Western Conference Semifinals 2018: Golden State Warriors vs New Orleans Pelicans

Posted on Apr 27 2018 - 8:29pm by Nicolas Radicopoulos

Warriors και Pelicans έχουν να συναντηθούν τρία χρόνια σε post season, από τον πρώτο γύρο των Playoffs 2015, όταν οι δεύτεροι έγιναν το πρώτο θύμα των “Πολεμιστών” στον δρόμο αυτών για την κατάκτηση του τότε Πρωταθλήματος. Στις τρεις σεζόν που ακολούθησαν οι Warriors έγιναν ακόμα καλύτεροι, με την προσθήκη του Durant, αλλά και οι Pelicans ωρίμασαν αγωνιστικά, με την εκτόξευση του Davis στην μπασκετική στρατόσφαιρα. Oι Pelicans δε, είναι εκείνοι που έρχονται με φόρα και ερώτημα αποτελεί αν η φόρα αυτή έχει ακουστεί από τους σε παρατεταμένο λήθαργο Πρωταθλητές, ή θα πιαστούν κι οι αυτοί “στον ύπνο”, όπως συνέβη και με τους Blazers -αλλά και σχεδόν το σύνολο του μπασκετικού κόσμου-. 

Στη Regular Season

20/10/2017: Warriors 128 @ 120 Pelicans

25/11/2017: Pelicans 95 @ 110 Warriors

04/12/2017: Warriors 125 @ 115 Pelicans

07/04/2018: Pelicans 126 @ 120 Warriors

Από τα τέσσερα παιχνίδια της regular ανάμεσα στις δύο ομάδες, μόνο στο πρώτο εμφανίστηκαν κι οι δύο πλήρεις, με τον Durant να χάνει το δεύτερο παιχνίδι, τον Davis να είναι DNP στο τρίτο, ενώ στο τέταρτο ήταν τραυματίες οι Curry και Boogie. Στην, μάλλον άχρηστη, πληροφορία του preview, να πούμε πως στα παιχνίδια που νίκησαν οι Warriors κατάφεραν να επιστρέψουν από 15, 14 και 21 πόντους πίσω αντίστοιχα, αλλά καθώς αυτά τα παιχνίδια έλαβαν χώρα το 2017, μάλλον δεν θεωρούνται και ιδιαίτερα χρήσιμα για συμπεράσματα. Αντίθετα, το τέταρτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, έλαβε χώρα λίγες μόνο μέρες πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας της σεζόν και είναι αυτό που ενδεχομένως αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για το τι περιμένουμε να δούμε στα ξεκινήματα του match up, μέχρι τουλάχιστον να αρχίσουν οι προπονητές τις προσαρμογές ή/και να επιστρέψει ο Curry.

Συγκεκριμένα, όπως εξαιρετικά αναλυτικά παρουσίασε ο Kevin O’Connor του Ringer σε άρθρο του με κεντρικό σημείο τον Boogie Cousins πρόσφατα, στην αναμέτρηση της 7ης Απρίλη οι Pelicans επέλεξαν να “αγνοήσουν” τον Draymond Green επιθετικά, τραβώντας τον Anthony Davis που τον μάρκαρε σε βοήθειες στη ρακέτα και στο μαρκάρισμα του Durant, δίνοντάς έτσι στον Green ό,τι σουτ από απόσταση ήθελε. Με τον τελευταίο να έχει μόλις 0,9/2,7 και 32,8%1)Από nba.com/stats. στα εντελώς αμαρκάριστα τρίποντα στη σεζόν, η τακτική μάλλον κρίνεται ως έξυπνη, και -εκ του αποτελέσματος- επιτυχημένη. Μια αντίστοιχη αντιμετώπιση φαντάζει πολύ πιθανή και στη σειρά των Playoffs που ξεκινάει, τόσο για τον Green, όσο ενδεχομένως και για τον Iguoadala (0,5/1,7 σε, αθροιστικά, open και wide open τρίποντα στη regular).

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο 
Golden State Warriors (4-1 vs San Antonio Spurs)

Βαριόντουσαν. Αλλά βαριόντουσαν εκνευριστικά. Και το πρόβλημα είναι πως βαριούνται εδώ και πολύ καιρό οι Warriors. Σε σωρεία άρθρων μέσα στη σεζόν επισημαινόταν πόσο σωματικά και ψυχικά κουραστικό είναι να έχεις πατημένο το πόδι στο γκάζι για μια πενταετία διαρκώς. Και οι Warriors, παρά την απαράδεκτα -για το ταλέντο τους- νωχελική χρονιά τους, είναι πλέον η ομάδα με τα καλύτερα αποτελέσματα πενταετίας στην Ιστορία της λίγκας με 315 νίκες.

Παρόλα αυτά, θα περίμενε κανείς πως κόντρα στους -για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια σε κρίση τόσο προσωπικότητας, όσο και προσώπων- Spurs, ο Pop θα χρειαζόταν να απουσιάσει από τον πάγκο της ομάδας για να θρηνήσει την απώλεια της συζύγου του σε δύο και όχι σε τρία παιχνίδια.

“Η μηχανή” που όλοι περιμέναμε να δούμε με αγωνία αν θα πάρει μπροστά στην post season, δεν άναψε ούτε στον πρώτο γύρο των Playoffs, και έτσι απλά επιστρατεύτηκε το -πλουσιότατο- ατομικό ταλέντο των Durant και Thompson “για να καθαρίσουν την μπουγάδα”.

Ειδικά ο Thompson ήταν συγκλονιστικός, και αξίζει να αναφερθεί πως στις τέσσερις νίκες των Warriors έγραφε με 59% από το παρκέ και 56% από το τρίποντο.

Η κόντρα με τους αυτούς τους Spurs σε αυτό το σημείο της σεζόν, μάλλον κρίνεται ως ιδιαίτερα τυχερή κατάσταση.

Στα αξιοσημείωτα, παρόλα αυτά, η συμμετοχή του JaVale McGee ως βασικού center της ομάδας σε όλη τη σειρά, όπου σε παρά κάτι 17 λεπτά ανά αγώνα, έγραφε 23,7 PER παρακαλώ.

Στα αξιοπερίεργα της σειράς, πάλι, η εκτεταμένη χρησιμοποίηση του Kevon Looney ως back up center, αντί του -κατά πολύ καλύτερού του αμυντικά- Jordan Bell. Με τους δύο προαναφερθέντες να αγωνίζονται κατά μέσο όρο 13,8 και 14,2 λεπτά ανά αγώνα αντίστοιχα στη regular, έκαναν μεγάλη εντύπωση τα 99 αγωνιστικά λεπτά του Looney έναντι των μόλις 12 (και αυτών στα δύο μόνο πρώτα παιχνίδια της σειράς) του Bell κόντρα στους Spurs. Ιδίως γιατί οι δυνατότητες του Bell αμυντικά είναι κατά πολύ ανώτερες, ακόμα και στην άγουρη μορφή τους, της rookie σεζόν του, με ιδιαίτερα κρίσιμη να κρίνεται η δυνατότητά του να αλλάζει σε κάθε μαρκάρισμα, ειδικά για τη συνέχεια της post season. Με ενδιαφέρον αναμένεται, συνεπώς, το rotation της frontcourt των Warriors απέναντι στην αντίστοιχη των Pelicans, καθώς και το πλάνο αντιμετώπισης του Davis.

New Orleans Pelicans (4-0 vs Portland TrailBlazers)

Από την άλλη πλευρά, οι Pelicans πέρασαν από τον πρώτο γύρο προκαλώντας σοκ και δέος. Σχεδόν κανένας δεν περίμενε να αποκλείσουν τους Blazers2)Από όσα previews είχα διαβάσει μόνο ο Κοσμάς στο δικό μας τους έδινε να περάσουν, κι αυτός στα έξι παιχνίδια., και αυτοί όχι απλά τους απέκλεισαν, αλλά τους σκόρπισαν, προκαλώντας τους κραδασμούς που δεν θα καταλαγιάσουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε στην off season. Έγιναν, μάλιστα, η δεύτερη lower seeded ομάδα που κάνει sweep στο τρέχον format των best of seven.

Και φυσικά εδώ πρέπει να γίνει αναφορά στον τρομακτικό Davis. Ενός Davis που “καταδέχτηκε” επιτέλους να παίξει center, με έναν ικανό σουτέρ, όπως ο Mirotic, να τον πλαισιώνει στην frontcourt, και έτσι κατάφερε να ανεβάσει το παιχνίδι του σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, τα εντυπωσιακά νούμερα της regular season, όταν και έγραφε 28,1 πόντους (2ος στο ΝΒΑ), 11,1 rebounds (7ος) και 2,6 blocks (1ος), κατάφερε κόντρα στο Portland να τα κάνει ακόμα καλύτερα, γράφοντας τα απίθανα στατιστικά των 33 πόντων, 11,8 rebounds, 1,3 assist, 1,8 κλέψιμο και 2,8 κοψίματα στον πρώτο γύρο.

Η παρουσία του δε ήταν τέτοια που “ρουφούσε” τους αντιπάλους σε άμυνα και επίθεση.

Κι αν όλα τα βλέμματα, θέλοντας και μη, πηγαίνουν σε πρώτο χρόνο πάνω στον υπεραθλητή Davis, δευτερευόντως θαρρώ πως δεν πρέπει να σταθούμε τόσο στον “playoff Rondo”, όσο στον εξωπραγματικό Jrue Holliday. Έναν Holliday, που όπως εύστοχα σημείωσε ο Nate Duncan σε ένα από τα καθημερινά podcasts του, δείχνει να είναι στην καλύτερη σωματική κατάσταση της καριέρας του, αργότερα ηλικιακά από τον μέσο όρο του ΝΒΑ, στα 27 του, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να τελειώνει δυναμικά στο καλάθι, αλλά και να απορροφάει τις επαφές, στοιχείο που φαίνεται και από το γεγονός πως στο 34,8% των περιπτώσεων που του γίνεται foul πάνω στο σουτ είναι “and one” και όχι απλό foul. Τέλειωσε τη σειρά κόντρα στους Blazers με τα εντυπωσιακά 27,8 πόντοι, τέσσερα rebounds και 6,5 assists, και -το ουσιαστικότερο- κάνοντας τον εξαιρετικό στη regular Lillard να δείχνει σαν το μικρό ξαδερφάκι του στην αυλή του σπιτιού του.

Αγωνιστικά, το “κολπάκι” που περιγράψαμε εισαγωγικά, με την αγνόηση του Draymond, περιμέναμε να το δούμε να λαμβάνει χώρα κόντρα στον Evan Turner, αλλά, αντ’ αυτού, οι “Πελεκάνοι” επέλεξαν να αγνοούν στη σειρά το τρίποντο του Aminu, ενός σουτέρ του 33,6% ποσοστό καριέρας από τα 7,25. Και παρά τα 13/30 τρίποντα του Amimu στη σειρά, η επιτυχία της άμυνας της Νέας Ορλεάνης ήταν πως κανένας άλλος παίχτης των Blazers δεν σούταρε καλύτερα από αυτόν.

Γιατί θα περάσουν οι Warriors

Φαντάζομαι μια δόκιμη απάντηση είναι ένα ξερό: “Επειδή είναι οι Warriors”. Κι όσο καλοί κι αν είναι οι Blazers, το ταβάνι των Πρωταθλητών είναι κατά πάρα πολύ ψηλότερο. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους αντιπάλους των “Πελεκάνων” στον πρώτο γύρο της post season, οι Warriors δεν είναι μία ομάδα που αρέσκεται σε pick n’ roll, όντας τελευταίοι στη λίγκα στον συγκεκριμένο τύπο εκδήλωσης επιθέσεων, κάτι που θα εμποδίσει την άμυνα των Pelicans να στήσουν ίδιου τύπου παγίδες.

Επιπρόσθετα, όσο καλοί κι αν είναι αμυντικά οι Rondo και Holiday, οι Curry και Thompson είναι πάμπολλα σκαλοπάτια ανώτεροι, αλλά και μακρύτεροι από τους Lillard και McCollum. Και στη θέση των όποιων Turner, Harkless και Amimu, αυτοί έχουν τον Durant. Kι ακόμα κι αν επιστρατευτεί στο μαρκάρισμα του τελευταίου ένας εκ των δύο της backcourt της Νέας Ορλεάνης, όπως συνέβη πολλάκις στην τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων στις αρχές του Απρίλη, ο KD έχει το μήκος να σουτάρει από πάνω τους (41 πόντους σε εκείνο το παιχνίδι).

Με την “line up of death” να έχει εμφανιστεί στα ΝΒΑικά παρκέ μόλις για 129 λεπτά τη φετινή σεζόν, αμά τη επιστροφή του Curry, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται η καθιερωμένη ανοιξιάτικη παρέλασή της.

Τέλος, οι Warriors διαθέτουν βάθος στη θέση του “C”, έχοντας, πέρα από τον εξαιρετικό αμυντικό Green, μία σειρά από παίχτες να επιστρατεύσουν πάνω στον Davis, όχι απαραίτητα για να τον σταματήσουν, αλλά για να τον φθείρουν. Είναι χαρακτηριστικό σχετικά το νούμερο που παρουσιάζει το 82games.com, όπου οι μεν Blazers επιτρέπουν στα αντίπαλα 4άρια και 5άρια να σημειώνουν PER της τάξης του 17,8 και 21,4 αντίστοιχα, την ώρα που τα ίδια νούμερα για τους αντιπάλους των Warriors πέφτουν στο 15,6 και 18,8 αντίστοιχα.

Η ουσία πάντως παραμένει στη συμπυκνωμένη της μορφή πως απλά “είναι -όταν το θυμούνται φέτος- οι Warriors”.

Γιατί θα περάσουν οι Pelicans

Ακριβώς επειδή οι Warriors βρίσκονται σε παρατεταμένη χειμερία νάρκη και κοντεύουμε -κι αυτοί κι εμείς- να ξεχάσουμε το ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες αυτής της ομάδας.

Και, σε πλήρη αντίθεση με τη νωθρότητα των Πρωταθλητών, οι Pelicans βρίσκονται αυτή την στιγμή “στα κόκκινα”:

Ενδιάφερον θα είναι και το κατά πόσο θα καταφέρει να περιοριστεί η δημιουργία του Rondo. Σχεδόν κάθε φορά που ο Rondo καταφέρνει να βγάλει από 12 assists και πάνω, οι Pelicans κερδίζουν, έχοντας 15-2 νίκες στα παιχνίδια της φετινής σεζόν που αυτό συνέβη. Ενδεχομένως, λοιπόν, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του Davis είναι η διακοπή της τροφοδοσίας προς αυτόν, μιας και οι Pelicans έχουν 22-6 όποτε καταφέρνουν σαν ομάδα να περνάνε τις 29 assists3)Τρίτοι συνολικά στη λίγκα με 26,8 για τη σεζόν που τέλειωσε, με πρώτους -καλά μαντέψατε- τους Warriors, με 29,3..

X-Factors 

Φαντάζει αρκετά περίεργο να μπαίνει κάτω από τον τίτλο του “x-factor” ένας από τους καλύτερους πέντε παίχτες του κόσμου και αντικειμενικά ο καλυτερος σουτέρ της Ιστορίας ως σήμερα, αλλά ο τραυματισμός του (grade-2 MCL sprain), η συνήθης χρονική απαίτηση της αποθεραπείας από τέτοιου είδους τραυματισμούς (συνήθως έξι εβδομάδες, βρισκόμαστε ακριβώς πέντε εβδομάδες μετά τον τραυματισμό), οι αντιφατικές δηλώσεις, αλλά και η κακή του εικόνα, μετά από τον ίδιο ακριβώς τραυματισμό, στους Τελικούς του 2016, κάνουν ιδιαίτερα κρίσιμη την ενδεχόμενη επιστροφή του και την κατάσταση στην οποία θα εμφανιστεί.

Ως προς τις αντιφατικές δηλώσεις τώρα, ήταν μετά το τέταρτο παιχνίδι κόντρα στους Spurs όταν ο Kerr δήλωσε πως η επιστροφή του Curry αργεί (“he’s not going to play anytime soon”, κατά λέξη). Είμαστε λιγότερο της μιας βδομάδας απόσταση από τις συγκεκριμένες δηλώσεις και είχαμε την αναβάθμιση της συμμετοχής του, στο πρώτο κιόλας παιχνίδι της σειράς, σε ενδεχόμενη:

Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να γίνει εκτενής ανάλυση της διαφοράς, όχι μόνο των Warriors, αλλά κάθε ομάδας, με και χωρίς τον Curry. Όπως αρκετές φορές έχει γραφτεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού: “Durant is setting a higher roof for the Warriors, but Curry is setting the floor”. Ο Durant κάνει τους Warriors ακόμα καλύτερους, αλλά το πόσο καλοί είναι το καθορίζει ο Curry.

Τέλος, άξιο αναφοράς το γεγονός πως το φονικότερο όπλο στο σύγχρονο ΝΒΑ, το pick n’ roll μεταξύ Curry και Durant, είναι ένα όπλο που ο purist Kerr αρνείται συστηματικά να χρησιμοποιήσει, θεωρώντας που με αυτό διαστρεβλώνονται οι θεμελιώδεις αρχές του για το μπάσκετ, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το ball movement και τη συμμετοχή όλων των παιχτών στην εκτέλεση. Πέρσι δεν είχε χρησιμοποιηθεί παρά μετρημένες φορές κόντρα στους Cavaliers στους Τελικούς. Οι φετινοί, εκτός ρυθμού Warriors, ενδεχομένως το χρειαστούν νωρίτερα και περισσότερο αν θέλουν να φτάσουν και πάλι “ως το τέρμα”.

Πρόγραμμα

Game 1: New Orleans Pelicans @ Golden State Warriors, ORACLE Arena, Oakland, CA, Κυριακή 29.04.2018, 05:30

Game 2: New Orleans Pelicans @ Golden State Warriors, ORACLE Arena, Oakland, CA, Τετάρτη 02.05.2018, 05:30

Game 3: Golden State Warriors @ New Orleans Pelicans, SMOOTHIE KING Center New Orleans, LA, Σάββατο 05.05.2018, 03:00

Game 4: Golden State Warriors @ New Orleans Pelicans, SMOOTHIE KING Center New Orleans, LA, Κυριακή 06.05.2018, 22:30

Game 5 (αν χρειαστεί)New Orleans Pelicans @ Golden State Warriors, ORACLE Arena, Oakland, CA, TBD

Game 6 (αν χρειαστεί)Golden State Warriors @ New Orleans Pelicans, SMOOTHIE KING Center New Orleans, LA, TBD

Game 7 (αν χρειαστεί)New Orleans Pelicans @ Golden State Warriors, ORACLE Arena, Oakland, CA, TBD

Τι θέλουμε να γίνει

Είναι το match-up προημιτελικών που θα παραταχθούν στο παρκέ τρεις από τους έξι καλύτερους ΝΒΑ παίχτες στα πρόσωπα των Durant, Curry και Davis4)Με τους LeBron, Harden, Giannis να αποτελούν τους άλλους τρεις της τρέχουσας -προσωπικής- εξάδας. και ελπίζουμε αυτό να φανεί στην απόδοσή τους. Επίσης, το supporting cast των υπεραστέρων είναι τέτοιο, είτε από άποψη ποιότητας, είτε από άποψη φόρμας, που μας επιτρέπει να θεωρούμε βάσιμη την προσδοκία για καλό μπάσκετ. Τέλος, ελπίζω η Νέα Ορλεάνη να βάλει τέτοια προβλήματα και τέτοια πίεση στη μηχανή των Warriors, ώστε -επιτέλους!- αυτή να ενεργοποιηθεί και να αποδώσει το μπάσκετ που όλοι μας ξέρουμε πως μπορεί.

Τι θα γίνει

Στα ξεκινήματα της σειράς φαίνεται σαν να έχουμε μια Ferrari που πηγαίνει με 70 χλμ/ώρα και μια Alfa Romeo που έρχεται από πίσω με 120. Θα είναι η επιστροφή του Currry το γλυκό χάδι στο γκάζι που θα ενεργοποιήσει την υπο(υπερ)δύναμη της μηχανής της Ferrari; Αν ναι, τότε Warriors και εύκολα. Αν όχι, οι Warriors θα πρέπει να προσέξουν γιατί σε αυτό το σημείο της σεζόν δεν εξετάζεται το πιο αμάξι είναι τεχνολογικά και αισθητικά καλύτερο, αλλά το πιο θα φτάσει πρώτο στον τερματισμό, ήτοι στις τέσσερις νίκες.
Ακόμα και στο ρελαντί, πάντως, μάλλον η “τεχνολογική” απόσταση των δύο ομάδων είναι τέτοια, που οι Warriors θα βρεθούν για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας.

Με τον Curry να γυρνάει -και “να είναι Currry”- σε ένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια, οι Warriors περνάνε στα πέντε.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Από nba.com/stats.
2 Από όσα previews είχα διαβάσει μόνο ο Κοσμάς στο δικό μας τους έδινε να περάσουν, κι αυτός στα έξι παιχνίδια.
3 Τρίτοι συνολικά στη λίγκα με 26,8 για τη σεζόν που τέλειωσε, με πρώτους -καλά μαντέψατε- τους Warriors, με 29,3.
4 Με τους LeBron, Harden, Giannis να αποτελούν τους άλλους τρεις της τρέχουσας -προσωπικής- εξάδας.