2017 NBA Playoffs Preview: (2) Cleveland Cavaliers Vs Indiana Pacers (7)

Posted on Apr 15 2017 - 2:15pm by Loukas Moschoulas

Ο LeBron James συναντά ξανά τους Indiana Pacers στην post season μετά από τους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας το 2013, όταν και τους είχε αντιμετωπίσει με τη φανέλα των Heat. Τότε που οι Pacers ήλπιζαν ότι οι καλές μέρες είναι πολύ κοντά για αυτούς, και πριν φυσικά τον σοβαρό τραυματισμό του Paul George. Οι δύο ομάδες θα λέγαμε πως βρίσκονται σε διαφορετικό φεγγάρι, καθώς, ενώ οι Cavs προέρχονται από ένα κακό τελείωμα της σεζόν, οι Pacers από την άλλη, με ντεμαράζ νικών κατάφεραν να διατηρήσουν την έβδομη θέση παρά το pressing των Bulls και Heat. Για την ιστορία, οι δύο ομάδες αναμετρούνται για δεύτερη φορά σε post season, με την πρώτη να χρονολογείται το 1998, με τους Pacers να κερδίζουν τότε τη σειρά του πρώτου γύρου με 3-1, πριν πέσουν πάνω στον Μιχαλάκη και την παρέα του.

Στην Regular Season

Στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν οι Pacers βρήκαν τους Cavs χωρίς τον LeBron και δεν τους χαρίστηκαν, κερδίζοντας τους με δέκα πόντους.

Στο δεύτερο, πολλά με λίγα λιγότερα υπέρ των παιδιών από το Cleveland, με τρομερή τρίτη περίοδο (40-14 επιμέρους σκορ) από τους Cavs.

Στο τρίτο μια τυπική νίκη για την ομάδα του Lue.

Για να φτάσουμε σε ένα από τα ματς της χρονιάς, μόλις 11 μέρες πριν λήξει η κανονική περίοδος, όπου στην τέταρτη και τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων για την κανονική περίοδο οι Cavs μπορεί να μην πατούσαν καλά και να χρειάστηκαν δύο παρατάσεις, αλλά κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Pacers.

Από τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου συμπεραίνουμε ένα πράγμα: όταν παίζουν άμυνα οι Pacers μπορούν να νικήσουν. Το θέμα σε αυτή τη σειρά είναι αν μπορούν να το κάνουν με συνέπεια.

Cleveland Cavaliers

Οι Cavs δεν άλλαξαν πολλά πράγματα στην ομάδα τους το περσινό καλοκαίρι, και o LeBron άρχισε από αρκετά νωρίς στη σεζόν να παραπονιέται, κάνοντας δηλώσεις ότι η ομάδα χρειαζόταν άλλον έναν play maker. Ακόμα και όταν ο GM των Cavs, David Griffin, του έφερε έναν από τους καλύτερους σουτέρ της λίγκας, τον Kyle Korver, με αντάλλαγμα ένα τσουβάλι πατάτες, ο ηγέτης της ομάδας συνέχιζε να παραπονιέται ότι αυτό που χρειαζόταν η ομάδα ήταν ένα PG. Τελικά ο Deron Williams ζητά και αποδεσμεύεται από τους Mavs υπογράφοντας στους Πρωταθλητές, μαζί του και ο Andrew Bogut ο οποίος με τη σειρά του μένει ελεύθερος από τους Philadelpia 76ers1)Μετά το τρομερό trade που έκλεισαν οι Mavs, έπρεπε να μιλήσω λίγο και για την αρμάδα του Dirk!. Το ρεκόρ των Cavs τη νύχτα του trade deadline. όμως. ήταν στο 40-18, ενώ από εκείνη την ημέρα, και μετά τις προσθήκες, έκλεισαν τη σεζόν με ένα σερί 11-15! Οι αριθμοί σε επίθεση και άμυνα από το 111,5-105,9 μέχρι εκείνη την ημέρα έπεσαν σε 107,9-109,8 στα τελευταία 26 παιχνίδια.

Το 51-31 που τελείωσαν είναι ποσοστό νικών 62,2%, το οποίο είναι το χειρότερο που είχε ομάδα του LeBron James από το 45-37 των Cavs τη σεζόν 2007-08. Και ενώ, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν έγιναν βασικές αλλαγές σε πρόσωπα, η ομάδα δείχνει ένα διαφορετικό συνολικό πρόσωπο. Η πτώση φαίνεται να έρχεται κυρίως από την άμυνα, καθώς οι Cavs τελείωσαν την περσινή κανονική περίοδο στη δέκατη θέση του defensive rating με 102,3 πόντους ανά 100 κατοχές και φέτος κατρακύλησαν στην 22η θέση με 108.

Ο James προσπάθησε να δικαιολογήσει την κακή εικόνα της ομάδας τον τελευταίο καιρό στο ότι δεν γίνονται πολλές προπονήσεις λόγω των πολλών ταξιδιών της ομάδας. Οι Cavs έπαιξαν 12 παιχνίδια εκτός έδρας μέσα στον Μάρτιο, ενώ συγχρόνως ο coach Lue είχε περισσότερο στο μυαλό του να ξεκουράζει τους παίκτες του εν όψει των playoffs. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, υπάρχει θέμα στο Cleveland και δεν ξέρουμε αν φέτος η ομάδα είναι ικανή να το κρύψει στην post season.

Γιατί θα περάσουν

Η αλήθεια είναι ότι οι φίλοι των Cavaliers, βλέποντας τις κακές τελευταίες εμφανίσεις έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μακροημέρευση στα playoffs στον “Beast Mode LeBron”. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο βασιλιάς είναι άλλος παίκτης όταν μπαίνουμε στα παιχνίδια που κρίνουν τίτλους. Αυτό μάλιστα το μαρτυρούν πολύ πιο καθαρά και οι προσωπικοί του αριθμοί, χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή χρονιά που από τους 25,3pts/6,8asts/7,4rebs/1,4stls της κανονικής περιόδου, στα playoffs ανέβηκε σε όλες τις κατηγορίες,  πιάνοντας 26,3pts/7,6asts/9,5rebs/2,3stls. Ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον στατιστικό, σε ό,τι αφορά τις ομάδες του LeBron, είναι πως διατηρούν ένα 11-0 σε σειρές Playoffs στον πρώτο γύρο, ενώ σε παιχνίδια έχουν ρεκόρ 44-7.

Βέβαια, εκτός από τον James, η ομάδα των Cavs, ακόμα και σε αυτή την κατάσταση, είναι μερικά επίπεδα επάνω από τους Pacers. Αν κάνουν το παιχνίδι τους και δεν τους υποτιμήσουν θα περάσουν την σειρά εύκολα, κάτι που είναι η αλήθεια χρειάζεται η ομάδα για να μπορέσει να τονώσει την αυτοπεποίθηση και το ηθικό, ώστε για να μπορέσει να συνεχίσει ως τους Τελικούς και την υπεράσπιση του Τίτλου της.

Γιατί θα αποκλειστούν

Βρίσκονται σε πολύ κακό momentum, χάνοντας για πρώτη φορά (στην δεύτερη εποχή LeBron) την κορυφή της Ανατολικής περιφέρειας και δεν έχουν κάποια προσωπικότητα στον πάγκο που μπορεί να τους εμπνεύσει. Τώρα θα μου πείτε όταν έχει τον James στην ομάδα τι χρειάζεται ο προπονητής; Για κάποιες τέτοιες καταστάσεις είναι η απάντηση2)Σε κάποια γωνιά της Ευρώπης ο David Blatt γελά χαιρέκακα.. Η ομάδα δείχνει να μην έχει κίνητρο και αυτό είναι κάτι που μπορεί να στοιχίσει, καθώς η σειρά του πρώτου γύρου θεωρείται μία τυπική διαδικασία για τους Πρωταθλητές.

Σε αυτό αν προσθέσουμε και τους τραυματισμούς, στο δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το βάθος τους roster rotation του Lue, το πρόβλημα μεγαλώνει. Thompson, J.R. Smith, Shumpert έχουν αντιμετωπίσει τραυματισμούς μέσα στη χρονιά, οι Korver και Jefferson είναι 36 και 37 ετών αντίστοιχα, και δεν μπορούν να δώσουν ό,τι έδιναν. Αν λοιπόν ο coach δεν βρει την συνταγή για την σωστή διαχείριση θα έχουν θέμα οι Πρωταθλητές.

X-Factor

Τα σουτ τριών πόντων για τους Cavs έχουν εξελιχθεί σε βασικό επιθετικό κομμάτι τη φετινή χρονιά. Είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα σε ποσοστό, με 38,4% (πίσω μόνο από τα Σπιρούνια που έχουν 39,1%), και σε σχέση με την περσινή τους σεζόν έχουν αυξήσει τo ποσοστό των προσπαθειών τους που είναι για τρεις πόντους. Για την ακρίβεια πέρσι το 35,2% των σουτ τους ήταν έξω από την γραμμή των 7,25, ενώ φέτος έχει αυξηθεί σε 38,4%. Όπως καταλαβαίνει κανείς ήταν λογικό επακόλουθο να μπορέσουν να σπάσουν το ρεκόρ των Houston Rockets σε εύστοχα τρίποντα σε ένα βράδυ, πετυχαίνοντας 25 στις 4 Μαρτίου απέναντι στους Hawks, αλλά και να καταρρίψουν το ρεκόρ ομάδας σε μία σεζόν στα τρίποντα σταματώντας στα 1.067!

Και φυσικά αφήσαμε για το τέλος την τριάδα των James-Irving-Love, στις καλές τους μέρες δεν έχουν αντίπαλο και μπορούν να πάρουν το παιχνίδι όπως έκαναν και με τους Lakers στις 19 Μαρτίου. Για την ιστορία, James (34), Irving (46), Love (21) και σύνολο 101 πόντοι από τους 125 της ομάδας.

Indiana Pacers

Δυστυχώς για την ομάδα, τα όμορφα χρόνια που ο τελικός της Ανατολικής ήταν κάτι εφικτό έχουν περάσει. Η ομάδα της Indianapolis μπαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το έβδομο seed στα playoffs. Οι δυσκολίες που θα είχε η χρονιά -και είχαμε αναφέρει και στο preview της ομάδας- δεν ξεπεράστηκαν, ο coach McMillan δεν βρήκε λύση στον γρίφο που ακούει στο όνομα “Monta Ellis”. Ένας guard που σε όλη του την καριέρα δημιουργεί με την μπάλα στα χέρια, ξαφνικά λόγω Teague και George βρίσκεται σε μια ομάδα που θα πρέπει να γίνει στατικός σουτέρ. Δυστυχώς για τους Pacers, αποδείχθηκε δύσκολο για τον Monta να αλλάξει το παιχνίδι του μέσα στην χρονιά και για αυτό τον λόγο στα τέλη του Δεκέμβρη -όταν και επέστρεψε από τον τραυματισμό του στη βουβωνική χώρα-, ο προπονητής αποφάσισε να τον ξεκινά από τον πάγκο μήπως μπορέσει να τον εκμεταλλευτεί διαφορετικά.

O Ellis μέχρι την στιγμή που ξεκίνησε από τον πάγκο στις 28 του Δεκέμβρη είχε ξεκινήσει βασικός στα τελευταία 621 παιχνίδια του στην λίγκα, συνολικά είχε παίξει σε 787 μέχρι εκείνη την στιγμή. Όπως καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, ήταν μία δύσκολη απόφαση και για αυτόν. Όμως ούτε η συνύπαρξη του με τον Aaron Brooks έβγαλε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, καθώς ακόμα και με την second unit η μπάλα δεν ξεκινούσε από τα χέρια του, πράγμα που όχι μόνο δεν τον βοήθησε να ανεβάσει του μέσους όρους του, αλλά αντίθετα τους έριξε και άλλο. Είναι η πρώτη σεζόν μετά την rookie του που ο Monta Ellis τελειώνει με μονοψήφιους αριθμούς σε πόντους (8,5) και με λιγότερες από 3,5 assists.

Επίσης, σε ό,τι αφορά του ψηλούς, τα σκαμπανεβάσματα του κατά τη φετινή σεζόν άχρωμου και άοσμου Thaddeous Young, σε συνδυασμό με την απειρία του Turner, δεν δίνουν την πεποίθηση πως οι Pacers έχουν αυτό που χρειάζονται στη γραμμή ψηλών τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά έρχεται και η κατάρρευση στο αμυντικό κομμάτι για την ομάδα, καθώς ενώ για πέντε συνεχόμενα χρόνια οι Pacers βρίσκονταν στο top-10 του defensive rating, φέτος έπεσαν 13 ολόκληρες θέσεις, επιτρέποντας 6,1 περισσότερους πόντους σε 100 κατοχές σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Γιατί θα περάσουν

Από την άλλη, βέβαια, η ομάδα βελτιώθηκε στο επιθετικό κομμάτι της την φετινή χρονιά καθώς ανέβασε το offensive rating σχεδόν τέσσερις πόντους, από τους 102,4 την σεζόν 2015-2016 στο φετινό 106,2. Το συγκεκριμένο στατιστικό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά από τη γραμμή των τριών πόντων, όπου φέτος σουτάρουν με 37,6%, τους δίνουν μια πιθανότητα να κοντράρουν τους Πρωταθλητές, στηριζόμενοι στην επίθεση τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι φέτος η ομάδα έχει πολλούς παίκτες με εμπειρία στα playoffs, ακόμα και αν δεν έχουν προχωρήσει πολύ μακριά.

Και αν οι υπόλοιποι δεν δώσουν τα αναμενόμενα; Ένας λόγος που θα περάσουν οι Pacers θα είναι ο  Lance Stephenson που θα βρίσκεται εκεί για να βγάλει τους αντίπαλους παίκτες εκτός ρυθμού όπως μόνο αυτός ξέρει.

Lebron James GIF - Find & Share on GIPHY

Γιατί θα αποκλειστούν

Η χημεία της βασικής τους πεντάδας σε κανένα σημείο της χρονιάς δεν μπόρεσε να βγει μέσα στο παρκέ. Οι παλιοί Ellis, George και Turner δεν μπόρεσαν να δέσουν με τους Teague και Young, με τα προβλήματα που αναφέραμε και παραπάνω στις θέσεις των guards να υφίστανται ακόμα. Ο Paul George οδηγεί μόνος του το καράβι, και η βοήθεια που έχει από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του δεν είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα μακριά στην post season.

Όλα αυτά φυσικά ξεκινούν από τον προπονητή. Ο McMillan ήταν μια επιλογή του Bird που κατακρίθηκε πολύ. Δυστυχώς για τον ισχυρό άντρα των Pacers οι επικριτές του δείχνουν να δικαιώνονται, μιας και ο νέος coach δεν μπόρεσε να πάρει από το καλό ρόστερ της ομάδας ό,τι αυτό μπορούσε να του δώσει. Το σκληρό του στυλ, το οποίο όσο ήταν head coach στους Blazers του έδωσε και το προσωνύμιο “λοχίας”, θεωρείται αρκετά παρωχημένο πια για τον νέο κόσμο του NBA. Με ό,τι στοιχεία έχουμε για την φετινή χρονιά, αλλά και όλες τις υπόλοιπες, για τον coach McMillan είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι φέτος θα κάνει το βήμα παραπάνω και πως μετά από 13 χρονιές στους πάγκους και έκτη φορά σε post season θα καταφέρει να περάσει για δεύτερη φορά στον δεύτερο γύρο των playoffs.

X-Factor

Όπως βλέπετε και στο παραπάνω γράφημα ο Paul George διανύει έναν τρομερό τελευταίο ενάμιση μήνα στο πρωτάθλημα, με τα ποσοστά του να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι Pacers κράτησαν και τη θέση τους εντός των playoffs και δεν την έχασαν από Miami και Chicago ήταν οι επιδόσεις του George από την πρώτη μέρα του Μάρτη κι ύστερα. Αν ο απόφοιτος του California State συνεχίσει με αυτές τις επιδόσεις, τότε οι Pacers μπορούν να ελπίζουν σε μια έκπληξη.

Πρόγραμμα

Game 1: Σάββατο 15 Απριλίου, Pacers @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, 10:00 μ.μ.

Game 2: Τρίτη 18 Απριλίου, Pacers @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland, 2:00 π.μ.

Game 3: Παρασκευή 21 Απριλίου, Cavaliers @ Pacers, Bankers Life Fieldhouse, Indianapolis, 2:00 π.μ.

Game 4: Κυριακή 23 Απριλίου, Cavaliers @ Pacers, Bankers Life Fieldhouse, Indianapolis, 8:00 μ.μ.

Game 5 (αν χρειαστεί): Τρίτη 25 Απριλίου, Pacers @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland

Game 6 (αν χρειαστεί): Πέμπτη 27 Απριλίου, Cavaliers @ Pacers, Bankers Life Fieldhouse, Indianapolis

Game 7 (αν χρειαστεί): Σάββατο 29 Απριλίου, Pacers @ Cavaliers, Quicken Loans Arena, Cleveland

Τι θέλουμε να γίνει

Καταρχάς να δούμε μια μονομαχία των Lance Steveson και J.R. Smith. Όμως σε ομαδικό επίπεδο ωραίο θα ήταν να μεταφερόμασταν μερικά χρόνια πίσω και να είχαμε έναν Paul George που μπορεί να πάρει μια σειρά μόνος του ή να κοντράρει τους Big-3 του Cleveland. Να πάει μια σειρά σε έξι με επτά -γεμάτα- παιχνίδια και να απολαύσουμε μπάσκετ σαν αυτό στο τελευταίο παιχνίδι τους στην κανονική διάρκεια του NBA. Και γιατί όχι να μην ζήσουμε και μια μεγάλη έκπληξη.

Τι θα γίνει

Αν και οι Cavs δεν βρίσκονται και καλή κατάσταση -τουλάχιστον όχι για παιχνίδια regural season- θα προσπεράσουν τους Pacers και ο LeBron δεν θα παίζει πολλά λεπτά για να είναι φρέσκος για τη συνέχεια. Cavaliers με 4-1.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Μετά το τρομερό trade που έκλεισαν οι Mavs, έπρεπε να μιλήσω λίγο και για την αρμάδα του Dirk!
2 Σε κάποια γωνιά της Ευρώπης ο David Blatt γελά χαιρέκακα.