Ραντεβού τον Οκτώβρη: Brooklyn Nets #30

Posted on May 3 2017 - 10:18am by Loukas Moschoulas

Όταν ο Prokhorov αγόραζε τους Nets το 2010 δήλωνε, χωρίς ίχνος αυτοσυγκράτησης, ότι στόχος είναι το πρωτάθλημα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στις 11 Μαϊου τους 2017 ο Ρώσος μεγιστάνας συμπληρώνει μια επταετία ως ιδιοκτήτης μιας ομάδας η οποία τελειώνει τη σεζόν με το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ της από το 2000 και μετά. Το σοβαρότερο πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν φαίνεται φως στο τούνελ. 

Τι πήγε στραβά;

Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν πήγε στραβά, όλα πήγαν όπως περιμέναμε να πάνε, με την σεζόν να βρίσκει τους Nets στην τελευταία θέση. Οι 62 ήττες τις ομάδες ήρθαν με μέσο όρο 12,7 πόντους διαφορά, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον coach Atkinson να έχει 12 παίκτες με μέσο όρο λεπτών συμμετοχής από 18,4 έως 29,4 (ενώ και οι 12 παίκτες έπαιξαν το λιγότερο 52 παιχνίδια, πλην του Lin που λόγω τραυματισμού έπαιξε μόνο 32).

Στον τρόπο παιχνιδιού των φετινών Nets θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Brook Lopez σούταρε 387 τρίποντα, την στιγμή που στις προηγούμενες οκτώ σεζόν είχε επιχειρήσει αθροιστικά 31. Καταλαβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο και την κατεύθυνση που είχε φέτος η ομάδα, αλλά και την ελευθερία που απολάμβανε ο star της. Στα αρνητικά της σεζόν δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Rondae Hollis Jefferson. Όταν ο Σταύρος Μαρίνος έγραφε για την φαντασιακή του αξία τον περασμένο Νοέμβριο, δεν περιμέναμε, είναι η αλήθεια, να τον επιβεβαιώσει τόσο σύντομα και δη τόσο εμφατικά. Ο απόφοιτος του Arizona έριξε τα ποσοστά του σουτ τριών πόντων, αλλά και συνολικά σε FG, και δεν αύξησε δραματικά τους αριθμούς του σε καμία άλλη κατηγορία, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

πηγή: espn

Το μεγάλο πρόβλημα του Hollis-Jefferson δείχνει να είναι η αυτοπεποίθηση του και αυτό θα πρέπει να δουλέψει, καθώς το NBA δεν είναι κολεγιακό πρωτάθλημα και ο ίδιος βρίσκεται σε μια ομάδα που είναι δύσκολο να έχει συνεχόμενες νίκες για να μπορέσει να αποδώσει μέσα από αυτές. Αλλά πως να φτιάξεις αυτοπεποίθηση όταν η ομάδα σου έχει όλο το Γενάρη ρεκόρ 1-14, ενώ έκλεισε και τον Φεβρουάριο χωρίς νίκη, με 0-10;

Τι καλό κρατάμε;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κρατήσουν οι Nets και να δουλέψουν σε αυτό είναι ο Caris LeVert. Ο πρώην guard του πανεπιστημίου του Michigan, που πήγε στο Brooklyn μέσω της ανταλλαγή του Thaddeus Young, βρήκε την ευκαιρία από τον τραυματισμό του Lin και την εκμεταλλεύτηκε. Με τα μακριά του χέρια βοηθούσε πολύ στην άμυνα της ομάδας, ενώ στο επιθετικό κομμάτι ο coach Atkinson δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τον εξέπληξε ο τρόπος και η ευκολία που πασάρει. Να θυμίσουμε ότι στην τελευταία του χρονιά στο κολέγιο είχε λίγο κάτω από 10 assists ανά 100 επιθέσεις για τους Wolverines. Στα αρνητικά του, βέβαια, τα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Χαρακτηριστικός ο πίνακας που ακολουθεί που καταγράφει τους αριθμούς της σεζόν ανά παιχνίδι για τον LeVert.

πηγή: realgm.com

Κάτι ακόμα που θα μπορούσαν να κρατήσουν ως οι Nets από την κακή χρονιά τους είναι η υγεία του Brook Lopez, που για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του καταφέρνει να παίξει σε τρίτη συνεχή χρονιά και να μας χαρίζει highlights σαν αυτά στο παρακάτω video.

Ο ίδιος, λίγες μέρες μετά το τέλος της σεζόν, δήλωσε ότι δεν θέλει να φύγει, και ότι θα ήταν χαρούμενος αν γινόταν και αυτός μέλος στο rebuild των Nets. Τώρα αν αυτά τα εννοεί ή προσπαθεί να αποφύγει το trade, γιατί είναι στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά.

Τι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι;

Κατά βάση θα πρέπει να κρατηθεί ένας κορμός με παίκτες που έχουν μια μικρή εμπειρία στο NBA συν τους νέους. Lopez, Lin, Booker, Whitehead, Hollis-Jefferson και LeVert είναι έξι παίκτες που μπορεί να στηριχθεί η ομάδα. Από τα 14 συμβόλαια που έχει η ομάδα τα έξι δεν είναι εγγυημένα και κάποιοι εκ των Sean Kilpatrick, Joe Harris, K.J. McDaniels, Archie Goodwin, Quincy Acy και Spencer Dinwiddie είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποχωρήσουν για να ανοίξουν θέσεις στο ρόστερ. Περισσότερες πιθανότητες παραμονής έχουν οι δύο τελευταίοι που έδειξαν καλά στοιχεία στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν.

Είναι δύσκολο να γίνουν πολλά στους Nets το φετινό καλοκαίρι, καθώς η δεινή θέση που βρίσκεται η ομάδα, που δεν κατέχει τα picks των πρώτων γύρων για φέτος και για του χρόνου (συνέπεια του trade με τη Βοστόνη για τους Pierce και Garnett) σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για να έρθει ένας, έστω εν δυνάμει, all star άμεσα. Ήδη οι διοικούντες έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι ο στόχος τους είναι η free agency, αλλά κοιτούν και στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ο GM της ομάδας, Sean Marks, έχει παρακολουθήσει αρκετές φορές αγώνες της CSSKA παρέα με τον Prokhorov, με τις φήμες ότι το φετινό καλοκαίρι οι Nets θα προσπαθήσουν να δελεάσουν τον Milos Teodosic για να κάνει το βήμα για το NBA.
Για τους παίκτες που θα είναι διαθέσιμοι στην ελεύθερη αγορά και θα μπορούσαν να προσελκύσουν οι Nets τα ονόματα των Kentavious Caldwell-Pope και Otto Porter είναι αυτά που ακούστηκαν ήδη. Ο λόγος που δεν κοιτούν παραπάνω είναι ότι έχουν $ 33 εκατ. για να ξοδέψουν και είναι λογικό να ψάχνουν έναν νέο star που θα μπορούσε να υπογράψει με λιγότερα για να μπορέσουν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες. Ο Marks σε συνέντευξη του στο δίκτυο YES δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η θέση “3”, όμως θα κοιτάξουν όλες τις επιλογές τους, καθώς δεν είναι σε θέση να πουν ότι από την ομάδα λείπει ένα συγκεκριμένο κομμάτι.

Σε ότι αφορά το draft οι επιλογές που κοιτούν οι διοικούντες της ομάδας για τα νούμερα #22, #27 και #57 που επιλέγουν, είναι οι Rodions Kurucs (F.C. Barcelona, 6’9” SF), Hamidou Diallo (Kentucky, freshman, 6’5” SG), Andrew Jones, (Texas, freshman, 6’5” PG) και Mathias Lessort, (Nanterre, 6’9” PF).

Τέλος, μια ακόμα αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι (ίσως και νωρίτερα) είναι η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Mikhail Prokhorov δείχνει διατεθειμένος να πουλήσει το 49% των μετοχών της ομάδας σε άλλον επιχειρηματία, με την προτίμηση του ίδιου να είναι κάποιος ο οποίος ζει στο Brooklyn ή στη Νέα Υόρκη.

Fan Fact

Οι Nets αν και τερμάτισαν τελευταίοι σε όλο το NBA, είχαν την 12η καλύτερη επίθεση με 105,8 πόντους, ενώ ήταν τέταρτοι στις προσπάθειες τριών πόντων με 31,6 ανά αγώνα, και έκτοι στα εύστοχα με 10,7. Από αυτά τα στατιστικά μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι ο τρόπος που παίζει η ομάδα είναι ο σωστός, το σύγχρονο “Morey-ball”. Όμως για να μπορέσει να αποδώσει πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία…

Βαθμός: 4/10

Ραντεβού τον Οκτώβρη

ΚατάταξηΟμάδα
30Brooklyn Nets
29Phoenix Suns
28Los Angeles Lakers
27Philadelphia 76ers
26Orlando Magic
25Minnesota Timberwolves
24Sacramento Kings
23New York Knicks
22Dallas Mavericks
21New Orleans Pelicans
20Charlotte Hornets
19Detroit Pistons
18Denver Nuggets
17Miami Heat
16Chicago Bulls
15Portland Blazers
14Indiana Pacers
13Milwaukee Bucks
12Memphis Grizzlies
11Atlanta Hawks
10Oklahoma City Thunder
9Washington Wizards
8Los Angeles Clippers
7Toronto Raptors
6Utah Jazz
5Cleveland Cavaliers
4Boston Celtics
3Houston Rockets
2San Antonio Spurs
1Golden State Warriors

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)