Early Season NBA Power Rankings 2017-18

Posted on Nov 10 2017 - 8:10pm by Stavros Marinos

Από την περσινή σεζόν, έχουμε μπει επίσημα σε ένα νέο κεφάλαιο μπασκετικής εποχής. Η συγκέντρωση έχει περάσει πλέον στην περιφέρεια, στο μακρινό σουτ ανεξαρτήτως θέσης, στην ταχύτητα κι ευελιξία. Κλασικοί ρολίστες με μονόπλευρες εξειδικευμένες ικανότητες αρχίζουν να εκλείπουν, και παίχτες που δεν έχουν σουτ δύσκολα επιβιώνουν. To pace έχει ανέβει ιδιαίτερα, σε επίπεδα που πλησιάζουν τα late ’80s, αλλά αυτή τη φορά σε ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς, χωρίς πολλά φάουλ, αλλά με ταχύτατες επιστροφές. Το mid-range game έχει εξαφανιστεί, χαρίζοντας προσπάθειες σε ρακέτα και τρίποντο (29 3PA φέτος, 27 πέρσι κατά μέσο όρο).
Με όλα αυτά σαν δεδομένα, αλλά και με ένα ικανοποιητικό δείγμα από τη σεζόν 2017-18, τo Ball Hog σας παρουσιάζει τα πρώτα φετινά Power Rankings.

#1Record: 10-2

H φανταστική ιστορία μιλάει για μια αρχαία εποχή και μια στρατιά μαχητών που έφτασε σε ένα απόμακρο εξωτικό νησί. Κατά την απόβαση με τις βάρκες και τα πρώτα βήματα στην στεριά, ο αρχηγός των πολεμιστών σκόνταψε σε μια πέτρα κι έπεσε στην άμμο. Πάγωσε η ατμόσφαιρα, ενώ ακούστηκε χαμηλή μουρμούρα σε τόνο απογοήτευσης. Όλοι ήξεραν ότι αυτό πρόκειται για έναν πολύ κακό οιωνό. Ο αρχηγός όμως δεν πτοήθηκε. Όντας στα γόνατα, έπιασε στην χούφτα του άμμο, την έσφιξε, σηκώθηκε όρθιος και ύψωσε την γροθιά του φωνάζοντας “ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!”. Η απελπισία μετατράπηκε σε ενθουσιασμό κι ο φόβος μετουσιώθηκε σε θάρρος.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι Celtics φέτος: με ήττα από τους μεγάλους ανταγωνιστές, Cavaliers, στον πρώτο αγώνα και ταπεινωτική τάπα του LeBron στον Tatum, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα στο NBA. Από εκείνη τη μέρα, μετρούν σερί 10-1, έχοντας το καλύτερο ρεκόρ και την καλύτερη άμυνα  (95.9 Def Rtg) του NBA, ενώ ο Tatum ξεκινάει μια λαμπρή καριέρα με μέσους όρους 14 ppg, εφτά rpg και ποσοστό ευστοχίας 50%. Για την ιστορία, στη συνέχεια οι πολεμιστές σφαγιάστηκαν από τοπική φυλή ανθρωποφάγων ιθαγενών.

#2Record: 9-3

Είχε την πλάκα του να βλέπεις τους Πρωταθλητές να ξεκινούν με 1-2 την σεζόν. Όχι πλέον όμως. Είναι πρώτοι στη Δύση, παρέα με τους Rockets. Έχουν με διαφορά την καλύτερη επίθεση στη λίγκα (116,4 Off Rtg), κι ο Durant -για κάποιο λόγο που προκαλεί τρόμο- είναι πρώτος blocker στο NBA με 2,5 ανά αγώνα, σουτάροντας ταυτόχρονα με career high 47% στα τρίποντα.

#3Record: 9-3

Οι 91 από τους 137 πόντους που πέτυχαν οι Rockets εναντίον μιας από τις καλύτερες άμυνες του ΝΒΑ, τους Utah Jazz, ήταν προϊόν του James Harden (56 πόντοι, 13 assists). Το ρεκόρ στην συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγικότητας το έχει ο ίδιος από πέρσι, με 95. (Εννοείται πως δεν μετράμε τον γνωστό αγώνα του Wilt Chamberlain με τους 100 πόντους). Κι ακόμα περιμένουμε την ένταξη του Chris Paul στη μηχανή του D’Antoni.

#4Record: 7-4

Το περιμέναμε περίπου δύο χρόνια αυτό. Επιτέλους ήρθε η ώρα τους. Towns και Wiggins οδηγούν τους Timberwolves στα ψηλά κλιμάκια της Δύσης, με τον Jimmy Butler να τους υποστηρίζει με την εμπειρία του, δίνοντας τους αυτό που τους έλειπε για την υπέρβαση. Η Minnesota αποτελεί ένα υπόδειγμα ομαδικότητας και θυσίας, με τους τρεις αστέρες να μοιράζονται τις προσπάθειες, σουτάροντας όμως με καλύτερα ποσοστά (εκτός του Butler που ακόμα προσαρμόζεται), και να παίζουν πιθανώς το καλύτερο μπάσκετ που έχει δει ποτέ η πόλη.

#5

Record: 7-4

  • Κάτω του μετρίου σε επίθεση, assists, rebounds.
  • O Mike Conley σουτάρει με χειρότερο ποσοστό καριέρας (40%).
  • Διαρκείς πειραματισμοί στην βασική πεντάδα με τεράστιο κενό στο PF.
  • Αρκετοί τραυματισμοί: Ben McLemore, JaMychal Green, Wayne Selden.

Πώς γίνεται αυτή η ομάδα να κέρδισε τους Warriors, τους Rockets δυο φορές, και τους Clippers, και να έχασε από Lakers και Hornets; Ένα αποτέλεσμα όλων των παραπάνω αρνητικών μαζί με την σκληροτράχηλη άμυνα, το αποπνικτικά αργό pace και τα ελάχιστα λάθη. Ο Tyreke Evans δείχνει να βρήκε τον ρόλο των ονείρων του σαν 6th man και scorer, ενώ ο Parsons επίσημα ανήκει στα χειρότερα συμβόλαια όλων των εποχών. Οι Grizzlies έχουν τον καλύτερο πάγκο του NBA, αφού υπερτερεί κατά +20,0 πόντους των αντιπάλων του.

#6Record: 8-3

Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς έναν Van Gundy. Οι Pistons εμφανίζουν ένα νέο επίπεδο ωριμότητας στο παιχνίδι τους, με τους παίχτες πλέον να έχουν πιο ξεκάθαρους ρόλους και να συνδυάζονται άρτια. Καλύτεροι του μέσου όρου τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα. Ελάχιστα τα λάθη τους επιθετικά και πολλά τα κλεψίματά τους αμυντικά. Αποτέλεσμα αυτού να είναι από τις καλύτερες ομάδες που σκοράρουν πόντους που προέρχονται από λάθη αντιπάλων, αλλά και που δέχονται από λάθη των ίδιων.

Ο -πάντα υποτιμημένος- Tobias Harris έχει αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη με μια breakout season που κανείς δεν περίμενε (20 ppg) και η βελτίωση του Andre Drummond στις βολές καταγράφεται ως το Όγδοο Θαύμα του σύγχρονου κόσμου (από 39% σε 64%)1)Αν κάποιος από τους αναγνώστες θυμάται παρόμοια αλλαγή ποσοστού σε τέτοια επίπεδα, ας μας την αναφέρει.. Το τελευταίο δεν έχει αυξήσει την επιθετική παραγωγικότητά του, αλλά του επιτρέπει να παίζει περισσότερο χρόνο αφού πλέον το hack-a-Drum δεν υφίσταται ως τακτική.

#7Record: 7-4

Με ένα όχι και τόσο αξιόπιστο 7-4, ξεκίνησαν οι Spurs, αφού ενδιάμεσα είχαν ένα σερί τεσσάρων ηττών. Με αναβαθμισμένο ρόλο φέτος ο LaMarcus Aldridge, ένεκα και της απουσίας Kawhi, ο οποίος στο καχύποπτο μυαλό μου προπονείται, γυμνάζεται όλη μέρα κι ετοιμάζεται για τα playoffs σαν τον Rocky, όντας απόλυτα θεραπευμένος. Ένα ακόμα “τρικ” του Pop που θέλει να τους κρατάει όλους φρέσκους. Παράλληλα, τα πρώτα όνειρα διαδοχής του Tony Parker για την επόμενη δεκαετία κάνουν οι fans για τον Dejounte Murray.

#8Record: 7-4

Μπορεί το 7-4 να φαίνεται μέτριο για μια ομάδα που είχε στόχο την κορυφή της Ανατολής, αλλά δεν είναι. Μετά από ξεκίνημα με δύο νίκες εντός, οι Raptors ταξίδεψαν την μακρινή Δύση για ένα πολύ δύσκολο road trip εναντίον πέντε playoff ομάδων και των Lakers. Κατάφεραν να κερδίσουν τις τρεις και να χάσουν μόνο πέντε πόντους από τους Warriors και τέσσερις από τους Spurs. Είναι οι μόνοι, προς το παρόν, με τόσα παιχνίδια με ομάδες Δύσης. Παρόλα αυτά, έχουν την 6η καλύτερη επίθεση της λίγκας και την 12η καλύτερη άμυνα, κι αυτά μόνο να βελτιωθούν μπορούν από εδώ και πέρα.

Αφενός ο DeRozan, αλλά ειδικά ο Lowry, έχουν ρίξει την παραγωγικότητά τους έντονα. Αφετέρου, οι Raptors φέτος έχουν σαφώς σημαντικότερη βοήθεια από τον πάγκο, τόσο από τον βετεράνο C.J. Miles, όσο από τους νεότερους Siakam, Poeltl, Nogueira, Wright και τον rookie, O.G. Anunoby, που δείχνει ένα πολύ καλό pick για το #23 του τελευταίου draft.

#9Record: 6-5

Με δυσκολία προσθέτω ομάδες της Ανατολής στην κορυφή των Power Rankings, και γράφω τούτη την παράγραφο με μια αίσθηση απώθησης. Πιθανώς φταίει πως η συμπάθεια για το “Process” των τελευταίων ετών, έχει γίνει πλέον trendy. Κι ενώ ο Embiid ακουγόταν έξυπνος και καυστικός, πλέον μετατρέπεται σε γραφικός κι ελαφρά ενοχλητικός. Πώς όμως να αγνοήσουμε το πρόσφατο 5-0 σερί που τους τοποθετεί στην 5η θέση της Ανατολής; Πώς να αφήσουμε ασχολίαστο το απίστευτο 18-10-8-2-1 με 48% του rookie Ben Simmons και την εξαιρετική sophomore season του Embiid; Ανυπομονούμε να τους δούμε στα playoffs, αλλά και το πως θα εξελιχθεί το φιάσκο του Fultz.

#10Record: 7-4

Βρισκόμαστε στο σημείο που πολλές ομάδες θα άξιζαν να βρεθούν. Οι Magic ίσως λίγο παραπάνω, χάρη στο απρόσμενα καλό ξεκίνημα, χωρίς μάλιστα τον Elfrid Payton, που πρόλαβε να παίξει μόνο δυο παιχνίδια πριν απουσιάσει για τα επόμενα οχτώ. Όλοι ξέρουμε ότι η breakout season του Gordon -με το 56% στα τρίποντα- δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί σε αυτό τον ρυθμό, ούτε η γενικότερη εντυπωσιακή ευστοχία της ομάδας (40%, δεύτεροι πίσω από Warriors, Fournier 47%, Vucevic 40%). Το πολύ γρήγορο pace και το νέο στυλ παιχνιδιού σταδιακά γίνεται αντιληπτό από τους αντιπάλους, και οι δυο πρόσφατοι αγώνες ήταν μια μικρή ένδειξη αυτού, με μεγάλες ήττες από Celtics και Bulls.

#11Record: 6-5

Κέρδισαν τα βατά (Lakers, Suns, Pelicans, Pacers κι ασύνδετους Thunder) αλλά έχασαν όλα όσα θα έπρεπε (Grizzlies, Jazz, Raptors, Clippers, Bucks) για να θεωρούνται ομάδα πρωταθλητισμού. Η vegan διατροφή2)Όχι που δεν θα ευλογήσουμε τα γένια μας. φαίνεται να έφερε την υπέρβαση που ήθελε ο Lillard, ανάγοντας φέτος την έννοια του clutch σε νέα επίπεδα. Είναι ο πρώτος σκόρερ σε clutch time (<5 min με την διαφορά <5 πόντων) με 5,6 πόντους και 60%, ενώ τέσσερις φορές στην καριέρα του έχει πετύχει το go-ahead τρίποντο με δυο δευτερόλεπτα ή λιγότερα για το τέλος του αγώνα. Κανείς άλλος δεν το έχει καταφέρει αυτό στο ίδιο διάστημα (2012-2017).

#12Record: 5-7

Χαμηλότερα της δωδέκατης θέσης, θα έπεφτε φωτιά να μας κάψει. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως οι Cavaliers έχουν με διαφορά την χειρότερη άμυνα του NBA (112,4 Def Rtg), αφού μοιάζουν νωχελικοί κι ατροφικοί. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσουμε πως είναι αυτό δυνατό όταν ο LeBron διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (έστω και για 11 αγώνες) με career high σε FG% (60%) κι assists (9,1), ενώ είχε να πιάσει 29 ppg από το 2009. To γεγονός πως ο Jeff Green μοιάζε να είναι ο δεύτερος πιο αποφασιστικός παίκτης τους μέχρι στιγμής, σας λέει όσα θέλετε να ξέρετε.

#13Record: 6-5

Είναι κρίμα που το μειονέκτημα της τεράστιας ροής πληροφοριών στην σημερινή εποχή, έχει σαν τίμημα την ισοπέδωση των πάντων και τη δυσκολία να εκτιμήσουμε πράγματα που αξίζουν. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει πιο τρομακτικό μπασκετικό δίδυμο από αυτό των Cousins-Davis στην Iστορία της καλαθοσφαίρισης, με εξαίρεση τους Sam Cassell και Gheorghe Muresan στους New Jersey Nets, το 1998-99, για άλλους λόγους.

Όπως μας ενημερώνει το ESPN, οι μόνοι συμπαίχτες που ξεκίνησαν την σεζόν με τέσσερις αγώνες με τουλάχιστον 25-10 έκαστος, ήταν οι Jerry West και Elgin Baylor, το 1962, όταν δεν είχε γυριστεί ακόμα το “Χτυποκάρδια στο Θρανίο” με την Βουγιουκλάκη.

Fun fact: Ο γιος του Ρουμάνου θρύλου Muresan, παίζει για τους Georgetown Hoyas.

#14Record: 6-5

Δεν είχαν και το δυσκολότερο πρόγραμμα στο NBA, αλλά και πάλι… ποιος θα περίμενε θετικό ρεκόρ από τους Knicks; O “PorzinGod” σκοράρει 30 ppg, ο Kanter είναι ο καλύτερος επιθετικός rebounder του NBA με έξι ORpg per 36, σουτάροντας ταυτόχρονα με 61%, και οι Knicks είναι μακράν η καλύτερη ομάδα σε second chance points και τρίτοι σε ποσοστά. Χαρείτε το όσο κρατήσει.

#15Record: 6-5

“Οι Cavs επίτηδες έχασαν το #1 seed πέρσι γιατί δεν ήθελαν να μας αντιμετωπίσουν στον δεύτερο γύρο”, είπε ο John Wall πριν τον αγώνα με το Cleveland προ ημερών.

Στη συνέχεια έχασαν 122-130 εντός έδρας, με τον LeBron να γίνεται ο πρώτος παίχτης στην Ιστορία (πάλι), που σκοράρει 56 πόντους με τουλάχιστον 11 rebs, εφτά assists και 67%. Και κάπως έτσι το σχόλιο για τους Wizards, έχει σημείο αναφοράς πάλι τους Cavs. Κατά τα άλλα, ο Wall ξεκίνησε με πτώση τη χρόνια και τα κλειδιά της ομάδας προς το παρόν κρατάει ο Bradley Beal, που για πρώτη φορά φέτος δείχνει ένας ώριμος all-around παίχτης.

#16Record: 7-5

Με ένα 5-2, οι Nuggets ξαναβρέθηκαν στο προσκήνιο των playoffs, σε μια αμήχανη αρχή για όλους εκτός του Jokic. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο σχήμα με τον Paul Millsap ανεπίσημο ηγέτη. O Murray παλεύει να καθιερωθεί σαν βασικό PG, με τον “ενοχλητικό” Mudiay να μην παίρνει trade (ακόμα). Ο Gary Harris θυσιάζει την παραγωγικότητα του για την πολυφωνία της ομάδας, ενώ στους forwards ο συνωστισμός είναι πιο έντονος από μετρό του Τόκιο. Οι Nuggets είναι από τις ομάδες που αναπόφευκτα θα προβούν σε τουλάχιστον ένα trade.

Fun fact: Τα τελευταία 30 χρόνια, τέσσερις είναι οι παίχτες μαζί με τον Jokic, που είχαν σεζόν με μέσους όρους άνω των 18 ppg, 11,5 rpg, 4,5 apg, 1,3 spg. Κι αυτοί ήταν οι DeMarcus Cousins (φέτος), Kevin Garnett και Charles Barkley.

#17Record: 5-5

Το 4-0 μεταμορφώθηκε σε 1-5 για την καλύτερη ομάδα του LA (1-4 εντός). H φράση της εβδομάδας που χαρακτηρίζει την κατάσταση είναι του Austin Rivers:

“Η δυναμική μεταξύ Blake Griffin και Chris Paul ήταν αμήχανη. Κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ο αρχηγός. Όταν είχες να πεις κάτι, πάντα κατέληγε σε καυγά. Κάποιοι φοβόντουσαν να μιλήσουν γιατί δε ήξεραν πως θα αντιδράσει ο Blake. Τώρα είναι καινούριος άνθρωπος, πιο προσιτός. Είμαστε όλοι μαζί του.”

Μπορεί η ιεραρχία να ξεκαθάρισε στα αποδυτήρια (ο Milos το ξέρει;), αλλά ο Paul παραμένει ο καλύτερος παίχτης και πλέον δεν παίζει στο Staples. Παράλληλα, ο  Gallinari δείχνει απελπιστικά εκτός κλίματος και διανύει τη χειρότερη σεζόν μετά τη rookie year.

#18Record: 5-6

Με τρεις συνεχόμενες ήττες, οι Jazz διακατέχονται από έναν ελαφρύ εκνευρισμό, που όμως δεν έχει υπερκαλύψει την ομαδική πεποίθηση πως αξίζουν μια θέση βαθιά στα playoffs. O Gobert έχει αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη ξεκάθαρα φέτος, αν και διακρίνει λανθασμένα το πρόβλημα στην άλλη μεριά του γηπέδου.

Η άμυνα των Jazz παραμένει πολύ δυνατή (6η σε DefRtg), αλλά η επίθεση χωλαίνει εμφανώς, όντας στην 27η αντίστοιχη θέση της λίγκας. Μπορεί η απρόσμενη αναγέννηση της επιθετικής αυτοπεποίθησης του Ricky Rubio (career highs: 16 ppg – 1,5 τρίποντα) να είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη, αλλά ομάδα μπάσκετ με τον Ισπανό πρώτο σκόρερ είναι κάτι οξύμωρο από μόνο του. Οι Jazz χρειάζονται απελπιστικά σκόρερ, τα πικερό Rubio-Gobert ακόμα δεν λειτουργούν σωστά, ο Hood αποτυγχάνει μέχρι στιγμής στο breakout, ενώ ο Mitchell κάνει τα πρώτα του βήματα στο NBA. O Favors δυστυχώς, φαίνεται πως “κάηκε” από νωρίς, και από τα 25 του ξεκίνησε η πτώση.

#19Record: 5-6

O Kemba Walker μπήκε πολύ δυνατά στη σεζόν, σκοράροντας με 25 πόντους μέσο όρο, σπρώχνοντας τους Hornets στο 5-3. Ο Dwight Howard περνάει από μίνι αναγέννηση, παίρνοντας rebounds στα επίπεδα της παλιάς καλής εποχής του στο Orlando. Στους τελευταίους τρεις αγώνες όμως, συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες από Spurs, Wolves και Knicks, τους έφεραν κάτω από το όριο των playoffs.

Ακόμα περιμένουν την επιστροφή του all-around Nicolas Batum από τραυματισμό για να δέσει όλη η ομάδα, καθώς και τον defensive specialist Michael Kidd-Gilchrist. Στα φτερά, ο Jeremy Lamb έχει αδράξει την ευκαιρία των απουσιών και έχει 17 πόντους, πέντε rebounds και τρεις assists μέσο όρο.

Fun fact: Για να συνειδητοποιήσουμε την αξία του Γάλλου, το 15-5-5 με τουλάχιστον 1,5 τρίποντα που είχε πέρσι ο Nicolas Batum, έχει σημειωθεί στο παρελθόν μόνο από 17 ακόμα παίχτες (LeBron, Durant, Harden, Westbrook, Kobe, Kidd και παλαιότεροι όπως McGrady, Pippen, Drexler τα κορυφαία ονόματα).

#20Record: 5-6

Είναι τίμια η προσπάθεια των Miami Heat να φτάσουν τη μετριότητα, αλλά βρίσκονται ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα σχεδόν σε κάθε κατηγορία. Η απουσία του γίγαντα Whiteside για πέντε αγώνες (2-3) δεν βοήθησε, παρότι ο Dragic συνεχίζει να παίζει σε υψηλό επίπεδο (20-4-5 με 48%). Ο Spoelstra ακόμα πειραματίζεται με την βασική πεντάδα, με τους James Johnson, Justise Winslow και Okaro White να εναλλάσσονται. Αιχμάλωτοι ανάμεσα σε φρούδες προσδοκίες και τον φόβο του tanking, φαίνονται καταδικασμένοι σε μια ακόμα χρονιά “meh..”.

#21Record: 4-7

  • Κακό ξεκίνημα με ασύνδετη χημεία για τους νέους Big-3, Russell Westbrook, Paul George, Carmelo Anthony.
  • Ατελείωτα isolations (12,3%, πρώτοι στο NBA).
  • Η μπάλα δεν γυρνάει καθόλου (λιγότερες πάσες στο NBA, 30οι με 256,2 ανά παιχνίδι).
  • Δεύτερη καλύτερη άμυνα, με 97,6 Def Rtg (!) και 22η χειρότερη επίθεση (101,6 Off Rtg).
  • Συμπέρασμα: όταν -κι αν- η επίθεση αρχίσει να λειτουργεί, το potential θα είναι τρομακτικό.

#22Record: 5-7

Δύο χρονιά μετά το επικά γελοίο σόου της απόσυρσης του Kobe ακόμα έχει αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα, κυρίως λόγω του LaVar Ball που δεν παύει να μας υπενθυμίζει παρόμοια επίπεδα εγωκεντρικής βλακείας που διακατέχει το LA σαν μόνιμη ομίχλη. Ευτυχώς οι ασήμαντες off-court αποσπάσεις, αντικαθίσταται με τα πολλά points of interest των μπασκετικών Lakers.

  • Θετικό και αισιόδοξο ότι μια νέα ομάδα έχει την έβδομη καλύτερη άμυνα στην λίγκα (και την 28η επίθεση). Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
  • Γοητευτικά ενδιαφέρον για το σύγχρονο μπάσκετ το ότι ο center είναι ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας (Brook Lopez, 1,5 τρίποντα), κι ο point guard από τους καλύτερους rebounders (Lonzo Ball, 6,4 rpg).
  • Ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά του Ball (29%), που κατά τα άλλα παράγει σπάνιο all-around game με επτά rpg, έξι apg, 1,2 spg, 0,8, bpg.
  • Ο Kuzma δεν είναι απλά ένας συνηθισμένος summer league legend, αλλά μεταφράζει το παιχνίδι του και στο NBA, δείχνοντας το βάθος της περσινής draft class.

 #23Record: 4-6

Οι τέσσερις πρόσφατες συνεχόμενες ήττες στις έδρες των Cavs, Pistons, Hornets και από τους Thunder εντός, προμήνυαν μια ακόμα χρονιά που δεν θα κατάφερναν θα καθιερωθούν στις συνεπείς ομάδες της αδύναμης Ανατολής. Λόγω της έλευσης του Eric Bledsoe όμως, οι Bucks βλέπουν playoffs κι ονειρεύονται ψηλά. Α. Κι ο Γιάννης κάνει μια χρονιά με 31-10-5-1,7-1,5, όμοια της οποίας δεν έχει ξαναγίνει ποτέ από κανέναν. Ούτε καν στις εποχές των δεινοσαύρων και του ξέφρενου pace.

#24Record: 5-7

Πόσο χειρότεροι είναι οι Pacers μετά το περσινό trade Paul George – Oladipo/Sabonis, που δέχτηκε τόση κριτική; Θα ήταν σε καλύτερη θέση αν δεν είχαν παίξει επτά αγώνες εκτός έδρας, κι αν ο Myles Turner δεν είχε χάσει ήδη έξι αγώνες λόγω τραυματισμού. Ο Oladipo φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει σαν πρώτη επιλογή σε μια ομάδα, ενώ ο Sabonis παίζει εξαιρετικά σαν αντικαταστάτης του Turner.

Fun fact: Τι εννοείς πως ο μπαμπάς Arvydas δεν είχε ποτέ φτάσει τα νούμερα του γιου; 18 ppg, 14 rpg per 36 minutes.

#25Record: 4-7

O D’Angelo Russell ανθίζει σε star (20-6-5) παίζοντας μόνο 27 λεπτά ανά παιχνίδι και οι αγώνες των Nets θυμίζουν τένις, λόγω του τρελού pace (109,24). Ρυθμός που δεν έχουμε ξαναδεί τις πρόσφατες δεκαετίες. Αυτό δεν συνάδει με μπασκετική ποιότητα, αφού η παρακολούθηση των Nets είναι κυρίως διασκεδαστική παρά ουσιώδης.

#26Record: 3-8

Δεν υπάρχει πιο ικανοποιημένη losing ομάδα από το Sacramento, που δεν δείχνουν να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος με βεβιασμένες κινήσεις. Η αρμονική συνύπαρξη βετεράνων και νέων προχωράει αργά και σταθερά, χωρίς δράματα. Όπως είχε δηλώσει ο coach Joerger, δεν υπάρχει παίχτης που να παίζει πάνω από 27 λεπτά, ενώ το rotation είναι μεγάλο κι ευέλικτο, ο ρυθμός αργός και οι πάσες πολλές.

Ο Fox δείχνει να επιβεβαιώνει πως θα γίνει το PG του μέλλοντος (12-6), ο Cauley-Stein προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σαν αμυντικογενής ψηλός, οι G/F rookies Jackson και Bogdanovic σουτάρουν καλά (σπάνιο για rookie, 48% και 46%), ενώ οι sophomores Hield και Labissiere φαίνονται προς το παρόν αποσυντονισμένοι.

Σημαντική ψυχολογική νίκη εναντίον των 76ers, με game winning σουτ του Fox και μεγάλη άμυνα του Cauley-Stein στον Embiid που έβλεπε τις τάπες να πέφτουν βροχή.

#27Record: 4-8

Η μόνιμη αναταραχή που επικρατεί στις τάξεις του Phoenix δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με το trade του Bledsoe. Ο ερχομός του Greg Monroe παραμένει απορία για το αν θα καταλήξει σε buyout ή trade. Το ιστορικά κακό ξεκίνημα με συντριβές, έχει κάπως ισορροπήσει με πιο αποδεκτές ήττες (αν κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί βελτίωση). Φέτος είναι η ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στο NBA (24,5), μετρώντας και τον 35χρονο Tyson Chandler. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού οι Celtics έχουν το καλύτερο ρεκόρ του ΝΒΑ κι έχουν αντίστοιχα μέση ηλικία μόλις 25,1.

#28Record: 2-10

Οι Mavericks είναι από τις ομάδες που πεθαίνουν με χάρη. Με τον μπαμπά-Cuban και τον Dirk παρόντες, υπάρχει μια βάσιμη εμπιστοσύνη πως η μετάβαση στη νέα εποχή θα γίνει ομαλά.  O Harrison Barnes έχει αναλάβει τον πρώτο λόγο στην επίθεση, αν και θα του ταίριαζε γάντι ο ρόλος του sidekick. Τα φώτα, όμως, πέφτουν πάνω στον rookie Dennis Smith, που μαζί με τον LeBron και τον Irving, έγινε ο τρίτος teenager (μέχρι 19 ετών) που ξεκίνησε τους πρώτους δέκα αγώνες της καριέρας του, με τουλάχιστον 14,2 ppg και 4,9 apg.

#29Record: 2-7

Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στην 30η θέση μετά το boxing περιστατικό μεταξύ Mirotic και Portis που έστειλε τον πρώτο στο νοσοκομείο με κατάγματα στο πρόσωπο. Ένα γεγονός που δείχνει το γενικότερο κακό κλίμα που επικρατεί στο Σικάγο, και αντικατοπτρίζεται στην προτελευταία θέση της Ανατολής και στην χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος. Ο Markkanen όμως χαροποιεί τα προβληματισμένα πρόσωπα των Bulls fans, αφού είναι στην κορυφή της κούρσας για το Rookie of the Year award3)Ben Simmons notwithstanding.. Φυσικά δεν μετράμε τον Ben Simmons που έχει ήδη τερματίσει. Οι Bulls θα έχουν ακόμα μια σημαντική βοήθεια που θα τους ξεκολλήσει από τον πυθμένα, εντός λίγων εβδομάδων που θα επιστρέψει ο προβαλλόμενος ηγέτης των επόμενων χρόνων τους, Zach Lavine.

#30

Record: 2-9

Δεν είναι σε τίποτα η χειρότερη ομάδα, αλλά είναι κακοί σε όλα. Αυτό εύκολα τους κατατάσσει στον πάτο των Power Rankings, ενώ επιστήμονες ακόμα ερευνούν πως κέρδισαν τους Cavaliers.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Αν κάποιος από τους αναγνώστες θυμάται παρόμοια αλλαγή ποσοστού σε τέτοια επίπεδα, ας μας την αναφέρει.
2 Όχι που δεν θα ευλογήσουμε τα γένια μας.
3 Ben Simmons notwithstanding.