The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Golden State Warriors

Posted on Sep 22 2018 - 5:11pm by Nicolas Radicopoulos

Tρία Πρωταθλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τέσσερις σερί Τελικοί NBA, η καλύτερη πενταετία ομάδας στην Ιστορία της Λίγκα με 77,1% ποσοστό νικών από το 2014 ως το 2018, πέντε εν ενεργεία All Stars στην ίδια ομάδα (για πρώτη φορά από τους Celtics του 1975-76), συνολικά 25 All Star παρουσίες από τους παίχτες του roster, καθώς και δύο MVPs regular season και δύο Τελικών ΝΒΑ, συνοδευόμενοι από έναν τίτλο Αμυντικού της Χρονιάς και δύο νικητές στον All Star διαγωνισμό τριών πόντων. Κυρίες και κύριοι, αυτά είναι τα διαπιστευτήρια των Golden State Warriors της σεζόν 2018-19. Καληνύχτα σας.

Ενώ Εμείς Πίναμε Τσίπουρα

Λογικά και οι Warriors τσίπουρα θα έπιναν σε κάποιο διπλανό τραπέζι. Και επίσης λογικά, όπως έπιναν τσίπουρα, πήγε ο Cousins χαζοκουτσαίνοντας και τους είπε “κερνάτε δύο γύρες και εγώ παίζω μαζί σας του χρόνου μόλις γιάνει το πόδι μου;”. Οι υπόλοιποι κοιτάχτηκαν, έβγαλαν τα ψιλά που είχαν στις τσέπες τους, μάζεψαν $5,3 εκατ., έναν Pachulia κι έναν McGee, πλήρωσαν με αυτά τις γύρες του και αφού τις ήπιαν τον έστειλαν στον -νέο- φυσιοθεραπευτή τους.

Και κάπως έτσι, στον κορμό των Curry, Durant, Draymond, Klay, Iguodala, Livingston, Kerr, που αποτελούν τη βάση της καλύτερης ομάδας μπάσκετ που έχει ποτέ παρουσιαστεί στα παρκέ του ΝΒΑ, προστέθηκε ένας παίχτης έξι σερί φορές All Star, που πέρσι μέχρι τον τραυματισμό του είχε 25,2 πόντους, 12,9 rebounds, 5,4 assists, 1,7 κλεψίματα, και 1,6 blocks. “Ναι, αλλά δεν έχει δύο πόδια” αποτελεί η εύλογη ένσταση. Και είναι εύλογη καθώς κανένας και ποτέ αθλητής NBA δεν γύρισε από κομμένο αχίλλειο στην προγενέστερη υγιή κατάστασή του1)Με εξαιρέσεις τους Dominique Wilkins και Elton Brand. Αλλά αν μπορείς να πάρεις το 60% των παραπάνω δίνοντας $5,3 εκατ., έναν Pachulia κι έναν McGee το κάνεις, χαμογελάς και κλείνεις το μάτι επιδεικτικά στους υπόλοιπους.

Στα υπόλοιπα νέα, στα τσίπουρα πάνω ανανέωσε κι ο KD για δύο χρόνια έναντι $61,5 εκατ. με -κλασσικά πια- δικό του option για τον δεύτερο χρόνο, ο Looney κέρδισε με τις εμφανίσεις του στα Playoffs μία ανανέωση στο minimum ($1,5 εκατ.) για έναν χρόνο και ενδεχομένως τη θέση του βασικού μέχρι να επιστρέψει ο Cousins, ήρθε να βοηθήσει και ο -41% από το τρίποντο πέρσι- Jerebko, επίσης για έναν χρόνο και minimum ($2,2 εκατ. το δικό του), ενώ από το draft επιλέχθηκε ο Jacob Evans (ο τρίτος) από το Cincinnati στο #28, για να αποτελέσει τον τυπάκο που δεν θα ξέρετε στη βασική πεντάδα των Warriors κάθε φορά που δεν θα παίζει ο Durant, στο γνωστό πια τρολλάρισμα του Kerr προς την ανθρωπότητα “μα δεν βάζω τον Iggy για να μην χαλάσουν οι ρόλοι και οι ισορροπίες της ομάδας”. Κάπου στην τουαλέτα του τσιπουράδικου πρέπει να έχει ξεχαστεί ως τώρα και δεν έχει ανανεώσει ακόμα ο McCaw, ο οποίος όμως αναμένεται να το κάνει και να παραμείνει και αυτός, με ένα -λογικά- επίσης minimum συμβόλαιο. Tέλος, επειδή “μια παρέα είμαστε και όμορφα περνάμε”, δόθηκε και ένα two-way contract στον Damion Lee, που το καλοκαίρι παντρεύτηκε την μικρή αδερφή του Curry.

Απώλεια από “την παρέα” μπορεί να θεωρηθεί η σιωπηλά στιβαρή φιγούρα του αποσυρθέντα από το άθλημα David West, ενώ οι Casspi, Pachulia και McGee μάλλον δεν θα λείψουν από κανέναν στο Bay.

Ωστόσο, αν κάτι πρέπει να βρούμε για να γράψουμε αναφορικά για το καλοκαίρι τους που δυνητικά να αποδειχθεί σημαντικό πέρα από την έλευση Cousins, αυτές είναι οι αλλαγές που συντελέστηκαν αρκετά πίσω από τη βιτρίνα του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η ιδιαίτερα επιτυχημένη Chelsea Lane, Head of Physical Performance and Sports Medicine των Warriors τα τελευταία χρόνια, αποχώρησε για τους Hawks, ακολουθώντας τον πρώην assistant GM των “Πολεμιστών” και νυν General Manager των “Γερακιών”, Travis Schlenk. Σημαντική ήταν και η αποχώρηση του Sammy Gelfand για τους Detroit Pistons2)Του οποίου το προφίλ και τη σημαντικότητά του για τους Warriors είχε περιγράψει εκτενώς σε άρθρο του λίγο πριν την αποχώρησή του ο Marc Stein στους New York Times., που αποτελούσε τον άνθρωπο που εκλαΐκευε σε μπασκετική πρακτική ό,τι τα analytics της ομάδας υποδείκνυαν. Τέλος, αποχώρησε και ο Ralph Walker, που αποτελούσε την “σκιά” του Steph Curry τα τελευταία χρόνια3)Αναλυτικά τα στοιχεία της παραγράφου, από την πηγή που και εμείς τα αντλήσαμε, το συγκεκριμένο άρθρο του Forbes.Kάπως έτσι, οι ιδιοκτήτες των Warriors, Peter Guber και Joe Lacob απέδειξαν πως σαν γνήσιοι τεχνοκράτες, θεωρούν κάθε άλλο κομμάτι του puzzle των Πρωταθλητών, πέραν των υπέρλαμπρων αστέρων τους, αναλώσιμο και αντικαταστίσιμο.

Στα υπέρλαμπρα αστέρια προφανώς και συμπεριλαμβάνεται ο προπονητής Steve Kerr του 265-63 ρεκόρ νικών-ηττών στην ως τώρα τετραετή παρουσία του στον πάγκο των Warriors, με τον οποίον η ομάδα ανανέωσε για τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνια και ένα ποσό κοντά στα $10 εκατ. ετησίως, που τον φέρνει -επιτέλους!- στους τρεις πιο καλοπληρωμένους προπονητές της Λίγκας, μαζί με τους Popovich ($11 εκατ.) και Rivers ($10 εκατ.).

Τέλος, ως νέος επικεφαλής των ιατρικών θεμάτων της ομάδας -που αναφέραμε και στην πρώτη παράγραφο- ήρθε να αντικαταστήσει την άκρως επιτυχημένη Lane ο -επίσης φέρων σημαντικές περγαμηνές- Rick Celebrini.

Depth Chart

 

Το Storyline της Xρονιάς

To storyline της χρονιά φαντάζει τρομακτικά απλό: “Παιδιά επειδή στη regular season βαριόμαστε, πήραμε τον Cousins για να έχουμε ως κίνητρο να πάρουμε ένα Πρωτάθλημα και για δαύτον, οπότε στην κανονική διάρκεια της σεζόν έχουμε πλέον στόχο να γίνει υγιής και να βρούμε χημεία μαζί του. Επιπλέον, επειδή είναι η τελευταία σεζόν της ομάδας στην Oracle Arena, πριν μετακομίσει στο Chase Center και το San Francisco, θέλουμε να πάρουμε ένα ακόμα Πρωτάθλημα για τους οπαδούς μας στο Oakland”.

Αυτά…

Και, αλήθεια τώρα, έχοντας εκθειάσει -και δη πολύ πρόσφατα- ξανά και ξανά τους δις Πρωταθλητές, δεν ξέρουμε τι παραπάνω να γράψουμε πέρα από το ότι με την προσθήκη του Cousins η ομάδα απλά μετατρέπεται από τρομακτική σε -με κάθε νόμο λογικής- παράνομη.

Ενδιαφέρον έχουν, ωστόσο, κάποια μικρά πραγματάκια, όχι επειδή επηρεάζουν την μεγάλη εικόνα, αυτή της κυριαρχίας, απλά για την πρόσθετη ανάδειξη του σύνθετου του NBA.

Και ένα πρώτο σχετικά, που αναδείχθηκε κατά την περσινή σεζόν είναι ο φόβος των ρολιστών να πάρουν τα ελεύθερα τρίποντα, όπως προσωποποιήθηκε η όλη κατάσταση ιδίως στον Omri Casspi, αλλά και με τους Cook και McCaw. Και η εξήγηση που δίνουν οι ρολίστες είναι η απλούστατη: “πως να πάρω εγώ το σουτ, όταν δίπλα μου έχω ελεύθερους ή σχεδόν ελεύθερους τους Curry, Thompson, KD;”. Και όσο και αν αυτή η κατάσταση ακροβατεί μεταξύ του απόλυτα λογικού και του απόλυτα παράλογου, δεν παύει να είναι μια κατάσταση που ανακόπτει τον ρυθμό και την κυκλοφορία, το flow, της επίθεσης των Warriors.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η βαρεμάρα, η έλλειψη κινήτρου, όπως αυτή ξεκάθαρα αποτυπώθηκε σε κάθε παιχνίδι τους μέχρι τα τελευταία 12 (και ενδεχομένως και σε κάποια από αυτά) της περσινής περιόδου. Όπως ο Curry δήλωσε στο podcast του Simmons το καλοκαίρι, η έλευση Cousins θα βοηθήσει προς την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης, δίνοντας νέο κίνητρο το “let’s do this for him this year”. Σαν θεατές θα πούμε μακάρι, μιας και είναι πραγματικά κρίμα μια ομάδα με τόσο ταλέντο μαζεμένο να μην χαρίζει υψηλότατου επιπέδου παραστάσεις σε κάθε της εμφάνιση, αλλά να πηγαίνει σε μία τόσο-όσο λογική που για αυτούς αρκεί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Όχι πως αυτό είναι λίγο ή μη αποτελεσματικό, κάθε άλλο. Απλά αποτελεί μια αισθητική υποβάθμιση που δεν μπορούμε να επικροτήσουμε.

Ωδή στον Draymond

Από την άλλη, όπως ο Draymond Green το έθεσε το καλοκαίρι “υπάρχουν παίχτες 82 παιχνιδιών και παίχτες 16 παιχνιδιών”, κάνοντας έναν σαφή διαχωρισμό στο τι έχει για αυτόν σημασία. Και ενώ ξεκάθαρα πια στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν οι Lowry και DeRozan, ο Green πειστικότατα δείχνει πως “he puts his money where his mouth is”. Με απλά λόγια, ο Green ήταν κατά τα Playoffs 2018 o πρώτος Warrior σε λεπτά συμμετοχής, rebounds, assists, κλεψίματα και κοψίματα, γράφοντας παράλληλα δύο εξωπραγματικά στατιστικά: ένα 99,5 DefRating κατά την παρουσία του στο παρκέ, και ένα 54% στα σουτ που μάρκαρε στα δύο μέτρα (seven foot) από το καλάθι4)Δώστε σας παρακαλώ λίγη έμφαση: Ένα στα δύο σουτ που μάρκαρε από τα δύο μέτρα δεν έμπαινε! Από τα δύο μέτρα!.

Tι Περιμένουμε να Δούμε

Περιμένουμε να δούμε έναν υγιεινό περίπατο για 82 παιχνίδια, που η ολοκλήρωση αυτών θα τους βρει στην κορυφή της Δύσης, της Λίγκας, του OffRating και στο top-10 αμυντικά. Επιπλέον, μέχρι την -σταδιακή και μεθοδική- επιστροφή του Cousins, θα δούμε κάθε δυνατή δοκιμή με τους Bell, Looney και Jones στο center, με τον Bell να έχει μια χρυσή ευκαιρία να ανεβάσει τις μετοχές του για ένα καλό συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2019 και μια θέση βασικού τη σεζόν 2019-20.

Κατά τ’αλλα, τα “φτερά” της ομάδας παραμένουν χωρίς κανένα απολύτως βάθος και λύσεις, και τα βράδια που ο Iggy (όλη την regular βασικά) και ο KD θα γιολάρουν, θα έρθουν κάποιες νομοτελειακές ήττες, εκτός και αν οι Klay/Curry παίζουν σε “he’s on fire – ΝΒΑ Jam mode”, κάτι διόλου απίθανο.

(Μικρή) Ωδή στον Curry

Ένας Curry που στα μάτια μου παραμένει η πιο cool προσωπικότητα της Λίγκας, αφού η δικιά του στάση επιτρέπει την συνύπαρξη με τον Durant. Δεν είναι μόνο ότι ο Curry ήταν εκείνος που παραχώρησε superstar χώρο για να έρθει, να ενταχθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο KD, που αγνόησε τα σχόλια του Durant για την Under Armour ή του Kerr πως ο KD είναι ο δεύτερος καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο5)Αμφότερα στην offseason 2017., μην κωλοπαιδαρίζοντας όπως κάθε superstar αυτού του επιπέδου έχουμε δει να κάνει, είναι ότι η ομάδα παραμένει “δική του” χωρίς να το βροντοφωνάζει.

Και τούτο φαίνεται τόσο από το απλό στατιστικό του ότι από το 265-63 που αναφέραμε ανωτέρω πως έχει η ομάδα την τετραετία Kerr, με τον Curry στο παρκέ έχει 244-45, που συνεπάγεται πως με τον Curry απόντα έχει μόλις 21-18 (!!!), όσο -και ιδίως- από “τη βαρύτητα” της παρουσίας του:

Όπως, άλλωστε πολλές φορές έχει γραφτεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και το έχουμε αναπαράξει τακτικότατα στα κείμενά μας: “Durant is setting a higher roof for the Warriors, but Curry is setting the floor”. Ο Durant κάνει τους Warriors ακόμα καλύτερους, αλλά το πόσο καλοί είναι το καθορίζει ο Curry.

A, και καθώς ο Curry είναι -εύκολα και μακράν- ο καλύτερος σουτέρ στην Ιστορία του αθλήματος, προφανώς και είναι και ο καλύτερος mid-range shooter του Πρωταθλήματος.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Το θέμα δεν είναι αποκλειστικά πως οι Warriors ενισχύθηκαν με την προσθήκη Cousins, είναι πως όλοι οι βασικοί ανταγωνιστές τους -με την εξαίρεση των Celtics, αν παραμείνουν υγιείς- δεν έπραξαν ανάλογα. Ειδικά στη Δύση, πολλές ομάδες έκαναν βήματα μπροστά, προεξάρχοντων των Lakers, μα κανείς βήματα ικανά για να τους απειλήσει. Ιδίως ο κύριος ανταγωνιστής τους, οι Rockets, μάλλον έκαναν βήματα προς τα πίσω με τις απώλειες των Ariza και Mbah A Moute. Συνεπώς οι μόνοι κύριοι αντίπαλοι των Warriors παραμένουν οι τραυματισμοί και η δικιά τους βαρεμάρα. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, θα φτάσουν, νωχελικά, μα και πάλι, τις 62 νίκες, κατακτώντας την κορυφή της Δύσης και της Λίγκας, ενώ τον επόμενο Ιούνιο θα ξαναστεφθούν Πρωταθλητές, γινόμενοι η μόλις τέταρτη ομάδα (μετά από Celtics, Lakers και Bulls) που θα καταφέρει threepeat, αλλά και γινόμενοι η τρίτη πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ιστορία της Λίγκας με τον έβδομο Τίτλο τους, πίσω από Celtics και Lakers, προσπερνώντας τους ισόβαθμους προς ώρας μαζί τους Bulls στους έξι.

 

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Με εξαιρέσεις τους Dominique Wilkins και Elton Brand
2 Του οποίου το προφίλ και τη σημαντικότητά του για τους Warriors είχε περιγράψει εκτενώς σε άρθρο του λίγο πριν την αποχώρησή του ο Marc Stein στους New York Times.
3 Αναλυτικά τα στοιχεία της παραγράφου, από την πηγή που και εμείς τα αντλήσαμε, το συγκεκριμένο άρθρο του Forbes.
4 Δώστε σας παρακαλώ λίγη έμφαση: Ένα στα δύο σουτ που μάρκαρε από τα δύο μέτρα δεν έμπαινε! Από τα δύο μέτρα!
5 Αμφότερα στην offseason 2017.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Keyser Söze September 23, 2018 at 17:03 -

    Ο Ντοκ ο Ρίβερς είναι στους τρεις πιο ακριβοπληρωμένους.. χριστός κι απόστολος