30.000 points Dirk

Posted on Mar 8 2017 - 11:28am by Loukas Moschoulas

Τα ξημερώματα της όγδοης μέρας του Μαρτίου πλέον θα έχουμε έναν επιπλέον λόγο να το γιορτάζουμε1)8 Μαρτίου – Ημέρα της Γυναίκας, καθώς όπως ήδη θα μάθατε, ο Dirk έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε τους 30.000 πόντους sto NBA. Για αυτό τον λόγο, αποφασίσαμε στο Ball Hog να αποτίσουμε φόρο τιμή στον μεγάλο Γερμανό, μέσα από ένα αφιέρωμα με 30 videos, φωτογραφίες και σημαντικές στιγμές του στην 19χρονη καριέρα του στο NBA και όχι μόνο.

1. O Dirk Nowitzki γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1978 στο Würzburg της τότε Δυτικής Γερμανίας και προέρχεται από μια άκρως αθλητική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του Joerg ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας στο handball, ενώ η μητέρα του Helen ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της εθνικής ομάδας του γυναικείου Basket της χώρας. Η αδερφή του, Silke, υπήρξε και αυτή επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια στη Γερμανία2)Σήμερα είναι η ατζέντης του Dirk, καθώς ξεκίνησε από πολύ μικρή να ασχολείται με το άθλημα. Έτσι ο Dirk, βλέποντας μητέρα και αδερφή να έχουν παίξει μπάσκετ, θεωρούσε το άθλημα γυναικείο και στην παιδική του ηλικία ξεκίνησε να παίζει τένις και handball. Ευτυχώς για τον ίδιο και όλους μας, άλλαξε γνώμη.

2. Στα 13 του ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ, δύο χρόνια αργότερα ο coach Holger Geschwindner διέκρινε το ταλέντο του και το 1994 τον πήρε στην ομάδα όπου ο ίδιος ήταν προπονητής, την DJK Wurzburg X-Rays. Ο Dirk, ενώ είχε πολλές προτάσεις από κολέγια στην ηλικία των 19, προτίμησε να μείνει στην Γερμανία, καθώς με τον Geschwindner θα μπορούσε να δουλέψει και να παίξει μπάσκετ σε όλες τις θέσεις. Με λίγα λόγια να γίνει πιο ολοκληρωμένος.

3. Τον Ιούλιο του 1998 ο Nowitzki επιλέγεται στο #9 του draft από τους Milwaukee Bucks, αλλά στέλνεται άμεσα στους Mavs σε ένα ήδη προσυμφωνημένο trade. Λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάζεται μαζί με νέο απόκτημα της ομάδας3)Οι Mavericks πήραν τον Nash δίνοντας τους Martin Müürsepp (ναι, τον γνωστό μας από την θητεία του σε Άρη και ΑΕΚ), Bubba Wells και ένα pick πρώτου γύρου (όπου αργότερα οι Suns θα επιλέξουν τον Shawn Marion) , τoν νεαρό τότε Καναδό play maker, Steve Nash.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δύο μελλοντικοί Hall of Famers έκαναν διαγωνισμό για το χειρότερο μαλλί.

4. H πρώτη μεγάλη στιγμή, έρχεται με τους Rockets, καθώς με αντίπαλο τη ομάδα του Houston πέτυχε την πρώτη του 30άρα. Λίγες μέρες πριν αλλάξει η χιλιετία, στις 23 Νοεμβρίου του 1999, ο Dirk σκοράρει 31 πόντους κάνοντας προσωπικό ρεκόρ με 12/19 σουτ εντός παιδιάς, στη νίκη των Mavericks με 119-99.

5. Την πρώτη 40άρα την πέτυχε στην πρώτη του συμμετοχή στην post season με αντίπαλο τους San Antonio Spurs στα ημιτελικά των playoffs της δυτικής περιφέρειας τον Μάιο του 2001, με τον Γερμανό να γράφει 42 πόντους, 18 rebounds και έξι κλεψίματα, αλλά τους Spurs να σφραγίζουν την πρόκριση με 4-1.

6. Η πελατειακή σχέση με τις άλλες ομάδες του Τέξας συνεχίζεται, καθώς ο Dirk κάνει το προσωπικό του ρεκόρ πόντων απέναντι στους Rockets. Στις  2 Δεκεμβρίου 2004, ο Γερμανός πετυχαίνει 53 πόντους, με 15/32, έχοντας και 16 rebounds και τέσσερα κοψίματα. Εκείνο το παιχνίδι, όμως, ήταν ρεσιτάλ για δύο, καθώς ο Tracy McGrady σκόραρε 48 (19/36 κι από εννέα rebounds και assists) παιχνίδι που τελείωσε με νικητές τους Mavericks με 113-106 στην παράταση και μας έμεινε αξέχαστο.

7. Έκανε εξήμισι χρόνια να φτάσει τους 10.000. Συγκεκριμένα, σε ένα παιχνίδι απέναντι στους Wizards στις 18 Ιανουαρίου του 2005, ξεπέρασε τον αριθμό αυτόν σε πόντους.

8. Οι 20.000 πόντοι συμπληρώθηκαν μόλις πέντε χρόνια μετά το πρώτο milestone και τους έφτασε κόντρα στους Lakers, στις 13 Ιανουαρίου 2010.

9. Ο Γερμανός δεν φημίζεται για το ότι κάνει πολλές δουλειές μέσα στο παρκέ, και για αυτό το λόγο τα triple doubles του ήταν είδηση. Στις 6/2/2008 με αντίπαλο τους Bucks, σημειώνει το πρώτο του με 29pts/ 10reb/ 12 ast/ 1 blk και οδηγεί για σε μία ακόμα νίκη του Mavs με 107-96. Το δεύτερο -και τελευταίο πιθανότατα- triple double της καριέρας του έγινε στις 29/3/2012 με αντίπαλο αυτή τη φορά τους Nuggets, όπου σημειώνει 34pts/ 10reb/ 10ast/ 1blk σε αγώνα που, επίσης, έληξε με νίκη της ομάδας του με 109-93.

10. Τη σεζόν 2006-07 γίνεται ο τρίτος μη Αμερικανός που κερδίζει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτης της κανονικής διάρκειας, μετά τον Hakeem Olajuwon και τον πρώην συμπαίκτη του Steve Nash. Οι αριθμοί του εκείνη την χρονιά ήταν 24,6/8,9/3,4, με 50,2 FG%, 41,6 3pFG% και 90,4 FT%. Κλείνει έτσι μια τριετία που το βραβείο για τον MVP της κανονικής διάρκειας δεν πήγε σε χέρια Αμερικάνων μετά τα back2back του Nash και το μοναδικό του Dirk.

Βέβαια όλοι θυμόμαστε την κατάληξη των Mavs στην post season, όπου έχασαν με 4-2 από τους Warriors του Baron Davis.

11. To 2006 στο Houston, ο Dirk γίνεται ο ψηλότερος παίκτης -και μοναδικός μέχρι σήμερα 7-footer- που κερδίζει διαγωνισμό τριπόντων το Σάββατο του All-Star Game. Επίσης είναι και ο μοναδικός παίκτης των Dallas Mavericks που έχει κατακτήσει τον θεσμό. Στο τελικό εκείνης της χρονιάς σκόραρε 20 πόντους κερδίζοντας τους Ray Allen και Gilbert Arenas που σκόραραν 15 και 16 αντίστοιχα.

12. Το 2011, ο Dirk είναι αποφασισμένος να πάρει το αίμα του πίσω και να το πάει μέχρι το τέλος στα playoffs. Αντιμετωπίζοντας ξανά τους Miami Heat, όπως το 2006 που οι Heat πήραν το πρώτο πρωτάθλημα της Ιστορίας τους, και ενώ είναι πίσω στο σκορ με 1-0 στο δεύτερο παιχνίδι όλα δείχνουν ότι οι Heat θα κάνουν τη δεύτερη νίκη τους. Με 6:20 να απομένουν και τους Mavs να βρίσκονται πίσω στο σκορ με 73-85, ο χαρισματικός forward αποφασίζει να δράσει. Με μπροστάρη τον ίδιο η ομάδα του τρέχει ένα σερί 17-2 και ισοφαρίζει σε 90-90, 57” πριν το τέλος. Για να πάρει τη νίκη με 95-93 με πέντε δικούς του πόντους στο τέλος.

13. Η συνέχεια της σειράς έχει break για τους Heat και στο τέταρτο παιχνίδι η νίκη είναι μονόδρομος. Ο Dirk όμως δεν είναι καλά, καθώς τον ταλαιπωρεί μία ίωση και έχει ανεβάσει πυρετό. Η εξασθένιση του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής σε όλο το παιχνίδι, και οι Mavs βρίσκονται συνέχεια πίσω στο σκορ με διψήφιες διαφορές. Στην τέταρτη περίοδο, όμως, θα δηλώσει και πάλι παρόν και θα είναι αυτός που θα σημειώσει το καλάθι που θα δώσει την νίκη στην ομάδα του.

14. Χρειάστηκαν έξι παιχνίδια για τους Τεξανούς να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, το πρώτο της Ιστορίας τους. Τελικά, στις 12 Ιουνίου, μέσα στο Miami, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

15. To βραβείο για τον MVP των Τελικών δεν θα μπορούσε να πάει σε άλλα χέρια, με τον Nowitzki να γίνεται o τρίτος μη Αμερικάνος που κατακτά το βραβείο μετά τον Hakeem Olajuwon και τον Tony Parker.

Η ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του

16. Στα playoffs της σεζόν που κατέκτησαν το Πρωτάθλημα, ο Nowitzki είχε αποφασίσει να μην χαριστεί σε κανέναν, μη χάνοντας βολή με τίποτα. Στο πρώτο παιχνίδι των τελικών περιφέρειας ενάντια στους  Oklahoma City Thunder έκανε ρεκόρ βολών για τα playoffs με 24/24. Παράλληλα, έτρεξε ένα σερί 39 συνεχόμενων εύστοχων βολών, καταρρακώνοντας την ψυχολογία του Serge Ibaka που δεν ήξερε πώς να τον κάνει ζάφτι.

17. O Dirk δεν ήταν τόσο τυχερός στην εθνική του ομάδα όσο ήταν στους Mavericks, όπου κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή. Δυστυχώς ο καλύτερος συμπαίκτης του ήταν ο Chris Kaman, ενώ τις περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις τις πέρασε παρέα με τους Arigbabu και Femerling, στην καλύτερη περίπτωση. Μία από τις καλύτερες στιγμές με την φανέλα της εθνικής του ομάδας ήταν το ασημένιο μετάλλιο στο Βελιγράδι το 2005, που συνοδεύτηκε από μία τρομερή εμφάνιση στον ημιτελικό με την Ισπανία.

Στον Τελικό, δυστυχώς για εκείνον κι ευτυχώς για εμάς, η “Επίσημη Αγαπημένη” ήταν σαφώς καλύτερη και τα μαγικά που έκανε ο Dirk για να κερδίσει τους Ισπανούς δεν έφταναν. Έτσι με κάτι παραπάνω από τρία λεπτά να απομένουν και την Ελλάδα στο +17, ο μεγάλος Γερμανός κατευθύνεται προς τον πάγκο, με τους φιλάθλους που βρίσκονταν στο γήπεδο να του δίνουν ένα μοναδικό και κερδισμένο standing ovation.

18. Για να γίνει ο κορυφαίος (κατά πολλούς) Ευρωπαίος που πέρασε από το NBA, ο Dirk πέρασε πολλές ώρες με τον προσωπικό του προπονητή και άνθρωπο που τον ανακάλυψε, τον Holger Geschwindner, που αναφέρθηκε και ανωτέρω. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μερικούς ιδιαίτερους τρόπους προπόνησης του Γερμανού.

19. Σε μία από τις συνεντεύξεις του ο Dirk είχε αναφέρει το πόσο καλό του έκανε ο Geschwindner. Δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος που τον πίεζε όταν αυτός δεν είχε διάθεση στην προπόνηση. Αλλά και ο άνθρωπος που τον βοήθησε να εγκλιματιστεί στο Dallas όταν πήρε την απόφαση να μετακομίσει στα 19 του χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Dirk πάντα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή του και τον αποκαλεί δεύτερο πατέρα του.

20. Έξω από τα γήπεδα, ο Dirk είναι το ίδιο και περισσότερο larger than life και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χαβαλέδες του NBA, ένα παράδειγμα που μας επιβεβαιώνει είναι το video clip που ακολουθεί.

21. Σε συνέχεια του προηγούμενου, ο Dirk έχει δοκιμάσει και τον ρόλο του σχολιαστή, επίσης με επιτυχία είναι η αλήθεια. Σε κάποια παιχνίδια που ήταν τραυματίας της σεζόν 2012-13, το κανάλι που έχει τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων των Maverics του είχε δώσει ένα μικρόφωνο και σχολίαζε από τον πάγκο της ομάδας. Η αντίδραση του σε ένα alley-oop κάρφωμα του Brandan Wright έχει μείνει αξέχαστη.

22. O Dirk είναι παντρεμένος με την πρώην αθλήτρια ποδοσφαίρου από την Σουηδία, Jessica Olsson, από το καλοκαίρι του 2012 και έχουν μία κόρη, την Malaika που είναι τεσσάρων ετών, και έναν γιο τον Max, που είναι μόλις δύο.

23. Σε αντίθεση με άλλους, στον Nowitzki οι Γερμανοί δεν κόλλησαν κάποιο συγκεκριμένο παρατσούκλι, όμως ο ίδιος είχε κάνει μία λίστα την οποία διάβασε στο talk show του Conan (μετά το 2:40).

24. Πριν ακόμα μετακομίσει στις Η.Π.Α., και σε μια περίοδο που ο 18άρης Γερμανός σκεφτόταν να πάει φαντάρος, αντιμετώπισε σε ένα pick-up αγώνα τους Pippen, Barkley, Jordan. Ο Sir Charles ακόμα θυμάται την εμπειρία, καθώς και τις προσπάθειες που έκανε να φέρει τον Dirk στο Auburn, κολέγιο που φοίτησε κι ο ίδιος.

25.

Ο Dirk έχει επίσημο λογαριασμό στο twitter και ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν παραλείπει να μας ανεβάζει διάφορα πράγματα που του συμβαίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραπάνω. Από τις καλύτερές του στιγμές στα social media ήταν σίγουρα το tweet του το καλοκαίρι του 2013, όταν οι Mavericks απέτυχαν να αποκτήσουν τον Dwight Howard:

26. Η αγάπη του για τους Mavericks είναι γνωστή, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συμβάν που εξελίχθηκε την σεζόν 2012-13, όπου η ομάδα ήταν για καιρό κάτω από το 0.500 και οι παίκτες αποφάσισαν να μείνουν αξύριστοι μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν το συγκεκριμένο ποσοστό. Η ιδέα ήταν των Vince Carter και O.J. Mayo, με τον rookie τότε Crowder να δυσκολεύεται να αφήσει μούσι λόγω ηλικίας.

27. Ο Dirk έχει βάλει ουκ ολίγα buzzer beaters, όμως ένα από αυτά που ξεχωρίζουν, κυρίως για τον τρόπο που μπήκε, είναι αυτό τον Φλεβάρη του 2014 στο Madison Square Garden με αντίπαλο τους Knicks.

Και αν το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό ήταν η λέξη “τύχη”, πρόσεχε γιατί ο Γερμανός το έχει ξανακάνει.

28. Λίγο πριν το τέλος, αφήνουμε την εικόνα να μιλήσει μόνη της.

Αυτή η μαγεία

29. Η αναγνώριση στον Γερμανό από τους συμπαίκτες του είναι εδώ και πολλά χρόνια καθολική. Αποκορύφωμα η περσινή γκριμάτσα του Kobster τον οποίο ο Dirk αποχαιρέτησε με ένα buzzer-beater.

30. Κλείνοντας λοιπόν, εδώ και λίγες ώρες ο μεγάλος Γερμανός έγινε ο 7ος παίκτης στην Ιστορία του Αμερικάνικου μπάσκετ και 6ος του ΝΒΑ που ξεπερνά το φράγμα των 30.000 πόντων στην καριέρα του4)Η διάκριση γίνεται καθώς ο Dr J έχει μεν 30.000+ πόντους, αλλά σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν μπει στο ΑΒΑ.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 8 Μαρτίου – Ημέρα της Γυναίκας
2 Σήμερα είναι η ατζέντης του Dirk
3 Οι Mavericks πήραν τον Nash δίνοντας τους Martin Müürsepp (ναι, τον γνωστό μας από την θητεία του σε Άρη και ΑΕΚ), Bubba Wells και ένα pick πρώτου γύρου (όπου αργότερα οι Suns θα επιλέξουν τον Shawn Marion)
4 Η διάκριση γίνεται καθώς ο Dr J έχει μεν 30.000+ πόντους, αλλά σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχουν μπει στο ΑΒΑ