NBA Previews 2016-17: New York Knicks

Posted on Oct 18 2016 - 10:10am by Loukas Moschoulas

Ένα από τα -λίγα είναι η αλήθεια- αριστουργήματα του Spike Lee στην μεγάλη οθόνη είναι το “25th Hour, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Edward Norton, που υποδύεται έναν έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε εφτά χρόνια φυλάκισης και ζει την τελευταία του μέρα πριν παραδοθεί στις αρχές. Ο Lee είναι ένας από τους μεγαλύτερους fans των Knicks και η συγκεκριμένη ταινία του χλευάζει κραυγαλέα όλο αυτό το Αμερικάνικο σύστημα γκλαμουριάς. Σε μία από της σκηνές της ταινίας, λοιπόν, ο πρωταγωνιστής αναγκάζει έναν εκ των φίλων του να τον γρονθοκοπήσει ώστε να παραμορφώσει το όμορφο πρόσωπό του πριν μπει στη φυλακή. Αποζητά να σπάσει αυτή την κίβδηλη βιτρίνα. Όχι με κάποια σκοπιμότητα, όπως επικαλείται, αλλά για να ζητήσει κατά έναν τρόπο άφεση απ’ το παρελθόν. Για να χτίσει μια καινούρια μέρα. Επιστρέφοντας στην ομάδα της πόλης, λοιπόν, μια καινούρια ομάδα θέλει να χτίσει και ο Phil Jackson στην περίπτωση μας, όμως δεν φαίνεται να προσπαθεί να το πετύχει τόσο ριζικά, όπως προτείνει ο Spike Lee στην ταινία του.

nyk
Που σας αφήσαμε

H περσινή χρονιά ήταν ακόμα μία που κυμάνθηκε στην μετριότητα για την ομάδα. Αν δεν υπήρχε ο rookie Kristaps Porzingis δεν θα υπήρχε κανένα θέμα άξιο σχολιασμού. Ο Λετονός που -όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να γίνεται- γιουχαρίστηκε από τους φίλους των Knicks κατά την ανακοίνωση του ονόματος του από τον Commissioner του NBA, Adam Silver, τη νύχτα του draft.

Ο forward της ομάδας, όμως, ξεκίνησε από νωρίς να αποδομεί τις κριτικές των φίλων των Knicks και στο 12ο του μόλις παιχνίδι έκανε την πιο παραγωγική του εμφάνιση, με 29 πόντους και 11 rebounds. Όμως το φτωχό κατά τα άλλα ρόστερ1)Βασικό PG ο Calderon. Μόνο αυτό. και η απειρία του Derek Fisher από τον πάγκο δεν έδωσαν το κάτι παραπάνω.

Καλοκαιρινά ειδύλλια και αποχαιρετισμοί

Ενώ το δεδομένο είναι πως οι Knicks θα έπρεπε να χτιστούν γύρω από τον Porzingis, αυτό απαιτεί υπομονή που ούτε οι φίλαθλοι, μήτε οι διοικούντες της ομάδας της Νέας Υόρκης, δείχνουν να έχουν. Ο Phil Jackson, λοιπόν, με την ομάδα να βρίσκεται εκτός playoffs για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και με τον Carmelo σε μια αρκετά ώριμη ηλικία, θέλησε να προσθέσει ποιότητα στην ομάδα προκειμένου να πρωταγωνιστήσει άμεσα. Οι Knicks δεν είχαν τα ανταλλάγματα για να πάρουν κάποιο αστέρι, ή το roster για να προσελκύσουν κάποιον πρωτοκλασάτο free agent, και αναγκάστηκαν να ρισκάρουν παίρνοντας πρώην All-Stars που η καριέρα τους βρισκόταν σε καθοδική πορεία.

Πρώτα πραγματοποίησαν τo πιο ηχηρό, αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, trade του καλοκαιριού, φέρνοντας στο MSG τον Derrick Rose. Ο γεννημένος στο Chicago point guard άφησε την ομάδα της πόλης του μετά από οκτώ χρόνια, αγωνιζόμενος τις τελευταίες τέσσερις σεζόν μόλις στο 53% των αγώνων, και συγκεκριμένα στους 166 από τους 312. Στο ίδιο trade, τη διαδρομή Chicago – Νέα Υόρκη έκανε και ο Justin Holiday, για να συμπληρώσει τη λειψή περιφερειακή γραμμή της Νέας Υόρκης.

Από την αγορά των free agents έγιναν οι υπόλοιπες τρεις σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ των Knicks. O Joakim Noah, που πριν τρία χρόνια ήταν τέταρτος στην ψηφοφορία για τον MVP χρονιάς, και ο Courtney Lee υπέγραψαν τετραετή συμβόλαια έναντι $72,5 και $48 εκατ. αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια των παραγόντων της ομάδας να δώσουν σκληράδα στην βασική πεντάδα. Tαυτόχρονα, ο Brandon Jennings, πάλαι ποτέ μεγάλη ελπίδα στον άσο, αλλά ξεχασμένος μετά τον περσινό σοβαρό του τραυματισμό, προορίζεται ως back up point guard, και υπέγραψε για έναν χρόνο και $5 εκατ., προκειμένου να ανεβάσει ξανά την αξία του και να διεκδικήσει του χρόνου κάτι καλύτερο. Δευτερευούσης σημασίας προσθήκες ήταν αυτές των Mindaugas Kuzminskas (για δύο χρόνια και $5,9 εκατ.), του 22χρονου Ισπανού center Willy Hernangomez (τέσσερα χρόνια και $5,8 εκατ.), αλλά και του τρίτου και μικρότερου αδερφού της οικογένειας Plumlee, του Marshall, (για τρία χρόνια και $ 2,5 εκατ.). Υπέγραψε και ο Sasha Vujacic, αλλά μια που θα διαβάζουν το κείμενο αυτό φίλοι των Knicks, ας κάνουμε πως αγνοούμε την ύπαρξή του.

Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις, η πιο σημαντική ακούει στο όνομα Arron Afflalo, που άφησε το “Mεγάλο Μήλο” για την California και την πόλη του Sacramento. Επίσης, στα ανταλλάγματα του trade του Derrick Rose, ήταν οι Robin Lopez, Jose Calderon και Jerian Grant, ενώ ο Derrick Williams αποδήμησε προς το θερμότερο κλίμα του Miami.

Παρόλα αυτά, σε ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό για να αναλυθεί στα πλαίσια ενός preview μιας ομάδας εν όψει της έναρξης της σεζόν του ΝΒΑ, το σημαντικότερο γεγονός του καλοκαιριού των Knicks ήταν οι κατηγορίες βιασμού που βαραίνουν τον Derrick Rose από τις μέρες του στο Chicago και για τις οποίες δικάζεται από τις 26 Αυγούστου – εξ ου και η απουσία του, τόσο από την προετοιμασία, όσο και από πολλά παιχνίδια της ομάδας. Το ακόμα σημαντικότερο, το οποίο δείχνει και την προβληματική διοίκηση του οργανισμού, είναι το γεγονός πως ο GM της ομάδας Phil Jackson μάλλον αγνοούσε εντελώς την συγκεκριμένη υπόθεση όταν προχωρούσε στο trade του Rose (γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνει πως ο γερό-Phil απλά πήγε για τα τελευταία συντάξιμα στη Νέα Υόρκη…).

Depth Chart

nyk

Τι περιμένουμε φέτος

Αυτό που αναφέραμε και στον “Αποχαιρετισμό στα Όπλα”2)Link στον τίτλο της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου. για την ομάδα των Knicks έχει γίνει το βασικό θέμα συζήτησης, όχι μόνο στα δημοσιογραφικά στέκια (πόσο πιο κλισέ ατάκα…), αλλά και στις δηλώσεις των παικτών. Η τριγωνική επίθεση, λοιπόν, και το κατά πόσο θα την εφαρμόσει ο νέος coach, Jeff Hornacek, εξακολουθεί να είναι το βασικό θέμα συζήτησης. Οι πρώτες μουρμούρες παικτών δεν άργησαν να εμφανιστούν, για την ακρίβεια ήρθαν μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σεζόν, με τον Derrick Rose να παραπονιέται ότι η τριγωνική επίθεση του φαίνεται μπερδεμένη και ξένη, προσθέτοντας ότι σε μία προπόνηση ο Phil Jackson νευρίασε με τους παίκτες για τον λόγο ότι έτρεχαν στον αιφνιδιασμό και δεν έδωσαν την μπάλα στο post όπως ορίζει η τριγωνική επίθεση.

Ο Melo με δηλώσεις του, βέβαια, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι ο Jackson βρίσκεται στις προπονήσεις αλλά δεν επεμβαίνει και αφήνει τον Hornacek να βρει την επιθυμητή επικοινωνία με τους παίκτες. Με όλον αυτό τον ντόρο, λοιπόν, γύρω από την τριγωνική επίθεση, θεωρείται πλέον δύσκολο ο coach Hornacek να έχει ως βασική επιθετική επιλογή την συγκεκριμένη τακτική. Όμως, με το στοιχείο ότι καμία χρονιά στους Phoenix Suns ως πρώτος προπονητής η ομάδα δεν έπεσε κάτω από τον μέσο όρο των 14 πόντων σε αιφνιδιασμό ανά παιχνίδι, καταλαβαίνει κανείς ότι ο στόχος του είναι να δώσει ταχύτητα στην ομάδα.

Σε δηλώσεις του, πάντως, ο προπονητής της ομάδας δήλωσε πως δεν θα δούμε σχήμα με Jennings και Rose στην ίδια πεντάδα, παρότι μια τέτοια προοπτική φάνταζε αρκετά θελκτική για εμάς τους μπασκετόφιλους.

…and now for something completely different

Ο Porzingis είναι αναμφίβολα το “next big thing” των Knicks. Ο επόμενος παίκτης που θα κληθεί να σηκώσει στις πλάτες τους το όνειρο των Νεοϋορκέζων για την επιστροφή στην elitte της λίγκας αρχικά, και σε κάποιο Πρωτάθλημα στη συνέχεια. Όσο καλός κι αν είναι ο Λετονός, όμως, (που είναι εξαιρετικός έτσι κι αλλιώς), το βαρόμετρο στην ομάδα παραμένει ο Carmelo Anthony. Ο Anthony είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα επιθετικά ταλέντα που παίζουν στο ΝΒΑ και μαζί με τον Durant, οι πιο γνήσιοι σκόρερ του πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, ενώ ήρθε με τυμπανοκρουσίες, δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεκολλήσει την ομάδα από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της λίγκας. Όμως, όσο βρίσκεται εδώ, από την απόδοσή του θα εξαρτηθεί η πορεία της ομάδας σε τεράστιο βαθμό. Κι εδώ έγκειται και το στοίχημα της φετινής χρονιάς. Ποια version του θα εμφανιστεί στο παρκέ; Ο μέτριος Melo των τελευταίων ετών του ΝΒΑ, ή ο εντελώς διαφορετικός παίκτης που εμφανίζεται τα καλοκαίρια με την φανέλα της εθνικής;

Την ιδέα πρωτοέδωσε το Kicker, σε ένα φανταστικό σενάριο που ο Zen Master τηλεφωνεί στον “Coach K”, προτείνοντάς του ανταλλαγή του Melo για τον “Olympic Melo”. Πέρα από τον όποιο χαβαλέ, ο Antnony είναι καλά από θέμα τραυματισμών, δηλώνει σε καλή σωματική και φυσική κατάσταση, η ομάδα έχει σίγουρα αναβαθμιστεί από πλευράς έμψυχου δυναμικού, και πλέον είναι σειρά του να επιστρέψει στα ψηλά επίπεδα που μας είχε συνηθίσει, προκειμένου οι Knicks να κάνουν μια -τουλάχιστον- αξιοπρεπή χρονιά.

Έτσι, λοιπόν, με Rose και Jennings στον άσσο και τον Joakim Noah στη θέση του βασικού center είναι αλήθεια ότι ο Hornacek δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος για το αν θα τελειώσει την χρονιά με τους παίκτες που την ξεκινά3)Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταγγείλω την συντακτική ομάδα του BallHog, καθώς μετά τα previews των Pelicans και των Pacers, έχω και αυτό των Knicks και είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω πάλι για τραυματισμούς. Μετά τους Paul George και Αl Jefferson για την ομάδα της Indianapolis, τους Anthony Davis, Tyreke Evans, Jrue Holiday και Omer Asik για τους “Πελεκάνους” θα πρέπει πάλι να μιλήσω για τραυματίες που πρέπει να δούμε αν θα παραμείνουν υγιείς.. O ίδιος ο Phil Jackson σε δηλώσεις του στην media day της ομάδας αναγνώρισε ότι οι περισσότερες κινήσεις του καλοκαιριού εμπεριέχουν αρκετό ρίσκο, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τους τρεις προαναφερθέντες.

Με έχεις κάνει ξενύχτη

Και ποιος δεν θα ξενύχταγε για να δει μια “superteam”;! Μιας, και κατά τη δήλωση του Rose, oι Knicks ως τέτοιοι θα πρέπει να λογίζονται, παρέα με τους Warriors!

Tώρα που σταματήσατε κι εσείς να γελάτε, ας προχωρήσουμε στην ουσία της παραγράφου, καθώς οι Knicks έχουν στα αλήθεια κάποιους λόγους για να μας κάνουν να ξενυχτήσουμε για πάρτη τους. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν να κάνουν με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Για τους παρελθοντολάγνους, λοιπόν, ένας αγώνας στο Madison θα είναι πάντα μια αφορμή για ξενύχτι. Παρόλα αυτά, από πέρσι στην ομάδα αγωνίζεται ο αθλητής που ακούει στο όνομα Kristaps Porzingis, ο οποίος είναι η νέα version του τιτανομεγιστοτεράστιου Γερμανού ειδώλου, και πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών να βλέπουμε αυτόν τον υπεραθλητικό SG ύψους 2,21 να σκοράρει βγαίνοντας από τα screens. Και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος να δούμε τους φετινούς Knicks.

[Ναι, εντάξει, αφορμή έψαχνα να βάλω ένα βίντεο με τον Dirk.]

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης

Ναι, οk, καλός προπονητής ο Hornacek, ο οποίος θέλει να δώσει διαφορετικό αέρα στην ομάδα. Το ρόστερ, όμως, έχει αδυναμίες και αυτές δεν είναι άλλες από παίκτες που θα βοηθήσουν στο αμυντικό κομμάτι την ομάδα. Πλην των Lee, Noah και του αναπληρωματικού του Kyle O’Quinn δεν υπάρχουν παίκτες για την άμυνα και η τρύπα βρίσκεται κυρίως στην αντιμετώπιση των δυναμικών point guards.

Επίσης, η ανυπομονησία των φιλάθλων της ομάδας, σε συνδυασμό με την ηλικία του GM, είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς δεν βρίσκει λύση στους Knicks, αλλά απαιτούν άμεσα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εφικτό, παρόλα αυτά, φαντάζει. Από τις αποδοκιμασίες για τον Porzingis, μέχρι και την αυξημένη πίστη4)Ακόμα και στοιχήματα για να φτάσει η ομάδα στους τελικούς της Περιφέρειας είχαμε… μετά το trade του Derrick Rose, οι φίλοι της ομάδας του “Μεγάλου Μήλου” δεν δείχνουν να κατανοούν πως για να φτιάξεις ομάδα που θα πρωταγωνιστεί θέλει αρκετή δουλειά και δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο χρόνια. Ή για να γίνει μέσα σε δύο χρόνια θέλει Garnett και Allen ή LeBron και Bosh στα καλά τους, κι όχι Rose και Noah στα ξεφτίσματά τους. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες απαιτήσεις σίγουρα θα βάλουν μία πίεση στην ομάδα, που δεν βρίσκουμε τρόπο να λειτουργήσει ευεργετικά. Το μόνο θετικό είναι ότι πλέον οι προσωπικότητες στην ομάδα είναι μεγάλες και ίσως να μπορούν να το αντιμετωπίσουν διαφορετικά μες στη σεζόν.

Πρόβλεψη (έτσι, για να γελάμε στο postseason roundtable)

Έχουμε δύο χρονιές που αποτυγχάνουμε, χρειαζόμαστε μια ώθηση προς τα πάνω και να αρχίσουμε να κατακτάμε νίκες” ήταν η δήλωση του Phil Jackson για την ερχόμενη σεζόν και τους στόχους της. Όμως, δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο που θα ξεφύγουν και φέτος οι Knicks από την μετριότητα. Εκτός playoffs, λοιπόν, με μια μικρή βελτίωση κι ένα ρεκόρ της τάξης του 38-44.

ballhog rainbow

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Βασικό PG ο Calderon. Μόνο αυτό.
2 Link στον τίτλο της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.
3 Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταγγείλω την συντακτική ομάδα του BallHog, καθώς μετά τα previews των Pelicans και των Pacers, έχω και αυτό των Knicks και είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω πάλι για τραυματισμούς. Μετά τους Paul George και Αl Jefferson για την ομάδα της Indianapolis, τους Anthony Davis, Tyreke Evans, Jrue Holiday και Omer Asik για τους “Πελεκάνους” θα πρέπει πάλι να μιλήσω για τραυματίες που πρέπει να δούμε αν θα παραμείνουν υγιείς.
4 Ακόμα και στοιχήματα για να φτάσει η ομάδα στους τελικούς της Περιφέρειας είχαμε…

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. vicarius1914 October 18, 2016 at 14:35 -

    δυστηχως οπως ειπε ο gm οι κινησεις περιεχουν ρισκο κυριως λογω των προβληματων τραυματισμων στο παρελθον .. δεν ειμαι φαν των knicks αλλα η αληθεια ειναι πως η βασικη πενταδα εχει πλουσιο ταλεντο .. αν βρεθει χημεια κ πανω απο ολα υγεια ισως να μπορεσουν να μπουν σε πλει οφ με κατι τετοιο να αποτελει φυσικα υπερβαση .. οπως κ να χει λογω πορτζικις κυριως κ επειτα για τη συνυπαρξη ροουζ με μελο θα ειναι σιγουρα επιλογη για ξενυχτι ..

  2. 74 October 19, 2016 at 19:38 -

    Είναι αυτό που λέτε καμιά φορά στο ball hog, ποιος
    θα κάνει την έκπληξη φέτος. Οι NICKS πιστεύω θα είναι στα play offs.