Los Angeles Lakers: Από την Ομάδα που θα Εκθρόνιζε τους Warriors στην “Meme Team”;

Posted on Aug 3 2018 - 10:28am by Nicolas Radicopoulos

Το ότι οι Lakers είχαν μπει σε τροχιά επιστροφής στο επίκεντρο του ΝΒΑ φαινόταν από τις διοικητικές αλλαγές που έλαβαν χώρα τον Φλεβάρη του 2017, με την Jeanie Buss να αναλαμβάνει τη διαχείριση του οργανισμού και τους Magic Johnson και Rob Pelinka να αναλαμβάνουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Mε τον Luke Walton, άνθρωπο του franchise έτσι κι αλλιώς, να έχει αναλάβει τον ρόλο του προπονητή από το καλοκαίρι του 2016, ο οργανωτικός μετασχηματισμός ήταν ολοκληρωμένος, αφήνοντας σε εκκρεμότητα το κομμάτι που κρίνει κάθε άλλου είδους οργανωτική κίνηση: το αγωνιστικό. Και ο στόχος για την αλλαγή σελίδας και επιπέδου αγωνιστικά ήταν ξεκάθαρος και δεν ήταν άλλος από τον καλύτερο παίχτη μπάσκετ1)Του κόσμου; Του σύμπαντος; Και των διπλανών τέτοιων;: του LeBron James. 

Μα θα ήταν ακόμα κι ο καλύτερος παίχτης του κόσμου αρκετός από μόνος του για να εκθρονίσει τους Warriors; Πολλώ δε μάλλον, με αφετηρία πλέον την ίδια τους την Περιφέρεια, το ίδιο τους το Division; Η λογική έλεγε όχι. Ο σχεδιασμός την επιβεβαίωνε και έδειχνε πως  o LeBron θα πλαισιωνόταν και από άλλους top-15 NBA παίχτες. Η πραγματικότητα, ωστόσο, διέψευσε τα παραπάνω. Ας δούμε κάπως αναλυτικότερα το γιατί, αλλά και τι σηματοδοτούν τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν με το πέρας του Ιούλη του 2018.

#ΤhePlan

Το σχέδιο για την απόκτηση του LeBron από τους Lakers είχε αρχίσει να εξυφαίνεται από την offseason του 2017, σε βαθμό που το συγκεκριμένο καλοκαίρι περισσότερο διαβάζαμε, κουβεντιάζαμε και γράφαμε για το ποιους θα έχει συμπαίκτες στους Lakers τον Οκτώβρη του 2018, παρά στους Cavaliers τη σεζόν που ξεκινούσε, τον Οκτώβρη του 2017. Όλες, άλλωστε, οι κινήσεις των Lakers “έδειχναν” προς την απόκτηση του LeBron και ενός -ή και δύο- ακόμα superstars στην offseason του 2018. Το trade με (oh the irony…) τους Cavaliers στο trade deadline του Φλεβάρη του 2018, έδειχνε πως “Το Πλάνο” ακουλουθούνταν στην εντέλεια. Τα περισσότερα κακά συμβόλαια (Mozgov, Clarkson) είχαν απομακρυνθεί από το μισθολόγια, με μόνο εκείνο του Deng να εκκρεμεί, και στο salary cap υπήρχε χώρος για δύο max συμβόλαια, δυνητικά ίσως και για ένα τρίτο τέτοιο μέσω ανταλλαγής. Οι σαμπάνιες είχαν παραγγελθεί και είχαν μπει στο ψυγείο.

LeBron

Και κάπως έτσι, χωρίς την παραμικρή έκπληξη για κανέναν, και παρά τα όσα γράφονταν πως πιθανότητες υπήρχαν για 76ers και Rockets, ή, ακόμα-ακόμα, και για παραμονή του στο Cleveland, από την πρώτη μέρα της offseason η εταιρεία που έχει για managers ο LeBron ανακοίνωσε μέσα από τον (αραιά κινούμενο) λογαριασμό της στο twitter τη συμφωνία του με τους Lakers για τέσσερα χρόνια έναντι $154 εκατ.

Το ότι αυτό δεν ήταν προαποφασισμένο, αλλά τον έπεισε ο Magic στη μακροσκελή συνάντηση που είχανε το πρωινό της ίδιας ημέρας, σε ένα από τα δύο σπίτια που ο LeBron διαθέτει στο L.A. είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και κουκλοθέατρο ότι τάχα δεν γίνεται tampering2)Παράτυπη προσέγγιση παιχτών από παράγοντες άλλων ομάδων, πριν την 1η Ιουλίου, όταν και ξεκινά επίσημα κάθε χρόνο η offseason. στο NBA.

H φάση ήταν τόσο διαδικαστική που ούτε τα ακουστικά του για τις φωτογραφίες δεν έβγαλε ο μεγάλος, υπογράφοντας το συμβόλαιό του!

Ωστόσο, από μόνη της η ανακοίνωση της απόφασης του LeBron από την πρώτη μέρα της free agency ανέτρεπε το τι μας είχε συνηθίσει. Ενώ στις προηγούμενες μετακινήσεις του υπέγραφε τελευταίος, και αφού το ρόστερ της ομάδας είχε διαμορφωθεί όπως το επιθυμούσε, αλλά και υπέγραφε (στο Cleveland) μονοετή συμβόλαια (με μονομερές δικαίωμα ανανέωσης για έναν επιπλέον χρόνο από την πλευρά του), ώστε να διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει οποτεδήποτε δεν του άρεσε η κατάσταση που διαμορφωνόταν στην ομάδα, με τους Lakers υπέγραψε πρώτος, χωρίς κανένα trade ή υπογραφή άλλου superstar free agent να έχει προηγηθεί, και μάλιστα υπέγραψε για τέσσερα χρόνια. Και προφανώς για αυτή την αλλαγή στάσης δεν πείστηκε στη μια και μόνο συνάντηση με τον Magic, όσο κι αν αυτή διήρκεσε. Δεν έδωσαν οι Lakers πέρσι $17 εκατ. στον Caldwell-Pope (που εκπροσωπείται κι αυτός από την Klutch) για να μην μιλάνε στον LeBron μέχρι την 1η Ιούλη 2018!

Κάτι προφανώς ήταν διαφορετικό από το αφήγημα “του πλάνου” και έμενε να διαπιστώσουμε τι.

Paul George

Η πρώτη πραγματική έκπληξη ήταν η παραμονή του Paul George στους Thunder. Ένας παίχτης που ανοιχτά είχε δηλώσει το καλοκαίρι του 2017 πως θέλει να φύγει από τους Pacers και πως σκοπεύει να υπογράψει ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2018 με τους Lakers. Ένας παίχτης για τον οποίον οι Lakers είχαν πληρώσει πρόστιμο ύψους $ 500 χιλ. για παράνομη προσέγγισή του (tampering) το καλοκαίρι του 2017. Ένας παίχτης που έξι μήνες μετά τα προαναφερθέντα, τον Φλεβάρη του 2018, όταν σε έναν αγώνα Lakers – Thunder οι φίλαθλοι των γηπεδούχων τραγούδαγαν “We Want Paul” δήλωνε “It’s always appreciated, just hopefully it’s more so because I’m home than anything.”. Ένας παίχτης που γύρισε ένα τριμερές αφιέρωμα στο ESPN για την free agency του το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο παίχτης, μετά από όλα αυτά, κάνει opt out από το συμβόλαιό του με τους Thunder, για να υπογράψει καινούριο με τους ίδιους, διάρκειας τεσσάρων χρόνων και αξίας $137 εκατ.!

Ε, εμένα, να με συμπαθάτε, αυτό δεν μου φαίνεται πολύ λογικό.

Και η εξήγηση για αυτή την κατάληξη βρίσκεται μάλλον σε κάποιο από τα κάτωθι τρία ενδεχόμενα:

  • Ενδεχόμενη ρήξη των Lakers με το γραφείο που εκπροσωπεί τον Paul George, την CAA. Είναι το ίδιο γραφείο που εκπροσωπεί τόσο τον D’Angelo Russell, που το καλοκαίρι του 2017 οι Magic και Pelinka μετέτρεψαν στο χαρτί αμπαλαρίσματος του συμβολαίου του Mozgov και έστειλαν στους Nets, όσο και του Julius Randle, που αρνήθηκαν να ανανεώσουν καν τα δικαιώματά του, αφήνοντάς τον να υπογράψει στους Pelicans για το -μάλλον υπερβολικά ευνοϊκό για τους “Πελεκάνους”- συμβόλαιο των δύο χρόνων και $18 εκατ.
    Και ανεξαρτήτως αν το τελευταίο ήταν ή μία ακόμα αιτία ή η συνέπεια της μη υπογραφής George με τους Lakers, αυτό το 0/3 μάλλον δεν δείχνει μια εύρυθμη επαγγελματική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Δεύτερο ενδεχόμενο -και προσωπικά αγαπημένο μου, παρότι μη συνωμοσιολόγος- είναι αυτό που ανέφερε σε δύο podcasts του τελευταία ο Bill Simmons: ότι, δηλαδή, οι δύο πλευρές, τόσο οι Lakers, όσο και ο George, το παραξήλωσαν στις μεταξύ τους παράτυπες προσεγγίσεις και ο Adam Silver αναγκάστηκε να επέμβει για να “τους το κόψει”. Συγκεκριμένα, ο Simmons ανέφερε πως όλοι οι παράγοντες των Lakers με τους οποίους μιλάει, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ανέφεραν με περίσσια βεβαιότητα πως “το καλοκαίρι θα έχουμε τον George”. Με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά από ό,τι είχαν για τον LeBron. Πράγμα όχι παράλογο αν αναλογιστεί κανείς πως είχαν πληρώσει μισό εκατομμύριο επειδή τον είχαν προσεγγίσει παράνομα και οι Pacers είχαν εκθέσει το γεγονός. Ε, κατά τον Simmons, κάπου εκεί οι Thunder διαμαρτυρήθηκαν στον Silver και αυτός παρενέβη μη επιτρέποντας στην συγκεκριμένη μετακίνηση να πραγματοποιηθεί γιατί το ξεφτίλισαν3)Μα τον όποιον, μου φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο αυτό, με τα όσα έχουν προηγηθεί!.
  • Τρίτο, και τελευταίο σενάριο, το πιο απλό, αυτό που δηλώνει ο ίδιος ο παίχτης, η Oklahoma να κέρδισε τον ίδιον και την οικογένειά του σαν πόλη και εκείνος να είναι ο πρώτος παίχτης στην Ιστορία που απολαμβάνει να παίζει δίπλα στον Westbrook, ενοχλημένος από το γεγονός πως οι Lakers δεν τον απέκτησαν πέρσι το καλοκαίρι, ενώ θα μπορούσαν.

Και η αλήθεια είναι πως αν με τα σημερινά δεδομένα κάποιος μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να ανταλλάξει το #2 pick του 2017, που έγινε Lonzo Ball, για τον Paul George, μάλλον θα το έκανε με κλειστά μάτια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα “χρήματα”, με το ποσό που μπορούν να του δώσουν οι Thunder, τόσο με το συμβόλαιο που του έδωσαν, έχοντας αποκτήσει και τα bird rights του από τους Pacers, όσο και με μια πρόωρη επέκταση, το καλοκαίρι του 2020.

Με αυτά και με εκείνα πάντως, ο παίχτης που φαινόταν ως το ιδανικό συμπλήρωμα του LeBon σε άμυνα και επίθεση, ο παίχτης για τον οποίο ο LeBron είχε συναινέσει το καλοκαίρι του 2017 να θυσιαστεί ο Kyrie4)Στο trade μεταξύ Indiana, Denver, Phoenix και Cleveland, όπου ο Love πήγαινε στο Denver, ο George και ο Bledsoe στους Cavs, ο Kyrie στους Suns και ο Garry Harris στην Indiana και που χάλασε για την προστασία του pick του 2019 που ζήτησαν οι Pacers από τους Cavaliers. Όταν το έμαθε ο Kyrie είναι που απαίτησε να φύγει. δεν έγινε τελικά ούτε στους Lakers συμπαίχτης του.

0-1 για τους “Purple & Gold”.

Kawhi

Κι αν από τη μία είχαμε την έκπληξη με τον λαλίστατο -έστω και αντιφατικά- George, από την άλλη είχαμε την έκπληξη με τον “μουγκό” Kawhi. Και έκπληξη ήταν από μόνη της η επιθυμία του να αποχωρήσει από τους Spurs.

Την περίπτωσή του και τα λάθη, τόσο τα δικά του, όσο -και κυρίως- των Spurs τα παρουσιάσαμε αναλυτικά σε πρόσφατο σχετικό άρθρο, οπότε δεν συντρέχει λόγος επανάληψης. Οι Lakers προφανώς και είχαν προσεγγίσει και σε αυτή την περίπτωση παράνομα τον παίχτη, με όλες τις σχετικές ενδείξεις να είναι και πάλι παρούσες. Άλλωστε, δεν γίνεται έναν παίχτη που έχει παίξει όλα κι όλα εννέα παιχνίδια λόγω τραυματισμού, που δεν έχει κάνει την παραμικρή δημόσια δήλωση, και του οποίου το συμβόλαιο λήγει σε 12 μήνες, να πας να δώσεις το μισό σου νεανικό ρόστερ “στα τυφλά”. Γιατί, ακούγοντας τις φήμες -μιας και επίσημα τίποτα δεν διέρρευσε από τις συνομιλίες-, οι Spurs, εκνευρισμένοι από την στάση τόσο του παίχτη, όσο και των Lakers, δεν επιθυμούσαν να τον στείλουν σε αυτούς, ενισχύοντας τον διαχρονικά ανταγωνιστή τους, ζητώντας τους περίπου όσα έχει ζητήσει η Τρόικα από την Ελλάδα την τελευταία 10ετία (Ingram, Kuzma, Hart, δύο picks πρώτου γύρου και δύο pick-swap ακούστηκε πως ήταν οι απαιτήσεις τους, όταν κόντευαν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία με τους Raptors).

Από την πλευρά των Lakers, μια ακόμη μικρή ένδειξη της καλής τους διάθεσης ως προς την πλευρά Kawhi, ήταν και η συμπερίληψη του Jeff Ayres στο Summer League roster τους στο Vegas (όπου και τερμάτισαν δεύτεροι), καθώς ο Ayres είναι ο μόνος έτερος ενεργός παίχτης που εκπροσωπεί ο manager του Kawhi, Mitch Frankel, ενώ υπήρχαν και φήμες πως στο ίδιο πλαίσιο καλής διάθεσης, ο Ayres θα μπορούσε να αποτελέσει τον 15ο παίχτη του roster τους (θέση που τελικά δόθηκε στον Beasley).

Mε τους Spurs να στέλνουν τον Kawhi, που ονειρευόταν τον ήλιο και τις παραλίες του Los Angeles, στα χιόνια του Καναδά, είχαμε το 0-2 για τους Lakers.

Άλλος Star

Ένας άλλος All Star για τον οποίον είχε ακουστεί πως ενδιαφέρονταν οι Lakers ήταν ο DeMarcus Cousins. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η μη απόκτησή του από τους Kings τον Φλεβάρη του 2017 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής της Jeanie Buss και δρομολόγησε τις διοικητικές αλλαγές που ακολούθησαν. Άρα το ενδιαφέρον για αυτόν, στο παρελθόν τουλάχιστον, ήταν δεδομένο. Μάλιστα, όπως αρκετές πηγές ανέφεραν, ο ίδιος ο Cousins αυτοπροτάθηκε στους Lakers, με την ίδια τιμή που υπέγραψε τελικά στους Warriors, ήτοι $5,3 εκατ. για ετήσιο συμβόλαιο. Με τον παίχτη να είναι εκτός δράσης τουλάχιστον ως τον Γενάρη, και να ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας από τον χειρότερο τραυματισμό που παίχτης μπορεί να πάθει, κομμένο αχίλλειο, οι Lakers θεώρησαν πως δεν έχουν να επωφεληθούν από μια τέτοια κίνηση την δεδομένη χρονική στιγμή και προσπέρασαν.

Με έτερο υπέρλαμπρο αστέρα να μην είναι ελεύθερος για να τον διεκδικήσουν, αποδείχθηκε πως μάλλον το ρεπορτάζ του ESPN του Φεβρουαρίου, που ήθελε τους Lakers να στοχεύουν κυρίως την free agency του 2019, αντί για την τρέχουσα του 2018, να μην ήταν αβάσιμο. Ίσως τότε να ήταν που η Λίγκα τράβηξε το χαλί για τον George και επήλθε η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχουν άλλοι ελεύθεροι αστέρες φέτος.

Αντίθετα, το καλοκαίρι του 2019 στην αγορά θα βγουν κάμποσοι.

Το συμπέρασμα, ωστόσο, παραμένει πως με τα young assets τους να μη θυσιάζονται για τον Kawhi, πόσο δε για όποιον τρίτο, είχαμε το 0-3 για τους “Λιμνανθρώπους” αναφορικά με την πλαισίωση του LeBron με παίχτη από το πάνω-πάνω ράφι της Λίγκας.

Young Core

Κάποια στιγμή, στις αναλύσεις που διαβάζαμε από U.S., αλλά και στις μεταξύ μας συζητήσεις στο Hog, συνειδητοποιήσαμε πως μιλάμε για τους Lakers 2018-19 σαν οι πιτσιρικάδες να έχουν δοθεί ήδη για τον Kawhi, χωρίς αυτός να έχει έρθει πίσω σαν αντάλλαγμα! Και η αλήθεια είναι πως η βάση νεαρών που έχουν οι Lakers, αποτελούμενη από Ingram, Ball, Hart, Kuzma, Wagner, Zubac, είναι πέρα για πέρα ταλαντούχα. Ο Ingram από πέρσι δείχνει σημαντικά σημάδια μπασκετικής ωρίμανσης, τόσο εκτελεστικά, όσο και οργανωτικά, και η έλευση του LeBron θα τον ωφελήσει ιδιαίτερα.

Ο Ball μπορεί να μην ενθουσίασε στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού κατά τη rookie του σεζόν, αλλά αμυντικά ήταν εξαιρετικός, καθώς με 2,25 στο defensive real plus/minus είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε όλους τους guards της Λίγκας. Ο Hart αποδεικνύεται ένα πρότυπο σύγχρονου 3&D παίχτη που στο Summer League του Vegas ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ο Kuzma ίσως να μην είναι τόσο καλός, όσο το hype γύρω από αυτόν υποδεικνύει, αλλά εξακολουθεί να είναι παίχτης που είχε 37% από το τρίποντο σε 5,6 προσπάθειες ανά παιχνίδι και το σουτ του θα είναι διαρκώς χρήσιμο (και κρίσιμο). Τέλος, οι δύο νεαροί Ευρωπαίοι centers, Zubac και Wagner, έχουν δείξει αμφότεροι στοιχεία που υποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί η απώλεια του Randle. Ο μόνος παίχτης που αγωνίστηκε και στα 82 παιχνίδια της σεζόν 2017-18, συνεισφέροντας 16,1 πόντους και οχτώ rebounds κατά μέσο όρο και όντας ο κορυφαίος Laker σε WS, με 6,6, αφέθηκε ελεύθερος ενώ η ομάδα είχε τον τελευταίο λόγο στην free agency του, όντας restricted. Το δε συμβόλαιο που βρήκε, δύο χρόνια/$18 εκατ., είναι τόσο φιλικό για την ομάδα, που ακόμα κι αν -για όποιον λόγο- ο Randle δεν συμπεριλαμβανόταν στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των Lakers, θα αποτελούσε ένα πολύ εύκολα ανταλλάξιμο asset, που δεδομένα άξιζε να διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους. Και με χώρο στο salary cap να υπάρχει έτσι κι αλλιώς, αφού δεν ήρθε δεύτερο max συμβόλαιο, πραγματικά προς ώρας φαντάζει ανεξήγητη η μη παραμονή τους στην ομάδα. Εκτός κι αν πάλι έχει να κάνει με τις κακές σχέσεις μεταξύ Lakers και CAA που αναφέραμε και ανωτέρω.

Meme Squad

Και αν ως εδώ είχαμε εκπλήξεις, κατά βάση αρνητικές, εκεί που πραγματικά πάψαμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει ήταν όταν άρχισαν να ανακοινώνονται τα ονόματα που θα έδιναν εμπειρία στο roster: Rajon Rondo ($9 εκατ.), JaVale McGee (veteran minimum, $2,4 εκατ.), Lance Stephenson ($4,5 εκατ.) και -κερασάκι στην τούρτα- Michael Beasley ($3,5 εκατ.), όλοι σε ετήσια συμβόλαια.

Οι οπαδοί των Lakers που κοιμήθηκαν ονειρευόμενοι πεντάδα με LeBron-Kawhi-George-Boogie, ξύπνησαν κάθιδροι και αδυνατώντας να χωνέψουν την νέα πραγματικότητα. Και εν προκειμένω αδυνατώ να το θέσω καλύτερα από ό,τι το έκανε η Rachel Nichols του ESPN στον ίδιο τον LeBron στην πρόσφατη συνέντευξη που του πήρε:

“You got a “Shaqtin’ a Fool” MVP, you have a guy who wears wrist watches on his ankles, you have someone who likes to blow in other players’ ears”

“Αλήθεια, τώρα;”, που αναρωτιέται και ο Gus στα HogQuarters σε κάθε παράλογο.

Στους προαναφερθέντες να προσθέσουμε και την επιστροφή του Caldwell-Pope, του οποίου οι Lakers πληρώνουν τα σπασμένα της Klutch και της απόρριψης αυτής του συμβολαίου για τέσσερα χρόνια έναντι $70 εκατ. που του είχαν προσφέρει οι Pistons το προηγούμενο καλοκαίρι, δίνοντάς του, μετά τα $17 εκατ. πέρσι, άλλα $12 εκατ. για την επόμενη σεζόν, μόνο και μόνο για να αναρωτιούνται οι οπαδοί της ομάδας γιατί κόβει λεπτά συμμετοχής από τον Josh Hart.

Ερωτηματικά

Και ενώ σε κάποιες ερωτήσεις οι απαντήσεις είναι σαφείς, υπάρχουν μία σειρά από ερωτήματα που γεννήθηκαν από αυτή την αλλαγή πορείας, από αυτό το “inevitable plan” που για μήνες βλέπαμε να ξετυλίγεται μπροστά μας και τελικά μόνο “inevitable” δεν ήταν.

Και αν η πρώτη απάντηση στο “γιατί ρε παιδιά αυτό το roster, αυτό το back-up plan;” είναι εύκολη και απλή και λέει “είναι μια one-off ομάδα”, καθώς όλα τα συμβόλαια της “Meme Team” είναι ετήσια και του χρόνου δεν θα υπάρχουν στα βιβλία της ομάδας, υπάρχουν μια σειρά από έτερα ερωτήματα που παραμένουν.

Όπως: “Πώς περιμένετε να είναι ανταγωνιστικοί όλοι αυτοί τότε όταν ξέρουν πως δεν υπολογίζονται για τη συνέχεια;”.

Αλλά κυρίως, κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το γιατί δεν αναζητήθηκαν άλλοι παίχτες στη θέση τους, παίχτες που -στα (καλοκαιρινά) επί χάρτου σχέδια- φαντάζουν πιο χρήσιμοι. Γιατί, λοιπόν, ο McGee σε ετήσιο για $2,4 εκατ. κι όχι διατήρηση του αξιοπρεπέστατου -και- πέρσι Brook Lopez στα $3,4 που πήρε από τους Bucks, επίσης για έναν χρόνο; Γιατί ο Stephenson στα $4,5 εκατ. κι όχι ο Ellinghton στα $6,2 εκατ. που είναι εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων; Γιατί ο KCP στα $12 εκατ. και όχι ο Tyreke Evans, επίσης σε ετήσιο, στα ακριβώς ίδια χρήματα; Και -κυρίως- γιατί ο Beasley στα $3,5 εκατ. κι όχι τα ίδια χρήματα να τα κάνουν απλά σαΐτες και να τα πετάξουν στον Ειρηνικό να τα μαζέψουν ψαράδες; Ειδικά από την στιγμή που στο roster υπάρχει ακόμα ο Deng.

Και είναι εύλογο ερώτημα αναφορικά με τον τελευταίο είναι το πως γίνεται ένας από τους καλύτερους 50 παίχτες της Λίγκας προ μόλις τεσσάρων χρόνων, όντας ένας εξαιρετικός two-way παίχτης, στα 33 του, να μην μπορεί να σταθεί ούτε πέντε λεπτά εδώ και δύο χρόνια μέσα στο παρκέ; Ναι, έχει γράψει “thibod-ian miles”, αλλά δεν γίνεται από τα 30 του να αντιμετωπίζεται σαν βετεράνος πολέμου! Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μια -όποια!- λύση από τον πάγκο στο “3” και στο “4”; Δύο φορές all star και all defensive team έχει υπάρξει άλλωστε. Ακόμα και για λόγους διατήρησης της όποιας ανταλλάξιμης αξίας του5)Για να τον πάρει κι αυτόν στους Wolves o Thibodeau στην τελική!.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα “γιατί οι συγκεκριμένοι και όχι οι εναλλακτικές τους” βασίζεται στην χρόνια πεποίθηση πως ο LeBron χρειάζεται σουτέρ γύρω του για να αποδώσει καλύτερα. Και εκεί έξω υπήρχαν σαφέστατα καλύτεροι σουτέρ από αυτούς που εν τέλει αποκτήθηκαν.

Επίσης, ποιο θα είναι το rotation της ομάδας; Μια ομάδα NBA συνήθως έχει οχτώ παίχτες που ξέρουν πως θα παίζουν αρκετά, δύο με τρεις που ξέρουν πως θα παίζουν λίγο, και οι υπόλοιποι έχουν συναίσθηση του συμπληρωματικού του ρόλου τους. Η αρχική ανάγνωση του roster είναι πως και οι νεαροί πρέπει να παίζουν για να πάρουν εμπειρίες και να δει τόσο η ομάδα, όσο και ο LeBron πόσο δένουν με αυτόν, αλλά και οι βετεράνοι, θέσει και φύσει, θέλουν να παίζουν, τόσο γιατί θεωρούν εαυτούς καλύτερους, όσο και επειδή, αφού είναι σε μονοετή συμβόλαια, κυνηγάνε το επόμενο καλό τέτοιο.

Kι αν ο Rondo κάθε χρόνο στα Playoffs μεταμορφώνεται στην super ήρωα έκδοσή του, τον “Playoff Rondo”, και ενδεχομένως να είναι ακριβώς το αρχέτυπο που ο Ball μπορεί να ακολουθήσει, ο Beasley έρχεται και πέφτει ακριβώς πάνω στη θέση και τα λεπτά του Kuzma, ο KCP (πάλι) σε αυτά του Hart και ο Lance θα πάρει λεπτά στο “2” και στο “3”, άρα από Ingram και Hart επίσης.

Το όλο βάρος της συγκεκριμένης διαχείρισης πέφτει στον Luke Walton. O Walton, που στις δύο πρώτες του χρονιές έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα, και ως προς την εξέλιξη των παιχτών, αλλά και αγωνιστικά, τόσο βελτιώνοντας κατά 11 νίκες το ρεκόρ της ομάδας από την πρώτη στη δεύτερή του χρονιά (από 26 σε 37), αλλά κυρίως στήνοντας μια αξιοπρεπέστατη άμυνα (από χειρότερη της Λίγκας σε 12η σε Def. Rating), καλείται πλέον να αντεπεξέλθει στην μεγαλύτερη πρόκλησή του ως τώρα: να coachάρει μια ομάδα για να πρωταγωνιστήσει. Και να το κάνει βγάζοντας το καλύτερο από τον καλύτερο παίχτη του κόσμου, στα 33 προς 34 χρόνια αυτού. Ενός παίχτη με τον οποίον draftαρίστηκαν αμφότεροι το 2003.

Οι πληροφορίες λένε πως ήδη έχει απευθυνθεί για “οδηγίες” σε παλαιότερους προπονητές του LeBron και μένει να δούμε ποια θα είναι η δικιά του οπτική σχετικά με την χρησιμοποίησή του.

Κυρίως επειδή, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο από όλα τα ερωτήματα, είναι “γιατί ο LeBron στα 33 του να δεχτεί μια σεζόν -από τις όσες μετρημένες του έχουν μείνει σε top επίπεδο- ως προπαρασκευαστική, ως χαμένη;”. Ιδίως όταν την ώρα που οι υπόλοιποι παίχτες του draft του (2003) είτε έχουν αποδεχτεί περιφερειακούς, συμπληρωματικούς αγωνιστικά ρόλους, είτε έχουν αποχωρήσει από το άθλημα, εκείνος τρέχει το ασύλληπτο σερί των οχτώ σερί Τελικών.

Σενάρια

Οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν στα ανωτέρω ερωτήματα είναι ποικίλες, κάποιες πιο πειστικές, κάποιες λιγότερο, και μέχρι να τις δούμε να πραγματοποιούνται ή να διαψεύδονται μέσα στα ΝΒΑικά παρκέ, μόνο ως σενάρια μπορούμε να τις παραθέσουμε.

Από την άλλη, την οπτική του σε κάποιες εξ αυτών έδωσε ο ίδιος ο LeBron μέσω της συνέντευξης που έδωσε στην Rachel Nichols του ESPN -που αναφέραμε και ανωτέρω- με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του σχολείου που ίδρυσε και χρηματοδοτεί μέσω του ιδρύματός του “LeBron James Family Foundation”, σε συνεργασία με τα δημόσια σχολεία της πόλη του Akron, από όπου κατάγεται, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν αλλά και εκείνα που μεγαλώνουν σε προβληματικό περιβάλλον.

Έτσι, απαντώντας στην ερώτηση “μα γιατί να χάσεις μια σεζόν, και δη στο prime της καριέρας σου” που αναρωτηθήκαμε κι εμείς ανωτέρω, ο LeBron απαντά:

“I don’t even look at it like that, ’cause I don’t feel like this is one of the last years of my prime. I think that’s another statistic number, and I’ve always been a part of beating the odds in life. Being around my kids allow — it gives me even more and more time in my youth. I don’t feel like this is even a rebuilding year for us. We have an opportunity to do something that a lot of people don’t think we can do. And we love the notion of, “it’s another rebuilding year and we don’t have enough.” So that will motivate the guys that we have anyway.”

Ενώ στο γιατί αυτό το roster, πως και ξαφνικά τέτοια εμπιστοσύνη σε νεαρούς, κάτι που δεν είχε ξαναδείξει στην ως τώρα διαδρομή του, η απάντησή του ήταν:

“Build championship habits -and I’m not even saying that we’re a championship team now- but building championship habits so when we get to that point– we can fall back on something. We have a great young core. We have great veterans. We have a great system and a great organization, more importantly. So it should be fine.”

Και όσο και αν οι υπόλοιπες απαντήσεις του δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικές αναφορικά γιατί αυτό το αλλόκοτο supporting cast πέρα από τους νεαρούς6)Η απάντηση ήταν “επειδή αυτοί οι τύποι αγαπάνε το μπάσκετ και ξυπνάνε και κοιμούνται θέλοντας να παίξουν μπάσκετ”. Κι ο Χάτσιος το κάνει αυτό, αλλά μάλλον δεν αρκεί για να παίξει στους Lakers…, η απάντηση που διαρρέει από τον front office των Lakers είναι πως μετά από πολύωρες συζητήσεις με τον LeBron7)Προφανώς και δεν μπορεί να έχει συμβεί όλο αυτό με αφετηρία συζητήσεων την 1η Ιούλη, ε;! κατέληξαν πως στόχος δεν ήταν οι καλοί σουτέρ, αλλά παίχτες με ιδιαίτερα υψηλό μπασκετικό IQ.

Και αν και δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αν τους μιλήσει κάποιος για μπασκετικό IQ, αυτοί θα σκεφτούν αυτόματα τον Beasley και τον McGee, η αναζήτηση υψηλού να μπασκετικού IQ για να τον πλαισιώσει, φαντάζει ως η σωστή προσέγγιση μετά το -ακόμα και σήμερα δυσκολοκατανόητο- collapse του J.R. Smith στον πρώτο Τελικό κόντρα στους Warriors.

Και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στους νεοαποκτηθέντες “Λιμνανθρώπους”: Όλοι τους -πλην Beasley- είναι εξαιρετικοί αμυντικοί και ικανοί χειριστές της μπάλας -πλην McGee-.

Και η συγκεκριμένη διαπίστωση μας οδηγεί στην σκέψη πως ενδεχομένως το πλάνο να προβλέπει την μετακίνηση του LeBron στο post ακόμα και σαν center, σε ρόλο δευτερεύοντος δημιουργού από εκεί, δημιουργώντας από εκεί ρήγματα, είτε ποστάροντας, είτε μοιράζοντας την μπάλα στους εξαιρετικούς cutters που οι Lakers πλέον διαθέτουν, είτε βρίσκοντας ελεύθερους τους όποιους σουτέρ, έχοντας τραβήξει την άμυνα πάνω του. Επιπρόσθετα, με τα στατιστικά για την στατικότητα (ξεκούραση) του LeBron μέσα στους αγώνες -και ιδίως στην άμυνα- να είναι αδιαμφισβήτητα πια, η μετακίνησή του στο post και η συμπλήρωσή του με εξαιρετικούς αμυντικούς να του προσφέρει επιπλέον ξεκούραση, κρατώντας για τον εαυτό του έναν ρόλο “λίμπερο” τύπου Draymond Green. Άλλωστε, στην small ball era του NBA, δεν είναι πολλοί οι centers που μπορούν να ποστάρουν τoν James αποτελεσματικά. Και η μετακίνησή του στο “C” ίσως και να είναι η απάντηση στο γιατί δυσκολευόμαστε να δούμε βασικό center στο ρόστερ της ομάδας, ή στο γιατί απομακρύνθηκε ο Randle, ένας παίχτης που τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά δεν θα ταίριαζαν με την LeBron-στο-post έκδοση του James.

Tέλος, μια ακόμη ενδεχόμενη απάντηση στο γιατί αυτό το roster και γιατί ένας χαμένος χρόνος, να είναι πως ο LeBron δεν τα βλέπει ως τέτοια. Στην εποχή της Λίγκας που οι αστέρες έχουν τον πλήρη έλεγχο και αποφασίζουν να συστρατευτούν για να κατακτήσουν το Larry O’Brien Trophy, μια εποχή που ο ίδιος ο LeBron δημιούργησε το 2010 με την μετακίνησή του στο Miami, εκείνος ενδεχομένως να αποφασίζει για μία σεζόν στον ακριβώς αντίθετο δρόμο: τον μοναχικό. Nα τα βάλει και πάλι μόνος του με τα θηρία της Δύσης. Να διαλύσει την κριτική περί “βόλτας στην εύκολη Ανατολή”.

Προσδοκίες

Και ενδεχομένως η συγκεκριμένη προσέγγιση να μην είναι εντελώς αβάσιμη, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Ατομικά, τα περσινά του νούμερα ήταν επιπέδου MVP (και ενδεχομένως και λίγο καλύτερα).

Το να καταφέρει να επαναφέρει τους Lakers στα Playoffs μετά την μεγαλύτερη απουσία της ιστορίας τους με αντίστοιχα με τα περσινά νούμερα, στο σκηνικό της -άγριας- Δύσης ενδεχομένως να του δώσει το πέμπτο αγαλματίδιο του Καλύτερου Παίχτη της καριέρας του (και να ισοφαρίσει έτσι τις κατακτήσεις του Jordan, στη δεύτερη θέση, πίσω από τα έξι του Kareem).

Ομαδικά, πάλι, το ρόστερ των φετινών Lakers είναι σαφώς καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό των Cavaliers, θέση προς θέση. Και οι Lakers μπορεί να έχουν επίσης νεαρό και άπειρο προπονητή, αλλά έχουν προπονητή που έχει δείξει πως είναι τέτοιος. Συνεπώς, ακόμα κι αν ούτε για πλάκα δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση η φετινή Δύση με την περσινή Ανατολή, μια Δύση στην οποία, πλην Kings και Suns, όλες οι υπόλοιπες ομάδες είναι δυνάμει διεκδικήτριες μιας θέσης στα Playoffs, ο LeBron δεν θα μείνει εκτός post season. Kαι αν αυτό από μόνο του δεν μπορεί να θεωρηθεί κατόρθωμα για τον LeBron, δεδομένα, μετά την πιο μαύρη πενταετία του franchise, θα θεωρηθεί -και με το παραπάνω- επιτυχία για το νέο management των Lakers, ένα επιτυχημένο πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Hog-οπτική

“Μα κάνεις όλη αυτή την αναδιάρθρωση του ρόστερ, παίρνεις τον καλύτερο παίχτη μπάσκετ8)γκμουχ -της Ιστορίας- γκμουχ απλά και μόνο για να μπεις Playoffs;!:”. Ναι, προφανώς δεν μπορεί να είναι αυτό ένα ικανοποιητικό σχέδιο, αλλά μπορεί να είναι απλά το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η διαφορετικότητα της όλης προσέγγισης της πλευράς James σε σχέση με κάθε προηγούμενη μετακίνησή του, άλλωστε, αυτό υποδεικνύει. Άλλωστε, ο στόχος δεν είναι κάποιος απλός ή εύκολος: είναι να εκθρονίσεις την καλύτερη ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε παρκέ NBA από την κορυφή. Μια ομάδα, που υγιής η πεντάδα της, αποτελείται από πέντε All Stars και μάλλον καλύτερους από τους αντίστοιχους All Stars όποιας καλύτερης πεντάδας θα μπορούσε να κατεβάσει η Ανατολή στο φετινό All Star Game9)Αν υγιείς: Simmons, Irving, Kawhi, Giannis, Embiid.. Τόσο καλή. Οπότε μάλλον, όταν από τον Φλεβάρη ακόμα, δύο από τους πιο έγκριτους δημοσιογράφους του ESPN, οι Ramona Shelburne και Adrian Wojnarowski, έγραφαν πως “οι Lakers στοχεύουν στη μεθεπόμενη σεζόν”, να είχαν καλή εσωτερική πληροφόρηση. Όλα πλέον συνηγορούν πως κάπου εκεί χρονικά απομακρύνθηκε ο Paul George και με τον Kawhi να αποτελεί long shot, ξεκίνησε ο προγραμματισμός για την offseason του 2019. Μα ακόμα και σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί τελικά επιλέγει ο σχηματισμός αυτής της “Meme Team”. Ξεκάθαρη απάντηση κανείς μας δεν μπορεί ακόμα να δώσει. Ενδεχομένως η απάντηση να κρύβεται εκεί που κρυβόταν και στους περσινούς Rockets όταν αποκτούσαν τον Paul: να βλέπουν στις αναλύσεις τους κάτι που εμείς δεν μπορούμε ακόμα να δούμε ή να καταλάβουμε. Στο αντεπιχείρημα “μα ο Beasley και ο McGee δεν είναι Paul!” δεν έχω το παραμικρό χειροπιαστό να αντιτάξω. Μόνο το θεωρητικό, πως οι Buss, Magic, Pelinka, Walton, LeBron, Lakers’ analytics department, έχουν τόσο μπασκετικό IQ συγκεντρωμένο, που προσωπικά διστάζω να κατακρίνω το σχέδιο, όσο σκεπτικός -ως δύσπιστος- κι αν παραμένω απέναντι σε αυτό.

Ως δεδομένα μπορώ να θεωρήσω, ωστόσο, μερικά συγκεκριμένα σενάρια:

  • η κουλτούρα του οργανισμού και των αποδυτηρίων θα διαμορφωθεί όπως οι Magic, Walton και LeBron υποδείξουν, κι όχι προς την κατεύθυνση που τα τρελοκομεία που μάζεψαν θα έχουν ροπή προς,
  • οι Lakers θα μπουν Playoffs, ακόμα κι αν δεν έχουν πλεονέκτημα έδρας. Η παρουσία του LeBron από μόνη της τους δίνει στην ήδη καλή περσινή τους βάση τις 10-11 επιπλέον νίκες που χρειάζονται. Αν οι περσινοί τρίτοι Blazers είχαν 49 νίκες, οι Lakers σίγουρα θα πάνε από τις 37 στις 47+, ένα νούμερο πέρα για πέρα αρκετό για είσοδο στην post season, ειδικά στη Δύση των αλληλοσπαραγμών.
  • ο LeBron θα κάνει και πάλι επιπέδου MVP σεζόν.
  • οι σαμπάνιες των Lakers θα πρέπει να παραμείνουν στο ψυγείο, για κάποιο -εύλογο- διάστημα ακόμα. Οι Warriors πάλι, θα ανοίγουν ξανά τις δικές τους σε δέκα μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, το κορυφαίο franchise του NBA έχει γυρίσει σελίδα και έχει ήδη αρχίσει να γράφει τις πρώτες γραμμές σε αυτήν. Και η ανάγνωση των ονομάτων του Magic, του LeBron, του Pelinka, σε αυτές τις πρώτες γραμμές, αποπνέει μια αισιοδοξία πως τα banners των 16 Πρωταθλημάτων και των 12 Αθλητών που κοσμούν την οροφή του Staples Center πιθανότατα θα έχουν αυξηθεί μετά το πέρας της αγωνιστικής παρουσίας του LeBron James στο ρόστερ τους.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Του κόσμου; Του σύμπαντος; Και των διπλανών τέτοιων;
2 Παράτυπη προσέγγιση παιχτών από παράγοντες άλλων ομάδων, πριν την 1η Ιουλίου, όταν και ξεκινά επίσημα κάθε χρόνο η offseason.
3 Μα τον όποιον, μου φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο αυτό, με τα όσα έχουν προηγηθεί!
4 Στο trade μεταξύ Indiana, Denver, Phoenix και Cleveland, όπου ο Love πήγαινε στο Denver, ο George και ο Bledsoe στους Cavs, ο Kyrie στους Suns και ο Garry Harris στην Indiana και που χάλασε για την προστασία του pick του 2019 που ζήτησαν οι Pacers από τους Cavaliers. Όταν το έμαθε ο Kyrie είναι που απαίτησε να φύγει.
5 Για να τον πάρει κι αυτόν στους Wolves o Thibodeau στην τελική!
6 Η απάντηση ήταν “επειδή αυτοί οι τύποι αγαπάνε το μπάσκετ και ξυπνάνε και κοιμούνται θέλοντας να παίξουν μπάσκετ”. Κι ο Χάτσιος το κάνει αυτό, αλλά μάλλον δεν αρκεί για να παίξει στους Lakers…
7 Προφανώς και δεν μπορεί να έχει συμβεί όλο αυτό με αφετηρία συζητήσεων την 1η Ιούλη, ε;!
8 γκμουχ -της Ιστορίας- γκμουχ
9 Αν υγιείς: Simmons, Irving, Kawhi, Giannis, Embiid.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Keyser Söze August 3, 2018 at 13:10 -

    “Μόνο το θεωρητικό, πως οι Buss, Magic, Pelinca, Walton, LeBron, Lakers’
    analytics department, έχουν τόσο μπασκετικό IQ συγκεντρωμένο, που
    προσωπικά διστάζω να κατακρίνω το σχέδιο, όσο σκεπτικός -ως δύσπιστος-
    κι αν παραμένω απέναντι σε αυτό.”

    ΕΓΩ

  2. nick August 3, 2018 at 15:27 -

    υποτιμάτε παρα πολυ τον Beasley παιδια ενω ερχεται απο 2μιση (μιση με houston, Bucks, Knicks) πολυ σοβαρε σεζον εντος και εκτος γηπεδων. Θα σας διαψευσει, οπως και ο Rondo