NCAA Monthly @ BallHog pt. III

Posted on Jan 31 2019 - 5:48pm by Loukas Moschoulas

Ο Γενάρης τελειώνει σήμερα και οι μέρες που απομένουν για να ξεκινήσει το March Madness λιγοστεύουν. Ο Λουκάς Μοσχούλας παρακολουθώντας το NCAA για αυτόν τον μήνα συγκράτησε ό,τι του έκανε εντύπωση και τα παρουσιάζει στο τρίτο NCAA Monthly της φετινής σεζόν.

Ένας Ιάπωνας στο NCAA

Όταν σου έρχεται στο μυαλό η Ιαπωνία και ο αθλητισμός, σίγουρα η πρώτη εικόνα σου δεν είναι το μπάσκετ. Η αλήθεια είναι ότι ο γράφων δεν γνώριζε ότι το πρώτο άθλημα στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι το Baseball, αλλά και όμως. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το basket έχει αρχίσει να ανεβάζει τις μετοχές του, και αυτό χάρη στον Rui Hachimura. O νεαρός forward διανύει την τρίτη του χρονιά στο Gonzaga και ήδη είναι μεγάλος αστέρας στη χώρα του. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη 345 χιλιόμετρα δυτικά από το Tokyo, την Toyoma, από Γιαπωνέζα μητέρα και Μπενινέζο πατέρα. Ο Rui δοκίμασε να παίξει μπάσκετ για πρώτη φορά στα 13 του, μετά από παρότρυνση ενός φίλου του, και ενώ δεν ήταν ψηλός (είχε ύψος 1,65 όταν ο μέσος όρος της χώρας είναι στο 1,70) είχε στοιχεία -όπως η αθλητικότητα- που τον έκαναν να ξεχωρίσει μέσα στα χρόνια. Πλέον με το ύψος του να έχει φτάσει στα 2,03 και δείχνει ότι η επιλογή που έκανε τότε ήταν η σωστή.

Το Gonazga τον είδε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U17 το 2014 που είχε διεξαχθεί στο Dubai και η Ιαπωνία συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της, με μεγάλο αστέρι τον Rui. Η ομάδα του μπορεί να τερμάτισε 14η στις 16, με χαρακτηριστικά σημείο αναφοράς τη μικρή δυναμικότητά και την ήττα από τις Η.Π.Α. με 122-38, σε ένα ματς που ο Hachimura σκόραρε τους 25 από τους 38 της ομάδας του. Ο νεαρός forward εύλογα ξεχώρισε από το μέτριο σύνολο της χώρας του, καθώς ήταν πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 22,6 πόντους μέσο όρο, αρκετά μπροστά από βασικούς παίκτες του σημερινού NBA, όπως Jayson οι Tatum (11,3 ppg), Harry Giles (10,9 ppg) και Josh Jackson (10,6 ppg). Έτσι τον Μάρτιο του 2016 επέλεξε το Gonzaga για τις σπουδές του, ενώ είχε και μία ακόμα πρόταση για υποτροφία από το Arizona State, όμως προτίμησε τους Bulldogs καθώς η πόλη του Spokane που εδρεύει το πανεπιστήμιο του θύμιζε τη γενέτειρά του. Η εγκατάσταση στο πανεπιστήμιο δεν ήταν εύκολη για τον 18χρονο -τότε- Hachimura, όμως τα εντατικά μαθήματα αγγλικών (μέχρι και έξι ώρες ημερησίως) τον βοήθησαν σχετικά.

Πάμε, όμως, τώρα στα μπασκετικά του κατορθώματα. Ο Rui -όπως αναφέρθηκε πιο πάνω- βρίσκεται στην τρίτη του χρονιά στο Gonzaga, αλλά μέχρι να φτάσει στα σημερινά του κατορθώματα, πέρασε από αρκετά αγωνιστικά κύμματα. Η πρώτη του χρονιά ήταν αναγνωριστική, παίζοντας σε 28 παιχνίδια και μένοντας άποντος στα εννέα από αυτά, με τον λιγοστό χρόνο των 4,6 λεπτών ανά παιχνίδι. Το ότι οι Bulldogs, όμως, εκείνη την σεζόν πήγαν στον τελικό του Final 41)Σε μία ομάδα που είχε τον center των Blazers, John Collins, τον Nigel Williams-Goss παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά και τον θηριώδη center Przemysław Karnowsk, μαζί με τον Silas Melson που πέρασε από το Λαύριο στην αρχή της φετινής χρονιάς., τον βοήθησε ιδιαίτερα στο να ξεμπλοκάρει και να δείξει στη δεύτερη σεζόν του στο κολέγιο ότι είναι ένα μεγάλο μπασκετικό prospect. Τα λεπτά του ανέβηκαν στα 20,7, αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια, ερχόμενος στα 35 από τον πάγκο, έχοντας 11,6 πόντους μέσο όρο με 56,8% εντός πεδιάς.

Το μεγάλο του ξεπέταγμα, ωστόσο, ήρθε φέτος, με τον 20χρονο Ιάπωνα να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας του. Έχει μέσους όρους 19,9 πόντων, 6,2 rebounds, 1,9 assists, με 59,8% στα σουτ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος έχει προσθέσει και το τρίποντο στο ρεπερτόριο του, καθώς σουτάρει με 43,5%, αν και σε μόλις 1,1 προσπάθεια ανά παιχνίδι.

Το highlight της φετινής σεζόν για τον Hachimura είναι ο τελικός του τουρνουά στο Maui, απέναντι σε ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, το Duke και το τρομερό δίδυμο R.J. Barrett και Zion Williamson. Ο Rui, λοιπόν, απέναντι στον Barrett ήταν εξαιρετικός, σημειώνοντας 20 πόντους, μαζί με εφτά rebounds, πέντε assists και τρία blocks σε 37 λεπτά. Και η δήλωση του μετά το ματς μας δείχνει ότι έχει πάστα μεγάλου παίκτη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον Barrett δήλωσε “Μου άναψε τον διακόπτη, έπαιξε πολλές φορές ένας εναντίον ενός μαζί μου, και είπα από μέσα μου, εντάξει ας το κάνουμε, είμαι καλύτερος παίκτης και θα σε κερδίσω”. Όπως και έκανε.

Κλείνοντας την ιστορία του Rui, να αναφέρουμε ότι το Gonzaga έχει τη φήμη και την παράδοση να βγάζει μη Αμερικάνους παίκτες, με τελευταίο παράδειγμα τον Sabonis που επιλέχθηκε στο #11 από τους Oklahoma City Thunder. Παλαιότερα παραδείγματα σχετικά αποτελούν οι Ronny Turiaf2)Δάκρυ συγκίνησης…, Kevin Pagos, Kelly Olynyk. Έτσι ο Hachimura, αν όλα πάνε όπως μέχρι στιγμής δείχνουν, θα γίνει ο πρώτο Ιάπωνας που θα γίνει lottery draft. Ήδη τα πρώτα mocks τον δίνουν μέσα στην πρώτη 12αδα.

Χωρίς αμφιβολία είναι ένας μελλοντικός αστέρας για την χώρα του και ένα “προϊόν” που ήδη πουλάνε, μιας και, για να μην ξεχνιόμαστε, το Tokyo είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020.

Το match του Μήνα

Πάμε τώρα στο παιχνίδι που ξεχωρίσαμε για αυτό τον μήνα. Σίγουρα είχε και άλλα συναρπαστικά παιχνίδια ο Γενάρης, όμως κολεγιακό πρωτάθλημα χωρίς ανατροπές είναι superleague χωρίς παράπονα για διαιτησία3)Μας συγχωρείτε για το ποδοσφαιρικό σχόλιο, αλλά χθες είχε Αθλητική Τετάρτη και δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε!. Για αυτό και εμείς κρατήσαμε το τρομερό come back του LSU απέναντι στο Missouri.

Οι Tigers που δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν καταφέρει να προκριθούν στο τελικό τουρνουά μόλις μία φορά την τελευταία πενταετία κατάφεραν να χάσουν ένα πραγματικά δικό τους παιχνίδι. Όπως θα δείτε και στο πλαίσιο του επάνω δεξιά στο video, το ποσοστό νίκης που έδινε το Win Probability Metric του ESPN, έφτασε μέχρι και το 99.7%.

Από την άλλη το LSU δείχνει να είναι σε καλό φεγγάρι καθώς τρέχει ένα σερί 10 συνεχόμενων νικών που το ανέβασε στην 19 θέση του NCAA Ranking.

Ψάχνοντας για Σταχτοπούτα

Στο προηγούμενο Μonthly για το NCAA του Ball Hog αναφέραμε το Buffalo ως ομάδα που μπορεί να είναι η έκπληξη του φετινού τελικού τουρνουά. Σήμερα θα βάλουμε μία ακόμα ομάδα στις υποψήφιες. Ο λόγος για το UFC, το πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Orlando και που ξεκίνησε πολύ δυναμικά την σεζόν με έξι νίκες στα πρώτα επτά παιχνίδια.

Το βασικό κομμάτι που στηρίζεται η ομάδα, του για δέκα χρόνια βοηθού του Mike Krzyzewski στο Duke, Johnny Dawkins, είναι η άμυνα. Στις 15 νίκες που έχει η ομάδα ως τώρα, η άμυνα της δέχεται μόνο 61 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως όταν χάνουν, δέχονται 74. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και ο ψηλότερος παίκτης του φετινού NCAA που είναι και ο βασικός center της ομάδας, Tacko Fall. Ο Σενεγαλέζος ύψους 2,29 center έχει 2,8 blocks, 7,1 rebounds και 9,8 πόντους κατά μέσο όρο και βοηθάει την ομάδα να είναι στις πάνω θέσεις της American Athletic Conference. Πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε και στην Naismith Defensive Player of the Year Award Midseason Watch List, λίστα στην οποία φιγουράρει και το όνομα του Zion Williamson. Πρόπερσι, μάλιστα, είχε κατακτήσει και τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού της περιφέρειας της American Athletic Conference, έχοντας έχοντας 10,9 πόντους και 9,5 rebounds μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Δική του είναι δε, και η πιο περίεργη βολή για τη φετινή χρονιά.

Δύο ακόμα παίκτες που διακρίνονται για την ομάδα είναι οι βασικοί guards της και πρώτοι σκόρερ της, οι B.J. Taylor και Aubrey Dawkins. Ο Aubrey είναι και ο γιος του προπονητή της ομάδας, ενώ είχε παίξει και στο Michigan για δύο χρόνια, ωστόσο μετακόμισε στην Florida με σκοπό μία διάκριση φέτος. Ο πρώτος σκοράρει 16,7 πόντους ανά αγώνα, έχει 2,8 assists και σουτάρει με 36,1% από το τρίποντο, ενώ ο δεύτερος έχει 15,4 πόντους, 5,1 rebounds και 1,4 assists, σουτάροντας με 45,6% εντός πεδιάς.

Το UCF όμως, ακόμα παλεύει να μπει στο τελικό τουρνουά, καθώς μετά την τελευταία ήττα του από το Memphis4)Για το οποίο λογικά θα γράψουμε στο επόμενο κείμενο για NCAA Monthly. έχει πέσει στην 50η θέση και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπει στο τελικό bracket. Για να το καταφέρει αυτό, όμως, θα πρέπει να νικήσει στα επόμενα παιχνίδια, ομάδες σαν το UConn, το Houston και το Memphis, oι οποίες πραγματοποιούν πολύ καλές χρονιές και το έργο φαντάζει δύσκολο.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως το UFC έχει ήδη ξεκινήσει να σκέφτεται την επόμενη χρονιά, καθώς οι senior ψηλοί του, Tacko Fall και Chad Brown, θα ανοίξουν τα φτερά τους σε επαγγελματικές λίγκες. Με δεδομένες τις απουσίες των δύο, λοιπόν, το πανεπιστήμιο έλαβε δέσμευση από δύο νέους παίκτες για να καλύψουν την θέση τους τα επόμενα χρόνια. O λόγος για τους Avery Diggs και Yuat Alok. Σαν ονόματα μπορεί να μην σας λένε πολλά, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι μπορούν να μας κάνουν να ασχοληθούμε μαζί τους τα επόμενα χρόνια. Ίδωμεν.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Σε μία ομάδα που είχε τον center των Blazers, John Collins, τον Nigel Williams-Goss παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά και τον θηριώδη center Przemysław Karnowsk, μαζί με τον Silas Melson που πέρασε από το Λαύριο στην αρχή της φετινής χρονιάς.
2 Δάκρυ συγκίνησης…
3 Μας συγχωρείτε για το ποδοσφαιρικό σχόλιο, αλλά χθες είχε Αθλητική Τετάρτη και δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε!
4 Για το οποίο λογικά θα γράψουμε στο επόμενο κείμενο για NCAA Monthly.