Ball Hog’s Weekly Report S05E41: ” The White-Walkers Spurs Are Back”

Posted on Mar 19 2019 - 1:00pm by Nicolas Radicopoulos

Τα brackets βγήκανε, στο γραφείο οι υπόλοιποι δουλεύουν πυρετωδώς για την ανάλυση και παρουσίασή τους, ωστόσο ο “θα ασχοληθώ με αυτούς μετά το draft” Ραδικόπουλος κάνει ένα γρήγορο catch-up στα άξια αναφοράς της Λίγκας των ημερών που προηγήθηκαν σε ένα ακόμα Ball Hog’s -kind of- Weekly Report, πρόγευμα για την March Madness Analysis που θα ακολουθήσει μέσα στη μέρα. 

The White-Walker Spurs

Δίχως καμία αμφιβολία, αυτό που χαρακτηρίζει τους Spurs στο διάστημα αυτής της ανεπανάληπτης 20ετίας υπό τις οδηγίες του Gregg Popovich1)Για να καταλάβουμε για τι πράγμα μιλάμε, πέντε φορές οι Spurs αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, και αυτές ήταν οι πιο αποτυχημένες τους σεζόν. Άλλες πέντε πήραν τον Τίτλο. είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της επί χρόνια σμιλεμένης και προσαρμοζόμενης αμυντικής ακρίβειάς τους. Με εξαίρεση μια σεζόν μόνο, κάθε χρόνο οι Spurs ήταν τουλάχιστον 3,5 πόντους καλύτεροι από το μέσο όρο της Λίγκας σε Defensive Rating για αυτά τα 20 χρόνια. Η φετινή είναι η πρώτη χρονιά που, όχι μόνο δεν έχουν μια κορυφαία άμυνα, αλλά αντίθετα μέχρι το all-star break βρίσκονταν ανάμεσα στις χειρότερες ομάδες της Λίγκας σε αυτόν τον τομέα. Ξεκίνησαν τη χρονιά τους με 9-10 και έκαναν το χειρότερο Rodeo Road Trip της ιστορίας τους, ολοκληρώνοντας “την εκδρομή” με επτά ήττες σε οκτώ παιχνίδια.

Κι όμως, οι άνθρωποι που έχουν κερδίσει κάθε δικαίωμα να συμβιβαστούν, είναι ακριβώς αυτοί που δεν θα το έκαναν ποτέ. Οι Spurs, οι οποίοι πριν από δέκα παιχνίδια έμοιαζαν η πιο ευάλωττη ομάδα σε ένα late season σερί των Lakers και του Playoff LeBron σάρωσαν με εννέα νίκες στα τελευταία δέκα παιχνίδια, με θύματά τους μεταξύ άλλων μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Λίγκας, για να βρεθούν στο 42-29 και να ετοιμάζονται να ισοφαρίσουν το ρεκόρ των Syracuse Nationals/Philadelphia 76ers από το 1950/1971 με 22 σερί παρουσίες στην post-season, το μεγαλύτερο σχετικό στην Ιστορία του ΝΒΑ.

Η μεγάλη διαφορά με το υπόλοιπο της σεζόν; Στο διάστημα αυτό η άμυνά τους ήταν η δεύτερη καλύτερη στο NBA, μονάχα 0,2 πόντους πίσω από τους Jazz, χωρίς φυσικά να χάσουν τις σταθερές τους, δηλαδή την κυριαρχία στο αμυντικό rebound και τα λίγα λάθη (περίπου στα 10 ανά αγώνα σε αυτό το διάστημα, σχεδόν δύο λιγότερα από κάθε άλλη ομάδα και τέσσερα κάτω από τον μέσο όρο). Λιγότερες χαμένες κατοχές και εύκολα καλάθια στους αντιπάλους, πιο σφιχτή άμυνα, και οι Spurs κοιτάζουν ακόμα και προς το home court advantage.

Μάλιστα, με την 42η νίκη τους κόντρα στους Πρωταθλητές Warriors τα ξημερώματα, εξασφάλισαν πως θα έχουν θετικό ρεκόρ για μία ακόμα σεζόν, έχοντας καταφέρει σε αυτά τα 22 τελευταία χρόνια κάτι που όσο και να το βλέπεις φαντάζει απίστευτο:

Το πως κατάφεραν να επιστρέψουν μετά από ένα φαινομενικά καταστροφικό καλοκαίρι, με τη φυγή Kawhi και τον season ending τραυματισμό του Murray, τα έχει γράψει αναλυτικά ο Kevin O’Connor του The Ringer πρόσφατα, οπότε λέμε να μην το παίξουμε “μέσος Έλληνας αθλητικογράφος” και να μεταφράσουμε το κείμενο βάζοντας μέσα και δύο φανφάρες “έτσι για το προσωπικό στυλ και την πουτανιά”, αλλά θα σας παραπέμψουμε απευθείας σε αυτό: “Actually, the Spurs Offense Is Just Fine Without Kawhi“, όπως ακριβώς είχαμε κάνει και στο Weekly #22.

Παράλληλα, αναλύοντας λίγο πώς διάολο στήθηκε αυτή η αναγέννηση της άμυνάς τους, ανατρέχουμε στο, έστω μικρό, δείγμα των δέκα παιχνιδιών που συζητάμε. Ο καμικάζι πάγκος τους, που τους στηρίζει όλη τη χρονιά αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο όπλο, πνίγοντας τα αντίπαλα bench units και βρέχοντας τρίποντα με τους Mills, Belinelli και Bertans. Η αποκάλυψη όμως είναι ο Jakob Poeltl. Το “Αυστριακός center” θα έπρεπε να είναι σύντομο ανέκδοτο, όμως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας των Spurs. Απαλλαγμένος και από τον ανταγωνισμό του Gasol, ο Poeltl παίζει 24′ ανά αγώνα στα τελευταία δέκα παιχνίδια σε σχέση με τα περίπου 15′ πριν από αυτό. Συγκεκριμένα, στα 221 που έχει αγωνιστεί το Defensive Rating των Spurs είναι 91,2, ενώ στα 259 που είναι στον πάγκο ο αριθμός αυτός γίνεται 107,8, μια αδιανόητη διαφορά 16,6 πόντων, η οποία όμως δεν είναι η μεγαλύτερη στην ομάδα. Η τεράστια στατιστική ανωμαλία είναι ο LaMarcus Aldridge, με τον οποίο στο παρκέ οι Spurs έχουν Defensive Rating 109,5, ενώ στα 122′ που είναι στον πάγκο -αχέμ…- 79,1. Αθόρυβα ο Popovich κάνει με τον Poeltl στην άμυνα, πάνω-κάτω, αυτό που ο Rivers κάνει με τον “Sweet Lou” στην επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι πιο πετυχημένο έχει ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για τους Spurs, είναι το White Walkers Spurs από το Bleacher Report στα πλαίσια του Game of Zone. Tα πρόσωπα -πλην του βασικότερου ενός- αλλάζουν, όμως οι Spurs παίζουν “Spurs basketball” και είναι και πάλι στην post season.

Ένας ετεροχρονισμένος φόρος τιμής

Επιστροφή του Isaiah Thomas στο TD Garden για τον αγώνα των Νuggets κόντρα στους Celtics και επιτέλους ο Thomas πήρε το “tribute video” που του άξιζε:

Γιατί του άξιζε;

Για αυτό:

Ωστόσο, η μετά Celtics πορεία του, δείχνει και τους λόγους που πρέπει αυτή την offseason να αποθεραπευτεί πλήρως, για να δούμε αν τελικά θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει σε επίπεδα, έστω κοντινά, των Celtics days του.

Ο προπονητής του, Mike Malone, παρότι από την προηγούμενη εβδομάδα, τον έχει εκτός rotation, του έδωσε κάποια αγωνιστικά λεπτά για να τιμήσει την περίσταση, με τον Thomas να τελειώνει με 0/2, δύο assists και ένα λάθος.

Κοινώς, την περίσταση την τίμησε περισσότερο με τα παπούτσια του, από ό,τι με την εμφάνισή του.


“Στις Γωνίες”
H Γωνιά του MVP

35,9 πόντοι για τον James Harden στη σεζόν μέσο όρο, και όλα δείχνουν πως θα γίνει μόλις ο πέμπτος παίχτης που θα τελειώσει τη σεζόν με μέσο όρο πάνω από 35 μ.ο. στη σεζόν, μετά από τους Wilt, Barry, Jordan και Kobe. Ωστόσο, με σκάρτους 2.400 πόντους ως τώρα, δεν θα καταφέρει να φτάσει το μυθικό των 3.000 πόντων στη σεζόν, κάτι που μόνο οι Chamberlaine και Jordan έχουν πετύχει.

Και κάτι ακόμα:

H Γωνιά του Επόμενου MVP και των Bucks

Γιατί ο coach Bud θα είναι ο Coach of the Year;

Για αυτό:

Και η επιμέρους μεταμόρφωση που βοηθάει στα άνωθεν είναι και αυτή του Brook Lopez:

Επίσης, με τη νίκη τους κόντρα στους Heat οι Bucks έγιναν η πρώτη ομάδα στην Ιστορία της Λίγκας που ήταν πίσω με 20 πόντους στο ημίχρονο και κατάφεραν να κερδίσουν το παιχνίδι με 15 πόντους διαφορά!

Ωστόσο, να πούμε πως ανησυχητικός για την ομάδα είναι ο τραυματισμός του Malcolm Brogdon, o oποιος είναι τέταρτος παίχτης της ομάδας σε Value Over Replacement Player με 1,7 (πίσω από Γιάννη, Lopez και Bledsoe), με +6,6 στο on/off court, και 15,6 πόντους με 61,4% TS% και το καλύτερο ποσοστό της Λίγκας με 92,8% από τις βολές, σε 29 λεπτά ανά αγώνα.

Τέλος, μιας και η γωνία είναι πρωτίστως του “Giannis” να πούμε πως κόντρα στους Sixers έκανε ρεκόρ καριέρας με 52 πόντους, ένα ρεκόρ που μάλλον θα σπάσει σύντομα, όπως και εσείς και εμείς αντιλαμβανόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη του γράφοντα είναι πως με κοντά 28 πόντους, 13 rebounds, έξι assists και όντας ο καλύτερος παίχτης της καλύτερης ομάδας της Λίγκας, δικαιούται το MVP της σεζόν.

H Γωνιά της Αγνής Σλοβένικης Καύλας

Για κάποιους παίχτες, τέτοιο κάρφωμα που θα έδινε το προσπέρασμα στην ομάδα του με πέντε δευτερόλεπτα στο ρολόι, θα ήταν top-5 career highlight.

Για τον Luka ήταν απλά ένα ακόμα clutch καλάθι της rookie χρονιάς του…

Η Γωνιά του Σέρβου Αρτίστα

Βέβαια, οι Mavericks δεν κέρδισαν τον αγώνα, γιατί αυτός ο απίθανος τύπος που λέγεται Jokic, έβαλε πέφτοντας ένα από αυτά που κανονικά δεν μπαίνουν (από τους άλλους…).

Τρομακτική χρονιά ο Σέρβος Μπαμπούλας.

Γενικά, τρομακτική οικογένεια…

Η Γωνιά των Lakers και του LeBron

Live από το UCLA Health Training Facility, το προπονητικό κέντρο των Lakers τώρα:

Η Γωνιά της Αστείας Άμυνας της Εβδομάδας

Eπειδή δεν είχε παραπάνω LeBron και Lakers δεν σημαίνει πως δεν θα έχει και εδώ βέβαια.

Άντε και λίγο Oubre, για να μην αισθάνεται μόνος του…

Η Γωνιά της Δυναστείας των Warriors

1/ Boogie Problems

2/ Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο υπάρχει ο Curry οι Warriors θα είναι καλά. 25-2 είναι το ρεκόρ τους την τελευταία τριετία, όποτε ο Curry παίζει αλλά ο Durant όχι.

Και ο Curry φέτος δείχνει καλά.

Πολύ καλά.

Οπότε, ναι, τι;!

“Ναι, τι;!” ΙΙ

3/ Και πάντα δίπλα του υπάρχει και ο Klay. Και γιατί ο Klay είναι η μεγαλύτερη τυπάρα της Λίγκας και ο Westbrook απροσδιόριστα μονίμως τσαντισμένος και με “λυμένο το ζωνάρι για καυγά” (σε εκνευριστικό βαθμό πια, που αγανακτείς με τον τρόπο που παίζει όταν τον βλέπεις) όλα συμπυκνώνονται στο κάτωθι στιγμιότυπο:

Ο Klay τον παίζει (όπως σε όλον τον αγώνα – pun not intended) αμυνάρα, ο Russell τσαντίζεται γιατί θέλει foul, αντιδρά -κλασσικά- σαν μαλάκας, πέφτει “μαγκιόρικα” πάνω στον Thompson, o οποίον γελώντας με το γέλιο “δεν μπορεί να είναι τόσο μαλάκας δαύτος” πάει παρακάτω.

Υπερθεματίζοντας για τον Klay τώρα:

4/ 20 χρόνια μετά από το (περί ορέξεως…) S&M, οι Metallica θα ξανασυναντηθούν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του San Francisco για να τα εγκαίνια του νέου γηπέδου των Warriors, του διαστημικού (και με ίδια κεφάλαια κατασκευασμένο, και ουχί δημόσια ή ιδιωτικά) Chase Center. To καλύτερο tweet που είδαμε, ωστόσο, σχετικά, ήταν το κάτωθι:


Μoneyball Corner

1/ Γυρνώντας για λίγο στην τεχνική που πήρε ο Westbrook, αυτή ήταν η 16η του και αποβλήθηκε αυτόματα για ένα παιχνίδι. Κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση $500 χιλ. σε taxes για τους Thunder. Ουδέν κακό, κ.λπ, κ.λπ…

2/ Μένοντας λίγο ακόμα στους Thunder, την προηγούμενη εβδομάδα προσέθεσαν και αυτοί χορηγό στη φανέλα τους και έτσι πλέον έχουν σπόνσορα και οι 30 ομάδες της Λίγκας. Κρίμα, ωστόσο, που δεν ακολούθησαν τις ιδιαίτερα πετυχημένες του Μαρίνου, που έβλεπε χρόνια μπροστά

3/ Mήπως το πακέτο Harrell, Shamet, Gallo, το φετινό pick τους2)Που μπαίνοντας Playoffs το κρατάνε. και έναν εκ των Lou Wil, Gilgeous-Alexander, Tyrone Wallace παίρνει το καλοκαίρι Davis (και Solomon Hill αναγκαστικά πακέτο), αφού πρώτα έχουν υπογράψει Kawhi και Kemba; Ε, κύριε;!

Χώρο για να υπογράψουν τους δύο έχουν. Και τα μισθά του ανωτέρω trade proposal βγαίνουν μια χαρά.

Ρε λες;!


Κατηγορία “Συστατικά”

1/ Έχουμε την ευτυχία να έχουμε ζήσει να προσπερνάνε τον Chamberlain οι Jordan, Malone, Kobe, LeBron και τώρα και ο -κορυφαίος Ευρωπαίος όλων των εποχών;- Dirk Nowitzki.
(Kάποιοι εξ ημών και τον Kareem, αλλά επειδή πια κρύβουμε χρόνια, δεν το πολυφωνάζουμε…)

Και πως αλλιώς θα μπορούσε να πετύχει ένα τόσο σημαντικό κατόρθωμα, αν όχι με την πιο “Dirk” κίνηση;!

2/ Πέντε σερί triple doubles για τον Elfrid Payton (ζούμε στο Matrix και έχουμε πάρει το λάθος χαπάκι, είναι ξεκάθαρο πια…), επίδοση που τον κάνει μόλις τον πέμπτο παίχτη στην Ιστορία που έχει πετύχει κάτι τέτοιο, μετά τους Russell Westbrook, Oscar Robertson, Wilt Chamberlain and Michael Jordan. Μπράβο του και με τις υγείες μας.

3/ Από την άλλη, ένας άλλος free agent το καλοκαίρι PG βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση…

4/ Αντίθετα, ένας άλλος Ευρωπαίος (και δη λατρεμένος Γιούγκος), ο Bojan Bogdanovic, από τον τραυματισμό του Victor Oladipo κι ύστερα, έχει βάλει στις πλάτες του τους Pacers και τους πάει, με 21,6 πόντους, με 2,3 τρίποντα ανά παιχνίδι και 50,6% ποσοστό ευστοχίας συνολικά και 41,7% πίσω από τα 7,25. Εντυπωσιακός!

5/ Πίσω στους Jazz, και στα μαγικά του Mitchell:

6/ Ο Lillard πέρασε στη δεύτερη θέση των scorers στην ιστορία των Blazers με 12.565 πόντους, προσπερνώντας τον LaMarcus Aldridge, έχοντας πια μπροστά του μόνο των Clyde Drexler που έχει πετύχει 18.040 πόντους με τη φανέλα της ομάδας του Portland.

7/ Ένας μήνας σκάρτος έμεινε (stats ως 18.03):

8/ Μάλιστα, ειδικά στη Δύση, το #1 με το #8 έχουν μόλις 7,5 νίκες διαφορά, στην πιο “κλειστή” οχτάδα από τη σεζόν 2009-10!

9/ Επίσης άξιο αναφοράς πως οι Kings, με την 34η νίκη τους ξεπέρασαν σε νίκες κάθε ομάδα που είχε παρόντα τον Cousins και πλέον κυνηγάνε τις 38, όσες είχαν τη σεζόν 207-08, στην αμέσως προηγούμενη καλύτερη της τρέχουσας σεζόν τους (ως τώρα).

10/ Το γράψαμε παραπάνω αυτό για το Matrix, ε;


Σφηνάκια

1/ Ο Mario Hezonia τάπωσε τον LeBron James σε game winning shot.

2/ Μόνος του βάζει τα επιχειρήματα, μόνος του και τα αντεπιχειρήματα. Οπότε εμείς απλά παραθέτουμε.

3/ Η καλύτερη πρόταση αντιμετώπισης της κατάρας του “load management”.

4/ Εξαιρετική ανάλυση του Bagley από τον πάντα εύστοχο Ben Taylor

5/ Οι πρώτες αντιδράσεις:

Το δικό μας σχόλιο:

“-Και ήταν αυτό tanking κε Πάνο μου;”
“- Ο ΄’Ορισμός’ του ‘tanking’ κυρία μου! Ο ‘ορισμός’!

Η αλληλουχία φάσεων που τα προκάλεσε:

6/ “Μουτράκια”
(μάλλον δίκαια)

Γενικά, ο Boylen “το’χει” να σπάει τις μπάλες των συναδέλφων του…

7/ Lou doing Lou’s things

8/ Best Hakeem impersonation in years!

9/ Κλείνοντας με κάτι σημαντικότερο από τη χαλαρή διάθεση του παρόντος Weekly Report, όλα καλά λέγεται πως πήγαν στην επέμβαση που υποβλήθηκε ο Brandon Ingram για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης στον ώμο του και πιστεύεται πως θα είναι πλήρως υγιής και έτοιμος για την επόμενη σεζόν. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει, όπως πολύ σωστά το έθεσε αναγνώστης μας με το ψευδώνυμο CeZn σε comment σε προηγούμενο Weekly Report:

“Τρίτος με πρόβλημα θρόμβωσης μέσα σε πολύ λίγα χρονιά. Η αθλιότητα του επαγγελματικού αθλητισμού ξαναχτυπά.. Ντοπάρονται σαν άλογα κούρσας και δεν ασχολείται κάνεις… Παράλληλα, πρόπερσι είχε βγει ότι αθλητές επίπεδου Serena Williams και Simone Biles παίρνουν νόμιμα στεροειδή, καθότι ασθματικές. Φαντάζομαι δεν θα περιορίζεται εκεί μόνο η επιδημία άσθματος”.

Spot on, φοβάμαι…


Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Δεν διαβάσαμε ακόμα, αλλά θα διαβάσουμε απόψε και ελπίζουμε να το κάνετε και εσείς το μεγάλο αφιέρωμα του Ball Hog για το March Madness, με πλήρη οδηγό για κάθε μία από τις τέσσερις περιφέρειες. Για κοπιάστε!

Στα λοιπά:

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Για να καταλάβουμε για τι πράγμα μιλάμε, πέντε φορές οι Spurs αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, και αυτές ήταν οι πιο αποτυχημένες τους σεζόν. Άλλες πέντε πήραν τον Τίτλο.
2 Που μπαίνοντας Playoffs το κρατάνε.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. ιωαννης σαχας March 20, 2019 at 13:35 -

    ουτε comments likes klp…πιο underrated ki apo spurs!