Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E44: “To Τέλος ενός ‘Κακού’ Μάγου”

Posted on Apr 5 2019 - 10:16am by Nicolas Radicopoulos

Με αποκλειστικές πια εκκρεμότητες την τελική κατάταξη στα ψηλά της Δύσης και στα χαμηλά της Ανατολής για να αρχίσουμε την συγγραφή των Ball Hog Playoffs Previews, στα HogQuarters θυμίζουμε κάπως τους παππούδες στο Tennessee που πετάνε φελλούς σε βαρέλι περιμένοντας την ωρίμανση του Jack Daniels. Να ξυπνάς 05:15 για να δεις τον τελευταίο αγώνα της ημέρας όπως συνηθίζεις όλον τον χρόνο, και να πρέπει να δεις αυτό το Warriors – Lakers είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης των τελευταίων τριών-τεσσάρων εβδομάδων στη Λίγκα, όπου τα μισά (λίγα πάνω, λίγα κάτω παιχνίδια) δεν βλέπονται. Και μέσα σε όλα αυτά, τα διαιτητικά λάθη συνεχίζουν να εκνευρίζουν ακόμα περισσότερα. Ευτυχώς την όλη ανία της αναμονής σπάνε οι διοικητικές εξελίξεις, με αρκετές ομάδες να κοιτάνε πλέον στην offseason και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αλλά και η διαρκής μαγεία του Stephen Curry. 

Συνέχεια από εκεί που αφήσαμε το Προηγούμενο Weekly (“Καλημέρα Μήτσο“)

Έχουμε φάει όλη τη χρονιά να διαβάζουμε κατεβατά αναλύσεων για το τι είναι βήματα και τι όχι στο NBA. Να διαβάζουμε σε comments τον κάθε πικραμένο να κοροϊδεύει τη Λίγκα σχετικά, και ανθρώπους (χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά πράγματα να κάνουν μάλλον στη ζωή τους) να τσακώνονται ώρες επί ωρών για αυτό ακριβώς το θέμα. Εδώ, στο reddit, όπου μιλάνε για NBA.

Και μετά από όλα αυτά, όλη τη σεζόν, πάνε και δίνουν βήματα αυτό;!;!

Ή οι άνθρωποι που σφυρίζουν τους αγώνες στο NBA είναι τα μεγαλύτερα trolls του κόσμου, ή, πολύ απλά, είναι πολύ μεγάλοι κόπανοι.

Και αν κρίνω από την αποβολή του κορυφαίου προπονητή στην Ιστορία του αθλήματος μόλις μετά το πέρας 63 δευτερολέπτων, να με συμπαθάτε, αλλά τείνω στο είναι τεράστιοι κόπανοι.

Δεν ξέρω τι ακριβώς ορίζει η “zero tollerance” policy που η Λίγκα έχει θεσπίσει, αλλά από την στιγμή που αυτή η πολιτικοί ή/και αυτοί που την εφαρμόζουν στερεί από το παιχνίδι τους πρωταγωνιστές τους, είναι δεδομένα μία λανθασμένη ή λανθασμένα εφαρμοζόμενη πολιτική. Και θα κλείσω πάλι θυμίζοντας πως πακτωλοί εκατομμυρίων ως έσοδα από το στοίχημα και τέτοιες διαιτητικές αποφάσεις δεν μπορούν να συνυπάρξουν, μιας και μιλάμε ξεκάθαρα ποια για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και η Λίγκα θα πρέπει άμεσα να λύσει αυτό το (πλέον όχι απλά “θέμα”, αλλά σοβαρό) πρόβλημα.

Με την ελπίδα να μην γίνουμε SuperΛιγδ και μιλάμε και στα Ball Hog’s Playoffs Walkarounds που ξεκινάνε τις επόμενες ημέρες για σφυρίγματα και κόρακες που έκριναν αγώνες και προκρίσεις…

Στα λοιπά: “Ανάσταση”!

Kάπως έτσι, δηλαδή, θα πρέπει να αισθάνθηκαν οι οπαδοί των Wizards στο άκουσμα της απόφασης της ομάδας να απομακρύνει από τη θέση του (με αρκετά χρόνια καθυστέρηση ωστόσο…) τον GM/Πρόεδρο, Ernie Grunfeld, ο οποίος κατείχε τη θέση από το μακρινό 2003. Τουλάχιστον o fan της ομάδας και δημοσιογράφος του Sports Illustrated έτσι ακριβώς εκφράστηκε εν μέσω του pod του με τον Golliver, μόλις έμαθε την είδηση, ενώ αντίστοιχα επευφημητική ήταν και η αντίδραση των Duncan και Leroux στο δικό τους podcast.

Κοινώς, το αξιοπερίεργο της όλης κατάστασης, ήταν το πως άντεξε τόσα χρόνια. Ειδικά με όσα είχε κάνει:

Η ομάδα στα χρόνια του έτρεξε συνολικό ρεκόρ 568-724 και οι αποφάσεις του, όπως πάμπολλες φορές έχω γράψει μέσα από την στήλη MoneyBall, θα έπρεπε να τον έχουν διώξει καιρό τώρα. Ωστόσο, η δεδομένη στιγμή της απομάκρυνσής του, διαιωνίζει την κατάρα που θέλει τους GMs που αποκτούν τον Howard να χάνουν τη δουλειά τους:
O Kupchak στους Lakers, o Wilcox στους Hawks, o Rich Cho στους Hornets και τώρα ο Grunfeld στους Wizards. Oι τρεις τελευταίοι μάλιστα ακριβώς με το τέλος της σεζόν που τον απέκτησαν.
Μόνη εξαίρεση, ο Morrey των Rockets!

Τα προβλήματα, βέβαια των Wizards, κληρονομιά των αποφάσεων τόσων χρόνων του Grunfeld, δεν θα λυθούν από μόνα τους με την απομάκρυνσή του. Ο Howard έχει player option και για του χρόνου, και -προς έκπληξη κανενός- αναμένεται να ενεργοποιήσει, ο Portis θα ζητήσει να πληρωθεί, ο Beal θα απαιτείσαι super max, το αποκρουστικό συμβόλαιο του Mahimni τρέχει για έναν ακόμα χρόνο. Και όλα αυτά, χωρίς να αναφερθούμε ακόμα στο εξαμβλωματικό συμβόλαιο του σοβαρά τραυματία Wall που από του χρόνου θα αρχίσει να τρέχει!

Κοινώς, η θέση του GM των Wizards δεν είναι καθόλου ελκυστική, παρότι μόλις μία από τις 30 της Λίγκας (και με τις top-5/61)Warriors, Spurs, Rockers, Celtics, OKC, Clippers. αέναα κατειλημμένες). Ωστόσο, για εμένα η συγκεκριμένη θέση ενδεχομένως να κρύβει μία κεκαλυμμένη ενδιαφέρουσα προοπτική: μιας και πραγματικά η νάρκη για κάθε βήμα του νέου GM θα είναι το συμβόλαιο του Wall, ενδεχομένως μια καλή επιλογή να ήταν να τον παρκάρουν για όλη την επόμενη σεζόν, να πάρουν ασφαλιστική αποζημίωση έναντι του μισθού του εφόσον δεν αγωνιστεί καθόλου και στη συνέχεια να τον δώσουν σε trade πριν την έναρξη της σεζόν 2020-21, όταν θα είναι υγιής και θα έχει άλλα τρία έτη στο συμβόλαιό του. Αυτό είναι ίσως και το καλύτερο δυνατό σενάριο για τους Wizards νομίζω. Και αν πρέπει να εκφράσω τη γνώμη μου, νομίζω πως ο πλέον κατάλληλος για bold αποφάσεις εκεί έξω είναι ο Hinkie. Δεν περίμενα να το πω, γιατί υπήρξα πολέμιος του “Process”, αλλά καθώς η Ιστορία τον δικαίωσε, θα χαρώ να τον δω ξανά στη Λίγκα σε θέση ευθύνης. Και δη στην συγκεκριμένη θέση.

Κάμποσες Διοικητικές Αλλαγές

Ωστόσο, οι Wizards δεν είναι η μόνη ομάδα σε αναζήτηση νέου επικεφαλής του front office της. Οι Pelicans είναι επίσης σε σχετική αναζήτηση, όπως επίσης και οι Suns, που από τον περασμένο Σεπτέμβρη πορεύονται με δύο (!) interim GMs, καθώς και οι Wolves που δεν έχουν ακόμα αντικαταστήσει τον Thibodeau ως προς αυτά του τα καθήκοντα.

Τα πιο “hot” ονόματα για αυτές τις θέσεις είναι οι κατέχοντες θέσεις σε front offices, αλλά όχι αυτές των GMs, o Milt Newton των Bucks, στον οποίον πιστώνεται σημαντικό μέρος των εξαιρετικών κινήσεων του John Horst τον τελευταίο χρόνο, αλλά και ο Mike Zarren από το φυτώριο των Celtics κάτω από τον Ainge. Παρόλα αυτά, το πιο “hot” όνομα για εμένα μεταξύ των διαθέσιμων είναι μάλλον ο πρώην GM των Cavaliers, David Griffin, και πραγματικά ακόμα δεν έχω καταλάβει πως ο Sarver των Suns δεν του έχει δώσει λευκή επιταγή να αναλάβει το franchise των Suns τόσο καιρό, συμφωνώντας από την πλευρά μου με τον Marc Stein των NY Times που έγραφε σχετικά για αυτό στο twitter πρόσφατα.

Ενδεχομένως πιο ελκυστική από όλες τις παραπάνω να φαντάζει η θέση του GM των Pelicans και λογικά ως η χειρότερη προοπτικά αυτή των Wizards.

Οι Pelicans, με την πιο καυτή πατάτα στα χέρια τους, το trade του Davis, αλλά ακριβώς λόγω αυτής και με την πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση/προοπτική, άρχισαν ήδη το due dilligence τους:

Αντίθετα, πέρα από τις αρκετές (για μία κλειστή Λίγκα 30 θέσεων) αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης, δεν αναμένονται πολλές αλλαγές σε επίπεδο προπονητών, ιδίως μετά τις οχτώ τέτοιες που έλαβαν χώρα την περασμένη offseason.

Οι Wolves δείχνουν πως θα εμπιστευτούν τον 32χρονο Ryan Sunders για μία ακόμα σεζόν, με αποτέλεσμα πιο επισφαλείς να θεωρούνται οι θέσεις των Walton2)Δυστυχώς κατ’εμέ -θαρρώ οφείλει μία ευκαιρία με την δέουσα διοικητική υποστήριξη και όχι με ένα roster φιάσκο στα χέρια του. καθώς και όσοι προπονητές ανήκουν σε ομάδες που θα αλλάξουν GMs και πιθανότατα οι νέοι διοικητικοί ηγέτες θα θελήσουν να φέρουν ανθρώπους εμπιστοσύνης τους. Από αυτούς που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση, μάλλον ο Scott Brooks έχει δείξει από τα λιγότερα ως ελάχιστα και θα πρέπει ενδεχομένως να ακολουθήσει τον Grunfeld.

41.21.1 Dirk

Παρότι, όπως σημειώναμε και σε πρόσφατο Weekly, ο Dirk δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πως αποσύρετε από την ενεργό δράση στο τέλος αυτής της σεζόν, οι Mavericks ετοιμάζονται για ένα μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα τους, κόντρα στους Suns. Το moto των εκδηλώσεων είναι οι τρεις αριθμοί “41”, της φανέλας του, “21” των ετών του στην ομάδα, και “1” ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων, ήτοι της μίας και μόνο ομάδας τη φανέλα της οποίας φόρεσε στην μεγαλειώδη του καριέρα στο NBA.

Luka approves.

“Στις Γωνίες”
H Γωνιά του απερχόμενου MVP και των Rockets

Ήταν 30 Νοέμβρη όταν δημοσιεύαμε το κείμενο του Λουκά αναλύοντας τα προβλήματα των φετινών Rockets ως τότε, με ιδιαίτερη έμφαση στην κακή τους άμυνα. Και παρότι πιθανολογούμε πως δεν διάβασαν οι ιθύνοντες της ομάδας του Houston το συγκεκριμένο κείμενό μας, η βελτίωση της άμυνάς τους υπήρξε στη διάρκεια της σεζόν παραπάνω από εντυπωσιακή. Τότε είχαν την 13η άμυνα της Λίγκας, ενώ από το All Star και μετά έχουν την δεύτερη καλύτερη σχετικά. Εξαιρετικό problem solving, αν μη τι άλλο.

Στα λοιπά, στην επίθεσή του το Houston εξακολουθεί να βρέχει, μιας και στον αγώνα κόντρα στους Kings οι Rockets ευστόχησαν σε περισσότερα τρίποντα (26) από ό,τι οι αντίπαλοί τους καν επιχείρησαν (23), ισοφαρίζοντας παράλληλα το ρεκόρ τους με τα περισσότερα εύστοχα σε έναν αγώνα, ένα ρεκόρ που είχαν πετύχει στις 19 Δεκέμβρη της τρέχουσας σεζόν.

H Γωνιά του νέου MVP

Η εμφατική εμφάνιση του Giannis κόντρα στους Sixers και στον Embiid ξεκαθάρισαν και το ποιος είναι ο καλύτερος παίχτης στην Ανατολή στη μετά-LeBron εποχή, αλλά και ποιος είναι ο MVP της σεζόν. Όσο και αν έλεγε ο Antetokounmpo πως δεν καίγεται τόσο για αυτό το ατομικό βραβείο, όντας περισσότερο επικεντρωμένος στην ομαδική επιτυχία, η συμμετοχή του με τέτοια ένταση στα μερεμέτια της σεζόν, άλλα υποδεικνύει.

Αλλά και αποδεικνύει.

Και συγκεκριμένα αποδεικνύει πως είναι σαφώς και πέρα από κάθε αμφιβολία ο MVP της σεζόν 2018-19.

Και όλα δείχνουν πως η κορυφή αυτή που κατακτά, από τα 24 του, και από την πέμπτη του σεζόν στη Λίγκα, δεν είναι το μπασκετικό του everest, αλλά απλά η πρώτη κορυφή – ζέσταμα για όλες τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

Και ναι, ξέρω, έχουμε παίξει αρκετές φορές το αφιέρωμά μας σε αυτόν, το “Project Giannis“, μα σε κάθε ευκαιρία πρέπει να θυμίζουμε και να θυμόμαστε την αφετηρία αυτής της διαδρομής και πως ακόμα και εμείς που πιστεύαμε τον παίχτη, δεν μπορούσαμε να δούμε πως μόλις δύο σεζόν μετά θα ήταν ο MVP της Λίγκας.

Μόνο μπράβο.

Και χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω, τα κάτωθι δύο posts λένε όλα τα υπόλοιπα:

1/

2/

H Γωνιά της Αγνής Σλοβένικης Καύλας

Μπλοκ του φέτος σε τούτη τη γωνία δεν θυμάμαι να βάλαμε. Ας βάλουμε!

Η Γωνιά των Lakers και του LeBron

Αυτό μόνο, τίποτε άλλο.
(και προσωπικά, παρότι Laker fan, σιχαίνομαι τον Kobe δίαολε! Όλα είναι λάθος, λάθος, λάθος φέτος…)

#Shaqtin’ Moments

Εδώ όλα, μαζεμένα και τακτοποιημένα.

Η Γωνιά του Σέρβου Αρτίστα

Η χρονιά για τον Σέρβο Αρτίστα κλείνει με 20,3 πόντους, 10.9 rebounds και 7,4 assists, μαζί με 1,3 κλεψίματα ανά παιχνίδι και 51% ποσοστό ευστοχίας. Θα είναι τρελό κατ’εμέ να μην είναι ο τρίτος στο MVP voting.

Και τούτο καθώς η παρουσία του Αρτίστα είναι καθοριστική για την επιτυχία των φετινών Nuggets. Συγκεκριμένα, ο Jokic έχει 92,8 touches της μπάλας ανά παιχνίδι, τις περισσότερες από κάθε άλλο παίχτη της Λίγκας, παραπάνω τόσο από τον Westbrook (90,0), όσο και από τον τρίτο στην σχετική λίστα Blake Griffin (89.9), μα και από τον Harden, που είναι τέταρτος με 88,7. Και είναι “center” διάολε!

Η Γωνιά του Καλύτερου Προπονητή της Ιστορίας

Αλλά επειδή ο Pop είναι τυπάρα, η αντίδρασή του στους διαιτητικούς τραγέλαφους που αναφερθήκαμε εισαγωγικά στο Weekly ήταν η δέουσα.

Η Γωνιά της Δυναστείας των Warriors

Τα Playoffs πλησιάζουν και οι Warriors ανεβάζουν σιγά-σιγά ρυθμούς.

Και μάλλον, οι κακόμοιροι οι Nuggets θα πρέπει να αναρωτιούνται κάθε φορά που πετυχαίνουν τους Πρωταθλητές, με τα ρεκόρ των δύο ομάδων να είναι κάθε φορά σχεδόν ίδια, “που διάολο είναι οι χαλαροί Warriors που yolάρουν ρε σεις;!;!”, μιας και κάθε φορά τους κάνουν σμπαράλια.

Ωστόσο, έγραφα παραπάνω, στη “Γωνιά του Giannis” πως ο Antetokounmpo είναι μακράν ο καλύτερος παίχτης της Ανατολής. Και πολύ συνειδητά. Μέσα μου, χρόνια τώρα, στο #2 πίσω από τον κορυφαίο της γενιάς, της χιλιετίας -και μέσα μου και “όλων των εποχών”- LeBron, είναι, όχι ο KD, αλλά ο Steph Curry. Ο άνθρωπος που άλλαξε το σύγχρονο μπάσκετ. Ο άνθρωπος που άλλαξε το παιχνίδι ακόμα και του ίδιου του LeBron. Και ο Steph το τελευταίο διάστημα έχει πάρει φωτιά!

Και αυτό, επειδή ο άνθρωπος πρώτη φορά είδα καθαρά!

Κοινώς το 43,6% ποσοστό καριέρας στα τρίποντα και η τρίτη θέση στα περισσότερα εύστοχα όλων των εποχών ήταν επιτεύγματα που κατάφερε χωρίς να βλέπει καλά!

Όπως λέει και ο φίλος Γρηγόρης στο post της σελίδας του Ball Dont Lie, αμέσως μετά την επίλυση του προβλήματός του στα μάτια, με τους νέους φακούς επαφής του, το ποσοστό του πίσω από την γραμμή έχει ανέβει στο 49% (πριν το “κρύο 1/9 κόντρα στους Lakers).

Και να αναφέρουμε πως μέσα στη βδομάδα κατάφερε να ανέβει και στην τέταρτη θέση των scorers όλων των εποχών των Warriors με 16.243 πόντους, ξεπερνώντας κατά έναν τους πόντους του DreamTeamer Chris Mullin.
Πλέον μπροστά του βρίσκονται οι:

1. Wilt Chamberlain 17.783
2. Rick Barry 16.447
3. Paul Arizin 16.266

και η τρίτη θέση είναι ενδεχομένως θέμα ημερών/ενός αγώνα να κατακτηθεί.

Ακολουθούν τρεις φάσεις του τε-ρά-στι-ου Steph των τελευταίων ημερών.

Μαζί με χειροκρότημα.

Moneyball Corner

1/ Ένας εντυπωσιακός πόλεμος προσφορών έχει ήδη στηθεί γύρω από το #1 του επερχόμενου draft, Zion Williamson. Όλες οι μεγάλες μπράντες αθλητικών φαίνεται να κυνηγάνε την υπογραφή του, με τις προσφορές να φημολογείται πως θα φτάσει ως και τα $100 εκατ.! Εξαιρετικά αναλυτικό σχετικά ήταν το άρθρο του Nick DePaula στο ESPN “Zion Williamson is about to get paid“. Μάλιστα, στην προσπάθειά της η Nike να μην χάσει τον παίχτη, έχει ακουστεί πως σκοπεύει να προσπαθήσει να του προσφέρει μία θέση στην Εθνική ομάδα των H.Π.Α. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Κίνα. Θα έχει ενδιαφέρον πως θα το πάρει αυτό ο νέος προπονητής της ομάδας, Gregg Popovich…

Κατηγορία “Συστατικά”

1/ 

2/ 

3/ Και μιας και είμαστε στα κλεψίματα, με τα πέντε που έκανε ο Paul George την Τρίτη κόντρα στους Lakers έφτασε τα 161 στη σεζόν, που αποτελούσε και ατομικό ρεκόρ του (από πέρσι), ρεκόρ που προφανώς έσπασε στη συνέχεια.

4/ Από το trade μεταξύ Clippers και Sixers (06.02.19) και ως σήμερα (04.04.19), τα ρεκόρ των δύο ομάδων είναι 17-7 για τους Clippers και 15-9 για τους Sixers.

5/ Με τους Bucks να καταφέρνουν να φτάνουν τις 60 νίκες, η τελευταία (ολόκληρη, χωρίς lock out) σεζόν χωρίς καμία ομάδα να φτάνει αυτό το threshold ήταν η πολύ μακρινή πια σεζόν του 2000-01.

Σφηνάκια

1/ Μιας και αναφερθήκαμε στον Zion και παραπάνω, να πω πως η καλύτερη περιγραφή του που έχω διαβάσει ως τώρα είναι αυτή:

2/ Τι εννοείτε όταν χρησιμοποιείτε μπασκετικά τη φράση “έσβησ’ο ήλιος;”

“Αυτό:”

3/ Όπως έχετε καταλάβει, το αγαπημένο μας θέμα εσχάτως είναι ο Boban και τα τρίποντά του, oπότε δεν μπορεί να λείπει ο συνδυασμός ούτε από αυτό το Weekly!

4/ Μπράβο σε όποιον το έφτιαξε! Εξαιρετικό!

5/ Είμαι πεπεισμένος πως o Caruso θα βρει κανονικό roster spot -και όχι 2-way- σε κάποια 15άδα με όσα έχει δείξει τον τελευταίο μήνα.

6/ Στα τελειώματα της σεζόν, η φάση είναι:

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Εξαιρετική η αρθρογραφία αυτών των ημερών, και ενδεχομένως αυτό το section του Weekly ήταν που μας ώθησε να βγει νωρίτερα, για να έχετε χρόνο να διαβάσετε τα ακόλουθα μες στο ΣΚ που ακολουθεί.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Warriors, Spurs, Rockers, Celtics, OKC, Clippers.
2 Δυστυχώς κατ’εμέ -θαρρώ οφείλει μία ευκαιρία με την δέουσα διοικητική υποστήριξη και όχι με ένα roster φιάσκο στα χέρια του.