NBA Teams Summer 2018 Outlook: #21 – Los Angeles Lakers

Posted on Jun 19 2018 - 8:40am by Nicolas Radicopoulos

Mε την Post Season 2018 να είναι πια παρελθόν, η Λίγκα που δεν σταματά να λειτουργεί “στα κόκκινα”, μπαίνει στην τρίτη φάση της (ή πρώτη της επόμενης σεζόν), αυτής της off season, όπου το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησης του σχεδιασμού των ομάδων λαμβάνει χώρα. Με τα δύο μεγαλύτερα tasks της off season 2018 να αποτελούν το -διαρκές την τελευταία τετραετία- “How to beat the Warriors”, αλλά και το “Πού θα πάει ο Lebron;“, οι ομάδες έχουν πολλά σενάρια σε πάμπολλα επίπεδα να εξετάσουν, η καθεμία αναφορικά με την μίκρο εικόνα του franchise, αλλά και την μάκρο, της πορείας της Λίγκας συνολικά. Πριν την έναρξη του July Memorandum και την επίσημη έναρξη των κινήσεων των ομάδων, οι συντάκτες του Hog προσπαθούν να δώσουν ένα περίγραμμα της κατάστασης της κάθε μίας από της 30 ομάδες της Λίγκας αναφορικά με το που βρίσκονται και προς τα που καλό θα ήταν να κινηθούν. 

Με την ομάδα που συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την off season 2018 να είναι οι Los Angeles Lakers, αφήσαμε τον ένθερμο υποστηρικτή τους, Νίκο Ραδικόπουλο, ελεύθερο από το να περιορίσει τα συναισθήματά του -και τις λέξεις του- και τη δικιά τους “καλοκαιρινή προβολή” παρουσιάζουμε σήμερα ξεχωριστά και εκτενέστερα.

#21 Los Angeles Lakers

Νίκος Ραδικόπουλος: Η αλήθεια πως η off season 2018 είναι “η ώρα της κρίσης” για τους Los Angeles Lakers. Από την ανάληψή των ηνίων του ιστορικού franchise από τους Pelinca και Magic, τον Φλεβάρη 2017, για αυτήν ακριβώς την χρονική στιγμή ετοιμάζονταν.

Αλλά πριν φτάσουμε στο τώρα, αξίζει να δούμε την αγωνιστική πρόοδο που σημείωσε η ομάδα τη σεζόν που τελείωσε, στον δεύτερο χρόνο της καθοδήγησης αυτής από τον Luke Walton. Οι Lakers βελτίωσαν το ρεκόρ τους κατά 11 νίκες, από τις 24 της σεζόν 2016-17, στις 35 της σεζόν 2017-18, παίζοντας όμορφο, σύγχρονο μπάσκετ, αλλά το σπουδαιότερο επίτευγμα του coach Walton ήταν η βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας, η οποία από 30η και τελευταία την προηγούμενη σεζόν σε DRat, βελτιώθηκε στη 12η της Λίγκας. Και τα στοιχεία που κάνουν αυτή τη βελτίωση ακόμα εντυπωσιακότερη είναι το νεαρό της ηλικίας του roster των παιχτών, όπου με 24,9 χρόνια μέσο όρο ήταν το τρίτο νεαρότερο της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, αλλά και το γεγονός πως οι Lakers, παράλληλα, έτρεχαν με το 2ο pace της Λίγκας1)Στατιστικά από το Basketball Reference..

Πηγαίνοντας τώρα στον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, αλλά και το κρισιμότατο αυτής, ώστε να βγει ο οργανισμός από τη χειρότερη πενταετία της ιστορίας του, αλλά και μία από τις 12 χειρότερες πενταετίας της Ιστορίας της Λίγκας, αρχικά να πούμε πως σε αυτόν έχουμε αναφερθεί αναλυτικότατα τον Φλεβάρη, οπότε θα σας παραπέμψουμε στο σχετικό άρθρο: “Los Angeles: #ThePlan“, μιας και ως πρόσφατα δεν είχαμε ιδιαίτερες εξελίξεις από τότε.

Η σημαντικότερη αλλαγή από το τότε κείμενο, που ίσως δυσκολεύει τα σχέδια των Lakers, είναι πως μετά τις back to back “ληστείες” με τα trades με τους Nets την off season του 2017 και με τους Cavs στο trade deadline του 2018, είναι πως η λίγκα είναι πιο υποψιασμένη απέναντι σε κάθε πρόταση του διοικητικού διδύμου των “Λιμνανθρώπων”. Ειδικά από την στιγμή που η μπλόφα “πως δεν ενδιαφέρονται για την off season του 2018, αλλά εκείνη του 2019” δεν έπεισε κανέναν για πάνω από 40 ώρες. Έτσι, οι βασικοί στόχοι παραμένουν ξεκάθαροι και είναι ο LeBron James και ο Paul George, στόχοι που με τα τρέχοντα δεδομένα μάλλον είναι πιο κοντά στο να αποκτηθούν, από το να μην. Kαι αυτό γιατί ο μεν γιος του LeBron, o Bronny, γράφτηκε σε σχολείο της περιοχής του L.A., ενώ και οι στοιχηματικές σταμάτησαν να πληρώνουν στοιχήματα για το αν ο LeBron θα πάει στους Lakers από τη μία, και επειδή ο George δεν σταματά να λέει πως “θέλει να παίξει στο L.A. και δίπλα στον James” από την άλλη και ο Magic έχει ήδη πληρώσει $500 χιλ. πρόστιμο για σχετικό tampering στον George.

Ωστόσο η έκπληξη ακούγεται πως θα είναι άλλη. Στις 14 Ιουνίου η ιδιοκτήτρια των Lakers twitάρε το κάτωθι από την Νέα Υόρκη:

Mόλις την επόμενη ημέρα ο Kawhi, που κάνει εδώ και μήνες αποθεραπεία στην Νέα Υόρκη, “μέσω κύκλων του” διέρρευσε στον Τύπο, χωρίς προηγουμένως καν να έχει ενημερώσει την ομάδα του σχετικά, πως θέλει να φύγει από τους Spurs και να παίξει στους Lakers. Στους Lakers του Magic, που είναι και co-owner των Dodgers, την ομάδα baseball του L.A., στα “επίσημα” των οποίων είχε φιλοξενηθεί ο Kawhi, λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό των Spurs από τα Playoffs 2018, των οποίων Spurs κανέναν απολύτως αγώνα δεν παρακολούθησε στην post season της ίδιας χρονιάς. Connect the dots…

Συνεπώς, “Το Σχέδιο” είναι εκεί και πλέον είναι ξεκάθαρο για την επιστροφή των Lakers στη διαχρονική τους θέση, αυτή της διεκδικήτριας ομάδας του Τίτλου. Με τις υπόλοιπες ομάδες της Λίγκας, όμως, τόσο υποψιασμένες, όσο και αρνητικά προδιατεθειμένες απέναντι στους Lakers και τις πρακτικές τους, το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν. Ειδικά με τους Spurs, που θεωρώ τρομακτικά δύσκολο να ικανοποιήσουν τα “θέλω” του Kawhi μετά την συμπεριφορά του όλον τον χρόνο.

Κι εδώ είναι μία κρίσιμη λεπτομέρεια για το ενδεχόμενο του συγκεκριμένου trade. Η ορθολογική συμπεριφορά λέει πως οι Spurs θα ψάξουν για τα περισσότερα δυνατά ανταλλάγματα που θα βρουν. Αυτά μπορούν να τα προσφέρουν οι Celtics, Sixers και Suns. Όμως, με το συμβόλαιο του Leonard να μπορεί να τερματιστεί σε έναν χρόνο από τον ίδιο (player’s option), αυτός μπορεί να διαμηνύσει σε κάθε υποψήφιο εργοδότη του πως δεν θα ανανεώσει το καλοκαίρι του 2019. Έτσι κανείς δεν είναι τόσο τρελός να “τζογάρει” έναν σκασμό assets για τον ετήσιο δανεισμό του Leonard. Και με αυτόν τον τρόπο οι Lakers μπορεί να έχουν εν τέλει την καλύτερη πρόταση, καθώς όσοι μπορούν να τους outbid, θα φοβηθούν να το κάνουν. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα την δεχτούν οι Spurs και δεν θα πάρουν λιγότερα προκειμένου να τον στείλουν Ανατολή και να μην του κάνουν “το χατίρι” μετά την φετινή συμπεριφορά του.

Τέλος, ένα κρίσιμο ερώτημα σχετικά, το οποίο πολλοί, μπροστά στον ενθουσιασμό της επί χάρτου νέας super team, δείχνουν να μην λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους, είναι το “είναι υγιής ο Kawhi;”. Προς ώρας φαίνεται η τιμή του να διαμορφώνεται από την προπέρσινη σεζόν του που ήταν τρίτος σε ψήφους για ΜVP, κι όχι από τη φετινή του που έπαιξε όλους κι όλους εννέα αγώνες. Αλλά νομίζω πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άπαντες οι αιτούντες των υπηρεσιών του θα το θυμηθούν αργά ή γρήγορα2)Στο σενάριο συνωμοσίας που κυκλοφορεί, η Jeannie Buss twitαρε ό,τι twitαρε, έχοντας γνώση του ιατρικού φακέλου του Kawhi, αυτού των προσωπικών γιατρών του, που εδρεύουν στηv Νέα Υόρκη..

Αλλά και πέρα από τις όποιες αντιστάσεις των Spurs, οι δυσκολίες του front office των Lakers δεν σταματούν εκεί. Η πρώτη -επόμενη-δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως για να χωρέσουν τους δύο super stars θα πρέπει πρώτα να κάνουν decline τα δικαιώματα του Julius Randle και αφού υπογράψουν οι δύο να υπογράψουν κι αυτόν. Όμως αν το κάνουν αυτό, θα χάσουν τα bird rights του και δεν θα μπορούν να του δώσουν συμβόλαιο over the cap, όπως μπορούν αν τα διατηρήσουν. Σπαζοκεφαλιά… “Σπαζοκεφαλιά ΙΙ” παραμένει το συμβόλαιο “των πιο ακριβοπληρωμένων εννέα αγωνιστικών λεπτών της σεζόν 2017-18”, αυτό του Luol Deng, το οποίο πρέπει να ανταλλαχθεί ή να γίνει stretch. Αλλά για να ανταλλαχθεί πρέπει κάποιος να βρεθεί να το πάρει, και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να “γλυκαθεί” με πολλά assets, είτε, δηλαδή, με κάποιους από τους καλούς νεαρούς του roster, είτε/και με picks πρώτου γύρου. Επίσης, δύσκολα βγαίνει trade για τον Kawhi χωρίς να περιλαμβάνεται το συμβόλαιο του Deng3)Εδώ οι προϋποθέσεις των trades του NBA.. Οι Suns, βάσει πληροφοριών, εκφράζουν διάθεση να πάρουν το συμβόλαιο του Deng, αν πάρουν μαζί και τον Ball4)Σε μία ακόμη απόδειξη της αυταξίας του salary cap. Άρα ένα ενδεχόμενο σενάριο είναι Ingram, Ball, Deng, δύο picks πρώτου γύρου, για Kawhi και το κακό συμβόλαιο του Mills από τους Spurs, με τους Suns να υποδέχονται Mills, Deng, Ball5)Οι Spurs έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τσίρκο του πατέρα του που περιλαμβάνει το πακέτο., να κρατάνε τα δύο PGs και να αφήνουν ελεύθερο τον Deng, στέλνοντας οι ίδιοι πίσω τα συμβόλαια των Brandon Knight και Tyson Chandler, για να αφεθούν κι αυτοί με τη σειρά τους ελεύθεροι από όποιον εκ των Lakers ή Spurs αποκτηθούν (εκτός αν οι Spurs προτιμούν το στοίχημα του Knight μετά από δύο χρόνια απραξίας, από $15 εκατ. χώρο στο salary cap τους).

Και η σπαζοκεφαλιά του συμβολαίου του Deng έχει κύρια παράμετρο τον χρόνο. Oι Lakers πρέπει να έχουν χώρο στο salary cap για να υπογράψουν τους FAs τους. Και ενδεχομένως για να βρουν αυτόν τον χώρο θα πρέπει να κάνουν stretch το συμβόλαιο του Deng. Χωρίς το συμβόλαιο του Deng, όμως, δεν μπορούν να καλυφθούν οι προϋποθέσεις των ανταλλασσόμενων συμβολαίων για να βγει το trade του Kawhi. Επίσης, σε ένα καλοκαίρι με περιορισμένες ομάδες που έχουν λεφτά, ο Randle δεν θα περιμένει τους Lakers για πάντα, βλέποντας τα λεφτά της “αγοράς” που μένουν για αυτόν να περιοριζόνται6)Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν ο Noel στην ανανέωση με τους Mavericks. Οι Mavericks καθυστερούσαν την ανανέωσή του στα συμφωνηθέντα, μέχρι που δεν υπήρχε καμία άλλη ομάδα που να μπορεί να του δώσει λεφτά, και μετά του πρόσφεραν πολύ λιγότερα. Από τους βασικούς λόγους της ρήξης στις σχέσεις τους.. Άρα απλά και μόνο μια χρονική καθυστέρηση από την πλευρά των Spurs μπορεί να το καταστήσει το trade του Kawhi αδύνατο. Τρίτη σπαζοκεφαλιά αποτελεί το τι σκοπεύουν να κάνουν με τα picks τους οι Lakers. Μετά από χρόνια έχουν όλα τα μελλοντικά τους στη διάθεσή τους, ενώ φέτος διαλέγουν στο #25, pick των Cavaliers που απέκτησαν στο trade των Clarkson και Nance Jr. Από τη μία φήμες τους θέλουν να σκέφτονται να ανέβουν στο φετινό draft κοντά στο #15, από την άλλη, η λογική λέει πως αν θέλουν να γίνουν άμεσα ανταγωνιστικοί, τότε πρέπει να το ανταλλάξουν, κι αυτό και κάποια από τα επόμενα, όπως στο σενάριο του Kawhi που προηγούμενως αναφέραμε.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην τέταρτη και σημαντικότερη σπαζοκεφαλιά. Ο LeBron δεν νομίζω πως σκοπεύει να υπογράψει στους Lakers, μόνο με τον George σαν sidekick. Άρα, αν ο τρίτος δεν είναι (από φέτος τουλάχιστον) ο Kawhi, ποιος θα είναι; Ο Cousins θα δεχόταν να υπογράψει με το mid-level exception για έναν χρόνο ώστε να παίξει δίπλα στους δύο και να διεκδικήσει συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2019; O Paul θα δεχόταν να πάει δίπλα στους δύο χωρίς max contract;

Φήμες τους θέλουν να κινούνται και για Lillard, αλλά, μα τον όποιον, και εκκλησία να κλέψουν, δεν βλέπω πως μπορούν να βρουν τα assets για δύο trades και μία υπογραφή free agent (με το αντίθετο, δύο FAs και ένα trade, είναι πλήρως εφικτό, όπως προαναφέραμε).

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, ο Lonzo έχει μέλλον στην ομάδα ή ο LeBron θα βάλει όρο για να έρθει να σταλεί αλλού η (ιδίως πατρική) Ball-o-φαρσοκωμωδία; Θα πόνταρα στο δεύτερο σενάριο. Ο LeBron θέλει να επικεντρωθεί στο μπάσκετ και στις επιχειρήσεις του, για να έχει να ασχολείται με τα πατρικά Ball-ο-καραγκιοζιλίκια κάθε τρεις και λίγο7)Σε αυτό το σημείο να πούμε ένα τεράστιο “μπράβο” στους Lakers που μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του μπαμπάBall εναντίον του Walton “τον έστειλαν” στη Λιθουανία και δεν ξανακούσαμε για αυτόν κάνα πεντάμηνο τώρα..

Τέλος, τα οικονομικά της ομάδας δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για ελιγμούς μετά την ενδεχόμενη υπογραφή των James και George, και πέρα από τα veteran minimum contracts, όσων πρόθυμα θα υπογράψουν για να παίξουν δίπλα στους δύο (συν του όποιου τρίτου) στην προσπάθεια διεκδίκησης ενός δακτυλιδιού, είναι πολύ κρίσιμες (και διοικητικά και οικονομικά αφάνταστα ενδιαφέρουσες) οι κινήσεις που θα κάνει το διοικητικό δίδυμο των Lakers για να στήσει ένα άμεσα ανταγωνιστικό (ως προς την κορυφή της Λίγκας) roster.

Επειδή, πάντως, οι καλύτερες μέρες του franchise δείχνουν και πάλι αρκετά κοντά, ένας φίλος της ομάδας στο reddit, έφτιαξε ήδη τη φόρμα υποδοχής των νέων “φανατικών” “Λιμνανθρώπων8)Και σαν Laker fan κλαίω γοερά με την δεύτερη ερώτηση “Ιστορίας”!”:

Μένει άπαντες τώρα να δούμε αν όλα αυτά τα φαντασμαγορικά θα εκπληρωθούν, ή έστω ένα σημαντικό μέρος αυτών, μιας και όσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες που απλόχερα οι ιθύνοντες των Lakers αφήνουν να καλλιεργηθούν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απογοήτευση και ο θυμός σε περίπτωση που αυτές δεν ευοδωθούν. Ωστόσο, το τρέχον επιτελείο των Lakers έχει αποδείξει πως είναι πολύ έξυπνο, αλλά και τρομακτικά καταρτισμένο στο πλαίσιο λειτουργίας του ΝΒΑ, για να έχει υποπέσει σε τέτοια γιγαντιαία γκάφα, να έχει επί μήνες, δηλαδή, καλλιεργήσει τόσο υψηλές προσδοκίες, χωρίς να έχει σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένη την πραγμάτωσή τους. Οψόμεθα. Σε κάθε περίπτωση, the tide is turning για (την σωστή πλευρά) του Los Angeles.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Στατιστικά από το Basketball Reference.
2 Στο σενάριο συνωμοσίας που κυκλοφορεί, η Jeannie Buss twitαρε ό,τι twitαρε, έχοντας γνώση του ιατρικού φακέλου του Kawhi, αυτού των προσωπικών γιατρών του, που εδρεύουν στηv Νέα Υόρκη.
3 Εδώ οι προϋποθέσεις των trades του NBA.
4 Σε μία ακόμη απόδειξη της αυταξίας του salary cap.
5 Οι Spurs έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τσίρκο του πατέρα του που περιλαμβάνει το πακέτο.
6 Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν ο Noel στην ανανέωση με τους Mavericks. Οι Mavericks καθυστερούσαν την ανανέωσή του στα συμφωνηθέντα, μέχρι που δεν υπήρχε καμία άλλη ομάδα που να μπορεί να του δώσει λεφτά, και μετά του πρόσφεραν πολύ λιγότερα. Από τους βασικούς λόγους της ρήξης στις σχέσεις τους.
7 Σε αυτό το σημείο να πούμε ένα τεράστιο “μπράβο” στους Lakers που μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του μπαμπάBall εναντίον του Walton “τον έστειλαν” στη Λιθουανία και δεν ξανακούσαμε για αυτόν κάνα πεντάμηνο τώρα.
8 Και σαν Laker fan κλαίω γοερά με την δεύτερη ερώτηση “Ιστορίας”!