Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E13: “Three Teams in the Verge of ‘Blow It Up’ “

Posted on Dec 1 2018 - 8:10pm by Loukas Moschoulas

hΜετά από μερικές μέρες αδράνειας, το Ball Hog’s Weekly Report επιστρέφει σχεδόν μετά από μια βδομάδα (να μην στολίσουμε και εμείς ρε παιδιά;!) τιμώντας για πρώτη φορά κυριολεκτικά την ονομασία του για φέτος, και κάνει μερικές βόλτες από Νέα Ορλεάνη, Charlotte και Cleveland. Για σβήσιμο, περάστε και για μερικά σφηνάκια! Α, και καλό μήνα!

Με .500 ρεκόρ θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τον Davis ή πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση στα επόμενα 60 παιχνίδια;

Οι προσθήκες των Elfrid Payton και Julius Randle το καλοκαίρι έδειξαν ότι η ομάδα θα είναι καλύτερη από την περσινή σεζόν παρά τη φυγή του Cousins. Ο πρώτος ξεκίνησε δυναμικά τη σεζόν με triple double στην πρεμιέρα και έδειξε να ταιριάζει ιδανικά ως δεύτερο guard δίπλα στον Jrue Holiday. Όμως ο τραυματισμός του στο μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού θα τον αφήσει έξω -τουλάχιστον- μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου και αυτό στοιχίζει στους Pelicans, όσο και αν αυτό φάνταζε τρελό να το πει κανείς στις αρχές της σεζόν και με βάση τις τελευταίες σεζόν του νεαρού guard. Από την άλλη, ο πρώην forward των Lakers δείχνει να βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη, καθώς είναι αυτός που έρχεται από τον πάγκο των Pelicans, τελειώνει αρκετά παιχνίδια στη θέση “3” δίπλα σε Mirotic και Davis, με τον ίδιο βρίσκεται στις τέσσερις από τις πέντε 5άδες που έχουν παίξει πάνω από 20 λεπτά μέσα στην σεζόν και έχουν το καλύτερο points differential.

Ένα από τα πράγματα που έχουν πληγώσει την ομάδα της Νέας Ορλεάνης είναι η συμπεριφορά της μακριά από το Smothie King Center, καθώς μετράει 2-10 σε σχέση με το 9-2 στο δικό της γήπεδο. Και το οξύμωρο σε αυτό το στατιστικό είναι ότι οι δύο νίκες είναι σε καλές έδρες, όπως το Houston και το Toronto. Κάτι ακόμα που πληγώνει τους Pelicans είναι το ποσοστό τους στο τρίποντο, καθώς βρίσκονται στην 21η θέση σε ολόκληρο το NBA με 34,4%. Στον συγκεκριμένο τομέα, εκτός από τους Holiday και Randle που έχουν ποσοστό κάτω από 30% (26,6% και 28,2% αντίστοιχα), δεν βοηθούν καθόλου και οι Ian Clark και Darius Miller, που δεν δείχνουν σε κανένα σημείο στην αρχή της σεζόν να έχουν κάνει το βήμα παραπάνω.

Σε αντίθεση φυσικά με τον E’Twaun Moore, οποίος πραγματικά, “χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος” να είναι τόσο καλός, βοηθάει σε όλες τις γωνίες του παρκέ. Ίσως είναι ο πραγματικός Most Improved Player, γιατί βελτιώνει πάρα πολύ αυτό που θέλει η ομάδα του. Και γιατί έχει καταφέρει σε μια διετία να γίνει από ένας μέτριος, κυρίως επιθετικός backup combo guard, ένα ζηλευτό wing, που θα ήθελε κάθε ομάδα. Και τούτο καθώς σουτάρει εξαιρετικά από το τρίποντο, και δεν έχει μόνο ένα από τα πιο γλυκά στο μάτι floaters της Λίγκας, αλλά όπως ανέδειξε πρόσφατα και ο Zach Lowe, ίσως το αποτελεσματικότερο. Σε όλα αυτά βάζουμε και το γεγονός ότι δεν κάνει σχεδόν ποτέ λάθη, κληρονομιά των ημερών που έπαιζε και point guard, και αυτό το διάβασμα που μπορεί να κάνει την ώρα που η επίθεση τρέχει, είναι κρίσιμο στον υψηλό ρυθμό που παίζουν οι Pelicans. Μοναδικό τρωτό του σημείο το 67,6% στις ελεύθερες βολές.

Κλείνοντας, οι Pelicans δείχνουν να είναι διαφορετικοί φέτος, αν μπορούσαν να προσθέσουν έναν Kyle Korver (που δυστυχώς για αυτούς δεν μπορούν πλέον, και παρακάτω θα σας πούμε -αν δεν ξέρετε ήδη- το γιατί) και με την επιστροφή του Payton θα λέγαμε ότι θα ήταν φαβορί για ένα δυνατό κλείσιμο στην σεζόν. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε το γεγονός πως ο Davis ίσως διανύει την τελευταία του σεζόν στην Louisiana και εικάζουμε πως θα επιθυμεί και ο ίδιος να επιδοθεί σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική χρονιά, με την ομάδα που τον επέλεξε στο draft.

Κι όμως οι Cavaliers βγήκαν κερδισμένοι από trade!

Προφανώς όσο γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γίνει γνωστό παντού πως οι Cavaliers αντάλλαξαν τον Kyle Korver στους Utah Jazz1)Αυτοί που λέγαμε παραπάνω ότι πρόλαβαν τους Pelicans. και πήραν πίσω δύο μελλοντικά picks δευτέρου γύρου, του 2020 και του 2021, με το δεύτερο να είναι των Wizards. Μέσα σε αυτό το πακέτο, προσθέστε και τον χιλιοταλαιπωρημένο από τραυματισμούς Alec Burks, ο οποίος, όμως, όσο μένει γερός είναι ικανός για κάποιες εκλάμψεις. Και το ερώτημα είναι το εξής: Βγήκαν οι Cavs κερδισμένοι; Και όμως ναι, αν αναλογιστεί κανείς πως όλα τα παραπάνω τα πήραν για έναν 37χρονο. Κανείς δεν αμφιβάλει πως ο Korver είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ, αλλά το ότι έδωσαν δύο picks για τον ίδιο, είναι κάτι που μας ξεπερνάει.

Ειδικά από την στιγμή που το ένα είναι των Wizards, και άρα το πιθανότερο είναι να έχει αξία, μιας και δεν διαφαίνεται σωτηρία για το μέλλον τους. Αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα για την κάθε πλευρά ξεχωριστά. Oι Jazz χρειάζονταν επιτακτικά την προσθήκη ενός καλού σουτέρ, αφού μιλάμε για την ομάδα που βρίσκεται στην 28η θέση της Λίγκας, όσον αφορά το ποσοστό από την γραμμή των τριών πόντων. Σε πρώτη ανάγνωση λοιπόν, οι Jazz ήθελαν να λύσουν… χθες αυτό το πρόβλημα και ο Korver, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον οργανισμό μιας και αγωνίστηκε για τρεις σεζόν εκεί, και η περίπτωση του βετεράνου είναι ιδανική. Μιλάμε για έναν παίχτη που αγωνίζεται σκάρτα 16 λεπτά φέτος και το ποσοστό του στο τρίποντο φτάνει το 46,3%.

Ωστόσο, τα φετινά νούμερα του Korver, τόσο από πλευράς συμμετοχής, όσο και από πλευράς προσπαθειών από τα 7,25 είναι τα μικρότερα εδώ και εννιά χρόνια, δηλαδή από την τελευταία του χρονιά στους Jazz2)Πηγή: basketball-reference.com. Επιπλέον, σε μια ομάδα που αποτελεί μία εκ των σεμιναριακών αμυνών της Λίγκας, είναι ενδιαφέρον να δούμε πως ο coach Snyder θα καλύψει το αργό κορμί του νέου του παίχτη και δεν θα αφήνει κενά. Ειδικά όταν αναφερόμαστε για έναν παίχτη που τα τελευταία Playoffs έδειξαν πως αποτελεί μαύρη τρύπα στην άμυνα, με κάθε επίθεση να τον σημαδεύει ανελέητα από την άνοιξη κι ύστερα. Συνεπώς, το γεγονός πως πρόκειται για short term fix για τους Jazz κάνει την τιμή ακόμα υψηλότερη. Από πλευράς μισθολογικού πάντως, οι Jazz δεν “φορτώνονται” τον Korver, μιας και του χρόνου που είναι η τελευταία χρονιά του τριετούς συμβολαίου που είχε υπογράψει, από τα $7,5 εκατ., μόνο τα $3,4 είναι εγγυημένα. Το πρώτο τεστ πάντως πάνω στο παρκέ ήταν πέρα για πέρα θετικό, αφού ο Korver τελείωσε την πρεμιέρα του κόντρα στους Hornets έχοντας 4/6 τρίποντα και του Jazz 18/40 σύνολο, ήτοι 45%. Όχι κι άσχημα.

Οι Cavs από την άλλη, μπορούν να χαμογελούν. Αντάλλαξαν έναν 37χρονο και πήραν πίσω picks τα οποία θα μεταφραστούν σε νεαρούς παίχτες και -γιατί όχι- διαμαντάκια, ειδικά αν αναλογιστούμε το ταλέντο που υπάρχει διαθέσιμο τα τελευταία χρόνια σε κάθε draft, ακόμα και στα βάθη αυτών. Το σημαντικό είναι πως σιγά-σιγά ο κορμός του LeBron James αρχίζει και διαλύεται και η ομάδα κοιτάει στο μέλλον χωρίς “βαρίδια”. Όσον αφορά τον Burks; Εδώ σαφώς οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος των Cavs, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του. Στη φάση που βρίσκονται, όμως, οι Cavs, η παρουσία του Burks δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο τη μοίρα τους και τα πλάνα τους. Ο παίχτης βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, το καλοκαίρι θα μείνει ελεύθερος (ως Unrestricted Free Agent), συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε πως στόχος του είναι να μείνει υγιής και να παίξει για το επόμενο συμβόλαιό του -όπου και αν το βρει αυτό. Όλοι χαρούμενοι στο Cleveland λοιπόν, πάντα τέτοια.

Michael, θέλεις να έχεις All Star παίκτη ή ομάδα;

Μετά τα τρομερά του παιχνίδια πριν από δύο ακριβώς εβδομάδες απέναντι σε 76ers και Celtics, όπου σκόραρε 60 και 43 πόντους αντίστοιχα, η κουβέντα για το super max contract στον Kemba Walker ακούγεται όλο ένα και περισσότερο στην Charlotte. Ο Νεοϋορκέζος guard διανύει την καλύτερη του σεζόν στο NBA, με career highs σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: 27,1 pts, 44,7% εντός πεδιάς, 4,1 rebs, και 6,2 as,s θέλοντας να μην αφήσει περιθώρια στην διοίκηση της ομάδας να σκεφτεί αν πρέπει να του δώσει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στο NBA.

Και την εβδομάδα που διανύουμε, με τις νίκες απέναντι σε Milwaukee και Atlanta (και παρά την ήττα απέναντι στους Jazz), οι Hornets δείχνουν να σταθεροποιούνται σε τροχιά Playoffs, χωρίς όμως να δείχνουν να μπορούν για το κάτι παραπάνω, ένα καλύτερο πλασάρισμα από την έκτη θέση για παράδειγμα. Και σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει το supporting cast. Ο Nicolas Batum πληρώνεται $24 εκατ. για 9,3 pts, 5,5 rebs και 3,4 ass, ο MKG για μία ακόμα σεζόν στην καριέρα του δεν επιχειρεί καν προσπάθειες εκτός τριπόντου (έχει σουτάρει 10 τρίποντα σε 16 παιχνίδια), ο Zeler είναι απλά ο Zeler, με τα λίγα καλά του και τα πολλά μέτρια του, ενώ ακόμα και ο Malik Monk που περιμέναμε να προσφέρει περισσότερα φέτος, έχει πολύ άσχημο ποσοστό, ενώ είναι ο τρίτος σε προσπάθειες στην ομάδα μετά τους Walker και Lamb. Ο δε Kaminsky είναι εντελώς εκτός rotation. Έτσι η ομάδα διανύει μία ακόμα σεζόν που απλά θα μπει στα playoffs ελλείψει ανταγωνισμού.

Ειδική μνεία για παίκτη -πλην Walker- που προσπαθεί φέτος θα πρέπει να γίνει μόνο για τον Jeremy Lamb, που χρόνο με τον χρόνο δείχνει να βελτιώνεται στην Charlotte, έχοντας φέτος 15,4 pts, 5,4 rebs, 1,8 asts, 1,3 stls με σχεδόν 38% στο τρίποντο.

Στις προηγούμενες επτά χρονιές του Kemba στο NBA βέβαια, η ομάδα έχει καταφέρει να προκριθεί στην post season μόλις δύο φορές. Και εκεί είναι το ερώτημα που τίθεται στην Charlotte: είναι ο Kemba Walker ο παίκτης που μπορείς γύρω του να στήσεις μια ομάδα ώστε να πρωταγωνιστήσεις, έστω στην Ανατολή, δίνοντας του το super max ή πρέπει να κοιτάξεις τις εναλλακτικές που έχεις μέχρι το trade deadline και να κερδίσεις όσα περισσότερα μπορείς από την φυγή του star σου; Όπως ανέφερε και ο Νίκος μερικές μέρες νωρίτερα η επιλογή που θα βοηθήσει τους Hornets είναι ξεκάθαρα η δεύτερη.

Michael μπορεί να μας κατηγορούν ως LeBronικούς εδώ στο BallHog, αλλά με σένα μεγαλώσαμε. Δείξε επιτέλους ότι μπορείς να είσαι ιδιοκτήτης μιας ομάδας που παίρνει δύσκολες αποφάσεις και για το καλό σου δώσε τον Kemba παίρνοντας δύο-τρία picks μαζί με δύο νεαρούς παίκτες, κάνε tanking δύο χρόνια για να διώξεις από πάνω σου τα συμβόλαια των Batum, Biyombo κυρίως, αλλά και των Zeller και Marvin Williams δευτερευόντως, επίλεξε σωστά στα επόμενα τρία drafts -όπως έκανες τις δύο τελευταίες χρονιές με Monk και Bridges- και το 2021 θα μπορούμε να μιλάμε για μία νέα ομάδα που έχει προοπτική να πρωταγωνιστήσει στην Ανατολή.

Σφηνάκια

1/ Οι ελπίδες που έχουν από πέρυσι οι Knicks για τον Frank Ntilikina, δεν έχουν κρυφτεί ποτέ από την πλευρά της ομάδας. Ωστόσο, η εικόνα του νεαρού Γάλλου στα τελευταία δύο παιχνίδια, κόντρα σε Pistons και Sixers, ήταν αποκαρδιωτική, καθώς δεν θυμόμαστε πότε μπορεί να ήταν η τελευταία φορά που ένας παίχτης αγωνίστηκε για κάτι περισσότερο από 28 λεπτά συνολικά και δεν προσέφερε τίποτα. Προσέξτε μας… ΤΙΠΟΤΑ!!!

2/ Welcome back Jabari Parker!

3/ Τρία triple-doubles στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια για τον Russell Westbrook και οι Thunder έφτασαν στο 13-7. Μυρίζει περαιτέρω ξέσπασμα του “Brodie”, ειδικά αν του “σφυρίξει” κανείς την κάτωθι λίστα:

4/ Ρεκόρ τριπόντων στην ιστορία του franchise των Blazers πέτυχε ο Damian Lillard κόντρα στους Magic, σημειώνοντας 10, επίδοση που αποτελεί και δικό του υψηλό. Να σημειώσουμε πως ο “Dame” πέτυχε και τα 10 τρίποντα σε τρεις περιόδους, ενώ παράλληλα με αυτή του την επίδοση, πλαισίωσε ένα πολύ κλειστό γκρουπ τριών παιχτών:

5/ Κevin, αγόρι μου, χρειάστηκε να βάλεις 44 για να κερδίσετε του Kings και 49 για να κερδίσετε του Magic. Είσαι σίγουρος πως ακόμα σκέφτεσαι να πας μόνος σου στους Knicks;! Και οι 51 σου δεν έφτασαν καν για τους Raptors…

6/ Βρείτε τις διαφορές:

 

7/ Το θέμα δεν είναι να κάνεις κάτι συνέχεια. Είναι όταν το κάνεις, να το κάνεις με στυλ.

 

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Αυτοί που λέγαμε παραπάνω ότι πρόλαβαν τους Pelicans.
2 Πηγή: basketball-reference.com