2019-20 Previews: Dallas Mavericks

Posted on Sep 27 2019 - 6:11pm by Loukas Moschoulas

Οι Mavs τελείωσαν την προηγούμενη σεζόν εκτός Playoffs για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όμως η αλήθεια είναι ότι μετά το πρωτάθλημα του 2011, και τον Mark Cuban να μην μπορεί στις χρονιές που ακολούθησαν να φέρει έναν μεγάλο αστέρα δίπλα στον Γερμανό, είχαν ήδη ξεκινήσει μία μετάβαση στην εποχή του Dirkless χωρίς να θέλουν να το πιστέψουν. Σε αυτή την εποχή λοιπόν μπαίνουμε και επίσημα από φέτος, με την προεργασία να έχει γίνει και όλα να έχουν μπει σε μια σειρά. Το αν θα τα καταφέρουν θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε παρακάτω. Κλείνοντας για τον Γερμανό, μιας και δεν θα έχουμε αφορμή1)Εντάξει θα μπορούσαμε να βρούμε να τον αναφέρουμε στο αγωνιστικό, να πούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Dallas ενέκρινε ομόφωνα την ονομασία ενός από τους δρόμους που καταλήγουν στο American Airlines Center, να μετονομαστεί σε Nowitzki Way.

Offseason Moves

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι για την ομάδα του Rick Carlisle δεν ήταν και πολύ ζεστό σε ότι αφορά το μεταγραφικό παζάρι. Με τον Kristaps Prozingis να έχει φτάσει στο Dallas λίγο πριν το trade deadline του προηγούμενου Φλεβάρη η ομάδα είχε ήδη αποφασίσει ότι οι μεγάλοι αστέρες για την νέα σεζόν θα είναι οι δύο καλύτεροι Ευρωπαίοι κάτω των 25 ετών. Ναι στους Unicorn και Doncic αναφέρομαι2)Αν υπάρχει αμφιβολία για την συγκεκριμένη υποκειμενική άποψη εδώ είμαι να την συζητήσουμε.

Έτσι αποφάσισε να δώσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στον Λετονό, $158 εκατ. για πέντε χρόνια με πολλούς να θεωρούν ότι είναι μία κίνηση με μεγάλο ρίσκο. Χωρίς αμφιβολία η ρήξη προσθίου χιαστού είναι ένας δύσκολος τραυματισμός, όμως οι ιθύνοντες των Mavs δείχνουν να πιστεύουν σε αυτόν, σε συνάρτηση πάντως και της ηλικίας του καθώς είναι  μόλις 24 ετών. Να θυμίσουμε ότι ο Kristaps έχει να παίξει σε επίσημο παιχνίδι του NBA, από τις 6 Φλεβάρη του 2018.  Η επόμενη ανανέωση συμβολαίου αφορά τον Maximilian Kleber, ο 27χρονος forward συμφώνησε σε τετραετές συμβόλαιο έναντι $34 εκατομμυρίων. Προσωπικά δεν βλέπω στον Γερμανό κάτι ιδιαίτερο, και πραγματικά μου κάνει τρομερή εντύπωση το έυρος του συμβολαίου. Το μοναδικό θα λέγαμε στατιστικό το οποίο είναι άξιο αναφοράς στις δύο πρώτες σεζόν για τον Kleber είναι το 35,3% από το τρίποντο που σούταρε πέρσι σε 3,1 προσπάθειες.

Σε ότι αφορά τώρα παίκτες οι οποίοι δεν υπήρχαν στην ομάδα την προηγούμενη σεζόν, οι προσθήκες ήταν οι εξής τρεις. Ο λόγος για τους Seth Curry (free agency), Delon Wright (trade) και Boban Marjanovic (free agency).  Θα ξεκινήσω με τον τελευταίο, ο οποίος ήρθε με ένα τρομερά value for money συμβόλαιο $7 εκατ. για δύο χρόνια. Ο Boban δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει διαφορά στην ρακέτα, όμως μπορεί να δώσει τον όγκο και να γίνει ο rim protector που τόσο λείπει τα τελευταία χρόνια από το Dallas.

Τώρα για τους δύο περιφερειακούς, στο περσινό ρόστερ ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι Mavericks ζητούσαν παίκτες που θα δώσουν βάθος στην περιφέρεια με έμφαση στην αμυντική προσήλωση αλλά και το καλό ποσοστό από την γραμμή των τριών πόντων. Με τους Doncic και Porzingis όπως να είναι οι δύο παίκτες που θα έχουν το μεγαλύτερο μέρος των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας αναζητήθηκαν παίκτες που μπορούν να σουτάρουν καλά από μακριά. Βέβαια υπήρχαν οι Hardaway Jr και Lee θα πει κανείς, όμως η απάντηση ήταν απλή, οι συγκεκριμένοι δύο δεν μπορούν να μαρκάρουν αξιόλογα και για τον coach Carlisle αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Οι Curry και Wright είναι δύο παίκτες με 43,9% και 33,2%3)Το ποσοστό αυτό έχει πέσει αρκετά κυρίως από τα 26 παιχνίδια που έπαιξε στους Grizzlies στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς μετά το trade του Marc Gasol στο Toronto και τους Raptors, όπου είχε 25,6% σε τρεις προσπάθειες ανά παιχνίδι για 26 παιχνίδια της regular season αντίστοιχα από το τρίποντο στην καριέρα τους.

Μαζί με τρίποντο όμως και οι δύο είναι παίκτες που μπορούν να βάλουν το κορμί τους στην άμυνα, να θυσιαστούν για τον συμπαίκτη τους και να δυσκολέψουν τον καλύτερο περιφερειακό της αντίπαλης ομάδας. Ο Seth Curry μάλιστα ήταν αυτός που την σεζόν 2016-17 που βρισκόταν στους Mavericks είχε αυξήσει τα per minutes rates του σε rebounding και steals, και επίσης είχε τα καλύτερα defensive rating, win shares και box score plus/minus της καριέρας του. Με λίγα λόγια δείχνει ότι είναι ένας παίκτης που ο Rick Carlisle μπορεί να πάρει αυτό που χρειάζεται. Και αυτή την φορά παρέα με τον Doncic να δώσει το κάτι παραπάνω στους τομείς που δεν χρειάζεται να κουραστεί ο Σλοβένος star. Να σημειώσουμε ότι τα συμβόλαια των δύο είναι πανομοιότυπα με τον Curry να υπογράφει για $32 εκατ. για τέσσερα χρόνια και τον Wright $27 για τρία.

Τελευταία χρονικά κίνηση της ομάδας ήταν τα team option των συμβολαίων του Luka Doncic και Justin Jackson που έγιναν μόλις πριν λίγες μέρες, ενώ η διορία ήταν μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Depth Chart

PG: Luka Doncic, Delon Wright, JJ Barea, Jalen Brunson

SG: Tim Hardaway Jr, Seth Curry, Courtney Lee

SF: Justin Jackson, Dorian Finney-Smith, Ryan Broekhoff

PF: Kristaps Porzingis, Maximilian Kleber, Isaiah Roby

C: Dwight Powell, Boban Marjanovic,

Ο Παίκτης Κλειδί

Δεν είναι κανείς άλλος πέρα από τον rookie of the year της περασμένης χρονιάς. Αν ο Doncic καταφέρει και βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα νούμερα του σε σχέση με πέρσι η ομάδα θα είναι ακόμα καλύτερη. Οι 21,3pts, 7,8rebs και οι 6asts για έναν 19χρονο με 42,7/32,7/71,3 ποσοστά είναι αριθμοί που σε αφήνουν άφωνο. Με τον coach Carlisle να σχολιάζει το καλοκαίρι ότι ο Luka γυμνάστηκε πραγματικά πολύ και θα είναι πολύ βελτιωμένος φέτος, εμείς απλά αναμένουμε να τον δούμε. Σε ότι αφορά την περσινή σεζόν πάντως ο νεαρός Σλοβένος έδειξε ότι είναι ένας παίκτης που δεν χρειάστηκε καθόλου περίοδο προσαρμογής στο NBA.

Πραγματικά δεν έχουμε να πούμε πολλά, απλά θα παραθέσουμε τους αριθμούς των rookie season του Doncic (δεύτερη φωτογραφία) σε αντιδιαστολή με τους αντίστοιχους αριθμούς του Nowitzki (πρώτη φωτογραφία).

Dirks Rookie Numbers

Luka Rookies Numbers

Κορυφαία Προσθήκη

Αν πάρουμε τα πράγματα ως έχουν, ο Kristaps Porzingis προστέθηκε στο ρόστερ των Mavs τον Φλεβάρη. Όμως στην πραγματικότητα και οι ίδιοι γνώριζαν ότι ο Λετονός θα επανέλθει στην αγωνιστική δράση με το ξεκίνησα της σεζόν 2019-20. Για αυτό ακριβώς τον λόγο θεωρείται από πολλούς ως μία νέα προσθήκη. Και το πόσο σημαντική είναι φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ανέβασε ο ίδιος το καλοκαίρι στο γυμναστήριο, δείχνοντας το πόσο έχει φτιάξει το σώμα του, και αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το τι θα δούμε στο παρκέ από αυτόν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Θα μας πείτε τα μπράτσα παίζουν μπάσκετ; όχι φυσικά, αλλά η όρεξη του παίκτη φαίνεται από αυτή την φωτογραφία.

Πάμε τώρα στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, στους Knicks ο Porzingis χρησιμοποιούταν στο επιθετικό κομμάτι με 8% σε καταστάσεις isolation, 16,9% ως ο παίκτης που ρόλαρε μετά από P&R και 24,8% παίζοντας σε καταστάσεις post up. Αν μπορέσουμε να τα συγκρίνουμε με το τι είδαμε στην περσινή ομάδα των Mavericks θα δούμε ότι δεν υπάρχουν και πολλές διαφορές. Και αυτό είναι ένα σημάδι ότι η προσαρμογή του θα είναι αρκετά γρήγορη. Οι καταστάσεις που η ομάδα έπαιζε με isolation τους παίκτες που βρισκόντουσαν στην θέση “4” ήταν μηδαμινές κυρίως γιατί το παιχνίδι του Barnes δεν είναι τέτοιο, αλλά και γιατί τα πόδια του Dirk δεν βαστούσαν πλέον.

Σε ότι αφορά το P&R, οι Mavericks ήταν 10οι στην συχνότητα του συγκεκριμένου play, πράγμα που δείχνει ότι την ερχόμενη σεζόν με έναν παίκτη που ξέρει και έχει την ποιότητα και να σουτάρει από μακριά αλλά και να βάλει την μπάλα κάτω αυτό θα αυξηθεί. Και μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος που θα ξεκινά με την μπάλα στα χέρια τα συγκεκριμένα plays ονομάζεται Luka Doncic, πράγμα που εξάρει την φαντασία μας για τις εμπνεύσεις που μπορεί να έχει για τον τρόπο που θα περάσει την μπάλα μέσα στο ζωγραφιστό στον Λετονό. Τέλος σε ότι αφορά τα post ups, είναι γεγονός ότι ο Carlisle δεν είναι και ο μεγαλύτερος φαν του συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού, όμως με τα miss matches που θα έχει ο Porzingis στην θέση “4” αναμένουμε να βάλει κάποια συστήματα για να εκμεταλλευτεί αυτές τις καταστάσεις.

Τρία ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
Θα είναι ο Porzingis o rim protector που δεν έχουν οι Mavericks τα τελευταία χρόνια;

Συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσαμε ο Λετονός star λογικά θα έχει έναν ακόμα ρόλο στην φετινή ομάδα του Carlisle. Είναι ένας 7footer με έφεση στα blocks που όπως και να το κάνουμε θα είναι το φόβητρο4)Όπως αναφέραμε και πιο πάνω στην ομάδα υπάρχει και ο Boban Marjanovic, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να έχει πολλά παραπάνω από 25 λεπτά συμμετοχής, με αυτά να μην είναι στα κρίσιμα τελευταία. Το συγκεκριμένο είναι και αυτό που ψάχνουν στο Texas μετά την φυγή του Chandler το καλοκαίρι του 20115)Άσχετα αν ξαναγύρισε ο Tyson, δεν ήταν ποτέ ίδιος με εκείνον της περιόδου 2010-11.. Η λογική λέει ότι οι αριθμοί των Mavs θα βελτιωθούν σε steals και blocks, άλλωστε ήταν τόσο τραγικοί που θα είναι αρκετά εύκολο. Πέρσι τελείωσαν 28οι με μόλις 6,5 κλεψίματα και 27οι με 4,3 blocks ανά αγώνα.

Αν δούμε τους αριθμούς του Λετονού στο μεγάλο μήλο, μόνο θετικά φαίνονται τα πράγματα. Οι Knicks ήταν 16η ομάδα στο defensive rating, δεχόμενοι 107,5 πόντους ανά 100 κατοχές στην τελευταία σεζόν που αγωνίστηκε εκεί, ενώ πέρσι που δεν έπαιξε καθόλου έπεσαν στους 114 πόντους και την 29η θέση.

Να σημειώσουμε ότι οι Mavericks την περασμένη σεζόν ήταν 17οι με 110 πόντους ανά 100 κατοχές.

Ποιος θα είναι ο παίκτης που στα κρίσιμα λεπτά θα παίζει δίπλα στον Doncic στην περιφέρεια;

Όπως αναφέραμε και στην ενότητα των καλοκαιρινών κινήσεων, ήταν βασική προϋπόθεση να βρεθούν παίκτες οι οποίοι και θα ξεκουράζουν ποιοτικά τον Luka Doncic, αλλά και θα εκμεταλλεύονται τα ελεύθερα σουτ που μπορεί να του δώσει ο Σλοβένος. Οι επιλογές πλέον είναι πολλές, αλλά όχι με τρομερή ποιότητα. Barea, Brunson, Curry και Wright αναμένεται να δώσουν μάχες μέσα στην χρονιά για τα λεπτά τους, με τον Seth Curry να είναι αυτός που θα τελειώνει τα παιχνίδια. Σύμφωνα πάντα με το τι προβλέπουμε εμείς με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Πάντα φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Donnie Nelson να κάνει μια κίνηση για να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα, άλλωστε το expiring contract του Lee είναι κάτι δελεαστικό.
Από το συγκεκριμένο ρόστερ ποιοι θα είναι οι keepers;

Στην εισαγωγή σημειώσαμε ότι από την φετινή σεζόν που μπήκαμε στην Dirkless era, η ομάδα των Mavericks κοιτάει μόνο ψηλά. Αυτό είναι και μία πρόκληση για τους παίκτες του ήδη υπάρχοντος ρόστερ να δείξουν ότι αξίζουν να είναι σε μία ομάδα που την επόμενη δεκαετία θέλει να πρωταγωνιστεί. Πλην των δύο stars της ομάδας (βλ. Doncic και Porzingis), μόνο οι Kleber, Powell, Curry και Brunson έχουν συμβόλαιο για πάνω από δύο χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε παίκτης κρίνεται για το κατά πόσο μπορεί να κολλήσει με τους δύο βασικούς πυλώνες της ομάδας.

Οι συγκεκριμένοι παίκτες είναι πολύ καλοί για τον συμπληρωματικό ρόλο που τους χρειάζεται η ομάδα αυτή την στιγμή. Για να μπορέσει βέβαια να φτιάξει μια ακόμα πιο ποιοτική ομάδα οι Mavs θα πρέπει ίσως να διαθέσει κάτι ποιοτικότερο στην αγορά για να μπορέσει να δελεάσει τις υπόλοιπες ομάδες. Νωπές είναι άλλωστε οι κινήσεις των Nets δίνοντας τον D’Angelo Russell για να κάνουν χώρο και να φέρουν τον Kevin Durant ή η ανταλλαγή του Derrick Favors από τους Jazz για να δημιουργήσουν χώρο στο salary cap για τον Bojan Boagdanovic. Το δύσκολο για τους διοικούντες της ομάδας είναι ότι αρκετά από τα picks των επόμενων χρόνων έχουν δοθεί στο trade του Porzingis, με την δουλειά τους να μοιάζει Γολγοθάς στον δρόμο της αναβίωση του 2011.

Quo Vadis?

Η είσοδος στην φετινή post season με την ομάδα όπως έχει τώρα που μιλάμε μοιάζει άπιαστο όνειρο. Αν καταφέρει ο Porzingis και επιστρέψει στα προ τραυματισμού του επίπεδα, τότε οι λιγοστές ελπίδες τους θα αυξηθούν. Όμως αυτό που πρέπει να περιμένουν υπομονετικά οι Maverics είναι η επόμενη καλή free agency για να μπορέσουν να δελεάσουν έναν μεγάλο star και να δημιουργήσουν την δική τους τριάδα που θα τους φέρει ξανά σε θέση να πρωταγωνιστούν. Μέχρι τότε θα προσπαθήσουν με τον Rick Carlisle στην θέση του να βελτιώσουν όποιους παίκτες μπορούν για να πλαισιώσουν την επόμενη μέρα της ομάδας. Αν μιλήσουμε με αριθμούς για την επόμενη σεζόν αποκλειστικά από 36-46 μέχρι 42-40 σε αυτή την τρομερά δύσκολη Δυτική Περιφέρεια.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Εντάξει θα μπορούσαμε να βρούμε
2 Αν υπάρχει αμφιβολία για την συγκεκριμένη υποκειμενική άποψη εδώ είμαι να την συζητήσουμε
3 Το ποσοστό αυτό έχει πέσει αρκετά κυρίως από τα 26 παιχνίδια που έπαιξε στους Grizzlies στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς μετά το trade του Marc Gasol στο Toronto και τους Raptors, όπου είχε 25,6% σε τρεις προσπάθειες ανά παιχνίδι για 26 παιχνίδια της regular season
4 Όπως αναφέραμε και πιο πάνω στην ομάδα υπάρχει και ο Boban Marjanovic, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να έχει πολλά παραπάνω από 25 λεπτά συμμετοχής, με αυτά να μην είναι στα κρίσιμα τελευταία
5 Άσχετα αν ξαναγύρισε ο Tyson, δεν ήταν ποτέ ίδιος με εκείνον της περιόδου 2010-11.