“Warriors in Trouble? Nah…”

Posted on Nov 16 2018 - 11:58am by Nicolas Radicopoulos

Δεν ήταν 10 μέρες πίσω όταν τα πάντα στο βασίλειο του Golden State πήγαιναν πρίμα. Σε βαθμό που ο γράφων του παρόντος weekly κειμένου είχε ανοίξει ένα draft άρθρο με τον τίτλο “Πότε μπορούμε να αρχίσουμε να ψιθυρίζουμε τον μαγικό αριθμό “74”;”. Τόση ευτυχία και αισιοδοξία. Δέκα μέρες, τρεις ήττες και έναν εντυπωσιακό καυγά μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων πυλώνων της ομάδας μετά, και ο Μοσχούλας μου έχει διαγράψει το συγκεκριμένο draft με σχετικό memo ένα ξερό κωλοδάχτυλο.

Πως φτάσαμε, όμως, ως εδώ;

“Ω, είναι ωραία στον παράδεισο,
καθένας βρίσκει όσα πάντοτε ποθούσε
Ω, είναι ωραία στον παράδεισο….
(άντε πάμε να φύγουμε…)”

Και ναι, το πιθανότερο είναι πως ο Durant δεν έχει ακούσει ποτέ τον Παράδεισο των Τρυπών που χρησιμοποιώ ως εισαγωγικό της παραγράφου, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πιο ταιριαστό τραγούδι για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, τόσο στον “μπασκετικό παράδεισο” του Oakland, όσο και στο μυαλό του ίδιου του KD. Και αν όλα ξεκίνησαν από τον τραυματισμό του αδιαμφισβήτητου ηγέτη της ομάδας, του Curry, στην ήττα κόντρα στους Bucks, μέσα στο Oakland, τα προβλήματα, όχι απλά γιγαντώθηκαν, αλλά έγιναν κατακλυσμιαία στην ήττα από τους Clippers, εν απουσία Curry, από παρκέ και γήπεδο, την προηγούμενη Τρίτη.

Έξι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, και με το σκορ ισόπαλο, ο Draymond παίρνει το rebound, σκύβει το κεφάλι και ξεκινά να τρέξει έναν κλασσικό αιφνιδιασμό Warriors. Γιατί αυτό είναι οι Warriors. Δεν καλεί time out, ούτε ο ίδιος, ούτε ο Kerr από τον πάγκο. Μπουρδουκλώνεται, δεν κάνει καν σουτ, το ματς πάει στην παράταση, οι Warriors χάνουν. Ο KD, που στέκεται δίπλα του και του ζητάει την μπάλα όταν ο Green παίρνει το rebound, πριν την έναρξη της παράτασης του λέει το απλό “Give the dumb ball”. Και τότε αρχίζει το σώσε!

Από όλες τις ομάδες του κόσμου, ποιος θα περίμενε πως καυγάς θα ξεκινούσε για μία πάσα που δεν δόθηκε στους Warriors, την ομάδα με τις περισσότερες πάσες και assists ανά παιχνίδια από κάθε άλλη!

To ότι εν τέλει οι Warriors έχασαν το παιχνίδι είναι μάλλον το λιγότερο. Όσα βγήκαν τις επόμενες μέρες από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού λένε πως ο Green αποκάλεσε πολλές φορές των Durant “bitch” και τον προκάλεσε επανειλημμένως αναφορικά με την επικείμενη free agency και το που θα παίζει του χρόνου. Οι Warriors τιμώρησαν για ένα παιχνίδι τον Green, άνευ αποδοχών (περίπου $120 χιλ. και κάτι πρόστιμο), ενώ επιστράτευσαν τον Curry που θα χάσει κοντά 10 ημέρες αγωνιστικά λόγω τραυματισμού, για να είναι παρόν στο ταξίδι της ομάδας στη Δύση, παρότι δεν θα αγωνιστεί, κάτι μη σύνηθες. Άρα “κρίση”.

Όλος ο οργανισμός προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, με τους Kerr και Myers να βγαίνουν -και προς τιμήν τους- μπροστά άμεσα για δηλώσεις, τον Klay να δηλώνει (κάτι αρκετά Klay-ικό) “This thing will be in the past like a pony tail” (ήτοι ακαταλαβίστικο…) και τον Iguodala “That’s a part of growth. There was an old-school pimp who said, ‘You can’t climb a mountain if it’s smooth.’ ”. Ενώ εντυπωσιακά σε ρόλο πυροσβέστη, όσο το γεγονός ακόμα έκαιγε, είδαμε τον DeMarcus Cousins (αμέ!).

Όμως είναι οι δεύτερες αναγνώσεις που έχουν ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Από τη μία έχουμε τον Green, που όντως έτρεξε ένα εντελώς Warriors play, εν προκειμένω ανεπιτυχώς. Αλλά αυτοί είναι οι Warriors, όπως προείπαμε. Ήταν Πρωταθλητές πριν τον Durant και έτρεξαν ένα 73-9 χωρίς αυτόν.

Από την άλλη, χωρίς αυτόν κέρδισαν τους Cavs χωρίς Irving και Love και η ομάδα του 73-9 υποτάχτηκε στον “Βασιλιά”. Με αυτόν MVP πήραν δύο Τίτλους εύκολα και έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των πάντων. Αυτόν ονόμασε ο Kerr μετά το Πρωτάθλημα του 2017 ως τον “δεύτερο καλύτερο παίχτη του κόσμου” (σε ένα podcast του Simmons), και όχι τον Curry. Όλοι μαζί πήγαν και του ζήτησαν να τους επιλέξει στην free agency του 2016 στο Hampton, και ο Green μάλιστα ήταν που είχε κάνει δηλώσεις πως υπολόγισε ακριβώς πόσα λιγότερα να πάρει στην ανανέωση του συμβολαίου του για να χωράει ο Durant το 2016. Και ο Durant από την πλευρά του δέχτηκε να πληρωθεί $10 εκατ. λιγότερα για να ανανεώσουν οι Livingston και Iguodala το 2017.

Άρα;

Ποιος έχει δίκιο;

Άρα θα μπορούσαμε απλά να τα έχουμε αποφύγει όλα αυτά αν απλά και όμορφα καλούσε ο Kerr time out και σχεδίαζεμία επίθεση για τον Durant στα -υπεραρκετά και για τους δύο τους- έξι δευτερόλεπτα;

Όντας “μπασκετικό παιδί”, όχι μόνο του Popovich, αλλά και του Phil Jackson, ενδεχομένως ο Kerr να ήθελε να βγει και να εκτονωθεί όλο αυτό το “bad blood” που υπήρχε μάλλον για κάποιον καιρό στην ομάδα. Και η αλήθεια είναι πως όλοι μας είχαμε υποτιμήσει τις δηλώσεις του Draymond στη Νέα Υόρκη, όταν περνώντας πίσω από τον KD που έκανε δηλώσεις έλεγε “καλώς ήρθες στη νέα σου πόλη και ομάδα Kevin”.

Στο ερώτημα αν η όλη κατάσταση γιατρεύεται, ή αν κάποιος από τους δύο αργά ή γρήγορα θα φύγει, θα σας πούμε πως η απάντηση στο ερώτημα “ποιον από τους δύο θα κράταγες;” είναι δύσκολη.

Ο μεν Draymond είναι η προσωποποίηση του small ball και της line up of death που έκανε τους Warriors, Warriors.

Από την άλλη, όσο και αν πάντα θα υποστηρίζουμε πως η ομάδα είναι του Curry, ο οποίος αποτελεί τα θεμέλια και το πάτωμα πάνω στο οποίο οι Warriors πατάνε και είναι οι Warriors (χαρακτηριστικό πως στην εποχή Kerr οι Warriors έχουν ρεκόρ μόλις 23-20 όταν αυτός λείπει), ο Durant είναι που τους έκανε την απόλυτη lethal ομάδα, τη Δυναστεία που βιώνουμε.

Επειδή, όμως, δεν μας αρέσει να είμαστε “ισοαποστάκηδες” να καταθέσουμε και τη δικιά μας άποψη. Οι Warriors, λοιπόν, είναι αυτοί που “κυνήγησαν” τον KD. Kαι αυτό που του έταξαν ήταν ένα υγιές περιβάλλον, που θα απολάμβανε το μπάσκετ, όπως επιθυμούσε. Όπως και συνέβη.

Ο Durant, σε κάθε του συνέντευξη τα τελευταία χρόνια, δείχνει έναν άνθρωπο με έντονους εσωτερικούς δαίμονες και καταπιέσεις, που παλεύει να ισορροπήσει μεταξύ της εικόνας που πρέπει να πουλάει και της προσωπικής του ικανοποίησης, απόλαυσης, μέσα από το μπάσκετ. Έχει δεχτεί του κόσμου τα βέλη και την κριτική για την απόφασή του του 2016 να πάει στους Warriors, ενώ σε κάθε ήττα λοιδωρείται, με ένα καινούριο meme να εμφανίζεται που τον παρουσιάζει με εμφάνιση της ομάδας που τους κέρδισε υπό τον τίτλο “My Next Chapter”, φράση που είχε χρησιμοποιήσει για να ανακοινώσει την ένταξή του στους Warriors.

Και έναν τέτοιο χαρακτήρα, που έχει δείξει τις ευαισθησίες του, τις εσωτερικές μου μάχες, δεν τον εκθέτεις, δεν τον βγάζεις στη σέντρα. Ειδικά όταν έχεις δει πως είναι ο εύκολος στόχος, media και οπαδών, τον προστατεύεις. Με την στάση του ο Draymond όχι μόνο δεν τον προστάτεψε, αλλά του έριξε τα ίδια βέλη που και οι εκτός των τοιχών του έριχναν. Και αυτό για κάθε ομάδα, για κάθε συνεύρεση ανθρώπων με κοινό σκοπό, είναι ανεπίτρεπτο. Το “άβατο των αποδυτηρίων”, το “τα εν οίκω μη εν δήμω”, όσο κλισέ ή γραφικά και αν ακούγονται, έχουν την τεράστια σημασία τους. Για το πνεύμα ενότητας της εκάστοτε ομάδας ανθρώπων κάθε φορά. Για το team building, το χτίσιμο του “εμείς” απέναντι σε ό,τι και όποιους άλλους. O Draymond -όντας Draymond και ουχί διδάκτωρ ψυχολογίας βέβαια- το καταπάτησε και το σπαράλιασε. Και ορθώς τιμωρήθηκε.

Από την άλλη, το μόνο λάθος του Durant είναι η διαρκής εσωτερική του σύγκριση με τον LeBron. Η προσπάθεια να γίνει ο #1 στη θέση του #1. To “Ι’m Kevin Durant, give me the ball” έχει εφαρμογή σε 28 ομάδες στη Λίγκα: σε κάθε άλλη πλην της ομάδας του LeBron και των Warriors.

Και αν ο LeBron “κάνει χάρη” σε όποια ομάδα επιλέξει (γιατί αυτός επιλέγει) να παίξει, δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για την σύμπραξη Durant και Warriors, όπου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ισορροπημένα.

Ή θα έπρεπε να είναι. Και ισορροπημένα, και ξεκάθαρα. Γιατί οι Warriors είναι οι Warriors και χωρίς τον Durant. Αλλά με αυτόν είναι που γίνονται η καλύτερη ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ στα παρκέ του ΝΒΑ.

Από την άλλη, οι Warriors πάντα τον είχαν σε μία φάση “και ο Durant”, κάπως όπως οι “Τρεις Σωματοφύκακες” “και ο Ντ’Αρτανιάν”. Είναι χαρακτηριστικό το -αποτυχημένο- αστειάκι του ιδιοκτήτη των Warriors το καλοκαίρι του 2017, στα πανηγύρια για την κατάκτηση του Τίτλου, που διαχώρησε τις περιπτώσεις των ανανεώσεων των Curry και Durant, λέγοντας περίπου “ο Curry θα πάρει ό,τι θέλει, γιατί είναι ΄δικό μας παιδί’ “.

Όλα αυτά, σε έναν ευαίσθητο άνθρωπο όπως ο Durant, δεν γίνεται να μην αφήνουν αποτύπωμα. Και δεν είναι παράλογο που ο Durant κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον και εξετάζει όλες τις επιλογές του αναφορικά με το μέλλον του, μη δεσμευόμενος σχετικά από τώρα. Είναι αναφαίρετο και αναντίρρητο δικαίωμά του να το κάνει.

Το παράλογο είναι που οι Warriors έχουν τόση ανησυχία από τώρα σχετικά. Είναι Νοέμβρης. Πάνε για το three-peat, ένα three-peat που μόνο Celtics, Lakers και Bulls έχουν καταφέρει. Πάνε να περάσουν τους Bulls σε Τίτλους. Όσο και αν τους αγχώνει αυτή την στιγμή ο Ιούλης του 2019, ας δουν πως έχει δρόμο ως τον Ιούνη του συγκεκριμένου έτους πρώτα.

Κάτι, που, πάλι καλά, και έστω και με δύο-τρεις μέρες καθυστέρηση, φαίνεται πως το συνειδητοποίησαν.

Για τον αγώνα της Πέμπτης οι Durant και Green εμφανίστηκαν μαζί στο γήπεδο,

ενώ στις δηλώσεις του ο Green, τόσο πριν των αγώνα, όσο και μετά (την μάλλον εύκολη και ντροπιαστική ήττα από τους Rockets…) ανέλαβε την ευθύνη, δικαιολογώντας το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του.

Εν τω μεταξύ, φτάσαμε στο σημείο με την υπερβολή των ημερών, να καλύπτεται σαν “είδηση” μία in game συνεργασία τους.

Κατακλείδα;

Θα τα βρούνε.

Αν δεν τα έχουν όντως βρει ήδη.

Και όσο και αν η υπόλοιπη Λίγκα, κάθε άλλο παρά στεναχωρήθηκε από την όλη κατάσταση των προηγούμενων ημερών και εύλογα,

δεν νομίζω προσωπικά πως η συγκεκριμένη χαρά θα διαρκέσει για πολύ.

Και αυτό γιατί οι Warriors έχουν μάλλον την καλύτερη οργανική κουλτούρα για να μπορέσουν να απορροφήσουν αυτή την ένταση και ο Kerr είναι πολύ έξυπνος και ικανός, έχοντας θητεύσει δίπλα από τους καλύτερους man management coaches στην Ιστορία της Λίγκας όπως προαναφέραμε, τους Popovich και Jackson, για να μην καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση υπέρ της ομάδας του, δίνοντας νέα κίνητρα μέσα από αυτήν.

Ως προς την ουσία του καυγά και της έντασης που δημιουργήθηκε, αν ο Durant θα μείνει στους Warriors και του χρόνου, μία πρώτη αναλυτική προσπάθεια απάντησής του είχαμε καταθέσει πρόσφατα με τον Κοσμά. Σαν Νίκος δεν βλέπω ισχυρότερο κίνητρο, τόσο προσωπικό, όσο και αγωνιστικό, από το να είναι κανείς μέρος μιας ομάδας που θα πάρει τέσσερα και πέντε σερί Πρωταθλήματα και θα καθίσει στα ψηλότερα σκαλοπάτια του σχετικού Πάνθεον και να ψηλώνει και αυτός μέσα από το συλλογικό της επιτυχίας. Αλλά πάλι, ίσως αυτό να είμαι απλά εγώ, που δεν έχω το τεράστιο “εγώ” και τον εγωισμό ενός Πρωταθλητή τέτοιου status και επιπέδου και προτιμώ να είμαι μέρος επιτυχημένων συλλογικών καταστάσεων. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, πιο εύκολα θα στοιχηματίσω τσίπουρα με τον Λουκά πως θα μείνει, παρά στο ότι θα φύγει. Προς ώρας ας ελπίσουμε πως σύντομα θα ξαναεμφανιστεί στα παρκέ του NBA η εξαιρετική χορογραφία των Warriors που μας παρουσίαζαν για τα πρώτα δέκα παιχνίδια της σεζόν και ας απολαύσουμε το θέαμα που μας παρέχουν, όσο και αν αυτό διαρκέσει.

Τέλος, αναφορικά με το άρθρο που ανέφερα εισαγωγικά και ποτέ τελικά δεν θα γραφτεί, σημασία δεν έχει για τους φετινούς Warriors αν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και πάλι τους εαυτούς τους και πιάσουν τις 74 νίκες. Άλλωστε, μάλλον δεν θα το καταφέρουν. Ο στόχος τους για μένα θα είχε ενδιαφέρον αν ήταν ο εξής: να ξεπεράσουν τους πάντες και να πάρουν το Πρωτάθλημα με 16-0 στα Playoffs. Και ξέρετε κάτι; Ναι, το ξέρετε: παρά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αν το θελήσουν, μπορούν.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Γιωρ Παπας November 16, 2018 at 15:42 -

    “you’re a bitch and you know you’re a bitch.We don’t need you we won without you.Leave.” Αυτά ήταν τα λόγια του DGreen απέναντι στον Kevin Durant σύμφωνα με τον ρεπόρτερ Chris Haynes.

    Εκτίμηση:Τίποτα δεν έχει πραγματικά “λυθεί” ανάμεσά τους σε προσωπικό επίπεδο. Εμφανίζονται μαζί και κάνουν ότι πρέπει να κάνουν ως επαγγελαμτίες, αλλά σκέψου ότι ο Green στη δήλωσή του δεν ζήτησε καν συγγνώμη επί της ουσίας.
    Θα κάνουν το 3-peat γιατί όταν επιστρέψει ο Steph θα είναι και πάλι πυραυλοκίνητοι και όταν μπει και ο Cousins θα είναι το απόλυτο cheat.Tα τσίπουρα θα χρειαστεί να τα κεράσεις πάντως γιατί ο KD θα φύγει 100%. Αν δεν αντέχει να γράφουν στο twitter γι αυτόν και την επιλογή του να πάει στους Dubs,φαντάσου πως αισθάνεται όταν καταλαβαίνει ότι το σκέφτονται και οι συμπαίκτες του. Επαγγελματίας είναι, τη δουλειά του θα την κάνει αλλά δεν το ευχαριστιέται και δεν πρόκεται να αλλάξει αυτό με ένα ακόμα πρωτάθλημα. Θα πάει αλλού και να προσπαθήσει να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει πρωταθλητής χωρίς τους Warriors.

  2. panathanatos November 18, 2018 at 01:05 -

    Αλλο ενα εξαιρετικο αρθρο! 👏👏👏