NCAA Monthly @ BallHog pt. IV

Posted on Feb 28 2019 - 11:02am by Loukas Moschoulas

Λίγες ημέρες έμειναν για την έναρξη της March Madness και λίγο πριν οριστικοποιηθεί το bracket του τελικού τουρνουά και ξεκινήσουμε το αφιέρωμα μας για την φετινή τρέλα, ο Λουκάς Μοσχούλας συγκέντρωσε όλα τα πράγματα που είδε και του έκαναν εντύπωση στον κόσμο του κολεγιακού μπάσκετ τον μήνα που ολοκληρώνεται και τα παρουσιάζει στο τέταρτο NCAA Monthly της φετινής σεζόν.

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στα γήπεδα του κολεγιακού πρωταθλήματος παρά από το γεγονός που στιγμάτισε τον μήνα. Και φυσικά εννοούμε το παιχνίδι του Duke με αντίπαλο το North Carolina, δύο ομάδες που βρίσκονται σταθερά στην πρώτη δεκάδα του ranking τη φετινή σεζόν. Σε αυτό το παιχνίδι και οι τιμές των εισιτηρίων που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες του αγώνα -κυρίως λόγω της τρέλας που ακολουθεί το νέο big thing του Αμερικάνου μπάσκετ, τον Zion Williamson- ήταν πραγματικά εξωφρενικές και για μία ακόμα φορά μας ήρθε στο μυαλό όλο αυτό το τρελό παζάρι που γίνεται από τα πανεπιστήμια και τον οργανισμό του NCAA με τα εκατομμύρια να πηγαίνουν και να έρχονται και οι παίκτες να μην καρπώνονται απολύτως τίποτα. Από την στιγμή που υπάρχει παραγωγή θεάματος και πακτολού δισεκατομμυρίων, δεν μπορούμε να μιλάμε για ακαδημαϊκές σχέσεις, αλλά για εργασιακές. Συνεπώς είναι δεδομένο πως οι παίχτες θα έπρεπε να έχουν ένα σημαντικότατο μερίδιο από την οικονομική πίτα που από αυτούς δημιουργείται αλλά από άλλους τρώγεται.

Σε ό,τι αφορά το παιχνίδι τώρα,  τραυματισμός -ευτυχώς ελαφρύς- του Zion, επειδή το παπούτσι του διαλύθηκε, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά το τζάμπολ ήταν ίσως το μοναδικό αξιοσημείωτο του αγώνα, καθώς η ομάδα του Duke χωρίς τον μεγάλο αστέρα της δεν μπόρεσε να βάλει δύσκολα στο North Carolina σε κανένα σημείο του αγώνα, χάνοντας με 72-88, και αν δεν σούταραν με 2/20 από το τρίποντο τότε η διαφορά θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη.

https://twitter.com/TheRenderNBA/status/1098458161659424768

Ο Zion και ο τραυματισμός του συνέχισε να απασχολεί και μετά το παιχνίδι την κοινή γνώμη των Η.Π.Α. και του υπόλοιπου κόσμου καθώς το μοντέλο PG 2.5 ενώ τις προηγούμενες μέρες πωλούταν στην τιμή των $110, στο επίσημο site της εταιρίας αμέσως βγήκε σε προσφορά $92.5, έγινε έτσι το πιο φθηνό παπούτσι με υπογραφή παίκτη που πουλούσε η Nike από το επίσημο site της.

Και με όλο αυτό τον ντόρο που έγινε και για το πακτωλό των χρημάτων που κινείται γύρω από το NCAA αλλά και για τους νεαρούς που δεν καρπώνονται τίποτα από αυτά δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν το συγκεκριμένο. Ένας από αυτούς ήταν ο νεαρός αστέρας των Utah Jazz, Donovan Mitchell με τον Luka Doncic να του δίνει πληρωμένη απάντηση μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Και με την εικόνα του Doncic που πραγματικά δείχνει ότι είναι πιο έτοιμος από κάθε άλλο rookie της φετινής σεζόν στο NBA η κουβέντα για το κατά πόσο υπάρχει διαφορά στην εξέλιξη των νέων ταλέντων ανάμεσα στην Ευρώπη και το NCAA ανοίγει. Και αν δεν αλλάξει κάτι είτε με την υποχρεωτική χρονιά που πρέπει να παίξουν όλοι οι παίκτες μετά το high school είτε με την ενδεχόμενη πληρωμή τους τότε η επιλογή της Ευρώπης ενδεχομένως να είναι πιο δελεαστική. Η αρχή άλλωστε έχει γίνει πριν από ακριβώς 10 χρόνια, με τον Brandon Jennings ο οποίος προτίμησε την επιλογή της Ευρώπης -και συγκεκριμένα της Roma- για την “one n done” σεζόν του.

Αυτά σε ό,τι αφορά τα εξωαγωνιστικά όμως, πάμε τώρα στην δράση του NCAA.

Από το πουθενά στο top 10 του επόμενου draft

Ο λόγος για τον Jaxson Hayes, τον freshman από το Texas που όλα δείχνουν ότι θα είναι από τα ονόματα που μας απασχολήσουν στο επερχόμενο Draft του NBA. Στην αρχή της σεζόν ο forward με ύψος 2,11 και άνοιγμα χεριών 2,24 δεν υπήρχε σε κανένα mock draft, ωστόσο, προς τα τέλη του Δεκέμβρη, όταν ξεκίνησε να παίζει βασικός στην ομάδα του Texas, θεωρούταν ένα pick κάπου στην μέση του δεύτερου γύρου. Πλέον, όμως, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι θα είναι στην πρώτη δεκάδα του draft του φετινού καλοκαιριού. Ήδη και οι πρώτες φήμες θέλουν Washington και New Orleans να έχουν στο στόχαστρο τους τον νεαρό.

Ένα από τα αγαπημένα χόμπι των δημοσιογράφων στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού είναι να παρομοιάζουν τους παίκτες του NCAA με αντίστοιχους του NBA. Έτσι, τον Hayes λοιπόν ήδη τον έχουν συσχετίσει με τους Myles Turner, Jarrett Allen και Mo Bamba.

Όταν μιλάμε για έναν freshman όπως είναι λογικό δεν περιμένουμε τρομερά νούμερα. Όμως ο 19χρονος forward έχει κάποια σημεία στο παιχνίδι του που πραγματικά έχουν κάνει και τους προπονητές του στο Texas να του δώσουν τη φανέλα του βασικού μετά τα πρώτα 11 παιχνίδια και ενώ η ομάδα βρισκόταν από νωρίς σε τροχιά για πρόκριση στο τελικό τουρνουά (7-4). Όπως αναφέραμε το άνοιγμα χεριών του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στο να μπλοκάρει τα σουτ των αντιπάλων ενώ και τα γρήγορα πόδια του τον βοηθούν στο να παίζει και να είναι αποτελεσματικός στο PnR της ομάδας του.

Οι αριθμοί του μπορεί να μην βγάζουν μάτι καθώς έχει 10,4 πόντους, 5,4 rebounds, και 2,4 κοψίματα, όμως στο per 40 minutes αυτοί αναλογούν σε 17,7 πόντους, 9 rebounds και 4,2 κοψίματα και καταλαβαίνει κανείς ότι ο μικρός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αν μπορέσει να μείνει στο παρκέ για παραπάνω ώρα. Εδώ όμως είναι και το αρνητικό του στοιχείο, αυτό που δεν του επιτρέπει να μείνει στο παρκέ για παραπάνω από 23,5 λεπτά ανά αγώνα: τα φάουλ, όπου έχει μέσο όρο 3,6 ανά παιχνίδι και 6,1 ανά 40 λεπτά!

Και ενώ έχει βοηθήσει την ομάδα του να βελτιώσει την άμυνα της κατά 2,6 πόντους ανά αγώνα σε σχέση με πέρσι (66,2 από 68,8 την προηγούμενη χρονιά), είναι τρομερό το πόσο καλός είναι στο επιθετικό κομμάτι και ειδικά στο πικερό, o γεννημένος στο Ohio forward, καθώς σκοράρει 3,2 πόντους ανά αγώνα ως παίκτης που ρολάρει, κάτι που φέτος καταφέρνουν μόλις πέντε παίκτες στην Division 1. Αν προσθέσουμε ότι έχει και ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα στο 74,8% (πέμπτος σε όλο το NCAA), καταλαβαίνουμε τι θα γίνει όταν καταφέρει να μείνει παραπάνω λεπτά στο παρκέ.

https://twitter.com/Bitterwhiteguy/status/1071915317889241089

Τέλος, το πραγματικά θετικό για την ομάδα του Texas είναι ότι ο Hayes κάνει τα καλύτερα παιχνίδια του όταν έχει απέναντι του καλές ομάδες, όπως για παράδειγμα με αντίπαλο το Kansas, όπου έγραψε 19 πόντους, εννέα rebounds, δύο κλεψίματα, δύο κοψίματα και μία assist. Αναμένουμε να τον δούμε και στην March Madness λοιπόν.

Ψάχνοντας για Σταχτοπούτα

Όπως σε κάθε Monthly Report, έτσι και σε αυτό βρίσκουμε και μία ομάδα που θεωρούμε ότι θα έχει πιθανότητες να είναι η φετινή “Σταχτοπούτα” του NCAA. Αυτή τη φορά θα πάμε στην πολιτεία του Kentucky και το πανεπιστήμιο του Murray State.

Με τα τελευταία δεδομένα, βέβαια, υπάρχει πιθανότητα να μην βρίσκεται καν στο τελικό τουρνουά, καθώς η ήττα τους από το Belmont ίσως τους στοιχίσει, καθώς χάνουν σε περίπτωση ισοβαθμίας την πρωτιά της Ohio Valley Coference. Εμείς θα πιστέψουμε σε αυτούς ωστόσο και κυρίως στον φοβερό και τρομερό Ja Morant. Ο Morant είναι σχεδόν όλη ομάδα του Murray State, έχοντας 24,4 πόντους μέσο όρο (και όντας ένατος στη σχετική λίστα σε όλο το NCAA), 10,3 assists (πρώτος εδώ σε όλο το NCAA), μαζί με 5,3 rebounds και δύο κλεψίματα, ενώ σουτάρει και με 51% εντός παιδιάς. Συμπαραστάτες του στο δύσκολο έργο να για μπει η ομάδα στο τελικό bracket και να μπορέσει να κάνει κάποιες νίκες που θα ανεβάσουν και τις μετοχές τους είναι οι Leroy Buchanan και Tevin Brown, αμφότεροι guards.

Όπως γίνεται κατανοητό και από τους παίκτες που πρωταγωνιστούν για το Murray State, η ομάδα του Matt McMahon είναι ομάδα που προσπαθεί να σκοράρει πολύ, τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο και με μπροστάρη το μελλοντικό top-5 pick, Ja Morant μπορεί αν βρεθεί στην μέρα της να κάνει πολλές ζημιές. Άλλωστε μιλάμε για μία ομάδα που είναι όγδοη σε ποσοστό εντός παιδιάς σε όλο το NCAA με 49,9%. Σε ό,τι αφορά την άμυνα της βέβαια, δεν επιτρέπει στους αντιπάλους να σουτάρουν εύκολα, κρατώντας τους στου 29,3% από το τρίποντο, με τρομερή πίεση, ιδίως στην περιφέρεια. Είναι μια κλασσική κολεγιακή ομάδα, αλλά δυστυχώς τους λείπει ένα ψηλό κορμί. Ο ψηλότερος όλων είναι ο αναπληρωματικός forward K.J. Williams που είναι μόλις 2.05.

Βέβαια, ακόμα και αν τελικά δεν καταφέρει να είναι στην March Madness, το Murray State θα είναι ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει το δεύτερο τη τάξη τουρνουά του NCAA, το NIT.

Η φάση του Μήνα

Θα κλείσουμε με μία φάση από τις πάμπολλες όμορφες που είδαμε τον μήνα Φεβρουάριο και ήταν η συγκεκριμένη.
(Όποιος έχει θέμα με αστραγάλους καλό είναι να μην την δει, γιατί μπορεί να πονέσει.)

 

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)