MoneyBall: Draft & Lottery (Μέρος 3ο)

Posted on Dec 1 2014 - 12:12pm by Nicolas Radicopoulos
NBA Regulations: Μια αναλυτικότερη προσέγγιση στο κανονιστικό πλαίσιο του ΝΒΑ

Το TheBallHog.Net μέσω του αρθρογράφου του Νίκου Ραδικόπουλου, κάνει μία, όσο το δυνατόν αναλυτικότερη, παρουσίαση των εννοιών και του πλαισίου που καθορίζουν το ΝΒΑ και τα οικονομικά αυτού, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει να κουράσει με τις πάμπολλες λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του νομικού πλαισίου που το καθορίζει.

Η ανάλυση αυτή θα παρουσιάζεται εβδομαδιαίως σε μέρη.

NBA Draft & ΝΒΑ Draft Lottery

Ξεκινώντας το παρόν άρθρο καλό θα ήταν ο αναγνώστης να περιηγηθεί στη σειρά σκέψεων και διαδικασιών, μέσα από τις οποίες αυτό προέκυψε. Σκοπός, λοιπόν, του τρίτου άρθρου της στήλης Moneyball, στον αρχικό σχεδιασμό αυτής, ήταν να κλείσει το θέμα του Salary Cap και του Luxury Tax, παρουσιάζοντας και αναλύοντας μία σειρά από ειδικές ρυθμίσεις και διατάξεις που αφορούν αυτές τις δύο έννοιες. Ποια συμβόλαια υπολογίζονται για το τελικό τους ύψος, ποια μέρη, αν όχι το σύνολο, εξ αυτών των συμβολαίων, ποια bonuses και λοιπές σχετικές λεπτομέρειες. Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μία εκτενής αναφορά στα συμβόλαια του ΝΒΑ. Tα είδη αυτών και τα καθεστώτα των παικτών κάτω από τα οποία τα υπέγραψαν, rookie contracts, Free Agents, Restricted Free Agents, Exceptions (Bird rights, early Bird rights, κλπ), Max Contracts (30% max, 25% max, Rose rule) κλπ. Στο σύνολο, δηλαδή, των συμβολαίων που μπορούν να υπογραφούν στο ΝΒΑ. Συνεπώς κρίθηκε σκόπιμο να προηγηθεί η παρουσίαση και ανάλυση των διαφόρων ειδών συμβολαίων, που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθούσε, η οποία θα χρειαστεί 3 με 4 μέρη μάλιστα, ώστε αυτά να αναλυθούν στο σύνολό τους, όσο πιο απλά, αλλά και διεξοδικά γίνεται, για να μπορέσει στη συνέχεια να κλείσει, με τρόπο πλήρως κατανοητό, το θέμα των salary cap και luxury tax. Το πρώτο μέρος της παρουσίασης των συμβολαίων, εύλογο είναι, να αφορά τα rookie contracts. Μόνο που κατά τη συγγραφή της παρουσίασης των rookie contracts κατέστη σαφές από το ίδιο το κείμενο πως θα έπρεπε να προηγηθεί μια παρουσίαση της διαδικασίας του draft, ως απαραίτητο εισαγωγικό για το πώς προκύπτουν οι rookies και τα συμβόλαια που καλούνται να υπογράψουν. Και για το λόγο αυτό σήμερα παρουσιάζεται το ΝΒΑ Draft και το ΝΒΑ Draft Lottery.

Η άνωθεν διαδικασία παρουσιάζεται εισαγωγικά για τρεις λόγους: α) για να γίνει πλήρως κατανοητή η πολυπλοκότητα και αλληλεπίδραση των διαφόρων εννοιών και θεμάτων που έχουν να κάνουν με το ΝΒΑ και την CBA1)βλ. πρώτο άρθρο Moneyball, β) για να υπάρχει καταγεγραμμένο το τι ακολουθεί στα επόμενα Moneyballs, γ) για την δημόσια αυτοδέσμευση του συντάκτη της στήλης.

NBA Draft

Το draft του ΝΒΑ, λοιπόν, είναι μία ετήσια διαδικασία, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη, στην οποία συμμετέχουν όλες οι ομάδες της λίγκας. Αποτελείται από δύο μόλις γύρους, των 30 επιλογών (picks) στον καθένα, όσες δηλαδή και οι ομάδες του ΝΒΑ, με 60 picks συνολικά. Μέσω αυτού εισέρχονται στη λίγκα νέοι παίχτες, στην πλειοψηφία αυτών, προερχόμενοι από αμερικάνικα Κολέγια, αλλά με διαρκώς αυξανόμενο, τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των διεθνών παιχτών που συμμετέχουν. Οι τελειόφοιτοι των Κολεγιακών προγραμμάτων εισέρχονται αυτόματα στη διαδικασία, ενώ οι φοιτητές μικρότερων ετών πρέπει να δηλώσουν πως θα διακόψουν τις σπουδές τους για να συμμετάσχουν. Αυτομάτως διαθέσιμοι για το draft είναι και οι παίκτες εκτός κολεγίων που έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους. Για να μπορέσει ένας αθλητής να δηλώσει συμμετοχή στο draft πρέπει να έχει συμπληρώσει το 19ο έτος ηλικίας ή να το συμπληρώνει μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους που λαμβάνει χώρα το draft (για παράδειγμα ο Antetokounmpo έκλεισε τα 19 του χρόνια στις 6 Δεκέμβρη 2013 και για αυτό το λόγο είχε δικαίωμα να συμμετάσχει στο draft εκείνης της χρονιάς). Aν κάποιος παίχτης περάσει το 23ο έτος της ηλικίας του, χωρίς να έχει επιλεχθεί μέσω του draft από κάποια ομάδα, τότε αυτομάτως μπορεί να υπογράψει ως Free Agent.

Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας παίχτης δεν μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ προτού να έχει δικαίωμα να επιλεγεί σε ένα τουλάχιστον draft, ακόμα κι αν δεν επιλεγεί τελικά. Πρέπει όμως υποχρεωτικά να πληροί τους άνωθεν κανόνες επιλεξιμότητας προτού υπογράψει συμβόλαιο με ομάδα της λίγκας.

Παλαιότερα επιτρεπόταν να εισέλθουν στο draft και παίχτες νεότερης ηλικίας, που μόλις είχαν αποφοιτήσει από το high school 2)αντίστοιχο Λύκειο. Πλέον ο κανόνας ορίζει υποχρεωτικά πως πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από την αποφοίτηση από το high school. Κι ενώ η πλειοψηφία των ανυπόμονων ταλέντων πάει έστω ένα χρόνο στο κολλέγιο και μετά δηλώνει συμμετοχή στο draft, υπάρχουν και περιπτώσεις που επιλέγουν να αγωνιστούν επαγγελματικά για αυτόν τον έναν χρόνο σε Ευρώπη ή Κίνα. Χαρακτηριστικότερες τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται του Brandon Jennings, τη σεζόν 2008-09, που έπαιξε στη Lottomatica Roma πριν επιλεγεί στο #7 στο draft του 2009, αλλά και η φετινή του Emmanuel Mudiay, που προτίμησε την Κίνα και τους Guangdong Southern Tigers, δηλώνοντας παράλληλα πως θα συμμετάσχει στο draft του 2015, όπου και προβλέπεται πως θα είναι μέσα στις τρεις πρώτες επιλογές.

International Players & Buy-outs

Ως “international” (διεθνής) θεωρείται κάθε παίχτης που για τα τρία χρόνια πριν τη δήλωση συμμετοχής του στο draft διέμενε μόνιμα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ, ταυτόχρονα έπαιζε basket, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο) και ταυτόχρονα δεν έχει τελειώσει τις σπουδές του σε αμερικάνικο High School ή έχει υπάρξει εγγεγραμμένος σε αμερικάνικο κολέγιο. Η βασική ιδιαιτερότητα των international παικτών που εισέρχονται στο ΝΒΑ σε σχέση με τους παίχτες από τα κολέγια είναι πως ενώ οι τελευταίοι δεν δεσμεύονται με συμβόλαια, μιας και ανταγωνίζονται σε ένα (θεωρητικά τουλάχιστον) ερασιτεχνικό επίπεδο και περιβάλλον, αντίθετα οι πρώτοι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεσμεύονται με συμβόλαιο. Η κατάσταση αυτή απαιτεί την αποδέσμευση του αθλητή από το τρέχον συμβόλαιό του, ώστε να μπορέσει να υπογράψει στη συνέχεια σε ομάδα του ΝΒΑ, και όπως είναι εύλογο, είναι απίθανο η ομάδα που επένδυσε σε έναν νεαρό αθλητή ως 22 ετών, να δεχθεί να τον αποδεσμεύσει χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχουν περιορισμοί στο ποσό που ομάδες μπορούν να διαθέσουν για να καλύψουν το buy-out κάποιου παίχτη, με το ποσό να μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι τα $600.000. Σε περίπτωση που το buy-out του αθλητή είναι υψηλότερο, καλείται ο ίδιος να καλύψει το επιπλέον, προκειμένου να μπορέσει να υπογράψει σε ομάδα του ΝΒΑ. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κώστα Παπανικολάου. Το buy-out του Παπανικολάου στο συμβόλαιό του με την Barcelona ανερχόταν σε $1.500.000. Οι Rockets μπορούσαν, όπως προαναφέρθηκε, να καλύψουν μόνο τα $600.000 εξ αυτών. Τα υπόλοιπα έπρεπε να τα πληρώσει ο αθλητής. Για αυτό και αρνήθηκε την αρχική πρόταση που του έγινε τον Ιούλη, καθώς θεωρούσε πως δεν τον συνέφερε οικονομικά να χάσει το συμβόλαιό του με την Barcelona και για να υπογράψει με τους Rockets ένα συμβόλαιο, που σχεδόν στο σύνολό του θα πήγαινε στην αποπληρωμή του buy-out του, υπογράφοντας τελικά τον Αύγουστο συμβόλαιο που στην τρέχουσα σεζόν θα του αποφέρει $4,8 εκατ. Η διστακτικότητα των Rockets τον Ιούλη να του δώσουν μεγαλύτερο συμβόλαιο οφειλόταν πως ακόμα έψαχναν έναν ακόμη star να εντάξουν στο roster τους και ήθελαν να έχουν χώρο στο salary cap τους για να το επιτύχουν. Τον Αύγουστο που οι βασικοί στόχοι τους είχαν χαθεί, διέθεταν χώρο στο cap για να μπορέσουν να πληρώσουν παραπάνω τον Παπανικολάου. Και τούτο καθώς, το ποσό που μία ομάδα του ΝΒΑ δίνει για να καλύψει το buy-out ενός αθλητή δεν υπολογίζεται στο salary cap της, αντίθετα με το extra συμβόλαιο που θα δώσει στον αθλητή για να καλύψει εκείνος το υπερβάλλον των $ 600.000 του buyout του, που δεν μπορεί να καλύψει η ομάδα, το οποίο υπολογίζεται κανονικά στο salary cap της, μιας και είναι ποσό συμβολαίου με αθλητή.

NBA Draft Lottery

Η έννοια του ΝΒΑ Draft Lottery πρωτοεισήχθη στο ΝΒΑ την σεζόν 1984-85, αντικαθιστώντας το ως τότε σύστημα του στριψίματος του νομίσματος μεταξύ των χειρότερων ομάδων κάθε division. Mετά από μία σειρά, όχι τόσο τροποποιήσεων, όσο προσαρμογών, το ΝΒΑ Draft Lottery κατέληξε στη σημερινή μορφή του (πάλι με μικροπροσαρμογές να λαμβάνουν κατά καιρούς χώρα) το 1990.

Η σειρά που οι ομάδες θα διαλέξουν στο draft επιλέγεται, εν μέρει μέσω της θέσης κατάταξης στην κανονική διάρκεια της σεζόν που έληξε και εν μέρει μέσα από κλήρωση. Για την κατάταξη του μεν πρώτου γύρου γίνεται κλήρωση για τις πρώτες 14 θέσεις του draft, ενώ για τις θέσεις 15 ως 30, αλλά και το σύνολο του δεύτερου γύρου (31 με 60) η σειρά καθορίζεται αποκλειστικά βάση της θέσης κατάταξης στην regular season.

Η κλήρωση (ΝΒΑ Draft Lottery) λαμβάνει χώρα συνήθως την τρίτη ή τέταρτη βδομάδα του Μάη κάθε χρονιάς. Σε αυτήν συμμετέχουν οι 14 ομάδες που έμειναν εκτός playoffs τη σεζόν που τέλειωσε, ενώ οι υπόλοιπες 16 που είχαν προκριθεί στα playoffs, κατατάσσονται από το 30 ως το 15 αντίστροφα του ρεκόρ νικών – ηττών που η καθεμιά κατέγραψε μες στη χρονιά 3)στο ΝΒΑ η θέση μιας ομάδας, τόσο κατά τη διάρκεια της σεζόν, όσο και η τελική της κατάταξη, καθορίζεται από το ποσοστό που προκύπτει από τη διαίρεση νίκες προς παιχνίδια που έχει παίξει, ανεξαρτήτως του ποια ομάδα πήρε τελικά το πρωτάθλημα ή μέχρι ποιο γύρο των playoffs έφτασε. Δηλαδή, η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ διαλέγει στο #30, η δεύτερη καλύτερη στο #29, κ.ο.κ., μέχρι το #15, όπου και διαλέγει η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ εξ όσων προκρίθηκαν για τα playoffs.

Οι υπόλοιπες 14 ομάδες, όπως σημειώθηκε και άνωθεν, συμμετέχουν στην κλήρωση για τη θέση που θα διαλέξουν στο draft. Οι πιθανότητες καθορίζονται και εδώ αντίστροφα της κατάταξης τους στην κανονική διάρκεια της σεζόν, με την ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ να συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιθανότητες για το #1 pick του draft.

Ούτε αυτή η διαδικασία όμως, είναι τόσο απλή, όσο ο καθένας θα μπορούσε να την φανταστεί ή σχεδιάσει. Αναλυτικότερα, η διαδικασία περιλαμβάνει 14 μπαλάκια αριθμημένα από το 1 ως το 14 που μπαίνουν σε κληρωτίδα και από αυτά τυχαία επιλέγονται 4. Η σειρά που οι θα βγουν αυτά τα τέσσερα μπαλάκια δεν καθορίζει κάτι, οπότε είτε βγουν τα αριθμημένα μπαλάκια με σειρά 1-2-3-4, είτε με αντίστροφη 4-3-2-1, θεωρείται ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται οι πιθανοί συνδυασμοί 4 αριθμών (1,2,3,4) από 24 (Τέσσερα παραγοντικό: 4!) σε μόλις έναν. Αυτό γίνεται για τον συνολικό περιορισμό των συνδυασμών από 24.024 (14! διά 10!, ή 14x13x12x11) σε 1.001 (ή 14! διά (10! x 4!)). Από τους 1.001 πιθανούς συνδυασμούς αγνοείται ο συνδυασμός 11-12-13-14 (με κάθε σειρά εμφάνισης αυτών), κατά απόφαση της λίγκας, οπότε απομένουν 1.000 συνδυασμοί οι οποίοι μοιράζονται στις ομάδες, σε αντίστροφη σχέση με την τελική τους κατάταξη, ως ακολούθως,:

  1. 250 συνδυασμούς και 25,0% πιθανότητα για το #1 pick
  2. 199 συνδυασμούς, 19,9% πιθανότητα
  3. 156 συνδυασμούς, 15,6% πιθανότητα
  4. 119 συνδυασμούς, 11,9% πιθανότητα
  5. 88 συνδυασμούς, 8,8% πιθανότητα
  6. 63 συνδυασμούς, 6,3% πιθανότητα
  7. 43 συνδυασμούς, 4,3% πιθανότητα
  8. 28 συνδυασμούς, 2,8% πιθανότητα
  9. 17 συνδυασμούς, 1,7% πιθανότητα
  10. 11 συνδυασμούς, 1,1% πιθανότητα
  11. 8 συνδυασμούς, 0,8% πιθανότητα
  12. 7 συνδυασμούς, 0,7% πιθανότητα
  13. 6 συνδυασμούς, 0,6% πιθανότητα
  14. 5 συνδυασμούς, 0,5% πιθανότητα

Σύνολο 1.000 συνδυασμοί και 100% πιθανότητα

Συνεπακολούθως γίνονται 3 συνεχόμενες κληρώσεις, όπου στην καθεμία βγαίνουν από 4 μπαλάκια, τα οποία στη συνέχεια επανατοποθετούνται. Κάθε 4άδα βγάζει έναν συνδυασμό που αυτός αντιστοιχεί σε μία ομάδα βάση της ανωτέρω κατανομής και με αυτόν τον τρόπο επιλέγονται τα 3 πρώτα picks για το επερχόμενο draft. Με τρεις συνεχόμενες κληρώσεις προκύπτουν 3 συνδυασμοί από τους αρχικούς χίλιους και αντιστοιχούνται σε ποια ομάδα έχει δοθεί ο καθένας, βάση της αρχικής κατανομής. Έτσι καθορίζεται ποια ομάδα θα επιλέξει στο #1, στο #2 και στο #3 του draft που θα διεξαχθεί ένα μήνα περίπου μετά. Αν βγει συνδυασμός που αντιστοιχεί σε ομάδα που έχει ήδη κληρωθεί, δηλαδή έχει καθοριστεί η θέση της από προηγούμενο συνδυασμό, η επιλογή επαναλαμβάνεται, μέχρι να έχουν προκύψει τρεις συνδυασμοί που αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικές ομάδες.

Αποτέλεσμα αυτής της θεσμοθετημένης αυτής διαδικασίας είναι η, στην πράξη, εφαρμογή περιορισμών. Κάθε ομάδα έχει τις αρχικές πιθανότητες να διαλέξει στο top 3, αλλά αν δεν επιλεγεί η θέση επιλογής της εν τέλει, θα είναι χειρότερη σε σχέση με το ρεκόρ της, κατά το πολύ τρεις θέσεις. Από το αν δηλαδή οι νικήτριες της κλήρωσης, αν δεν είναι αυτή, είναι τρεις ομάδες που αρχικά είχαν μικρότερες πιθανότητες από αυτήν. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ομάδες με τα δύο χειρότερα ρεκόρ να μην μπορούν να πέσουν κάτω από την 4η θέση η χειρότερη και την 5η η αμέσως επόμενη, εξασφαλίζοντας έτσι μία δεδομένη υψηλή επιλογή.

Επειδή το όλο σύστημα των πιθανοτήτων και των περιορισμών είναι ενδεχομένως απλούστερο να παρουσιαστεί με τη μορφή πίνακα, αυτός παρατίθεται ακολούθως:

pinakas pi8anothtwn

Η μορφή αυτή, με τις συγκεκριμένες πιθανότητες εφαρμόζεται από το Draft Lottery του 2013 και εξής.

Σε περίπτωση που δύο ομάδες έχουν ακριβώς το ίδιο ρεκόρ στη σεζόν που τελείωσε, τότε οι πιθανότητες των θέσεων που θα καταλάμβαναν αθροίζονται και διαιρούνται διά του δύο και η κάθε μία λαμβάνει την, ίση με την άλλη, πιθανότητα του προκύψαντος μέσου όρου των δύο θέσεων. Η περίπτωση αυτή έχει καταγραφεί τη σεζόν 2007, όταν και οι Minnesota Timberwolves και οι Portland Trail Blazers είχαν το ίδιο ακριβώς, έκτο χειρότερο, ρεκόρ νικών στην regular season εκείνης της χρονιάς. Αν ο αριθμός του αθροισμάτων των συνδυασμών δεν είναι ζυγός, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση (63 και 43), για να διαιρείτε σε ακέραιο αριθμό, τότε ρίχνεται νόμισμα για το ποια ομάδα θα πάρει τον επιπλέον έναν συνδυασμό από την άλλη.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθούν οι ομάδες με τις μικρότερες πιθανότητες που έχουν λάβει το #1 pick διαχρονικά. Με σειρά αυτές είναι οι Orlando Magic, όταν με ρεκόρ 41-41, μόλις το 11ο χειρότερο και πιθανότητα 1,52%, κληρώθηκαν να λάβουν το #1 pick το 1993. Ακολουθούν οι Chicago Bulls, με 33-49, το 9ο χειρότερο ρεκόρ και πιθανότητα 1,70%, τη σεζόν 2008 και με την ίδια ακριβώς πιθανότητα, άρα το ίδιο 9ο χειρότερο ρεκόρ, επίσης με 33-49, οι Cleveland Cavaliers της σεζόν 2013.

Η διαδικασία του lottery γίνεται παρουσία ανεξάρτητων ελεγκτών και αντιπροσώπων κάθε ομάδας της λίγκας. Η επιλογή της λίγκας, παρόλ’ αυτά να μην έχει τηλεοπτική κάλυψη από το 19904)1985-1989: η διαδικασία περιλάμβανε την τυχαία επιλογή φακέλου, από μια δεξαμενή, με όλες τις non-playoff ομάδες να έχουν την ίδια πιθανότητα για το 1ο pick έχει κατά καιρούς πυροδοτήσει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας5)οι οποίες ξεκίνησαν με την περιβόητη “στημένη λοταρία” του 1985, όταν ο David Stern είχε επιλέξει τον φάκελο με την τσαλακωμένη άκρη, για να στείλει τον Patrick Ewing στην Νέα Υόρκη, πως το αποτέλεσμα καθορίζεται ώστε να ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Θεωρητικά, δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν, όπως η παρουσία των προαναφερθέντων μαρτύρων κατά τη διάρκεια που τα 14 μπαλάκια τοποθετούνται στην κληρωτίδα. Επιπλέον, η κληρωτίδα ανακατεύει τα μπαλάκια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν την πρώτη επιλογή και τουλάχιστον 10 πριν τις επόμενες τρεις της κάθε 4άδας, ώστε να αυτά να θεωρείται πως έχουν αρκούντως ανακατευτεί. Τίποτα από αυτά δεν κατάφερε, παρόλα αυτά, να σταματήσει τους ψιθύρους γύρω από τη διαδικασία και δύσκολα αυτό θα αλλάξει, μέχρι να αρχίσει να καλύπτεται και τηλεοπτικά.

Draft Picks και το μέλλον του Draft Lottery

Τα picks/θέση επιλογής κάθε ομάδας σε ένα draft στον κόσμο του ΝΒΑ αποτελούν ένα ακόμα asset/περιουσιακό στοιχείο στα χέρια των General Managers και ως τέτοια αντιμετωπίζονται. Είναι κάτι παραπάνω από σύνηθες τα picks των ομάδων να ανταλλάσσονται, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των drafts. Picks όχι μόνο της επερχόμενης χρονιάς αλλά και αρκετών επόμενων. Το αν μία ομάδα θα επιλέξει να κρατήσει τα picks της ή να τα ανταλλάξει εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της ομάδας και την στρατηγική της για το άμεσο ή και απώτερο μέλλον. Επειδή συνήθως οι παίχτες που πρωτοεμφανίζονται στο ΝΒΑ χρειάζονται κάποιον χρόνο (ή χρόνια) προσαρμογής σε αυτό το επίπεδο, οι ανταγωνίστριες για το πρωτάθλημα ομάδες είναι σύνηθες να ανταλλάσσουν τα picks τους για παίκτες που μπορούν να προσφέρουν άμεσα. Αντίθετα, οι ομάδες σε rebuilding mode, συνηθίζουν να συλλέγουν πολλές θέσεις/επιλογές στο draft, αναζητώντας από εκεί εισροή ταλέντου.

Για τον, εν μέρει έστω, περιορισμό αυτών των ανταλλαγών, ιδίως από τις διεκδικήτριες ομάδες, η λίγκα έχει θεσπίσει τον κανόνα που υποχρεώνει τις ομάδες να διαλέγουν παίχτη στον πρώτο γύρο του draft, τουλάχιστον χρόνο πάρα χρόνο.

Σήμερα, μέσα από μία σειρά ανταλλαγών που προεκτείνονται για κάμποσα από φέτος χρόνια, τα picks που έχουν ανταλλαγεί και έχει κάθε ομάδα στην κατοχή της, πέρα των δικών της, έχουν ως εξής: NBA Future Traded Picks Details.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως η όλη διαδικασία του draft lottery έχει δεχτεί πάρα πολύ κριτική, τόσο ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της, όσο και ως προς το ότι ευνοεί το tanking6)την εσκεμμένη επιδίωξη κακού ρεκόρ, για την αύξηση πιθανοτήτων επιλογής στο #1 του επόμενοι draft, σε βαθμό που κάνει το παιχνίδι σε αρκετές περιπτώσεις αποκρουστικό. Μέσα στις προτάσεις που έχουν ακουστεί για την αντικατάστασή του είναι και το Draft Wheel, του Zach Lowe.

Μάλιστα η λίγκα, αφουγκραζόμενη την αυξανόμενη αγανάκτηση για το πείραμα της Philadelphia, προσπάθησε για πρώτη φορά στην ιστορία της να αλλάξει τη διαδικασία του lottery εν μέσω της season και πριν καν λάβουν χώρα οι μελλοντικές ανταλλαγές picks που είχαν ανταλλαχθεί με το παρόν σύστημα και τρέχοντα δεδομένα, φέτος τον Οκτώβρη, χωρίς όμως επιτυχία. Το βιαστικό του χειρισμού έκανε τις περισσότερες ομάδες που προέρχονταν από small markets να αντιδράσουν, έστω προς ώρας, αρνητικά. Πάντως είναι κοινή πεποίθηση πως ο συγκεκριμένος θεσμός δύσκολα θα μακροημερεύσει, μιας και οι αντιδράσεις για αυτόν αυξάνονται προοδευτικά και οι πιέσεις που ασκούνται, τόσο προς, όσο και από την ίδια τη λίγκα γίνονται όλο και εντονότερες.

Κατακλείδα κάθε άρθρου της συγκεκριμένης στήλης, δεν θα μπορούσε να μην είναι τα δύο sites που αποτελούν εδώ και χρόνια τις εγκυκλοπαίδειες, δικές μας, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από τα θέματα κυρίως salary του ΝΒΑ, αλλά και regulation αυτού γενικότερα, έχοντας μάλιστα, αρκετές φορές διορθώσει το ίδιο το ΝΒΑ, γύρω από ζητήματα που αφορούν τη CBA και τα συμβόλαια παικτών. Πρώτο και παλαιότερο είναι το NBA Salary Cap FAQ του Larry Coon και στο ίδιο επίπεδο ακολουθεί το ShamSports, του Βρετανού (και όμως!) Mark Deeks, που πρόσφατα εκθειάστηκε κι από τον Zach Lowe.

Για οποιεσδήποτε απορίες ή λεπτομέρειες θεωρείτε πως δεν καλύφθηκαν επαρκώς στο παρόν άρθρο, μπορείτε να μας ρωτήσετε στα comments, να μας στείλετε mail στο theballhogsite@gmail.com, στο twitter account μας ή στη σελίδα μας στο facebook.

Αν έχετε χρόνο, διάθεση και υπομονή, μπορείτε να λύσετε τις απορίες σας επισκεπτόμενοι τα προαναφερθέντα sites, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή λεπτομέρεια σε θέματα CBA και salary που να μένει αναπάντητη. Αυτά άλλωστε αποτέλεσαν και τις κύριες πηγές συγγραφής του παρόντος άρθρου.

Όπως αναφέρεται και εισαγωγικά, η ανάλυση του σε θέματα NBA Regulation και CBA δεν τελειώνει με το παρόν άρθρο, οπότε αν βρίσκετε κι εσείς ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κόσμο των νομικών και οικονομικών θεμάτων που βρίσκονται πίσω από το παιχνίδι και καθορίζουν στην πράξη το πλαίσιο διεξαγωγής του, μείνετε συντονισμένοι!

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 βλ. πρώτο άρθρο Moneyball
2 αντίστοιχο Λύκειο
3 στο ΝΒΑ η θέση μιας ομάδας, τόσο κατά τη διάρκεια της σεζόν, όσο και η τελική της κατάταξη, καθορίζεται από το ποσοστό που προκύπτει από τη διαίρεση νίκες προς παιχνίδια που έχει παίξει
4 1985-1989: η διαδικασία περιλάμβανε την τυχαία επιλογή φακέλου, από μια δεξαμενή, με όλες τις non-playoff ομάδες να έχουν την ίδια πιθανότητα για το 1ο pick
5 οι οποίες ξεκίνησαν με την περιβόητη “στημένη λοταρία” του 1985, όταν ο David Stern είχε επιλέξει τον φάκελο με την τσαλακωμένη άκρη, για να στείλει τον Patrick Ewing στην Νέα Υόρκη
6 την εσκεμμένη επιδίωξη κακού ρεκόρ, για την αύξηση πιθανοτήτων επιλογής στο #1 του επόμενοι draft