Jason Collins: Ένας ρολίστας που έγινε πρωταγωνιστής

Posted on Dec 26 2014 - 12:30pm by Loukas Moschoulas

Πριν από έναν μήνα, ο Jason Collins ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Το τελευταίο κεφάλαιο της καριέρας του απόφοιτου του πανεπιστημίου του Stanford έμελλε να ήταν και το πιο ενδιαφέρον. Δεν εννοούμε φυσικά τα κατορθώματα του εντός παρκέ, αλλά τη δημόσια δήλωση του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο Καλιφορνέζος center έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής σε ομαδικό σπορ στις Η.Π.Α. που το εξέφρασε δημόσια.

Jason Collins points after scoring basket

 Η 13χρονη καριέρα του στο ΝΒΑ

Ο Collins χωρίς αμφιβολία επιβεβαιώνει τη ρήση που θέλει τους αριθμούς να μην λένε πάντα την αλήθεια. Με χαμηλούς μέσους όρους σε πόντους (6,4) και rebounds (6,1) στην top χρονιά του, πολλοί δεν θα περίμεναν ότι θα καταφέρει να αγωνίζεται στο NBA για τόσα χρόνια. Όμως η αμυντική του προσήλωση, τα box out και τα πολύ καλά στημένα του screens, του έδωσαν τη δυνατότητα να βρίσκει συμβόλαια σε ομάδες για την θέση του αναπληρωματικού center. Αναγνώριση της πολύ καλής άμυνας του είναι και η δήλωση του Stan Van Gundy, μετά το τέλος της σειράς των Hawks με τους Magic για τον πρώτο γύρο των playoffs το 2011, που ανέφερε  χαρακτηριστικά: «Η άμυνά του (Collins) πάνω στον Howard είναι η καλύτερη που έχει παίξει κανείς όλα αυτά τα χρόνια».

Η Ανακοίνωση

Μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013, στο τεύχος Μαΐου του Sports Illustrated1)η είδηση είχε δημοσιευθεί και στο site του περιοδικού στις 29 Απριλίου ο Collins δηλώνει: «Είμαι ένας 34χρονος center του NBA. Είμαι μαύρος. Και είμαι gay.» δηλώνει ανοιχτά τη σεξουαλική του ταυτότητα.

sports-illustrated-jason-collins-cover

Μετά την αποκάλυψη ακολούθησαν πολλές συνεντεύξεις. Σε μία από αυτές, στο κανάλι του ABC, μεταξύ άλλων ανέφερε και τον λόγο που είχε επιλέξει να φοράει την φανέλα με το νούμερο 98 τα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Ήταν το 1998 όταν ο νεαρός φοιτητής Matthew Shepard έφυγε από την ζωή μετά από την απαγωγή και τον βασανισμό του εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Ο νεαρός εξέπνευσε στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αφού εντοπίστηκε δεμένος επί 18 ώρες σε ένα φράχτη.

Οι αντιδράσεις

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας στο coming out του Collins ήταν θετικές. Στο πλευρό του στάθηκε ακόμη και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Barrack Obama, αλλά και ο προηγούμενος -δημοκρατικός- πρόεδρος Bill Clinton.

Από την άλλη πλευρά, ουδέτερη στάση κράτησε ο πρώην προπονητής των Golden State Warriors  Mark Jackson, ο οποίος δήλωσε: «Ως Χριστιανός, έχω τα πιστεύω μου για το τί είναι σωστό και τί λάθος. Γνωρίζω τον Collins και την οικογένεια του και προσεύχομαι για αυτούς»

Ο μεγαλύτερος ντόρος όμως προκλήθηκε από το εριστικό tweet του παίκτη των Miami Dophins (NFL) Mike Wallace: «Τόσες όμορφες γυναίκες στον κόσμο και οι άντρες ασχολούνται με άλλους άντρες». Οι έντονες αντιδράσεις όμως, τον ανάγκασαν να διαγράψει τη συγκεκριμένη δημοσίευση.

Η επιστροφή στη δράση με τους Nets

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2014 ο Collins υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο με τους Brooklyn Nets, μετά από εισήγηση του προπονητή  της ομάδας και παλιού του συμπαίκτη, Jason Kidd. Τα λίγα λεπτά ποιοτικής άμυνας που πρόσφερε στους τελείως ασύνδετους Nets του έδωσαν ένα ακόμα 10ήμερο συμβόλαιο και αφού ολοκληρώθηκε και αυτό, ανανέωσε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μετά την λήξη της αγωνιστικής περιόδου ο βετεράνος center δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις από αντίπαλο, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Σε μια χώρα όπου η ομοφοβία αποτελεί ακόμα καθημερινό φαινόμενο και κομμάτι της κοινωνικής αντίληψης, παρά το γυαλιστερό περιτύλιγμα της προοδευτικής αμερικάνικης κοινωνίας, η κίνηση του Collins μόνο θετικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει. Δυστυχώς στη δική μας χώρα, στην οποία ακόμα και σήμερα καταγράφονται περιστατικά ομοφοβικών επιθέσεων, κάποιοι (μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι) τον κατηγόρησαν ότι κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στην επικαιρότητα. Εμείς θα πούμε απλά ότι στο μπάσκετ, πόσο μάλλον στο NBA, αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό, ο μόνος που είναι ανεπιθύμητος είναι ο ρατσισμός σε όλες τις όψεις και μορφές του. Κάθε αθλητής που προβαίνει σε ριζοσπαστικές κινήσεις, όπως αυτή του  Collins, θα μας βρίσκει πάντα στο πλευρό του και θα μας δίνει την ευκαιρία να ελπίζουμε για έναν κόσμο -επιτέλους- ισότιμο.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 η είδηση είχε δημοσιευθεί και στο site του περιοδικού στις 29 Απριλίου