NCAA: Ένα Final Four Χωρίς Φαβορί

Posted on Apr 6 2019 - 7:00pm by Loukas Moschoulas

Μπορεί ο Μάρτιος να μας άφησε, όμως η τρέλα του NCAA έχει μερικά επεισόδια ακόμα. Το Final 4 που ξεκινά τα ξημερώματα της Κυριακής είναι η τελευταία πράξη για τη φετινή σεζόν του NCAA. Οι Gus Χρυσοχού και Λουκάς Μοσχούλας καταγράφουν τι είδαν τις προηγούμενες εβδομάδες στο τουρνουά, αλλά και τι αναμένουν να δουν τις επόμενες δύο μέρες στην Minnesota και το χωρητικότητας 66.655 θεατών US Bank Stadium.

εικόνα από το finalfourminneapolis.com

Τι περιμέναμε να δούμε και τι (δεν) είδαμε τελικά

Τα μεγάλα παιχνίδια και οι εξαιρετικές εμφανίσεις των νεαρών παικτών που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια δεν έλειψαν ούτε φέτος, αλλά για αυτά θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω. Αυτό που τις πρώτες μέρες -ως λάτρεις του κολεγιακού πρωταθλήματος και των εκπλήξεων- δεν μας άρεσε και τόσο ήταν ότι τα φαβορί επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα τους. Κατάσταση, όμως, που ευτυχώς δεν συνεχίστηκε για όλο το τουρνουά. Να σημειώσουμε ότι από τον πρώτο γύρο τα 15 από τα 16 top-four seeds κέρδισαν τα παιχνίδια τους, με το Kansas State να είναι αυτό που χάλασε το απόλυτο. Ενώ στα 31 από τα 48 παιχνίδια των δύο πρώτων γύρων η διαφορά στα τελικά scores ήταν διψήφια.

Είδαμε ακόμα την επιβεβαίωση του ότι στο κολεγιακό πρωτάθλημα δεν αρκεί ένας μόνο star για μία καλή πορεία, καθώς το Murray State του Ja Morant δεν κατάφερε να περάσει τον δεύτερο γύρο, χάνοντας εύκολα από το Florida State, παρά τις τρομερές εμφανίσεις του εκκολαπτόμενου star.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω βέβαια, τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τελικού τουρνουά δεν κατάφεραν να είναι στο Final-4, πράγμα που και εμείς είναι η αλήθεια δεν περιμέναμε να δούμε. Το Duke πλέον θεωρείται ως η μεγάλη απογοήτευση καθώς όχι μόνο έμεινε έξω από την Εlite-8, αλλά στα δύο από τα τρία παιχνίδια που κέρδισε στους προηγούμενους γύρους δεν έπεισε ότι αξίζει, καθώς πραγματικά δυσκολεύτηκε σε μεγάλο βαθμό απέναντι σε UCF και VIrginia Tech. Η αλήθεια είναι ότι το μικρό rotation στοίχισε στην ομάδα του coach Κ, που δέχτηκε αρκετά μεγάλη κριτική τις μέρες που ακολούθησαν τον αποκλεισμό για την αποτυχία να οδηγήσει το Duke μέχρι τέλους έχοντας στην φαρέτρα του δύο από τα ενδεχόμενα top-3 picks του ερχόμενου draft του NBA.

Το δεύτερο φαβορί, που ακούει στο όνομα Gonzaga, με παίκτες που περιμένουμε να γίνουν lottery picks, όπως οι Brandon Clarke και Rui Hachimura, αλλά και οι Killian Tillie, Zach Norvell Jr. και Josh Perkins, ίσως να έχει την καλύτερη φουρνιά στην 20ετή θητεία του coach Mark Few μαζεμένη. Στους πρώτους τρεις γύρους έδειξε να μην έχει θέμα, όμως στο πρώτο παιχνίδι που αντιμετώπισε μία ομάδα που της έβαλε δύσκολα, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι σκοράροντας κάτω από 70 πόντους, μόλις για τέταρτη φορά φέτος.

Μεγάλα παιχνίδια που μας καθήλωσαν.

Duke – Michigan State (Elite Eight): Αν μας έλεγε κάποιος να επιλέξουμε ένα παιχνίδι που αντιπροσωπεύει τη φετινή χρονιά στο κολεγιακό μπάσκετ, θα ήταν αυτό, μιας και τα είχε όλα. Σερί και από τις δύο ομάδες, το προβάδισμα να αλλάζει χέρια σχεδόν τόσο συχνά όσο και οι κατοχές, σκληρές άμυνες, χέρια που έτρεμαν στις κρίσιμες βολές και μάλλον το πιο “NBAικό status” από κάθε άλλο ματς. Η πολυδιαφημισμένη τριάδα των Williamson-Barrett-Reddish κατατροπώθηκε από τα σχέδια του Tom Izzo, ο οποίος είχε την ευτυχία να έχει στη διάθεσή του έναν -επί της ουσίας- αλάνθαστο Cassius Winston. Σε ένα παιχνίδι που ήταν σχεδόν σε όλα τα σημεία ισορροπημένο, κρατάμε τα επτά περισσότερα κλεψίματα των Spartans (11 έναντι τεσσάρων), τα 11 περισσότερα rebounds των Blue Devils, αλλά και τα 11 περισσότερα λάθη τους (17 έναντι έξι). Τελικό σκορ 68-67 και ορίστε μερικά highlights για να πάρετε μια γεύση:

Virginia – Purdue (Elite Eight): Θέλατε να δείτε παράταση, μετά από σουτ-ισοφάριση του Mamadi Diakite; Θέλατε να δείτε έναν παίκτη να πηγαίνει κόντρα σε μια ομάδα μόνος και παραλίγο να την αποκλείει; Μην ψάχνετε αλλού, το παιχνίδι μεταξύ Cavaliers και Boilermakers ήταν αυτό που περιμένατε (και περιμέναμε) όλη την σεζόν. Από τη μία, ο Carsen Edwards να προσπαθεί να αποκλείσει μόνος του την πολυφωνία του Virginia και από την άλλη, η πολυτέλεια των Cavaliers να μπορούν να στηρίζονται σε περισσότερους παίκτες. Το Virginia είχε την ευτυχία να έχει τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, τον Ty Jerome να σημειώνει all-around νούμερα, τον Kyle Guy double-double και τον Diakite να “γράφει” 14/7/4. Μάλιστα τα τέσσερα blocks ήταν όλα όσα έκανε το Virginia. Ωστόσο, η φάση του ματς, ήταν σαφώς αυτή:

Purdue – Tennessee (Sweet Sixteen): 

Ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση με νικητές τους Boilmakers με 99-94, και τρομερές εμφανίσεις από τους Ryan Clain (είχε 27 πόντους με επτά τρίποντα και 10-13 σουτ εντός παιδιάς) και C. Edwards (29 πόντους, τέσσερα  rebounds και τρεις assists) για το Purdue , αλλά και τον Admiral Schofield του Tennessee που τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους, εννιά rebounds και δύο assists. Το τρομερό με το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ότι και οι δύο ομάδες σούταραν με ίδιο ποσοστό σε τρίποντα και βολές, οι νικητές του Purdue είχαν 48,4% στα σουτ τριών πόντων και 48,4% από την γραμμή της φιλανθρωπίας, ενώ οι Volunteers 50% και στα δύο.

Μεγάλες Εμφανίσεις

Dylan Windler (Belmont): Το προσπάθησε, το πάλεψε, αλλά ο guard των Bruins δεν τα κατάφερε απέναντι στην πολυφωνία του Maryland. Στο ματς που διεξήχθη στο Jacksonville, οι Terrapins κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο νικώντας με 79-77, αφού προηγουμένως ο Windler φρόντισε να τους καρδιοχτυπήσει. Ο τελειόφοιτος guard του Belmont τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 35 πόντους, 11/23 σουτ (47,8%), εκ των οποίων τα 7/14 ήταν τρίποντα. Παράλληλα, μάζεψε 11 rebounds, είχε δύο assists, ένα block και μόλις ένα λάθος σε 39 λεπτά συμμετοχής. Εμείς θα προσθέσουμε ένα κρίμα, γιατί θα θέλαμε να τον δούμε για ακόμα ένα γύρο.

Carsen Edwards (Purdue): Για τον Edwards γράφαμε και πριν ξεκινήσει το τουρνουά και χαιρόμαστε γιατί ένα “δικό μας παιδί” (ball hog ολκής γαρ), μας επιβεβαίωσε στις εμφανίσεις του με το Purdue. Εμείς θα ξεχωρίσουμε το παιχνίδι απέναντι στο Virginia, το οποίο κρίθηκε στην παράταση με τους Cavaliers να παίρνουν την πρόκριση για το Final-4. Ο Edwards τελείωσε το ματς με 42 πόντους, 14/25 σουτ, 10/19 τρίποντα. Κατά τα άλλα στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες, δεν προσέφερε τίποτα άλλο, πέρα από δύο rebounds, αλλά όταν ένα παίκτης σημειώνει του 42 από τους 75 πόντους, είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, θα θέλαμε να παραθέσουμε το παρακάτω tweet για την συνολική επίδοση του Edwards στο φετινό March Madness.

Ty Jerome (Virginia): Το ίδιο ματς, μας προσέφερε ακόμα μια μεγάλη εμφάνιση, αυτή την φορά από τους Cavaliers. Και μπορεί να υπήρξε μια μικρή δυσκολία να επιλέξουμε μεταξύ του Jerome και του Kyle Guy, αλλά προτιμήσαμε τον πρώτο, λόγω της all-around παρουσίας του. Ο Jerome σημείωσε 24 πόντους, μάζεψε πέντε rebounds, μοίρασε επτά assists και είχε μόλις ένα λάθος σε 45 (!) λεπτά συμμετοχής. Το ποσοστό ευστοχίας του ήταν κάτω από 40% (7/18 – 38,9%), αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες.

Ja Morant (Murray State): Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σχετική λίστα το καμάρι του Murray State. Και μπορεί, δυστυχώς, στον δεύτερο γύρο να είδε την ομάδα του να διαλύεται από τους Seminoles του Florida State, αλλά στον πρώτο γύρο κόντρα στο Marquette, έγραψε ιστορία. Ο Morant τελείωσε το παιχνίδι έχοντας καταγράψει triple-double, με 17 πόντους, 16 assists και 11 rebounds, σε μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του τουρνουά. Σημειωτέον, οι 17 πόντοι προήλθαν μόλις από εννιά σουτ και 5/5 βολές. Παράλληλα, με αυτό το triple-double έγινε μόλις ο όγδοος παίκτης στην ιστορία του τουρνουά που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Οι υπόλοιποι επτά; Ιδού:

Cassius Winston (Michigan State): Aν είχατε στοιχηματίσει πως το Duke θα φτάσει ως το τέλος ή έστω ότι θα πάει τουλάχιστον μέχρι το final-four, αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορείτε να κατηγορήσετε. Σε ένα συγκλονιστικό ματς, που κρίθηκε στον πόντο (68-67) και κατέληξε με τους Spartans να είναι εκείνοι που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, ο Winston ήταν το σημείο αναφοράς. O guard των Spartans αγωνίστηκε και τα 40 λεπτά της αναμέτρησης, έχοντας 20 πόντους, 10 assists, τέσσερα κλεψίματα και μόλις ένα λάθος. Παράλληλα είχε 9/23 σουτ και 2/4 τρίποντα. Ανυπομονούμε να τον δούμε και σε συνθήκες final four.

Jared Harper (Auburn): Ο Harper δεν είναι ο καλύτερος παίκτης του Auburn, ωστόσο στην φάση του Elite Eight ήταν η κύρια αιτία που η ομάδα του προχώρησε στο final four. Κόντρα στο Kentucky είχε 26 πόντους, 7/18 σουτ, 11/11 βολές, τέσσερα rebounds, πέντε assists, τρία κλεψίματα και δύο blocks, σε μια βραδιά που οι Wildcats δεν είχαν απαντήσεις ούτε για αυτόν, αλλά ούτε και για τον Bryce Brown.

Τι περιμένουμε από το Final 4.

Η τετράδα του τελικού τουρνουά, λοιπόν, έχει ένα #1 το Virginia, ένα #2 το Michigan State, ένα #3 το Texas Tech και ένα #5 το Auburn. Ο πρώτος χρονικά ημιτελικός (1.10 ξημερώματα Κυριακής) είναι αυτός απέναντι στο Virginia και το Auburn. Ενώ στον δεύτερο, που ξεκινά στις 3:50, έρχονται αντιμέτωποι το Texas Tech με το Michigan State.

Virginia (1) vs Auburn (5): Το Auburn είναι η πιο καυτή ομάδα του NCAA καθώς τρέχει ένα σερί 12 νικών με τέσσερις από την κανονική διάρκεια, τέσσερις στο τουρνουά της Southeastern Conference και τέσσερις στο τελικό τουρνουά. Eτοιμάζεται να γίνει η πρώτη ομάδα μετά το Connecticut του 2011 που θα έχει παίξει 41 παιχνίδια μέσα στην σεζόν. Μια ομάδα που παίζει πολύ από το τρίποντο καθώς ευστοχεί σε μέσο όρο 11,4 τρίποντα ανά παιχνίδι, με διαφορά πρώτη σε όλο το NCAA.

Από την άλλη έχουμε το Virginia, που είναι η ομάδα με την τέταρτη καλύτερη άμυνα στο τρίποντο επιτρέποντας στους αντιπάλους της να σουτάρουν μόλις με 28,7%. Γενικότερα είναι μια ομάδα που δίνει μεγάλη βάση στην άμυνα καθώς δέχεται μόλις 55,4 πόντους ανά αγώνα.

Texas Tech vs Michigan State: Δύο εξαιρετικές ομάδες που μπορεί να είναι και οι δύο στο top3 στην κατηγορία defensive field goal percentage (δηλαδή το ποσοστό που επιτρέπουν τον αντίπαλο να σουτάρει) όμως είναι και ομάδες που μπορούν να επιτεθούν σωστά μέσα και έξω από το ζωγραφιστό. Μπορεί η άμυνα να είναι σημαντικό κομμάτι όμως το παιχνίδι μπορούν και θα θεωρούμε ότι θα κριθεί στις εμφανίσεις των δύο stars των ομάδων. Ίσως τον καλύτερο play maker του τελικού τουρνουά από τους Spartans που ακούει στο όνομα Cassius Winston που έχει 19 πόντους, 7,8 assits με 40% από την γραμμή των τριών πόντων στο τελικό τουρνουά. Από την άλλη ο Jarrett Culver για τους Red Raiders είναι ο παίκτης κλειδί και το έχει αποδείξει και στα τέσσερα παιχνίδια της March Madness που έχει 21,5 πόντους, 6,8 rebounds, πέντε assists και τρία κλεψίματα.

Πρόβλεψη: 

Λογικά πάμε σε δύο κλειστά παιχνίδια που θα κριθούν κυρίως από τις άμυνες. Εμείς από την πλευρά μας βλέπουμε το Michigan State και το Auburn να περνούν στο τελικό της Δευτέρας και τους Spartans να σηκώνουν το τρόπαιο.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)