Ραντεβού τον Οκτώβρη: New York Knicks #23

Posted on Jun 5 2017 - 6:42pm by Gus Chr

“Super-Team”, “Η ώρα των Knicks”, “Οι Knicks επιστρέφουν” ήταν μερικές μόνο από τις -γραφικές ομολογουμένως- φράσεις που πέρασαν μπροστά στα μάτια μας την περασμένη off season. Το αποτέλεσμα; Οι Knicks εκτός playoffs για μια ακόμα σεζόν, όλοι πέφτουν να φάνε τον Carmelo, και ο Phil Jackson προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι η γεωμετρία είναι, όχι μόνο ο σωστός, αλλά ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στο Πρωτάθλημα.

Τι πήγε στραβά

Τα πάντα, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Και ενώ θα μπορούσαμε πολύ άνετα να σταματήσουμε εδώ τον παρόντα αποχαιρετισμό και να μην ανοίξει μύτη, ας πούμε και μερικά πράγματα παραπάνω, ξεκινώντας ιεραρχικά. 1) Phil Jackson. Ο Zen επέστρεψε στην πόλη που λατρεύτηκε ως παίχτης και πολλοί πίστευαν πως με την αύρα του θα μπορούσε να αναστρέψει την κακή κατάσταση που είχαν περιέλθει οι Knicks τα τελευταία -πολλά- χρόνια. Φαίνεται, ωστόσο, πως ο νυν πρόεδρος της ομάδας δεν έχει αφήσει πίσω του τις προπονητικές του συνήθειες. Και πως θα μπορούσε άλλωστε; Έχετε δει/ακούσει ποτέ κάποιον μεγάλης ηλικίας άνθρωπο να παραδέχεται ότι ο νέος τρόπος είναι καλύτερος από τον δικό του, που “έφερε επιτυχίες πριν 20 χρόνια”; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το “προφητικό” tweet του, ένα μήνα περίπου πριν την κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τους Warriors το 2015:

Το μάζεψε, βέβαια, αργότερα, αλλά να’χαμε να λέγαμε. Ο 71χρονος, λοιπόν, είναι εκείνος ο ιδιοκτήτης εταιρίας ή ο διευθυντής της, ο οποίος αρνείται να δει την πραγματικότητα που έχει να κάνει με την εξέλιξη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να τον ξεπεράσει η εποχή. Φυσικά δεν αποδέχεται ότι τα πάντα ξεκινούν από εκείνον και τα πληρώνει όλα αυτός που βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. 2) Enter Jeff Hornacek. Τίμιος ο coach Hornacek. Οι στιγμές που θέλησε να παρακάμψει κάπως το αφεντικό του, έδωσαν ωραίο μπάσκετ, αλλά όχι απαραίτητα το αποτέλεσμα. Είδαμε, όμως, πιο σύγχρονες τάσεις (Porzingis) και αθλητικό ψηλό που τρέχει στο transition σαν guard (Hernangomez), γεγονότα που από μόνα τους ήταν αχτίδα σε ακόμη μία σκοτεινή χρονιά στο “μεγάλο μήλο”. Τι να σου κάνει όμως ένας Hornacek, όταν το αφεντικό συμμετέχει ενεργά στις προπονήσεις και προσπαθεί να δείξει στους παίχτες το νόημα της ζωής (aka τριγωνική επίθεση); Στα μάτια του κόσμου, αυτό όχι μόνο δείχνει πως ο Hornacek είναι μαριονέτα, αλλά ενισχύει και αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω, ότι δηλαδή η εποχή έχει ξεπεράσει τον Jackson.

Και ερχόμαστε στο τρίτο κομμάτι των στραβών, που είναι οι παίχτες. Όχι πως φταίνε αυτοί καθ’ αυτοί. Για να καταλήξουν να φοράνε τη φανέλα των Knicks σημαίνει πως κάποιος τους επέλεξε για να είναι εκεί. Kαι το χειρότερο; Κάποιος έδωσε το “πράσινο φως” για να δοθούν τα $21 εκατομμύρια στον Derrick Rose, τα κάτι παραπάνω από $72 εκατομμύρια στον Joakim Noah, τα $48 εκατομμύρια στον Courtney Lee, χωρίς να δει επί της ουσίας την ανισορροπία που υπήρχε στο ρόστερ. Τώρα που το σκέφτομαι, το 38-44 που δώσαμε στο preview των Knicks τον περασμένο Οκτώβρη, μάλλον γενναιόδωρο ήταν.

Τι καλό κρατάμε

Ξεκάθαρα, και χωρίς πολλά – πολλά, τον Willy Hernangomez. Ο νεαρός Ισπανός όχι μόνο δείχνει πως έχει θέση στους Knicks, αλλά θέση βασικού. Δεν καταλαβαίνουμε το γιατί ο Noah ξεκίνησε σε -πολύ- περισσότερα παιχνίδια σε σχέση με τον νεαρό. Ίσως ο Γάλλος να είναι πιο “triangle offense material” στα μάτια του Zen. Σε κάθε περίπτωση ο 22χρονος Hernangomez ήταν μια όαση στα αγωνιστικά -και όχι μόνο- προβλήματα των Knicks. Αποτελεσματικός (52,9% ποσοστό στα σουτ), εξαιρετικό footwork, σωστές τοποθετήσεις, υπερπολύτιμος στο κομμάτι των επιθετικών rebounds (2,4 ανά παιχνίδι), ενώ ο χειρισμός της μπάλας για το ύψος του είναι κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα. Συνολικά έδωσε ένα 8,2/7/1,3/0,5/0,61)Πηγή: basketball-reference.com που αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για νούμερα ενός rookie που έρχεται από τον πάγκο και παίζει 18,4 λεπτά, μόνο αμελητέα δεν είναι. Αν τολμήσουμε και περάσουμε στα νούμερα του σε καταστάσεις Per 36 minutes; Εκεί είναι τρομακτικός:

Για εμάς εδώ στο Γουρούνι είναι ξεκάθαρο πως αν του εμπιστευθούν την θέση του βασικού, θα δούμε περισσότερες τέτοιες εμφανίσεις από τον ίδιο:

Τι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι

Μπορεί να διαφωνούμε σχεδόν στα πάντα με τον Jackson, αλλά υπάρχει ένα σημείο που μας βρίσκει (ή με βρίσκει τέλος πάντων) απόλυτα σύμφωνο με τον Zen. Ο Carmelo Anthony πρέπει να αποχωρήσει από την ομάδα. Προφανώς ο Melo δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των Knicks, ενδεχομένως ούτε και το μεγαλύτερο, αλλά αγωνιστικά είναι εκείνο που πολλές φορές κρατάει πίσω την ομάδα. Αυτό που ίσως όμως έχει προκαλέσει την αγωνιστική οπισθροδόμηση των Knicks είναι το γεγονός ότι με το ζόρι ο Anthony πρέπει να είναι ο ηγέτης. Όχι. Ο Melo δεν είναι ηγετική φυσιογνωμία τύπου LeBron, τύπου Durant, τύπου Paul, δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα που κάνουν οι προαναφερθέντες, και γι’ αυτό πρέπει να αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη και να πάει να γίνει δεύτερο βιολί σε μια ομάδα που -σε πρώτη φάση- κυνηγάει την post season. Win-win κατάσταση, αφού από τη μία ο Melo θα αποφορτιστεί του ρόλου του ηγέτη, και από την άλλη οι Knicks θα αδειάσουν μεγάλο μέρος του cap τους.

Από εκεί και πέρα, η απόκτηση ενός point guard είναι πρώτη ανάγκη. Η Νέα Υόρκη (και καμία άλλη ομάδα δυστυχώς) δεν μπορεί να βασιστεί πάνω στην υγεία του Rose, αλλά ακόμα και να το κάνει, χρειάζεται ένας back up point guard, μιας και σε αυτή τη θέση βρίσκουμε τον Chasson Randle2)Ήχος γρύλου στο βάθος.. Εδώ, βέβαια, μπλέκεται κάπως το πράγμα, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τη νύχτα του draft αλλά και με την περίπτωση Porzingis. Υπενθυμίζουμε πως ο Λετονός υποστηρίζει πως κάποιος του χάκαρε τον λογαριασμό στο Twitter, γράφοντας “LA Clippers”. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση το όλο σκηνικό έχει φέρει πολλούς φίλους των Knicks σε σύγχυση, αποκαλώντας τον νεαρό “προδότη” και άλλα τέτοια ωραία γραφικά. Προφανώς είναι οι ίδιοι που αποδοκίμαζαν τον ίδιο την βραδιά που οι Knicks τον επέλεγαν στο #4…

Αν ο Porzingis αποχωρήσει από την ανατολική ακτή μέσα στο καλοκαίρι, μην σας φανεί περίεργο αν επιλέξουν στο #8 τον Lauri Markkanen από την Arizona, αν δεν γίνει φυσικά κάποια έκπληξη και ο Φινλανδός επιλεγεί πιο πάνω στη σειρά. Το καλύτερο δυνατό σενάριο για τους Knicks, όσον αφορά την θέση του point guard, είναι η παραμονή Porzingis και η επιλογή του Dennis Smith από το NC State, ενός αυθεντικού floor general, που τελείωσε την σεζόν με 18,1 πόντους και 6,2 assists. Δωράκι τα 4,6 rebounds. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι να αφήσει ο Jackson τον κόσμο που βρίσκεται από κάτω του να κάνει την δουλειά του όπως αυτός κρίνει σωστό. Ας ξεκολλήσει με τα τρίγωνα και τις γεωμετρίες, ας βάλει στο μυαλό πως ζούμε στην εποχή του pace & space και των stretch fours (και fives πλέον) και ας αφήσει τον Hornacek να -προσπαθήσει- να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με το υλικό που έχει στα χέρια του. Την τελευταία φορά που το έκανε αυτό, είδαμε τους Suns να παίζουν ίσως το καλύτερο μπάσκετ εκείνης της χρονιάς. Αν δεν μπορεί να ζήσει με αυτό ο Phil, τότε ήρθε η ώρα για τον ιδιοκτήτη James Dolan να τον απολύσει.

Fun Fact

Αυτό:

Ραντεβού τον Οκτώβρη

ΚατάταξηΟμάδα
30Brooklyn Nets
29Phoenix Suns
28Los Angeles Lakers
27Philadelphia 76ers
26Orlando Magic
25Minnesota Timberwolves
24Sacramento Kings
23New York Knicks
22Dallas Mavericks
21New Orleans Pelicans
20Charlotte Hornets
19Detroit Pistons
18Denver Nuggets
17Miami Heat
16Chicago Bulls
15Portland Blazers
14Indiana Pacers
13Milwaukee Bucks
12Memphis Grizzlies
11Atlanta Hawks
10Oklahoma City Thunder
9Washington Wizards
8Los Angeles Clippers
7Toronto Raptors
6Utah Jazz
5Cleveland Cavaliers
4Boston Celtics
3Houston Rockets
2San Antonio Spurs
1Golden State Warriors

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πηγή: basketball-reference.com
2 Ήχος γρύλου στο βάθος.

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Georgio June 6, 2017 at 11:14 -

    Βεβαια για να ειμαστε δικαιοι, και ο Porzingis δεν ειχε εξελιξη αναλογη των προσοντων του φετος, αν και σ’αυτο επαιξε ρολο και το απαρχαιομενο συστημα του Jackson.

    • Gus to the Hou June 6, 2017 at 12:10 -

      Ναι και ναι. Συμφωνούμε απόλυτα!

  2. Zastavas June 13, 2017 at 11:18 -

    Αυτό το κόλλημα του Jackson με την τριγωνική επίθεση πάντως δεν το καταλαβαίνω. Όλα ξεκίνησαν όταν έπρεπε να βρεθεί τρόπος να πείσουν τον Mike να σταματήσει να βάζει 40άρες και να αρχίσει να μοιράζει το παιχνίδι όταν ζόριζαν τα πράγματα (Cavs, Detroit κλπ). Ο τρόπος βρέθηκε και ήταν η τριγωνική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Bulls των ’90s. Το ότι δουλεψε και στους Lakers οφείλεται εν πολλοις στο ταλέντο των Kobe και Shaq.
    Τώρα τί προσπαθεί να κάνει την τριγωνική με τον Melo; Είτε τον έχει υπερεκτιμήσει (NOT), ή του έχει γίνει εμμονή και προσπαθεί να βάλει ακόμη ένα λιθαράκι για να μεγαλώσει κι άλλο η υστεροφημία του κόντρα στο ρεύμα της εποχής, έχοντας το ρόλο ενός meta-χιπστερά. Μάλλον το αντιθετο καταφέρνει. Και αυτή η εμμονή του, διατηρεί τους Knicks εδώ και τόσα χρόνια in limbo…