Τρεις Γάμοι χωρίς Μήνα του Μέλιτος για τον Jimmy Butler

Posted on Oct 26 2018 - 9:57pm by Aris Tolios

Ήταν 01.10 καθώς ξημέρωνε η 26η Οκτώβρη 2018, ανήμερα του Άη Δημήτρη του μάρτυρα δηλαδή, κι εκεί που ετοιμαζόμασταν για ύπνο για το Cavs-Pistons και κάναμε μια ψυχαναγκαστική βόλτα στο twitter για να σπρώξουμε τα τελευταία λεπτά μέχρι το τζάμπολ, ξαφνικά.. “WOJ-BOMB”

Oι Rockets πρότειναν αυτό και οι Timberwolves χασμουρήθηκαν κάπως αδιάφορα1)Περισσότερα όμως για αυτό στον επίλογο. Πάμε λοιπόν να δούμε τι σκάρωσε πάλι το σατανικό μυαλό του Daryl Morey για το πως να κατακτήσει τον κόσμο αυτή τη φορά.

Τι κερδίζουν

Τον Jimmy τον Butler, στο κατάλληλο μέρος για να ακούει την αγαπημένη του country.

Τι χάνουν

Ένα βαρύ συμβόλαιο βετεράνου (best case scenario, του Brandon Knight ή worst case scenario, του Eric Gordon) συν άλλο ένα ελαφρύτερο (Nene ή Marquese Chriss) συν τέσσερα picks α’ γύρου. Λόγω του Stepien Rule, μια ομάδα μπορεί να μένει χωρίς pick α’ γύρου το πολύ κάθε δεύτερη χρονιά, ενώ η λίγκα επιτρέπει ανταλλαγή picks σε βάθος έως επταετίας. Επομένως, μιλάμε για τα picks α’ γύρου για τα καλοκαίρια του ’19, του ’21, του ’23 και του ’25.

“I’m trying Jennifer!”

Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Morey είναι για έλλειψη προσπάθειας. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα πρέπει να φοράει τα τελευταία χρόνια το μπλουζάκι “I’m trying Jennifer!”, αυτός είναι ο “Slippery Eel” από το Baraboo του Wisconsin. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα GM στο Houston το 2007, κοίταζε με πραγματική προσήλωση στα όρια της ψύχωσης το πως κάθε χρόνο θα φτάνει την ομάδα του πιο ψηλά, πως θα την κάνει πρωταθλήτρια ή πιο επιτυχημένη. Αυτό δεν σήμαινε κατ’ ανάγκη καλύτερη (που συνήθως σημαίνει, αλλά όχι επί της αρχής), αλλά πως θα φτάσει πιο κοντά στον τίτλο του πρωταθλητή.

Προσπαθούσε όμως. Και αυτή η προσπάθεια προσγείωσε παίκτες που θεωρούνταν στα χαρτιά ή στην πραγματικότητα κομβικοί σε δίδυμα ή τριάδες, για αυτή την προσπάθεια: Metta World Peace, Jeremy Lin, James Harden, Dwight Howard, Chris Paul. Όλες οι υπόλοιπες κινήσεις ήταν ένα ανελέητο «πάρε-δώσε» picks δεύτερου γύρου ή πρώτου γύρου για επίσης πρώτου γύρου και φυσικά, άπειρες υπογραφές βετεράνων στη free agency. Αν υπάρχουν δύο GMs που μπορούν να κουνήσουν όλο το ΝΒΑ, αυτοί είναι ο Sam Presti και ο Daryl Morey -και φυσικά, έχουν πολύ καλές στιγμές (Harden, Howard, η μη υπογραφή με τον Chandler Parsons, Beverley από την Ευρώπη, Gordon από τα αζήτητα σχεδόν, Capela και Parsons από τα χαμηλά του draft), κακές (αποχωρήσεις Dragic – Lowry – Batum, ανταλλαγή pick α’ γύρου για τον Terrence Williams) και αμφιλεγόμενες (αποχώρηση Ariza, αποχώρηση Lin, συμβόλαιο Ryan Anderson – Corey Brewer, Melo, Ty Lawson).

Αποδεδειγμένα, επίσης, ο Morey δεν σκέφτεται ποτέ τρομερά μακροπρόθεσμα, αλλά θα ήταν άδικο επίσης να χαρακτηρίσουμε τα mini-projects του ως βραχυπρόθεσμα. Αντιθέτως, χαρακτηρίζονται όλα από έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα περίπου τετραετίας. Κατά μία έννοια, σοφή σκέψη, καθώς η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας μας έχει δώσει περίπου τέτοιες διάρκειες ζωής στα εκάστοτε πλάνα κάθε franchise -μετά ξεκινάει το rebuild, εκτός αν λέγεσαι Golden State Warriors ή San Antonio Spurs και χτίζεις «οάσεις». Τέτοιες «τετραετίες» ήταν χοντρικά η περίοδος Adelman-Yao-McGrady-World Peace (’07-’11), η περίοδος McHale-Harden-Howard-Lin (’11-’15) και η περίοδος D’ Antoni-Harden-Paul-Capela που διανύουμε.

Γιατί αυτά έχουν σημασία; Διότι αν θεωρήσουμε την περίοδο D’ Antoni μια τετραετία που θα κλείσει τον (πρώτο;) κύκλο της το 2020, το προτεινόμενο trade στη Minnesota, θα υποθήκευε ουσιαστικά το μέλλον των Rockets αμέσως μετά τις αποχωρήσεις (;) λήξεις των συμβολαίων των Anthony, Gordon, Knight, Green, Nene και MCW την επόμενη διετία. Ακριβώς επειδή σε αυτή τη διετία το cap των Rockets θα μειωνόταν κατά περίπου 20 εκατομμύρια (δηλαδή όχι και πολύ για ομάδα που ενδεχομένως να σκεφτεί κάπου εκεί το rebuild ή την συντήρηση ως contender), θα χρειαζόταν σκληρό παζάρι με αξιόλογους βετεράνους για μικρά συμβόλαια στη free agency και το κυριότερο, η ευελιξία των rookie contracts, ώστε να υπάρξει ένας κορμός γύρω από τους Harden-Paul-Capela που είναι αμετακίνητοι για την επόμενη πενταετία περίπου. Και προσοχή: πράγματι τα picks α’ γύρου των Rockets όσο αγωνίζονται εκεί οι τρεις τελευταίοι δεν θα είναι ακριβώς χρυσάφι (top 25 στην καλύτερη των περιπτώσεων, για όποιον τα έχει), αλλά είναι επίσης γνωστό πως υπάρχει παντού χρυσάφι (όπως παλιότερα βρήκαν οι Rockets τους Parsons-Capela), ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε ενώπιον πλούσιων draft classes (όπως αυτή του ’19).

Τέλος, πράγματι, μια πεντάδα με τον two-way Jimmy Butler είναι ίσως η μοναδική που μπορεί να αντέξει μέσα της και την επιθετική μονομέρεια του Carmelo Anthony και επομένως, να έχουμε θεωρητικά μια απίθανη τιτανομαχία πέντε all-stars εναντίον πέντε all-stars. Ωστόσο, όσο βάσιμες κι αν είναι οι ενστάσεις για το πόσο ακόμα οι Warriors (ναι για αυτούς μιλάμε) θα αντλούν κίνητρο να «γυρίζουν το διακόπτη» τη στιγμή που πρέπει για να πάρουν το πρωτάθλημα, η αλήθεια είναι πως η πεντάδα Curry-Thompson-Durant-Green-Cousins είναι στα χαρτιά το καλύτερο lineup όλων των εποχών, ακόμα και «μισό» να αφήσει τον “Boogie” ο τραυματισμός στον αχίλλειο.

Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που φόραγαν δαχτυλίδι οι Rockets με τον Butler από φέτος, δεν θα προλάβαιναν να το χαρούν και πολύ. Του χρόνου, γνωρίζουμε από τώρα πως η λίγκα θα έχει στη χειρότερη τους εξής contenders: Lakers (με 1-2 μεγάλους free agents ακόμα), Celtics (με αρκετά assets και picks α’ γύρου για να προσελκύσουν, όχι έναν, αλλά δύο Anthony Davis), Warriors («το μοναστήρι να ‘ν’ καλά», ακόμα και χωρίς δύο εκ των Cousins, Durant, Thompson) συν διάφορους Raptors (με Kawhi ή κάποιον άλλον), Sixers (με τον όποιον μεγάλο free agent καταλήξει εκεί) και δεν συζητάμε καν για διάφορους Knicks, Nets, Clippers με μεγάλο cap space και τοπική αγορά για να προσελκύσουν όποιον θέλουν2)Ας σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Μέχρι το 2020, με αυτό το τοπίο από άποψη contenders, με τους παραπάνω παίκτες των Rockets σε expiring contracts και με αυτό το trade, οι Rockets θα έχουν να περιμένουν μόνο το pick α’ γύρου του 2020, αφού ενδιάμεσα έχουν δώσει ήδη τα picks β’ γύρου για το 2019 και το 2020. Άρα, αξίζει να πάρουν τον Butler για ένα χρόνο «με υποσχετική», αφού είναι πάρα πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει την player option του το επόμενο καλοκαίρι, να αυτοανακηρυχθεί free agent και να αλλάξει τα φώτα στο λογιστήριο όποιου τον έχει; Διότι για τέτοιου είδους “all-in” συζητάμε.

Φυσικά, όλα αυτά προφανώς και τα έχει σκεφτεί ο Morey και πρότεινε το trade, ούτε από λαιμαργία ούτε «πάνω στην τρέλα του», οπότε η αλήθεια είναι πως η «σωστή» απάντηση μπορεί να είναι μόνο αυτή που έχει ο ίδιος στο μυαλό του. Σε έναν αιώνα με franchises που, άσχετα αν πετυχαίνουν ή όχι, χτίζονται με μοναδική λογική να καταδυναστεύουν τη λίγκα για καμιά δεκαετία (βλ. Warriors, Celtics, Spurs, Lakers, Sixers), για τον Morey ο δρόμος είναι άλλος: δεν υπάρχει «χτίσιμο», υπάρχει μόνο η λογική των «κεκτημένων». Το μόνο που μετράει είναι το ισοζύγιο να είναι θετικότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δεν το λες και παράλογο.

Wait for it…

Σε ένα υπέροχο plot twist, αποδεικνύεται πως τελικά όλα στο ΝΒΑ γίνονται για να «την βγει» ο Woj στον Shams και να «την μπει» στη συνέχεια ο δεύτερος στον πρώτο.

Δείτε με προσοχή λίγο το ρεπορτάζ του Charania.

“No inclination to move on Houston offer of two injured players”.

“Players involved in talks yet to be decided”.

Μην το δένετε και κόμπο δηλαδή ότι μόνο Knight-Chriss σκοπεύουν να σπρώξουν οι Rockets, ειδικά από τη στιγμή που, στη συνέχεια, ο εξωτικός Shams βάζει και πάλι στο τραπέζι το Miami και την Philadelphia3)Iδανικός προορισμός για να βασανίσει ο Jimmy άλλα δύο σπάνια νεαρά ταλέντα που φαίνονται χαλαροί προς την ζωή. Δεν τολμάμε δε να σκεφτούμε κιόλας τι θα έκανε αν οι λατρεμένοι 76ers Greek Fans κάνουν λάθος και ο “coming-to-age” Fultz βρει στο διάβα του στην Philadelphia τον ψυχαναγκαστικό Butler.

Εσείς τι λέτε;

Είναι σωστή η σκέψη του Morey;

Σε ποιας ομάδας την προπόνηση θα θέλατε να δείτε να παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα ο Jimmy;

Αλλά το κυριότερο, είστε με τον Woj ή τον Shams;

The following two tabs change content below.

Aris Tolios

Αναγνώστης του The Ball Hog, βρέθηκε σε αυτό επειδή είχε μπάρμπα στην Κορώνη, για να προσθέσει το τελευταίο λιθαράκι γραφικότητας. Έχει αγαπήσει με τη σειρά τους Suns, τους Sonics, τους Knicks, τους Clippers, τους Mavericks, τους Warriors και τους Hornets, αλλά πιο πολύ θα παραμένει ταγμένος στη Δύση (και ειδικά στην Pacific). Φτερνίζεται λέξεις σε χιλιάδες και νιώθει περήφανος που σε κάθε κείμενο, η πλατφόρμα του επισημαίνει πως οι προτάσεις του παραείναι μεγάλες. Έχει σταματήσει να ανησυχεί και έχει μάθει να αγαπά τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό και ζει για να περνάει καλά, διαβάζοντας μεγάλα κείμενα. Γράφει για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό.

References
1 Περισσότερα όμως για αυτό στον επίλογο
2 Ας σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Μέχρι το 2020, με αυτό το τοπίο από άποψη contenders, με τους παραπάνω παίκτες των Rockets σε expiring contracts και με αυτό το trade, οι Rockets θα έχουν να περιμένουν μόνο το pick α’ γύρου του 2020, αφού ενδιάμεσα έχουν δώσει ήδη τα picks β’ γύρου για το 2019 και το 2020
3 Iδανικός προορισμός για να βασανίσει ο Jimmy άλλα δύο σπάνια νεαρά ταλέντα που φαίνονται χαλαροί προς την ζωή. Δεν τολμάμε δε να σκεφτούμε κιόλας τι θα έκανε αν οι λατρεμένοι 76ers Greek Fans κάνουν λάθος και ο “coming-to-age” Fultz βρει στο διάβα του στην Philadelphia τον ψυχαναγκαστικό Butler