Trade Deadline Primer

Posted on Feb 19 2016 - 6:14pm by Mitsos Mavrakis

Τελευταία μέρα ανταλλαγών για τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ ήταν η 18η Φεβρουαρίου, και μπορεί να μην είχαμε και φέτος ένα αντίστοιχο παραληρηματικό με το περσινό 10λεπτο, παρόλα αυτά η μέρα ήταν γεμάτη με κινήσεις με σημαντικό αντίκτυπο, τόσο στην εντός του παρκέ σκακιέρα, όσο και στην αντίστοιχη οικονομική, ενώ, παράλληλα, για ορισμένα από αυτά τα trades, συχνή θα είναι η αναφορά μας στις σεζόν που θα ακολουθήσουν. 

Στην καταγραφή, παρουσίαση και σχολιασμό των όσων συνέβησαν το τελευταίο διήμερο του φετινού trade deadline ο Μήτσος Μαυράκης.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα trades που έλαβαν χώρα ένα προς ένα.

Αυτό που αν είχαν εμπλακεί άλλες ομάδες μπορεί και να ήταν ενδιαφέρον

Charlotte Hornets: Courtney Lee

Memphis Grizzlies: P.J. Hairston, Chris Anderson, αλλά και τέσσερα 2nd round draft picks

Miami Heat: Brian Roberts

Οι Grizzlies είναι σε ένα σταυροδρόμι και οι κινήσεις τους το τελευταίο διήμερο ήταν ενδεικτικές της σύγχυσης που επικρατούσε στην ομάδα. Δίχως τον Marc Gasol δεν έχουν κάποια ελπίδα για πορεία στους ύστερους γύρους των playoffs, αλλά, από την άλλη, δεν μπορούν να κάνουν και tanking, αφενός επειδή είναι 5οι στη Δύση και, αφετέρου, επειδή αν μείνουν εκτός playoffs χάνουν την επιλογή τους στο draft.

Οπότε ημίμετρα προς το παρόν και απομάκρυνση των Lee και Green που θα έμεναν ελεύθεροι το καλοκαίρι, έναντι μιας μικρής ανανέωσης.

Η Charlotte τα δίνει όλα για να μπει στα playoffs φέτος, και έχει σταθεί αρκετά τυχερή σαν ομάδα, μιας που οι τραυματισμοί του Michael Kidd-Gilchrist και του Al Jefferson έχουν στερήσει από την ομάδα τον καλύτερο αμυντικό και τον καλύτερο επιθετικό παίκτη της αντίστοιχα, αλλά τους έχει επιτρέψει να αλλάξουν την ταυτότητα τους, και να σουτάρουν τρίποντα σαν τους παλαβούς, ενώ σαν ομάδα του Steve Clifford να παραμένουν αξιοπρεπέστατοι στην άμυνα.

Το Miami απλά πάσχιζε απεγνωσμένα να ξεφορτωθεί χρήματα.

Νικητές: Οι Hornets απέκτησαν έναντι μηδαμινών ανταλλαγμάτων ένα εξαιρετικό δυάρι, που θα επιτρέψει στον Batum να ανέβει στη φυσική του θέση, και θα ενισχύσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιφέρεια. Και με την Ανατολή γεμάτη από ισάξιες ομάδες, στόχος δεν πρέπει να είναι απλά η είσοδος στα playoffs, αλλά οι ημιτελικοί περιφέρειας για το ταλαιπωρημένο franchise.

Από την άλλη, στην πιο σκληρή ομάδα του ΝΒΑ, το Memphis, το καλοκαίρι προστέθηκε o Matt Barnes, που σαν απάντηση στις γελοιότητες τύπου “καταδικάζω τη βία από όπου προέρχεται” δήλωσε με αφορμή το χέρι ξύλο που έριξε στον Πολυζωγόπουλο του ΝΒΑ, τον Fisher :” Η βία δεν είναι ποτέ η λύση, αλλά μερικές φορές είναι.

Και τώρα σαν μην έφθανε ο Tony Allen, που γυαλίζει έτσι κι αλλιώς μόνιμα το μάτι του, ο Randolph, που είναι σαν αρκουδάκι, αλλά εκείνο το αρκουδάκι που τσακίζει τον DiCaprio στο Revenant, και στον Conley, που είναι ζόρικο παλικάρι, προστέθηκαν ο P.J. Hairston, που αποβλήθηκε από το North Carolina γιατί είχε προβλήματα με τον νόμο, και ο Birdman, που οι ψυχικές του διαταραχές έγιναν πέρυσι ταινία που θριάμβευσε στα Όσκαρ. Αν αλλάξουν οι κανονισμοί και για τα playoffs επικρατήσει κάτι αντίστοιχο σαν το Purge, όπου επιτρέπονται τα πάντα δίχως να σφυρίζεται φάουλ ή παράβαση, και να μην μπορούν να συλληφθούν οι παίκτες για πλημμελήματα ή κακουργήματα που διαπράττονται εντός παρκέ, τότε βρήκαμε το επόμενους πρωταθλητές.

Χαμένοι: Οι διεκδικητές του τίτλου που χρειάζονταν έναν shooting guard για να ανέβουν επίπεδο. Ναι, για την Oklahoma, το γράφω. Στο NBA, αλλά και στην Ευρώπη, κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να διεκδικήσει τίτλους αναζητεί 3&D, τους πολυτιμότερους των ρολιστών. Ο Courtney Lee είναι το πρότυπο αυτού του παίκτη. Και οι ανεκδιήγητοι παράγοντες των 28 υπολοίπων ομάδων, γιατί κάθε ομάδα χρειάζεται ένα Lee, τον άφησαν να καταλήξει στη Charlotte!

Αυτό που όλοι είχαν γίνει draft από το Milwaukee

Orlando Magic: Brandon Jennings , Ersan Ilyasova

Detroit Pistons: Tobias Harris

Νικητές: Αυτοί που υποστηρίζουν πως οι προπονητές μπορούνε να βαράνε διπλοβάρδιες και να δουλεύουν παράλληλα σαν general manager, λες και είναι gastarbeiter στην Αστόρια που μαζεύουν λεφτά για την προίκα της αδερφής τους. Όσο κι αν η παρουσία του Doc Rivers είναι λόγος για να απαγορευτούν οι διπλοθεσίτες με έκτακτο νομοθετικό διάταγμα, ο Stan Van Gundy έχει καταφέρει να αποκτήσει στα δύο τελευταία trade dealine τους Reggie Jackson και Tobias Harris. Επιπλέον έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί τη φούρια του Phoenix, κλέβοντας τον Marcus Morris, οπότε έχει κατορθώσει στα μουλωχτά να χτίσει μια ομάδα με κορμό από συνομήλικους σε καλά συμβόλαια που θα βελτιώνεται με τον καιρό και που μπορεί από φέτος να κάνει φασαρία στα playoffs. Το γεγονός πως κατάφερε να πάρει τον Harris χωρίς να δώσει pick πρώτου γύρου,1)ακούς Doc Rivers κάνει το επίτευγμα ακόμα μεγαλύτερο.

Like A Boss

Νικητής και ο Aaron Gordon, που βλέπει την ομάδα του να του ανοίγει διάπλατα τις θέσεις στα forwards.

Χαμένοι: To Orlando βιάστηκε να ξεφορτωθεί έναν εν δυνάμει all-star, και σε αντάλλαγμα δεν πήρε ούτε pick πρώτου γύρου, το οποίο τσίμπησε το Houston για τον Motiejunas την επομένη μέρα, μήτε παίκτες που θα μείνουν στην ομάδα σε βάθος. Οι φήμες στην αρχή του καλοκαιριού περί αντιπάθειας που τρέφει ο Skiles προς το πρόσωπο του Harris δικαιώνονται. Και αν ισχύει, τότε γιατί άκουσαν τον Skiles, αφού και πάλι σε δυο καλοκαίρια θα ψάχνουν για προπονητή;

O Markieff Morris που ήλπιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή να ξανασυγκατοικήσει μπασκετικά με τον δίδυμο αδερφό του.

O Elfrid Payton θα έπρεπε να είναι η αδιαμφισβήτητη επιλογή σαν point guard, αλλά βρίσκει επιπλέον εσωτερικό ανταγωνισμό στο πρόσωπο του Jennings, που θα προσπαθήσει να ανεβάσει ξανά τις μετοχές του.

Αυτό που οι Heat ήταν έτοιμοι να βγάλουν πάγκο στο Σχιστό

New Orleans Pelicans: Jarnell Stokes και χαρτζιλίκι

Miami Heat: Ένα pick δευτέρου γύρου

Με αυτήν την κίνηση, ολοκληρώθηκαν οι απέλπιδες προσπάθειες των Heat να συμμορφώσουν το salary cap τους για να μην πληρώσουν και φέτος luxury tax, καθώς θα ήταν τρίτη φορά και τους περίμενε μεγάλο μπουγιουρντί, που ξεκίνησαν με την εκδίωξη του Mario Chalmers (μαζί με το championship pedigree που είχε σε αφθονία), του Tyler Ennis και του Birdman.

Νικητές: Οι Πελεκάνοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν έναν ψηλό που είχε αφήσει πολλές υποσχέσεις με την ικανότητά του στα rebounds και το δυναμισμό του στο Πανεπιστήμιο του Tennessee. Σίγουρα θα είναι καλύτερος δίπλα στον Anthony Davis από τον Omer Asik ή τον Kendrick Perkins και παίρνουν ταυτόχρονα και το κατιτίς τους για τον κόπο τους.

Η τσέπη του Micky Arison, καθώς το Miami γλυτώνει $ 2,4 εκατ. σε φόρους από αυτήν τη συναλλαγή, οπότε είναι ικανοποιημένοι.

Χαμένοι: Ο Stokes ήταν τοπικός ήρωας για το Memphis και μάλιστα όταν αγωνιζόταν στο πανεπιστήμιο του Tennessee οι ντόπιοι τον παρομοίαζαν με τον Zach Randolph. Από την στιγμή που τον επέλεξε στο draft η ομάδα της καρδιάς του, την άξιζε ακόμη μία ευκαιρία. Δεν είναι δα πως σφύζουν από υγεία ή και από νιάτα οι Grizzlies.

Αυτό που το έκανε ο Van Gundy για να πάει ήσυχος διακοπές δυο μήνες το καλοκαίρι

Detroit Pistons: Donatas Moteijunas, Marcus Thornton

Houston Rockets: 1st round pick

Philadelphia Sixers: Joel Anthony, και το γνωστό pick δευτέρου γύρου που παίρνει σε κάθε deal του

Το καλοκαίρι οι δύο νεαροί power forwards των Rockets, Terrence Jones και Donatas Moteijunas θα υπογράψουν το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του. Γνωρίζοντας το Houston πως θα μπορέσει να κρατήσει μονάχα τον ένα από τους δύο, περίμενε κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση. Οι τραυματισμοί στην πλάτη του Moteijunas δεν του έχουν επιτρέψει να παίξει φέτος2)αν και βλέποντας το τσίρκο που είναι φέτος οι Rockets μάλλον σε καλό του έχει βγει και τον είχαν ρίξει στην αφάνεια. Την αδράνεια των άλλων μνηστήρων εκμεταλλεύτηκαν οι Pistons, στέλνοντας ένα pick πρώτου γύρου στους Rockets. Μαζί τσίμπησαν και τον Marcus Thornton, έναν παίκτη που είναι υποψήφιος για να σκοράρει καμιά αναπάντεχη σαραντάρα σε κάποιο παιχνίδι playoffs που θα είναι ζεστός. Και από εκεί που ο Van Gundy προτιμούσε να βλέπει τους βασικούς του παίκτες ημιλιπόθυμους να περιφέρουν τα κουφάρια τους στο γήπεδο στα πρόθυρα κατάρρευσης, από το να βάλει κάποιον αναπληρωματικό, το Detroit πλέον βρίσκεται με δύο παίκτες επιπλέον που μπορούν να αλλάξουν το ρυθμό ενός αγώνα από τον πάγκο.

Νικητές: Το γεγονός πως το Houston δίχως να έχει διαπραγματευτικά χαρτιά εξασφάλισε ένα draft pick πρώτου γύρου για έναν παίκτη που θα έχανε το καλοκαίρι πρέπει να προσμετρηθεί ως μία νίκη για τον Morey.

Οι Pistons, απλά και συνετά, έχουν κατορθώσει να μαζέψουν έναν πλήρη κορμό παικτών με κλειδωμένα συμβόλαια για τα χρόνια που έρχονται, στα πρόσωπα των Jackson, Harris, Morris, Johnson, Baynes, Meeks, περιμένοντας μόνο το max του Drummond και την ανανέωση των Cadwell-Pope και DM, αλλά με χώρο, λόγω της επικείμενης εκτόξευσης του cap, για να τα απορροφήσουν σπαστά στις επόμενες δύο off season. Με τον τρόπο αυτό, διαθέτουν πλέον ένα ρόστερ που ταιριάζει γάντι στο μπάσκετ που θέλει να παίζει ο Van Gundy και ξαφνικά μπαίνουν στα playoffs γεμάτοι ταλέντο σε κάθε θέση και γίνονται η ομάδα την οποία θα θέλουν να αποφύγουν οι έχουσες πλεονέκτημα έδρας στην Ανατολή ομάδες.

Χαμένοι: Oι Pistons πλήρωσαν σχετικά ακριβά έναν παίκτη με χρόνια προβλήματα στην πλάτη, ο οποίος ενδεχομένως θα ζητήσει οχταψήφιο ποσό του χρόνου για να παραμείνει στο Detroit.

O Chukwudiebere Maduabum, που τα δικαιώματά του απέκτησαν οι Rockets, ο οποίος όσο επικρατούσε αυτή η αλλοπρόσαλλη κατάσταση στους Sixers, διατηρούσε τις ελπίδες του να μεταπηδήσει στο ΝΒΑ σαν ύστατη προσπάθεια του Hinkie για ακόμα πιο ακραίο tanking.

Οι Magic που δεν πίεσαν αρκετά για να πάρουν αυτό ακριβώς το pick του Detroit στο trade του Harris κι έτσι άφησαν μία ομάδα της Ανατολικής Περιφέρειας -και θεωρητικά με τους ίδιους στόχους με αυτούς- με ένα υπερπολύτιμο asset στα χέρια της, το οποίο και χρησιμοποίησε την αμέσως επόμενη μέρα για ενισχυθεί ακόμα παραπάνω.

Αυτό που στο Cleveland βρίσκουν αυτό ακριβώς που τους έλειπε, ένα ακόμα 4άρι

Cleveland Cavaliers: Channing Frye

Orlando Magic: Jared Cunningham, Cavaliers future second-round pick

Portland Trail Blazers: Anderson Varejao, 2018 Cavaliers first-round pick (top-10 protected)

O Frye, ή νέος Tim Duncan, όπως είχε δηλώσει ο Stephon Marbury όταν τον είχε πρωτοδεί στη Νέα Υόρκη, παραμένει ένας από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ τριών πόντων στην λίγκα, που έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι το σουτ του χαίρει τέτοιας εκτίμησης, που ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες απλά με την παρουσία του, κάτι σαν τον Kyle Korver δηλαδή. Από την στιγμή που το Orlando ήθελε να δώσει επιπλέον λεπτά συμμετοχής στον αγαπημένο παίκτη της υφηλίου μετά την Κυριακή το ξημέρωμα, τον Aaron Gordon, ήταν βέβαιο πως κάποιος διεκδικητής του πρωταθλήματος θα έπαιρνε τον Frye.

Νικητές: Oι Cavaliers αποκτούν ένα ψηλό σουτέρ που η θέαση του έξω από τη γραμμή των τριών όντων πανικοβάλει τις αντίπαλες άμυνες. Ο Frye δεν είναι μονάχα ο forward που θα κάνει τα ρεπά του Love σαν stretch forward, αλλά μπορεί να ταιριάξει και λίγο καλύτερα σε δίδυμα ψηλών με τον Tristan Thompson.

Επιπλέον, το Cleveland μπορεί να κατεβάσει τη δικιά του “line-up of death” με Irving-J.R.-LeBron-Love-Frye, που με την εξαίρεση ενός παίκτη που στην αρχή της χρονιάς έκανε μια από τις χειρότερες στατιστικά χρονιές στην ιστορία του αθλήματος σαν σουτέρ, τον LeBron, είναι σκέτη φωτιά. Και πάλι το πρόβλημα στην άμυνα του pick’n’roll των Warriors παραμένει, αλλά, ok, την αφάνα του Varejao έδωσαν.

Χαμένοι: Το Orlando είχε τον GM Doc Rivers στην άλλη άκρη της γραμμής και παρόλα αυτά δεν κατάφερε να πάρει ούτε καν ένα pick πρώτου γύρου.

23 o LeBron, 19,5 o Love, 14,3 o Tristan Thompson και τώρα  8 o Frye. Συνολικά το Cleveland θα πληρώσει φέτος 65 εκατομμύρια δολάρια για τέσσερις παίκτες που αγωνίζονται στην ίδια θέση!! Δεν αποτελεί και την βέλτιστη κατανομή των πόρων της ομάδας. Αλλά, η ομάδα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το επόμενο της πρωτάθλημα. Κρίμα που όμως δεν βελτιώνονται όσον αφορά τους πιθανότερους αντιπάλους τους στον τελικό τους Warriors.

Αυτό μετά το οποίο η Utah είναι μία υπογραφή του Matt Howard μακριά από τους Τελικούς.

Utah Jazz: Shelvin Mack

Chicago Bulls: Justin Holiday και ένα pick δευτέρου γύρου από την Atlanta

Atlanta Hawks: Kirk Hinrich

Αφού ναυάγησε η ανταλλαγή με τους Rockets για τον Ty Lawson, οι Μορμόνοι βρήκαν τον point guard που αναζητούσαν στο πρόσωπο του καλύτερου τρίτου αναπληρωματικού PG του ΝΒΑ, του Shelvin Mack. Οι Bulls επιτέλους κατάργησαν αυτόν τον απαρχαιωμένο θεσμό που ταλαιπωρούσε κοινό και συμπαίκτες και άκουγε στο όνομα Kirk Hinrich, ο οποίος ελπίζουμε να μείνει μακριά από τα παρκέ και να μην τολμήσει να διεκδικήσει ούτε δευτερόλεπτο από το χρόνο συμμετοχής του Schroder στην Atlanta.

Νικητές: Οι φίλαθλοι του Chicago που είχαν σιχαθεί να βλέπουν τα μούτρα του Kirk Hinrich, μετά από 11 συναπτά έτη και κυρίως μετά από 150 (ναι, ολογράφως, εκατόν πενήντα) παιχνίδια στα οποία ξεκίνησε σαν βασικός τα τελευταία χρόνια, την χειρότερη δυνατή επιπλοκή στην ομάδα από τους τραυματισμούς του Rose.

Ο Shelvin Mack ήταν συμπαίκτης του Gordon Hayward στο Butler, οπότε φέρνει όμορφες αναμνήσεις και μια κάποια χημείου ένεκα του κοινού παρελθόντος. Επίσης, ήταν πραγματικός ηγέτης στο κολέγιο και πολύ clutch στα κρίσιμα παιχνίδια, οπότε δεν θα ξαφνιαστούμε αν προκαλέσει κάνα έμφραγμα στα playoffs. Αν και, εντάξει, παίκτης του Brad Stevens ήταν, ο οποίος θα μπορούσε να μαζέψει 10 αγνώστους μεταξύ τους από μια πλατεία ή ένα μπαρ και να διεκδικήσει τίτλο.

Και βλέποντας αυτή τη φωτογραφία αποκτώ τη βεβαιότητα πως η Utah ετοιμάζεται για κηδείες στα playoffs

Χαμένοι: Από την στιγμή που οι Hawks έκαναν το σωστό και είπαν να προσπαθήσουν άλλη μία χρονιά με τον ίδιο κορμό που κέρδισε πέρυσι 60 παιχνίδια, δεν θα μπορούσαν τουλάχιστον να ενισχυθούν  με κάποιον από τους λίγο πιο χρήσιμους βετεράνους που ήταν διαθέσιμοι στην αγορά; Ο Channing Frye ταίριαζε τέλεια, θα μπορούσαν να ενοχλήσουν και το Phoenix για έναν εκ των Morris ή Teletovic. Ακόμη και ο Marcus Thornton θα ήταν καλός για πίσω από τον Korver που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Και να σας επιβεβαιώσω πως δεν ξέχασα να αναφερθώ στον Tim Hardaway Jr. Τον αγνοώ ηθελημένα.

Αυτό που η OKC θα βάλει τέσσερις αναπληρωματικούς shooting guards στο μούλτι και θα φτιάξει ένα βασικό δυάρι

Oklahoma City Thunder: Randy Foye

Denver Nuggets: D.J. Augustin, Steve Novak και δύο picks δευτέρου γύρου

Η Oklahoma, πιστή στην ετήσια αναζήτηση του shooting guard που θα πλαισιώσει τους Westbrook και Durant (ναι, αναφέρουμε πρώτο τον Westie απολύτως συνειδητά), από την εποχή που έδωσαν τον James Harden και παρότι ακόμα και τότε ο Shefolosha ξεκινούσε, έδωσε τα expiring συμβόλαια των D.J. Augustin και Steve Novak στους Nuggets για τον Randy Foye. Κίνηση που ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν άρθρα από τους bloggers της ομάδας για το πόσο θετική είναι η παρουσία του πολύτιμου Foye στα αποδυτήρια των Nuggets.

Κίνηση που θα προστεθεί δίπλα στην απόκτηση των Waiters, Kanter, Augustin στο περσινό trade deadline και του Singler το καλοκαίρι σαν ένα ακόμη αποτυχημένο μπάλωμα στα κενά που χάσκουν στο roster των Thunder και θα αναφέρονται από τους ιστορικούς του μέλλοντος, στο λήμμα “πως κατάφεραν να μην πάρουν πρωτάθλημα στο κωλοχώρι”.

Νικητές: Οι Nuggets, που πάσχιζαν να ξεφορτωθούν τον Foye εδώ και δυο χρόνια. Με τον Jameer Nelson τραυματία, o D.J. Augustin είναι μια ιδανική επιλογή στο ρόλο του αναπληρωματικού point guard. Επίσης, μόνο καλό μπορεί να κάνει στον Mudiay η συνύπαρξή του με έναν έμπειρο βετεράνο που θα του διδάξει τα μυστικά της εκτέλεσης του pick’n’roll, με το οποίο βγάζει τόσα χρόνια το παντεσπάνι του ο Augustin στη λίγκα.

Χαμένοι: Οι Thunder στο πρόσωπο του Foye βρήκαν έναν ακόμη μονοδιάστατο shooting guard, τον τέταρτο στον αριθμό. Ο Foye θυμίζει περισσότερο Morrow, δηλαδή είναι εξαιρετικός σουτέρ, αλλά δεν συνεισφέρει αμυντικά και μαζί με τους Robertson και Waiters τους δίνουν τέσσερις επιλογές με την ελπίδα ότι ένα από αυτούς θα ζεσταίνεται σε αυτόν τον αγώνα των playoffs που θα χρειαστούν πόντους πέρα από τους συνήθεις υπόπτους. Απλά να αναρωτηθούν γιατί με τα ίδια ανταλλάγματα δεν πήραν τον Courtney Lee, με τον οποίο θα είχαν ανέβει επίπεδο σαν ομάδα.

Αυτό που αύξησε το προσδόκιμο ζωής στα αποδυτήρια του Phoenix

Washington Wizards: Markieff Morris

Phoenix Suns: Kris Humphries, DeJuan Blair,  pick πρώτου γύρου του 2016 (protected 1-9)

H κουραστική saga μεταξύ Markieff και Phoenix, που εκτροχίασε τελείως τη φετινή σεζόν των Suns, έλαβε επιτέλους τέλος, με τον forward να λύνεται από τα δεσμά που τον κρατούσαν σκλάβο στην ομάδα που από το καλοκαίρι θεωρούσε πως φέρθηκε σκάρτα σε αυτόν και τον δίδυμο αδερφό του3)Και ενδεχομένως, ο ιδιότροπος γενικά Merkieff, ίσως δεν έχει και άδικο. Με τον αδερφό του Marcus είχαν δεχτεί να υπογράψουν 4ετή συμβόλαια πολύ κάτω από την αγοραία αξία τους, έναντι $ 8 εκατ. ο ίδιος και $ 5 εκατ. ο αδερφός του, με τον όρο να μείνουν να παίζουν στην ίδια ομάδα. Όμως δεν έβαλαν no-trade clause στα συμβόλαιά τους. Και τα εξωγηπεδικά, δικαστικά περιστατικά που έλαβαν χώρα την off season που μας πέρασε οδήγησε το front office των Suns στην απόφαση να τους χωρίσει, θεωρώντας την απόφαση αυτή ως την ορθότερη για την υγεία και τη χημεία των αποδυτηρίων της ομάδας. Δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Σίγουρα λανθασμένους χειρισμούς έκαναν και οι δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα όλοι τους χαμένοι.. Ο Morris θα βρεθεί στην Washington, όπου όλη τη χρονιά λαμβάνει χώρα μια ακόμη πιο κουραστική saga, αυτή των Wizards να προσπαθούν να παίξουν “μοντέρνο” μπάσκετ και να βαφτίζουν stretch forward τον Kris Humphries ή τον Jarred Dudley. Με τα ανάλογα, προφανώς, αποτελέσματα…

Νικητές: Oι Suns κατόρθωσαν να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από ένα παίκτη που είχε χάσει τελείως την αξία του. Οι Wizards παίρνουν έναν παίκτη που θα τους επιτρέψει να παίξουν το μπάσκετ που θέλουν, δίχως αλχημείες. Αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ψυχική κατάσταση που θα παρουσιαστεί ο Morris.

Χαμένοι: Οι Suns κατέστρεψαν τελείως την αξία του Markieff και αναγκάστηκαν να πουλήσουν ένα πολύ καλό παίκτη, που ταίριαζε τελείως στο στυλ της ομάδας και στην πορεία έκαναν άνω-κάτω την ομάδα και έχασαν τη φετινή χρονιά.

Ο Markieff Morris έχει υποτιμήσει ολοκληρωτικά το ταλέντο του και κατόρθωσε να γίνει ανεπιθύμητος για σχεδόν όλες τις ομάδες του ΝΒΑ.

Οι Wizards εξακολουθούν να έχουν για προπονητή τον Randy Whitman, παίζουν απαίσιο μπάσκετ, και καλό θα ήταν να σταματήσουν να ονειρεύονται την απόκτηση του Kevin Durant το καλοκαίρι.

Αυτό που πρωταγωνιστεί ένας άνθρωπος με Τριπλή Προσωπικότητα, ο οποίος, παρόλ’ αυτά, είναι απόλυτα προβλέψιμος

Los Angeles Clippers: Jeff Green

Memphis Grizzlies: Lance Stephenson και pick πρώτου γύρου

Αν κρατάμε σωστά το λογαριασμό, αυτήν την στιγμή ο Steve Balmer έχει στο payroll των Clippers τέσσερα μέλη της οικογένειας των Rivers. O υιός Austin Rivers περνάει την πιο πιο παραγωγική του περίοδο στο ΝΒΑ, όντας τραυματίας για το επόμενο τρίμηνο. Ο προπονητής Doc Rivers, που παρά τις απουσίες και το μέτριο πάγκο, έχει μια αρκετή καλή ομάδα στην τέταρτη θέση της Δύσης, ακριβώς ένα σκαλοπάτι από τα υπόλοιπα φαβορί για το πρωτάθλημα. Ο θερινός General Manager Doc Rivers, που για να ενισχύσει την ομάδα παίρνει το καλοκαίρι παίκτες που είχαν γυαλίσει στον προπονητή Doc. Ο χειμερινός General Manager Doc Rivers που διώχνει αυτούς ακριβώς τους παίκτες κοψοχρονιά, χαρίζοντάς τους ακόμη και σε αντιπάλους… Η διαδικασία είναι δηλαδή η ακόλουθη: o coach Doc βλέπει ένα παίκτη να αγωνίζεται καλά απέναντι στην ομάδα του και αυτό εγγράφεται στο θυμικό του. Μόλις αναζητάει παίκτες για τον ανύπαρκτο πάγκο της ομάδας του δίνει λίστα με αυτούς τους παίκτες (Lance Stephenson, Josh Smith, Hedo Turkoglu, Pablo Prigioni, Glen Davis, Spencer Hawes) στον θερινό GM Doc, ο οποίος τους φέρνει στο Staples Center. O coach Doc μετά από μια περίοδο τριών βδομάδων συνειδητοποιεί πως τους σιχαίνεται και προτιμάει να παίζει τον μονάκριβό του γιο αντί για αυτούς. Τότε γκρινιάζει στο χειμερινό GM Doc που τους απομακρύνει πάραυτα.

Νικητές: Η άμυνα των Clippers. Πλησιάζουν τα playoffs και ο καλύτερος μοναδικός αμυντικός παίκτης που είχαν οι Clippers στα forwards ήταν ο Luc Richard Mbah a Moute. Ο Jeff Green είναι μια κάποια βελτίωση.

Τo Memphis πάσχιζε να ξεφορτωθεί τον Jeff Green και κατάφερε να αποσπάσει ένα pick πρώτου γύρου για τον κόπο τους. Άλλη μια νίκη στο buzzer για τους Grizzlies

Χαμένοι: Το μέλλον των Clippers. Ο Rivers, ξεκίνησε την καριέρα του σαν παράγοντας ενορχηστρώνοντας το Jarred Dudley για Eric Bledsοe και έκτοτε συνεχίσει να υποθηκεύει το μέλλον της ομάδας για αμφίβολα ανταλλάγματα. Παγιδευμένοι από την “win now” φιλοσοφία τους, οι Clippers πετάνε το πολυτιμότερο διαπραγματευτικό χαρτί στο σύγχρονο ΝΒΑ, τα draft picks πρώτου γύρου4)Επεξήγηση Ραδικόπουλου: Με το salary να εκτοξεύεται από το καλοκαίρι του ’16, από τα $ 70 εκατ. στα $ 90 εκατ. και το επόμενο καλοκαίρι, του ’17, να αναμένεται το cap να προσγειωθεί κοντά στα $ 105 εκατ., απόρροια του νέο τηλεοπτικού συμβολαίου που από του χρόνου τίθεται σε ισχύ, το ΝΒΑ θα βρεθεί σε μία κατάσταση που όλες οι ομάδες θα έχουν χώρο στο cap τους για να διεκδικήσουν καλούς παίχτες. Αυτό σημαίνει πως θα τους πληρώνουν πάνω από την αξία τους για να τους υπογράψουν, λόγω της τεράστιας προσφοράς χρημάτων. Απαραίτητη βαλβίδα ασφαλείας στα λογιστικά βιβλία των ομάδων θα αποτελούν τα rookie contracts, τα οποία θα παραμένουν σε συγκεκριμένο ύψος μέχρι την επόμενη CBA. Αλλά ακόμα και σε επερχόμενο lock out, το καλοκαίρι του 2017, τα rookie συμβόλαια δεν αναμένεται να αυξηθούν ιδιαίτερα, κυρίως λόγω του διαπραγματευτικού μειονεκτήματος των παικτών που θα τα υπογράψουν: δεν είναι παίχτες της λίγκας, αλλά ακόμα παίχτες high schools ή κολεγίων, άρα κανείς δεν θα δώσει μεγάλη μάχη για αυτούς, αλλά αντίθετα για τους ήδη επαγγελματίες. Έτσι, τα rookie συμβόλαια θα παραμένουν ένα υπερπολύτιμο asset στη δόμηση κάθε ΝΒΑ roster. Και καθώς το καλύτερο ταλέντο συγκεντρώνεται συνήθως στον πρώτο γύρο του draft, τα picks πρώτου γύρου έχουν το συνδυαστικό πλεονέκτημα να αντιπροσωπεύουν τόσο μελλοντική μπασκετική αξία, όσο και οικονομική ελάφρυνση, σε έναν εξαιρετικό value for money δείκτη. Eξ αυτών πηγάζουν κι όσα σωστά γράφει ο Μήτσος για το ότι τα draft picks πρώτου γύρου αποτελούν “το πολυτιμότερο διαπραγματευτικό χαρτί στο σύγχρονο ΝΒΑ” Αναλυτικότερα εδώ και εδώ., για παίκτες αμφιβόλου αξίας, με τους οποίους απλά ο προπονητής της ομάδας μοιράστηκε κάποιες στιγμές στο παρελθόν. Ή το DNA. Ο Jeff Green, τουλάχιστον, μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και δεν θα χρειαστεί να τον μετακινήσει άγαρμπα πάλι έξι μήνες μετά την απόκτησή του ο Rivers, όπως και συνηθίζει με τα μεταγραφικά του αποκτήματα, όταν περνάει ο μήνας του μέλιτος.

Oποια ομάδα βρει τους Grizzlies στο διάβα της.

Ο Born Ready, o Birdman και P.J. Hairston ήρθαν να παίξουν αυτό που στον υπόλοιπο κόσμο λέγεται μπάσκετ, αλλά στην Μέμφιδα αποκαλείται Grit’n’Grid στο πλάι του GrindFather, του Z-Bo και του Matt Barnes, που είναι τόσο ζόρικος που δεν έχει καν ψευδώνυμο.

Δεν είναι ομάδα μπάσκετ, είναι η Suicide Squad.

The following two tabs change content below.

Mitsos Mavrakis

Χαζοχαρούμενος κουλτουριάρης για τους Τζιτζιφιώτες, χυδαίος κάγκουρας για όλους τους άλλους, ένα κιτς, παρτσακλό πολύχρωμο αγόρι, που γίνεται ένας λαϊκός καργιόλης όταν βλέπει/παίζει μπάσκετ (ή ακούει hip hop) o Μήτσος Μαυράκης νοιώθει απολύτως άνετα μόνο όταν είναι ανάμεσα στις γάτες ή όταν παραληρεί για το BallHog.

References
1 ακούς Doc Rivers
2 αν και βλέποντας το τσίρκο που είναι φέτος οι Rockets μάλλον σε καλό του έχει βγει
3 Και ενδεχομένως, ο ιδιότροπος γενικά Merkieff, ίσως δεν έχει και άδικο. Με τον αδερφό του Marcus είχαν δεχτεί να υπογράψουν 4ετή συμβόλαια πολύ κάτω από την αγοραία αξία τους, έναντι $ 8 εκατ. ο ίδιος και $ 5 εκατ. ο αδερφός του, με τον όρο να μείνουν να παίζουν στην ίδια ομάδα. Όμως δεν έβαλαν no-trade clause στα συμβόλαιά τους. Και τα εξωγηπεδικά, δικαστικά περιστατικά που έλαβαν χώρα την off season που μας πέρασε οδήγησε το front office των Suns στην απόφαση να τους χωρίσει, θεωρώντας την απόφαση αυτή ως την ορθότερη για την υγεία και τη χημεία των αποδυτηρίων της ομάδας. Δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Σίγουρα λανθασμένους χειρισμούς έκαναν και οι δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα όλοι τους χαμένοι.
4 Επεξήγηση Ραδικόπουλου: Με το salary να εκτοξεύεται από το καλοκαίρι του ’16, από τα $ 70 εκατ. στα $ 90 εκατ. και το επόμενο καλοκαίρι, του ’17, να αναμένεται το cap να προσγειωθεί κοντά στα $ 105 εκατ., απόρροια του νέο τηλεοπτικού συμβολαίου που από του χρόνου τίθεται σε ισχύ, το ΝΒΑ θα βρεθεί σε μία κατάσταση που όλες οι ομάδες θα έχουν χώρο στο cap τους για να διεκδικήσουν καλούς παίχτες. Αυτό σημαίνει πως θα τους πληρώνουν πάνω από την αξία τους για να τους υπογράψουν, λόγω της τεράστιας προσφοράς χρημάτων. Απαραίτητη βαλβίδα ασφαλείας στα λογιστικά βιβλία των ομάδων θα αποτελούν τα rookie contracts, τα οποία θα παραμένουν σε συγκεκριμένο ύψος μέχρι την επόμενη CBA. Αλλά ακόμα και σε επερχόμενο lock out, το καλοκαίρι του 2017, τα rookie συμβόλαια δεν αναμένεται να αυξηθούν ιδιαίτερα, κυρίως λόγω του διαπραγματευτικού μειονεκτήματος των παικτών που θα τα υπογράψουν: δεν είναι παίχτες της λίγκας, αλλά ακόμα παίχτες high schools ή κολεγίων, άρα κανείς δεν θα δώσει μεγάλη μάχη για αυτούς, αλλά αντίθετα για τους ήδη επαγγελματίες. Έτσι, τα rookie συμβόλαια θα παραμένουν ένα υπερπολύτιμο asset στη δόμηση κάθε ΝΒΑ roster. Και καθώς το καλύτερο ταλέντο συγκεντρώνεται συνήθως στον πρώτο γύρο του draft, τα picks πρώτου γύρου έχουν το συνδυαστικό πλεονέκτημα να αντιπροσωπεύουν τόσο μελλοντική μπασκετική αξία, όσο και οικονομική ελάφρυνση, σε έναν εξαιρετικό value for money δείκτη. Eξ αυτών πηγάζουν κι όσα σωστά γράφει ο Μήτσος για το ότι τα draft picks πρώτου γύρου αποτελούν “το πολυτιμότερο διαπραγματευτικό χαρτί στο σύγχρονο ΝΒΑ” Αναλυτικότερα εδώ και εδώ.