2019-20 Previews: Los Angeles Clippers

Posted on Oct 7 2019 - 1:21pm by Loukas Moschoulas

Να πούμε ότι δεν περιμέναμε αυτό που έγινε στους Clippers το καλοκαίρι θα ήταν ψέματα. Ίσως όχι σε αυτό τον βαθμό, αλλά μάλλον η δοκιμασμένη συνταγή του Jerry West, ήταν για μία ακόμα φορά το εχέγγυο για να καταφέρει μια ομάδα να μπει σε τροχιά τίτλου. Το αν θα το καταφέρουν οι Clippers είναι πλέον και στο χέρι του coach της ομάδας Doc Rivers που αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο χρόνων που χωρίς All Stars κατάφερε να μείνει στις 40+ νίκες, μάλλον το μέλλον στην κυανέρυθρη πλευρά του Staples Center μοιάζει κάτι παραπάνω από ευοίωνο.

 

 

Offseason Moves

Σίγουρα οι κινήσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτές των δύο All Star, όμως πριν από αυτές υπήρξε μία που ουσιαστικά έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα στους Clippers για να μπορέσουν να κάνουν δικό του τον Paul George και εν συνεχεία τον Kawhi Leonard. Αυτή δεν είναι άλλη από την απόκτηση του Maurice Harkless από το Miami, όπου είχε φθάσει σαν αντάλλαγμα για τον Whiteside, ο οποίος ήρθε παρέα με το first round protected pick του 2023 των Miami Heat, που έφυγε στο deal με τους Oklahoma για την απόκτηση του George.

Η αλήθεια είναι ότι η απόκτηση του George ήταν κάτι το οποίο κανείς δεν περίμενε αυτό το καλοκαίρι, καθώς ο George μόλις πέρσι είχε ανανεώσει για τέσσερα χρόνια με τους Thunder. Όμως στην κουβέντα που έγινε ανάμεσα στον Leonard και τους ανθρώπους των Clippers υπήρξε μία λίστα από την ομάδα με παίκτες που μπορούν να πλαισιώσουν τον MVP των περασμένων τελικών. Έτσι εκείνος επέλεξε ποιος θα είναι ο co-star που θα παίξει δίπλα του, το τελεσίγραφο έλεγε λοιπόν ότι “αν καταφέρετε να κλείσετε τον George, εγώ θα παίξω για εσάς”. Οι Jerry West και Lawrence Frank δεν έχασαν καιρό και έδωσαν στους Thunder τους Gallinari και Gilgeous-Alexander μαζί με πέντε Picks πρώτου γύρου1)Τρία δικά τους 2022, 2024 και 2026 και δύο των Miami Heat 2021 και 2023 και δύο ανταλλαγές πρώτων picks, τις χρονιές 2023 και 2025, κάνοντας δικό τους τον George.

Να σημειώσουμε ότι οι Leonard και George είναι γνώριμοι από τα γυμνασιακά τους χρόνια καθώς και οι δύο είναι παιδιά της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα των προαστίων του LA. Αυτός ήταν και ο λόγος που ενώ στην φωτογραφία της παρουσίασης των δύο παικτών ο George στην αρχή ήταν δίπλα στον Doc Rivers, όμως ο head coach της ομάδας τους άλλαξε θέση, έτσι ώστε οι φανέλες τους να σχηματίζουν τον αριθμό “213” που είναι ο τηλεφωνικός κώδικας του κεντρικού LA. Κλείνοντας με τους δύο stars να αναφέρουμε ότι έχουν ξαναυπάρξει συμπαίκτες, αλλά μόνο για μερικές ώρες. Στο draft του 2011, οι Pacers ήταν εκείνοι που είχαν draftάρει τον Kawhi2)Πράγμα που σύμφωνα με δήλωση του, είχε εκπλήξει τον George καθώς ήταν παίκτης στην ίδια θέση με τον ίδιο., όμως λίγο αργότερα τον έδωσαν μαζί με τα δικαιώματα των Davis Bertans και Erazem Lorbek για να πάρουν τον George Hill.

Photo From barstoolsports.com

Στις δευτερεύουσες κινήσεις για τους Clippers Να αναφέρουμε την ανανέωση για τρία χρόνια του guard Rodney McGruder που θα δώσει λύσεις με το σουτ του. Την συμφωνία με τον Patrick Patterson για να δώσει λίγο παραπάνω βάθος στην front line, αλλά και την επιλογή του Mfiondu Kabengele στο #27 του πρώτου γύρου και του Terance Mann στο #48. Παίκτες που θα πάρουν λεπτά συμμετοχής και αναμένεται να μπουν στο rotation της ομάδας,καθώς αμφότεροι είναι όχι μόνο καλοί αμυντικοί, άλλα αφήνουν υποσχέσεις ότι μπορούν να βοηθήσουν επιθετικά από τα 7.25.

Depth Chart

PG: Patrick Beverley, Louis Williams, , Derrick Walton Jr.

SG: Landry Shamet, Rodney McGruder, Jerome Robinson

SF: Kawhi Leonard, Maurice Harkless, Terance Mann

PF: Paul George, JaMychal Green,, Patrick Patterson

C: Ivica Zubac, Montrezl Harrell, Mfiondu Kabengele

Ο Παίκτης Κλειδί

Αν υποθέσουμε ότι τους δύο All Stars τους έχουμε δεδομένο ότι θα είναι πρωταγωνιστές ο τίτλος του παίκτης κλειδί πέφτει σε έναν εκ των τεσσάρων Beverley, Shamet, Williams ή Harrell. Θα πάω με το δευτεροετή της ομάδας Landry Shamet που αναμένεται να ξεκινά βασικός για να μπορεί να έρχεται από τον πάγκο ο Mr. Sixth Man, Lou Williams. O Shamet είναι ο ένας από τους τρεις rookies που έχουν καταφέρει να έχουν 40%+ από την γραμμή των τριών πόντων με πάνω από πέντε προσπάθειες3)Οι άλλοι δύο είναι οι Duje Dukan και Troy Daniels που έπαιξαν όμως μόλις πέντε και ένα παιχνίδι αντίστοιχα σε σχέση με τα 79 του νεαρού guards.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Shamet θα έχει τον ρόλο που είχε ο J.J. Redick στην ομάδα της Lob City, με δύο πλεονεκτήματα βέβαια σε σχέση με τον προκάτοχο του. Καταρχάς το καλύτερο ball handling, αλλά και το ύψος και μάκρος του, που τον βοηθάει ακόμα περισσότερο στην άμυνα. Σε ότι αφορά το πρώτο στην media day της ομάδας ρωτήθηκε αν θα είναι αυτός που θα κρατά την μπάλα στα χέρια του σε σχέση με τον Beverley και δεν αρνήθηκε τίποτα, φουντώνοντας τις φήμες από το καλοκαίρι που τον θέλουν να είναι και ο pg της ομάδας σε μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στα παιχνίδια.

Κορυφαία Προσθήκη

Όταν το καλοκαίρι έρχεται στην ομάδα σου ο MVP των τελευταίων τελικών δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία για την κορυφαία προσθήκη. Τι κάνει την προσθήκη του Kawhi κορυφαία σε σχέση με αυτή του George; καταρχάς ήταν ελεύθερος, σε αντίθεση με τα ένα σκασμό picks που έδωσαν για να φέρουν τον πρώην forward των Pacers.

Και δευτερευόντως δεν θα πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους οι φήμες ότι ο Kawhi καθυστέρησε επίτηδες τις συνομιλίες με τους Lakers για να μην μπορέσουν να προσθέσουν έναν τρίτο αστέρα δίπλα σε LeBron και Davis. Πράγμα που δείχνει ότι συμπεριφέρθηκε και ως παράγοντας, βοηθώντας την νυν ομάδα του να έχει περισσότερες πιθανότητες απέναντι στους συμπολίτες.

Τρία ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
α. Θα παίξουν οι δύο stars 65+ παιχνίδια; Και αν όχι μπορούν να βγουν πρώτοι στην Δύση οι Clippers και χωρίς αυτή την παράμετρο;

Ξεκινώντας από τον George, είναι σίγουρο πλέον ότι θα χάσει μίνιμουμ 15 ματς στην αρχή της σεζόν λόγω των προβλημάτων στους δύο ώμους, που χειρούργησε το καλοκαίρι. Πράγμα που δυσκολεύει την πορεία της ομάδας καθώς σε αυτό το διάστημα, μέχρι τα μέσα Νοέμβρη δηλαδή, έχει να αντιμετωπίσει ομάδες της δυτικής περιφέρειας που θα κονταροχτυπηθούν για καλύτερο πλασάρισμα, όπως οι Warriors, οι Jazz και οι Blazers. Οπότε αναμένουμε τον Kawhi να συνεχίσει από εκεί που έχει σταματήσει στους τελικούς με τους Raptors.

Βέβαια από την άλλη ο Kawhi έκανε εξαιρετικά playoffs γιατί στο Toronto τον πρόσεχαν μέσα στην σεζόν, παίζοντας μόλις 60 παιχνίδια, και επιτρέποντας του να ξεκουράζεται όποτε το έκρινε απαραίτητο. Πράγμα που στους Clippers ίσως δεν μπορεί να το κάνει, τουλάχιστον όχι στο πρώτο κομμάτι της σεζόν. Τέλος την περσινή σεζόν ο Kawhi προερχόταν και από μία άλλη χρονιά που ήταν τελείως εκτός. Ο τρόπος διαχείρισης του Kawhi λοιπόν φαίνεται ότι θα κρίνει και το πλασάρισμα των Clippers, καθώς το L.A. δεν είναι στην Ανατολική περιφέρεια για να μπορεί ο All Star να ξεκουράζεται τόσο συχνά.

β. Θα είναι οι Clippers η πιο σκληροτράχηλη ομάδα του πρωταθλήματος;

Δύο είναι τα δεδομένα που τείνουν προς την επιβεβαίωση του συγκεκριμένου ερωτήματος. Καταρχάς η απόκτηση των δύο καλύτερων αμυντικών forward της λίγκας, αλλά και η φυσιογνωμία του Doc Rivers στον πάγκο της ομάδας.

Ξεκινώντας από τις προηγούμενες σεζόν, παρά το ότι η ομάδα είχε το “σκυλί” που λέγεται Beverley δεν ήταν μια ομάδα που αρχίζει και τελειώνει στην άμυνα. Τώρα όμως έχοντας δύο ακόμα υπερόπλα στην κατοχή της αυτό αναμένεται να αλλάξει. Που το στηρίζουμε; Στους αριθμούς του Doc Rivers στον πάγκο των Celtics, τις χρονιές που αυτοί πρωταγωνιστούσαν στην Ανατολική Περιφέρεια.

Στις καλές του χρονιές στην Βοστόνη με τους Celtics είχε καταφέρει για πέντε συνεχόμενα χρόνια να έχει την ομάδα στο top5 στο defensive rating -τις σεζόν από το 2007-08 έως 2011-12, με τρεις από τις πέντε να είναι πρώτοι σε όλο το NBA. Όμως αυτή την δύναμη την έχασε όταν πήγε στους Clippers, ακόμα και τις εποχές που είχε Paul, Griffin και Jordan μόλις μία σεζόν ήταν στην πέμπτη θέση και όλες τις υπόλοιπες από την ένατη και κάτω. Αυτός σίγουρα ήταν και ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει με την Lob City.

Αν ήμουν ο Doc Rivers, θα περίμενα πως και πως να ξεκινήσει η φετινή σεζόν για να αμολήσω τα σκυλιά και να αρχίσουν να δαγκώνουν καρωτίδες. Αν πάρουν και τον Iguodala από το Memphis, τότε ίσως είναι σοφότερος για τις αντίπαλες ομάδες να του δίνουν την κατοχή πριν ξεκινήσει καν η επίθεση για να γλυτώνουν την ταλαιπωρία.

γ. Θα τους στοιχίσει η έλλειψη ποιοτικών ψηλών;

Η Αχίλλειος πτέρνα της ομάδας δεν είναι άλλη από την front line της. Όσο και αν το small ball ακόμα κυριαρχεί στο NBA και ειδικά στα playoffs και όσο και να μοιάζει μακρινό, δεν μπορεί να μην υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων των Clippers το ερώτημα ποιος θα πιάσει τον Anthony Davis στους τελικούς της Δυτικής περιφέρειας.

Στο ήδη υπάρχον ρόστερ ο μοναδικός παίκτης πάνω από 2.10 είναι ο Ivan Zubac (2.15), με τον δεύτερο ψηλότερο να είναι ο νεαρός Mfiondu Kabengele που κοιτάει από τα 208 εκατοστά του. O Harrell είναι μεν παλικάρι, αλλά είναι μικρόσωμος για πεντάρι, ενώ ο JaMychal Green μπορεί αγωνίστηκε σαν center στα περσινά playoffs απέναντι στους Warriors και τον Looney, μα αυτό δεν μπορεί να τον ετοιμάσει για τη δοκιμασία του να αντιμετωπίζει τον Davis. Όσο και αν πανηγύριζαν οι Clippers για το δώρο που τους έκαναν οι συμπολίτες με τον Zubac, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι ο νεαρός center θέλει χρόνο για να μπορέσει να αποδώσει σε υψηλά επίπεδα. Και δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τέτοιο στο λεξιλόγιο του Doc Rivers την φετινή χρονιά. Ο Zubac έδειξε από τα δύο πρώτα παιχνίδια της pre season ότι έχει θέμα με τα φάουλ και ενώ μπορεί να κρυφτεί το συγκεκριμένο πρόβλημα στην regular season, είπαμε στα playoffs τους περιμένει ο Davis.

Μάλλον μια προσθήκη ενός ακόμα ψηλού είναι στα σχέδια των διοικούντων των Clippers. Μπορεί να είναι κάποιος από τους 2,176 που περισσεύουν από τους Knicks ή όποιος άλλος, ο Jerome Robinson λογικά θα πρέπει να έχει τις βαλίτσες του έτοιμα εκεί γύρω προς το trade deadline.

Quo Vadis?

Δεν μπορεί να μην είναι στο top3 της Δύσης οι φετινοί Clippers. Ακόμα και αν οι δύο stars παίξουν από 65 παιχνίδια έχουν το απαιτούμενο βάθος κι ο Doc αναμένεται να βρει τον τρόπο και να τους βάλει με πλεονέκτημα στον πρώτο γύρο των playoffs. Προσωπικά τους βλέπω στον τελικό και τον Kawhi να ξαναπαίρνει τον τρίτο του τίτλο με τρίτη διαφορετική ομάδα.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Τρία δικά τους 2022, 2024 και 2026 και δύο των Miami Heat 2021 και 2023
2 Πράγμα που σύμφωνα με δήλωση του, είχε εκπλήξει τον George καθώς ήταν παίκτης στην ίδια θέση με τον ίδιο.
3 Οι άλλοι δύο είναι οι Duje Dukan και Troy Daniels που έπαιξαν όμως μόλις πέντε και ένα παιχνίδι αντίστοιχα σε σχέση με τα 79 του νεαρού guards