NCAA Division I 2019: West Region Preview

Posted on Mar 20 2019 - 6:23pm by Loukas Moschoulas

“Μάρτης”, “Κολέγιο”, “Μadness”: τριάδα που δεν σπάει. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η προσοχή φεύγει για λίγο από το NBA και πηγαίνει στην “παραγωγική διαδικασία” που τροφοδοτεί τις επαγγελματικές λίγκες. Και χωρίς να βάζουμε στην άκρη τα σοβαρότατα προβλήματα της υποκρισίας του ερασιτεχνισμού που ντύνει μια μπίζνα δισεκατομμυρίων, εδώ θα μείνουμε στο αθλητικό σκέλος, περνώντας από κάποια κολέγια και παίκτες που περιμένουμε να μας απασχολήσουν τις προσεχείς μέρες, μέχρι το Final 4 που θα γίνει στην Minneapolis στις 6 και 8 Απριλίου.

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στο bracket της West Region, αυτό που κάνει εντύπωση είναι το υψηλό για όλους #2 seed του Michigan -για το οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα-, καθώς και το πόσο δύσκολο φαντάζει για μια μικρή ομάδα να περάσει κάποιους γύρους στο συγκεκριμένο και να φτάσει μακριά.

Οι Παίκτες που Πρέπει να Έχετε στο Νου Σας
Ja Morant, PG, Murray State (Sophomore)

O λόγος για τον οποίο το Murray St. βρίσκεται στο τουρνουά αλλά και ο παίκτης που θα καθορίσει το πόσα παιχνίδια θα παίξουν. Υποψήφιος για όλα τα μεγάλα κολεγιακά βραβεία, υπεύθυνος για μια σειρά από ρεκόρ του κολεγίου και της περιφέρειας που έσπασαν και μόνιμη παρουσία στα κολεγιακά highlights. Το Murray St. έχει βρεθεί κάμποσες φορές στο τουρνουά, αλλά μόλις πέντε φορές κέρδισαν το πρώτο παιχνίδι. Θα μπορέσει να γράψει κι εδώ ρεκόρ για το σχολείο του το φημολογούμενο top-3 pick του Ιούνη;

Jarrett Culver, SG, Texas Tech (Sophpmore)

Άλλο ένα πιθανό lottery pick σε αυτή την περιφέρεια. Ο Jarrett Culver έμεινε και δεύτερη χρονιά στο Texas Tech και, μετά τη φυγή για το ΝΒΑ του Zhaire Smith, πήρε τα ηνία της ομάδας, ανεβάζοντας τα νούμερά του σε 18,5/6,3/3,7/1,3. Μεγάλο ατού του Culver η άμυνα, τόσο η ατομική, όσο και ομαδικά, μιας και οι Red Raiders είναι στις κορυφαίες άμυνες της χρονιάς. Έχοντας δε, σχετικά βατό δρόμο, είναι αρκετά πιθανό να χορτάσουμε τον Culver μέχρι ένα πιθανό ματσάρισμα με το Gonzaga, με έπαθλο ένα από τα τέσσερα εισιτήρια του Final-4.

Brandon Clarke, PF, Gonzaga (Senior):

O Brandon Clarke είναι ένας undersized ψηλός, που παρότι μόλις 2,03, έχει καταφέρει να είναι αμυντικό φόβητρο. Αγωνίστηκε δυο χρόνια στο San Jose State και στο τέλος της sophomore χρονιάς του μεταπήδησε στο Gonzaga, χάνοντας δικαίωμα συμμετοχής την επόμενη χρονιά. Φέτος, στην πρώτη του χρονιά στους Bulldogs, έχει γράψει 16,5 πόντους και 8,4 rebounds ανά αγώνα. Νούμερα σίγουρα όχι άσχημα, αλλά όχι και εντυπωσιακά. Η ικανότητα του Clarke φαίνεται σε άλλους αριθμούς. Στα 33 παιχνίδια που έπαιξε φέτος είχε 69,1% ευστοχία και 3,1 κοψίματα ανά παιχνίδι σε 27 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Για το ακόμα εντυπωσιακότερο του πράγματος, σε απόλυτα νούμερα, ο Clarke, έκανε 102 blocks, ενώ αστόχησε σε 99 σουτ όλη τη χρονιά.

Rui Hachimura, PF, Gonzaga (Junior)

Δεν θα πούμε πολλά για τον Ιάπωνα, καθώς του είχαμε κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα σε προηγούμενο κείμενο μας, στο Ball Hog’s NCAA Monthly IΙΙ.

Markus Howard, PG, Marquette (Junior)

Ένας από τους καλύτερους σκόρερ στο κολέγιο φέτος και ο καλύτερος από κολέγιο που βρίσκεται στο τουρνουά. Στην τρίτη του χρονιά, σκόραρε 25 πόντους κατά μέσο όρο, έχοντας 41% στο τρίποντο και 90% στις βολές. Με ύψος οριακά 1,80, είναι από τις αδυναμίες του Μαυράκη και ταυτόχρονα αυτός που τον ξενέρωσε, καθώς στον ημιτελικό της Big East ενάντια στο Seton Hall, o Howard είχε 1/15 σουτ, αλλά παρόλα αυτά έβαλε 21 πόντους, έχοντας 18/24 βολές.

Oι Ομάδες που Μπορούν να Φτάσουν στο Τέλος

Ξεκάθαρα το Gonzaga είναι αυτό που έχει το απόλυτο πλεονέκτημα στην μάχη για την πρωτιά του bracket και την είσοδο στο Final 4. Οι Μήτσοι άλλωστε στην Σαββατιάτικη εκπομπή του TheBallHog Show δήλωσαν υποστηρικτές τους.

Η τελευταία εντύπωση πριν το τουρνουά για την ομάδα από το Oregon δεν ήταν η αρμόζουσα για τα μέχρι τώρα κατορθώματα στην σεζόν. Το Saint Mary κατάφερε να κερδίσει την αήττητη -μέχρι τότε- στα παιχνίδια της WCC με 60-47. Παρένθεση: το Saint Mary με αυτή τη νίκη κατάφερε να προκριθεί ως νικητής του τουρνουά της WCC, ενώ το Gonzaga είχε ήδη προκριθεί. Να επανέλθουμε στην ομάδα του Gonzaga ωστόσο,  λέγοντας ότι o τελικός ήταν σίγουρα μια κακή παρένθεση, καθώς αρκεί κανείς να δει ότι φέτος το ρεκόρ τους είναι 30-3 και έχουν σκοράρει κάτω από 70 πόντους σε τρία μόλις παιχνίδια σε όλη την σεζόν (τα δύο βέβαια απέναντι στο Saint Mary).

Το Gonzga τελείωσε με την καλύτερη επίθεση του NCAA με 88,8 πόντους ανά αγώνα ενώ και η άμυνα του είναι σκληρή δεχόμενη μόλις 65,1. Το rotation είναι αρκετά κλειστό για την ομάδα, όμως όταν έχεις Rui Hachimura και Brandon Clarke είναι λογικό να θεωρείσαι ένα από τα φαβορί και για την κατάκτηση της κορυφής. Κλείνοντας να πούμε και ένα στατιστικό που βοηθάει την ομάδα, καθώς στην τελευταία του συμμετοχή σε Final 4 (το 2017) είχε παίξει τους προηγούμενους γύρους σε Salt Lake και California. Όπως θα γίνει και φέτος καθώς βρίσκεται στο West region.

Οι Ομάδες που Μπορούν να Κάνουν την Έκπληξη

Μια ομάδα που μπορεί να είναι η σταχτοπούτα του bracket είναι το Murray State του Ja Morant. Σίγουρα ως ομάδα δεν έχουν να μας δείξουν πολλά, καθώς είναι ένα άκρως κολεγιακό προϊόν, χωρίς εκείνον τον ψηλό που θα τους βοηθούσε παραπάνω. Και αυτό είναι το μεγάλο τους μειονέκτημα. Όσο όμως στο ρόστερ τους υπάρχει το διαφαινόμενο #2 του επερχόμενου draft του NBA να ηγείται της ομάδας αυτής, τόσο θα πρέπει να το προσέχουν. Το κακό με το West Region είναι ότι υπάρχουν φημισμένα κολέγια με κατακτήσεις πρωταθλημάτων σε χαμηλά νούμερα, όπως τα Syracuse #9 και Florida #10, και αυτό κάνει αυτές τις ομάδες υποψιασμένες σε ομάδες-πυροτεχνήματα.

Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια άλλη παράμετρο, βέβαια, στο συγκεκριμένο region: “ποια ομάδα θα αποκλειστεί νωρίς;”. Μία τέτοια δείχνει να είναι το φετινό Michigan. Καθώς μπορεί η δυνατή τους άμυνα τους (56,6 πόντους ανά παιχνίδι) στο πρώτο μισό της σεζόν, όπου είχαν 17-0 ρεκόρ και έμοιαζαν αήττητοι, κερδίζοντας μάλιστα North Carolina και Villanova, όμως μετά τις 13 Ιανουαρίου το ρεκόρ τους είναι 11-6 με την όποια διαφορά να την κάνει η επίθεση. Καθώς στα πρώτα 17 παιχνίδια είχαν 73,6 πόντους, ενώ στα επόμενα έπεσαν στους 67,1 πόντους ανά αγώνα. Έτσι το #2 seed φαντάζει στα μάτια μας πολύ υψηλότερο από όσο τελικά άξιζαν.

Ο Αγώνας που θα Κάτσουμε να Δούμε

Πέμπτη βράδυ, 22:30, Marquette εναντίον Murray State. Από την μία ο Markus Howard, ένας από τους καλύτερους σκόρερ στο φετινό πρωτάθλημα, με 25 πόντους μέσο όρο και από τις 09 Ιανουαρίου κάτοχος της καλύτερης επίδοσης στην ιστορία της Big East, με τους 53 που έβαλε στο Creighton. Από την άλλη, ο Ja Morrant, ο πρώτος παίκτης στην Division I που τελειώνει τη χρονιά με πάνω από 20 πόντους  και 10 assists ανά παιχνίδι1)Είχε 24,6/10,1 και όπως όλα δείχνουν top-3 pick στο επερχόμενο draft. Ωραιότατο!

Το Matchup που Θέλουμε να Βγει

Το Gonzaga στο #1 απέναντι στο Florida State στο #4, που υπάρχει πιθανότητα να το δούμε στο Sweet-16, είναι ένα ματς που σίγουρα θα καθηλώσει τους μπασκετικούς. Είχαν αναμετρηθεί και πέρσι, πάλι στον ίδιο γύρο, με διαφορετικά seeds τότε (#4 για το Gοnzaga και #9 για το Florida State), με τους Bulldogs να χάνουν εύκολα με 60-75. Το Gonzaga, βέβαια, έχει καλύτερη ομάδα φέτος, όμως το match up τους είναι ενδιαφέρον γιατί οι του Florida έχουν το μέγεθος στη ρακέτα για να μην επιτρέψουν στους Hachimura και Clarke να κάνουν το παιχνίδι τους.

Επίσης, αν το Gonzaga περάσει στην Elite 8, τότε και η ενδεχόμενη αναμέτρηση απέναντι στο Texas Tech και τον -πιθανότατα lottery pick- Jarrett Culver, ενδέχεται να μας δώσει ένα δυνατό παιχνίδι. Με τις δύο ομάδες να είναι διαφορετικές ως προς το στυλ παιχνιδιού τους, καθώς το Tech παίζει κυρίως από την περιφέρεια με πολλούς και καλούς σουτέρ τριών πόντων και δυνατή άμυνα έξω από το τρίποντο, ενώ οι Bulldogs είναι ομάδα με δύο μεγάλα αστέρα στη front line της.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Είχε 24,6/10,1