The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Charlotte Hornets

Posted on Sep 24 2018 - 10:18am by Loukas Moschoulas

Νέα σεζόν στην Buzz City, με αρκετές αλλαγές, κυρίως εκτός του παρκέ. Για να μπει σε μία σωστή τροχιά η ομάδα, όμως, δεν φτάνει ένα καλοκαίρι. Ο M.J. θεωρεί ότι κατάλαβε τι πήγε λάθος τις προηγούμενες σεζόν, για να αλλάξει όμως το ρόστερ και να μπορέσει να μπει σε τροχιά νικών που θα ξαναφέρει την είσοδο στα Playoffs θέλει τόσο πολύ δουλειά όσο και αρκετό χρόνο. “Υπομονή” και “δουλειά” είναι συνεπώς οι δύο λέξεις που θα ακουστούν αρκετές φορές στην Charlotte φέτος.

Ενώ Εμείς Φτιάχναμε Γουρουνάκια στην Άμμο

Οι αλλαγές εκτός παρκέ που αναφέραμε στην εισαγωγή και φέρνουν νέο αέρα στην Charlotte δεν είναι άλλες από αυτές του Mitch Kupchak και του James Borrego. Ο πρώην GM των Lakers συμφώνησε να είναι ο νέος GM της ομάδας λίγες μέρες μετά το τέλος της regular season. Το ότι είναι και αυτός απόφοιτος του North Carolina σίγουρα θα έπαιξε τον ρόλο του. Η ομάδα, όμως, άλλαξε και προπονητή με τον James Borrego να αφήνει τους San Antonio Spurs, όπου ήταν τα τελευταία τρία χρόνια ως βοηθός, και να αναλαμβάνει τους Hornets, αντικαθιστώντας τον Steve Clifford. Ο Borrego έχει υπάρξει ξανά πρώτος προπονητής μόνο το 2015 και για 30 αγώνες (με ρεκόρ 10-20) στον πάγκο των Orlando Magic, μετά την απόλυση του Jacque Vaughn.

Μαζί με τον Borrego, την ίδια διαδρομή έκανε και ο Tony Parker. Ο Γάλλος point guard αποφάσισε να πάρει το διετές συμβόλαιο των $10 εκατ. από τους Hornets (με τον δεύτερο χρόνο να μην είναι εγγυημένος), καθώς οι Spurs του πρόσφεραν το veteran minimum, και να ακολουθήσει τον προπονητή του, δίνοντας έτσι μία τρομερή βελτίωση στα seconds units της ομάδας.

Στον πρώτο γύρο του draft με την νέα του ομάδα ο Kupchak επέλεξε τον Shai Gilgeous-Alexander στο #11, τον οποίο αμέσως έδωσε με trade στους Clippers για να αποκτήσει τελικά τον Miles Bridges και δύο μελλοντικά picks δεύτερου γύρου. Ενώ στον δεύτερο γύρο και το #34 -το οποίο pick πήρε μετά από trade με την Atlanta- επέλεξε τον Devonte Graham. Έναν point guard που στο summer league είχε δέκα πόντους και έξι assists σε 25 λεπτά κατά μέσο όρο.

Στην ομάδα επέστρεψε και ο Bismack Biyombo μετά από δύο trades. Καθώς ο Kupchak έδωσε τον Dwight Howard για τον Timothey Mozgov και δύο μελλοντικά picks δεύτερου γύρου1)Ένα φετινό και ένα του 2021. Ο οποίος Mozgov έμεινε στην ομάδα για λίγες μέρες, καθώς, μέσω ενός τριπλού trade, μετακόμισε στο Orlando για να έρθει ο Biyombo μαζί με άλλα δύο μελλοντικά picks δεύτερου γύρου2)Ένα για το 2019 και ένα για το 2020., ενώ παραχώρησε και τον Julyan Stone στους Bulls. Έτσι ο Κονγκολέζος center επιστρέφει στην Charlotte μετά την τετραετία 2011-15, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και ο πέμπτος μπλοκέρ στην ιστορία των Hornets.

Τέλος, σε ότι αφορά τις αποχωρήσεις η μόνη σημαντική ήταν ο Howard καθώς οι MCW και Treveon Graham πέρασαν και δεν ακούμπησαν την προηγούμενη χρονιά.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Είναι δύσκολα να δούμε τους Hornets να αλλάζουν φιλοσοφία ως franchise μέσα σε ένα καλοκαίρι. Οι αλλαγές προπονητή και GM έδειξαν ότι οι διοικούντες δεν ήταν ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Τώρα όμως υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ομάδα τα επόμενα χρόνια. Και αυτό δεν είναι άλλο από το συμβόλαιο του star της ομάδας Kemba Walker. Ο Νεοϋορκέζος point guard βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, ετήσιας αξίας $12 εκατ., όμως η ανανέωση του είναι κάτι που καίει τον νέο GM της ομάδας.

Οι Hornets έχουν το πλεονέκτημα να είναι σε θέση να δώσουν πενταετές συμβόλαιο αξίας $188 εκατ., με τον πρώτο χρόνο να ξεκινά στα $32,4 εκατ. Ενώ οι υπόλοιπες ομάδες μπορούν να του προσφέρουν τετραετές αξίας $139 εκατ.

Τώρα στο αγωνιστικό κομμάτι, ο coach Borrego ανέφερε ότι θα επιδιώξει τη βελτίωση της ομάδας μέσα από της νίκες. Δεν θέλει να θυσιάσει μια χρονιά για να δώσει ευκαιρίες στους νέους για να εξελιχθούν. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να γίνει συνδυαστικά.

Αυτό που αναμένεται να αλλάξει ο νέος προπονητής είναι κυρίως η επιθετική λειτουργία της ομάδας, καθώς μπορεί η ομάδα να ήταν δέκατη με 108,2 OffRtg, όμως ήταν τελευταία στις προσπάθειες στα σουτ τριών πόντων από τις γωνίες και έβδομοι στις προσπάθειες από το middle range. Αν προσθέσουμε ότι και το ποσοστό στα σουτ εντός παιδιάς ήταν το 24ο της Λίγκας, θα καταλάβει κανείς ότι ο τρόπος παιχνιδιού την προηγούμενη σεζόν κάθε άλλο παρά ο βέλτιστος ήταν και χρήζει σημαντικής βελτίωσης.

Στόχος του Borrego είναι να τρέξει η ομάδα και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των νεαρών παικτών (Monk, Bridges, Lamb), να ανοίξει τις αποστάσεις στο γήπεδο, και να βελτιώσει το ball movement. Χαρακτηριστικά που χωρίς αμφιβολία μας θυμίζουν το μοντέλο των San Antonio Spurs. Επίσης η εκμετάλλευση του Kemba στο p’n’r είναι κάτι ακόμα που θα ήθελε να δουλέψει ο νέος coach.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Τον MKG, κατά κόσμον Michael Kidd-Gilchrist, λιγότερη ώρα στο παρκέ. Η κακή του εικόνα στην επιθετική λειτουργία της ομάδας και η αδυναμία του να απειλήσει από το τρίποντο -έχει σουτάρει μόλις 36 τρίποντα σε έξι χρόνια καριέρας, ευστοχώντας σε μόλις εφτά- είναι κάποια πράγματα που κάνουν τον νέο προπονητή να μπαίνει σε σκέψεις. Έτσι, ο Nicolas Batum αναμένεται να παίζει πλέον περισσότερο στη θέση του small forward, και όχι αυτή του shooting guard. Ο Γάλλος προέρχεται από μία μέτρια σεζόν, που δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θα ήθελε την ομάδα του, με τους λιγότερους πόντους από τις τρεις χρονιές του ως Hornet, όπου συγκεκριμένα, με 11,6 και 4,8 rebounds είχε την χαμηλότερη επίδοση του από το 2011-12. Αυτό που χρειάζεται άμεσα βελτίωση, όμως, δεν είναι άλλο από το ποσοστό του στο τρίποντο, καθώς στις τρεις χρονιές τους στους Hornets, έχει μόλις 33,9%, ενώ αντίθετα τις προηγούμενες επτά στους Blazers ήταν στο 36,3%. Γιατί όπως αναφέραμε και παραπάνω, στόχος του προπονητικού team φέτος δεν είναι άλλο από το να βάλει για τα καλά το τρίποντο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Την θέση του στο αρχικό σχήμα στα guards δίπλα από τον Kemba Walker αναμένεται να πάρει ο Jeremy Lamb, που προέρχεται από την πρώτη του σεζόν με διψήφιο αριθμό πόντων, με 12,4 και 37% από την γραμμή των 7,25. Όμως ένα από τα στοιχήματα του Borrego είναι ο Malik Monk, ο οποίος αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο φέτος. O πρώην παίκτης του Kentucky δεν μπόρεσε να βρει τον χρόνο που ήθελε με τον Steve Clifford, ο οποίος τον χρησιμοποίησε και ως point guard πέρσι, μία επιλογή που δεν δικαιώθηκε, και αναμένεται να πάρει περισσότερες ευκαιρίες από τον νέο προπονητή.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους ψηλούς, η υγεία του Cody Zeller, και η αμυντική προσήλωση του Frank Kaminsky είναι δύο σημαντικά στοιχεία για τη νέα σεζόν. Άλλωστε μιλάμε για τους δύο seven footer της ομάδας. Ο Zeller έπαιξε μόλις 33 παιχνίδια λόγω μηνίσκου στο αριστερό γόνατο πέρσι, και το να καταφέρει να μείνει υγιής είναι σημαντικό για την ομάδα, καθώς είναι αρκετά πολύτιμος στο αμυντικό κομμάτι. Ενώ, αντίθετα, ο Kaminsky είναι μεν επιθετικά αρκετά καλός, έχοντας μάλιστα 38% από το τρίποντο, δυσκολεύεται όμως δε να μαρκάρει τους αντίπαλους ψηλούς, πράγμα που του κόβει λεπτά από το παρκέ.

Τέλος, με αγωνία περιμένουμε την επετειακή φανέλα της ομάδας, η κλασσική λευκή με την γαλάζια ρίγα. Για ρίξτε μια ματιά στο promo video που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η ομάδα:

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Ο νέος προπονητής λογικά θα αλλάξει κάποια πράγματα, όμως δυστυχώς το ρόστερ έχει κενά και αδυναμίες. Θεωρητικά η ομάδα θα βελτιωθεί, αλλά δεν μοιάζει ικανή να βελτιωθεί τόσο ώστε να καταφέρει την post season, ακόμα και σε αυτή την αδύναμη Ανατολή. Δεν βλέπουμε πως θα περάσουν τις 40 νίκες, και θα πάμε με μία πρόβλεψη του ρεκόρ τους στο 39-43 και τη δέκατη θέση στην Ανατολή.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Ένα φετινό και ένα του 2021
2 Ένα για το 2019 και ένα για το 2020.