Houston We Have a -Serious- Problem

Posted on Nov 30 2018 - 4:23pm by Loukas Moschoulas

Με το ένα τέταρτο της σεζόν 2018-19 να ανήκει ήδη στο παρελθόν, τα πρώτα δείγματα γραφής των ομάδων μάς έχουν δώσει τροφή για τα πρώτα συμπεράσματα. Ο Λουκάς Μοσχούλας είδε τους Rockets και πόνεσαν τα μάτια του. Αποφάσισε, λοιπόν, να σας μεταφέρει τα κακώς κείμενα της ομάδα του Texas και να αναστοχαστεί μαζί σας αναφορικά με το αν υπάρχει σωτηρία για φετινή αγωνιστική χρονιά. 

Αν το καλοκαίρι κάποιος έλεγε ότι μετά από 20 παιχνίδια μέσα στην σεζόν οι Rockets θα ήταν τελευταίοι στο Division τους ενώ εκεί υπάρχουν Grizzlies και Mavs, τότε σίγουρα θα τον κοροϊδεύαμε. Έλα όμως που τελικά αυτό βλέπουμε. Οι Rockets δεν έχουν δείξει σε κανένα σημείο στα πρώτα 20 παιχνίδια ότι μπορούν να είναι η δύναμη της Δύσης όπως ήταν πέρσι.

Όπως είχε σημειώσει και ο Νίκος στο previews τους, τρία ήταν τα σημαντικά σημεία στην offseason των Rockets: Ένα οι απώλειες των Ariza και Mbah a Moute, δύο η προσθήκη του Melo και πως θα μπορούσε να δεχτεί έναν βοηθητικό ρόλο σε μια ομάδα που πρωταγωνίστησε πέρσι, και τρία η σημαντική απώλεια ενός guru της άμυνας του Jeff Bzdelik, ο οποίος επικαλούμενος προσωπικά θέματα αποφάσισε να αποσυρθεί από το staff των Rockets, έχοντας μία νευραλγική θέση όπως αυτή του προπονητή της άμυνας για την ομάδα του D’Antony. Και τα τρία αυτά σημεία έχουν κοινό παρονομαστή: την άμυνα της ομάδας.

Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί, καθώς οι Rockets πέρσι είχαν την έκτη καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος με 103,9 πόντους, ενώ φέτος, μετά από 20 παιχνίδια, έχουν πέσει στην 13η θέση της κατάταξης δεχόμενοι 110,3 πόντους. Οι Ariza και Mbah a Moute δείχνουν αναντικατάστατοι, ενώ ο Melo σε κανένα σημείο (των πρώτων 10 παιχνιδιών που έπαιξε) δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα σε αυτό το κομμάτι, κάτι που μεταξύ μας ήταν αναμενόμενο. Άλλωστε, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, ο Melo δεν ήταν ποτέ ένας παίκτης που αγαπούσε την άμυνα. Και αυτό αποδείχθηκε και φέτος που οι Rockets επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να πετυχαίνουν 113,9 πόντους ανά 100 κατοχές όταν ο -πρώην- All Star forward ήταν στο παρκέ, και 98,6 όταν αυτός καθόταν στον πάγκο. Έτσι, μετά το κακό ξεκίνημα της ομάδας στα 10 πρώτα παιχνίδια ο Daryl Morey αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Carmelo Antony και να πείσει τον coach Jeff Bzdelik να επιστρέψει στην ομάδα. Στις αρχές του Νοέμβρη, λοιπόν, ο coach αποφάσισε να επιστρέψει στην ομάδα από το ίδιο ακριβώς πόστο, μπας και οι Rockets καταφέρουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφέρουμε ότι ο Bzdelik ήταν o πρώτος προπονητής του Carmelo Antony στους Nuggets, όμως απολύθηκε στην δεύτερη σεζόν του Melo, μετά το κακό ξεκίνημα της ομάδας (13-15), έχοντας ένα σερί έξι χαμένων αγώνων πριν την απόλυση του. Στα πέντε τελευταία ο Melo είχε δηλωθεί τραυματίας, όμως στο πρώτο μετά την φυγή του coach έπαιξε 42 λεπτά. Έτσι μπορεί να μην βγαίνει από την ομάδα ότι ο Bzdelik είχε θέμα με τον Carmelo, όμως η απόφαση του να σταματήσει και η επιστροφή του μετά τη φυγή του παίκτη από την ομάδα μάς βάζει σε σκέψεις. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι την πρώτη σεζόν του coach στο Denver (2002-03) η ομάδα είχε την ένατη καλύτερη άμυνα σε ολόκληρο το NBA παρά το χειρότερο ρεκόρ, και με την έλευση του Melo η ομάδα δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτή την αμυντική προσήλωση, με αρκετούς να θεωρούν ότι ο νεαρός star και τότε δεν ήθελε να παίζει άμυνα.

Επανερχόμαστε στα των Rockets, αναφέροντας ότι ο Bzdelik έπιασε επίσημα δουλειά στις 23 Νοέμβρη, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής ακόμα δεν δείχνουν ότι άλλαξε κάτι, μιας και οι Rockets τρέχουν ένα σερί τεσσάρων ηττών δεχόμενοι κατά μέσο όρο 124 πόντους, απέναντι σε μία καλή (Pistons) και τρεις κακές ομάδες (Cavs, Wizards και Mavs). Η αλήθεια, όμως, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μια περίοδος χάριτος για να μπορέσουμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο δείγμα γραφής. Στο συγκεκριμένο κομμάτι θα πρέπει να αναμένουμε λίγο.

Περνώντας τώρα στο επιθετικό κομμάτι, και εκεί η εικόνα της ομάδας είναι εξίσου κακή, και ενδεχομένως και χειρότερη. Άλλωστε το μεγάλο πλεονέκτημα της ομάδας πέρσι ήταν η επίθεσή της, καθώς ήταν δεύτερη σε όλο το NBA, έχοντας 112,4, ενώ φέτος, με τις περισσότερες ομάδες στο NBA να έχουν αυξήσει την παραγωγικότητά τους, οι Rockets έχουν κατατί παραπάνω από τέσσερις λιγότερους πόντους ανά παιχνίδι (108,2 συγκεκριμένα), πέφτοντας στην 20η θέση. Τα επιθετικά προβλήματα έχουν να κάνουν με το ότι ο Carmelo δεν έδειξε ποτέ ότι μπορεί να πάρει τη θέση του Ariza παίζοντας ως spot shooter, αλλά ούτε καν και αυτή του Ryan Anderson, ενός forward που θα απειλήσει από μακριά και θα καταφέρει να ανοίξει χώρους στον Capela.

Όμως, ακόμα και μετά τη φυγή του Anthony1)Να σημειώσουμε ότι δεν έχει αποχωρήσει ακόμα επίσημα, καθώς οι Rockets αν τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον από άλλη ομάδα να τον πάρει από τα waivers θα πρέπει να πληρώσουν φόρο $2,6 εκατ., και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει γίνει επίσημα waive., οι παίκτες που πήραν παραπάνω χρόνο δεν έχουν δώσει τις απαραίτητες βοήθειες. Και αναφερόμαστε κυρίως στον Ennis, που έχει τρομερά σκαμπανεβάσματα, αποδεικνύοντας περίτρανα τις φοβίες του Νίκου -και πάλι από το preview τους-, ότι δεν μπορούν, δηλαδή, να περιμένουν πολλά από έναν γυρολόγο που δεν έχει ούτε ένα τρίποντο μέσο όρο στην καριέρα του ως φέτος. Ο Ennis, λοιπόν, στα δέκα παιχνίδια χωρίς τον Melo έχει σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων στα μισά, ενώ στα υπόλοιπα πέντε έχει αθροιστικά άλλους 17. Καθώς επίσης και από τον Gary Clark, που δείχνει ότι φοβάται να σουτάρει, καθώς στα δέκα αυτά παιχνίδια έχει παίξει, παίζει κατά μέσο όρο 21,6 λεπτά, σουτάροντας, όμως, μόλις 3,6 φορές ανά παιχνίδι. Και αυτό σε μια ομάδα που παίρνει πάνω από 85 σουτ ανά παιχνίδι, εκ των οποίων τα 42 μάλιστα είναι τρίποντα. Δεν αναφέραμε καν τον Marquese Chriss, που ήρθε στο trade του Ryan Anderson, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να μπει καν στο rotation της ομάδας μετρώντας μόνο πέντε συμμετοχές με 5,1 λεπτά σε κάθε παιχνίδι και έχοντας περιληφθεί σε κάθε υποψήφιο trade που μπορεί να στήσουν οι Rockets, ώστε άμεσα να ξαναφύγει.

Ένα ακόμα θέμα είναι και η κακή εικόνα ενός βασικού γραναζιού της επίθεσης που ακούει στο όνομα Eric Gordon, ο οποίος φανερά βρίσκεται σε κρίση. Η φετινή σεζόν είναι μία από τις χειρότερες του, καθώς σουτάρει για πρώτη φορά κάτω από 40%  εντός πεδιάς και η διαφορά είναι στο τρίποντο που σουτάρει με μόλις 28,5%, επίσης το χειρότερο στην καριέρα του2)Για την ακρίβεια δεύτερο χειρότερο, απλά την σεζόν 2011-12 που είχε 25% είχε παίξει μόλις εννέα παιχνίδια που έπαιξε όλα κι όλα λόγω τραυματισμού.. Σε δηλώσεις του ο ίδιος δεν έδειξε επηρεασμένος, αναφέροντας ότι σημαντικότερο είναι να κερδίζει η ομάδα και όχι να σκοράρει αυτός, πράγμα που δύσκολα μπορεί να γίνει, καθώς οι Rockets σκοράρουν 7,9 πόντους παραπάνω σε 100 κατοχές με τον Gordon στο παρκέ, από ό,τι χωρίς αυτόν. Ακόμα το ότι δεν τον επηρεάζει όμως, δεν μας το δείχνει ούτε ο τρόπος παιχνιδιού του. Γιατί τον έχει κάνει να μην σουτάρει με την αυτοπεποίθηση και την ευκολία που σούταρε τα προηγούμενα χρόνια από το τρίποντο και να έχει αυξήσει τον αριθμό των σουτ που παίρνει από κοντινή απόσταση3)Την περσινή σεζόν σούταρε μόλις το 8,9% των προσπαθειών από ένα έως τα τρία μέτρα από το καλάθι, ενώ φέτος αυτό το ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί, στο 16,5%..

Για να μην μαυρίζουμε άλλο την ψυχή των φίλων των “Ρουκετών” όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όσο οι μένουν υγιείς οι Harden και Paul οι Rockets θα είναι πάλι στα Playoffs.

Τώρα αν θα καταφέρουν να πάνε μακριά, είναι ένα άλλο ερώτημα που μένει να απαντήσει η ίδια η ομάδα τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν φαντάζουν πλέον ως η ομάδα που θα τρομάξει τους Warriors, φτάνοντάς τους ένα ημίχρονο μακριά από τον πρώτο τους αποκλεισμό από Τελικούς, όπως έκαναν πέρσι.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Να σημειώσουμε ότι δεν έχει αποχωρήσει ακόμα επίσημα, καθώς οι Rockets αν τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον από άλλη ομάδα να τον πάρει από τα waivers θα πρέπει να πληρώσουν φόρο $2,6 εκατ., και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει γίνει επίσημα waive.
2 Για την ακρίβεια δεύτερο χειρότερο, απλά την σεζόν 2011-12 που είχε 25% είχε παίξει μόλις εννέα παιχνίδια που έπαιξε όλα κι όλα λόγω τραυματισμού.
3 Την περσινή σεζόν σούταρε μόλις το 8,9% των προσπαθειών από ένα έως τα τρία μέτρα από το καλάθι, ενώ φέτος αυτό το ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί, στο 16,5%.