Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E16-Α: “ΝΒΑ: An Everyday Interesting Stories League”

Posted on Dec 11 2018 - 10:56am by Giannis Chatsios

Με τη Λίγκα να μας δίνει κάθε μέρα αφορμές για γράψιμο, με νέα story-lines και οι ρυθμοί, αγωνιστικοί και μη, να είναι καταιγιστικοί, οι Ραδικόπουλος και Χάτσιος, μέσα σε τέσσερις σκάρτες μέρες που μεσολάβησαν από το τελευταίο Ball Hog’s -kind of- Weekly Report, έγραφαν, έγραφαν, έγραφαν, με αποτέλεσμα εμείς να τους το κόψουμε στα δύο για να μην πέσει βαρύ και σε εσάς, όπως και σε εμάς όταν το πρωτοδιαβάσαμε.

Έτσι, σε δύο μέρη σας παρουσιάζουμε και Nuggets, και Heat, και -κλασικά- Doncic, και τα χάλια των Bulls, και το trade των Cavs, ενώ στο τέλος κάθε μέρους σας κερνάμε και μια σειρά από ενδιαφέροντα σφηνάκια!

Για πάμε! 

High Altitude Hospital

Για μερικές μέρες, οι Denver Nuggets έμοιαζαν με την καλύτερη ομάδα της Δύσης. Τουλάχιστον μέχρι να σοβαρευτούν οι Warriors. Επτά διαδοχικές νίκες, με θύματά τους μεταξύ άλλων τους Blazers, τους Raptors, τους Lakers, τους Thunder, σταθεροποίησαν τη θέση τους ως έναν contender στο χτίσιμο.

Στα τελευταία δύο παιχνίδια, όμως, τους είδαμε να γνωρίζουν άσχημες ήττες από Charlotte και Atlanta. Στους τραυματισμούς του Will Barton, Isaiah Thomas και Michael Porter Jr., ήρθε να προστεθεί και ο Gary Harris που θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να φροντίσει το πρόβλημά του στο ισχίο και, ακόμη χειρότερα, ο καταλυτικός φέτος Paul Millsap, ο οποίος ηγείται των Nuggets σε Net Rating, ωστόσο υπέστη κάταγμα στο δάχτυλο του ποδιού.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι Nuggets θα αντιμετωπίσουν ένα διόλου εύκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς χωρίς τρεις από τους starters τους, με δύο από αυτούς να είναι κεντρικοί στην επιθετική (Harris) και αμυντική (Millsap) ταυτότητα της ομάδας.

Regular Season Table
G Date Start (ET) Opponent Tm Opp W L Streak
18 Wed, Nov 21, 2018 8:00p Box Score @ Minnesota Timberwolves W 103 101 11 7 W 1
19 Fri, Nov 23, 2018 9:00p Box Score Orlando Magic W 112 87 12 7 W 2
20 Sat, Nov 24, 2018 8:00p Box Score @ Oklahoma City Thunder W 105 98 13 7 W 3
G Date Start (ET) Opponent Tm Opp W L Streak
21 Tue, Nov 27, 2018 9:00p Box Score Los Angeles Lakers W 117 85 14 7 W 4
22 Fri, Nov 30, 2018 10:30p Box Score @ Portland Trail Blazers W 113 112 15 7 W 5
23 Mon, Dec 3, 2018 7:30p Box Score @ Toronto Raptors W 106 103 16 7 W 6
24 Wed, Dec 5, 2018 7:00p Box Score @ Orlando Magic W 124 118 17 7 W 7
25 Fri, Dec 7, 2018 7:00p Box Score @ Charlotte Hornets L 107 113 17 8 L 1
26 Sat, Dec 8, 2018 7:30p @ Atlanta Hawks
27 Mon, Dec 10, 2018 9:00p Memphis Grizzlies
28 Fri, Dec 14, 2018 10:00p Oklahoma City Thunder
29 Sun, Dec 16, 2018 8:00p Toronto Raptors
30 Tue, Dec 18, 2018 9:00p Dallas Mavericks
31 Sat, Dec 22, 2018 5:00p @ Los Angeles Clippers
32 Wed, Dec 26, 2018 8:30p @ San Antonio Spurs
33 Fri, Dec 28, 2018 9:00p San Antonio Spurs
34 Sat, Dec 29, 2018 9:00p @ Phoenix Suns
Provided by Basketball-Reference.com: View Original Table Generated 12/9/2018.
Μια εικονοποιημένη ματιά σε όσα λέμε παραπάνω.

Ταυτόχρονα, βέβαια, είναι και μια χρυσή ευκαιρία για τους δύο τριτοετείς που μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματικά τεστάρει. Ο Juancho Hernangomez κέρδισε εδώ και μερικά παιχνίδια τη θέση του βασικού SF της ομάδας, και με την εις άτοπον απαγωγή και δεν τα πάει καθόλου άσχημα, μετά από μια σεζόν χαμένη από λοιμώδη μονοπυρήνωση. Σαφώς δεν δίνει την αθλητικότητα ή τη δημιουργία του Barton, αλλά σουτάρει μέχρι στιγμής εξαιρετικά και είναι αρκετά μακρύς για να βοηθάει στην άμυνα, έστω κι αν δεν είναι πάντα ο πιο συγκεντρωμένος team defender. Αυτός με το μεγαλύτερο όμως potential, και το μικρότερο δείγμα γραφής, είναι ο Malik Beasley, ένα pick που ο γράφων είχε κάνει σε διάφορες fantasy λίγκες, πάνω-κάτω γιατί φαινόταν αθλητικός και με τρίποντο, που τελικά είναι και τα δύο. Φέτος έχει θετική παρουσία όποτε παίρνει λεπτά, έστω κι αν αρκετά από αυτά έχουν έρθει σε παιχνίδια που οι Nuggets καθάρισαν από νωρίς. Αγωνιστικά μπορεί να αποτελέσει ένα υποκατάστατο του Garry Harris, αν και δεν τον έχουμε δει να είναι το ίδιο αποτελεσματικός cutter, ωστόσο πλέον θα παίξει αναγκαστικά περισσότερο με τον Jokic κι αυτό θα του μάθει με τον σκληρό τρόπο να κινείται καλύτερα στον χώρο. Αν συνεχίσει να σουτάρει με πάνω 40% από το τρίποντο, ο πάγκος των Nuggets, όταν με το καλό επιστρέψουν οι starters, θα είναι χάρμα ιδέσθαι με Morris, Thomas, Beasley, Juancho και Plumlee.

Ο Mike Malone, στο πρώτο παιχνίδι χωρίς τους τραυματίες, ευτυχώς δεν επέστρεψε στο ατυχές πείραμα Jokic + Plumlee (έχουν παίξει μόλις 26′ σε 20 παιχνίδια μαζί) και εμπιστεύθηκε τον Trey Lyles στο “4”, ωστόσο το ταίριασμα του Jokic με έναν All-Offense δεύτερο ψηλό δεν είναι ιδανικό, με τους δυο τους να αποτελούν το χειρότερο ζευγάρι που έχει παίξει τουλάχιστον 100′ για τους Nuggets, και μαζί με two-man lineups, που συμπεριλαμβάνουν τον Torrey Craig – με Juancho ή Harris ή Murray είναι οι μόνες που έχουν αρνητικό +/- για τους Nuggets φέτος (με τους ίδιους περιορισμούς χρόνου συμμετοχής). Θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να δούμε πεντάδα με τον Juancho στο “4” και τον Beasley μέσα, με τον Torrey Craig να μπαλώνει τρύπες, καθώς ο Craig στον πάγκο θα δημιουργεί άλυτα επιθετικά προβλήματα.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Mike Malone θα πρέπει να επιδοθεί για το επόμενο διάστημα σε αλχημείες.

Unleash the Bam

Οι Miami Heat αντιμετωπίζουν το άσχημο πρόσωπο της συνέχειας του ρόστερ. Από τη διασφάλιση ενός κατωφλιού ανταγωνιστικότητας πέρσι, πλέον φέτος μοιάζουν μπαγιάτικοι και στάσιμοι, ακόμη κι αν έχουν να κατηγορούν διάφορους μικροτραυματισμούς γι’ αυτό. Το ρόστερ δεν έχει λογική και η σχέση με τον Whiteside, που έχει ξινίσει εδώ και μια διετία, οφείλει να βρει ένα επιεικές τέλος, για το καλό και τον δύο πλευρών.

Το ότι ο Josh Richardson είναι το λιγότερο ένας starting level wing για οποιαδήποτε ομάδα, το βλέπουμε, ωστόσο οι Heat του ζητάνε να είναι superstar για να είναι ανταγωνιστικοί φέτος, πράγμα που δεν είναι, ούτε αυτός, ούτε ο Dragic με τον Wade. Και όπως είναι στημένο το ρόστερ φέτος, έχει ελάχιστο νόημα να δουν τρόπους με τους οποίους θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι σε αυτή τη σεζόν.

Οι Memphis Grizzlies έμοιαζαν παρόμοια περίπτωση με τους Heat πριν ξεκινήσει η σεζόν. Μεγάλοι, χωρίς φρέσκες ιδέες και καταδικασμένοι στη μετριότητα. Ωστόσο οι Heat δεν έχουν παίκτες του επιπέδου Conley και Gasol, οι οποίοι όταν είναι υγιείς και ορεξάτοι μπορούν να συνθέσουν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στη Λίγκα, ούτε και το συλλογικό μπασκετικό IQ που είναι συγκεντρωμένο στο Memphis, που τους κάνει αποτελεσματικούς σε ένα αργόσυρτο, μελετημένο μπάσκετ στο μισό γήπεδο. Ακόμα και έτσι, οι Grizzlies χρειάζονται τον παράγοντα “Χ” που λέγεται Jaren Jackson Jr. για να ανακινεί τα πράγματα και να τους φρεσκάρει.

Στο Miami έχουν το δικό τους αντίστοιχο, τον Bam Adebayo, ο οποίος είναι καιρός να αποτινάξει το χαλινάρι και να γίνει ο αδιαφιλονίκητος βασικός center της Νότιας Ακτής. Παίζει με έναν ασυγκράτητο δυναμισμό που είναι μεταδοτικός και ακόμα και όταν είναι εκτός ελέγχου, τελικά είναι θετικός για την ομάδα του. Είναι σπεσιαλίστας στο Pippen-ικό νομίζεις-ότι-με-κλείδωσες-στην-πλάτη-ΤΣΑ!-να-μαι, που σταχυολόγησε και ο Zach Lowe στο τελευταίο του κείμενο. Μπορεί κυριολεκτικά να καρφώσει οποιαδήποτε μπάλα κινείται στους αιθέρες στα δύο μέτρα και μέσα προς το καλάθι, και, ενώ δεν είναι ακόμα post-up απειλή, σουτάρει με πολύ φυσική μηχανική καλά από τη γραμμή, ενώ τα λίγα midrangers που παίρνει δεν φαίνονται άσχημα ή αφύσικα, ακόμα κι όταν δεν μπαίνουν, οπότε υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί σύντομα να είναι και μια face-up απειλή.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται όμορφες θεωρίες για να χρυσώσουν το χάπι; Ο Adebayo είναι ήδη ο θετικότερος παίκτης στην ομάδα. Οι Heat κερδίζουν με εφτά πόντους ανά 100 κατοχές όταν ο Bam βρίσκεται στο παρκέ, και είναι 12 πόντους καλύτεροι σε σχέση με τα λεπτά που δεν βρίσκεται εκεί. Όπως και αν ψάξουμε τα στατιστικά πεντάδων, τετράδων, τριάδων των Heat1)Που πρέπει να έχουν παίξει με περισσότερους συνδυασμούς από κάθε άλλη ομάδα, πραγματικά είναι αδύνατον να βρεις συνδυασμούς με μεγάλο δείγμα γραφής. ο Bam είναι πάντα ανάμεσα σε αυτές με τα θετικότερα +/-, συνήθως μάλιστα με τον Olynyk ή τον Winslow, ακόμα κι αν αυτοί δεν διάγουν και την παραγωγικότερη σεζόν.

Kαι ενδεχομένως ένας κορμός Adebayo, Richardson και Winslow δεν είναι ακριβώς ο πόλος έλξης για έναν superstar. Ωστόσο, λύνει πάρα πολλά προβλήματα στην πίσω πλευρά του γηπέδου για να μπορούν να υποδεχτούν ακόμα και έναν one way star με τους υπόλοιπους να μπαλώνουν τις τρύπες του.

Σφηνάκια

1/ Περνώντας σε μία σειρά από παίχτες που (μας) εντυπωσιάζουν, ξεκινάμε με τον  Domantas Sabonis, ο οποίος ως τώρα στη σεζόν τρέχει μέσους όρους 21,1 πόντων, 14,7 rebounds και 4,7 assists ανά 75 κατοχές! Τα συγκεκριμένα νούμερα του Λιθουανού αθροιστικά δεν τα έχει πιάσει ποτέ κανείς σε ολόκληρη NBA σεζόν από το 1973 ως σήμερα. Θα πρέπει να “ρίξουμε” τα rebounds στα 14 για να βρούμε δύο σεζόν του τεράστιου Kevin Garnett , το 2004 και το 2005. Εύγε!

2/ Στην ίδια κατηγορία και ένας παίχτης που πολλάκις είχε κατηγορηθεί πως έβρισκε δουλειά και συμβόλαιο αποκλειστικά γιατί ανήκει στην “LeBron Team” της Klutch Sport, ο Tristan Thompson, ο οποίος από τις 5 Νοέμβρη κι ύστερα έχει μέσους όρους 14,1 πόντων, 13,5 rebounds και 2,4 assists σε 33 λεπτά ανά αγώνα, ενώ ταυτόχρονα κάνει career highs σε box plus-minus, offensive box plus-minus, offensive rebounding percentage, defensive rebounding percentage, total rebounding percentage, assist percentage and steal percentage. Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή εξέλιξη για έναν παίχτη που πέρσι τέτοια εποχή αναρωτιόμασταν αν θα ξαναϋπάρξει υγιής στην καριέρα του και ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο.

3/ Τρίτος σε αναφορά με θετικά ατομικά στατιστικά2)Σε έναν φόρο τιμής στην παλιά δομή του weekly και την κατηγορία “Συστατικά” ο Robert Covington, ο οποίος αποδεικνύεται πως είχε έρθει στη ζωή για να συναντήσει τον Tom Thibodeau. Και τούτο καθώς στα χέρια του τελευταίου ευδοκιμεί και μάλιστα εντυπωσιακά. 14,6 πόντου, 6,2 rebounds, 2,7 κλεψίματα και 1,1 κόψιμο, συνδυασμένα με τα εντυπωσιακά 39,2%  από το τρίποντο και 60,2% TS% έχει από τη μέρα της ανταλλαγής του στους Wolves, οδηγώντας την ομάδα σε ένα εντυπωσιακό +8.2 πόντων ανά  100 κατοχές όποτε είναι στο παρκέ.
4/ Από την άλλη, μάλλον ανησυχητικά μας τα λέει στα μεγάλα παιχνίδια ως τώρα ο Lowry, καθώς παρά τις 10,00 (στρόγγυλες!) assists μέσο όρο ανά παιχνίδι που έχει, σε αυτά εξαφανίζεται εντελώς, διαιωνίζοντας την κατηγορία που τον ακολουθεί περί “choking” εδώ και κάμποσες post seasons.

5/ Ανησυχητικά εμφανίζονται τα νούμερα και ενός άλλου από τους θεωρούμενους κορυφαίους PGs της Ανατολής, του John Wall. Συγκεκριμένα, οι Wizards σκοράρουν 107,5 πόντους ανά 100 κατοχές με αυτόν στο παρκέ, νούμερο που βελτιώνεται κατά πολύ όταν αυτός απουσιάζει για την ομάδα του, πηγαίνοντας στους 112,1 πόντους ανά 100 κατοχές. Και αν ο απόλυτος αριθμός της βελτίωσης, που είναι λίγο μικρότερος από πέντε πόντους δεν σας λέει πολλά, να σας πούμε πως αυτή η διαφορά αποτελεί βελτίωση της ομάδας από το 37ο εκατοστημόριο στο 72ο. Πρόβλημα (γκμουχ -αξίας $170 εκατ. -γκμουχ…).

6/ Κλείνοντας την τριάδα των PGs σε κρίση, θα θέλαμε να σχολιάσουμε τις δηλώσεις του CP3 αναφορικά με την πορεία της ομάδας, όπου ακόμα “δεν ανησυχεί”.

Συγχώρα μας τεράστιε Paul, αλλά πέρα του ότι αναλυτικά τα έγραψε για τα προβλήματά σας ο Λουκάς προ 10μέρου και τίποτα έκτοτε δεν βελτιώθηκε, όσο εσύ ο ίδιος παίζεις τόσο άσχημα, πέρα του ότι μάλλον διαθέτεις το χειρότερο συμβόλαιο της Λίγκας πλέον, μάλλον δεν θα χρειαστεί κανείς να σας νικήσει τέσσερις φορές στις εφτά, γιατί δεν θα είστε στην post season. Και αυτό γιατί, συγγνώμη που, στο λέω, προς ώρας είστε καλύτεροι αποκλειστικά και μόνο από τους τραγικούς Suns/Generals.

Αν δε, θεωρεί κάποιος πως ο J.R. Smith, που φημολογείται πως ενδιαφέρει τους Rockets, είναι λύση στα προβλήματά των Rockets, τότε εμείς απλά να πούμε πως περιμένουμε την πραγματοποίηση αυτής της φήμης για να βάλουμε και αυτούς στην κατηγορία “Τσίρκο” του Weekly μας.

7/ Και τους λέμε “Generals” καθώς, δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμάς, όσο περισσότερο βλέπουμε τους Suns, τόσο περισσότερο αυτοί μας θυμίζουν τους κακομοιροταλαίπωρους Generals που σβερκώνουν εδώ και δεκαετίες οι Harlem GlobeTrotters3)Που και για αυτούς κάτι έχουμε γράψει σαν Hog. Εδώ..

Και, δυστυχώς, για τους Suns -όπως και για τους Generals-, η σφαλιάρα πέφτει σύννεφο…

8/ Από την άλλη, όσο και αν εντυπωσιάζουν μέχρι στιγμής, οι Kings παραμένουν μία ακραία διαστροφική ομάδα.

9/ Όλοι μας έχουμε από έναν βλαμμένο φίλο που φωνάζει στην μπάλα για γούρι, έτσι;

10/ Κλείνοντας αυτό το πρώτο μέρος, γελάσαμε πολύ με την κάτωθι φα(τ)σούλα:

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 Που πρέπει να έχουν παίξει με περισσότερους συνδυασμούς από κάθε άλλη ομάδα, πραγματικά είναι αδύνατον να βρεις συνδυασμούς με μεγάλο δείγμα γραφής.
2 Σε έναν φόρο τιμής στην παλιά δομή του weekly και την κατηγορία “Συστατικά”
3 Που και για αυτούς κάτι έχουμε γράψει σαν Hog. Εδώ.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Larry Grandma December 11, 2018 at 13:48 -

    Έχουμε εικόνα πότε επιστρέφει ο Dion Waiters? Θα παίξει καθόλου φέτος;

    • Nicolas Radicopoulos December 11, 2018 at 18:15 -

      Άγνωστο.
      Λείπει πια κοντά χρόνο από την εγχείρηση στον αστράγαλό του, και όταν ρωτήθηκε ο Spoelstra αν θα επιστρέψει εντός του 2018 απάντησε απλά “we don’t have a timetable”.
      Kαι είναι εντυπωσιακό που του έδωσαν $47 εκατ. (εγγυημένα, συνολικά $52 εκατ.) για τέσσερα χρόνια ενώ ήξεραν για τον τραυματισμό του και την ενδεχόμενη επέμβαση που αυτός μπορεί να χρειαστεί.
      Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι πως τα πρώτα $25 εκατ. του συμβολαίου έφυγαν χωρίς λόγο και πίσω δεν θα γυρίσουν ποτέ. 😛