2019-20 Previews: Indiana Pacers

Posted on Oct 5 2019 - 5:00pm by Loukas Moschoulas

Μετά την σκούπα στον πρώτο γύρο των περσινών Playoffs απέναντι στους Celtics οι αλλαγές στην μπασκετομάνα Indiana είχαν την τιμητική τους. Η φετινή offseason ήταν σαν βόλτα το “παζάρι¨ για τον GM της ομάδας, Chad Buchanan ο οποίος ήθελε να βάλει τις βάσεις για κάτι διαφορετικό τα επόμενα χρόνια. Έτσι οι προσθήκες ήταν αρκετές και είναι δύσκολο να μπορέσεις να προβλέψεις πως θα κυλήσει η χρονιά. Αν προσθέσουμε και τον τραυματισμό του καλύτερου παίκτη της ομάδας Victor Oladipo, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει την νέα χρονιά, αναμένουμε δύο πρόσωπα από την ομάδα του Nate McMillan. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικότερα. 

 

Offseason Moves

Βλέποντας τις κινήσεις που έγιναν στην offseason, με μια πρώτη ανάγνωση η ομάδα μοιάζει να βελτιώθηκε. Κυρίως φυσικά στο κομμάτι της επίθεσης που ουσιαστικά ήταν και εκείνο που η ομάδα της Indianapolis πονούσε την περσινή αγωνιστικής χρονιάς. Έτσι λοιπόν ήρθε ο ROY της σεζόν 2016-17, Malcom Brogdon για να πάρει την θέση του Darren Collison και να προσφέρει με το καλό του τρίποντο (40,8% ποσοστό, στα τρία χρόνια καριέρας στο NBA). Ο T.J. McConnell για να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο στις θέσεις των guards ειδικά στα πρώτα παιχνίδια που θα λείπει και ο Oladipo. Τέλος οι Lamb και Warren είναι δύο παίκτες που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δείξει ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο NBA, έστω και σε ομάδες χαμηλότερου επιπέδου από τους Pacers. Το κενό που έχουν να καλύψουν βέβαια είναι μεγάλο, καθώς ο Bojan Bogdanovic που άφησε το Bankers Life Fieldhouse, ήταν αυτός που πήρε την ομάδα στην πλάτες του τον καιρό που έλειψε ο Victor Oladipo.

Σε ότι αφορά το Draft, οι Pacers στο μοναδικό pick που κράτησαν φέτος, επέλεξαν στο #18 τον Γεωργιανό Goga Bitadge. Για τον ύψους 2,11m center είχαμε γράψει στο Mock Draft “Μιλάμε για έναν δυνατό και κλασσικό Ευρωπαίο ψηλό, που σκοράρει, αλλά δεν έχει πολύ καλό σουτ από έξω, που θα του δώσει, ωστόσο, άμεσα λεπτά συμμετοχής. Τα νούμερα του πέρσι στην Euroleague με την Buducnost ήταν 12,1 πόντοι, 6,3 rebounds και 2,3 blocks ανά αγώνα.” Και αυτά τα στοιχεία είναι που είδαν οι Pacers, ειδικά μετά την φυγή του Young για να μπορέσουν να προσθέσουν ένα ακόμα μεγάλο κορμί στην front line τους.

Βλέποντας την γενική εικόνα για τις προσθήκες της ομάδας, είναι εμφανές ότι οι κινήσεις ήταν σε μία οπτική ανανέωσης του ρόστερ με νεαρούς παίκτες που έχουν δείξει τι αξίζουν στην λίγκα, και συγχρόνως έχουν και τα χρόνια μπροστά τους να βελτιωθούν. Οι ηλικίες των παικτών που θα σηκώσουν το βάρος της νέας σεζόν είναι οι εξής: Oladipo 27, Warren 26, Brogdon 27, Lamb 27, Turner 23, Sabonis 23, Leaf 22, Bitadze 20 και όλοι τους -πλην Sabonis- έχουν συμβόλαιο μέχρι και το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Το κακό βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει χώρος στο cap και δυσκολεύει τις όποιες κινήσεις προσπαθήσει να κάνει η ομάδα για να γεμίσει ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον ρόστερ.

Depth Chart

PG: Malcolm Brogdon, Aaron Holiday, T.J. McConnell

SG: Victor Oladipo, Jeremy Lamb, Edmond Sumner

SF: T.J. Warren, Doug McDermott, Justin Holiday

PF: Domantas Sabonis, T.J. Leaf

C: Myles Turner, Goga Bitadze

Ο Παίκτης Κλειδί

Oladipo δεν υπάρχει μέχρι τα Χριστούγεννα τουλάχιστον. Με τον Bogdanovic να αποτελεί παρελθόν, η εκτόξευση του Myles Turner μοιάζει μονόδρομος για να μπορέσει η ομάδα των Pacers να μείνει σε τροχιά playoffs και να μην χάσει το καράβι από νωρίς. Ο νεαρός center που λόγω και των μέτριων επιδόσεων του αλλά και της ύπαρξης του Young έπαιζε κάτω από 30 λεπτά τις τελευταίες δύο σεζόν, αναμένουμε να πάρει περισσότερες προσπάθειες στην επίθεση, και μένει να φανεί αν θα καταφέρει να έχει τα περσινά τους αρκετά ικανοποιητικά νούμερα στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού (2,7 blocks ανά παιχνίδι). Όμως η κατάσταση είναι το “ή τώρα ή ποτέ”. Ο Myles Turner είναι πλέον το σημείο αναφοράς στην front line των Pacers και αν και ακόμα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει ένας dominant ψηλός φέτος είναι η κατάλληλη ευκαιρία για αυτόν να αποδείξει ότι αξίζει το συμβόλαιο των $72 εκατ. που του δόθηκε και ξεκίνησε να τρέχει από το φετινό καλοκαίρι.

Κορυφαία Προσθήκη

Οι Pacers ήθελαν να κάνουν μια αναβάθμιση στην θέση του point guard και έτσι αποφάσισαν να δώσουν $85 εκατ. στον Malcom Brogdon ο οποίος τρία χρόνια στους MIllwaukee Bucks έμενε στην σκιά του Eric Bledsoe και η ανανέωση του τελευταίου ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να φύγει το καλοκαίρι για την Indianapolis. Ο προκάτοχος του Brogdon, o Darren Collison ένας καλός παίκτης που μπορούσε να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα σε καλό βαθμό. Όμως η απόκτηση του νεαρού PG είναι σίγουρα αναβάθμιση. Ξεκινώντας από την άμυνα ο Collison λόγω των 183 εκατοστών γινόταν εύκολο θύμα σε πολλές καταστάσεις ποσταρίσματος από αντίπαλα guards, ο Brogdon από την άλλη είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός που μπορεί να αμυνθεί απέναντι και σε υψηλότερους αντιπάλους.

Σε ότι αφορά το επιθετικό κομμάτι ο 27χρονος guard σουτάρει με 40,8% από το τρίποντο στην 3ετή καριέρα του και αναμένεται να ανοίξει ακόμα περισσότερο την άμυνα για να μπορέσει η ομάδα να εκμεταλλευτεί τους δύο ψηλούς της, Sabonis και Turner.

Τρία ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
α. Ήρθε η ώρα για το βήμα παραπάνω; Και αν ναι δεν νομίζουν εκεί στην Indianapolis ότι θα πρέπει να βελτιωθούν και στην επίθεση;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Pacers έχουν καταφέρει να μπουν στα playoffs. Όμως ούτε στην τελευταία σεζόν του Vogel, αλλά ούτε και στις τρεις του McMillan δεν μπόρεσαν να έχουν πλεονέκτημα. Έτσι δύο σεζόν έφτασαν κοντά σε μία πρόκριση, το 2016 έχασαν με 4-3 απέναντι στο Toronto, και το 2018 επίσης έχασαν με 4-3 απέναντι στους Cavaliers του LeBron James, σε μία επική σειρά, και άλλες δύο αποκλείστηκαν με 4-0 από Cavs (2017) και Celtics (2019). Με την ανανέωση του ρόστερ βέβαια και χωρίς κανέναν μπαρουτοκαπνισμένο από playoffs παίκτη στο ρόστερ, μάλλον δεν φαίνεται να περιμένουν άμεσα το βήμα παραπάνω στην ομάδα.

Σε ότι αφορά το επιθετικό κομμάτι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Nate McMillan είναι ένας προπονητής που αρέσκεται στο αργό μπάσκετ. Στην μόνη ομάδα που είχε καλή επιθετική συγκομιδή ήταν οι Blazzers των σεζόν 2008-09 έως 2010-11, όπου πάλι κατάφερνε να μπαίνει στα playoffs χωρίς να καταφέρνει να νικήσει κάποια σειρά. Εκείνη η ομάδα βέβαια είχε τρομερό επιθετικό ταλέντο με Aldrigde, Roy, Batum, Matthews, Oden, G. Wallace παίκτες που στην Indiana δεν υπάρχουν. Δυστυχώς για την ομάδα των Pacers o McMillan δεν είναι ένας προπονητής που έχει μπει στην νέα εποχή του μπάσκετ, το pace των Pacers την περσινή σεζόν ήταν στο 98,1 όντας 24οι σε όλο το NBA. Ενώ η ομάδα ήταν και 18η στο offensive rating με 109,9. Με λίγα λόγια η φετινή χρονιά είναι καταλυτική για τον coach McMillan. Η ομάδα πρέπει να βάλει παραπάνω το τρίποντο στον επιθετικό τρόπο παιχνιδιού της καθώς πέρσι σούταρε μόλις 2081 τρίποντα (25,4 ανά παιχνίδι) και ήταν 29η στην σχετική λίστα. Ειδικά από την στιγμή που έχουν προστεθεί παίκτες με το συγκεκριμένο πλεονέκτημα, ο Brogdon με 42,6% την περσινή σεζόν, ο Lamb με 35,8% τις τελευταίες δύο σεζόν και ο T.J. Warren 42,8% πέρσι. Αν δεν αλλάξει προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας τότε δύσκολα θα είναι προπονητής και του χρόνου ο Nate McMillan.

β. Πως θα γυρίσει ο Oladipo; Και πως θα επηρεάσει αυτό την σεζόν των Pacers;

Παίκτες που γύρισαν από τέτοιο τραυματισμό (βλ. Paul George) δεν επέστρεψαν αμέσως δυνατοί αλλά έκαναν αρκετό καιρό μέχρι να βρουν τα πατήματα τους. Αυτό είναι και το λογικό για έναν τραυματισμό στο γόνατο, και για αυτό τον λόγο ο προπονητής της ομάδας ανέφερε ότι ο Victor Oladipo δεν έχει ξεκάθαρη ημερομηνία επιστροφής, αλλά θα αποφασιστεί όταν θα είναι τελείως καλά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο star της ομάδας θα επιστρέψει στο τέλος του Ιανουαρίου, χάνοντας σίγουρα πάνω από την μισή σεζόν. Η επιστροφή του αναμένεται να δώσει τρομερή ώθηση στην ομάδα και εκεί είναι το κλειδί για το πως θα κυλήσει η σεζόν. Αν καταφέρει να μπει αμέσως σε ρυθμό τότε οι Pacers θα είναι φαβορί για να καταφέρουν να πλασαριστούν στο top5 της Ανατολής. Αν όχι τότε και ο ίδιος δεν θα παίρνει πολλά λεπτά, έχοντας κάποιο minutes limit, και η ομάδα ίσως δυσκολευτεί ακόμα και να μπει στην post season.

Στην πρώτη περίπτωση περιμένουν τους Pacers να είναι μία ευχάριστη έκπληξη για τα Playoffs, αν δεν τα καταφέρουν, ίσως τους δούμε να δοκιμάζουν σχήματα και συστήματα για την σεζόν 2020-21 και το πως θα εμφανιστούν πλήρεις στο παρκέ.

γ. Θα μπορέσει να λειτουργήσει το σχήμα με δύο ψηλούς;

Σίγουρα οι Myles Turner και Domantas Sabonis δεν είναι Tim Duncan και David Robinson, όμως οι Pacers έχουν στις τάξεις τους δύο πολύ ταλαντούχους ψηλούς. Ο coach McMillan έχει δηλώσει πως την νέα σεζόν θα χρησιμοποιήσει σχήματα με τους δύο centers, παρά το ότι πέρσι σε καμία προπόνηση δεν τους είχε στην ίδια ομάδα σε εσωτερικό διπλό.

Το καλό για τους Pacers είναι ότι μιλάμε για δύο διαφορετικού στυλ ψηλούς, ο Sabonis είναι περισσότερο επιθετικό όπλο με δυνατό drive και πολύ καλό παιχνίδι στο post. Ενώ ο Turner μπορεί να σουτάρει καλύτερα από μακριά και έχει περισσότερο αμυντικό προσανατολισμό στο παιχνίδι του. Αυτό είναι και το κλειδί για να μπορέσει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σχήμα. Λογικά οι δύο ψηλοί θα παίζουν μαζί με παίκτες που μπορούν να σουτάρουν καλά, είτε ανοίγοντας διαδρόμους για τον Sabonis που αναμένεται να έχει, σε συγκεκριμένα plays, έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν του Giannis στους Bucks. Είτε παίζοντας το PnR μαζί με τον Brogdon. Μένει να δούμε κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το συγκεκριμένο, με την διαμόρφωση του ρόστερ να βοηθάει ακόμα περισσότερο το προπονητικό τιμ για να δοκιμάσει κάτι τέτοιο.

Ως έσχατη λύση φυσικά θα πρέπει να πούμε ότι το συμβόλαιο του Sabonis -που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι- ένα καλό assets για να μπορέσουν να φέρουν κάτι καλό στην ομάδα. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το συγκεριμένο σχήμα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και με τον rookie Goga Bitadze στην πεντάδα.

Quo Vadis?

Μοιάζει με χαμένη χρονιά η φετινή και σίγουρα μια σεζόν που θα κριθεί αν ο συγκεκριμένος προπονητής θα είναι και τα επόμενα χρόνια στην ομάδα. Αν καταφέρουν να κάνουν 25+ νίκες στα πρώτα 45 παιχνίδια που θα παίξουν χωρίς τον Oladipo τότε μπορεί να τους δούμε στα Playoffs, και γιατί όχι να είναι και η έκπληξη της Ανατολής. Σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται να μην βάλουν νωρίς στο παρκέ τον νεαρό τους star και να προσπαθήσουν να εξελίξουν την ομάδα για τις επόμενες σεζόν. Αλλάζοντας φυσικά και τον προπονητή τους.

 

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)