2015 NBA Playoffs Preview: Atlanta Hawks vs Brooklyn Nets

Posted on Apr 18 2015 - 1:16pm by Mitsos Mavrakis

 #1 Atlanta Hawks vs Brooklyn Nets #8

ATL BRK

Season Series: 4-0

05/12: ATL 98 @ 75 BRK

28/01: ATL 113 vs 102 BRK

04/044: ATL 131 vs 91 BRK

08/04: ATL 114 @ 111 BRK

Ειλικρινά έχω ξενερώσει όσο δεν φαντάζεστε γιατί περίμενα την είσοδο των Pacers, και την τιτανομαχία που θα ακολουθούσε, σαν παιδάκι που περιμένει τα Χριστούγεννα. Και αντί για αυτό μας έλαχε η ομάδα που ενσαρκώνει την ματαιότητα της ύπαρξης, το Brooklyn.

Τα αποτελέσματα των δύο ομάδων την κανονική περίοδο είναι ενδεικτικά της διαφοράς δυναμικής μεταξύ τους. Οι δύο ομάδες είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες. Δεν αρκεί μονάχα που οι Hawks ήταν νικητές και στις τέσσερις αναμετρήσεις φέτος, αλλά μάλιστα στην τρίτη από αυτές, ενώ το Brooklyn ερχόταν με φόρα έχοντας κάνει 6 συνεχόμενες νίκες, η Atlanta τους έριξε στο κεφάλι μια ξεγυρισμένη σαραντάρα κάνοντας μάλιστα και ρεκόρ παραγωγικότητας για την φετινή χρονιά.

Atlanta Hawks

Οι Hawks ξεκίνησαν τη χρονιά σε μία κρίση (από την οποία ακόμη δεν έχουν ξεμπλέξει κάνοντας την feel good ιστορία της χρονιάς μια αμήχανη υπόθεση) όταν και διέρρευσε το ηχητικό απόσπασμα με τα ρατσιστικά σχόλια του GM Danny Ferry για τον Luol Deng. Παράλληλα κυκλοφόρησε κι ένα παρόμοιας θεματικής e-mail του μετόχου Bruce Levenson για την ανάγκη να κινητοποιηθεί η ομάδα προκειμένου να έχει περισσότερους λευκούς οπαδούς. (To management της ομάδας προσπάθησε να εξιλεωθεί βάζοντας τον 2Chainz a.k.a. Titty Boi ως CEO της ομάδας. Well played…)

Ο coach Bud ανέλαβε λοιπόν να κρατήσει την ομάδα ενωμένη και όλοι περίμεναν να παρουσιάσει το συνηθισμένο, ούτε κρύο, μήτε ζέστη, σύνολο των προηγουμένων ετών που θα τρύπωνε στα playoffs λόγω της γενικής ανικανότητας στην Aνατολική Περιφέρεια, απλά και μόνο για να σβήσει στη συνέχεια σαν ηλιοβασίλεμα που χάνεται στα βαλτώδη νερά της λήθης. Η χρονιά λοιπόν ξεκίνησε ήσυχα όπως αναμέναμε.

Μόλις μπήκε ο Δεκέμβρης όμως, τα Γεράκια ξεκίνησαν να τρέχουν ένα εκκωφαντικό σερί 19 συνεχόμενων νικών και συνολικά κατόρθωσαν το αδιανόητο 37 – 4 από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη. Εντελώς αναπάντεχα (για όλους, πλην του φανταστικού κύριου Μαντζούκα) η Atlanta βρέθηκε να παίζει ένα απίστευτα ελκυστικό μπάσκετ και είχε μεταμορφωθεί στην καλύτερη ομάδα που κοσμούσε τα απανταχού γήπεδα μπάσκετ. Η πεντάδα των Hawks βραβεύτηκε ως ο καλύτερος παίκτης του μήνα στην Ανατολή και στο All Star Game οι Hawks εκπροσωπήθηκαν από τον καλύτερο προπονητή της χρονιάς, και πιο άξιο τέκνο να φέρει την κληρονομιά του Popovic, Mike Budenholzer, και τους Jeff Teague, Kyle Korver, Paul Millsap και Al Horford.

Η άμυνα των Hawks ήταν απλή με αρχές το καλό scouting και στυγνό πραγματισμό, αφού η ουσία της είναι να στερεί από τους αντιπάλους την βασική τους επιθετική επιλογή, με πίεση και βοήθειες, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν τις δεύτερες και τρίτες επιλογές για να σκοράρουν.

Η επίθεση των Hawks είναι όμως ένα μινιμαλιστικό έργο τέχνης. Η Atlanta έχει χτίσει μια επίθεση στα πρότυπα των Spurs και τις πιο τρελές μπασκετικές ονειρώξεις του Popovich. Το κύριο στοιχείο είναι η ύπαρξή πολύ καλού σουτ και από τις πέντε θέσεις της ομάδας ανά πάσα στιγμή, που βοηθάει στο να ανοίγει το γήπεδο. Το υψηλότατο IQ των παικτών του Budenholzer τους επιτρέπει να προσαρμόζουν την επίθεση τους πάνω στις αντιδράσεις των αντιπάλων, τρέχοντας ευφυέστατα διαφορετικές παραλλαγές των κάθε συστημάτων, ψάχνοντας διαρκώς τον ελεύθερο παίκτη και το σουτ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Διαρκής κίνηση στην επίθεση, εξαιρετικό passing game και πολύ υπομονή μέχρι να σπάσει και η πιο πειθαρχημένη άμυνα. Τα έχει γράψει κι ο Ραδικόπουλος.

Γιατί θα περάσουν

Όπως έδειξαν εύγλωττα και τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, τα οποία έληξαν με τέσσερις νίκες της καλύτερης ομάδας της Ανατολής και μάλιστα με μέση διαφορά 17 πόντων, οι Nets δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν να σταματήσουν την επίθεση των Hawks. H επίθεση της Atlanta μπορεί να εκμεταλλευτεί ολοκληρωτικά κάθε αδυναμία της άμυνας του Brooklyn. Απειλώντας από παντού, θα ανοίξουν την άμυνα εξασφαλίζοντας χώρους για τις διεισδύσεις των Teague και Schröder απέναντι στην, πάσχουσα από αρθριτικά, περιφέρεια του Brooklyn. O Horford με τον Millsap θα τραβήξουν μακριά από το καλάθι τους Lopez και Plumlee και μετά θα φθάνουν στην ρακέτα με χαρακτηριστική ευκολία. Ο Kyle Korver θα ζαλίσει τον καημένο τον Markel Brown. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η διαρκής κίνηση των Hawks μπορεί να περιοριστεί από μια τόσο αργή άμυνα, μιας και οποιαδήποτε βοήθεια αναπόφευκτα θα καταλήγει σε ξεμαρκάριστο σουτ, κατά προτίμηση για τρεις.

Γιατί θα αποκλειστούν

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε μονάχα να παρομοιαστεί με το τάκλιν του Aldo Duscher στον David Beckham ο Earl Clark τα έβγαλε τα λεφτά των δεκαήμερων συμβολαίων με το Brooklyn τραυματίζοντας τον Paul Millsap στον ώμο.

Ο τραυματισμός του Paul Millsap, που δεν έχει επανέλθει πλήρως, έχει αφήσει τους Hawks λειψούς κοντά στη ρακέτα και θα τους δημιουργήσει προβλήματα με την αξιόλογη frontline των Nets. Η Atlanta έχει πρόβλημα με το αμυντικό rebound, o Brook Lopez θα τραβάει έξω από τη ρακέτα τον Horford, και εφόσον ο Millsap δεν είναι στο 100%, οι Thaddeus Young και Mason Plumlee μπορούν αν ανανεώσουν επιθέσεις για το Brooklyn.

H  άμυνα της Atlanta, είναι μεν πιεστική, αλλά αφήνει τους αντιπάλους της να σουτάρουν τα περισσότερα τρίποντα στην λίγκα. Δύο έμπειρα point guards όπως ο Deron Williams και ο Jarrett Jack θα μπορέσουν να σπάσουν την πίεση και να βρουν ξεμαρκάριστα σουτ για τους συμπαίκτες τους.

X Factor

Dennis Schröder: Οι Deron Williams και Jarrett Jack θα πρέπει να τον κυνηγάνε με αυτά τα αμαξάκια που έχουν στο γκολφ, και πάλι αμφίβολο είναι αν θα τον προλάβουν.

Ειδικότερα αν ξεκινήσει η Atlanta να σημαδεύει τον Lopez σε κεντρικό pick’n’roll δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει τον Schröder μακριά από τη ρακέτα.

Και το καλύτερο σενάριο για τους Nets θα είναι οι διεισδύσεις του Γερμανού να διακόπτονται με φάουλ ή να καταλήγουν σε lay up, αφού με το passing game των Hawks το τρίποντο είναι προδιαγεγραμμένο σε κάθε παρόμοια φάση.

Brooklyn Nets

O Billy King στο ρόλο του ως GM των Nets έχει λειτουργήσει αρνητικά στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας περισσότερο και από την Claire Underwood στην τρίτη σεζόν του House Of Cards.

Η κατάσταση στην ομάδα που έχτισε ο Billy King προκειμένου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του Prokhorov, για πρωτάθλημα στα πέντε χρόνια, είναι τόσο δραματική που πλέον η μόνη λύση είναι να βάλει GM τον Éric Toussaint και να ξεκινήσει μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπας και κόψει τίποτα από τους μισθούς που έχει να πληρώνει.

Οι Nets δεν έχουν πλέον πολλές επιλογές. Από πρόπερσι είχαν υποθηκεύσει το μέλλον τους, σε μια ψευδαίσθηση μεγαλείου προκειμένου να γίνουν οι zombie-Celtics και να εξασφαλίσουν μια τιμητική αποχώρηση από το δεύτερο γύρο των playoffs. Γνωρίζοντας ότι το draft pick τους θα καταλήξει στην Atlanta από το trade για τον Joe Johnson, οι Nets αναγκάζονται να κυνηγάνε ψυχαναγκαστικά την συμμετοχή και τον πρόωρο αποκλεισμό από τα play offs.

Το trade με την Minnesota, όταν από σπόντα ασπάστηκε το tanking, τους έφερε τον Thaddeus Young σε αντάλλαγμα για το βαλσαμωμένο πτώμα του Kevin Garnett. Μαζί με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Brook Lopez, που ανήκει στην συζήτηση για καλύτερος ψηλός σκόρερ στο ΝΒΑ (τουλάχιστον μέχρι να τραυματιστεί) και κυρίως λόγω της κατάστασης της ανατολικής περιφέρειας, τους βοήθησε να τρυπώσουν την τελευταία στιγμή στα play offs, χρυσώνοντας το χάπι για τον πρόεδρο και τους οπαδούς τους που φαντάζονταν μεγαλεία

Γιατί θα περάσουν

Το δίδυμο ψηλών της Atlanta, Millsap και Horford, επιτρέπει στο Brooklyn να παίξει με το πιο χαμηλό σχήμα, με Thaddeus Young και Brook Lopez, δίχως να φοβάται πως μπορεί να τους πληγώσει κοντά στο καλάθι (μακριά από αυτό είναι άλλη συζήτηση).

To Brooklyn παρουσιάζεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στα τελευταία λεπτά κλειστών αγώνων.

Η απουσία του Thabo Sefolosha δίνει μια ευκαιρία στο Bogdanovic να ποστάρει τον Bazemore, και σε λιγότερο βαθμό τον Korver, ενώ ο Plumlee, όπως και ο Thaddeus Young, μπορούν να ανανεώσουν επιθέσεις της ομάδας τους με επιθετικά rebounds.

Γιατί υπάρχουν παιχνίδια στα οποία οι D-Will και Joe Johnson θυμόνται τα νιάτα τους, τότε που ο πρώτος ήταν ισόθεος του Chris Paul και μέσα στη συζήτηση για το καλύτερο point guard του NBA και το συμβόλαιο του δευτέρου δεν φάνταζε τελείως κωμικό.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί όπως έδειξε και η κανονική περίοδος δεν μπορούν να σταματήσουν στο ελάχιστο την εκπληκτική επίθεση της Atlanta.

Oι Jarrett Jack και Deron Williams αδυνατούν να μείνουν μπροστά από τους Jeff Teague και Dennis Schröder, επιτρέποντας να δημιουργούν ρήγματα που θα καταλήξουν σε εύκολα σουτ από την περιφέρεια. Κάθε φορά που καλείται να αντιμετωπίσει κεντρικό πικέρο ο Lopez βιώνει υπαρξιακή κρίση, και αντί να αμυνθεί απλά προβληματίζεται για τα θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής:

Η άμυνα του Brooklyn δεν μπορεί να βρει κάποιο αντίδοτο απέναντι στη διαρκή κίνηση και το υψηλότατο IQ της επίθεσης και του πάγκου των Γερακιών, συνεπώς το σκορ θα πάει σε ψηλά επίπεδα, στα οποία η επίθεση του Brooklyn δεν μπορεί να φθάσει.

Και το μπόνους θα είναι οι στιγμές που ο Lionel Hollins θα επιλέξει να έχει μαζί στο γήπεδο την τετράδα DWill, Jack, Plumdog και Lopez, η οποία, με τα αργά της πόδια και τις ανύπαρκτες περιστροφές, θα επιτρέψει στην επίθεση των Hawks να σκοράρει με αστρονομικές επιδόσεις.

X-Factor

Bogdan Bogdanovic: Ο Ευρωπαίος Paul Pierce, είχε μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αφού ξεκίνησε βασικός, έχασε τη θέση του από το Karasev, μέχρι να ανακαλύψει ο Ρώσος την νυχτερινή ζωή του Μαϊάμι. Τον Απρίλιο πάντως έδειξε να βρίσκει τα πατήματά του και προσφέρει 14,4 πόντους από τον πάγκο.  Η απουσία του Thabo Sefolosha λόγω αστυνομικής βίας φέρνει απέναντι του τον Bazemore, τον οποίο μπορεί να ποστάρει με χαρακτηριστική ευκολία. Η έλλειψη δεύτερου σπουδαίου αμυντικού στην περιφέρεια της Atlanta (μιας που ο Carrol θα αναλωθεί στο να μαρκάρει τον Joe Johnson) δίνει μα ευκαιρία στον Bogdanovic να φθείρει τον Korver και να αποτελέσει το επιθετικό όπλο της ομάδας του από τον πάγκο. Επιπλέον, η εμπειρία του από τα do or die παιχνίδια στην Ευρώπη (στα οποία δεν είχε τα καλύτερα των αποτελεσμάτων) του δίνει ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα έναντι κάποιων αντιπάλων του (αν και βέβαια ο Bogdanovic δεν μετράει μία μπροστά στον Pero Antic).

Πρόγραμμά Αγώνων

Game 1: Κυριακή 19 Απριλίου. Philips Arena, Atlanta GA. 00:30

Game 2: Τετάρτη 22 Απριλίου, Philips Arena, Atlanta GA. 02:00

Game 3: Σάββατο 25 Απριλίου, Barclays Center, Brooklyn NY. 22:00

Game 4: Δευτέρα 27 Απριλίου, Barclays Center, Brooklyn NY.

Game 5 (αν χρειαστεί): Τετάρτη 29 Απριλίου. Philips Arena, Atlanta GA.

Game 6 (αν χρειαστεί): Παρασκευή 1 Μαΐου. Barclays Center, Brooklyn NY.

Game 7 (αν χρειαστεί): Κυριακή 3 Μαΐου. Philips Arena, Atlanta GA.

Πρόβλεψη

Όπως θα έλεγε και ο Σταύρος ο Μαρίνος είναι ένα κλασικό matchup: Εξαιρετική Επίθεση vs Υποτονικής Άμυνας

Η Atlanta σε πέντε παιχνίδια.

The following two tabs change content below.

Mitsos Mavrakis

Χαζοχαρούμενος κουλτουριάρης για τους Τζιτζιφιώτες, χυδαίος κάγκουρας για όλους τους άλλους, ένα κιτς, παρτσακλό πολύχρωμο αγόρι, που γίνεται ένας λαϊκός καργιόλης όταν βλέπει/παίζει μπάσκετ (ή ακούει hip hop) o Μήτσος Μαυράκης νοιώθει απολύτως άνετα μόνο όταν είναι ανάμεσα στις γάτες ή όταν παραληρεί για το BallHog.