans Pelicans
20Charlotte Hornets
19Detroit Pistons
18Denver Nuggets
17Miami Heat
16Chicago Bulls
15Portland Blazers
14Indiana Pacers
13Milwaukee Bucks
12Memphis Grizzlies
11Atlanta Hawks
10Oklahoma City Thunder
9Washington Wizards
8Los Angeles Clippers
7Toronto Raptors
6Utah Jazz
5Cleveland Cavaliers
4Boston Celtics
3Houston Rockets
2San Antonio Spurs
1Golden State Warriors
The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. 74 May 12, 2017 at 15:40 -

    Ειπαμε embiid και ξερο ψωμι,πιτσα κρεπα what ever. Aλλα ειμαι φαν και του okafor . Τρομερο παιχνιδι με πλατη που με τρελαινει(το παιχνιδι του οχι η πλατη του) για την ηλικια του και οπου και αν παει θα τον παρακολουθω.
    Γενικα τους βλεπω απο την αρχη του τανκινκ(ηρωας) οποτε και την νεα σεζον ειναι στο προγραμμα .
    Υ.Γ.Παει και ο μουσιας.

    • Kosmas May 17, 2017 at 20:38 -

      Δεν ξέρεις τι δούλεμα έχω φάει φέτος που τον είχα στο fantasy και δεν έλεγα να τον δώσω με τίποτα. Στον Okafor αναφέρομαι. Που θα πάει όμως. Ελπίζω σε ένα καλό trade φέτος. Καλό για εκείνον, να πάει σε ομάδα που θα παίξει, οι Σιξερς έτσι όπως τα έκαναν δεν βλέπω ποιος θα φανεί βλαξ να τους δώσει καλά ανταλλάγματα. Σίγουρα ο Okafor σε σύγκριση με Towns, Boogie κλπ φαίνεται πολύ μονοδιάστατος, αλλά και πάλι οι κινήσεις είναι πανέμορφες και το ταλέντο του πολύ μεγαλύτερο από το να αναλώνεται στον garbage time του Holmes.

      • 74 May 17, 2017 at 22:12 -

        Ε, ναι στο fantasy προφανώς θα τον ήπιες :p αλλά ο παίχτης αξίζει προσοχής.

        (από την άλλη εγώ έλεγα ότι οι Νικς θα μπουν play offs οπότε…)