NBA Previews 2014-15: Dallas Mavericks

Posted on Oct 31 2014 - 2:14pm by Giannis Chatsios

Dallas Mavericks logo

Tι κάνατε πέρσι:

Κέρδισαν την τελευταία στιγμή τη θέση τους στα playoffs, με πρωτεργάτες τον Dirk Nowitzki, που δε δείχνει να πτοείται από τα χρόνια που περνάνε, και το νέο παιχνίδι στα χέρια του Rick Carlisle, τον Monta Ellis, που βρήκε στο Dallas τον προπονητή που μπορεί να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του. Στον πρώτο γύρο έπεσαν πάνω στους Spurs, σε ένα match-up που φαινόταν πανεύκολο για τους μετέπειτα πρωταθλητές, κι όμως κατάφεραν να τραβήξουν τη σειρά στα εφτά παιχνίδια, ώντας η μοναδική ομάδα που προβλημάτισε σοβαρά τον Popovich. Και όλα αυτά με τον Samuel Dalembert να περιπολεί το ζωγραφιστό.

Ενώ εμείς κάναμε μπάνια:

Ο Cuban με τον Carlisle και τον Nelson, βλέποντας σιγά σιγά τη δύση της καριέρας του Dirk να πλησιάζει, αποφάσισαν να ποντάρουν σε παίκτες που μπορούν να τους κάνουν διεκδικητές τώρα, ακολουθώντας τη συνταγή που τους έστεψε πρωταθλητές το 2011. Κορωνίδα είναι και πάλι ο Dirk, αλλά ο Cuban αγόρασε κι άλλα παιχνιδάκια στον Carlisle. Πρώτα πρώτα τον Chandler Parsons, που απέδειξε στο Houston ότι μπορεί να σταθεί άνετα σαν δευτερότριτος starter μιας καλής ομάδας, και με πολλά ταλέντα που περιμένουν τον κατάλληλο coach να τα ξεκλειδώσει. Στο 1 έφερε για ψίχουλα, τον συνηθισμένο σαν pick’n’roll ballhandler και spot-up shooter, Jameer Nelson, και την εμπειρία του από playoffs. Έχασε μεν τον Shawn Marion και τον Vince Carter, αλλά επιστράτευσε, εκτός του Parsons, και τους Al-Farouq Aminu και Richard Jefferson για να ενισχύσουν το rotation στα φτερά. O Samuel Dalembert δεn μπόρεσε πέρσι να παίξει επαρκώς το ρόλο του Tyson Chandler το 2011, και για να τον αντικαταστήσει ο Cuban έφερε τον … Τyson Chandler.

Depth Chart:

PG Jameer Nelson Devin Harris Raymond Felton
SG Monta Ellis Ricky Ledo
SF Chandler Parsons Richard Jefferson Jae Crowder
PF Dirk Nowitzki Al Farouq Aminu Greg Smith
C Tyson Chandler Brandan Wright Bernard James

 Γκανιάν:

Τι άλλο, από τον ικανότερο προπονητή του ΝΒΑ (πίσω από τον Popovich, ο οποίος είναι εκτός συναγωνισμού). Ο Carlisle έχει αποδείξει ότι είναι κορυφαίος προπονητής σε αμυντικό και επιθετικό σχεδιασμό, γνωρίζει πως να διαχειρίζεται τα λεπτά των παικτών του, να κουμπώνει γυρολόγους στις ανάγκες του και να διαχειρίζεται τακτικά και με τις αλλαγές του ένα παιχνίδι. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει πιο οξυδερκής head coach όταν όλα πάνε στραβά. Το πιο πρόσφατο κατόρθωμά του είναι η μάχη με τους Spurs, που κατάφερε να τους φτάσει στα εφτά παιχνίδια ξεκινώντας στην 5αδα χωρίς σοβαρό rim protector και 3 αρνητικούς αμυντικούς.

Pick and Roll/Pop. Nowitzki και Chandler είναι εξαιρετικοί στο παιχνίδι αυτό, με τον Γερμανό να μένει ψηλά για να σουτάρει, που σημαίνει ότι ο αντίπαλος ψηλός απαγορεύεται δια ροπάλου να μείνει πίσω για βοήθεια, και τον Chandler να είναι μέχρι πριν 2-3 χρόνια τουλάχιστον, ίσως ο καλύτερος ψηλός στο να ρολάρει στη ρακέτα και να τελειώνει μετά από λόμπες. Στις άλλες τρεις θέσεις έχουν αποκτηθεί παίκτες που διαπρέπουν ως χειριστές στο pick and roll, με τον Νelson να έχει θητεύσει για χρόνια δίπλα στον Howard υπό τις οδηγίες του Stan Van Gundy, τον Monta με την εκρηκτικότητα του να συνθέτει πέρσι ιδανικό δίδυμο με τον Dirk και τον Parsons να έχει εμπειρία σε αυτό το ρόλο από το Houston.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Οι Mavs ποντάρουν πάρα πολλά στον υγιή Tyson Chandler, παρά τα προβλήματά του την τελευταία διετία. Χωρίς αυτόν είναι άγνωστο πως θα μπορέσουν να έχουν έστω αξιοπρεπή αμυντική λειτουργία. Το roster τους είναι καλό, απλά έχουν επενδύσει πολύ σε παίκτες που ήταν τραυματίες, σε ύφεση ή σε ομάδες που δεν ταίριαζαν και δεν αξιοποιούνταν. Και κάθε ομάδα που βασίζεται τόσο στον παράγοντα τύχη ζει με ένα μόνιμο άγχος.

Με έχεις κάνει ξενύχτη:

MontaBall. Ετοιμαστείτε για μια αστραπιαία δίνη από pull up jumpers, σταυρωτές, 360 layups, σπασίσματα μέσης και αληθινά παρανοϊκά σουτ. Ο Monta έχει ακούσει πολλά για τις επιλογές του, κατ’ εμέ άδικα καθώς με εξαίρεση τη rookie season του και τον ενάμιση καταστροφικό χρόνο στο Milwaukee δεν έχει σουτάρει ποτέ με λιγότερο από 45%, ακόμα και αν παίρνει (και βάζει) τα πιο αψυχολόγητα σουτ και δοκιμάζει το εξεζητημένο, τη στιγμή που το απλό είναι μπροστά του. Ο Carlisle είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τον κάνει αιχμή του δόρατος μιας από τις καλύτερες επιθέσεις φέτος στο ΝΒΑ. Παράλληλα λατρεύω και την παράλογη αυτοπεποίθησή του, γιατί όπως λέει και ο ίδιος «Monta Ellis have it all”. Ο Monta δε χαλιναγωγείται και αυτό του το θράσος, ή αν προτιμάτε η τρέλα, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό του πρώτο βήμα του δίνουν μια θέση στο ΝΒΑ. Ο ίδιος το καταλαβαίνει, και όταν το δέχεται και ο coach του, έχει στα χέρια του έναν από τους πιο πολυμήχανους σκόρερ του πρωταθλήματος. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, γιατί αν τα κλείσετε μπορεί να μην προλάβετε το επόμενο καλάθι του.

Το μαντείο του Ball Hog:

Ποιος είναι μαζί μου στο σύλλογο «Dirk Nowitzki: Μυστική αποστολή για το δεύτερο». Πριν πατήσετε το Χ στον browser σας, ακούστε με λίγο. Σίγουρα η πρώτη αντίδραση είναι ότι αυτή η ομάδα είναι μάλλον καλύτερη στο χαρτί από ότι στην πραγματικότητα. Μήπως όμως συμβαίνει το αντίθετο; Ο Carlisle δήλωσε ότι θέλει να μειώσει τα λεπτά του Dirk – προφανώς ενόψει playoffs – και έχει στα χέρια του δύο σκόρερ που του δίνουν αυτή τη δυνατότητα, στα πρόσωπα των Parsons και Εllis. Ο δεύτερος υπό την επιτήρηση του Carlisle έχει γίνει πολύ αποτελεσματικότερος, και θα μοιράζεται τη μπάλα με τους δύο προαναφερθέντες, χωρίς να χρειάζεται να κάνει περισσότερα από όσα του αναλογούν. Ο Chandler, αν είναι υγιής, τους δίνει το rim protection που έλειπε τα τελευταία χρόνια. Βρίσκονται στην division του θανάτου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην είναι ανταγωνιστικοί εφόσον μείνουν μακριά από τραυματισμούς. Στα playoffs ελπίζουν στα μαγικά του Carlisle και το χέρι του Dirk για το καλύτερο.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.