Ball Hog’s NBA Christmas Games Report

Posted on Dec 26 2018 - 7:47pm by Loukas Moschoulas

Ανήμερα Χριστουγγένων και ο Λουκάς Μοσχούλας άρχισε το τσιγάρο για να βρίσκει δικαιολογίες να σηκώνεται από τα εορταστικά τραπέζια για να καταφέρει να δει όλα παιχνίδια. Τελικά τα κατάφερε και σας τα παρουσιάζει σχετικά.

Millwaukee Bucks vs New York Knicks

Οι Bucks δεν πέρασαν και το καλύτερο βράδυ τους στην Νέα Υόρκη. Η άμυνα του Vonleh επάνω στον Giannis Antetokounmpo στο πρώτο εξάλεπτο του αγώνα ήταν πολύ καλή και αυτό αποσυντόνισε την ομάδα του Mike Budenholzer. Ο πρώην coach των Ηawks κατάλαβε ότι ο star του δεν είχε καθαρό μυαλό με τον Vonleh απέναντι του και τον έβγαλε για λίγα λεπτά στο πρώτο δωδεκάλεπτο να ξελαμπικάρει. Η τελευταία φορά που οι Knicks ήταν μπροστά στο σκορ ήταν με το τέλος της πρώτης περιόδου με 24-22. Είχαν κρατήσει τον Γιάννη στους τέσσερις πόντους και τους Bucks στα 3/9 τρίποντα.

Στην δεύτερη περίοδο, μπορεί τα τρίποντα για τους Bucks να συνέχισαν να μην μπαίνουν (τελείωσαν τον αγώνα με 6/32), όμως ο Giannis πήρε μπρος, σκοράροντας άλλους 26 στις τρεις περιόδους και βοήθησε την ομάδα του να μην ξαναχάσει σε καμία στιγμή του αγώνα το προβάδισμά. Οι Knicks χωρίς τον Porzingis δεν είναι ομάδα που μπορεί να κοντράρει τα “Ελάφια” και αυτό έγινε και στο χθεσινό παιχνίδι. Ο Kevin Knox, με 21 πόντους, έξι rebounds και τρεις assists, και ο Vonleh που, εκτός της εξαιρετικής άμυνας πάνω στον Αντετοκούνμπο – για μία περίοδο, είχε 14 πόντους και 15 rebounds, ήταν αυτοί που ξεχώρισαν για τους γηπεδούχους.

Από τα αξιοσημείωτα τους αγώνα, ότι ο Mario Hezonja δεν αγωνίστηκε καθόλου. Ίσως βέβαια ο προπονητής του βέβαια ήθελε να τον προστατεύσει. Με την γενική έννοια του όρου.

Oklahoma City Thunder vs Houston Rockets

Η μονομαχία Westbrook με Harden είναι πάντα μία μάχη που καθηλώνει. Όμως για κακή τύχη του φιλοθεάμονος κοινού, χθες μόνο ο δεύτερος κατάφερε να σταθεί στο ύψος της περίστασης, βοηθώντας έτσι την ομάδα του να φύγει νικήτρια από το Toyota Center. Ο “Μούσιας” είχε για έκτο συνεχόμενο παιχνίδι 30+ πόντους και, ενώ οι Rockets ήταν πίσω στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, κατάφεραν να νικήσουν για έβδομη φορά στα τελευταία οκτώ παιχνίδια, δίχως ωστόσο ούτε πάλι να εντυπωσιάσουν.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Harden φάνηκε να έχει κέφια από την ώρα που έφτασε στο γήπεδο.

Για τους Rockets, που βρίσκονται σε καλή φόρμα, έκανε το ντεμπούτο του και ο Austin Rivers που βοήθησε στον περιορισμό του Russell Westbrook, κρατώντας τον στους επτά πόντους, τα τέσσερα rebounds και τις τρεις assists σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο. Αλλά και στο επιθετικό κομμάτι ήταν θετικός ο Rivers, καθώς σκόραρε οκτώ από τους 10 πόντους του στην τελευταία περίοδο, με δύο τρίποντα μάλιστα. Για τους Rockets να κρατήσουμε και την εκπληκτική πάσα του Harden στον Capela στην πρώτη περίοδο, highlight της βραδιάς χωρίς αμφιβολία.

Για τους ηττημένους όπως αναφέραμε σε κακή βραδιά βρέθηκε ο Russell Westbrook που σούταρε με 6/20 έχοντας συγχρόνως και έξι λάθη. Ο Paul George ήταν και ο μοναδικός περιφερειακός παίκτης της ομάδας που κατάφερε να βοηθήσει, έχοντας 28 πόντους και 14 rebounds. Γενικότερα οι Thunder δυσκολεύτηκαν να βρουν σουτ από μακρινή απόσταση στο set παιχνίδι, καθώς, πλην του Paul George που είχε 4/9 τρίποντα, οι υπόλοιποι σούταραν με 5/21 πίσω από την γραμμή των 7,25. Ένα ακόμα πρόβλημα ήταν και τα πολλά λάθη, 15 στο σύνολο τους, με πολλά από αυτά να είναι στον αιφνιδιασμό και να μεταφράζονται σε 21 πόντους για τους Rockets.

Philadelphia 76ers vs Boston Celtics

Οι Celtics συνεχίζουν να παίρνουν δύναμη από την έδρα τους, έχοντας 12 νίκες στα τελευταία 13 παιχνίδια στο γήπεδο τους. Όμως, όπως έγραψε και ο Νίκος στο Weekly που διαβάσατε νωρίτερα στη μέρα, ίσως μιλάμε για την χειρότερη σεζόν προπονητικά του Brad Stevens, καθώς με ένα γεμάτο ρόστερ 1)Mήπως λείπει ένας ακόμα καλός ψηλός; Ρωτάει ο Λουκάς. Ή μήπως κάπως υπερβάλλουμε; Ρωτάει ο Χάτσιος. δεν μπορεί να βρει την ισορροπία και η ομάδα είναι στην πέμπτη θέση στην Ανατολική περιφέρεια.

Στο χθεσινό παιχνίδι λοιπόν, ο Kyrie Irving ήταν αυτός που πέτυχε 40 πόντους με 10 rebounds, και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη. Το λάθος του Brett Brown ήταν ότι έβαλε τον J.J. Reddick στο μαρκάρισμα του “Uncle Drew” και αυτός δεν του χαρίστηκε. Σκόραρε 16 πόντους στην πρώτη περίοδο με 7/11 σουτ και οι Celtics βρέθηκαν προηγούμενοι με 32-25 στο τέλος της. Με τη διαφορά να είναι μικρότερη των 10, κυρίως λόγω του Embiid, που σκόραρε 11 αλλά και του Reddick, που μιας και ήταν ξεκούραστος στην επίθεση είχε 3/3 τρίποντα.  Από το δεύτερο δωδεκάλεπτο και μετά, που ο Brown κατάλαβε το λάθος του και έβαλε τον καλύτερο του αμυντικό που λέγεται Jimmy Butler πάνω στον Irving, οι Sixers μείωναν στο σκορ μεν, με αργό ρυθμό δε. Το τέλος της τρίτης περιόδου, λοιπόν, τους βρήκε να προηγούνται με τρεις, παρά τους 17 πόντους του Marcus Morris στις δύο ενδιάμεσες περιόδους, οποίος σχεδόν μόνος του προσπαθούσε να κρατήσει την ομάδα του μπροστά στο σκορ. Οι Sixers προηγήθηκαν και με επτά στην αρχή της τέταρτης περιόδου, όμως το μικρό rotation έδειξε να μην τους βοηθά να κρατήσουν δυνάμεις για το τέλος. Χαρακτηριστικό του ότι από την βασική πεντάδα των Simmons, Reddick, Butler, Chandler και Embiid ο πρώτος έπαιξε τον μικρότερο χρόνο με 37:58 και ο Butler τον μεγαλύτερο με 43:22.

Τα τελευταία δύο λεπτά της κανονικής περιόδου, αλλά και η παράταση, ήταν ένα show του Kyrie Irving, καθώς σκόραρε 10 πόντους, παίρνοντας από το χέρι τους γηπεδούχους και δίνοντας τους τη νίκη.

Δυστυχώς για τους Celtics, θα πρέπει να μην παρασυρθούν από την νίκη και να δουν ότι δυσκολεύονται αρκετά στην επίθεση όταν ο Irving δεν μπορεί. Ο Jaylen Brown δείχνει να μην κολλάει με τον ρόλο που του έχει δώσει ο προπονητής από τον πάγκο και ο Hayward βοηθά μόνο στην άμυνα (παρένθεση εδώ: τρομερή άμυνα πάνω στον Reddick στην τελευταία φάση του αγώνα) και να διστάζει να πάρει προσπάθειες στην επίθεση.

Los Angeles Lakers vs Golden State Warriors

Δύο τα βασικά στοιχεία του προτελευταίου παιχνιδιού της ημέρας: Καταρχάς ο τραυματισμός τους LeBron James στον προσαγωγό στα 7:51 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου και ενώ οι Lakers ήταν μπροστά με 71-57. Μπορεί στο σημείο εκείνο οι Warrios να έτρεξαν ένα σερί 7-19  και να μείωσαν στους δύο, με όλους μας να πιστεύουμε σε εκείνο το σημείο πως το παιχνίδι χάθηκε για τους Lakers, όμως το supporting cast των Λιμναθρώπων είχε την απάντηση, και με μπροστάρη τον Rajon Rondo, που σε ένα ακόμα παιχνίδι παναμερικάνικης κάλυψης θυμήθηκε τον “Playoff Rondo” εαυτό του, κατάφεραν να φύγουν νικητές από την έδρα των Πρωταθλητών. Το δεύτερο ήταν το κακό ποσοστό της ομάδας του Kerr από το τρίποντο, αλλά και η ακόμα μία κακή εμφάνιση του Steph Curry ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, οι Πρωταθλητές είχαν μόλις 9/36 από το τρίποντο, ήτοι 25%, εκ των οποίων 5/22 στο πρώτο ημίχρονο και το ότι έχαναν μόνο με 15 πόντους στο πρώτο μισό το χρωστούσαν στον Iguodala που ήταν πρώτο σκόρερ της ομάδας με 16 πόντους. Αυτό που θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τους coaches των Warriors είναι η κακή χρονιά που διανύει ο Draymond Green. O δυναμικός forward σουτάρει με 22,4% από το τρίποντο και χθες για μία ακόμα φορά δεν σκόραρε από μακριά έχοντας 0/3. Κλείνοντας με τους Πρωταθλητές να αναφέρουμε ότι χθες ενώ ήταν αρκετά άστοχοι όπως αναφέραμε, κατάφεραν να σκοράρουν μόλις τρεις πόντους από επιθετικά rebounds, στοιχείο αρκετά ανησυχητικό.

Περνώντας στους Lakers τώρα, οι οποίοι σήμερα αναμένουν την μαγνητική του LeBron για να δουν πόσες μέρες θα μείνει εκτός ο ηγέτης τους, που αναμένεται να χάσει αγώνα μετά από 152 συνεχόμενους regular season και Playoffs. Οι Zubac, Kuzma και Rondo ήταν αυτοί που πήραν στις πλάτες τους την ομάδα. Ο νεαρός center κερδίζει με το σπαθί του λεπτά και δίνει πλεονέκτημα στους Lakers ακόμα και απέναντι σε small ball σχήματα που χρησιμοποίησαν οι Warriors. O Rondo, όπως είπε και ο Κοσμάς, το 70% του αθλητικού εγωισμού του Kobe να είχε, θα ήταν top-3 PG στην Ιστορία του αθλήματος, αλλά με τα “αν” δεν γράφεται η Ιστορία. Με τους 15 πόντους του και τις 10 assists του2)Έστω και αν η ένατη είναι μαϊμουδιά ολκής. και πέντε rebounds σε 23 λεπτά, όμως, γράφτηκε η χτεσινή νίκη των Lakers.

Εκεί που πρέπει ωστόσο να σταθούμε είναι στο εξαιρετικό αμυντικό πλάνο του coach Walton, που έδινε βοήθειες σε κάθε φάση πάνω στους Curry και Durant, προκαλώντας τον μέντρορα και φίλο του Kerr να τον κερδίσει με τους υπόλοιπους. Ήταν χαρακτηριστικές οι εικόνες δύο παιχτών των Lakers να περιμένουν τον Curry πίσω από κάθε screen που λάμβανε σχετικά. Με τους Durant και Curry ασφηκτικά μαρκαρισμένους, οι Warriors έπρεπε να πάρουν σκορ από τους Thompson, Green, Iguodala και τους ρολίστες, με μόνο τον Iguodala να ανταπεξέρχεται σχετικά. Η θριαμβευτική νίκη -λαμβάνοντας υπόψιν και τον τραυματισμό του LeBron- ήρθε νομοτελειακά για τους Lakers.

Για το χθεσινό παιχνίδι θα κλείσουμε με μία θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον LeBron να μην είναι τραυματίας και απλά να ήθελε να δει ποιος από τους νεαρούς θα άντεχε στο χθεσινό παιχνίδι για να μην τον συμπεριλάβει στο trade για τον AD.

Αλλά και με έναν προβληματισμό για τους Πρωταθλητές, που χρειάζονται επειγόντως πίσω τον καλό Klay και τον καλό Draymond:

Portland Blazers vs Utah Jazz

Ίσως το παιχνίδι με το λιγότερο ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσουμε. Όχι μόνο για την ώρα που ξεκινούσε, άλλωστε όπως ξέρετε όταν είσαι άρρωστος για το NBA αυτές τις ώρες τις συνηθίζεις. Αλλά κυρίως λόγω ονομάτων και άσχημου ξεκινήματος των Jazz. Παραδόξως, βέβαια, οι Jazz κατάφεραν να κερδίσουν σχετικά εύκολα και αυτό το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στην άμυνά τους. Οι Blazers είναι μία ομάδα που σουτάρει 30,4 τρίποντα ανά παιχνίδι και οι Jazz τα ξημερώματα τους επέτρεψαν μόνο 23 (από τα οποία μάλιστα ευστόχησαν μόλις στα εννιά). Από το πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι δεν άφησαν τους Blazers να κάνουν το παιχνίδι τους και μόνο ο Lillard κατάφερε να σκοράρει πάνω από επτά πόντους. Από την άλλη μπάντα, ο Donovan Mitchell σκόραρε τους 14 από τους 19 συνολικά πόντους του στο πρώτο μισό του αγώνα και παρέα με τον Crowder οδηγούσαν την ομάδα επιθετικά. Και αν δεν υπήρχε το 8/18 βολές των γηπεδούχων οι 12 πόντοι της διαφοράς στην ανάπαυλα θα ήταν πολλοί περισσότεροι.

Οι Jazz σε ολόκληρο το ματς σούταραν με 13/29 τρίποντα και είχαν επτά παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ενώ οι Blazers δεν πήραν την βοήθεια που χρειαζόντουσαν από τον πάγκο τους και δεν κατάφεραν να απειλήσουν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, καθώς η διαφορά δεν έπεσε σε κανένα σημείο του δευτέρου ημιχρόνου κάτω από τους εννέα πόντους. Στατιστικό που μένει; Οι μηδέν βολές που δεν σούταρε ο Damian Lillard.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Mήπως λείπει ένας ακόμα καλός ψηλός; Ρωτάει ο Λουκάς. Ή μήπως κάπως υπερβάλλουμε; Ρωτάει ο Χάτσιος.
2 Έστω και αν η ένατη είναι μαϊμουδιά ολκής.