Farewell to Arms 2019: #26 Atlanta Hawks

Posted on May 28 2019 - 9:09am by Loukas Moschoulas

Μια από τις πιο ευχάριστες ομάδες της σεζόν που τελείωσε ήταν με σιγουριά οι Atlanta Hawks. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τους περίμεναν να είναι στον πάτο της βαθμολογίας, με χαρακτηριστικό να είναι το 23,5 γραμμή για τις νίκες τους που έδιναν οι μπούκηδες του Las Vegas ως προγνωστικό. Όμως ο Lloyd Pierce κατάφερε από την πρώτη του χρονιά ως head coach να φτιάξει ένα σύνολο που παίζει ελκυστικό μπάσκετ. Άλλωστε, τέσσερα χρόνια ως assistant στο “Process” των 76ers είχε δουλέψει και ο ίδιος σε ομάδα που δεν προσέλκυε παίκτες, αλλά έπρεπε να βελτιώσει και να εξελίξει τους ήδη υπάρχοντες.

Η σεζόν που τέλειωσε

Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, και τούτο καθώς από τα πρώτα παιχνίδια του Luca Doncic και τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Σλοβένου με τη φανέλα των Mavericks άρχισαν αυτόματα οι συγκρίσεις -και οι γκρίνιες- για την επιλογή του Trae Young. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Σλοβένος στα πρώτα 20 παιχνίδια είχε 18,5 πόντους, 4,3 assists και 6 rebounds, με 38,2% από το τρίποντο και οι αντίστοιχοι αριθμοί του Young ήταν 15,7/7,7/2,8/24,1%, τότε καταλαβαίνει κανείς το αρχικό “μούδιασμα” (παρότι δεδομένα πρόωρο και ανυπόμονο). Αν προσθέσουμε ότι οι Mavs ήταν στο 10-10 και οι Hawks στο 4-16, γίνεται αντιληπτός ο λόγος που οι φίλοι της ομάδας επέκριναν την επιλογή να δοθεί το τρίτο pick.

Όμως ο GM των Hawks, ο Travis Schlenk, έμεινε πιστός στο πλάνο που είχε οραματιστεί: ότι οι Hawks μπορούν να γίνουν οι Warriors της Ανατολής και στο πρόσωπο του Trae Young, να βρουν μια δική τους έκδοση του Steph Curry. Μετά το κακό ξεκίνημα, που μεγάλο ρόλο έπαιξε και η απουσία του John Collins στα πρώτα 15 παιχνίδια, και το 6-23 που είχαν οι Hawks μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, ο Young ανέβασε την απόδοση του κατακόρυφα, στα υπόλοιπα 53 παιχνίδια (όπου η ομάδα είχε ρεκόρ 23-50) είχε 21,2 πόντους, 4,3 rebounds, 8,5 assists, και 36,4% από το τρίποντο και παρέα με τους Collins και Huerter έστησαν μία τριάδα που μπορεί η ομάδα να επενδύσει.

Για τους άλλους δύο της τριάδας να πούμε ότι και ο Huerter δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο NBA. Μέχρι το τέλος Γενάρη είχε μόλις 12 παιχνίδια -από τα 35- με διψήφιο αριθμό πόντων. Ενώ το νέο έτος είχε 25 στα υπόλοιπα 40 που έπαιξε. Για τον Collins, να αναφέρουμε ότι τελείωσε την σεζόν με 19,5 πόντους και 9,8 rebounds και για 15 rebounds δεν κατάφερε να μπει σε μία λίστα μεγάλων παικτών που έχουν καταφέρει να πετύχουν 18/10 στην δεύτερη σεζόν της καριέρας του.

Η ομάδα, σε γενικές γραμμές, έπαιξε γρήγορο μπάσκετ με πολλά τρίποντα, ήταν τρίτη σε όλο το NBA σε προσπάθειες με 37 σουτ ανά αγώνα, ενώ και το 40% των προσπαθειών της στην επίθεση ήταν σουτ έξω από την γραμμή των 7,25.

Τι την σημάδεψε;

Η φράση “growth and development” που ο coach Pierce χρησιμοποίησε πάνω από 100 φορές σε δηλώσεις του μέσα στην σεζόν. Οι Hawks αποφάσισαν να επενδύσουν σε κάποιους παίκτες και να μην tankάρουν περιμένοντας τον “Μεσσία”.

Οι τραυματισμοί. Ο Collins, όπως ήδη αναφέραμε, έχασε 20 παιχνίδια μέσα στην σεζόν, ο Prince άλλα 27, ο Bazemore 15 και ο Spellman, που δεν είναι και τόσο βασικός, 36. Σίγουρα δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι αν οι συγκεκριμένοι παίκτες έπαιζαν όλα τα παιχνίδια η ομάδα θα ήταν τρομακτικά καλύτερη, όμως η χημεία που έδειξε μετά το All Star, όταν και να έχει την δεύτερη καλύτερη επίθεση και να καταλήγει στην 12η θέση στο τέλος της σεζόν αν και είχε το 26ο ρεκόρ, μας βάζει σε σκέψεις για το που μπορεί να φτάσει την επόμενη χρονιά.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι για τους Hawks και τον GM της ομάδας αναμένεται αρκετά γεμάτο. Οι Hawks έχουν 11 εγγυημένα συμβόλαια για την νέα σεζόν και αρκετό χώρο στο salary cap τους. Δύο unrestricted free agents τους D.Dedmon και V.Carter, και πέντε picks στο Draft του Ιουλίου (#8, #10, #35, #41, #44).

Ξεκινώντας με τους unrestricted, ο Dedmon, όσο και αν ο Schlenk δηλώνει θαυμαστής, έχει μοιρασμένες πιθανότητες να μείνει στην ομάδα. Αν και θεωρείται ο καλύτερος αμυντικός ψηλός της, και έχει εξαιρετικό σουτ για ψηλός (38,2% από το τρίποντο) η ομάδα δεν θέλει να του δώσει ένα πολυετές συμβόλαιο με πάνω από $10 εκατ. τη σεζόν. Μπορεί οι Hawks να έχουν αρκετό χώρο στο salary, όμως φαίνεται να προτιμούν να κρατήσουν τα λεφτά για έναν free agent για τα επόμενα χρόνια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Len έχει βελτιώσει το εξωτερικό του σουτ, αλλά και ότι η ομάδα, με τον αριθμό των picks που έχει, θα μπορέσει να βρει έναν νεαρό ψηλό και να επενδύσει σε αυτόν. Με λίγα λόγια είναι στο χέρι του Dedmon αν θα βρει πρόταση μεγαλύτερη από $10 εκατ. τον χρόνο ή θα μείνει στους Hawks με λιγότερα. Από την άλλη, ο Vince έχει δώσει προτεραιότητα στους Hawks για να υπογράψει ίσως για την τελευταία του χρονιά, και με τους νεαρούς συμπαίκτες του να τον θεωρούν μέντορα, δύσκολα δεν θα μείνει.

Σε ό,τι αφορά τα picks, πρώτη επιλογή στο νούμερο #8 φαίνεται ότι θα είναι ένας two-way παίκτης στα φτερά που σουτάρει καλά, αλλά έχει και το μυαλό του στην άμυνα. Ενώ στο #10 λογικά θα πάνε για έναν ψηλό παίκτη.

Τέλος, οι Hawks δεν βιάζονται να πάρουν καλό παίκτη στην free agency, και αν και έχουν πάνω από $40 εκατ. ελεύθερο χώρο (δεν μετράμε την πιθανή ανανέωση του Dedmon) δεν μπορούν να προσελκύσουν παίκτη επιπέδου Durant, γιατί δεν μπορούν να του προσφέρουν την επιλογή του contender από φέτος. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι υπομονή καθώς το επόμενο καλοκαίρι τελειώνουν δύο ακόμα βαριά συμβόλαια, των Bazemore ($19,3 εκατ.) και Plumlee ($12,5 εκατ.), και να μπορέσουν να προσελκύσουν έναν μεγάλο free agent στο καλοκαίρι του 2020 που θα έχουν μια ακόμα πιο έτοιμη ομάδα να πρωταγωνιστήσει.

Θα τα καταφέρουν;

Ο Travis Schlenk δείχνει να κάνει σωστές επιλογές, ακόμα και αν το trade του Doncic χαρακτηριστεί κακή επιλογή από αρκετούς ως πολλούς, το αποτέλεσμα τον δικαίωσε σε ό,τι αφορά τη χημεία που έχουν βρει οι Young, Collins και Huerter. Το καλό για αυτούς είναι ότι ο χρόνος κυλά υπέρ τους και δεν χρειάζεται να βιαστούν.

Η λογική λέει ότι θα τα καταφέρουν. Μένει να δούμε ποιο είναι το ταβάνι αυτής της ομάδας. Το μέλλον τους είναι ευοίωνο σε κάθε περίπτωση.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)