NBA Previews 2015-16: Phoenix Suns

Posted on Oct 14 2015 - 11:30am by Loukas Moschoulas

preview phoenix

Ακούγοντας το όνομα της ομάδας, αμέσως το μυαλό σου πηγαίνει στο γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ, με πάνω από 100 κατοχές ανά αγώνα, και επιθέσεις στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα. Αυτός ήταν για πολλά χρόνια ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας των Suns, με αποκορύφωμα την 6ετία 2004-2010, όπου, με μπροστάρη τον Steve Nash, η ομάδα κατάφερε με το δικό της εξόχως επιθετικό και ελκυστικό μπάσκετ να συμμετέχει πέντε φορές στα playoffs, εκ των οποίων τις τρεις να φτάσει μέχρι και τους τελικούς της δυτικής περιφέρειας. Φέτος, όμως, ο coach της ομάδας Jeff Hornacek θέλει να αλλάξει την συνταγή. Η προσπάθεια είναι δύσκολη καθώς η ομάδα στην αρχή του καλοκαιριού αποτελούνταν από ένα power forward γεμάτο νεύρα, δύο guards που δεν είχαν και τόσο καλή χημεία στα λίγα παιχνίδια που έπαιξαν μαζί την περσινή χρονιά και ένα γκρουπ νέων παικτών. Οι κινήσεις έγιναν και η παρακολούθηση της προσπάθειας αυτής θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι κάνατε πέρσι;

Μία ακόμα μέτρια σεζόν για τους Ήλιους, που δεν κατάφεραν να προκριθούν στα playoffs για πέμπτη συνεχή χρονιά, ισοφαρίζοντας το χειρότερο ρεκόρ σε διάρκεια χρόνων εκτός playoffs που κρατούσε από τις μακρινές σεζόν 1971 εώς 1975. Η ομάδα πάλεψε, βέβαια, για την είσοδο της στην postseason, όμως οι τραυματισμοί των Knight και Len λίγο πριν το finish της κανονικής διάρκειας δεν της επέτρεψαν να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, και περιορίστηκε στην 10η θέση της Δυτικής Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό του άσχημου τελειώματος της είναι ότι έχασαν τα 10 από τα 11 τελευταία παιχνίδια και έσπασαν ένα ακόμα ρεκόρ με το χειρότερο τελείωμα χρονιάς στην ιστορία τους.

suns-dragic-bledsoe-thomas

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την κακή εικόνα της ομάδας καθώς μόλις σε 3 κατηγορίες είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα σε FG, FGA και κλεψίματα. Ενώ θα έλεγε κανείς ότι είναι απίστευτα οξύμωρο το γεγονός ότι με τρία πρωτοκλασάτα PGs οι Suns ήταν 27οι στις assists.

Το κύριο χαρακτηριστικό βέβαια της περσινής χρονιάς ήταν πως άλλος ο αρχικός σχεδιασμός και άλλη η κατάληξή της. Μετά το επιτυχημένο πείραμα της σεζόν 2013-14, με τον συνδυασμό Dragic – Bledsoe στα guards, οι Suns υπέγραψαν και τον Ιsaiah Thomas, συνθέτοντας στα χαρτιά ενδεχομένως τον πληρέστατο συνδυασμό PGs που είχε εμφανιστεί στη θέση. Η έμφαση στην προηγούμενη πρόταση, όμως, πάει στα χαρτιά. Γιατί στο γήπεδο χημεία και ισορροπία παικτικά, οργανωτικά και εκτελεστικά δεν αναπτύχθηκε ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν, κατά το trade deadline, η ομάδα να ξηλωθεί και να ξαναραφτεί. Η ουσία του ανακατέματος ήταν πως Thomas έφυγε για τους Celtics, ο Dragic για το Miami και στη θέση τους αποκτήθηκαν ο Brandon Knight από τους Bucks και ένα pick πρώτου γύρου από τους Sixers.

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ATMs

Οι Suns, με αυτά και με εκείνα τα ανακατέματα, έχουν πια έναν κορμό από νέους και πολύ ταλαντούχους παίκτες. Η φιλοσοφία τους στο φετινό μεταγραφικό παζάρι ήταν να γεμίσουν την ομάδα με παίκτες που θα προσφέρουν εμπειρία, αλλά και στοιχεία στα οποία οι ήδη υπάρχοντες παίκτες του ρόστερ υστερούν.

Η μεγαλύτερη προσθήκη από το free agent pool ήταν χωρίς αμφιβολία αυτή του Tyson Chandler. Ο καλιφορνέζος center γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Suns που είναι κάτοχος του βραβείου “Defensive player of the year” και αυτό καταδεικνύει σίγουρα τον προσανατολισμό που θα έχουν οι φετινοί Suns. Εκτός από τον Chandler κάτοικοι Αριζόνας (sic) είναι πλέον και οι Ronnie Price και Sonny Weems, οι οποίοι αποκτήθηκαν για να δώσουν βάθος στην περιφέρεια. Επίσης στις θέσεις των ψηλών, εκτός από τον Tyson που προορίζεται για βασικός, οι Suns πρόσθεσαν και επιλογές για τον πάγκο τους με τους Mirza Teletovic και Jon Leuer να αποκτώνται για να προσφέρουν με το μακρινό τους σουτ και την έφεση τους στα rebounds αντίστοιχα, όσο και για να συνθέσουν ένα μοναδικό κράμα βαλκανικής τρέλας και αμερικανικής αδιαφορίας.

Το μεγάλο θέμα του καλοκαιριού για την ομάδα βέβαια ακούει στο όνομα Markieff Morris. Το πρόβλημα με τον χαρισματικό forward ξεκίνησε μετά το trade που έκλεισαν οι Suns, στην προσπάθεια τους να κάνουν χώρο στο salary cap για να δελεάσουν τον LaMarcus Aldrigde, το οποίο έστειλε τον δίδυμο αδερφό του, Marcus Morris, τον Danny Granger και τον Reggie Bullock στους Detroit Pistons με αντάλλαγμα ένα pick δεύτερου γύρου στο draft του 2020. Ο Markieff θεώρησε ότι δεν ήταν σωστό να τον χωρίσουν από τον δίδυμο αδερφό του, καθώς και οι δύο είχαν ανανεώσει τα συμβόλαια τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, με σημαντική έκπτωση στην market value τους ($ 32 εκατ. για 4 χρόνια ο Markieff και $ 20 εκατ. την τετραετία ο Marcus), μόνο και μόνο για να παίζουν μαζί, και έδειξε την δυσαρέσκεια του με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό.

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, στο “χωρισμό” των διδύμων έπαιξε και η κακή εξωαγωνιστική τους παρουσία, η οποία μάλλον επηρέαζε και την ομάδα. Το υπόλοιπο του καλοκαιριού πέρασε με τον ‘Keef να ζητά είτε ανεπίσημα, είτε μέσω tweeter, την ανταλλαγή του. Τελικά το μόνο που κατάφερε είναι να του επιβληθεί ένα πρόστιμο 10.000 δολαρίων από τον κομισάριο του NBA για το λόγο ότι δημοσιοποίησε την επιθυμία του να φύγει από την ομάδα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της λίγκας ένας παίκτης μπορεί μόνο ανεπίσημα να μεταφέρει κάτι τέτοιο, είτε στον GM της ομάδας του, είτε στον προσωπικό του ατζέντη.

Στα σημαντικά του καλοκαιριού και η 5ετής ανανέωση του Brandon Knight έναντι $ 70 εκατ., με την ελπίδα πως η χημεία που θα αναπτύξει με τον Bledsoe στο backcourt θα είναι η βάση της ομάδας για τα επόμενα χρόνια.

Depth chart
PGBrandon KnightRonnie Price
SGEric BledsoeArchie GoodwinDevin Booker
SFT.J. WarrenP.J. TuckerSonny Weems
PFMarkieff MorrisMirza TeletovicJon Leuer
CTyson ChandlerALex Len

Μέχρι την στιγμή που γράφεται το κείμενο οι Suns έχουν 13 εγγυημένα συμβόλαια για την χρονιά που ξεκινά. Όπως καταλαβαίνουμε μένουν δύο θέσεις κενές για να συμπληρωθεί το ρόστερ της ομάδας. Αυτές τις δύο θέσεις διεκδικούν τέσσερεις παίκτες: οι Henry Sims (C, πέρσι αγωνίστηκε στους 76ers με 8 PPG, 4,9 RPG σε 19,7 λεπτά συμμετοχής), Cory Jefferson (PF, η τελευταία επιλογή του περσινού draft έπαιξε 50 παιχνίδια στους Nets με 10,6 λεπτά μέσο όρο), Terrico White (SG, τα τελευταία τρία χρόνια είναι γυρολόγος στην Ευρώπη) και Kyle Casey (SF, έπαιξε πέρσι στην Σλοβενία με τους Helios Suns Domzale). Φαβορί για τις θέσεις φαντάζουν, βάση των όσων διαρρέουν από την ομάδα, οι Sims και White.

Πλεονεκτήματα
Η αναμενόμενη χρονιά Warren

Με την ομάδα να παίζει τα περισσότερα λεπτά των αγώνων με δύο star point guards, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στο σκοράρισμα, ένα ζητούμενο είναι η ανάδειξη ενός αξιόπιστου σκόρερ στις υπόλοιπες θέσεις για να αναλαμβάνει λίγο από το φορτίο των δύο. Την περσινή χρονιά ο P.J. Tucker δεν κατάφερε να αποτελέσει σταθερή επιθετική απειλή(με την σκυλίσια του άμυνα βγάζει, άλλωστε, το παντεσπάνι του ο πρώην παίχτης του Αυτοκράτορα), όμως οι ιθύνοντες της ομάδας βλέπουν στον Warren τον άνθρωπο που θα βάλει γρίφους στις αντίπαλες άμυνες. Ο Warren από τα χρόνια του στο κολέγιο του North Carolina State έδειξε ότι είναι ένας χαρισματικός σκόρερ με ποσοστά άνω του 50%.

Την πρώτη του χρονιά στο NBA δεν είχε μεγάλη συμμετοχή μέχρι και τον Φλεβάρη, όμως τον τελευταίο ενάμιση μήνα της regular season ο Hornacek του έδωσε περισσότερα λεπτά συμμετοχής και εκείνος δεν τον απογοήτευσε. Σε 20,4 λεπτά συμμετοχής είχε 8 ppg με 56% ευστοχία καθώς και 2,5 rebounds. Την φετινή χρονιά αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να ξετυλίξει στο παρκέ το ταλέντο του, βοηθώντας την ομάδα στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό φάνηκε και από τα πρώτα φιλικά όπου ο Warren είναι ο παίκτης με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής σκοράροντας οικονομικά, με το παλιομοδίτικο στυλάκι του από τα 3-4 μέτρα.

O Len και ο μέντορας του

Είναι κοινό μυστικό στο front office των Suns ότι η απόκτηση του Tyson Chandler είχε διπλή σκοπιμότητα. Αφενός να δώσει στον coach Hornacek τον αμυντικό ογκόλιθο που ήθελε μέσα στην ρακέτα, αφετέρου το μεγάλο στοίχημα της ομάδας που ακούει στο όνομα Alex Len να έχει έναν μπαρουτοκαπνισμένο παίκτη δίπλα του, που θα τον μυήσει και θα του διδάξει τα μυστικά της επιτυχίας για το δρόμο προς την κορυφή. Ο Chandler είναι ίσως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ένας center που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και έχει παίξει δίπλα σε τόσους καταξιωμένους παίκτες (Scottie Pippen, Jalen Rose, Chris Paul, Dirk Nowitzki, Carmelo Antony και πολλοί άλλοι) είναι ο πλέον ικανός.

O Len βέβαια δεν έμεινε εκεί, καθώς εκτός από την παρουσία του Chandler προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και το κενό του καλοκαιριού ταξιδεύοντας μέχρι το εχθρικό San Antonio για να προπονηθεί για μερικές μέρες με το πρότυπο του, που ακούει στο όνομα Tim Duncan. Τον βοήθησε κυρίως στο σουτ αλλά και στο να βλέπει γήπεδο, ενώ μετά από αυτή την εμπειρία δήλωσε χαρακτηριστικά “ένα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα καθώς δεν περίμενα ότι θα έκανα προπόνηση με τον άνθρωπο που πριν από τρία χρόνια ξενυχτούσα στο σπίτι μου στην Ουκρανία για να βλέπω στην τηλεόραση τις παραστάσεις που έδινε μέσα στο γήπεδο.”

Το καλό κλίμα

Ένα χαρακτηριστικό των φετινών Suns είναι το καλό κλίμα. Ο Hornacek πρόσεξε στις κινήσεις του να βρει παίκτες με χαρακτήρες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα κατά την διάρκεια της χρονιάς, άλλωστε το ήδη υπάρχον πρόβλημα με τον Markieef που αναφέραμε προηγουμένως μοιάζει να είναι αρκετό. Οι χαρακτήρες και η νοοτροπία των παικτών που έμειναν, αλλά και αυτών που προστέθηκαν στο ρόστερ φάνηκαν από νωρίς, καθώς όλοι μαζεύτηκαν για προπόνηση ένα μήνα πριν την επίσημη πρώτη προπόνηση της ομάδας. Ο general manager της ομάδας Ryan McDonough ανέφερε “με μεγάλη μας χαρά είδαμε την πλειονότητα των παικτών που έχουν συμβόλαιο (μόνο ο Markieef έλειπε) να έρχονται για προπόνηση τέσσερις εβδομάδες πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χημεία και ο παλμός της ομάδας είναι πολύ διαφορετικός απ ότι ήταν ένα χρόνο πριν”.

Μειονεκτήματα
Η γκρίνια του Kieff

Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από τον Markieff Morris και σε ποιο βαθμό θα αφήσει πίσω του την στεναχώρια του για την επιλογή της ομάδας να στείλει τον αδερφό του στο Detroit και να αφοσιωθεί στο παιχνίδι. Ο Morris είναι ξεκάθαρα η βασική επιλογή των Suns στη θέση του power forward και μια μέτρια χρονιά του είναι σίγουρο ότι θα τους κοστίσει.

Προς το παρόν φαίνεται πως θα παραμείνει στην ομάδα μέχρι να αυξήσει την αγοραστική του αξία και ενόψει της αναμενόμενης φυγής του, έσπευσαν να αποκτήσουν τους Mirza Teletovic και Jon Leuer, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν  με το μακρινό τους σουτ, αλλά δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους πόντους που προσέφεραν τους πέρυσι οι αδερφοί Morris.

Εκτός, βέβαια, αν ο Leuer συνεχίσει να είναι η μετενσάρκωση του Shaun Kemp:

Η έλλειψη ενός έμπειρου σκόρερ

Σε μια ομάδα όπου θέλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο αμυντικό κομμάτι η απουσία ενός σουτέρ με εμπειρία, που θα την ξελασπώνει σε σημεία που θα κολλάει επιθετικά είναι σημαντικό κομμάτι. Οι Suns φρόντισαν για το μέλλον επιλέγοντας στο #12 τον καλύτερο σουτέρ του draft, Devin Booker, οποίος βρίσκεται αρκετό χρόνο μακριά από το να συνεισφέρει, αλλά προχωρούν μην έχοντας στην σύνθεσή τους έναν τέτοιο παίκτη. Οι ευθύνες του Bledsoe θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες και θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη της ομάδας. Επίσης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο περσινό τους draft pick, T.J. Warren, που μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικό σκόρερ αλλά σκοράροντας σχεδόν αποκλειστικά από μέση απόσταση, δίχως καλό τρίποντο μπορεί να είναι ξεπερασμένος από το σύγχρονο ΝΒΑ.

Προπονητής

Ο Jeff Hornacek υπήρξε σπουδαίος σουτέρ στην καριέρα του ως μπασκετμπολίστας αγωνιζόμενος σε τρεις ομάδες (Phoenix, Philadelphia, Utah) και έφτασε στο pick του όταν αγωνιζόταν στους Jazz δίπλα στο τρομερό δίδυμο Stockton-Malone. Στo Salt Lake City κατάφερε να σουτάρει στις 6 απο τις 7 χρονιές του με πάνω από 40% στα σουτ τριών πόντων, παίζοντας μάλιστα και σε δύο σειρές τελικών του NBA, χωρίς βέβαια να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο δαχτυλίδι.

H πιο αλλόκοτη free throw routine ever

H πιο αλλόκοτη free throw routine ever

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως ειδικός βοηθός του Jerry Sloan τo 2004, βοηθώντας κυρίως κάποιους παίκτες, όπως ο Andrei Kirilenko, με ατομικές προπονήσεις στο σουτ. Και μετά την φυγή του Sloan αναβαθμίστηκε σε πρώτος βοηθός. Κατά την διάρκεια του 2013 σκεφτόταν σοβαρά να ξεκινήσει σε ομάδα ως πρώτος προπονητής και είχε προτάσεις από τις δύο ομάδες που είχε παίξει και ως παίκτης, τους Philadephia 76ers και τους Phoenix Suns, επιλέγοντας τελικά τους δεύτερους. Θεωρεί τόσο τον Cotton Fitzsimmons (προπονητής που είχε τα τέσσερα από τα έξι χρόνια του στους Suns) όσο και τον Jerry Sloan τους προπονητές από όπου έχει πάρει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του.

Εκτός από τις επιτυχίες του στην ομάδα των Suns, κατάφερε να βγει προπονητής του μήνα μόλις τον Δεκέμβριο του 2013, μπαίνοντας στην μικρή λίστα ανθρώπων που το έχουν καταφέρει να κερδίσουν το βραβείο του Καλύτερου του Μήνα και ως αθλητές και ως προπονητές (Larry Bird και Larry Drew οι άλλοι δύο). Καθώς επίσης και την βελτίωση του ρεκόρ την πρώτη χρονιά όπου με 48-34 δεν κατάφερε να μπει στα playoffs της σκληρής Δυτικής Περιφέρειας. Οι φίλαθλοι της ομάδας έχουν ένα ακόμα λόγο να μην θέλουν να φύγει ο Hornacek (του οποίου το συμβόλαιο δεν έχει παραδόξως ανανεώσει η ομάδα, ενώ θα μπορούσε, και αυτό λήγει το καλοκαίρι του 2016), και αυτός ακούει στο όνομα Abby Hornacek, κόρη του coach, η οποία έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και επικοινωνία και πέρσι εργάστηκε ως συνεργάτης του Fox Sports στην Αριζόνα.

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Με τον Markieef Morris να αποτελεί ένα ερωτηματικό για το πως θα επανέλθει μετά το περίεργο καλοκαίρι ο κλήρος πέφτει στον Eric Bbledsoe. Ο απόφοιτος του Kentucky αναμένεται να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επίθεσης των Ήλιων, καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε ο Dragic, ούτε ο Thomas. Για πρώτη φορά στην καριέρα του δείχνει τόσο φρέσκος, μιας και η περσινή χρονιά του, ήταν -μετά από χρόνια- καθαρή από τραυματισμούς, καθώς δεν υπήρχαν και διαπραγματεύσεις για συμβόλαιο, όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια και έτσι στην προετοιμασία της ομάδας φαίνεται να είναι πιο έτοιμος από ποτέ να ηγηθεί της νέας προσπάθειας.

Το Μαντείο του BallHog

Θεωρώντας τις επτά από τις οκτώ θέσεις των playoffs για την Δυτική Περιφέρεια κλεισμένες (GSW, SAS, LAC, OKC, HOU, MEM, NOP) η ζωή των ήλιων φαντάζει δύσκολη. Οι άμεσοι αντίπαλοι είναι οι Mavericks και οι Kings. Και ενδεχομένως -και κυρίως- η Utah. Όλοι αυτοί οι αντίπαλοι είναι σε διαφορετικές, αλλά περίεργες καταστάσεις και αυτό δίνει στους Suns την ελπίδα να ονειρεύονται ότι φέτος θα τα καταφέρουν. Από την άλλη βέβαια, θα πρέπει να λύσουν το θέμα Markieff, καθώς είναι δύσκολο μέσα στη χρονιά να έχεις έναν βασικό σου γρανάζι το οποίο δεν είναι ευχαριστημένο. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα των Hornacek και McDonough, του πρώτου να τον εκμεταλλευτεί εντός παρκέ και του δεύτερου να μπορέσει να πάρει τα καλύτερα ανταλλάγματα σε περίπτωση trade.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Deиιαl October 27, 2015 at 23:05 -

    Πάμε Φοινιξάρα!