Farewell to Arms 2019: #7 Houston Rockets

Posted on Jun 13 2019 - 11:00am by Loukas Moschoulas

Ως μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για το franchise των Rockets μοιάζει η χρονιά που πέρασε, με την αρμάδα του Harden να μην μπορεί να υπερκεράσει για μία ακόμα φορά τους Golden State Warriors, τέταρτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Η επόμενη σεζόν αναμένεται να έχει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα με τους ιθύνοντες της ομάδας να θέλουν να χτίσουν μια ομάδα που θα διεκδικήσει το Πρωτάθλημα γύρω από τον “Μούσια” από την αρχή.

Η σεζόν που τέλειωσε

Με ένα πραγματικά κακό ξεκίνημα άρχισε η σεζόν για τους Rockets, ένα ξεκίνημα που τους βρήκε κάποια στιγμή και στην προτελευταία θέση της δυτικής Περιφέρειας έχοντας μόλις 9-11 στα πρώτα 20 παιχνίδια. O Harden άρχισε να παίζει στα κόκκινα, ο Morey προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, ο assistant coach – υπεύθυνος για την εξαιρετική άμυνα της προηγούμενης σεζόν, Jeff Bzdelik, επέστρεψε εσπευσμένα από την συνταξιοδότησή του, η ομάδα άρχισε να κερδίζει και όχι απλά κατάφερε να μπει στα Playoffs, αλλά με ένα σερί 18-4 στα τελευταία παιχνίδια απέκτησε και πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο.

Το τρομερό στοιχείο από την περσινή χρονιά της ομάδας του Texas είναι ότι χρησιμοποίησε 23 παίκτες, οι οποίοι έπαιξαν έστω και ένα ματς μέσα στην σεζόν. Βέβαια, ο αριθμός των παικτών που έπαιξαν πάνω από 50 παιχνίδια είναι -λογικά- μόλις επτά, με τον βιονικό P.J. Tucker να είναι ο μοναδικός που αγωνίστηκε και στα 82. Οι κινήσεις του Morey -που τελικά έδειξαν πως έκαναν τη διαφορά- ήταν οι προσθήκες των Rivers και Faried, που πρόσθεσαν βάθος και έδωσαν την εμπειρία που έλειπε μέχρι τότε.

Τι την σημάδεψε;

Ξεκάθαρα η τρομερή σεζόν του James Harden. O “Μούσιας” έτρεξε ένα εκπληκτικό σερί 32 αγώνων που είχε 30+ πόντους, με τους μέσους όρους του να είναι 41,1 πόντους, 7,6 rebounds, 7,4 assists, 2,2 κλεψίματα, με 37,1% από το τρίποντο και 44,1% εντός πεδιάς. Σε αυτά τα 32 παιχνίδια η ομάδα είχε 21-11 και αυτό ήταν το έναυσμα για την τρελή πορεία των για το τρομερό κλείσιμο της χρονιάς. Με αυτά τα όργια του Harden, να τον έχουν κάνει υποψήφιο να κερδίσει το MVP για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Δεύτερο βασικό στοιχείο, όχι εμφανές από τον απλό θεατή αποκλειστικά των αγωνιστικών, ήταν η “τσιγκουνιά” του ιδιοκτήτη της ομάδας από το 2017, Tilman Fertitta, να πληρώσει φόρο, πιέζοντας τον Morey να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις στο trade deadline που απαιτούνταν για να κατέβει η ομάδα κάτω από το tax line. H ομάδα πήγε λοιπόν με μπαλώματα και φασκιώματα να κοιτάξει στα μάτια τους back-to-back Πρωταθλητές, και όχι επενδύοντας και ενισχύοντας τον περσινό κορμό της, κορμό που είχε αποδειχθεί στην πράξη αποτελεσματικότατος.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Πλέον περιμένουμε τα πάντα.

Μετά και τον φετινό αποκλεισμό τους από τους -με τραυματία Durant στα τελευταία δύο παιχνίδια της σειράς- Warriors, η ομάδα βάρεσε διάλυση. Ο Morey ανανεώθηκε για πέντε ακόμα χρόνια στη θέση του GM, όμως πέραν αυτού, πλέον μόνο ο Harden μένει από επιλογή στην ομάδα και του χρόνου.

Ο Mike D’Antoni μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, όμως η ομάδα του πρότεινε τέτοια επέκταση (δύο χρόνια με buy out clause σε αυτά) που εύλογα ο περσινός coach of the year την απέρριψε. Οι εξ Αμερικής πληροφορίες λένε πως τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις επανεκκίνησαν, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας να αποσύρει το buy out και οψόμεθα για τη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μόνο ως θετικό για τον 68χρονο coach δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό το γεγονός πως όλο του το προπονητικό team ξηλώθηκε!  Οι assistants Mitch Vanya, Roy Rogers, αλλά και ο Jeff Bzdelik -που τόσα έκαναν μες στη σεζόν για να τον επαναφέρουν στην ομάδα!-, ο player development assistant, Irv Roland, που δούλευε στενά ιδίως με τον Harden, αλλά και με τους Chris Paul και P.J. Tucker, μαζί με τον video coordinator John Cho, απομακρύνθηκαν από το franchise.

Ενώ για να αναλάβει τη θέση του President of Basketball Operations των Timberwolves αποχώρησε ο επί 17 χρόνια στον οργανισμό, και τα τελευταία εφτά ως Vice President of Basketball Operations, ως το δεξί χέρι του Daryl Morey δηλαδή, ο 40άρης Gersson Rosas.

Η αναδιοργάνωση, όμως, δεν σταματάει σε προπονητικό και διοικητικό επίπεδο. Οι “κακές οι γλώσσες” λένε πως οι Harden και Paul “τα σπάσανε” μετά και από τον αποκλεισμό από τους Warriors, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας -και που ως τώρα θα έχετε ήδη καταλάβει, ιδιαίτερα “σφιχτοχέρη”- Fertitta να μην θέλει να πληρώσει άλλο το υπόλοιπο του συμβολαίου του Paul, υπολειπόμενου ύψους $124,1 εκατ. για ακόμα τρία χρόνια. Για να μην το βγάλουν αυτό προς τα έξω τόσο ευθέως, ανακοίνωσαν πως όλο το roster, πλην -εύλογα- Harden, είναι στην trading list.

Όταν λέμε “όλοι” βέβαια, εννοούμε τους Paul, Capela, Tucker, Gordon και Nene, τους μόνους, δηλαδή, πέρα του Harden που έχουν εγγυημένα συμβόλαια (ο τελευταίος με player option) και για την επόμενη χρονιά.

Και κάπου εδώ ξεκινάνε οι σοβαρές σπαζοκεφαλιές για τον Morey. Η ομάδα δεν έχει picks για φέτος (το πρώτο τους το έχουν δώσει στους Cavaliers και το δεύτερο στους Knicks), ενώ αυτή την στιγμή έχουν τους έξι ανωτέρω αναφερθέντες παίχτες και μόλις $11,5 εκατ. χώρο στο cap μετά από αυτούς, για να συμπληρώσουν roster 15 παιχτών.

Α! Και έναν ιδιοκτήτη που δεν θέλει να πληρώσει φόρο, βεβαίως-βεβαίως!

Αλλά που θέλει την ομάδα του ανταγωνιστική να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα!

Ο Morey καλείται, με απλά λόγια, να κάνει θαύμα μεγέθους που δεν έχει ξανακαταφέρει, όσους λαγούς κι αν έχει βγάλει από το καπέλο του, όλα αυτά τα χρόνια.

Για να ελαφρύνουμε κάπως την ψυχή των φιλάθλων της ομάδας, οι Rockets ήδη ανακοίνωσαν νέο secondary logo, ενώ στις 20 Ιούνη θα παρουσιάσουν και τις νέες τους εμφανίσεις.

Θα τα καταφέρουν;

“Ownership is the biggest competitive advantage” (και) στο NBA, και με την απόκτηση της ομάδας από τον Fertitta φαίνεται αυτό το πλεονέκτημα να έχει απολεστεί.

Ναι, η ομάδα διαθέτει μία εξαιρετική επιθετική μηχανή, ίσως και την καλύτερη, μετά τον τραυματισμό του Durant, στο πρόσωπο του Harden, και αποδεδειγμένα έναν από τους καλύτερους GMs της Λίγκας, στο πρόσωπο του Morey, έναν GM που έχει εκπαιδεύσει -και στη συνέχεια στελεχώσει- έναν σκασμό ανταγωνιστικά front offices μέσα στα χρόνια. Όμως αυτά που του ζητούνται πλέον είναι αδιανόητα πολλά για ένα καλοκαίρι: να διαχειριστεί χαρακτήρες, ανταγωνισμούς, κακά συμβόλαια, να βρει ομάδες να ανταλλάξει μέρος ή το σύνολο αυτών, λαμβάνοντας μάλιστα θετική αξία πίσω, να στελεχώσει σε top επίπεδο ένα προπονητικό team γύρω από έναν coach που είναι δυσαρεστημένος από την στάση της ομάδας προς το πρόσωπό του, χωρίς picks, χωρίς χώρο στο salary και με το δεξί του χέρι να έχει μόλις αποχωρήσει. Και να πρέπει να βρει λαβράκια πάλι στο “πανέρι” των free agents για να μην πληρώσει και tax η ομάδα. Και να επιτύχει σε όλα αυτά σε βαθμό που η ομάδα θα διεκδικήσει με αξιώσεις το Πρωτάθλημα!

Αν τα καταφέρει θα πρέπει να του δοθεί, όχι απλά το βραβείο του καλύτερου GM, αλλά η θέση του προέδρου της παγκόσμιας τράπεζας για να λύσει το θέμα του παγκόσμιου χρέους.

Κοινώς: “βάστα Harden, και τράβα κουπί” και πάλι…

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. panathanatos June 13, 2019 at 19:09 -

    Ο owner των Rockets δεν ειχε δηλωσει λιγο μετα τον φετινο αποκλεισμο απο τους Γουοριορς οτι θα κανει τα παντα για να ειναι καλυτερη του χρονου η ομαδα η εγω κανω λαθος?

  2. panathanatos June 13, 2019 at 19:09 -

    Ο owner των Rockets δεν ειχε δηλωσει λιγο μετα τον φετινο αποκλεισμο απο τους Γουοριορς οτι θα κανει τα παντα για να ειναι καλυτερη του χρονου η ομαδα η εγω κανω λαθος?

    • Nicolas Radicopoulos June 13, 2019 at 20:48 -

      Όχι ακριβώς έτσι. Οι ακριβείς δηλώσεις ήταν: “They kicked our a– on our home court. They beat us by 10 points in the fourth quarter. It’s unacceptable. We just have to be better. And I know we’re going to rise to the occasion and our time is going to come.”

      Kαι σε κάθε περίπτωση, αν κάποιον έχει να κατηγορήσει για αυτό είναι τον εαυτό του για την απροθυμία του να πληρώσει έστω ένα δολάριο tax.