Western Conference Semifinals 2018: Houston Rockets s vs Utah Jazz

Posted on Apr 29 2018 - 7:21pm by Loukas Moschoulas

Για όγδοη φορά στην ιστορία τους, οι Rockets και Jazz συγκρούονται στην post season, με τους “βουνίσιους” να προηγούνται με 5-2. Οι δύο από τις πέντε αναμετρήσεις ήταν σε τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας το 1994, όταν πέρασαν οι “Ρουκέτες” και κατέκτησαν το Πρωτάθλημα, και το 1997, όταν οι Jazz έφτασαν με τη σειρά τους σε Τελικούς, πέφτοντας για πρώτη φορά πάνω στον μεγάλο MJ. Από την τελευταία τους αναμέτρηση, βέβαια, το 2008, έχει περάσει μια δεκαετία και τη θέση των McGrady και Yao έχουν πάρει οι Harden και Paul, ενώ στην Utah έχει ήδη ξεχαστεί το δίδυμο DWill και Boozer, με τον Donovan Mitchell να έχει κλέψει τις καρδιές όλων.

Στη Regular Season

05/11/2017: Jazz 110 @ Rockets 137

07/12/2017: Rockets 112 @ Jazz 101

18/12/2017: Jazz 99 @ Rockets 120

26/02/2018: Rockets 96 @ Jazz 85 

Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι της σεζόν, με τον Chris Paul απόντα, ο James Harden το πήρε πάνω του, σκοράροντας 56 πόντους, φτάνοντας στο παρά ένα από το να σπάσει το francise record που κατείχε ο Calvin Myrphy από το 1978, με 57. Και γράφουμε κατείχε, γιατί ο Harden τελικά έσπασε αυτό το ρεκόρ, στις 22 Ιανουαρίου απέναντι στους Knicks σκοράροντας 60. Ο “Μούσιας” σκόραρε 56 όμως σε εκείνο το παιχνίδι σουτάροντας 19/25, με 7/8 τρίποντα. Όπως καταλαβαίνετε, ήταν από τα παιχνίδια που δεν μπορούσες να τον σταματήσεις με τίποτα.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια άξιο αναφοράς ήταν το τέταρτο δωδεκάλεπτο του τρίτου παιχνιδιού, στις 18 του Δεκέμβρη, στο οποίο οι Τεξανοί, με επιμέρους σκορ 41-15, κατάφεραν να κερδίσουν το παιχνίδι με 21 πόντους διαφορά. Ο Eric Gordon με 17 πόντους στην τελευταία περίοδο ήταν εκείνος που οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.

Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι τα τρία πρώτα παιχνίδια ήταν στο κακό διάστημα των Jazz, οι οποίοι ξεκίνησαν την σεζόν με 19-28 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου και έκλεισαν την σεζόν με ένα σερί 29-6. Η μία από τις έξι ήταν των Μορμόνων, δείχνει ότι οι Rockets έχουν βρει τον τρόπο να κερδίζουν εύκολα ή δύσκολα.

Άξιο αναφορές, βέβαια, και το τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τους Rockets να προέρχονται από παιχνίδι στο υψόμετρο του Denver το ακριβώς προηγούμενο βράδυ και τη Utah να βρίσκεται στο peak της φόρμας της, αλλά παρόλα αυτά οι πρώτοι να καταφέρνουν να επιβληθούν επί των Μορμόνων.

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο 
Houston Rockets (4-1 vs Minessota Timberwolves)

Ήταν από τις σειρές που λες και 10 παιχνίδια να έπαιζαν οι δύο ομάδες δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσουν τις τέσσερις νίκες οι Wolves. Ακόμα και στα ματς που οι Rockets δεν έπιασαν την απαιτούμενη απόδοση, κατάφερναν να κερδίσουν καθώς η δυναμικότητα των δύο ομάδων είχε μεγάλη διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο παιχνίδι, όπου όλη ομάδα σούταρε με μόλις 27% στα τρίποντα, με 3/25 να έχουν οι παίκτες των Rockets πλην του Harden (που σούταρε με 7/12). Με λίγα λόγια το one man show φάνηκε υπεραρκετό για το 1-0.

Κάτι που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε από αυτή τη σειρά θα είναι το τρίτο δωδεκάλεπτο του τέταρτου παιχνιδιού. Οι Rockets έκαναν την απόλυτη περίοδο. Σκόραραν 50 πόντους με 9/14 τρίποντα και 64,3%, 13/13 βολές, έξι assists και κανένα απολύτως λάθος.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και τα νούμερα του Clint Capela, οποίος δείχνει να είναι αυτός ακριβώς ο ψηλός που χρειάζονται οι Harden και Paul. Τελείωσε τη σειρά με 15,8 pts, 14,2 rebs και 67,3% FG%. Και όλα αυτά με έναν από τους καλύτερους νέους ψηλούς απέναντι του, τον Karls Antony Towns.

Τέλος, η σειρά μας πρόσφερε μια φωτογραφία που έγινε πίνακας, αποτελώντας μια καλλιτεχνική ματιά στον soon to be announced MVP.

Utah Jazz (4-2 vs Oklahoma Thunder)

Η σειρά αναμενόταν μια από τις πιο αμφίρροπες του πρώτου γύρου, με τους Thunder να παρατάσσουν ένα μάτσο μπαρουτοκαπνισμένους playoff performers, απέναντι στην -μάλλον άπειρη σε αυτό το επίπεδο- ομάδα των Jazz. Ο Donovan Mitchell αποτελεί το “α” και το “ω” των Μορμόνων στην επίθεση, και η κοινή λογική έλεγε ότι οι ηρωισμοί του θα μετριαστούν όταν θα συναντούσε απέναντί του έναν elite αμυντικό και μια ομάδα που έχει χρόνο να σχεδιάσει τα πλάνα της απέναντί του.
Φευ.
Ο Mitchell όχι μόνο δεν κώλωσε πουθενά, αλλά όσο περνούσαν τα παιχνίδια αισθανόταν ακόμα πιο άνετα, κλείνοντας τη σειρά -και την ταφόπλακα των Thunder- με μια οργιαστική εμφάνιση 38 πόντων, με 14/26 σουτ, στο παιχνίδι που ο Paul George έμεινε στους πέντε με 2/16 και ο Westbrook σούταρε σαν βουλιμικός.

Κι αν γεννήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι κάποιες αμφιβολίες για το αν μια ομάδα που βασίζεται πολύ στην μεθοδική αναζήτηση του καλού σουτ, χωρίς πολλούς creators μπορεί να λειτουργήσει στα Playoffs, διαψεύστηκαν άμεσα. Καθένα από τα επτά βασικά στελέχη διατήρησαν ή ανέβασαν τους αριθμούς τους, ακόμα κι  αν και ο Crowder έχει να επιδείξει μόνο την καυτή του νύχτα στην δεύτερη ήττα των Jazz.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παίχτη που έδωσε το κάτι παραπάνω στην σειρά με τους Thunder ήταν ο Joe Ingles. Ο Αυστραλός forward ανέβασε τους αριθμούς του σε πόντους και τρίποντα, ενώ κέρδισε και περισσότερο χρόνο στο παρκέ σε σχέση με την κανονική περίοδο. Όμως αυτό που δεν μπορεί να φανεί τόσο εύκολα στην στατιστική, είναι η άμυνα που έπαιξε στον Paul George, καταφέρνοντας να τον περιορίσει στα πιο πολλά παιχνίδια.

Regular Season 11,5 pts 2,5/5,7 3pts 44% 3pts 31,4 min
Playoffs 14,2 pts 3,5/7,5 3pts 46,7% 3pts 35,4 min
Γιατί θα περάσουν οι Rockets

Γιατί όταν βρίσκονται στη μέρα τους, και αυτό μόνο κάτι σπάνιο δεν είναι φέτος, τότε κανείς στο NBA δεν φαίνεται να μπορεί να τους κοντράρει ως τώρα. Μιλάμε για την ομάδα με το δεύτερο καλύτερο offensive rating, με 112,2 (μόλις 0,1 από το Golden State που είναι πρώτο), ενώ και στο αμυντικό κομμάτι η ομάδα του Mike D’Antoni έχει το έκτο καλύτερο defensive rating με 103,8, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να πάρουν παιχνίδια και από την άμυνα τους. Όπως, άλλωστε, αναφέραμε πως έγινε και στο πρώτο παιχνίδι της σειρά με την Minnesota.

Ένα ακόμα στατιστικό που δείχνει ότι δύσκολα θα χάσουν τη σειρά είναι ότι η τριάδα Paul-Harden-Capela, η οποία έχει τη φετινή σεζόν 48-4 (44-3 στην κανονική διάρκεια και 4-1 στην σειρά με τους Wolves). Ένα στατιστικό που πραγματικά δείχνει πόσο έχει δουλέψει την ομάδα ο coach D΄Antoni.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το απίστευτο ποσοστό στα τρίποντα που είχαν μέσα στην σεζόν οι Rockets. Το 50,2% είναι το λιγότερο εξωπραγματικό για να σουτάρει μία ομάδα, πόσο μάλλον όταν είναι και μια ομάδα που σουτάρει περισσότερα τρίποντα από δίποντα.

Τέλος, ένας σημαντικός λόγος που δίνει πλεονέκτημα στη σειρά για την ομάδα του Texas είναι και η απώλεια του Rubio. Ο Ισπανός θα χάσει κάποια παιχνίδια, ενώ είναι άγνωστο σε τι βαθμό θα είναι έτοιμος στα υπόλοιπα. Αμυντικά ο Exum μπορεί να τον αντικαταστήσει, ωστόσο στην άλλη πλευρά ο Αυστραλός θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να πάρει λίγη από τη φωτιά στα χέρια του Mitchell, πράγμα που έκανε με φοβερή επιτυχία ο Ricky, και φυσικά, να παίρνει και να βάζει τα σουτ που θα του δίνει η άμυνα.

Γιατί θα περάσουν οι Jazz

Οι Rockets είναι στα καλύτερά τους και φαντάζουν πραγματικά ανίκητοι όταν η λερναία ύδρα της περιφέρειάς τους προσκαλεί σε χορό τον αντίπαλο ψηλό που ακροβατεί μεταξύ της προσπάθειάς του να σκεπάσει το καλάθι και να μείνει αρκετά κοντά στον Capela για να μην την καρφώσει με ευκολία μετά από την λόμπα των guards. Ο Rudy Gobert είναι ίσως ο καλύτερα εξοπλισμένος center στο NBA για να επιβιώσει σε αυτή την μόνιμη αμφιβολία, καθώς η απόσταση που μπορεί να καλύψει με ένα βήμα με τα τεράστια άκρα του, σε ύψος και μήκος, μπορεί να του επιτρέψει να βγει κερδισμένος σε περισσότερα από το φυσιολογικό σχετικά στοιχήματα. Κάπου είναι και το ψυχολογικό κομμάτι, όπως το περιέγραφε και ο Bill Russell, που έλεγε ότι “δεν έχει σημασία να μπλοκάρεις κάθε σουτ, αλλά να κάνεις τον αντίπαλό σου να πιστεύει πως μπορείς να μπλοκάρεις κάθε σουτ”. Κάπως έτσι, λοιπόν, μετριέται και η αξία του Γάλλου γίγαντα. Τα νούμερα των αντιπάλων με αυτόν αμυντικό στην προσπάθεια λένε την μισή αλήθεια, η άλλη μισή είναι όλες αυτές οι γεωτρήσεις που καταλήγουν ανώφελες από τον φόβο της παρουσίας του και οδηγούν σε σκοτωμένες επιθέσεις, που, στατιστικά δεν πιστώνονται άμεσα στον Gobert.

Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι οι Utah Jazz δεν έχουν το συνηθισμένο αδύναμο κρίκο στην άμυνα, τον οποίο ο D’Antoni θα στοχεύσει ανελέητα. Άλλωστε η ομάδα στηρίχθηκε στην σκληρή της άμυνα μέσα στην σεζόν. Κανείς δεν μπορεί να σβήσει τον Harden, αλλά αυτό ισχύει για το σύνολο της λίγκας, όχι για τους Jazz. Όλοι οι περιφερειακοί τους, όμως, έχουν είτε τα πόδια, είτε τα μυαλά, να μην εκτεθούν και να μην δώσουν στους Rockets αυτά τα εύκολα καλάθια που κάνουν τα παιχνίδια απέναντί τους κατηφόρα.

X-Factors 

Με τον Rubio εκτός μάχης για τα πρώτα δύο με τρία παιχνίδια, ο Joe Ingles θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο επιθετικό, αλλά και στο αμυντικό, κομμάτι της ομάδας των Jazz. Ο Αυστραλός αριστερόχειρας δείχνει σε μεγάλη φόρμα όπως αναφέραμε και παραπάνω, και σίγουρα θα κληθεί να αμυνθεί επάνω στον Harden, μετά και την τρομερή δουλειά που έκανε επάνω στον Paul George.

Αν η Utah θέλει να έχει ζωή στην συγκεκριμένη σειρά θα πρέπει να βγει μπροστά ο Derrick Favors. Με τον Ryan Anderson να έχει γυρίσει στο τρίτο παιχνίδι της σειρά με τους Wolves για τους Rockets, αλλά να μην πατάει καλά, και τους Ariza και Tucker να εναλλάσσονται στις θέσεις των forwards, είναι ευκαιρία για τον γεννημένο στην Atlanta παίκτη να δώσει μία ακόμα λύση στο σκοράρισμα και τα rebounds.

Επίσης, και οι δύο ομάδες βασίζονται σε σφιχτά rotations. Ο τραυματισμός του Rubio σαφώς και είναι ένας από τους σημαντικότερους αστάθμητους παράγοντες, αλλά αμφίβολη είναι και η επιστροφή του Luc Richard Mbah a Moute. Οι Wolves δεν ήταν αρκετά καλοί για να εκθέσουν το πόσο σημαντική ήταν φέτος η παρουσία του “πρίγκηπα”, αλλά το ανηλεές κυνήγι της σωστής προσπάθειας που κηρύττει ο Snyder ίσως φέρει στην επιφάνεια τα κενά που κάλυπτε ένα από τα καλύτερα φετινά αμυντικά πολυεργαλεία.

Στην γεωμετρία της σειράς, σημαντικός παράγοντας θα είναι το πως θα ματσάρουν τα μαρκαρίσματα, με τον Anderson να έχει κατέβει στα τελευταία παιχνίδια στο “5”, γεγονός που ενδέχεται να αποκλείσει σημαντικά το δίδυμο Gobert-Favors που θα πρέπει να τρέχει στην περιφέρεια. Με τη βασική αρχή ότι “3>2” και το γεγονός ότι οι Rockets σουτάρουν περισσότερα τρίποντα από τον καθένα στη λίγκα, τα mismatches του συγκεκριμένου match up δείχνουν -στα χαρτιά τουλάχιστον-, να ευνοούν το Houston.

Πρόγραμμα

Game 1: Utah Jazz @ Houston Rockets, Toyota Center, Houston, Κυριακή 29.04.2018 22:30

Game 2: Utah Jazz @ Houston Rockets, Toyota Center, Houston, Πέμπτη 03.05.2018, 3:00

Game 3: Houston Rockets @ Utah Jazz, Vivint Arena, Salt Lake City, Σάββατο 05.05.2018 5:30

Game 4: Houston Rockets @ Utah Jazz, Vivint Arena, Salt Lake City, Δευτέρα 07.05.2018 3:00

Game 5 (αν χρειαστεί): Utah Jazz @ Houston Rockets, Toyota Center, Houston, TBD

Game 6 (αν χρειαστεί): Houston Rockets @ Utah Jazz, Vivint Arena, Salt Lake City, TBD

Game 7 (αν χρειαστεί): Utah Jazz @ Houston Rockets, Toyota Center, Houston, TBD

Τι θέλουμε να γίνει

Μια σειρά με μεγάλα σκορ που ο νικητής θα κρίνεται στα 120+, και τους Jazz να σπάνε την έδρα των Ρουκετών σε ένα από τα πρώτα δύο παιχνίδια. Το συγκεκριμένο θα δώσει ακόμα πιο άγρια ομορφιά στη σειρά. Οι Gobert και Capela να μονομαχούν μέχρι εσχάτων και να θυμηθούμε μάχες ψηλών της δεκαετίας του ’90. Και φυσικά η σειρά να πάει σε επτά παιχνίδια. Τώρα αν και δυο-τρία από αυτά κριθούν με buzzer beater δεν θα μας χαλάσει καθόλου.

Τι θα γίνει

Η λογική λέει Houston στα πέντε με έξι παιχνίδια. Χωρίς Rubio σίγουρα στα δύο πρώτα, δεν φαίνεται στον ορίζοντα να χαλάει το 2-0 και οι Jazz θα πρέπει να βρουν κουράγιο και δύναμη να επανέλθουν. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη διακύμανση, άσχετα με το τι θέλουμε, θα υπάρξουν και κλειστά -για τα δεδομένα των ομάδων- παιχνίδια. Άλλωστε μιλάμε για την έκτη (Rockets) και δεύτερη (Jazz) καλύτερη ομάδα στο defensive rating.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)