“Anthony Davis Wants Out”

Posted on Jan 29 2019 - 5:02pm by Nicolas Radicopoulos

Ήταν η βασική ιστορία της σεζόν, πριν ακόμα αυτή ξεκινήσει. Μα κάθε μέρα που πέρναγε, αντί να ξεχνιέται και να παραμερίζεται ως την offseason του 2019, τόσο ερχόταν πρωταγωνιστικά στην επικαιρότητα. Κορύφωση το πρωί της Δευτέρας, όταν και ο Davis ανοιχτά είπε πως για αυτόν οι Pelicans days του are over. Το τι ακολουθεί αυτή την ανακοίνωση προσπαθεί να αναλύσει στο άρθρο που ακολουθεί Νίκος Ραδικόπουλος

 

H Είδηση

Πρωί Δευτέρας (U.S. time) και το Woj Bomb έσκασε:

Ο ατζέντης του Anthony Davis, Rich Paul, μέσω δηλώσεών του στον δημοσιογράφο του ESPN και κορυφαίο NBA insider, Adrian Wojnarowski, ενημέρωσε πως ο Davis δεν σκοπεύει να ανανεώσει με τους Pelicans το καλοκαίρι και θα ήθελε να πάρει trade για άλλη ομάδα.

Η είδηση καθεαυτή δεν ήταν -η κύρια- είδηση. Ήταν κάτι που αναμέναμε. Είδηση αποτέλεσε η χρονική στιγμή και το μέσο. Η χρονική στιγμή γιατί ήρθε 10 μέρες πριν το trade deadline της σεζόν (που είναι στις 7 Φλεβάρη), ακριβώς πριν το παιχνίδι επιστροφής του LeBron James μετά από τον μεγαλύτερο τραυματισμό και απουσία της καριέρας του ως τώρα, και ενώ στον μήνα της απουσίας αυτού οι πιτσιρικάδες των Lakers κάθε άλλο παρά ενθουσίασαν με την απόδοσή τους, και ενώ ο Davis είναι και αυτός με τη σειρά του τραυματίας και παρακολουθεί τους Pelicans να ναυαγούν στη φετινή θέση.

Είναι δε είδηση και το μέσο δημοσίευσης καθεαυτό, μιας και η πλευρά Rich Paul/Klutch Sports/LeBron James ποτέ δεν διατηρούσε ιδιαίτερα καλές σχέσεις και δίαυλο επικοινωνίας με τον Woj.

Ποια είναι, όμως, τα δεδομένα της όλης κατάστασης και τι πρακτικά σημαίνουν όλα αυτά;

Αυτά ακριβώς τα θέματα εξετάζουμε αναλυτικότερα στις παραγράφους που ακολουθούν.

Τα δεδομένα

Επιγραμματικά, και αντιγράφοντας από το προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο “The Anthony Davis Saga” που αναλύαμε την κατάσταση στα τέλη Δεκέμβρη:

  • Ο Anthony Davis έχει το καλοκαίρι του 2019 δικαίωμα να υπογράψει Designated Veteran Extension αξίας $240 εκατ. αποκλειστικά με τους Pelicans (αναλυτικά οι προϋποθέσεις που χρειάζονται να πληρούνται για να λάβει ένας παίχτης τέτοιο max εδώ)
  • Ο Davis αν δεν υπογράψει το supermax που οι Pelicans θα του προσφέρουν, οι τελευταίοι θα είναι υποχρεωμένοι να τον ανταλλάξουν ώστε να μην τον χάσουν χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα όταν το συμβόλαιό του λήξει, το 2020 (έχει player option για τη σεζόν 2020-21)
  • Καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να του προσφέρει συμβόλαιο μεγαλύτερης αξίας από $205 εκατ.
  • O Davis έχει αγωνιστεί μόλις δύο φορές στα Playoffs, έχοντας κερδίσει μόλις μία σειρά
  • Χωρίς να είναι καθόλου δεδομένο πως θα τα καταφέρουν καλύτερα φέτος, μη όντας καν στα φαβορί για παρουσία στην post season
  • Ο Davis είναι ήδη μεγαλύτερος ηλικιακά από ό,τι ήταν ο LeBron όταν πήρε το “Desicion” το 2010
  • Ο Davis το καλοκαίρι άλλαξε ατζέντη και πήγε στην Klutch Sports του Rich Paul, παιδικού φίλου του LeBron, που εκπροσωπεί και τον “Βασιλιά” (με τις φήμες να λένε πως την εταιρεία την “τρέχει” ο ίδιος ο LeBron)
  • O Davis αγόρασε μέσα στο 2018 ένα σπίτι αξίας $7,5 εκατ. στην περιοχή Westlake Village του Los Angeles County
  • Οι Lakers και οι Celtics είναι τα δύο μεγάλα φαβορί της διεκδίκησης του
  • Οι δηλώσεις του μαέστρου των Media LeBron, πως θα ήταν χαρά του να αγωνιστεί δίπλα στον Davis, έγιναν δύο μόλις μέρες πριν την αναμέτρηση των δύο στο Staples Center
  • O Davis, σε απάντηση σχετικής ερώτησης τις επόμενες ημέρες, δήλωσε πως “He takes Legacy over Money”, δήλωση που -εύλογα- θεωρήθηκε πως υποδηλώνει την προοπτική του να μην υπογράψει το supermax με τους Pelicans και να ζητήσει ανταλλαγή για αλλού όπου θα μπορεί να κερδίζει
  • Μετά τον συγκεκριμένο αγώνα των Lakers με τους Pelicans οι James και Anthony συνέφαγαν
  • Η δήλωση του LeBron, πως θα του άρεσε να παίξει με τον Davis, βγήκε από τον Sam Amick του “The Athletic” και η είδηση πως συνέφαγαν μετά την μεταξύ τους αναμέτρηση, από τον Chris Haynes του Yahoo! Sports, αμφότεροι όπως μας έρχεται από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, με εξαιρετικές σχέσεις με την Klutch Sports, την εταιρεία που εκπροσωπεί αμφότερους τους συγκεκριμένους παίχτες (και την τρέχει ο LeBron, με τον φίλο του Rich Paul)

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αδυναμία των Celtics να κινηθούν για τον Davis την δεδομένη χρονική στιγμή. Και αυτό γιατί, βάσει της προηγούμενης 2011 CBA, καμία ομάδα της Λίγκας δεν μπορεί να έχει ανταλλάξει για δύο παίχτες που έχουν υπογράψει 30% max βγαίνοντας από το rookie contract τους, ή αλλιώς βάσει του “Rose Rule” (που αναλυτικά είχαμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο της στήλης Moneyball) και οι Celtics έχουν ήδη αποκτήσει μέσω trade τον Kyrie Irving που είναι σε ένα τέτοιο συμβόλαιο, όπως και ο Davis. Άρα για να κινηθούν άμεσα για τον Davis θα πρέπει είτε να ανταλλάξουν τον Kyrie, ή στους Pelicans, ή σε τρίτη ομάδα, είτε να περιμένουν ως το καλοκαίρι, όταν και ο Irving έχει δηλώσει πως θα κάνει opt out από το τρέχον συμβόλαιό του (έχει player option και για την επόμενη σεζόν), και, αφού υπογράψει το νέο του max1)Ή φύγει από τους Celtics για άλλους προορισμούς, με τους Knicks να ακούγονται από την αρχή της χρονιάς και από την είδηση για τον Davis να ακούγονται -απροσδόκητα- και οι Lakers., να κινηθούν για τον Davis.

Eπιπλέον, επειδή είμαστε στη mid-season, καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει κάτω από 14 παίχτες, οπότε αναγκαστικά κάθε trade πρέπει να έχει τόσους παίχτες ώστε να φτάνει κάθε ομάδα το συγκεκριμένο όριο. Ένα ακόμα μειονέκτημα σε σχέση με το να λάβει αυτό χώρα το καλοκαίρι.

Σε αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμα: πως ακόμα ο Davis δεν έχει παίξει όλα του τα χαρτιά. Για την ακρίβεια έχει παίξει το βασικό του χαρτί, το “θέλω να φύγω”. Αλλά το “φλος” θα το κατεβάσει όταν δηλώσει “θέλω να πάω στην ‘Χ’ ομάδα”. Τότε είναι που θα δέσει τους Pelicans -αλλά και όλη τη Λίγκα- χειροπόδαρα. Και τούτο καθώς καμία ομάδα δεν θα μπει σε πλειστηριασμό, ούτε θα δώσει τα καλύτερα assets της, για 1,5 χρόνο δανεισμού του Davis.

Ναι, αυτό το επιχείρημα δεν βρήκε εφαρμογή στην περίπτωση του George και των Thunder, και ακόμα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί ως προς τον Kawhi και τους Raptors (παρότι φαβορί για την υπογραφή του το καλοκαίρι εμφανίζονται μέχρι στιγμής οι Clippers2)Άβυσσος η ψυχή αυτού του παιδιού… ). Όμως επειδή δεν είναι κάθε μέρα Σάββατο, και επειδή ακριβώς ανωτέρω σας αραδιάσαμε όλα τα επιχειρήματα “γιατί Lakers”, η περίπτωση του Davis δείχνει να είναι αρκετά καθαρή.

Το Προβάδισμα των Lakers

Αντίθετα, μόνο καθαρός δεν είναι ο τρόπος που έχουν κινηθεί οι Lakers. Είναι δεδομένο πως έχουν επικοινωνήσει παράτυπα με τον παίχτη (tampering), μα αυτό που, ωστόσο, είναι κρίσιμο, είναι αν θα μπορέσει να αποδειχτεί για να τιμωρηθούν, πράγμα δύσκολο εν προκειμένω, λόγω Klutch Sports, που δικαιούται να μιλάει νόμιμότατα και με τους Lakers και με τον Davis.

Ωστόσο, η εικόνα των νεαρών τους παιχτών κατά την απουσία του LeBron φαίνεται να τους τρόμαξε, σε σημείο που δεν περιμένουν ως το καλοκαίρι για το βέλτιστο για αυτούς σενάριο.

Συγκεκριμένα, στο σενάριο των τριών superstars, οι Lakers θα έπρεπε να περιμένουν ως το καλοκαίρι, πρώτα να υπογράψουν έναν top free agent, είτε τον Kawhi, είτε τον Durant, είτε, όπως από εχτές λέει ο Brian Windhorst του ESPN, τον Kyrie Irving, είτε, ακόμα-ακόμα, τον Klay Thompson και στη συνέχεια να κινηθούν για την απόκτηση μέσω trade του Anthony Davis. Και τούτο καθώς, με όλα τα συμβόλαιά τους, πέραν των rookies και του LeBron να λήγουν το καλοκαίρι του 2019, οι Lakers θα είχαν τον χώρο για ένα τέτοιο max ($38 εκατ. τη σεζόν 2019-20 για τον Durant και γενικά για τους παίχτες με πάνω από 10 χρόνια στη Λίγκα, $32 εκατ. για τους υπόλοιπους). Και για να υπογράψει μία ομάδα NBA έναν FA απαιτείται να έχει τον αντίστοιχο χώρο στο salary. Αντίθετα, μπορεί να αποκτήσει παίχτη μέσω trade ακόμα και αν είναι πάνω από το όριο του salary cap (αρκεί να είναι κάτω από το tax line).

Με την κίνηση αυτή, προφανώς και δείχνουν, πως είτε οι ίδιοι, είτε το camp LeBron, δεν έχουν την υπομονή που από την αρχή της σεζόν οι ίδιοι επικαλούνταν διαρκώς. Ενεργοποιούν έναν μηχανισμό “win now”. Και μεταξύ μας, αυτός είναι ο μοναδικός μηχανισμός που το franchise των Lakers ξέρει να λειτουργεί. Η αποτυχία τους στην εξέλιξη των νεαρών παιχτών που διάλεξαν από το draft τα τελευταία χρόνια είναι μνημειώδης. Το πως και πόσο βελτιώθηκαν οι Russell και Randle που αποχώρησαν από αυτούς, σε σχέση με το πόσο στάσιμοι δείχνουν οι παραμένοντες Ball και Ingram που είναι ακόμα στα purple and gold, αγγίζει τα όρια του χαοτικού. Μα αυτοί είναι οι Lakers. Πάντα ήταν buyers και ποτέ builders. Και μόνο ότι άντεξαν πέντε χρόνια εκτός Playoffs και στον πάτο της Λίγκας, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς. Και ο Magic αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει, αυτό ακριβώς γνωρίζει ως DNA του οργανισμού, και αυτόν τον δρόμο χαράζει. Το κλασσικό πλουσιοκωλόπαιδο που με τα λεφτά του μπαμπά του αγοράζει ό,τι ζηλεύει από τα άλλα παιδάκια.

Κάπως έτσι, το ακόλουθο trade φαντάζει για μένα ως το πιθανότερο σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου pick των Lakers:

Οι Davis και KCP έχουν trade kickers, που του μεν Davis είναι λίγο πάνω από $600 χιλ. και του KCP λίγο πάνω από $640 χιλ., ενώ οι KCP και Ian Clark έχουν δικαίωμα να κάνουν veto το trade για να μην χάσουν τα bird rights τους. Ωστόσο, ο KCP εκπροσωπείται από -μαντέψτε!- την Klutch Sports των Rich Paul/LeBron, οπότε μοιάζει απίθανο να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμμετοχή του σε trade για τον Davis.

Με αυτή την κίνηση ανοίγει και ένα roster spot για να πάρουν και τον Carmelo που η πλευρά LeBron επανειλημμένως έχει δηλώσει πως επιθυμεί.

Ολοκλήρωση της απόκτησης του Davis στην τρέχουσα σεζόν, ακόμα και αν “στεγνώσουν” την ομάδα από κάθε άλλον παίχτη πέρα των LeBron και Davis, δεν θα τους αφήνει περισσότερα από οριακά παραπάνω από $30 εκατ. Assets για την απόκτηση του Beal, για παράδειγμα μάλλον δεν θα υπάρχουν (φαντάζομαι οι Kuzma και Hart δεν θα φτάνουν, όσο κακό και αν είναι το front office των Wizards), οπότε θα πρέπει είτε να πείσουν έναν top παίχτη να πάρει κάτι λιγότερα από max, είτε να κινηθούν για τρίτο πυλώνα επιπέδου Middleton.

Σε κάθε περίπτωση, με την ανακοίνωση της Δευτέρας, το προσωπείο του χαμογελαστού Magic έπεσε και οι Lakers έδειξαν ξανά το σατανικό, δολιοπλόκο, πραγματικό πρόσωπό τους.

Οι Λοιποί Μνηστήρες
Οι Celtics

Οι Celtics εδώ και χρόνια στήνονταν και μάζευαν assets για αυτήν ακριβώς την στιγμή, αυτή που ο Anthony Davis θα έβγαινε στην αγορά διαθέσιμος. Kαι προφανώς, ακόμα και αν αυτά είναι σε πτωτική τάση, εξακολουθούν να διαθέτουν τα περισσότερα διαθέσιμα assets:

  • έχουν στη διάθεσή τους δυνητικά τέσσερα πρώτα picks για το draft του 2019:
    • Το πρώτο pick των Clippers, αν αυτό είναι πάνω από το #15, δηλαδή αν οι Clippers μπουν στα Playoffs.
    • To πρώτο pick των Memphis, αν αυτό είναι από το #9 και πάνω.
    • Το καλύτερο pick μεταξύ των Kings και των Sixers, με την εξαίρεση πως το pick των Kings το κρατάει η Philadelphia αν είναι στο #1
    • To δικό τους.
  • Μια σειρά από νέους παίχτες στα πρόσωπα των Jaylen Brown, Marcus Smart, Jayson Tatum, καθώς και τους Al Horford και Gordon Hayward, αν και ο στόχος τους ήταν σαφώς να μην δώσουν κάποιον από τους τρεις τελευταίους.

Συγκεκριμένα, σκοπός τους ήταν να ανανεώσουν σε max τον Irving, να κάνει opt out και να υπογράψει για λιγότερα χρήματα, μα περισσότερα χρόνια, ο Horford, και ο Hayward να ξαναθυμίσει τις Jazz days του.

Ωστόσο κάθε άλλο προς το ιδανικό για αυτούς κινείται προς ώρας το όλο σενάριο. Και δεν είναι μόνο η παρατεταμένη κακή αγωνιστική κατάσταση των Brown και Hayward, ή η καλή πορεία των Kings και η πτώση των Clippers, που ρίχνουν συνολικά την αξία των assets τους, όσο τα απανωτά χτυπήματα από την πλευρά του Davis.

Tο πρώτο χτύπημα για αυτούς ήρθε όταν υπέγραψε με την Klutch Sports και το δεύτερο -και μεγαλύτερο- όταν ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητά του όταν εκείνοι ήταν με δεμένα τα χέρια. Γιατί είναι σαφές πως αν ο Davis προτιμούσε τους Celtics θα περίμενε μέχρι το καλοκαίρι. Άρα πλέον το front office των Celtics και ο Danny Ainge ξέρουν πως κυνηγάνε έναν παίχτη που δεν τους προτιμά. Και καλούνται πλέον τόσο να κάνουν outbid ανταγωνιστές σε έναν πλειστηριασμό για αυτόν, όσο και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να τον πείσουν να μείνει σε αυτούς. Και αυτό δημιουργεί από μόνο του πρόβλημα. Αλλιώς πληρώνεις για κάποιον που ξέρεις πως σε θέλει, και αλλιώς για κάποιον που μπορεί να σου φύγει μετά από έναν μόλις χρόνο.

Ακόμα και έτσι, όμως, θεωρώ πως, αν μπορούσαν, θα έμπαιναν ακόμα και άμεσα στη διεκδίκησή του. Απλά με τα νέα δεδομένα, και τον σαφή αποκλεισμό τους από τη λίστα της προτίμησης του Davis, θα πρέπει να μπει και ο Tatum στο τραπέζι, κάτι που μέχρι χτες μάλλον δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν.

Οι Knicks

Συγγνώμη για ακόμα μία φορά Knicks fans, αλλά η ομάδα σας δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να πάρει τον Davis. Τα μόνα βασικά assets που μπορεί να ρίξει η ομάδα της Νέας Υόρκης στο κυνήγι του Davis είναι ο Porzingis και το πρώτο τους pick το 2019. Μα ο Porzingis είναι έναν χρόνο έξω με σκισμένο ACL και το συμβόλαιό του λήγει το 2019, άρα μπορεί να μην θελήσει να ανανεώσει με τους Pelicans και το pick τους, όσο χυδαία και ξεδιάντροπα και αν tankάρουν φέτος για τον Zion Williamson έχει μόνο 14% πιθανότητες να τον αποκτήσει. Άρα το μόνο που τους μένει είναι το “Νέα Υόρκη”. Αυτό μπορεί να αρκεί για τον Davis, αλλά επουδενί δεν αρκεί για τους “Πελεκάνους”. Και για να ξύσω χειρότερα τις πληγές των φιλάθλων του πολυταλαιπωρημένου franchise, “Νέα Υόρκη” γράφουν και οι Nets και διαθέτουν πολύ καλύτερα assets και πολύ καλύτερη προοπτική. Δυστυχώς, νομίζω πως οι Knicks παίζουν από χτες “τον λαγό” του camp του Davis, την ομάδα, δηλαδή, που εμφανίστηκε ως τάχα διεκδικήτρια για να μην φανεί πως είναι εντελώς σικέ υπέρ των Lakers το παιχνίδι.

Οι Sixers

Οι Sixers, από την άλλη, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με μόνο παίχτη που δεν ακουμπιέται με τίποτα, τον Embiid, trade για τον Davis θα μπορούσε να στηθεί τόσο με τον Simmons, όσο και με τον Butler. Όμως και οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν σημαντικά προβλήματα. Ο μεν Simmons εκπροσωπείται, όπως και ο Davis, από την Klutch Sports και τον Rich Paul και αρκεί μια δήλωση του παίχτη ή του ατζέντη πως ο Simmons δεν σκοπεύει να ανανεώσει με τους Pelicans αν για οποιονδήποτε λόγο βρεθεί εκεί για να σκοτώσει το trade. Από την άλλη, ο Butler είναι σε expiring το καλοκαίρι του 2019 συμβόλαιο, και ενώ προσωπικά θα μου άρεσε πολύ σαν trade asset για τον Davis, δεν νομίζω πως ούτε αυτός θα ενδιαφερόταν να ανανεώσει με τους Pelicans, πράγμα που θα οδηγούσε την ομάδα της Νέας Ορλεάνης να έχει δώσει τον Davis για το τίποτα. Άρα και εδώ όχι.

Oι Raptors

Οι Raptors, όμως, μπορούν. Έχουν τα assets, έχουν τη δυναμική του διεκδικητή για να καλύψουν το “legacy over money” που ο Davis έχει θέσει, και ενδεχομένως με αυτό το trade να κλειδώνουν κιόλας την παρουσία τους στους Τελικούς. Έχουν δε ένα σωρό assets που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το συγκεκριμένο trade.

Αντί για τον Λιθουανό μάλιστα, θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν διάφορους συνδυασμούς των Ibaka, C.J. Miles, Norman Powell, χωρίς όμως το pick τους, που το έχουν δώσει στους Spurs από το trade για τον Kawhi. Εύλογος, ωστόσο, μπορεί να είναι ο δισταγμός τους να πάρουν δεύτερο μεγάλο ρίσκο, ενώ τρέχει και το πρώτο (του Kawhi). Και τούτο καθώς οι Raptors έχουν τα assets αν τελικά ο Kawhi δεν ανανεώσει μαζί τους, να προχωρήσουν σε ένα συντεταγμένο rebuild. Αν κάνουν και το trade για τον Davis, τότε θα μπουν σε μία λογική “all in” για φέτος και μόνο. Το συναίσθημα και η ίντριγκα λέει πως αξίζει να το κάνουν, αλλά δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο υποδεικνύει η -γενικά συντηρητική- διοικητική προσέγγιση του Masai Ujiri.

Οι Nuggets

Τέλος, μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελούν οι Nuggets, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα υλικά που απαιτούνται για να καταφέρουν ένα τέτοιο trade. Έχουν το συμβόλαιο του Millsap για να ισορροπήσει ως προς τα χρήματα το trade, και στη συνέχεια διαθέτουν μία σειρά από νέα, ταλαντούχα assets, που, με κέντρο τον Jamal Murray σαν το πολύτιμο κομμάτι του trade, μπορούν να προσφέρουν για να πετύχουν την απόκτηση του Davis.

Έχουν δε τους Jokic, Harris και Barton “κλειδωμένους” σε πολυετή συμβόλαια, οπότε ακόμα και για 1,5 χρόνο μόνο, το ρίσκο του Davis φαντάζει πως αξίζει τον κόπο. Αν ήθελα να μπω σαν οργανισμός στη λογική Popovich και να “την σπάσω” σε Davis και Lakers, νομίζω αυτό είναι το trade που θα έκανα στη θέση των Pelicans.

Οι Warriors

Δεν θα είχε καθόλου πλάκα κάτι τέτοιο, έτσι;

Θεωρητικά γίνεται, με ανταλλαγή των συμβολαίων των Klay και Green, για αυτά των Davis και Solomon Hill, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν ακραία αλλαγή της κουλτούρας των Warriors και δεν νομίζω πως σκοπεύουν καν να το σκεφτούν.

Η Απόφαση και τo Μέλλον των Pelicans

Πριν πούμε για το μέλλον τους, νομίζω πρέπει να αναφερθούμε στο παρελθόν τους. Τόσο με το trade του Chis Paul, και αυτό που τους ακύρωσε η Λίγκα με τους Lakers, και αυτό που εν τέλει έκαναν με τους Clippers, όσο και με τον Davis στη συνέχεια, το front office τους απέτυχε παταγωδώς να παρουσιάσει κάτι αξιοπρόσεκτο και επωφελές για τον οργανισμό. Εφτά χρόνια παρουσίας του Anthony Davis στην ομάδα είναι πολλά για να μην έχουν καταφέρει να του παρέχουν τίποτα καλύτερο από 1,5 καλή σεζόν του Jrue Holiday. Αντίθετα, πακτωλοί χρημάτων κατασπαταλήθηκαν σε συμβόλαια για τους Asik, Ajinca, Hill και κάθε λοιπό απίθανο που πέρασε -χωρίς να ακουμπήσει- από το ρόστερ τους. Η κύρια ευθύνη για το “φεύγω” του παίχτη βαραίνει αυτούς και μόνο.

Σε σύγκριση με πέρσι, όταν, μετά τον τραυματισμό του Cousins, ο Davis έκανε όργια και οδήγησε τους Pelicans μόνος του στα Playoffs, “σκουπίζοντας” στον πρώτο γύρο τους Blazers, είναι σαφώς πεσμένος και δείχνει να παίζει με χειρόφρενο, έχοντας ξεκάθαρα στο πίσω μέρος του μυαλού του το πως του χρόνου θα αγωνίζεται αλλού. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τον κακίσει, ούτε και για αυτό. Και τούτο καθώς ο παίχτης βλέπει τους Rockets και τον GM τους, τον Morey, με του πήγε να στραβώσει η χρονιά να κάνει όλες τις κινήσεις που μπορούσε για να βοηθήσει την ομάδα του, την στιγμή που οι Pelicans και δικός τους GM, ο Dell Demps3)Ναι, ο πρώην παίχτης του Π.Α.Ο.Κ. είναι. να μην έχει κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει την δικιά του ομάδα στην αντίστοιχη κατάσταση.

Και το πρόβλημα του οργανισμού είναι μεγαλύτερο, ακριβώς επειδή στα χρόνια διοίκησης του Demps οι Pels, πέρα από το πετυχημένο trade για τον Mirotic τη σεζόν 2017-18 δεν έχουν τίποτα απολύτως θετικό διοικητικά να επιδείξουν.

Στην όλη κατάσταση πρέπει να προστεθεί και ο θάνατος του ιδιοκτήτη της ομάδας (αλλά και των συντοπιτών Saints του NFL), Tom Benson, τον Μάρτη του 2018, με την ομάδα να κληρονομείται στη γυναίκα του, Gayle Benson. Και η ιδιοκτήτρια αναφέρεται καθώς σε ερώτηση στον προπονητή της ομάδας, Alvin Gentry, τον Γενάρη του 2018 για το αν θα έδιναν τον Davis, είχε απαντήσει “ούτε με αντάλλαγμα την Beyonce”, μόνο και μόνο για τον ακυρώσει η Gayle Benson λίγες μέρες μετά, δηλώνοντας “αν ο παίχτης θέλει να αποχωρήσει, εμείς δεν θα του σταθούμε εμπόδιο”. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο είμαστε τώρα.

Όλα αυτά αναφέρονται για να στοιχειοθετήσουν πως οι Pelicans δεν είναι ένας καλοδιοικούμενος οργανισμός. Κάτι που προσωπικά με κάνει να πιστεύω πως δεν θα πάρουν ούτε τώρα την σωστή απόφαση. Που αυτή είναι προφανής θαρρώ: αναμονή μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να μπουν και οι Celtics στον χορό, με τους Pelicans να απαιτούν να είναι ο Jayson Tatum στα ανταλλάγματα. Επιπρόσθετα, τότε θα είναι σαφές σε τι κατάσταση θα είναι ο Porzingis4)Για ενδεχόμενο sign and trade μόνο, αν ο Λετονός ενδιαφέρεται. και ποιο pick θα έχουν στη διάθεσή του οι Knicks. Τότε θα μπορούν να κάνουν έναν κανονικό πλειστηριασμό. Τώρα απλά θα παίξουν με την στημένη τράπουλα που οι Lakers τους πέταξαν στο τραπέζι.

Θα μπορέσουν να περιμένουν ωστόσο; Γιατί ακόμα και αν είναι στημένη η τράπουλα και το ξέρουν, ο Davis είναι αυτός που εξακολουθεί να μοιράζει τα χαρτιά, και, όπως είπαμε και εισαγωγικά, αρκεί μία δήλωση πως θέλει να παίξει αποκλειστικά για τους Lakers για να ρίξει παραπάνω την αξία του και να αποθαρρύνει κάθε επίδοξο διεκδικητή του. Μία ενδεχόμενη μετακίνηση του Kawhi στους Clippers (ή όπου στις Η.Π.Α.) θα έχει τελειώσει και με το αφήγημα του Paul George και του ρίσκου που αξίζει να παρθεί.

To κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως κατά λάθος ή σκοπίμως, και οι ίδιοι δηλώνουν πως το trade θα λάβει χώρα:

Ενδεχόμενη αποτυχία τους στο να πάρουν από το trade του Davis αξίες που θα τους βοηθήσουν ώστε μεσομακροπρόθεσμα να είναι οριακά ανταγωνιστικοί, νομίζω νομοτελειακά θα τους οδηγήσουν μακριά από τη Νέα Ορλεάνη. Μια πόλη, άλλωστε, που ποτέ δεν φάνηκε να “αγκαλιάζει” την ομάδα των Pelicans -ούτε το μπάσκετ συνολικότερα-, παραμένοντας δεμένη με τους Saints του NFL και παρουσιάζοντας διαρκώς μέσα από τις οθόνες μας ένα μη συνηθισμένο για NBA γήπεδο, με σωρεία κενών καθισμάτων.

H Αποτυχία του Super Max Contract και ο (περίπου) Μύθος των Μικρών Αγορών

Με την απόφαση και του Davis, μετά και από τον Kawhi, να μην υπογράψει το super max που δεδομένα θα του προτεινόταν, μπορούμε πλέον να μιλήσουμε σαφώς, για αυτό που εξ αρχής σαν Hog είχαμε γράψει: πως το μέτρο αυτό στο σύγχρονο NBA είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Ο Davis θα αφήσει στο τραπέζι $35 εκατ. (από $240 εκατ. που μπορούσαν να του δώσουν μόνο οι Pelicans, θα ανανεώσει -αν και εφόσον- με $205 εκατ. με την επόμενη ομάδα του), χρήματα που θα ήταν υπερβολικά για άλλες εποχές, τότε που το salary ήταν πολύ χαμηλότερο. Πλέον τα $35 εκατ. είναι απλά ένας ακόμα εκτός NBA χορηγός για ένα με δύο χρόνια. Αρκεί, για παράδειγμα, να υπογράψει με την Nike για δικό του designated shoe, που -παραδόξως- ακόμα δεν έχει.

Αντίθετα, το super max του 35% εξελίσσεται σε μια θηλειά στο λαιμό μικρότερων franchises, όπως των Wizards με το συγκεκριμένο συμβόλαιο του Wall, όπως θα δείχνει το αντίστοιχο του Westbrook σε δύο χρόνια. Όπως θα είναι αυτό του Kemba αν του το δώσουν οι Hornets το καλοκαίρι: ένας οργανισμός του ενός παίχτη, καταδικασμένος στη μετριότητα ακριβώς λόγω του συγκεκριμένου συμβολαίου.

Και με αυτό σαν δεδομένο, καταλήγουμε και πάλι σε δύο πράγματα: πρώτον, πως η δύναμη έχει αμετάκλητα μετακινηθεί από τον LeBron και τις δικές του ενέργειες (ιδίως από το 2010 και ύστερα) στους παίχτες, και ειδικότερα στην elite των top-30 παιχτών. Αυτοί αποφασίζουν για το μέλλον τους και το που επιθυμούν να αγωνίζονται. Τα χρήματα που λαμβάνουν από τα συμβόλαιά τους, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, τους επιτρέπουν να επικεντρώνονται στο μπάσκετ τους και υπό ποιες συνθήκες και που θέλουν να το παίξουν για να πετύχουν τον βασικό αγωνιστικό σκοπό τους: να κερδίζουν.

Δεύτερον, πως στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά, δεν υπάρχουν “μικρές” και “μεγάλες” πόλεις/αγορές. Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η Λίγκα είναι κεντρικά διαχειριζόμενη και γίνεται συνολική διανομή των εσόδων της. Και, δεύτερον, γιατί η αγορά που απευθύνεται “το προϊόν NBA” δεν είναι τοπική, αλλά παγκόσμια. Έτσι οι Bucks που έχουν έδρα την Καρδίτσα των Η.Π.Α. ή οι Thunder που εδρεύουν στις αντίστοιχες Σέρρες, μπορούν να έχουν παγκόσμια απεύθυνση και παγκόσμιο κοινό. Αυτό που διαχωρίζει τις ομάδες είναι τα καλά ή κακά front offices, τα καλά ή κακά ownerships, ο δρόμος που χαράζουν, έχοντας πάνω-κάτω τα ίδια εργαλεία, προς την επιτυχία ή την αποτυχία, το θεσμικό περιβάλλον της κεντρικά διαχειριζόμενης Λίγκας. Έτσι, οι Bucks με τον Giannis μπορεί να είναι στην κορυφή της Λίγκας από το Milwaukee και οι Pelicans με τον Davis στον πάτο αυτής στη Νέα Ορλεάνη. Οι Knicks της Νέας Υόρκης να είναι το διαχρονικό ανέκδοτο του NBA, την ώρα που οι Nets της ίδιας πόλης αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση αναγέννησης από τις στάχτες.

Συμπεράσματα

Συνεπώς ο Davis δεν αποφάσισε να φύγει από τη Νέα Ορλεάνη γιατί η πόλη ασχολιόταν με το NFL ή δεν ήταν το ίδιο glamorous με το L.A. (ή το Miami). Τη σεζόν οι παίχτες την περνάνε μεταξύ ενός αεροπλάνου και μιας σειράς γηπέδων και και προπονητηρίων, έχοντας να παίξουν 82 παιχνίδια σε σκάρτους έξι μήνες. Και το καλοκαίρι μαζεύονται όλοι μαζί στο Los Angeles. Άρα δεν είναι το L.A. που αναζητούν. Είναι οι νίκες. Οι παίχτες πλέον διαλέγουν συμπαίκτες και οργανισμούς. Είναι η λάμψη του Magic σε σχέση με τον Demps που επιλέγεται. Ο δρόμος για την επιτυχία που ο LeBron υπόσχεται σε σχέση με τον αντίστοιχο των Holiday και Mirotic.

Και με αυτές τις τελευταίες προτάσεις θαρρώ δίνω και την άποψή μου. Όλα δείχνουν πως ο επόμενος προορισμός του Davis θα είναι οι Lakers. Ήταν πολλά και διαρκή τα “νιαουρίσματα” για να μην είναι εν τέλει γάτα. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν o Davis κάνει και το επόμενο βήμα, του ολικού εκβιασμού, και δηλώσει ανοιχτά “θέλω να παίξω στους Lakers”. Κάτι που φαντάζομαι έχει ήδη δηλώσει στους διοικούντες των Pelicans. Οπότε, μάλλον γρήγορα, παρά αργά, και αντίθετα με ό,τι τα ίδια τους τα συμφέροντα των Pelicans θα επέβαλλαν, νομίζω πως θα τον παραχωρήσουν στους Lakers, πιθανότατα πριν το trade deadline της 07 Φλεβάρη.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ή φύγει από τους Celtics για άλλους προορισμούς, με τους Knicks να ακούγονται από την αρχή της χρονιάς και από την είδηση για τον Davis να ακούγονται -απροσδόκητα- και οι Lakers.
2 Άβυσσος η ψυχή αυτού του παιδιού…
3 Ναι, ο πρώην παίχτης του Π.Α.Ο.Κ. είναι.
4 Για ενδεχόμενο sign and trade μόνο, αν ο Λετονός ενδιαφέρεται.

4 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Mitsos January 29, 2019 at 18:35 -

    Νομίζω θέμα χρόνου είναι να καταλήξει Lakers, διότι το θέλει και ο ίδιος και στη σημερινή εποχή το πάνω χέρι το έχει συνήθως ο super star και όχι η ομάδα.

  2. Dimitris Kontos January 29, 2019 at 18:56 -

    Πολύ καλή όπως πάντα η ανάλυση.Μια απορία μόνο,οι Bucks δεν θα μπορούσαν να είναι προορισμός?Μια frontline με Γιάννη Davis φαντάζει τρομακτική.Νομίζω και τα assets διαθέτουν.Τι λέει ο σκύλος για αυτό?

    • Nicolas Radicopoulos January 30, 2019 at 09:16 -

      Ώπα, ώπα. Ποιος “σκύλος”?!? Γουρούνι είμαστε εδώ! Να τα προσέχουμε αυτά σε παρακαλώ πολύ! 😛

      Στην ουσία. Για μένα δεν έχουν την παραμικρή τύχη οι Bucks. Χρωστάνε δύο picks πρώτου γύρου, του 2019 στους Suns από το trade του Bledsoe και του 2021 στους Cavs από το φετινό trade για Hill. Ενώ, παράλληλα, όλοι οι βασικοί τους πλην του Giannis είναι σε expirings. Όλοι: Bledsoe, Middleton, Brogdon, Lopez. Άρα τι πακέτο μπορούν να στείλουν στην Νέα Ορλεάνη για τον Davis?
      Δεν έχουν να στείλουν pick(s), και ό,τι καλό έχουν δεν είναι δεσμευμένο σε συμβόλαιο πέρα από φέτος, άρα οι Pelicans δεν έχουν την παραμικρή εξασφάλιση πως θα τους κρατήσουν και του χρόνου.
      Οι Bucks θα φτύσουν αίμα το καλόκαίρι για να κρατήσουν τους τρεις από τους τέσσερις προαναφερθέντες των οποίων τελειώνουν τα συμβόλαια. Γιατί να πάρει αυτό το ρίσκο η Νέα Ορλεάνη, δίνοντας μάλιστα τον Davis.
      Άρα ξεκάθαρα όχι.
      Δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα.

      • Dimitris Kontos January 30, 2019 at 10:16 -

        Ωπ sorry,μπέρδεψα τα ζώα.Δεν γνώριζα τα των συμβολαίων,οπότε προφανώς και δεν γίνεται τίποτα.Ευσεβής πόθος.Πόσο τρομακτικό δίδυμο θα ήταν πάντως!