To ΝΒΑ ως Χρηματιστηριακή Αγορά Αξιών, ή αλλιώς “Το εξαιρετικά ενδιαφέρον συμβόλαιο του Sean Kilpatrick”

Posted on Mar 31 2018 - 12:15am by Nicolas Radicopoulos

Πολλές φορές μέσα από τις γραμμές του Ball Hog έχουμε γράψει για τον “Μαγικό Κόσμο πίσω από τον Μαγικό Κόσμο”, αναφερόμενοι σε όλες εκείνες τις διοικητικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις που παίρνονται στα γραφεία πίσω από τα παρκέ και μακριά από τα φώτα των τηλεοπτικών καμερών, αλλά καθορίζουν τη Λίγκα του ΝΒΑ σε σημαντικότατο βαθμό.

Το σημερινό κείμενο της στήλης Moneyball του Ball Hog απευθύνεται ακριβώς στους hardcore fans του παράλληλου αυτού “Μαγικού Κόσμου” από τον -να μην τον πούμε “τον μόνο”, ας τον πούμε, για να του κάτσει πιο μαλακά τον- “καλύτερο” οικονομικό αναλυτή της λίγκας του ΝΒΑ στα ελληνικά.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον συμβόλαιο του Sean Kilpatrick

Στην καθημερινή βόλτα από το spotrac για την ενημέρωση για τις κινήσεις των ομάδων του ΝΒΑ, βόλτα απαραίτητη για την ανανέωση της Locked Out League, εντύπωση έκανε το συμβόλαιο που έδωσαν οι Bulls στον Sean Kilpatrick στις 26.03.2018. Kαι τούτο γιατί σε αυτή την χρονική στιγμή της σεζόν συνήθως συναντώνται υπογραφές δεκαήμερων συμβολαίων, ή συμβολαίων των -το πολύ- $ 80.000,00 για το υπόλοιπο της σεζόν.

Αντίθετα, οι Bulls επέλεξαν να δώσουν στον Kilpatrick τριετές συμβόλαιο μέσω του mid-level exception τους, συνολικής αξίας $ 6,2 εκατ. Από αυτά τα τρία χρόνια, μόνο το πρώτο είναι εγγυημένο, ενώ ο δεύτερος κι ο τρίτος χρόνος είναι team option.

“Άρα που είναι το θέμα; Μονοετές ουσιαστικά του έδωσαν”.

Κι ακριβώς εδώ είναι που ξεκινάει το ενδιαφέρον της υπόθεσης.

Σημείο πρώτο: Το “μονοετές” του έχει εξασφαλισμένα $ 2,1 εκατ.! Ναι, $ 2,1 εκατ. Οι Bulls δεσμεύτηκαν να πληρώσουν τον Kilpatrick $ 2,1 εκατ., και δη μέσω του mid-level exception τους, για 17 ημερολογιακές μέρες ως τη λήξη της σεζόν, και εννέα -ως τότε όλα κι όλα- παιχνίδια.

Σημείο δεύτερο: Το “μονοετές” του φέρει σημαντική λογιστική αξία για τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα έναντι “αέρα κοπανιστού”.

Αυτά τα δύο σημεία είναι που έδωσαν αφορμή για το παρόν κείμενο.

[Επιτρέψτε μου μόνο παρακαλώ, πριν ξεκινήσω την “σοβαρή” ανάλυση, έναν παντελώς άχρηστο λαϊκισμό που απλά θεωρώ πως “έχει πλάκα”: Ο Kilpatrick στα δύο πρώτα του παιχνίδια με τους Bulls έπαιξε κατατί πάνω από 16′ στο καθένα μέσο όρο. Αν συνεχίσει με τον ίδιο μέσο όρο λεπτών και σε όσα απομένουν, θα έχει παίξει συνολικά σχεδόν 180′ και θα έχει βγάλει $ 2,1 εκατ., ήτοι λίγο κάτω από $ 12 χιλ. για κάθε αγωνιστικό λεπτό. Ο LeBron αν αγωνιστεί για 37,1 λεπτά, που αγωνίζεται κατά μέσο όρο φέτος σε κάθε παιχνίδι, και στα τελευταία εφτά παιχνίδια των Cavs, θα έχει γράψει πάνω από 3.000′ αγωνιστικά λεπτά στη σεζόν, έναντι σχεδόν $ 31 εκατ., ήτοι κατατί παραπάνω από $ 10 χιλ. για κάθε αγωνιστικό λεπτό. Νομίζω, λοιπόν, πως ο Kilpatrick πρέπει να έχει το δεύτερο πιο καλοπληρωμένο αγωνιστικό λεπτό της Λίγκας για τη σεζόν 2017-18, πίσω αποκλειστικά από τον τεράστιο Joakim Noah ($ 17 εκατ. για 40 αγωνιστικά λεπτά. Με τις υγείες σας1)Eσκεμμένα δεν υπολογίζω τον Solomon Hill και τα $ 12,2 εκατ. του, μιας και έλειπε λόγω τραυματισμού. Ο Noah είναι υγιής και οι Knicks απλά τον έχουν στείλει σπίτι του εδώ και κάποιους μήνες.!) Τέλος -άχρηστου- λαϊκισμού και -κακού επιπέδου- αστειότητας.]

“Μα καλά, γιατί να δώσουν $ 2,1 εκατ. για εννιά παιχνίδια;”

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης της 2017 CΒΑ, αναφορικά με της αλλαγές που αυτή επέφερε στη λίγκα και που ισχύει για πρώτη σεζόν τη σεζόν 2017-18 γράφαμε:

“Υπολογισμός Minimum Team Salary

Σημαντική είναι η αλλαγή που επήλθε με την νέα CBA στον τρόπο υπολογισμού του salary cap μιας ομάδας. Ενώ μέχρι τώρα το salary υπολογιζόταν βάσει των συμβολαίων που υπήρχαν στο roster μιας ομάδας κατά την τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος, πλέον αυτό καταργείται και ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει των πραγματικών μισθών που θα πληρώνει μια ομάδα μες στη σεζόν.
Με την αλλαγή αυτή θα εξαλειφθούν τα trades που λάμβαναν χώρα κατά το trade deadline με τις ομάδες που ήταν κάτω από το salary minimum (συνηθέστερα tanking teams) να “φορτώνονται” συμβόλαια που δεν έχουν πληρώσει μες στη σεζόν, για ένα μόνο δίμηνο, ώστε, να μην πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο.”

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα ήταν που αντιμετώπισαν οι Bulls με το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

Έπρεπε να πληρώσουν (ταμειακή εκροή, όχι λογιστικό έξοδο, ως μέχρι πέρσι) σε κάποιον παίχτη πάνω από $ 2 εκατ. φέτος για να πιάσουν το salary floor, το ελάχιστο όριο των, πραγματικά, ταμειακά, καταβαλλόμενων χρημάτων σε παίχτες για τη σεζόν 2017-18. Ουσιαστικά έπρεπε να δώσουν κάπου “ένα τζόκερ”, και μάλιστα τζόκερ μετά από αρκετά jack pots!

Ε, τυχερός στάθηκε ο undrafted στο draft του 2014, 28χρονος γυρολόγος Sean Kilpatrick, των έξι ομάδων σε τέσσερις σεζόν και των 148 συνολικά αγώνων ΝΒΑ προ-Bulls. Σε καλή μεριά!

Το ΝΒΑ ως Δευτερογενής Αγορά Αξιών

Στη σύγχρονη εποχή του ώριμου καπιταλισμού, στην πλέον παγκοσμιοποιημένη, μάλιστα, μορφή αυτού2)Εισαγωγή “πακέτο” από μάθημα έκθεσης εποχής πανελληνίων. δεν υπάρχει αξία που δεν έχει γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας μέσω πρωτογενών ή δευτερογενών χρηματιστηριακών αγορών. Από τις μετοχές και τα ομόλογα εταιρειών, από τα προϊόντα ως τις πρώτες ύλες (ζάχαρη, σιτηρά), από τα δικαιώματα επί της φύσης (νερό, αγορά ρύπων) ως τα δικαιώματα επί των δικαιωμάτων (αγορές συμβολαίων αγοράς ή πώλησης, τα επονομαζόμενα “derivatives“).

Έτσι, λοιπόν, αν η αγωνιστική αξία κάθε παίχτη είναι που δημιουργεί την πρωτογενή αγορά του ΝΒΑ, το ενδιαφέρον για την αγωνιστική αξία καθεαυτή, παράλληλα υπάρχει μια δευτερογενής αγορά, που επίσης ενυπάρχει εγγενώς στη λίγκα, λόγω του κλειστού χαρακτήρα αυτής3)Αναλυτικότερα στο αμέσως επόμενο Moneyball σχετικά. και αφορά τα συμβόλαια των παιχτών, αλλά και τον salary χώρο για αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, για να μπορέσει μια ομάδα να προσφέρει το συμβόλαιο που επιθυμεί σε κάποιον παίχτη, ήτοι για να υποδεχτεί την αγωνιστική αξία αυτού, “το πρωτογενές προϊόν”, πρέπει να έχει τον απαραίτητο χώρο στο salary cap της. Σε πρόσφατο κείμενο του Ball Hog αναλύσαμε τις κινήσεις των Lakers από την ανάληψη της διοίκησης από την ομάδα Jeanie Buss-Magic Johnson-Rob Pelinka, και το κόστος εξεύρεσης salary cap. Salary cap που μπορεί να αξιοποιήσει, αλλά μπορεί και όχι (όπως συνέβη την τελευταία φορά που είχε διαθέσιμο, με τα συμβόλαια των Deng και Mozgov). Μα η δημιουργία salary cap είχε κόστος, και δη ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω ακριβώς της αυταξίας αυτού.

Kαι το συμβόλαιο του Kilpatrick, με τον τρόπο που είναι στημένο, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτή τη δευτερογενή αγορά του ΝΒΑ, την αγορά του salary cap. H δομή του, τα εγγυημένα $ 2,1 εκατ. για τη σεζόν 2017-18, και τα μη εγγυημένα $ 4,1 εκατ. των επόμενων δύο σεζόν, που φέρουν team option για κάθε μία από αυτές, το κάνουν ένα ελκυστικό πακέτο ανταλλαγής. Με απλά λόγια, οι Bulls σε αυτό το συμβόλαιο κουβαλάνε “αέρα κοπανιστό”, τυλιγμένο σε χαρτί περιτυλίγματος που γράφει “$ 4,2 εκατ.”. Και τούτο καθώς το συμβόλαιο φέρει λογιστική αξία $ 4,2 εκατ., αλλά αξία που ο κάτοχός της δεν είναι υποχρεωμένος να την πληρώσει, αλλά, αντίθετα, θα επιλέξει εκείνος αν θα το κάνει ή όχι.

Κι αν αυτό από μόνο του δεν σας είναι ήδη σαφές, ας το αναλύσουμε λιγάκι παραπάνω.

Πάλι στο πρώτο μέρος των αλλαγών που η 2017 CBA έφερε, γράφαμε:

“Αλλαγές στους Κανονισμούς Ανταλλαγής Παιχτών (Trades)

Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει αλλαγές που έχουν να κάνουν και αναφορικά με τα trades.
Συγκεκριμένα:

  • Όρια Διαφορών Ανταλλασσόμενων Salary: Το επιτρεπόμενο εύρος απόκλισης των ανταλλασσόμενων συμβολαίων με τη νέα συμφωνία αυξάνεται. Οι ομάδες που θα ανταλλάσσουν συμβόλαια ύψους ως $ 6,5 εκατ. θα μπορούν να “υποδέχονται” συμβόλαια ως το 175% της αξίας των συμβολαίων που έδωσαν, πλέον ενός ποσού $ 100.000,00, με την προϋπόθεση πως παραμένουν κάτω από το όριο του tax μετά το trade.Οι ομάδες που θα ανταλλάσσουν συμβόλαια ύψους μεταξύ $ 6,5 εκατ. και $ 19,6 εκατ. θα μπορούν να “υποδέχονται” πίσω συμβόλαια ύψους ως $ 5 εκατ. μεγαλύτερα, πάντα με την προϋπόθεση πως παραμένουν κάτω από το όριο του tax μετά το trade.Οι ομάδες που θα ανταλλάσσουν συμβόλαια αξίας μεγαλύτερης των $ 19,6 εκατ. ή ανέρχονται πάνω από το όριο του tax μετά από ένα trade, πάλι μπορούν να πάρουν πίσω συμβόλαια αξίας ως το 125% της αξίας των συμβολαίων που έδωσαν, πλέον $ 100.000,00.

  • Υπολογισμό Συμβολαίων ως προς Trade Exceptions: Αναφορικά με τα trade exceptions που έχουν κάποιες ομάδες, αυτά θα υπολογίζουν μόνο στο μέρος του συμβολαίου του παίχτη που έρχεται στην ομάδα με ανταλλαγή και είναι εγγυημένο. Για τα trades που λαμβάνουν χώρα μετά το πέρας της σεζόν θα υπολογίζεται το salary της επόμενης σεζόν του παίχτη ως προς το μέρος του trade exception που αυτό θα καλύψει.

  • Μέγιστο ύψος μετρητών σε trade Τη σεζόν 2017-18, το όριο των μετρητών που μπορούν να δοθούν σε trade παιχτών αυξάνεται από τα $ 3,6 εκατ. στα $ 5,1 εκατ., ενώ από τη σεζόν 2018-19 η μεταβολή και αυτού του μεγέθους θα συνδέεται ευθέως και απόλυτα με το ποσοστό μεταβολής του Salary Cap.”

Με το συγκεκριμένο συμβόλαιο, λοιπόν, οι Bulls μπορούν να δεχτούν $ 4,2 εκατ. παραπάνω από το όριο του κάθε layer. Κι αυτό καθώς θα βγουν στην αγορά για να ανταλλάξουν, πέρα από ό,τι άλλο, ένα συμβόλαιο ονομαστικής αξίας $ 4,2 εκατ., που ο λήπτης του έχει δικαίωμα να το διαγράψει αμέσως χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση. Κι ειδικά σε μία off season που ελάχιστες είναι οι ομάδες που θα έχουν salary cap, αυτά τα $ 4,2 εκατ. ίσως είναι υπερπολύτιμα. Και ενδεχομένως πανάκριβα. Aυτά τα $ 4,2 εκατ. ίσως είναι η διαφορά από την υπογραφή ενός max συμβολαίου από το μην έχει τον χώρο μια ομάδα για να το υπογράψει.

Αυτά τα $ 4,2 εκατ. είναι που μπορούν να μεγαλώσουν τον “salary dump” χώρο που οι Bulls θα μπορούν να προσφέρουν έναντι αδρών ανταλλαγμάτων.

Ακόμα-ακόμα, το δεύτερο χειρότερο σενάριο, είναι να γίνουν απλά ένα καλό pick δεύτερου γύρου. Κι από εκεί, όπως στην περίπτωση του Bell στους Warriors, αυτό να πουληθεί έναντι μετρητών.

Αυτά τα $ 4,2 -αποκλειστικά λογιστικά κι όχι ταμειακά- εκατομμύρια είναι που δίνουν όλες αυτές τις επιλογές στους Bulls για να κινηθούν στη δευτερογενή αγορά του ΝΒΑ με προνομιακούς όρους. Τα $ 4,2 εκατ. του undrafted 28χρονου Sean Kilpatrick των 148 αγώνων ΝΒΑ.

Συμπερασματικά

Στο χειρότερο σενάριο το συμβόλαιο του Kilpatrick δεν θα ανταλλαχθεί για τίποτα και απλά οι Bulls θα τον αποδεσμεύσουν πριν την ημερομηνία που αυτό γίνεται εγγυημένο για τη σεζόν 2018-19. Αλλά ακόμα κι έτσι, τα εξασφαλισμένα $ 2,1 εκατ. που του έδωσαν για το 2017-18, πέρα από την ανάγκη να πιάσουν το salary floor της σεζόν, τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια αξία στην δευτερογενή αγορά του ΝΒΑ. Και σε μια κλειστή λίγκα μηδενικού αθροίσματος, όπως είναι το ΝΒΑ, οποιαδήποτε αξία από το τίποτα είναι μια αξία τεράστια, καθώς δίνει μια προοπτική για σημαντικό μελλοντικό κέρδος, είτε αγωνιστικό, είτε οικονομικό, είτε απλά δυνητικό (salary χώρο). Άρα το συμβολαίου των Bulls στον Kilpatrick είναι πολλά παραπάνω από ένα αδιάφορο συμβόλαιο στα τελειώματα της σεζόν: είναι μια καλά τοποθετημένη μικροεπένδυση, μικρού κόστους και υψηλού δυνητικού οφέλους, ή, για όσους δεν πιστεύουν στον καπιταλισμό, και ειδικά στην “ώριμη εποχή αυτού”, ένα καλά παιγμένο “στοίχημα”.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Eσκεμμένα δεν υπολογίζω τον Solomon Hill και τα $ 12,2 εκατ. του, μιας και έλειπε λόγω τραυματισμού. Ο Noah είναι υγιής και οι Knicks απλά τον έχουν στείλει σπίτι του εδώ και κάποιους μήνες.
2 Εισαγωγή “πακέτο” από μάθημα έκθεσης εποχής πανελληνίων.
3 Αναλυτικότερα στο αμέσως επόμενο Moneyball σχετικά.