Ραντεβού τον Οκτώβρη: Los Angeles Lakers #28

Posted on May 8 2017 - 11:54am by Nicolas Radicopoulos

Ο οργανισμός βρέθηκε για τέταρτη φορά εκτός playoffs, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί της ιστορίας του, τελειώνοντας μια μεταβατική σεζόν σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικά και -ιδίως- εξωαγωνιστικά. Με ένα ιδιαίτερα κρίσιμο καλοκαίρι να τους περιμένει, ο απολογισμός της σεζόν, μάλλον είναι θετικός, παρότι το μέλλον όχι εξασφαλισμένο.

Τι πήγε στραβά

Έκαναν 26 νίκες. Και δεν το λέμε με την έννοια της κακής απόδοσης, αλλά τουναντίον. Ήταν πολλές! Πολύ περισσότερες από όσες θα έπρεπε. Οι Lakers πρέπει να κληρωθούν μέσα στους τρεις πρώτους στο draft του 2017 για να κρατήσουν το pick τους. Και κάθε ομάδα αυξάνει τις πιθανότητές της υψηλής επιλογής στο draft αντιστρόφως ανάλογα με την απόδοσή της. Συνεπώς, οι 26 νίκες και η τρίτη χειρότερη θέση της λίγκας δεν ήταν κάτι εντός των συμφερόντων των “Λιμνανθρώπων”. Το δε τελείωμα της σεζόν ήταν καταστροφικό! Η νίκη μέσα στο Phoenix με 122-110 στις 9 Μαρτίου και το κλείσιμο της σεζόν με πέντε νίκες σε έξι παιχνίδια, στέρησαν από τους Lakers την προτελευταία θέση της λίγκας και περίπου 10% περισσότερες πιθανότητας να έχουν top-3 pick, καθώς πλέον έχουν 46,9% πιθανότητες σχετικά, έναντι 55% που έδινε η αμέσως χειρότερη θέση, αυτή των Suns. Το πόσο στραβά πήγαν τα πράγματα στην προσπάθεια για tanking εμπερικλείονται απόλυτα στη νίκη των Lakers κόντρα στους Spurs με 102-95 στις 5 Απρίλη, όταν ο δύσμοιρος ο Walton έριξε για πάνω από 20 λεπτά στο παρκέ τους Tarik Black, Tyler Ennis, Corey Brewer, David Nwaba, αλλά και πολύ πάνω από τον συνήθη αγωνιστικό τους χρόνο, τους Metta World Peace και Thomas Robinson, και ο απίθανος αυτός θίασος πήγε και κέρδισε την δεύτερη καλύτερη ομάδα της λίγκας και μάλιστα άνετα! Ε, αυτό σημαίνει “πήγε στραβά”.

Στα υπόλοιπα που μπορούν να καταλογιστούν στα στραβά, είναι η “loosing mentality” με την οποία γαλουχείται ο νεαρός κορμός των Lakers. Είναι η κατηγορία που υπήρχε πάνω από το “process” των Sixers του Hinkie, και θα ήμασταν ασυνεπείς αν δεν το αναφέραμε και στην προκείμενη περίπτωση.

Η αρχική παράγραφος της συγκεκριμένης απάντησης, ωστόσο, καθιστά αναγκαία την επεξήγηση της σημαντικότητας του tanking των φετινών Lakers. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να ανατρέξουμε πέντε χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα στο καλοκαίρι του 2012 όταν οι Lakers αποκτούσαν τους Steve Nash από τους Suns και τον Dwight Howard από τους Magic, σε μια -απόλυτα ανεπιτυχή εκ του αποτελέσματος- προσπάθεια άμεσης επιστροφής στα πρωταθλήματα, ύστερα από εκείνα των 2009 και 2010. Στα ανταλλάγματα που δόθηκαν για τον Nash, μεταξύ άλλων1)Pick πρώτου γύρου 2013, είτε των Cavaliers, Heat και Kings, με προστασία για τα πρώτα 13 picks, είτε των ίδιων των Lakers, με προστασία top 14, δύο picks δεύτερου γύρου 2014, με προστασία για τα πρώτα 40 για το ένα, καθώς και $ 3 εκατ. σε μετρητά. περιλαμβανόταν κι ένα κυλιόμενο pick πρώτου γύρου των Lakers. Με προστασία top-5 για το 2015, top-3 για το 2016 και το 2017 και χωρίς προστασία για το 2018. Αντίστοιχα, μέρος του trade για τον Dwight Howard2)Συμπεριλάμβανε τέσσερις ομάδες, οι λεπτομέρειες εδώ. περιλάμβανε το pick πρώτου γύρου των Lakers το 2018 ή 2019. Επειδή στο ΝΒΑ υπάρχει κανόνας που δεν επιτρέπει στις ομάδες να μην έχουν το pick πρώτου γύρου τους για δύο συνεχόμενες χρονιές, αν οι Lakers κρατήσουν το pick πρώτου γύρου τους φέτος, δίνουν αναγκαστικά το pick πρώτου γύρου τους για το 2018 στους Sixers (οι οποίοι πήραν το pick των Lakers από τους Suns στο τριπλό trade Br. Knight – Michael Carter-Williams – pick Lakers στο trade deadline του 2015) και επειδή δεν μπορούν να δώσουν και του 2019, οι Magic θα πάρουν δύο picks δεύτερου γύρου αντ’ αυτού, με τους Lakers να διαλέγουν κανονικά το pick τους το 2019. Αν πάλι, φέτος δεν καταφέρουν να κληρωθούν εντός της πρώτης τριάδας επιλογής, τότε το pick πρώτου γύρου τους φέτος θα πάει στους Sixers, οι Lakers θα διαλέξουν το pick πρώτου γύρου τους το 2018 και οι Magic το pick πρώτου γύρου των Lakers το 2019. Συνεπώς το διακύβευμα της φετινής κλήρωσης του draft για τους Lakers είναι δύο picks πρώτου γύρου, κι όχι ένα. Και καθώς τα rookie συμβόλαια δίνουν μεγάλη ευελιξία στο salary των ομάδων, η όλη υπόθεση είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των Lakers. Και ακριβώς για αυτό, οι 26 νίκες ήταν πολλές όταν στόχος ήταν ένα tanking καθοριστικής σημασίας για το franchise! Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Moneyball!

Τι πήγε καλά

Όλα τα υπόλοιπα, μάλλον, πήγαν κατ’ευχήν για τους Lakers της σεζόν 2016-17. Ξεκινώντας από τα αγωνιστικά, ο Walton έδειξε όλα εκείνα τα στοιχεία που ήλπιζε να βρει στο πρόσωπό του το front office του franchise όταν τον προσελάμβανε. Προσπάθησε να ωριμάσει και να καθοδηγήσει τον νεαρό κορμό των Lakers, τους έδωσε αγωνιστικό χρόνο και εικόνες, χωρίς να τους καίει, προσπάθησε να τους διδάξει άμυνα -με απόλυτη αποτυχία προς ώρας, όμως-, πήρε τον D’Angelo Russell από το χεράκι και τον έβαλε προ των ευθυνών του, τόσο οργανωτικά, όσο και αμυντικά, ενέταξε σταδιακά και προσεκτικά το #2 του draft του 2016, αλλά άγουρο σωματικά και αγωνιστικά, Ingram, έδωσε λελογισμένο χρόνο στο ερωτηματικό που εντυπωσίασε, τον Ivica Zubac, χαλιναγώγησε αγωνιστικά την τρέλα του Nick Young, που για πρώτη φορά υπό τις οδηγίες του έδειξε να μπορεί να αποτελέσει έναν τίμιο ρολίστα ΝΒΑ κι όχι ένας κλόουν με φανέλα μπάσκετ, ο Randle έπαιζε σε ρόλο Draymond Green (στην επίθεση τουλάχιστον), ενώ ο Larry Nance Jr. σχηματιζόταν, παιχνίδι με το παιχνίδι, σε έναν εξαιρετικό ρολίστα-πολυεργαλείο. Τέλος, πάρκαρε τα πεταμένα λεφτά των Deng και Mozgov εκτός ομάδας από πριν μπει η άνοιξη, για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της ωρίμανσης των νέων, αλλά και του tanking. To δε ξεκίνημα της σεζόν με 10-10 ρεκόρ στα πρώτα 20 παιχνίδια έδωσε και ένα ξεκάθαρο δείγμα του πως, αν ο στόχος δεν ήταν η πάση θυσία διατήρηση των picks, θα μπορούσε να παίξει οπορτουνίστικο, αποτελεσματικό μπάσκετ, μέσα, μάλιστα, σε καλούπι σύγχρονου ball movement, ενός μοντέλου mini-(πολύ mini, όμως)-Warriors.

Τα σημαντικά καλά νέα, παρόλα αυτά, ήταν εξωαγωνιστικά και αφορούσαν την αλλαγή της διοίκησης του franchise. Η Jeanie Buss, πρώην playmate και πρώην σύντροφος Phil Jackson, αλλά και η κόρη του εμβληματικού ιδιοκτήτη των Lakers, Jerry Buss, λίγες μέρες πριν το trade deadline του Φλεβάρη, και την αποτυχία του -από το 1986 βοηθού GM του εξίσου εμβληματικού Jerry West, και από το 2000 GM των Lakers- Μitch Kupchak, να φέρουν τον DeMarcus Cousins στους Lakers, ενεργοποίησε το option που είχε και έδιωξε από τη διοίκηση του συλλόγου τον αδερφό της Jim Buss και από τη θέση του GM τον Kupchak, αντικαθιστώντας τους, τον μεν πρώτο με τον εαυτό της, τον δε δεύτερο με το δίδυμο των Magic Johnson3)Αν θέλετε συστάσεις για το ποιος είναι ο κύριος, μπορείτε άφοβα να κλείσετε το συγκεκριμένο tab από τον browser σας, δεν θα παρεξηγηθείτε ούτε εσείς, ούτε εμείς. και τον ατζέντη του Kobe Bryant, Rob Pelinka, ως έναν πιο ειδικό στις δαιδαλώδεις λεπτομέρειες του salary cap. Oι ρόλοι των δύο φαίνονται ξεκάθαροι αρχικά. Ο Magic να έχει ήδη να επιδείξει μία επιτυχημένη σταδιοδρομία διοικητικά στις L.A. Sparks, την ομάδα του WNBA του Los Angeles, αλλά και στους L.A. Dodgers, την ομάδα baseball της πόλης, με κύριο σκοπό να επαναφέρει στην ομάδα κάτι από την απολεσθείσα τελευταία αίγλη της, το winning mentality, που σε όλη του τη διαδρομή, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, είχε, αλλά και με την τεράστια προσωπικότητά του να καταφέρει να ξανακάνει τους Lakers τον ισχυρότερο παίχτη κάθε off season και κύριο προορισμό κάθε free agent, κάτι που τα τελευταία χρόνια είχε απολεστεί πλήρως. Ο δε Pelinka, έχοντας ως πελάτες, πέρα από τον Kobe, και τους James Harden, Eric Gordon, Chris Bosh, Avery Bradley και Andre Iguodala, είναι βαθύς γνώστης της CBA και των ιδιαιτεροτήτων αυτής, αλλά και ικανότατος διαπραγματευτής. Ουσιαστικά ο μεν Magic αναλαμβάνει την μεγάλη εικόνα της αναδιοργάνωσης του franchise, και ο δε Pelinka την άχαρη, αλλά καθοριστική, καθημερινότητα πραγμάτωσης του σχεδιασμού αυτού. Τα πρώτα δείγματα γραφής του διδύμου ήταν θετικά, με την ανταλλαγή του εξαιρετικού τη σεζόν που τελείωσε, Lou Williams, στους Rockets για το πρώτο pick της ομάδας του Houston στο επερχόμενο draft4)Aλλά και με διάφορα άλλα μικρά deals, όπως του Tyler Ennis και του Jose Calderon..

Να αναφέρουμε, τέλος, στα ευχάριστα, πως λίγες μέρες μετά την ανωτέρω αναφερθείσα αλλαγή στα διοικητικά των Lakers, τα αδέρφια της Jaenie προσπάθησαν να την ανατρέψουν, επανα-αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του οργανισμού, με την όλη προσπάθεια να γίνεται, όμως, τόσο παράτυπα και άκομψα, που οδηγήθηκαν άμεσα από την αδερφή τους στα δικαστήρια και σε μία αστεία δικαιολόγηση της όλης προσπάθειας στον Τύπο.

Τι περιμένουμε το καλοκαίρι

Όλα θα καθοριστούν από το τι θα γίνει με το pick. Το αν θα το έχουν ή όχι επηρεάζει τον σχεδιασμό της ομάδας σε βάθος τριών σεζόν, οικονομικά, πράγμα που συνεπάγεται και αγωνιστικά, τόσο από τη δυνατότητα άντλησης ταλέντου μέσω του draft, όσο και από τα διαθέσιμα χρήματα που θα υπάρχουν για συμβόλαια, απουσίας μάλιστα rookie συμβολαίων. Ο Walton δήλωσε πρόσφατα πως ο Magic τον διαβεβαίωσε πως οι Lakers θα έχουν κανονικά τα picks τους για το 2017 και 2019, γεγονός που μας έκανε να ανακαλέσουμε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για παλαιότερα drafts και το μαγείρεμα ή μη αυτών. Σε κάθε περίπτωση, πρώτος στόχος της ομάδας φαίνεται να έχει καθοριστεί ο Paul George, ο οποίος ανοιχτά έχει δηλώσει πως θέλει να παίξει στους Lakers. O Paul George, όμως, την επόμενη σεζόν έχει λαμβάνειν $ 19,5 εκατ. και οι Lakers θα πρέπει να βρουν χώρο $ 13,3 εκατ. για να τον ανταλλάξουν πριν τον Ιούλη. Ενώ θα πρέπει να δώσουν κι έναν σκασμό ανταλλάγματα, επαναλαμβάνοντας, ενδεχομένως το λάθος των Knicks (καμία έκπληξη!) στο trade του Carmelo, όταν για να τον αποκτήσουν εν μέσω της σεζόν έδωσαν σε ανταλλάγματα τη μισή ομάδα, όταν το καλοκαίρι θα μπορούσαν να τον υπογράψουν ελεύθερο. Το φρόνιμο, συνεπώς, θα ήταν να περιμένουν ως το επόμενο καλοκαίρι, του 2018, όταν και ο George έχει player option με την Indiana, που μπορεί να αρνηθεί, για να τον υπογράψουν ελεύθερο. Κατά τ’άλλα, κάθε μέρα που θα περνά φέτος το καλοκαίρι, θα αναδεικνύει ακόμα παραπάνω το πόσο εκτρωματικά κακά ήταν τα συμβόλαια που δόθηκαν σε Deng (4 χρόνια / $ 72 εκατ.) και Mozgov (4 χρόνια / $ 64 εκατ.) το καλοκαίρι του 2016, συμβόλαια που περιορίζουν ασφυκτικά τη δυνατότητα των Lakers να προσεγγίσουν τους καλούς free agents της φετινής off season, μιας και θα έχουν οριακά $ 28 εκατ. διαθέσιμα στο salary (μετά την 1η Ιούλη), κι αυτά χωρίς να υπολογίζεται το salary του pick πρώτου γύρου τους.

Οι Metta World Peace και Nick Young έχουν ήδη πει πως αποχωρούν, ο Nwaba ίσως μείνει, μιας και έδειξε και πως καλή άμυνα παίζει και μόλις $ 1,3 εκατ. έχει λαμβάνειν, ενώ τα $ 6,6 εκατ. του Black έχουν team option, οπότε θα φύγουν εάν και εφόσον χρειαστεί. Προσοχή θα χρειαστεί αποκλειστικά ο χειρισμός της επέκτασης του συμβολαίου του Randle, ο οποίος δικαιούται πλέον να υπογράψει τέτοια.

Αναμένεται, συνεπώς, μια εκκαθάριση, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον εκ των συμβολαίων των Deng και Mozgov να γίνεται stretch, και χτίσιμο της ομάδας γύρω από τον κορμό Russel, Clarkson, Ingram, Randle, Nance Jr, Zubac και ενδεχομένως του top-3 φετινού pick.

 Αλλά, με το φόβο να γίνομαι κουραστικός, όλα θα εξαρτηθούν από αυτό ακριβώς το pick…

Fun Fact

Αυτό:

Και κυρίως αυτό:

Βαθμός: 7/10

Ραντεβού τον Οκτώβρη

ΚατάταξηΟμάδα
30Brooklyn Nets
29Phoenix Suns
28Los Angeles Lakers
27Philadelphia 76ers
26Orlando Magic
25Minnesota Timberwolves
24Sacramento Kings
23New York Knicks
22Dallas Mavericks
21New Orleans Pelicans
20Charlotte Hornets
19Detroit Pistons
18Denver Nuggets
17Miami Heat
16Chicago Bulls
15Portland Blazers
14Indiana Pacers
13Milwaukee Bucks
12Memphis Grizzlies
11Atlanta Hawks
10Oklahoma City Thunder
9Washington Wizards
8Los Angeles Clippers
7Toronto Raptors
6Utah Jazz
5Cleveland Cavaliers
4Boston Celtics
3Houston Rockets
2San Antonio Spurs
1Golden State Warriors

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Pick πρώτου γύρου 2013, είτε των Cavaliers, Heat και Kings, με προστασία για τα πρώτα 13 picks, είτε των ίδιων των Lakers, με προστασία top 14, δύο picks δεύτερου γύρου 2014, με προστασία για τα πρώτα 40 για το ένα, καθώς και $ 3 εκατ. σε μετρητά.
2 Συμπεριλάμβανε τέσσερις ομάδες, οι λεπτομέρειες εδώ.
3 Αν θέλετε συστάσεις για το ποιος είναι ο κύριος, μπορείτε άφοβα να κλείσετε το συγκεκριμένο tab από τον browser σας, δεν θα παρεξηγηθείτε ούτε εσείς, ούτε εμείς.
4 Aλλά και με διάφορα άλλα μικρά deals, όπως του Tyler Ennis και του Jose Calderon.